Nedomykavost chlopně


Jen bych se chtěla ujistit zda je vhodné brát antikoncepci Chloe když mi byla zjištěna nepatrná nedomykavost srdeční chlopně pravděpodobně po přechozené chřipce. Vše by mělo být...

Pokud nedomykavost nezpůsobuje vyšší riziko žilní trombózy, tak není kontraindikací k užívání antikoncepce.

 

Nedomykavost chlopně a alkohol

| Dotaz od: Andrea

Mam mitralni nedomykavost chlopně Jsem mladá a chodil se bavit jako kadej mladém člověk S bohužel každé pátek, je to blby ale vždycky se nápiju alkoholu nekdy min a nekdy víc...

¨ myslím si, že alkohol nemá vyloženě špatný dopad na srdeční chlopně. Alkohol je vždy dobré pít v rozumné míře. Myslím si, že máte prolaps cípu mitrální chlopně, což je pouze...

Nejčtenější článek Popíjení náctiletých rozhodně není ničím novým.

K letním prázdninám patří grilování, zahradní party a pikniky. Orosené sklenice piva či barevné koktejly, které obvykle na podobných akcích nechybí, však přitahují vedle...

 celý článek

Od narození mám šelest na srdci - nedomikavost chlopně. Má kardioložka mi řekla, že kolem 15ti let vada zmizí, ale při pravidelných ročních návštěvách se vada mírně zhoršila...

Co se týká pervitinu, nevím jak ho užíváte. Pokud ho užíváte žilně, tzn, že si ho pícháte, určité nebezpečí hrozí. Drogy poškozují chlopně, které jsou poté více náchylné k infekci.


Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Dan

Chtěl bych se zeptat je mi 17 a mám srdeční nedomykavost chlopně a jelikož cvičím mohl bych si kupovat Protein nebo by to nějak vadilo? Předem děkuji za odpověd z Pozdravem Dan

Myslím si, že protein nebude vadit na nedomykavost chlopně.

Mám mitrální nedomykavost chlopně.a jsem mladá ,takže si ráda zajdu někam s kamarádama. chtěla bych se zeptat jaky na to ma vliv alkohol ,marihuhana a pod. děkuju

Alkohol ani marihuanu nedoporučuji ani zdravým lidem. V případě střídmého užívání by to nemělo mít vážné následky.

Nedomykavost chlopně u dítěte

| Dotaz od: Zdeňka

Manželovu synovi z prvního manželství byla zjištěna nedomykavost chlopně. Chtěla bych se zeptat zda v jeho věku (6 let) je ještě možnost že by se mu to spravilo samo nebo bude...

Bez detailnější informace se bohužel k věci nelze přesněji vyjádřit - jde o to, která chlopeň je postižena, jak moc, jaké má syn potíže atd. Závažnější srdeční vady se obvykle...

Nedomykavost srdeční chlopně

| Dotaz od: Tomáš

Můj brácha má 13 let a doktor u něj objevil nedomykavost srdeční chlopně, říkal, že to není nic závažného a že z toho vyroste. Chodí tam jednou ročně a je to prý pořád stejné...

Píšete, že byla diagnostikována nedomykavost chlopně, ale nepíšete jaké. Jestli aortální nebo mitrální chlopně. S největší pravděpodobností se jedná o nedomykavost mitrální...

Mám stacionární poruchu kinetiky mitrální chlopně s méně význ. regurgitací a mám předplacené cvičení na vacushape, ale teď jsem se dočetla, že by lidé s kardiovaskulárními...

Popsaný nález na chlopni není nijak rizikový a celkově funkci srdce a cév neovlivňuje, takže pokud nemáte žádné potíže a jste jinak celkové zdráva, není ve Vacushapu problém...

Před 5lety mi byla zjištěna v těhotenství trombofilie .Leiden mutace F.V. homozygot,mutace v g.P.Protrombin heterozygot a mutace v g.p. MTHFR A 12980 homozygot.Do otěhotnění...

Vaše potíže jsou specifické a já neznám výsledky všech vyšetření. Nevím, proč nemůžete někté dny vůbec chodit. Sám o sobě trombofilní stav a nedomykavost chlopně nejsou důvody...

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Jiří

Rád bych se zeptal na nedomykavost levé chlopně s mitrální regurgitací. Jako malý jsem to pociťoval tak, že po delším běhu jsem se nemohl vydýchat, vždy (i v klidu) jsem měl...

Pravděpodobnost, že jste prodělal infarkt je malá. Při vaši chlopenní vadě není zvýšený výskyt infarktu, pokud jste pravidelně kontrolovaný, tak by se to jistě poznalo. Indikace...

Nejčtenější článek Ilustrace

Chcete se zbavit rakoviny a děláte pro to všechno. Ať už se zotavujete z chirurgického výkonu, podstupujete chemoterapii, ozařování, nebo jinou léčbu, dopřejte si dostatek...

 celý článek

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Monika

Můj přítel má od narození nedomykavost chlopně (s tím související rychlejší tep a větší prokrvení), neměl by se příliš sportovně zatěžovat, ale i přesto sportuje. Můj dotaz ale...

Bohužel z Vašeho dotazu není jasné, o jaký druh a závažnost chlopenní vady jde, takže se těžko přesněji vyjádřit - k nutnosti omezení fyzické zátěže se musí vyjádřit lékař...

Asi 10let se léčím s vysokým TK, byla jsem poslána na echo srdce. Tam zjistili středně významnou nedomykavost mitrální chlopně,jinak echo v normě. Potíže žádné nemám. Chtěla...

Pokud nemáte obtíže, bude se srdeční vada dále pravidelně sledovat UZ srdcem. Vždy je dobré dodržovat zásady zdravotního stylu- nekouřit, nebýt obézní a pravidelně se hýbat. V...

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Monika

Mám slabou nedomykavost chlopně, jím jednou denně půl Sectralu a 2 krát denně magnezium. Koupila jsem si rotoped a nevím, jakou maximální tepovou frekvenci můžu mít.

Vhodné by bylo konzultovat Věšeho ošetřujícího kardiologa, držela bych se cca na 60% hodnoty 200- věk. Spíše se ale řiďte pocity při námaze.

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Jirka

Jmenuji se Jirka a je mi 17 let, v 11 letech mi byla zjištěna nedomykavost chlopně.Aktivně sportuji,trénuji tak 7 krát týdně.Při zátěži necítím žádné problémy, jenom musím...

Záleží i na tom, jak závažná vada je, některé vady ale mohou dlouhou dobu zůstávat asymptomatické (obtíže se neprojevují), někdy dojde i k tomu, že se časem obtíže zmenší, srdce...

Chtěla jsem se zeptat.Moje maminka byla minulý týden hospitalizována na kardiologii. Bylo jí sděleno, že má nedomykavost levé chlopně a zánět srdečního svalu. Bohužel lékaři...

Moniko. U nedomykavosti chlopně záleží na tom, jak ovlivňuje dynamiku krevního proudu v srdci a potažmo v celém krevním oběhu. Pokud k výraznějšímu ovlivněnní nedochází...

Nedomykavost chlopně, arytmie

| Dotaz od: Jirka

Mám od minulého roku zjištěnou nedomykavost chlopně, která mi byla zjištěna na echu. Letos mám jít opět na kontrolu, ale jinak jsem žádné jiné vyšetření nepodstoupil ani se to...

Léčba nedomykavosti záleží na hemmodynamické závažnosti vady a to se vyšetřuje právě echokardiograficky. Pokud je nedomykavost závažná, následuje operace. Obtíže, které...

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Anna

Mám přítele, který má nedomykavost srdeční chlopně. Je mu 20 let, v průběhu několika let chodil na pravidelná vyšetření, doktor mu říkal, že by měl jen snížit váhu a že je to...

Anno. Je velice dobře, že jste svého přítele přemluvila ke zdravějšímu životnímu stylu. Nedomykavost chlopně je u něj vrozená záležitost. Záleží na stupni nedomykavosti, ale...

Je mi 20 let a od 3 let jsem sledovaná v kardiologické poradně pro šelest na srdci. Před rokem mě moje paní doktorka poslala do Motole s tím že se má vada zhoršila. Byla jsem na...

Aortální regurgitace se vyznačuje dlouhým obdobím bez obtíží a už prakticky na jeho konci se zpravidla rozhoduje o operaci. Mezitím se totiž může zhoršovat celková funkce srdce...

Nedomykavosť srdcovej chlopne

| Dotaz od: Majka

Chcela by som sa spýtať. Včera som absolvovala echokardiograf a lekár mi povedal, že mám nepatrnú alebo drobnú nedomykavosť jednej srdcovej chlopne. Na kontrolu mám prísť o rok...

Rozhodně není důvod k obavám. Pokud netrpíte žádnými obtížemi není se čeho obávat. S nedomykavostí chlopně se dá, v případě bezpříznakového průběhu, žít zcela plnohodnotný život...

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Dana

V říjnu 2010 jsem prodělala infekční mononukleózu, od té doby mám celkový problém zapojit se do normálního života. Musela jsem ze zdrav. důvodů přerušit studium na stř. škole...

Nejsem si jistý, zda jste byla opravdu na dětské kardiochirugii (jediné pracoviště v České rpublice je v Motole) či spíše na dětské kardiologii, kde Vám provedli...

Asi 10let se léčím s vysokým TK, letos mi na echokardiografii srdce zjistili středně významnou nedomykavost trikuspidální chlopně -potíže nemám žádné-.Chtěla bych se zeptat...

Pokud je nález na UZ srdce jinak v normě, tak bych se nálezem neznepokojoval. Středně významná nedomykavost trikuspidální chlopně Vás na životě neohrožuje. V čase se může...

Nedomykavost chlopne u babatka

| Dotaz od: Romana

Pan Doktor.Dcerka ma 4,5 mesiaca a uz po narodeni jej zistili selest na srdiecku a defekt medzikomorovej priehradky.Selest sa nam dava do poriadku a aj dierka na srdiecku sa nam...

Většina srdeční vad u malých dětí se upraví sama a není potřeba chirurgický výkon. Nyní Vám nezbyde nic jiného než čekat na další kontrolu a vše sledovat. Na závěry vzhledem k...

Chtěla bych se zeptat zda mohu užívat HA Lunafem,když jsem v dětství chodila na kardiologii ohledně nedomykavosti chlopně. S věkem se mi to spravilo,nyní je mi 28. Ale občas...

Pokud je kardiologický nález v normě není důvod proč by jste nemohla brát antikoncepci. Příjemný den

Je mi 36 let,prodelala jsem malou plicni embolii,ted mi rekli,ze mitrální chlopen uplne nepracuje,mitr.chlop.regurgitace do 3/4 LS podel bocni steny tenkym jetem,trikuspidalni...

Paní Jess, pokud se cítíte dobře a tolerujete námahu bez problému, daný nález pro Vás neznamená nutnost nyní životosprávu nějak upravovat nebo vynechat sport. Do budoucna to...

Me babicce je 81 let a ma problemy se srdcem, tusim ze se jedna o problemy s nedomykavosti chlopne, z cehoz plynou jeji problemy s dychavicnosti a otoky dolnich koncetin...

U nedomykavosti chlopně se chlopenní cípy nedovírají a to má za následek, že krev proudí i zpětně místo toho, aby proudila pouze vpřed. Takový stav narušuje schopnost srdce...

Byla mi zjištěna lehká až střední PH a významná TRI REG 3 plíce jsou ale v pořádku a srdce jinak také. Nevíte od čeho to může být a jak se to léčí a zda se mohou srdce nebo...

Příčina vzniku obdobných obtíží je v mnoha případech neznámá. Plicní hypertense plíce i srdce poškodit může, a to přetížením malého srdečního oběhu.Je nutná medikamentosní...

Nedomykavost leve chlopne

| Dotaz od: Lucie

Je mi 21.let. Byla jsem u svého lékaře stím, že se mi mění často tlak, divné bušení srdce, motání hlavy, zátěže na sluníčku mi nedělají dobře, špatnou srážlivost krve a špatné...

Bušení srdce je pravděpodobně způsobené extrasystolami. Extrasystoly jsou předčasné stahy mimo pravidelný srdeční tep, mají je všichni lidé. Nejsou nebezpečné pouze nepříjemné...

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Jaroslava

Mamince byla diagnostikována nedomýkavost srdeční chlopňě. Je jí 70 let, léčí se s vysokým tlakem a lehčí cukrovkou. Lékař jí doporučil nenamáhat se. Mám se znepokojovat...

Ne, neznepokojujte se. Nález je až na tu chlopeň normální, srdíčko funguje dobře - EF je 66 %, to je normální, tak to má být !!!!(nesmí vás to zmást, EF 100% neexistuje, což...

Nedomykavosť srdcovej chlopne

| Dotaz od: Majka

Ďakujem za vašu odpoveď, ktorá sa týkala zistenia kardiológa "nepatrná nedomykavosť srdcovej chlopne".Aké potiaže, príznaky pri nedomykavosti srdcovej chlopne ste mali na mysli...

Majko, vážná nedomykavost může vést ke srdečním arytmiím a ztrátě vědomí. Naprostá většina pacientů ale žádné potíže nemá. U Vás se podle předchozího dotazu jedná pouze o...

Nedomykavost srdecni chlopne

| Dotaz od: dana

Chtěla bych se jen zeptat,v 10 letech mi delali katetrizaci srdce,je to na cely život, nebo se to muze opakovat ta nemoc.Dekuji

Neví jaký výkon Vám dělali. Většinou se provádí pravidelná kontrola UZ srdce, dle výsledků se zvažuje další postup. Více Vám neporadím.

Nedomykavost a letadlo

| Dotaz od: Katerina

Dnes mi na ultrazvuku byla zjištěna lehká nedomykavost. Pan doktor řekl, že to není akutní a mám přijít na kontrolu v září. Na začátku prázdnin se chystám do USA a mám obavy z...

Nemusíte mít obavy. Lehkou nedomykavost chlopně má hodně lidí. Na to se opravdu neumírá. Letět do USA můžete s klidným svědomím.

Nedovírání chlopně a narkóza

| Dotaz od: Markéta

Rozhodla jsem se pro darování vajíček pro Reprogenesis v Brně. Chtěla jsem se zeptat jestli není nějaké riziko při narkóze, když mi nedomykají chlopně, doktor říkal, že to není...

Předpokládám, že máte prolaps cípu mitrální chlopně. Jde o velmi častý výskyt, někdy se považuje za fyziologickou normu. Pokud nemáte jiné potíže, tak narkóza by měla proběhnout...

Co je trikuspidalis

| Dotaz od: Renata

Toto je ma lékařská zpráva a ráda bych věděla, co to znamená trikuspidalis s malou insuf uzce cca do 1/2PS, PG max o 20 mm HG a uzce pod ZS do 1/3LS. Děkuji

Záznam znamená malou chlopenní vadu na srdeční chlopni mezi pravou síní a komorou. Chlopeň je třícípá, nazývá se trikuspidalis. Jedná se o malou nedomykavost chlopně, nyní je to...

