#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Selhání srdce (7. díl)

Medicína 28.5.2007

Které chirurgické metody se používají k léčbě selhání srdce?

operace
operace

Chirurgické metody používané k léčbě selhání srdce:

1) Podpora srdečních komor - cílem této podpory je odlehčit přetížení srdeční komory, udržet systémový oběh, a tím i dostatečné prokrvení orgánů, snížit dávky léků, zotavení přetíženého srdečního svalu. Levostranná podpora srdeční komory je známa jako přemostění období před transplantací srdce u pacientů s extrémním systolickým selháním srdce.

#IMG#

2) By-pass věnčitých tepen - tento zákrok patří mezi nejčastější v kardiochirurgii. Věnčité tepny s ucpaným průsvitem jsou přemostěny štěpem nejčastěji z žíly dolní končetiny.

3) Chirurgie srdečních chlopní - při rozvoji srdečního selhání dochází k protažení papilárních svalů a následné nedostatečnosti chlopní. Metodou volby je náhrada chlopně chlopní umělou nebo transplantátem.

4) Chirurgie srdečních výdutí - po infarktu myokardu dojde v jeho místě k jizvě a následnému ztenčení srdeční stěny. Tato ztenčená stěna se při srdeční akci vydouvá, vzniká výduť. Chirurgická léčba spočívá v odstranění této výdutě a rekonstrukci srdeční komory s ohledem na její geometrii a velikost.

5) Transplantace srdce - k transplantaci srdce se přistupuje po selhání veškeré předchozí léčby u pacienta s jinak dobrým zdravotním stavem. První úspěšnou transplantaci srdce provedl Christian Bernard v roce 1967. V posledním desetiletí se stala standardní operační metodou. Dnes se provádí 5-10 transplantací srdce na 1 milion obyvatel.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#