Překlad lékař.zprávy

| Dotaz od: Lenka P.

Včera byl můj tchán na vyšetření jícnu a z lékař.zprávy nám není nic jasné. Mohu poprosit o překlad a Váš názor ne jeho zdravotní stav?Předem moc děkuji. Výška 173cm,váha...

Z lékařeské zprávy vyplývá, že Váš tchán trpí sníženou funkcí levé srdeční komory a malou nedomykavostí mitrální chlopně. Také trpí aterosklerozou aorty a krkavic. Doporučeno je...

Katetrizace

| Dotaz od: dana

Od roku jsem mela nedomykavost srdecni chlopne, a v 10 letech mi dělali katetrizaci z třísla.Tak bych se chtěla zeptat, jestli je to na cely život.Ted mi nasli vysoky tlak, tak...

Myslím si, že ve Vašem věku není vysoký krevní tlak ničím výjimečným. Určitě bude vhodný kontrolní UZ srdce, pokud bude normální, tak bych doporučoval pravidelné kontroly.

Rozšířená aorta

| Dotaz od: Zuzana

Je mi 36 let (164 cm, 57 kg). Na echu srdce mi byla zjištěna nedomykavost chlopně a rozšířená aorta. Aorta mi byla naměřena 35 mm a sděleno, že to není v mém věku normální...

Aorta se měří na více místech, kde rozměry jsou různé. Normální velikost oblouku aorty je 36 mm, což není nějaké velké rozšíření. Nedomykavost aortálnní chlopně může být...

Chtěl bych se ještě zeptat na příznaky u AI. Jak jsem již zmínil, AO se mi zhoršila na 4/4.Dosud jsem 20 let žádné příznaky neměl, ale od posledního echa (před měsícem) jsem...

Bohužel to není tak, že kvůli nějakému příznaku se do nemocnice už jde a při jiném ještě ne. K posouzení Vašeho případu by tak bylo nutné znát všechny podrobnosti. Váš stav není...

Regurgitace

| Dotaz od: Nikola

Chtěla bych se ještě zeptat, zda je v pořádku výsledek ECHA: Stopová "fyziologická" regurgitace na morfolog. normální mitrální a trikuspidální chlopni, i další nález je normální...

Váš nález z UZ srdce je naprosto v normě. Stopovou regurgitaci mají všichni lidé. Zvýšené riziko zánětů nemáte, zhoršení vady ve Vašem věku není pravděpodobné, kontroly nejsou...

Srdce a sport

| Dotaz od: Marketa

Prosím o radu, jestli nechat syna provádět výkonnostní sport, když mu byla nalezena nedomykavost chlopně a AV blok I.stupně. Předem děkuji za odpověď

Myslím si, že chlopenní vada ani AV blok I. stupně ho nebude limitovat. V případě vrcholového sportu musí projít vyšetřením u sportovního lékaře, který udělá definitivní závěr.

Hezký den, prosím o radu. Jsem žena je mi téměř 28 let. V mládí (kolem 16 -19 let) jsem užívala některé drogy (pervitin šňupáním pouze několikrát do cca. 25 dávek, marihuanu...

Díky za dotaz. To jste odhadla správně – pokud se zvýší množství krve vypuzované srdcem (tepový objem), tak se skutečně popisuje kývání těla v rytmu srdce. Vyskytuje se v...

Chtěla bych se vás zeptat, zda je možné a bezpečné darovat krevní plasmu při mé diagnóze tj. nedomykavost mitrální chlopně. Děkuji

Terezo, nedomykavost chlopně není kontraindikací k darování krevní plasmy. Pokud se nejedná o případ, kdy je vada významná a ovlivňuje srdeční výkonnost a celkový stav pacienta...

Pane doktore prosím Vás o radu. Jsem zdravotní laborantka-nyní v invalidním důchodu. Jsem po ablaci prsu-chemo i radioterapie,mám časté migrény a hypofunkci štítné žlázy-vše...

Pro zhodnocení stavu a zvážení případných na srdce zaměřených léčebných opatření je vhodné provést kontrolní echokardiografii - je nutné ověřit, zda se problém s chlopněmi (a...

Nedomýkavost

| Dotaz od: Jana

Jmenuji se Jana a je mi 15 let. Vždycky, když se třídou běháme například 1 km, což jsou u nás tři kolečka, tak po jednom kolečku se už tak zadýchám, že se mi chce brečet a...

Slečno Jano. Nedomykavost srdeční chlopně se může na špatném snášení námahy podílet, záleží ale velmi na její pokročilosti (také samozřejmě na tom, o kterou srdeční chlopeň jde...

Nedomykavost

| Dotaz od: Erika

Mám nejspíš od narození Prolaps MI s malou regurgitací, dělám od mala vrcholový sport a lékař mi tuto činnost nikdy nezakázal ani mi neřekl co mě s takovou nemocí čeká, jak...

To jka se těo svadou vyrovná je zcela individuální, pokud od mala sportujete a jste bez obtíží, není důvodů se obávat, že by tomu tak nemělo být i nadále.

Echo vyš.

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný Den. Mojí prak. lékařkou jsem byl objednán na Echo. Se zprávou mám přijít za 2 týdny, protože mě ještě Sono břicha. Tak, bych prosil o přeložení zprávy od Vás...

Sonografické vyšetření srdce je v pořádku samozřejmě je dobré to vztáhnout k tomu, proč jste byl objednán, ale na ultrazvuku je popsáno, že srdce pracuje správně.Lehká...

Srdce

| Dotaz od: Šárka

Již týden mě trápí myšlenka na mojí diagnozu a tou je , lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurgitací....před rokem jsem byla na echu a byl stejný nález pan dr.nic na to...

Buďte klidná; máte jen lehkou nedomykavost mitrální chlopně s lehkým zpětným tokem krve, což se podle popisu nijak neprojevuje ani na krevním oběhu, ani na stavu srdce a hlavně...

Létání letadlem

| Dotaz od: Dana

Ráda bych věděla,jestli je problém a riziko, když bych chtěla letět letadlem se srdeční vadou-nedomykavosti chlopně středního stupně.Mám k tomu i diagnostikovanou epilepsii v...

Chlopenní vada, ani epilepsie nejsou překážkou k létání letadlem, letadla jsou moderní, přetlaková, takže by nemělo hrozit žádné nebezpečí. s pozdravem

Dokonalá chlopeň by měla vytvářet minimální překážku a dovolit krvi volně protékat jedním směrem. Měla by se úplně a rychle uzavírat a neumožnit žádný zpětný tok krve.

 celý článek

Minimálně invazivní operační přístupy, při kterých je zásah do celistvosti lidského organismu pokud možno co nejmenší, jsou v medicíně stále více využívané. Operace ledvin nebo...

 celý článek

Některé z onemocnění srdce trápí téměř každého seniora. Může jít o banální problém patřící k vyššímu věku, ale také o těžkou ischemickou chorobu srdeční, nedomykavost chlopně...

 celý článek

Pálení jazyka a jícnu

| Dotaz od: Petr

Můj otec má nedomykavost aortální chlopně, když jsem se narodil tak mě preventivně do nějakého věku lékař pravidelně kontroloval. Byl jsem vpořádku a doktor řekl že tam se mnou...

Dvoucípá chlopeň má vyšší riziko nedomykavosti než trojcípá chlopeň. Jsou lidé, kteří mají celý život dvoucípou chlopeň a žádné potíže nemají. Bude vhodné v čase chlopeň...

Noční přeskakování srdce

| Dotaz od: Věra

Už více než 5 let užívám léky na aritmii srdce.Přes den je to celkem dobré,ale v noci se často budím tím,že mi srdce přeskakuje.Chodím pravidelně každé 3 měsíce na kontrolu a...

Podle Vašeho dotazu se zdá, že jste pečlivě a pravidelně kontrolovaná, i když nepíšete, zda kardiologem či internistou. Rovněj neuvádíte, zda byl určen typ arytmie, jaké užíváte...

Paní doktorko, léčím se s refluxem jícnu cca 2roky, užívám Esomeprazol (20mg, při větších problémech 40mg) s tím, že pan doktor chtěl udělat kontrolu a sdělil mi po gastroskopii...

Vážená paní Simono, závěry obou uvedených vyšetření popisují dvě odlišné skutečnosti: 1) Díky brániční kýle a nedokonale se uzavírající kardii (=tj. přechodu mezi jícnem a...

Návaly horka,bití srdce

| Dotaz od: Nela

Pane doktore, měla bych otázku, předem Vám děkuji za odpověď. Již rok a pul mám problém se záchvaty, které začínají tím že se mi začnou potit nohy a dlaně, a pak mi začne být...

Myslím, že jste řádně vyšetřená stran srdce. Vaše potíže mohou být způsobeny psychikou, jak je popisujete mohlo by se jednat o panickou ataku. Někteří lidé takto reagují na...

Bolest nohou

| Dotaz od: Marie

V posledním týdnu mě opravdu velmi silně bolí nohy, více levá. Začalo to tím, že jsem jela 3 hodiny autem a během toho už mě začali bolet nohy. Od té doby mě bolí každý den a...

Měla byste navštívit svého praktického lékaře za účelem zjištění přičiny vašich potíží (onemocnění páteře, cév dolních končetin apod.).

Pocit na zvracení

| Dotaz od: Martina V.

Pane doktore. Můj manžel má už asi 14 dní ihned po ránu, jakmile vstane z postele, silný pocit na zvracení. Nikdy na to netrpěl. Hlad nemá a ani se mu netočí hlava. Tlak má v...

Uvedené obtíže mohou provázet jak různá organická onemocnění (tj.nemoci tělních orgánů, napadá mě hlavně zánět žaludku, nedomykavost chlopně mezi žaludkem a jícnem apod., ale i...

Atikoncepce a hormony

| Dotaz od: Lenka

Je mi 43 let a před dvěma lety by byl zjištěn nedostatek progesteronu, na který mi můj lékař předepsal Cerezette. Asi před měsícem mi gynekolog předepsal Yadine kvůli mastné...

Nevolnost a zažívací obtíže jsou u hormonální antikoncepce včetně Yadine poměrně časté. Není to však důvod se antikoncepce zříkat, jen je zapotřebí trpělivosti, než najdete tu...

Je mi 23 let. Asi před 2 měsíci jsem měla problémy jako pocit bušení srdce, tlak na hrudi, pocit dušnosti, pocity na omdlení a občasná bolest hlavy. Byla jsem na vyšetření u...

Nejprve dobrá zpráva: Je nepravděpodobné, že by Vaše potíže představovaly závažné ohrožení zdraví nebo na životě. Možných příčin může být více, ve Vašem věku bych zvažoval např...

Echokardiografie je nebolestivé vyšetření srdce. Provádí se pomocí ultrazvuku. Vyšetření ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací...

 celý článek

V posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže na zádech, mírně natočená nalevo občas slyším hlasitě tlukot srdce. Je to jen v této poloze. Není to "bouchání...

Je to možná chyba ale na takovéto pocity současné lékařství, které má řadu technických pomůcek, už moc nedá, takže je není zvykem analyzovat. Srdce bije silněji (nevím ale...

Motání hlavy, nevolnost

| Dotaz od: Jan

Paní doktorko, rád bych se Vás zeptal na Váš názor ohledně svého stavu. Už několik měsíců mě trápí neustálá nevolnost a k tomu i motání hlavy případně takový zvláštní tlak v...

Vážený pane Jane. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě přesunut. Vaše potíže mohou mít celou řadu různých příčin a jistě si zasluhují podrobné vyšetření. Postup...

Obracim se na vas s problemem, ktery me uz trapi asi 2 dva roky. Ted je mi 17 let a trpim zapominanim. Nejsou to drobnosti. Nemohu si vzpomenou (mam pritelkyni pres rok) jak...

Danieli, takováto porucha paměti ve Vašem věku je neobvyklá. S lymskou boreliosou a astmatem Vaše potíže nesouvisí. Neznám Vás, ale někdy silné deprese mohou způsobit poruchu...

Antikoncepce

| Dotaz od: Andrea

Chtěla bych se zeptat zdali je možné, že i po užívání HA Azalia, kterou užívám 8 měsíců se stále objevují silné bolesti hlavy? Před touto HA byla asi 2 roky Minerva, ale ta mi...

Ve vašem případě by asi bylo vhodné antikoncepci vysadit a zkusit tělísko,nejlépe Mirenu. Příjemný den

H. pylori a vhodnost leku

| Dotaz od: Katka

Bohuzel jsem v sekci nenasla tema co se tyka zaludku tak to zkusim tady. S manzelem zijeme 5 let v zahranici (v Egypte). Stale si stezoval na bolesti zaludku. Po vysetreni mu...

Kombinace Klacidu a Flagylu se běžně užívá k léčení infekce bakterií H. pylori. Ganaton se užívá při poruchách vyprazdňování žaludku a trávení, zrychluje pohyb trávicí trubice a...

Chtěla bych se zeptat, na co ukazují mé příznaky..? únava, nechutenství k jídlu a pití (moc toho nesním a nevypiji, protože nemám chuť a potřebu), nízký tlak, moč mám světlou...

Vážená slečno Eli, nespecifické příznaky, které jste uvedla, mohou být projevem různých onemocnění, a údaje o proběhlém zánětu ledvin a dysfunkci pravé srdeční chlopně nestačí...

Nehormonální antikoncepce

| Dotaz od: Jiří

Přítelkyně nemůže používat hormonální antikoncepci z důvodu nedomykavosti srdeční chlopně. Chtěli jsme zkusit nehormonální globule Pharmatex. Může tyto globule bez rizika...

Ano,může bez obav příjemný den

Ha

| Dotaz od: michaela

Od narození jsem sledována na kardiologii kvůli nedomykavosti chlopně.. Můj lékař nesouhlasí s užíváním HA, protože se zvyšuje pravděpodobnost mrtvice, i když je to...

Je vhodná. Existuje "tělísko" Mirena - působí v děloze jen na sliznici, minimum se vstřebává. Nevím, kolik Vám je let, ale Mirenu lze doporučit i nerodivším ženám. Nebo...

Mám poměrně pravidelný problém s pocitem pálení na hrudi spojený s úzkostí a strachem "že mi ně něco je"- dochází k němu nejčastěji "když na to začnu myslet", občas (co pár dní...

Myslím si, že Vaše potíže nebudou od srdce. Pokud tolerujete zvýšenou fyzickou námahu, potíže ze srdce jsou prakticky vyloučeny. Malá nedomykavost srdeční chlopně je v rámci...

Operace

| Dotaz od: Kristýna | z mobilní aplikace

Měla bych dotaz ohledně operace nedomykavosti chlopně.Krom problémům se srdcem mám nemoc Neimann pick B . Byla mi doporučena výměna chlopně . Chtěla bych se jen zeptat jak velká...

Děkuji za důvěru, ale měla byste si promluvit se svým kardiologem a/nebo operatérem. Obecně každá operace má rizika, stejně jako jakákoli lidská činnost, ale určitě by Vás...

Vrozená srdeční vada - omezení

| Dotaz od: Miroslav

Je mi 22 a zhruba před půl rokem jsem se hlásil ke studiu na vysoké vojenské škole. Při vstupní prohlídce mi byla na EKG nalezena extrasystola a bylo mi doporučeno další...

Opravdu lehká odpověď není. Pokud to dobře chápu jedná se asi o nedomykavost chlopně mezi pravou předsíní a komorou. Každodenní sportování v uváděném rozsahu by nemělo škodit...

Teprve týden používám HA lindynette20. Asi po 3 dnech jsem začala mít silné bolesti hlavy. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že mám HA přestat užívat. Chtěla jsem se zeptat...

Záleží, jaký problém se srážlivostí krve máte. Předpokládám, že se nejedná o závažnou věc, protože jste dostala předpis na antikoncepci. V užívání antikoncepce prozatím...

Nepretržité problémy

| Dotaz od: Bakso

Vopred sa Vám chcem podakovať za odpovede na moje otázky. Dúfam, že mi pomôžu. Mám 17 rokov a všetky moje problémy sa začali na konci mája, kedy som sa v noci zobudil s búšením...

Pravděpodobnost mozkové příhody v tak mladém věku a u mužů je nízká ( u dívek v tomto věku bývá nejčastěji způsobena užíváním antikoncepce ). pravědpodobnost úmrtí v mladém věku...

Echokardiografie nebo jen krátce ECHO je ultrazvukové vyšetření srdce. Ultrazvuk je naprosto bezbolestná a neškodná zobrazovací metoda. Echokardiografie se používá k ...

 celý článek

Ha

| Dotaz od: Michaela

Od narození jsem na kardiologii sledována kvůli nedomykavosti chlopně .. není to nic vážného, nejsem tím nějak omezena, ale můj kardiolog říká, že s nedomykavostí je veliké...

Minesse určitě patří mezi přípravky s nízkým obsahem estrogenů. Pokud to Váš kardiolog schvaluje, není důvod přípravek měnit.

Pálení při močení

| Dotaz od: Jan

Pane Doktore. Již jsem jednou tento dotaz pokládal a byl jsem přeposlán na výtěr močové trubice. Je mi 20 let a zhruba měsíc mám pocit pálení v močové trubici víceméně jen v...

Dále by se mohlo něco dít v močové trubici - třeba zúženina nebo poranění, což jsou neinfekční záležitosti. Mohlo by jít i o uretrální syndrom, což jsou takové potíže, které...

Prý vrozená srdeční vada

| Dotaz od: lukeš

Jsem profi hráč ledního hokeje, mám 26 let,lékaři mi zjistili na srdečním echu nedomykavost srdeční chlopně.Vrchol.sport mi nezakázali,jen se mám vyvarovat přecházení chřipek a...

Obecně, pokud je nedomykavost jen mírného stupně a není spojena s dalším poškozením srdce, tak by zátěž při sportu vadit neměla. Ale konkrétně je vždy lepší poradit se (=nechat...

Mitrální chlopeň

| Dotaz od: Emi

V příloze vám zasílám výsledky ECHO vyšetření. Můžete se na to podívat? Zajíma mě jestli je to v pořádku :-). Děkuji moc.

Váš nález na UZ srdce je v normě. Máte lehce nedomykavost mitrální chlopně, ale jedná se o běžnou záležitost, která se považuje za širší normu. Hlavně ať těhotenství dobře dopadne.

Ultrazvuk srdce

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný Den. Mojí prak. lékařkou jsem byl objednán na Echo. Se zprávou mám přijít za 2 týdny, protože mě ještě Sono břicha. Tak, bych prosil o přeložení zprávy od Vás...

Jde o normální nález, pouze nevýznamné chlopenní nedomykavosti, kt. způsobují, že stopové množství krve proudí zpátečním směrem proti hlavnímu dopřednému toku krve v srdci - nic...

Vnímání tlukotu srdce

| Dotaz od: Jan



Po užití kvalitni marihuany s vysokym obsahem Thc v zimě hned po uziti jsem jel rychle na kole po příjezdu domu došlo okamžitě k silne bolesti srdce a tresu třes se opakoval...

Z Vašeho textu nevyplývá, na co se ptáte. S otravou marihuanou však žádné zkušenosti nemám. Škodlivost drog je prokázána a všeobecně známá.

Hezký den, prosila bych o vysvělení nálezu dále popisovaného.Echokardiografické vyšetření:AO:24,LS:38,IVS:9,ZSLK:44/29,EF:62%,TF:64/min.Res: levá komora nezvětšená, přiměřené...

Váš nález na UZ srdce je v normě. Lehká funkční mitrální a trikuspidální insuficience (mírná nedomykavost dvojcípé a trojcípé chlopně) je v rámci fyziologické normy, ostatní...

Ráda bych Vás tímto poprosila o Váš názor/radu. Občas mám silné bušení srdce, často je doprovázeno náhlým pocitem horka, někdy se mi motá hlava a mám pocit na omdlení, černo...

Někdy pocit bušení srdce, ještě neznamená, že Vám srdce buší. Pokud máte pocit bušení srdce, zkuste si změřit tep, pokud je pod 100 za minutu, jedná se pouze o pocit bušení...

Omdlévání při darování krve

| Dotaz od: Renáta

6 let jsem dárkyní krve, ale minulý rok mi byla zjištěna nedomykavost srdeční chlopně. V průběhu roku jsem stále chodila darovat krev, ale 2x jsem při odběru omdlela, a tak už...

Nepíšete, jak závažný stupeň nedomykavosti srdeční chlopně (a které) Vám byl zjištěn, proč jste byla na echokardiografické vyšetření odeslána ani zda máte nějaké příznaky, které...

Mojí maželce je...

| Dotaz od: Jirka

Mojí maželce je 57 roků a již 30 let byla "léčena" s vysokým KT ,koncem loňského roku byla převezena od obvodní lékařky AREM do nemocnice s podezřením na infarkt. Až v...

Bohužel neznám přesně diagnózu Vaší manželky, takže je obtížné odpovídat. Nejlepší by bylo ještě jednou vše v klidu probrat s ošetřujícím kardiologem. Nedomykavost aortální...

Darování krve

| Dotaz od: Elisabeth

Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla jít darovat krev, když mám nedomykavost pravé srdeční chlopně? Děkuji

Zálěží na rozhodnutí vašeho kardiologa.

Panické ataky

| Dotaz od: Šárka

Již měsíc mě sužují problémy typu bolest na hrudi vystřelující az do levého ramene,je to až palčivé,těžce se mi dýchá,pocit na zvracení,někdy i průjem,třes rukou,nekdy i brnění...

O panické ataky jít může, ještě bych doporučovala ev. monitorovat EKG v okamžiku záchvatu ( dnešní přístroje k domácímu použití to umožňují). Pokud i toto EKG bude v normě...

Ledviny

| Dotaz od: Iveta12

Nevěděla jsem kam tento problém zařadit, ale snad mi vaše rada alespon trochu pomůže. Je mi teprve 17 let a každým rokem docházím na kontrolu ke kardiologovi kvůli nedomykavosti...

Vyšetření ledvin se provádí pouze preventivně. Vysoký krevní tlak totiž může poškodit i ledviny, proto je třeba jejich funkci průběžně sledovat. Hezký den.

Muž, 54 let. Dosavadní diagnóza - středně závažná nedomykavost aortalní chlopně, vysoký tlak (perindopril). V listopadu 1911 jsem podstoupil koronaroskopii. Bezprostředně po...

Po podání kontrastní látky během koronarografii by mohlo dojít k selhání ledvin, ale bezprostředně po výkonu. Selhání ledvin se diagnostikuje z laboratorních výsledků, kde se...

Migrény, cévy

| Dotaz od: jitka

Mám dotaz, který se týká migrén a možnosti porušení cév v mozku. Aby byl můj dotaz pochopitelný, uvedu zde v krátkosti svou situaci. Má matka zemřela před 3 lety náhle na...

Pokud byste měla nějakou výduť (aneurysma) v mozku -zjisí se ale vysoce specializovaným vyšetřením a pokud vím,to se preventivně nedělá,je extrémně drahé..., k prasknutí dojít...

Fialovějící prsty na nohou

| Dotaz od: Veronika

Mám dotaz ohledně fialovění prstů u nohou. Je to zvláště po pobytu venku ( x ks ponožek nepomáhá ), prsty jsou nejdříve bílé, následně v teple dostanou fialovou barvu, takřka do...

Lidé se hodně liší v tom, jak reagují na prochlazení a Váš problém může znamenat pouze hodně vystupňovanou, ale ještě normální reakci. Jsou ovšem i cévní onemocnění, které se...

Uz karotid

| Dotaz od: Lucie

Poprosím Vás o názor. Byla jsem teď na celkové prevenci u obvodní lékařky, vše shledala v pořádku. Jen při poslechu krku stetoskopem řekla, že slyší nějaký šelest a poslala mě...

Milá paní Lucie, pokud Vám lékař při vyšetření srdce sonograficky kontrolovat i karotidy a o patologickém průtoku se ve zprávě nezmínil, pak by mělo být vše v pořádku. Viz...

Poslední zhruba dva měsíce mě trápí několik bolestí najednou. Přijde mi až trapné jít za svým doktorem a vyjmenovat mu všechny místa, kde mě něco trápí, přesto že si myslím, že...

Bez řádného vyšetření se ale budete zbytečně trápit. Je nutné najít příčinu bolestí a začít s léčbou. Důvodem stěhovavých bolestí může být také např. deprese.

Stává se mi, při cvičení aerobicu, že v druhé části tj. po rozcvičce, kdy už cvičíme naplno, že se mi začne jakoby motat hlava, přestanu se soustředit na cviky, hodně mi buší...

Myslím si, že potíže od srdce to nebudou. Prostě nemusíte tolerovat takovou zátěž. Určitě bych v tom nehledal žádné onemocnění. Bude vhodné najít sportovní aktivity, kde potíže...

Bolesť pri srdci

| Dotaz od: Ivana

Mám 14 rokov a stále mávam bolesť a pichanie pri srdci na ľavej strane. Keď sa objaví bolesť idú na mňa mdloby a únava. Ťažšie sa mi potom dýcha. Na internete som našla...

Nejpravděpodobnější je příčina vertebrogenní (od páteře). Každopádně doporučuji návštěvu praktického lékaře.

Tlak na hrudi

| Dotaz od: Andrea

Chtěla bych se zeptat. Zhruba týden mám nepříjemný tlak na levé straně hrudníku, který jde do podpaží a poloviny bicepsu a když se nadechnu více zhluboka bolest je cítit i blíže...

Vaše potíže budou pravděpodobně od nataženého mezižeberního svalu. Při fyzické práci stačí jeden pohyb a bolí vás to několik týdnů. Byl by vhodný klidový režim, pokud to...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Lenka

Už je to asi půl roku co mě bolí hrudník. Je to nárazové, někdy to bolí dost, někdy to ani necítím. Nepřišla jsem na režim, jestli je to třeba podle počasí nebo podle fyzické...

Bohužel tento problém asi přes poradnu nevyřešíme - už kvůli zjištěné hodnotě tlaku je potřebné zajít k lékaři - ověřit, zda máte tlak opravdu takto vysoký a podle toho pak...

Vážený pane doktore, vážená paní doktorko, ráda bych se svěřila se svým problémem. Předem, je mi 23 let a jsem žena, nekouřím (zakouřenému prostředí se vyhýbám), studuji...

Evo! Může se jednat o počínající astma nebo jiný atopický projev. Může se také jednat o projev chronické rýmy z nevhodného prostředí. Odvažuji se soudit, že by Vám pomohla...

Vada srdce

| Dotaz od: Lucie

Nedomykavost mitrální chlopně a antikoncepce. Chtěla bych se ujistit, zda je vhodné užívat antikoncepci(Lindynette 20)s touto "vadou".

Pokud se jedná o nedomykavost chlopně malého stupně a jste pouze ve sledování kardiologa bez léčby, tak problém s užíváním antikoncepce není. Pokud užíváte jakékoliv léky z...

Mám poměrně pravidelný problém s pocitem pálení na hrudi spojený s úzkostí a strachem "že mi ně něco je"- dochází k němu nejčastěji "když na to začnu myslet", občas (co pár dní...

Myslím si, že Vaše potíže nebudou od srdce. Pokud tolerujete zvýšenou fyzickou námahu, potíže ze srdce jsou prakticky vyloučeny. Malá nedomykavost srdeční chlopně je v rámci...

Těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Jsem ve 32.tt, a už více jak týden mám průjem - není nijak dráždivý , nutkavý. Ale bohužel mám pocit, že cokoliv pozřu, tak hned vrátím. Tedy musím chodit opravdu po každém...

Průjem může být způsoben vyšší dávkou magnesia zkuste se vrátit na původní dávku, vzhledem k nedomykavosti chlopně bude porod veden tak aby byl pro vás i plod co nejšetrnější...

Operace

| Dotaz od: Kristýna | z mobilní aplikace

Měla bych dotaz ohledně operace nedomykavosti chlopně.Krom problémům se srdcem mám nemoc Neimann pick B . Byla mi doporučena výměna chlopně . Chtěla bych se jen zeptat jak velká...

Děkuji za důvěru, ale měla byste si promluvit se svým kardiologem a/nebo operatérem. Obecně každá operace má rizika, stejně jako jakákoli lidská činnost, ale určitě by Vás...

Diuretika - časté močení

| Dotaz od: Jiří

Mám vrozenou vadu srdce, která mi byla operována a momentálně s tím mám spojenou vážnější nedomykavost chlopně. Při poslední kontrole mi na echu byl nalezen výpotek kolem srdce...

Je to běžné. Dávku by Vám měl řídit po konzultaci internista. Můžete zkusit léky na potlačení nucení na močení - napíše i praktický lékař

Tte

| Dotaz od: Ilona

Prosila bych o vysvětlení nálezu z vyšetření TTE.LK-EDD43mm,septum11mm,spodní stěna11mm,PK29mm,LS35mm,Ao bulbus27mm,ascendentní aorta 30mm,oblouk aorty29mm,RVOT I.typ...

Myslím si, že Vaše potíže nesouvisí s nálezem na ultrazvuku srdce. Máte mírnou nedomykavost chlopní, nyní není potřeba žádný zákrok, pouze pravidelné kontroly. Bude nutné...

Záchvaty

| Dotaz od: Nikola

Mela bych dotaz. Pred pul rokem jsem mela zachvaty,kdy jsem sla a trochu jsem ztrácela vědomí,hodne jsem brecela ,lapala po dechu, brněly mi ruce ,pak to přišlo i na hlavu .tak...

Doporučila bych ještě vyšetření u psychologa, myslím, že by tam mohla být i psychogenní složka.

Darování krve

| Dotaz od: Elisabeth

Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla jít darovat krev, když mám nedomykavost pravé srdeční chlopně? Děkuji

Zálěží na rozhodnutí vašeho kardiologa.

Tlak na hrudi

| Dotaz od: Andrea

Chtěla bych se zeptat. Zhruba týden mám nepříjemný tlak na levé straně hrudníku, který jde do podpaží a poloviny bicepsu a když se nadechnu více zhluboka bolest je cítit i blíže...

Vaše potíže budou pravděpodobně od nataženého mezižeberního svalu. Při fyzické práci stačí jeden pohyb a bolí vás to několik týdnů. Byl by vhodný klidový režim, pokud to...

Bolest nohou

| Dotaz od: Marie

V posledním týdnu mě opravdu velmi silně bolí nohy, více levá. Začalo to tím, že jsem jela 3 hodiny autem a během toho už mě začali bolet nohy. Od té doby mě bolí každý den a...

Měla byste navštívit svého praktického lékaře za účelem zjištění přičiny vašich potíží (onemocnění páteře, cév dolních končetin apod.).

Nehormonální antikoncepce

| Dotaz od: Jiří

Přítelkyně nemůže používat hormonální antikoncepci z důvodu nedomykavosti srdeční chlopně. Chtěli jsme zkusit nehormonální globule Pharmatex. Může tyto globule bez rizika...

Ano,může bez obav příjemný den

Pálení při močení

| Dotaz od: Jan

Pane Doktore. Již jsem jednou tento dotaz pokládal a byl jsem přeposlán na výtěr močové trubice. Je mi 20 let a zhruba měsíc mám pocit pálení v močové trubici víceméně jen v...

Dále by se mohlo něco dít v močové trubici - třeba zúženina nebo poranění, což jsou neinfekční záležitosti. Mohlo by jít i o uretrální syndrom, což jsou takové potíže, které...

Prý vrozená srdeční vada

| Dotaz od: lukeš

Jsem profi hráč ledního hokeje, mám 26 let,lékaři mi zjistili na srdečním echu nedomykavost srdeční chlopně.Vrchol.sport mi nezakázali,jen se mám vyvarovat přecházení chřipek a...

Obecně, pokud je nedomykavost jen mírného stupně a není spojena s dalším poškozením srdce, tak by zátěž při sportu vadit neměla. Ale konkrétně je vždy lepší poradit se (=nechat...

Pocit na zvracení

| Dotaz od: Martina V.

Pane doktore. Můj manžel má už asi 14 dní ihned po ránu, jakmile vstane z postele, silný pocit na zvracení. Nikdy na to netrpěl. Hlad nemá a ani se mu netočí hlava. Tlak má v...

Uvedené obtíže mohou provázet jak různá organická onemocnění (tj.nemoci tělních orgánů, napadá mě hlavně zánět žaludku, nedomykavost chlopně mezi žaludkem a jícnem apod., ale i...

Ha

| Dotaz od: michaela

Od narození jsem sledována na kardiologii kvůli nedomykavosti chlopně.. Můj lékař nesouhlasí s užíváním HA, protože se zvyšuje pravděpodobnost mrtvice, i když je to...

Je vhodná. Existuje "tělísko" Mirena - působí v děloze jen na sliznici, minimum se vstřebává. Nevím, kolik Vám je let, ale Mirenu lze doporučit i nerodivším ženám. Nebo...

Nepretržité problémy

| Dotaz od: Bakso

Vopred sa Vám chcem podakovať za odpovede na moje otázky. Dúfam, že mi pomôžu. Mám 17 rokov a všetky moje problémy sa začali na konci mája, kedy som sa v noci zobudil s búšením...

Pravděpodobnost mozkové příhody v tak mladém věku a u mužů je nízká ( u dívek v tomto věku bývá nejčastěji způsobena užíváním antikoncepce ). pravědpodobnost úmrtí v mladém věku...

U syna 10 let, TK 90/55, tep 74/ min. byla diagnostikována stopová Aortální regurgitace a insulficience.(AoV jemná,3 cípy, anulus 18,6mm, AI stopa) Vše ostatní je v normě. Chtěl...

Nepíšete, z jakého důvodu byl syn vyšetřen u kardiologa, tak odpovím pouze obecně. Stopová nedomykavost aortální chlopně je nezávažný nález, nezpůsobuje žádné potíže ve smyslu...

Teprve týden používám HA lindynette20. Asi po 3 dnech jsem začala mít silné bolesti hlavy. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že mám HA přestat užívat. Chtěla jsem se zeptat...

Záleží, jaký problém se srážlivostí krve máte. Předpokládám, že se nejedná o závažnou věc, protože jste dostala předpis na antikoncepci. V užívání antikoncepce prozatím...

Krevní tlak a stres

| Dotaz od: Petra

Po Vážné psychické újmě velmi špatně spím. V podstatě, už když si jdu lehnout, tak se bojím, že neusnu a mám velmi nepříjemné pocity. S tím souvisí můj vysoký tlak, který v...

Petro, vysoký tlak ničí cévy - neustálé "narážení" vyššího proudu krve je logicky poškozuje. Změna se neprojeví hned, ale po letech. Může pak skončit jako cévní mozková příhoda...

Rossova operace, srdeční vada

| Dotaz od: František

Je mi 15 let a mám vrozenou srdeční vadu - aortální insuficience (nedomykavost) a stenóza (zúžení) - a pravděpodobně tento rok půjdu na operaci. Musím si vybrat, zda plastickou...

Pane Františku. Ptáte se na velmi specifickou věc a předesílám, že nejsem expert - jste v péči specializovaného pracoviště a je vhodné, aby takto závažné rozhodnutí bylo...

Muž, 54 let. Dosavadní diagnóza - středně závažná nedomykavost aortalní chlopně, vysoký tlak (perindopril). V listopadu 1911 jsem podstoupil koronaroskopii. Bezprostředně po...

Po podání kontrastní látky během koronarografii by mohlo dojít k selhání ledvin, ale bezprostředně po výkonu. Selhání ledvin se diagnostikuje z laboratorních výsledků, kde se...

Pálení jazika

| Dotaz od: Vilma Petrová

Můj manžel trpí pálení jazika od roku 2094.chodí na kontroli zažívání.Nic mu v krvy nezjistili.ani na krčním.Byl před týdnem na krčním tam ho důkladně vyšetřili.A dli mu radu...

Z této mailové adresy jste již na tento problém ptali - odpověd byla poměrně vyčerpávající, nezbývá mi než ji v kostce zopakovat: pálení jazyka může doprovázet řadu stavů v...

Popis echa a píchání u srdce

| Dotaz od: Zdenek

Chtel bych poprosit o vystvetleni vysledku zasilam a chtel jsem se zeprat obcas me pichne u srdce.byl jsem na ekg a mel jsem tam exteasistoly a jeste jdu na 24 h ekg a zatezove...

Na ECHU kardiolog prokázal mitrální insuficienci, nedomykavost mitrální chlopně, dále pak poruchu relaxace levé komory srdeční, která nejčastěji vzniká při přetěžování levé...

Je mi 37 let a bohužel jsem byl nedávnou hospitalizován s diagnózou fibrilace síní s rychlou komorovou odpovědí. Fibrilace trvala 15 hodina a pak samovolně odezněla. Dva roky...

Pokud jste nebyl v posledních 3 letech zvyklý na pohyb, musíte začít trénovat postupně. Držte se chůze, pokud máte tep 90-105/min, je to v pořádku, při zátěži se tep musí zvýšit...

Potíže s dýcháním

| Dotaz od: Simona H.

Je mi 16let,minulý rok v únoru jsem měla uraz(otřes mozku),zhruba někdy od te doby,byla jsem asi tyden v nemocnici,mě bolí na levé straně hrudníku jakoby pod kliční kostí a...

Řešením by bylo najít si dobrého fyzioterapeuta, který se zabývá tzv "měkkými technikami", někdy jde jen o zablokované nebo povyskočené žebro, které se upíná také na páteř a...

Bušení srdce

| Dotaz od: Anna

Je mi 16 let a už několik měsíců me trápí neprijemne bušení srdce a když se chci nadechnout, tak nemůžu uplne, jakoby se nadechnout tak jak potrebuju. Když jdu treba spat, tak...

Slečno Aničko, dle popisovaných obtíží mi připadá, že jste hlavně ve stresu a máte těžké období. Pak je člověk i senzitivnější k podnětům, kterých by si jinak nevšiml. Vzhledem...

Nález na echokardiografii

| Dotaz od: Lucia

Chcela by som sa spýtať, čo znamená tento záver z echokardiografie. Chcela y som vedieť, čo z toho záveru vyplíva, či je to normálny nález?? Záver Srdcové dutiny sú primeranej...

Ano, výše opsaný nález z echokardiografie odpovídá normálnímu nálezu, srdeční frekvence je mírně vyšší - nervozita? k druhému dotazu - pulmonální regurgitace - to je...

Prolaps mitralnej chlopne

| Dotaz od: Michaela

Tohto roku v lete mi bol diagnostikovany lahky prolaús mitralnej chlopne. Dva roky dozadu PP, ktoru mam vdaka Bohu uspesne za sebou, bez antidepresiv, anxiolitik. Beriem Betaloc...

Michaelo, Vaše hodnoty pulsu a tlaku jsou ukázkové, zde je všechno v naprostém pořádku. Lehký prolaps mitrální chlopně je echokardiografický nález, který se vyskytuje relativně...

Prolaps mitrální chlopně

| Dotaz od: Šárka

Jsem maminka dvou dětí ,které náhodou zjistili při náhodné kontole na echu lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurtitací ale nevím jestli to mám od mala nebo v průběhu...

Riziko srdečních vad u dětí, jejichž rodiče nějakou mají je jen lehce zvýšené. Zbytečně bych tedy děti nevyšetřovala, jen pokud by měly nějaký zdravotní problém, upozorňovala...

Mám 21 rokov a od narodenia mám túto srdcovú vadu a chcel by som sa opýtať ako prebieha operácia tejto choroby v ČR, aká je doba zotavenia sa po operácii a kedy je vôbec nutné...

Miroslav. Na časť Vašich otázok, ktoré sa týkajú konkrétnej operácie, nedokážem odpovedať- nie som kardiochirurg ani kardiológ. Čo sa týka samotnej vady a načasovania operácie...

Chtěl bych se na vás poprosit o radu, je mi 19 let a poměrně dost sportuji, kdybych neměl papíry od kardiologa, ani bych nepoznal, že je se mnou něco špatně. Problém spočívá v...

Možná bych doporučil kontrolní UZ srdce za jeden rok. Uvidí se, zda-li se asymetrie na aortální vadě bude vyvíjet. Na případný vstup do armády má vliv názor lékaře z armády...

Nedomykavost chlopní

| Dotaz od: Marcela

Před nedávnem jsem byla na vyšetření ECHO, tam mi zjistili nedomykavost chlopní. Neustále mám svíravé pocity na hrudi, bušení srdce, špatně se mi dýchá, brní mě levá ruka - taky...

Co se týče té nedomykavosti, pak pokud je drobná, tzv. hemodynamicky nevýznamná, pak není nutná léčba a vaše obtíže s tím zcela jistě nesouvisí. Jestliže kardiolog vylučuje jiné...

Prolaps mitralnej chlopne

| Dotaz od: Michal

Mam od roku 2008 kedy som bol prvy krat na kardiologii, kvoli ako keby obcasnemu preskakovaniu srdca (ako keby mi na chvilku zastavilo srdce a potom silno buchlo, neviem ako to...

Při vyšetření srdce se měří jednotlivé srdeční oddíly- kořen aorty, velikosti komor, funkce levé komory, to máte vše v normě. Pouze prolaps předního cípu mitrální chlopně. Jde o...

Prolaps mitrální chlopně

| Dotaz od: Šárka

Jsem maminka dvou dětí a mám lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurgitací jaká pravděpodobnost že to budou mít i děti? synovi dost často červenají tváře ...měla bych s...

Záleží na tom, zda máte srdeční vadu od narození (tam je lehce zvýšené riziko i u dětí) anebo se u Vás vada objevila až v dospělosti. /Preventivně bych děti nevyšetřovala, pouze...

Jsem 3týdny po operaci chlopně a pořád mě bolí hrudník.Když si lehnu a potom vstanu,tak mě to bolí i ráno.Spím na zádech.Jak dlouho to může bolet?Děkuji.

Jano, 3 týdny od operace je strašně krátká doba. Předpokládám, že šlo o klasickou operaci s otevřením hrudníku, tedy s poraněním tkání (kost, svaly, drobné nervy...). Počítejte...

Chci se zeptat, před rokem jsem byla na operaci se srdcem (náhrada mitrální chlopně) už mi nic není, jen beru pořád warfarin, toho se už asi nikdy nezbavím nebo ano? Ale chci...

Vzhledem k Vašem věku předpokládám, že máte umělou náhradu mitráloní chlopně - zde je třeba "ředění krve" warfarinem po celý život a je velmi důležité pravidelně kontrolovat a...

Prolaps mi chlopně

| Dotaz od: Eva

Pane doktore, měla bych na Vás dotaz. Byla jsem vyšetřena na kardiologii pro občasné bušení srdce. Ve zprávě mi lékařka napsala - Prolaps předního cípu MI chlopně, nevýznamná...

Prolaps mitrální chlopně je velmi častá chlopení vada. Ve většině případů nezpůsobuje žádné potíže a dále se nevyvijí. Ostatní srdeční vady jsou také nevýznamné. Myslím si, že...

Pa. doktorko, Je mi 25.let a jsem aktivní sportovkyně. Přesto mám závažné problémy při sprortu. Na kardiologii mi byl diagnostikován prolaps mitrál. chlopně se stop...

Doporučila bych kontakt s oddělením specializujícím se na sportovní medicinu- například při 1.lékařské fakultě UK. Podstoupíte vyšetření, které Vás neohrozí, při tom se Vám...

Chtěl bych se poptat na tu to mou diagnozu nerevmaticke onemocnění chlopen.Stopova až lehká mitralní regulace při hraničním nalezu pro prolaps chlopně.Když jsem se ptal o co se...

Myslím, že se nemusíte ničeho obávat, protože pokud jste jinak zdráv, dá se Vámi uvedený nález na srdci považovat za víceméně "kosmetický" a nezávažný. Prolaps mitrální chlopně...

V říjnu jsem byla na holtra,který byl popsán jako-nalezeny jako izolstahy a paroxyzmus fibrilace síní.Jícnové echo-degen.změny aorty a mitr.chlopně s objem.kalcifik.v obl...

Dle platných doporučení by jste měla Warfarin užívat trvale. Vždy záleží na posouzení dalších vlivů, nemocí, snášenlivosti atd.

Prolaps mitralni chlopne,selest

| Dotaz od: Silvie

Mám v plánu jít do sauny, a proto bych se chtěla zetat, zda-li mi to nějak neuškodí vzhledem k tomu že mám šelest na srdci a prolaps mitrální chlopně. Moc děkuji za odpověď.

Neuskodi.Hezky den.

Poprosila by som Vás o vysvetlenie nálezu. EKG: SR , f :61/nim., PQ:O,16s, QRS: O,o8s, vertik pohoha, PZ. V3? ST.- norm. ECHO: Ao bulbus : 2.7 ĽP: 2.7 LVEDD: 4.3...

Váš nález na EKG a ECHO srdce je prakticky v normě. Prolaps mitrální chlopně je nález u mnoha lidí, nemá prakticky žádný klinický význam. V čase se nezhorušuje, potíže nepůsobí...

Léčba refluxu chlopně

| Dotaz od: Andrea

Je mi 32 let, od dětství mám křečovou žílu pod kolenem na levé noze. Po porodu se mi začaly na obou nohách tvořit žíly modré i metličky. Nohy mě nebolely ani neotékaly. Cévní...

Andreo! Nošení kompresních punčoch jen tak nevzdávejte, "komprese" patří mezi 3 základní druhy konzervativní léčby chronické žilní insuficience. Dalším druhem je léčba...

Paní doktorko. Mám zjištěnou nedomykavost jícnu a ani po dlouhé léčbě na mě konzervativní léčba nezabírá. Chtěl bych se zeptat na možnosti operace (myslím že to byla...

Operace pro tzv. achalazii jícnu je pro pacienta velkým přínosem a múže být provedena laparoskopicky. Většinou se tyto výkony provádějí na chirurgických klinikách. Obraťte...

Pane doktore...prosím Vás o radu..moje maminka(57)se léčí již řadu let s chronickým zánětem žaludku,má i nedomykavost jícnu..již několikrát byla na gastraskopii,kde byl...

Paní Věro, vzhledem k trvalosti a nerovnoměrnému rozložení obtíží bych spíše hledala klinický základ obtíží než vše sváděla na psychiku.Vaší mamince bych doporučila zajít k...

Mám vrozenou srdeční vadu - valvární stenózu aorty - (po narození mě dvakrát operovali) a je jasné, že mě v budoucnosti bude čekat další operace - náhrada chlopně. Chtěla bych...

Myslím si, že operace jiným přístupem se nyní neprovádí. Nevím, kdy Vás výhledově operace čeká, může dojít ke změně operační techniky. Vše se bude probírat, až bude operace...

Prolaps mitrální chlopně

| Dotaz od: Jan

Na začátku července tohoto roku jsem začal pozorovat šelest na srdci. Pro upřesnění - takový cvakavý / lupavý zvuk, který je slyšet i při pouhém přiložení ucha na hrudník. V...

Myslím si, že pokud bylo provedeno UZ srdce, kde byl pouze prolaps mitrální chlopně, tak není potřeba se bát. Prolaps mitrální chlopně je pouze variabilita na UZ srdci. Může...

Prosím o radu.V roce 2006 jsem prodělala ablaci prsu-včetně chemo a radioterapie.Před rokem mi po chřipce na sonu srdce zjistili-hraniční velikost LS a PK,mírné plicní...

Ta chlopenní vada samozřejmě výrazně přetěžuje vaše srdce, které tento nápor již evidentně nezvládá a proto se zhoršují vaše obtíže. Chlopenní náhrada by tento problém...

Prolaps mitrální chlopně

| Dotaz od: Juraj

Prosím Vás, mohli by ste sa pozrieť na túto správu od kardiológa? Ide o to, že od začiatku februára ma trápia bolesti na hrudi, hlavne na ľavej strane, občas ma pichne na ľavej...

Vaše bolesti na hrudi nejsou způsobeny potížemi se srdcem. Půjde o problémy s páteří nebo problémy s mezižeberními svaly. Prolaps mitrální chlopně není nebezpečný, je...

Atrézie pulmonální chlopně

| Dotaz od: Martin

Od narození mám vrozenou srdeční vadu, kvůli které jsem byl už dvakrát operován. Jednou při narození a podruhé ve třech letech. Od té doby chodím na prohlídky a nedávno jsem se...

Martine. Ve Vašem případě se jedná o velmi specifický problém hodný specialisty na tuto problematiku, za kterého se nepovažuji. Prosím, položte dotaz v poradně Kardiochirurgie...

Je mi 25.let a jsem aktivní sportovkyně. Před léty mi byl diagnostikován prolaps mitrál. chlopně se stop. regurgitací. Poslední 2 roky aktivně sportuji (3-5 hod. týdně...

V dotazu neuvádíte, před kolika lety bylo provedeno echokardiografické vyšetření ani jaký byl důvod (podobné obtíže jako nyní?), nepíšete ani o typu postavy či celkové fyzické...

Při gastroskopii mně byla diagnostikována "nedomykavost kardie, GER, bez GERD". Mám užívat Degan. Prosím o informaci, zda je tato nemoc vyléčitelná, nebo jestli budu...

Záleží na tom, zda máte nějaké klinické obtíže, např. pálení žáhy, kašel, poruchy s trávením. Na nedomykavosti kardie se podílí řada příčin, např. kouření cigaret, obezita...

Jsem matka 18ti leté dcery, u které před 7 lety objevily nedomykavost chlopní. Dvera chodí pravidelně 1x ročně na kontrolu, kde jí bylo sděleno, že je vše O.K., že se to...

Ideální by bylo, kdyby se podařilo zachytit stav třeba nemocniční pohotovostí.- není to žádné obtěžování, vždycky má význam aktuální zhodnocení stavu. Pokud je přítomen faktor...

Memu pritely delaly pre cca tremy tydny umelou chlope.Vcera mi ho pustily domu. Mam takovy choulostivy dotaz.Jak je to se sexem?On je ted mnohem aktivnejsi ja mam ale strach...

Pokud Váš přítel nemá potíže při fyzické námaze, jako je dušnost nebo bolesti na hrudi, tak se sexem není problém. Operace chlopně se dělala proto, aby mohl se mohl vrátit k...

Operovali vám srdce, konkrétně vám byla nahrazena vlastní srdeční chlopeň tou umělou? Pak vás po pobytu na jednotce intenzivní péče čeká rekonvalescence, která může trvat i...

 celý článek

Srdeční selhání

| Dotaz od: Martin

Občas čtu zprávu, že třeba profesionální fotbalista, který je pravidelně kontrolován, zkolaboval už po 10ti minutách zápasu. Že mu selhalo srdce. Jak k tomuto může docházet...

Náhlá srdeční smrt u mladých jedinců je většinou způsobeno arytmií a ne infarktem myokardku. Jedná se o postižení srdce, které způsobi arytmii, na kterou postižené člověk zemře...

Šelest na srdci

| Dotaz od: Petra

Od 17 let mám šelest na srdci (nedomiakvost srdeční chlopně) chtěla jsem se zeptat co to přesně znamená a jestly to může ohrozit moje zraví a jaký sport bisem mohla přitom dělat...

Se sportem bych to ve Vašem případě nepřeháněla- když už tak pouze turistika, doporučuji a kontrolu na kardiologii s pohovorem o možnostech sportu.

Dnes jsem podstoupila kolonoskopii. Bohužel jsem se lékaře po zákroku na nic nezeptala, ani si nepamatuji, jestli něco říkal. Měla jsem nějaký medikament na zklidnění, motala se...

Vážená paní Inulo, termínem polyp se označují výrůstky kůže nebo sliznice. Podle mikroskopického vyšetření odebraného vzorku je většinou možno určit povahu polypu (např...

Žilní systém je komplikovaná síť trubiček různého průměru a liší se od tepenného systému tím, že v něm proudí krev mnohem pomaleji. U ženách se vyskytují křečové žíly daleko častěji než u mužů.


Vážaný pane doktore/ paní doktorko, jsem čtyři roky po plastice mitrální chlopně. Nemám umělou, jen všitý nějaký kroužek. Byla to vrozená vada + jsem to uspíšil svou...

Myslím si, že pokud jste byl opakovaně vyšetřený na kardiologii já Vám přes internetovou poradnu těžko poradím. Pokud Vám nedělá dobře alkohol a marihuanu, bude nutné je přestat...

Silné bušení srdce a třes

| Dotaz od: Jiří

Můj problém spočívá v silném bušení srdce. Cítím abnormálně silné údery a při každém úderu, když například držím nějaký předmět v ruce, tento předmět zavibruje, je to přesně v...

Pokud jste již absolvoval 4x ECHO srdce, pravděpodobně se nenajde žádná příčina ani na jícnovém ECHU nebo CT vyšetření. Prolaps mitrální chlopně je fyziologická odchylka, kterou...

Chtěl bych Vás požádat o přeložení této lékařské zprávy. Ao:29, LA32, AV 20, RV22, LV 46, IVS 9, PW 10 EF LK 70%. Bez poruch kinetiky LK, perikard bn pulm.sym.křivka Mi: E...

Co se týká prolapsu chlopně, tak to má spoustu mladých lidí, prakticky se to neoperuje, pouze sleduje. Defekt v mezikomorovém septu není prokázaný, doporučují doplnit...

Chlopen

| Dotaz od: Šárka

Chci se zeptat mám lehký prolaps mitrální chloplně s regurticací lehkou přesnou zprávu si již nepamatuji, chci se zeptat mám kontroly po roce stačí to?a kdyby se během roku...

Předpokládám, že Váš nález je založen na echokardiografickém vyšetření v kardiologické ambulanci. Vyšetřující lékař na základě nálezu vyhodnocuje tzv.hemodynamickou významnost...

Příteli byla před půl rokem vyměněna aortální chlopeň za mechanickou. Všechna odborná vyšetření jsou v normě. Může se vrátit bez problémů do práce jako řidič MKD? (mezinárodní...

Pokud jsou dosavadní vyšetření v pořádku, tak si myslím, že ano. Záleží samozřejmě na konkrétním případu, dalších chorobách a potížích.

Vada srdce

| Dotaz od: Zuzana

Letos mi byla zjištěna vada srdce, chlopení nedomykavost a rozšířená aorta. Za poslední rok jsem se z aktivní sportovkyně dopracovala k tomu, že nemohu vyjít schody, jsem stále...

Předpokládám, že se jedná o aortální chlopeň (?) - rozšíření aorty jakoby překračuje na chlopeň a tam působí nedomykavost. U rozšíření aorty i u nedomykavosti se provádí...

Můj syn - 19 let mívá bolesti na hrudi a někdy potíže s dýcháním. Po vyšetření na kardiologii mu byl zjištěn porlaps předního cípu mitrální chlopně s regurgitací I.st. Dle...

Podle kardiologického vyšetření je tedy systolická funkce levé komory v normě a tloušťka srdeční svaloviny LK také v normě. Zatím tedy zřejmě není žádný závažný nález na funkci...

Prolaps vm

| Dotaz od: Tereza

Dnes jsem byla na Echokardiografii a pan doktor mi do zprávy napsal: Holosystolikcý pokles linie C-D 2 mm, pokles cípů k linii MA, holosystolikcý pokles cípů Mi chlopně...

Prolaps předního cípu mitrální chlopně je velmi častá záležitost. Většinou se jedná pouze o fyziologickou normu, kdy jeden cíp přesně nedoléhá, ale v budoucnu nedochází ke...

Mitrální chlopěn

| Dotaz od: Veronika

Pane doktore, přítel má od narození otevření srdeční chlopně. Před 3 roky bylo otevření 60%. Je to cizinec a v jeho zemi tuto operaci neprovádějí. Jsme spolu přes rok a za...

Myslím, že nejvhodnější bude vyšetření kardiologem, který stanoví závažnost postižené srdeční chlopně a navrhne další postup. Raději s vyšetřením a další postupem neváhejte...

Srdeční vady

| Dotaz od: Majka

Chtěla bych se zeptat, jak velké riziko mohou způsobit srdeční vady, které mi byly zjištěny minulý týden při ECHO srdce a to: prolaps mitrární chlopně, mitrální regurgitace II...

Léčit se toto dá buď plastikou chlopně, nebo její náhradou, ale vždy po přesné indikaci kardiologem. Onemocnění působí hromadění krve v plicích a nedostatek okyslyčené krve v těle.

Koarktace aorty je vrozené zúžení největší tepny v těle, aorty, které se může nacházet v různých úsecích cévy a nabývat různého stupně závažnosti.

 celý článek

Víte, co je jeden z nejčastějších důvodů, proč ženy nenosí sukně? Vzpomeňte si na stesky vašich maminek či babiček, když přijde v létě čas krátkých kalhot a sukní. Odpověď je...

 celý článek

Otok pravé poloviny těla včetně tváře

| Dotaz od: Gabriela Pešková

Prosím o radu. Otéká mi levá polovina těla včetně tváře, byla zjištěna na žilním ultrazvuku absence žilních chlopní.

Nepokládáte otázku - příště, prosím, formulujte otázku přesněji a dejte také více informací o sobě a vašich potížích, ev. lécích, které berete, vyšetřeních, které jste...

Chlopen

| Dotaz od: Šárka

Mám dva výsledky z echa...jedno je lehký prolaps mitrální chloplně s lehkou regurticací a jedno zněl závěr prolaps dvojcípé chloplně...je to stejné? chodím taky na obstřiky...

Jde o synonymní označení (mitrální = dvojcípá chlopeň). Kortikoidy podávané formou obstřiku by neměly ničemu vadit.

Kardio

| Dotaz od: eva

Záznam po echokardiografickom vyšetrení naznačená hyperkinetická cirkulácia porucha diastolickej funkcie lavej komory incip fibrotické zmeny chlopnového aparátu ostatný...

Nekladete žádnou otázku, jen dedukuji, že chcete vysvětlení nálezu. Zatím žádné velké změny na srdci nejsou - mírně změněné chlopně a porucha pohybu srdeční svaloviny v druhé...

Diagnostikovali vám vadu srdeční chlopně? Běžný život určitě končit nemusí. Dnešní kardiovaskulární chirurgie si dokáže poradit i se zapeklitými případy.

 přehrát video

Lékaři v USA (Rush University Medical Center v Chicagu) začali používat novou metodu léčby pro pacienty s významnou aortální stenózou (zúžení chlopně mezi levou srdeční komorou...

 celý článek

Bércové vředy patří mezi poměrně časté chronické rány. Jejich vznik není zatím zcela jasný, ovšem hojení bývá obtížné a zdlouhavé. Naštěstí již dnes existuje více možností, jak...

 celý článek

Kardiovaskulární choroby neboli choroby srdce a cév patří k nejčastějším příčinám nemocnosti a úmrtnosti v České republice. S tím souvisí potřeba kardiochirurgické péče...

 celý článek

I přes obrovský pokrok v medicíně se ani po padesáti letech nepodařilo vyrobit chlopenní náhradu, která by byla tak dokonalá jako vlastní zdravá lidská chlopeň. Existuje ale...

 celý článek

Pokud je to možné, vždy se upřednostňuje chirurgická oprava (plastika) vlastní chlopně pacienta před náhradou umělou chlopní. Oprava chlopně obvykle vyžaduje chirurgickou úpravu...

 celý článek

Ženy, které mají srdeční onemocnění, by měly před početím znát všechna zdravotní rizika. Gravidita totiž zvyšuje nároky na srdce a oběhový systém. Během těhotenství se krevní...

 celý článek

Lidé s nižší socioekonomickou úrovní umírají pět až deset let po kardiochirurgických operacích častěji než lidé s úrovní vyšší. A to nezávisle na pohlaví nebo věku.

 celý článek

Operace srdečních chlopní, ať už jejich oprava, nebo úplná náhrada, se v současnosti stala běžnou operací s minimálními riziky a velkou úspěšností. Až 95 % pacientů cítí...

 celý článek

Jedná se o rozšíření žil, které jsou v šourku. Podobné varixy můžeme často pozorovat na dolních končetinách lidí, kteří trpí křečovými žilami. Nastane-li tento stav v oblasti...

 celý článek

Bály se vaše babičky či maminky operace natolik, že křečové žíly raději neřešily? Dnes je strach zcela zbytečný, a to především díky novým léčebným postupům zavedeným během...

 celý článek

Existuje mnoho různých typů srdečních onemocnění mladistvých. Patří mezi ně vrozené vady, virové infekce i srdeční choroby, které se objeví jako důsledek rozvinutí dědičné...

 celý článek

Infekční endokarditida patří mezi závažná onemocnění. Jde o zánět vnitřní části srdce, takzvaného endokardu. Pokud zánět postihne i chlopně, může významným způsobem narušit...

 celý článek

Existuje spojitost mezi léčbou rakoviny a onemocněními srdce a srdečních cév? Může onkologická léčba přivodit třeba infarkt nebo městnavé srdeční selhání? Bohužel ano.

 celý článek

Křečové žíly jsou vakovitě rozšířené vinuté žíly, tzv. žilní městky. Postižena může být kterákoliv žíla, ale nejčastěji jsou to ty na dolních končetinách. Souvisí to s vyšším...

 celý článek

Infekční endokarditida je onemocnění způsobené bakteriemi a postihující chlopně, zejména ty v levé části srdce. Pokud se ptáte, jak může souviset například pouhé vytrhnutí zubu...

 celý článek

Vrozené srdeční vady, aterosklerózu, arytmii a Eisenmengerův syndrom, jsme probrali v první části článku. Ve druhém díle se dočtete, co dokáže srdci způsobit neléčená spála, jak...

 celý článek

Jednoduchým a stále více rozšířeným způsobem léčení všech stadií chronické žilní nedostatečnosti je nošení kompresivních punčoch. Jejich účinek tkví v tom, že napomáhají návratu...

 celý článek

Ačkoli se to může zdát spíše jako nějaký kouzelnický kousek, aortální chlopeň jde skutečně vyměnit, aniž by se skalpel dotkl hrudníku. Tomuto medicínskému zázraku se říká...

 celý článek

Často slýcháme o chorobách srdce, plic či ledvin, ale i naše cévy mohou ochořet – a děje se to velmi často. Co všechno se mezi tato onemocnění řadí a jak lze nastupující...

 celý článek

Vady srdečních chlopní jsou celoživotním handicapem. Postižený ale nemusí mít až do vysokého stáří žádné potíže. O to pak může být srdeční selhání dramatičtější. A skončit třeba...

 celý článek

Významný český chirurg, nositel celé řady domácích i zahraničních vyznamenání a ocenění a autor více než 300 odborných publikací, se narodil 15. 1. 1913 v Kolíně. Ve svém rodném...

 celý článek

Existuje řada situací, při nichž operace srdce může zachránit život pacienta. Zatímco ale ostatní orgány lze od přítoku krve dočasně „odpojit“, u srdce je to těžko...

 celý článek

Ačkoliv stále přibývá možností, jak funkci srdce zlepšit „na dálku“, jsou situace, kdy se chirurgickému řešení nevyhneme. Otevřené operace tohoto orgánu se provádějí hlavně...

 celý článek

Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností, jak podpořit nemocné srdce. Přesněji řečeno srdeční sval, který nedokáže přečerpat dostatečné...

 celý článek

Chrápete vy nebo váš partner? Nemusí jít pouze o „kosmetický“ problém, ale chrápání může být projevem relativně závažného onemocnění. Obstrukční spánková apnoe (OSA) se...

 celý článek

Jako náhlá srdeční smrt se označuje nečekané úmrtí jinak zdravého pacienta. Jejích příčin může být mnoho – od ischemické choroby srdeční až po různé degenerativní procesy...

 celý článek

Široké, modrofialové a vystupující žíly na nohou trápí řadu z nás. Jedná se o křečové žíly, jinak také nazývané varixy či městky. Vznikají častěji ve stáří, kdy žíly ztrácejí...

 celý článek

Ti

| Dotaz od: Romanka

Mame 9 mesacnu dcerku a ma trikuspidalnu insuficienciu I.stupna a VSD.Sme sledovany na kardio,ale chcela by som vas poprosit o vysvetlenie spravy.V nej sa pise,ze VSD v tesnej...

Rád bych Vám poradil, ale tento dotaz překračuje rámec internetové poradny. Problém je velmi specifický, budete muset vše probrat s ošetřujcím kardiologem Vaší dcery. Držím...

Srdeční sval jako neúnavná pumpa každým svým stahem vhání krev do všech koutů lidského těla. Je to orgán, bez kterého se náš život neobejde, proto je potřeba se o něj dobře...

 celý článek

Bolesti nad levým prsem

| Dotaz od: Nikola

Chtěla jsem se zeptat.Mám astma,alergie,a šelest na srdci + podezření na cerebellární syndrom,podezření na odchylku chlopně.Týden cítím nad levým prsem ostrou bolest,rozkašlala...

Při souběhu všech uvedených diagnóz se může jednat o cokoliv, proto nezbývá než navštívit praktického lékaře.

Extrasystoly

| Dotaz od: sarka

Trápí mě opětované extrasystoly..chodí nepravidelně nekolikrát za den a několikrát za sebou..Může to způsobovat prolaps mitrální chloplně? A ještě se zeptám jak moc jsou...

Extrasystoly nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné. S prolapsem mitrální chlopně nesouvisí. EKG Holter rozhodne a dalším postupu. Uvidí se jaké druhy extrasystol a dalších arytmií...

Páteř a marfanův syndrom

| Dotaz od: Monika



Veronika

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat už 5 dní mám takový divní tlak na srdci je mi 22 let od mala až do 19 let jsem chodila na Kardiologie měla jsem šelest. Od mích 18 let jsem začínala mít i...

Může jít například o prolaps mitrální chlopně, relativně častou chlopenní vadu. Doporučuji kontrolu kardiologem, možná bude nutná úprava medikace (používají se léky ze skupiny...

Crt

| Dotaz od: Ondřej | z mobilní aplikace

Chci se zeptat, jaký benefit představuje resynchronizační léčba v případě těžké sekundární regurgitace AV chlopně, pokud její náhrada není indikována. Znamená to, že "posílení...

Jedná se o metodu paliativní, nikoliv korekční. Smysl metody je posílit a synchronizovat srdeční stah. Problém s chlopní to nevyřeší. Otázky resynchronizační léčby jsou složité...

Bolesti zad a celková únava

| Dotaz od: Matěj

Asi před rokem a půl jsem začal být více unavený než obvykle. Rozhodl jsem se to už dále neignorovat proto ze se to stále horší. Mam pocit ze jde o krcni páteř mimo jiné dělám...

Matěji, dle popisovaných obtíží mi Vaše symptomy nejvíce sedí na problém v pohybovém aparátu. Únava je často až finální důsledek všech zmíněných problémů. Jste mladý, a proto...

Katetrizace uzaveru fop

| Dotaz od: Lenka

Srdeční oddíly nejsou zvetsene, leva komora ma normalni tloustku sten, dobře symetricky kontrahují, EF je 72%, diastolicke parametry jsou primerene. Chlopne jsou jemne, je...

Bohužel se nejedná o lékařskou zprávu, ale jen o výsledek echokardiografického vyšetření. Na základě tohoto dílčího výsledku Vám nejsem schopný říci, zdali je plánovaný uzávěr...

Paní doktorko,prosím Vás o informaci,jaké kontrolní vyšetření mi má dělat pan doktor na onkologii. Jsem 10 let po 8 chemoterapiích,poté ablaci celého prsu a 35 ozářeních. Stále...

Milá Evo, Váš onkolog má pravdu. V současné době dle celosvětových doporučení ( s malými odchylkami) se pro sledování žen po léčbě pro karcinom prsu doporučuje pouze klinické...

Ozz?

| Dotaz od: Martina

Přeji pěkný den ráda bych se informovala na OZZ apod.Je mi 34let a od dětství mám skoliozu, nyní se na RTG ukázalo: DS páteře- L5-28sin-L1-46dx-T8-27sin-T2. Čemuž nejen...

Moc je mi líto,ale posouzení zdravotního stavu pro případné řízení pro přiznání důchodu. K tomu se opravdu nemohu vyjádřit. Obraťte se na svého ortopeda, nepochybně vám vše...

Operace

| Dotaz od: janina

Měla bych dotaz. Táta má jít na operaci serdce, něco s chlopní, nevím přesně co. Je tato operace nebezpečná, jak dlouhá je rekonvalescence, popř. jsou možné nějaké následky...

Vzhledem k tomu, že neuvádíte, o jakou operaci se jedná, nemohu vám uvést podrobnosti. Pokud jde o náhradu nedostatečně fungující srdeční chlopně, pak jistě efekt provedené...

Echo vyšetření

| Dotaz od: Patrik

Moje prak. lékařka mě poslala na Echo srdce. Kvůli tomu, že na prev. prohlídce, při poslechu hrudníku se Jí, něco nezdálo... Mám se dostavit se zprávou za týden. A proto mám...

Nález na UZ srdce je normální. Žádné vážné potíže tam nejsou.

Výsledek echo

| Dotaz od: Lucie

Pane doktore,moc Vás prosím o přeložení a vysvětlení výsledku echa pan doktor říkal,že je to v pořádku,ale ten závěr...... ______________________________________ M-mode:PK 28...

Nejde o nic vážného. Nemusíte se bát, že jste ohrožena na životě. V čase se provede kontrolní ultrazvuk srdce. Pravidelně můžete sportovat, srdce to vždy zlepší funkci.

Dýchání a lék aerius,

| Dotaz od: Jan

Oční lékařka mně na chron. alergický zánět spojivek předepsala lék Aerius. Na oči příliš nepůsobí, ale zdá se, že přestože se v příbal. informaci píše o rýmě atd. působí výrazně...

Aerius může samozřejmě působit na nějakou alergickou složku Vašich obtíží, bylo by dobré se objednat na alergologii.Jinak ve frekvenci cca 1/100000 případů působí tachyarytmie.

Motání hlavy, bolest žaludku

| Dotaz od: Tomáš

Trpím častým motáním hlavy hlavně v klidových polohách. Když sedím např. v restauraci, ve škole, tak se mi často stává, že se mi začne motat hlava, pocit jakoby na zvracení...

Chápu, že Vás podobné potíže znepokujují a jsou Vám nepříjemné. Jste mladý, jinak snad zdravý muž, a věřím, že tyto příznaky neznamenají vážnou patologii. Některé stavy (např...

Hrudnik

| Dotaz od: Dusan

Mam uz par let problem s tlacenim a pichanim u srdce,nejcasteji pri spanku.Na cas to odeznelo,ale v posledni dobe to pocituji zas,ale ne tak agresivne.Casto citim aritmii...

Diagnosa prolapsu mitrální chlopně byla zřejmě vyslovena na základě echokardiografického vyšetření-z toho soudím,že jste byl,nebo stále jste?v péči nějakého kardiologa.S ním by...

Asd ii

| Dotaz od: jana

Dnes jsem byla se synem 3 roky nakardiologii a ve zprávě je psáno: Spíše akcisdentální systolický šelest, drobný ASD II v subaort. pozici nevylučuji. Kontrola za dva roky, bez...

Jedná se komunikaci mezi pravou a levou síní. Tuto srdeční vadu má spoustu lidí i v dospělosti a ani oni neví. Nedělá žádné potíže, až v dospělosti. Nyní se bude sledovat, zda...

Časté extrasystoly

| Dotaz od: Jana

Je mi 47 let. 6 let chodím jednou ročně na kardiologii s prolapsem mitrální chlopně a kvůli kolísavému tlaku, někdy 100/65,někdy 160/95, samozřejmě v klidu. Poslední 3 roky...

Bylo by vhodné znovu zopakovat Holtera. Pokud máte obtíže bude ke zvážení nasazení betablokátorů. Musíte se poradit se svým ošetřujícím kardiologem nebo zvážit konzultaci u...

Vsetko , co sa len dá :)

| Dotaz od: Kristína

Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. Mám 22 rokov a už takmer rok a pol trvajúce problémy. Začalo to na vysokej škole, ktorú som musela opustit kvoli mojim problemom.Bola mi...

Milá Kristino, věřím , že mate více problémů,ale jak sama píšete, organická porucha nebylo prokázána, To je velice dobrá informace.Tetanie je samozřejmé funkční porucha,svaly i...

Nemocná srdeční chlopeň

| Dotaz od: Vendula

Meho pritele ceka do tri dnu operace chlopne.Jiz je asi tyden v nemocnici ma na chlopni nejake bakterie ty zalecily antibiotiky.Na chlopni se utvoril ,,chuchvalec,, bakterii a...

Pokud bude operace bez komplikací, tak určitě půjde do 14 dní domů. Celková léčba a rekonvalescence doma ovšem bude dlouhá, musíte počítat, že první měsíc mu opravdu nebude...

Omlouvám se že Vás otravuji ale rád bych slyšel názor lékaře na moje aktuální problémy. Je mi 21 let, vážím 76 kg a měřím 187 cm. Mám vrozenou vadu srdce a to: ----- Dvojcípa...

Martine, jedná se o dvojcípou aortální chlopeň (normálně trojcípá) se středně významnou regurgitací (nedomykavostí) - nález určený ke sledování, při zhoršování by ev...

Minuly rok jsem mel vlekle prujmy nejmene 7 mesicu. Nic strasneho ale i tak. Hlavne po pivu to bylo horsi ale ne jenom. Vysetreni ukazalo pouze zvyseny vyskyt esinofilu v krvi...

Tomáši, vzhledem k příznakům, krevním hodnotám a rodinnému výskytu celiakie je u Vás určitě vhodné řádné dovyšetření na možné alergie. Lepek ( projevy alergie na lepek jsou...

Vysoká tf a sport

| Dotaz od: lenka

Paní doktorko, je mi 26. let a označila bych se za aktivního amaterského sportovce. Již přes rok aktivně běhám dlouhé tratě (10 km a více), průměrně 50km/týden. Jsem...

Jestliže vám kardiolog nenasadil žádnou léčbu, neshledal u vás zřejmě jinou diagnózu než vámi zmiňovaný prolaps mitrální chlopně. V případě vašich pochybností můžete požádat...

Tetování

| Dotaz od: Nikola

Už jednou sem se ptala,ale přesto se chci ujisti ještě jednou...Loni jsem byla na operaci srdce náhrada mitrální chlopně beru warfarin na ředění krve a chystám se na podzim na...

Doporučuji tetování odložit nebo úplně plány na tetování přehodnotit: 1/ při užívání warfarinu byste mohla výrazně krvácet a výsledek tetováže by mohl dopadnout úplně jinak, než...

Výsledek echo

| Dotaz od: M

Kvůli častému zadýchávání se a vyššímu klidovému srdečnímu pulsu (v klidu kolem 90, tlak v normě) jsem navštívila kardiologii. EKG bylo v pořádku, ECHO závěr - lehké zhrubění...

Zhrubění cípů chlopně může být jedním z příznaků infekční myokarditidy, ale pro diagnosu je třeba ještě mnohem více údajů, především známky infekce, která byla vyloučena CRP. O...

Crohnova choroba

| Dotaz od: Nikola

Před mesícem mi byl indikován Crohn, zánět Bauhinské chlopně a v úseku 12cm zánět na konci tenkého střeva. Zjistilo se to tí, že jsem masivně krvácela z konečníku a pak 3x...

Vážená paní Nikolo, Crohnova choroba patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Jedná se o nemoce s nejasnou příčínou, kterou neumí odstranit žádný způsob léčby. Kortikoidy...

Slabost

| Dotaz od: Šárka

Již několik dní mě trápí slabost která mě popadne nečekaně..projevuje se tím,že se mi udělá špatně od žaludku cítím se jako kdybych vylezla z kolotoče(ale hlava se mi nemotá...

Primárně se nabízí rozšíření laboratorních testů i na biochemické vyšetření (tedy ne pouze krevní obraz). Dle výsledku vyšetření pak případně např. vyšetření endokrinologické apod.

Slabost

| Dotaz od: Šárka

Již několik dní mě trápí slabost která mě popadne nečekaně..projevuje se tím,že se mi udělá špatně od žaludku cítím se jako kdybych vylezla z kolotoče(ale hlava se mi nemotá...

Podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o prekolapsové stavy, tedy stavy na omdlení, možností je jistě i snížení hladiny krevního cukru, srdeční onemocnění taktéž může podobné...

Bolesti břicha

| Dotaz od: Míša

V zimě jsem byla často nemocná a 3x brala atb.Od té doby jsem se po vyléčení cítila malátná a v krku mě bolelo stále.celé léto jsem začala mít návaly horka,bolesti svalů celého...

Míšo. Navrhuji doplnit ještě jedno vyšetření - gastroskopii. Vámi popisované potíže by mohly značit například mírný zánět v oblasti žaludeční sliznice, pálení žáhy třeba lehkou...

Chlopenní vada, sport

| Dotaz od: Hedvika

Je mi 60 roků, ráda sportuji - jezdím hodně na kole - 100 a více kilometrů,chodím na výlety cca 20 až 25 km středně náročné a nyní jsem byla u lékaře a mám tyto výsledky, kterým...

Obsah Vašeho dotazu je souhrnem nálezu z ultrazvukového vyšetření srdce - na kterém je patrná nedomykavost jedné z chlopní, která svým důsledkem možná začíná přetěžovat krevní...

Krevní testy - vysoké crp...

| Dotaz od: Martina

Prosím o pomoc. Syn (6 let) je už 5 dní hospitalizovaný v nemocnici a lékaři nevědí, co mu je a na co ho léčit, takže jen měří teploty a stále mu odebírají krev. Od začátku- syn...

Mohlo by se jednat o virový zánět, CRP není úpně extrémně vysoké, jak by se očekávalo u bakteriálního zánětu. Takovéto hodnoty vídáme i u "běžných" virových onemocněních...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: skarpy

Prosím o informaci ohledně tlaku na hrudi a palení za hrudní kosti. již nejakou dobu pocituji slabší tlak hlavně v noci a při vydechu .palení většinou přes den. mam EKG v...

Pokud se ptáte, co máte za nemoc, tak se může jednat o různé interní stavy, pro lepší orientaci by to samozřejmě chtělo rozsáhlejší vyzpovídání - jednou z možností je tzv...

Echo

| Dotaz od: Jana

Chtěla sem se zeptat co to znamená opíšu správu: Normální velikost srdečních oddílů, levá komora bez hypertrofie stěn, kontrakce symetrické, EF LK 78%. Chlopně jemné, beze...

Všechno v pořádku:-).

Alergie

| Dotaz od: Nikola

Mám dotaz ohledně anafylaktické alergické reakce. Jsem žena, je mi na 23 let a zhruba od 13 let mám alergii - pyly, tráva, kočky. Projevy vždy klasické - rýma, svědění až pálení...

Anafylaktická reakce je akutní reakcí imunitního systému, rozvine se do 30 minut po kontaktu s alergenem a vede k rozvoji anafylaktického šoku, u Vás šlo nejspíše o klasickou...

Angioplastika

| Dotaz od: Milan

Mam dvoucípou aortální chlopen, mam jít na angioplastiku srdce. Kdysi dávno jsem četl v odborné literatuře, že katetr se zavádí přes aortu a je velké nebezpečí že se protrhne...

Taková komplikace se nestává, katetrisace srdce s následným vložením stentu je dnes velmi propracovaná metoda a úroveň naší kardiochirurgie právě v těchto operacích patří mezi...

Interpretace ekg

| Dotaz od: Lucie

Zasílám ještě upřesnění k mému dotazu na EKG. Zasílám ještě skeny křivky EKG, zprávu od doktora + přikládám rovněž ECHO. Oba doktoři mi řekli, že výsledky jsou v pořádku, avšak...

Lucie, neznám sice Váš původní dotaz, ale výsledky máte v pořádku. Ve žlutém rámečku je pouze automatické vyhodnocení přístroje, které se často neshoduje s realitou, stejně jako...

Endokarditida?

| Dotaz od: Martin

Vážený pane doktore, zkusím stručně uvést fakta, ať z toho není slohovka :) Jsem asi 4 roky po plastice mitrální chlopně. Mám prevenci infekční endokarditidy. Nedávno jsem byl...

Myslím si, že Vaše potíže nebudou od endokarditidy. Pravděpodobně budou způsobeny snížením hmotnosti a rekonvalescencí. Bude dobré se vyvarovat pití piva. Nyní bych asi 14 dní...

Hubnutí

| Dotaz od: Martin

Vážená paní doktorko, jsem cca rok a půl po plastice mitrální chlopně. Poslední dva měsíce výrazně hubnu. Vždy jsem byl jen kost, sval a kůže. Žádný tuk. Teď je to spíš kost a...

Příčin hubnutí může být opravdu mnoho (srdeční onemocnění nevyjímaje). Po laboratorních odběrech rozhodne váš praktický lékař o případných dalších vyšetřeních (např. sono štítné...

Syn (17 let) aktivní sportovec má vrozenou bikuspidální aortální chlopeň. V minulém týdnu mu pan doktor, kterému chodíme na pravidelné kontroly zakázal sport, který syn hraje...

Váš dotaz přesahuje rozsah internetové poradny. Obecně u známých chlopenních srdečních vad jsou důležité symptomy- dušnost, synkopy, bolesti na hrudi. Otázku operace je nutné...

Aortální chlopeň leží mezi levou srdeční komorou a aortou. Při své správné funkci umožňuje při kontrakci srdce volný průtok krve ze srdce do aorty a brání zpětnému toku krve při...

 celý článek

Srdeční činnost

| Dotaz od: Magdaléna

Já jsem byla na dvou vyšetřeních ekg bylo to v pořádku.. když jsem se svěřila své doktorce tak ta mi řekla že jsem úzkostný člověk a že abych nebláznila jinak skončím u...

Myslím,že byste měla své lékařce říci i tohle-echokardiografické vyšetření není tak nesnadné udělat/ani to není tak nákladné,jako třeba magnestická resonance../-ale Vaše paní...

Vysoký tpla

| Dotaz od: Jana

Mám delší dobu kosílavý tep- v klidu od 45-90.Stejně tak tlak od 95/70, po 150/100. Na HIltru jsem měla 85 supraventrikulárnáích stahů a nejdelší sekvence byla 20 stahů dlouhá...

Takové pacienty jako jste Vy už jsem měl. U mladíka, kterému jinak nic nebylo, jsme nemohli změřit klidový tep, protože se pořád měnil. Domnívám se, že to je hodně živý...

Fakt, že Bechtěrevova nemoc postihuje páteř, je všeobecně známá skutečnost. Onemocnění se ale dotýká i srdce, cév a hlavně největší tepny v těle – aorty.

 celý článek

Skolioza

| Dotaz od: Martina

Přeji pěkný den ráda bych se informovala na invalidní důchod. Rodina je toho názoru, že bych se měla informovat, zda na to nemám náhodou právo.Je mi 34let a od puberty mám...

Rádi bychom vám poradili, ale stran přiznání důchodu se ncítíme kompetentní vám věc blíže vysvětlit. Obraťte se ve vašem oklrese na sociální zabezpečení a svého praktického...

Refluxní choroba jícnu

| Dotaz od: Lucie

Už rok chodím na gastroskopii a zjistili mi zánět žaludku a nedovírání dolního svěrače (nabídli mi už i operaci) můj dotaz zní, jestli s touhle nemocí souvisí i to, že mám usta...

Nedomykavost dolního jícnového svěrače na přechodu jícnu a žaludku ( inkompetence kardie ), může způsobovat tzv. gastroesofageální reflux ( vracení se žalud. šťáv do jícnu...

Holter

| Dotaz od: Iva

Již jste mi odpovídala, ale ne konkrétně.Zeptám se tedy ještě jednou, protože jsem dostala protichůdné odpovědi. Na 24 hodinovém holtru- 680 ojidinělých SVES, 30 KES, 8 krát...

Ivo, na Váš dotaz se velmi těžko odpovídá konkrétněji. Pacienta a jeho obtíže je vždy třeba posuzovat komplexně a ne podle jednoho výsledku. Výsledek Holtera je právě to, co...

Uz dlhsi cas pocitujem extrsystoly bol som u kardiologa povedal ze su nezavazne a ze mam prolaps miltralnej chlopne Ale teraz som zacal pocitovat bodave pichnutie pri...

Nejspíše se nebude jednat o asociaci extrasystoly a bodavého píchnutí, nebude tento symptom spíše vázany na nádech a výdech než na samotnou extrasystolu? Pokud máte pocit, že se...

Bolest žaludku

| Dotaz od: Anonym

Již třetím dnem se u mě vyskytuje bolest žaludku, která bývá někdy velice nesnesitelná, hlavně když mám skutečně hlad. Původně jsem to přisuzovala šumivým tabletám, které jsem...

Určitě navštivte lékaře, nejlépe specialistu gastroenterologa, za bolestmi se může skrývat mnoho problémů /nejčastěji zánět žaludku nebo vředy, jak žaludku tak dvanácterníku...

Nitrožilní aplikace návykových látek je jedním z nejrizikovějších způsobů jejich užívání.

 celý článek

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce (endokardu). K častým projevům patří zvýšená teplota, srdeční šelest a krvácení do kůže...

 celý článek

Mnoho lidí si při bolesti na hrudi pomyslí: infarkt. Přesto však bolest na hrudi nemusí znamenat jen příznaky srdečních chorob. Jednoznačně největší skupinou příčin, které...

 celý článek

Srdecni potize

| Dotaz od: Hana Cifkova

Mam dotaz ohledne manzela, vek 56 let loni na dovolene v horach po delsi jizde dzipem po hrbolate ceste zacal citit pichani u srdce, bylo to spojene s pocitem uzkosti...

Bylo by dobré, aby byl manžel sledován v nějakých častějších intervalech obvodním lékařem (ekg a laboratorní testy), ale určitě by bylo také vhodné, aby vzhledem k prodělanému...

Nález na ekg

| Dotaz od: Monika

Jsem sledována se středně těžkou vadou mitrální chlopně na kardiochir., před měsícem jsem zkolabovala - synkopa - OL mi po cca 8 hod. natočila EKG. Při automatickém odečtu...

Ekg záznam ani echokardio nejsou zcela suverenní metody. lékaři vycházejí při hodnocení pacientova stavu z jisté diagnostické mozaiky, jednotlivá vyšetření jsou stavebními...

Prosím o radu ohledně chlopni

| Dotaz od: antonie22

Otázka: Dobrý den,je mi 49 let a poslední dobou mně bolí na hrudí a jsem hodně unavená.Bolest mi jde do zubů a ruky a pak mám strašný strach a je mi na omdlení.Zašla jsem k...

Omezení by se rozhodně měla týkat diety a také případného kouření a dalších rizikových faktorů. Více informací naleznete na www.kardiochirurgie.cz

Paní doktorko, je mi 25 let a pracuji (celodenní práce v kanceláři u PC). Mám problémy pár let se zády (křivá záda, bolesti), absolvovala jsem rehabilitace, a to elektroterapii...

Souvislost s odstraněním nehtu bych zde asi nehledala. Příčin může být více, nejčastěji pálení ruky ýt způsobeno páteří, nebo karpálním tunelem. tedy za předpokladu, že neurolog...

Arytmie v mladém věku

| Dotaz od: Kristýna

Prosím o radu, jsem už opravdu zoufalá. Byla jsem na vyšetření se srdcem. Ekg holter zachytil bradykardii zejména v nočních hodinách 35 procent, sinusovou tachykardii a jinak v...

Myslím si, že Vaše potíže spíše souvisí s psychikou. Dle Vašeho popisu potíží se jedná o extrasystoly. Jedná se o stahy mimo pravidelný rytmus, jsou nepříjemné, nejsou...

Je mi 27 let a poslední dobou mám problémy s prudkým "bouchnutim"srdce. Léčím se již druhým rokem s tlakem beru bisoprolol mylan. Ranní klidový tlak kolem 130/87 tep 78. Dále...

Zdravím vás, ano vaše potíže odpovídají nejspíše tvorbě extrasystol, což samo o sobě nemusí být nebezpečné, ale nepříjemné to je... určitě je to důvodem k dalšímu vyšetření...

Náhlá srdeční smrt. Sousloví, které si většina lidí spojí se starými nemocnými lidmi. Přesto se stále častěji vyskytuje i v mladší populaci. Co ale vůbec znamená a jaké jsou...

 celý článek

Bolest žaludku

| Dotaz od: Anonym

Reaguji na odpověď ohledně bolesti žaludku Odpověď odborníka MUDr. Jana Leskovská: Dobrý den, určitě navštivte lékaře, nejlépe specialistu gastroenterologa, za bolestmi se...

Preventivní vyšetření se jednou do roka stejně doporučuje, proto i když si je necháte udělat, nic nezkazíte.

Vyšetření srdce

| Dotaz od: Bohuslav

Prosím o vysvětlení a uklidnění. Je mi 61 let, kuřák 15 denně 40 let, nyní 2 měsíce nekouřím, váha 98 kg, vyška 185. Postup lékařky kardioložky byl pro mne horor, i když prý je...

Nález na UZ srdce ukazuje nepravidelné stahování srdce. SPET myokardu odhalí, zda tato nepravidelnost je způsobena po prodělaném infarktu nebo z jiné příčiny. Poté se rozhodne...

Má babička (79) má problém. Poslední dobou jí opravdu hodně nehezky zfialověly, místy (na patách a ploskách) až zmodraly nohy od kolen dolů. Nohy jí prý moc nebolí, občas do...

Zdravím, podle obrázku a podle Vašich údajů jde o chronickou žilní nedostatečnost. Warfarin, který babička užívá z kardiálních dúvodů, ředí krev a je vhodný i pro tuto chorobu...

Čeká mne náhrada chlopně. Můj Kardiolog doporučuje umělou chlopeň. Tato operace vyžaduje vyvarovat se všech možných zánětu. Proto pravděpodobně přijdu o většinu svých zubů. Je...

Vážený pane Antoníne, fixní zubní náhradě zpravidla předchází implantace, kterou pacientům používajícím léky na ředění krve nedoporučujeme. V některých případech ovšem lze...

Lapání po dechu

| Dotaz od: D.Jandová

Chtěla bych se zeptat co může způsobovat krátkodobé stavy nemožnosti se plně nadechnout doprovázené pulzujícím stahem za hrudní kostí a tlakem do krku. Pokud se mi toto stane na...

Doporučovala bych vyšetření na neurologiii a pneumologii.

Na základě fibroskopie mi bylcdiagnostikován reflex jícnu 1. stupně a 2 cm hiatová hernie. Bohužel jsem neměl primární symptomy, takže nedokážu posoudit jak dlouho jsem takto...

Opravdu léky lze nemoc pouze zmírnit, ale operativní řešení by byla možnost na plnou ůzdravu - jen nesmíte číst negativní informace ohledně operativního řešení. Prosím, pokud by...

Nepříjemný pocit hlenu

| Dotaz od: patrik

Již 4 týden pociťuji nepříjemný pocit hlenu v krku, který nejde spolknout, ani vykašlat. V druhém týdnu se mne i svíral krk. Prošel jsem všechna možná vyšetření, kde bylo vše...

Doplnila bych ještě alergologocké vyšetření, aby se jako příčina zahlění vyloučila např. alergie na roztoče, kdy pacienti typicky mívají obtíže práve při pobytu v domácím...

Mám vrozenou srdeční vadu, dvoucípou chlopeň aorty se stop. retur., nedomikavost chlopně, aritmii, šelest, poslední dobou mám časté bolení v místě srdce, které mi vystřeluje až...

Jak jistě uznáte, bez vyšetření vás nemohu ani uklidnit ani děsit ev. vážností stavu - nebylo by to správné ani profesionální. Objednejte se ke svému kardiologovi na kontrolu...

Bušení srdce

| Dotaz od: Ellen | z mobilní aplikace

Je mi 17 let a od léta 2015 mám velké bušaky a popichuje mě u srdce, začne to u páteře a přesune k srdci, někdy cítím bušení srdce i v levé ruce a v nohách, na kardiologii jsem...

Vyšetření kardiologem je určitě na místě. Mělo by vyloučit kardiální příčinu obtíží (např. onemocnění chlopně, poruchu srdečního rytmu). Pokud bude vyloučena kardiální příčina...

Včera jsme byli s přítelem na víno, když jsme odcházeli začala jsem mít podivný tlak na levé straně hrudi. Utíkali jsme ještě na tramvaj, kde jsem se moc zadýchala. V tramvaji...

Jestliže je bolest na hrudi závislá na předklonu a podobně, tak je příčina spíše v páteři nebo hrudní stěně (což bohužel nelze většinou žádným vyšetřením ověřit). Srdce se může...

Mám 11-ti letého syna, který má subvalvární aortální stenózu a dříve nebo později ho čeká kardiochirurg. zákrok (již třetí) - nyní gradient 42/20 torrů, bez insuficience ao...

Váš dotaz je hodně speciální. Doporučoval bych konzultovat obě zúčastněné strany - stomatolog by Vám měl říci, na jak dlouho budou rovnátka potřebná, podobně kardiolog (z...

Mechanická chlopeň

| Dotaz od: Věra

Byla mi implantována mechanická chlopeň místo mitrální chlopně a mám velké potíže s nastavením INR dávek Warfarinu. Kvůli dalším nemocem musím držet diety a dosud jsem byla...

Xareltem nahradit Warfarin v tomto případě nelze. Zatím nebyly provedeny příslušené studie. Někdy jsou potíže s nastavením INR, což je bohužel Váš případ. Hlavně pevné nervy.

Godasal

| Dotaz od: Marcela | z mobilní aplikace

Zdravím, mám dotaz ohledně vysazení Godasalu100 na 6 dnů před trháním zubu.Godasal užívám 9 roků (1tbl.) z důvodu plastiky Mitrální chlopně.A můj dotaz je zda při vysazení se...

Godasal se vysazuje, stejně jako jiné léky, které se užívají jako prevence uzávěru cév krevní sraženinou, je potřeba z důvodu rizika krvácení při zákrocích.. Pokud by hrozila...

Dne 5.9.2014 jsem byla na operaci křečových žil pravé dolní končetiny (endovenosní fotokoagulace kmene VSM vpravo diodovým laserem Painless a flebektomie sec. Muller v...

Zdravím, ona dilatace - rozšíření VSM (velké safeny) na 9 cm, vzniklá více než měsíc po operaci a poté zobrazená na sonu, by tam po endovenosní fotokoagulaci kmene VSM neměla...

Rozbor léku, hubnutí

| Dotaz od: Martin

Vážená paní Ševčíková, měl bych dvě otázky. 1. Mohu si někde v ČR nechat udělat rozbor přášku/vitamínu ? Existuje nějaký ústav, instituce, kam mohu donést nebo zaslat pilulku...

Martine, zdravotní nezávadnost doplňků stravy posuzuje Státní zdravotní ústav. Zkuste se se žádostí o rozbor obrátit tam. Pokud po vynechání nutridrinků, sacharidových a...

Gastroenterologie

| Dotaz od: Alena

Dle výsledků gastroskopie mám nedomýkavost kardie,mírnou ezofagitidu,reflux a H.pylorii.Užívám Panzynorm forte,8týdnů jsem užívala na předpis lékaře Helicid.Před 15-20lety mi by...

Aleno! Reflux (tedy zpětné vracení trávicích šťáv ze žaludku do jícnu, které je příčinou esofagtidy, t.j. zánětu jícnu) bývá většinou kyselý, ale může být i zásaditý. Do jaké...

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti měsíců dochází k celé řadě typických změn, se kterými se vyrovná. Ale v případě ženy se srdečním...

 celý článek

Problémy s usínáním

| Dotaz od: Markéta

Můj problém spočívá v tom, že již delší dobu mám obtíže s usínáním. Usnout se mi nepodaří nikdy dříve než za hodinu od té doby, co jsem si lehla. Podle rad těsně před spaním...

Milá Markétko, pravděpodobně trpíte zvýšeným napětím, tělesným korelátem úzkosti.Zde se poruchy usínání vyskytují velmi často. Své obtíže byste měla začít řešit s dorostovou...

Rihani s pocitem zvraceni

| Dotaz od: Tereza

Vážená paní doktorko, Potřebovala bych poradit ohledně mého problému. Posledního pul roku me trápí časté řízení, které je spíše jak nutkání na zvraceni, s občasným návratem...

Předně předpokládám, že Vás obtěžuje říhání, nikoliv řízení :-). Samozřejmě příčin Vašich potíží může být více a takto po internetu bez možnosti vyšetření nemohu jednoznačnou...

Trpím nedomykavostí jícního svěrače a s tím spojeným pálením žáhy. Problémy se mi zpravidla vrací v pravidelných intervalech, ale také pravidelně ustoupí na dobu několika měsíců...

Vážený pane Martine, porucha funkce přechodu mezi jícnem a žaludkem obvykle vyžaduje kromě dlouhodobého užívání určitých léčivých přípravků (např. Helicidu) také důsledné...

Zhoršení šelestu

| Dotaz od: Aneta

Je možné že kamarádce šelest zhoršil o jeden rok víc jak o polivinu? A je možné, že by jí doktor konstatoval, že za šest let možná zemře? A, když není plnoletá je možné, aby se...

Zhoršení je možné, ale slova o smrti se mi zdají nepravděpodobná. V dnešní době se šelesty řeší event. výměnou chlopně /umělá nebo biologická/. Pokud není děvče plnoleté, rodiče...

Pí.Vítkovská, mám dotaz ohledně mých problémů.je mi 43let 3roky již nekouřím,ale provozuji hospodu,takže 7dní na nohách,většinou v průvanu. Můj problém je omezená výkonnost...

Vaše potíže můžou souviset jednak s prostřdím, ve kterém pracujete, jednak s tím, že jste bývalý kuřák a možná i s prolapsem mitrální chlponě. Doporučovala bych vyšetření v...

Krkavice

| Dotaz od: Věra

Mojemu bratrovy zjistili že, jedna krkavice je zacpaná 80% a druhá jenom 30%. Da se to nějak léčit nebo jenom operací.Čeká ho operace bajpásu a chlopně.Je mu 75let. neměl nikdy...

Ucpání krkavice se dá léčit pouze operací, žádné léky na to nepomohou. Předpokládám, že operaci by-passu a srdeční chlopně bude absolvovat před výkonem na krkavici. Ať vše dobře...

Kombinace léků

| Dotaz od: Marika

Chtěla bych se zeptat. Mám diagnostikováno bronch.astma na které beru Zenaro 1-0-0 a Ecosal inhaler 1-1-1, taky mi diagnostikovali Nedomykavost kardie, refluc želudeční sliznice...

Užívání tohoto potravinového doplňku společně s uvedenými léky by nemělo nijak vadit. Jde ale o potravinový doplněk, kde nejsou k dispozici žádné studie prokazujicí jeho...

Chtěla bych se zeptat,přítelův devíti měsíční syn ma šelest na srdci.Dá se to léčit a jak?Jaká tato nemoc přináší úskalí a jaké hrozí dítěti nebezpečí?Děkuji za odpověd.

Šelest na srdci je příznak toho, že tam nedomyká/nedomykají nebo naopak se dostateněneotevírá/neotevírají chlopně/chlopeň. Srdeční chlopně jsou čtyři. Navíc u tako malého dítěte...

Kardio

| Dotaz od: Lenka

Absolvovala som echokardiografické vyšetrenie, a chcem sa opýtať, čo znamená: Naznačený mezosystolický prolaps predného cípu mitrálnej chlopne. Je to nejaká chyba? Niečo vážne...

"mesosystolický" znamená uprostřed systoly, což je fáze srdečního cyklu, kdy dochází k vypuzení krve do oběhu. Při prolapsu dochází k vyklenutí chlopně či jejího cípu do sdeční...

Bolest, tlak v srdci

| Dotaz od: andelina s.

Prosím o radu. Mám prolaps mitrální chlopně, až na občasné arytmie jsem neměla problémy. K lékaři s tím už roky nechodím, prášky neberu. Poslední rok mě ale několikrát za den...

Rozhodně jako hypochondr vypadat nebudete, určitě lékaře brzy navštivte. Hezký den a mnoho štěstí

Trávicí potíže, slinivka

| Dotaz od: Markéta

Dnes jsem byla na kontrole na gastroenterologii (už několik let tam docházím kvůli nedomykavosti dvanáctníku a občasným bolestem a tlakům v břiše). Doposud bylo vše v mezích...

Vážená paní Markéto, podle uvedených nálezů by mohlo jít o kombinaci inkompetence kardie a hiátové hernie. Alkohol v jakékoli podobě je buněčným jedem zejména pro buňky jater a...

Cholesterol

| Dotaz od: Dana

Chci se zeptat jak to vlastně je.Mám vysoký cholesterol, teď již tak kolem 5,5, ale měla jsem i 7,5.HOdně jsem změnila životospávu,nechtěla jsem léky,už tak jich mám dost...

Matematický model o který se opírám při hodnocení kardiovaskulárního rizika nerozlišuje jestli je cukrovka kompenzovaná nebo ne. Opět je to ale z nedostatku informací a že ji...

Echo nález

| Dotaz od: Lenka

Vcera som absolvovala ECHO srdca, k lekarovi idem az buduci tyzden, preto by som prosila o vysvetlenie nalezu, resp. info, ci to treba nejako liecit a ak ano, ako. Hypermobilne...

Hypermobilní IAS / lehké aneurysma IAS = zvýšená mobilita interatrialního septa a lehká výduť téhož septa. IAS neboli interatriální =mezisíňové septum je přepážka, která...

Poslední dobou mne trápí bolesti v zádech s bodavou bolestí v oblasti hrudníku, k čemu se za pár dní přidal i kašel po jídle, také břicho je citlivé v epigastriu, časté říhání...

Navštívil bych fyzioterapeuta nebo rehabilitačního lékaře, nechal si vyšetřit pohybové stereotypy a možnost blokády žeberních kloubů ( žeber a hrudní kosti), je dobré vyšetření...

Vážená paní doktorko, ráda bych poprosila o zhodnocení některých hodnot z odběrů krve. Dlouhodobě mám řadu různých obtíží a proto jsem se rozhodla nechat si udělat preventivní...

Souhlasím s Vaším praktikem, že většina obtíží bude spíše ze stresu a psychické/fyzické zátěže. Bolesti v kyčlích a dolních končetinách by mohly souviset s páteří (mohla by...

Prosba o radu

| Dotaz od: Ivana

Jako malá jsem každý půl rok docházela na kontrolu do kardiologie pro šelest srdce. Když jsem přecházela od dětské doktorky k nynější,tak mi do papírů napsala že jsem nikdy...

Šelest v dětství je častým nálezem a nebývá jen projevem skutečné srdeční vady, ale velmi často jde o šelest funkční, který v dospělosti mizí a není projevem nemoci. I v...

Aortální vada

| Dotaz od: Josef

Obracím se na Vás s dotazem ohledně aortální vady. Je mi 25 a každý rok docházím na kontroly EKG a echo. Mám aortální vadu - pokud tomu rozumím dobře, tak mám lehce ztluštělou...

Zápis s ECHO vyšetření je bez mezních hodnot, proto se k tomu nemohu vyjádřit. Ale dle závěru z vyšetření nejde o bezvýznamnou vadu. Nyní je nutné sledovat vývoj, není vyloučená...

Zánět ledvin

| Dotaz od: Jaroslava

Dcera (20 měs.) měla před 4 týdny zánět ledvin, s vysokými horečkami a třesavkou, přeléčený doma (amoksiklav), ATB dobře a rychle zabrala. Kontrolně vozíme každý týden moč na...

Jaroslavo. Nedělejte si zatím zbytečně obavy. Dcerka prodělala jeden zánět ledvin, který velmi dobře zareagoval na léčbu. Zvětšení pánvičky, které popisujete, může ještě...

Prosím o pomoc

| Dotaz od: Martina

Už nevím, kam se mám obrátit o pomoc. Nyní je mi čerstvých 31 let. Mám 3 děti (8,4,3 roky). Mám dlouhodobé obtíže, které trvají přibližně 7 let, ale není to bez přestání, je to...

Doporučovala bych celkové interní vyšetření, případně zkusit psychoterapeutickou podporu, zda by nepomohla tato metoda.

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: