Operace srdce


Umělá chlopeň je vyrobená z jednotlivých cípů hovězí tkáně osrdečníku

Lékaři v USA (Rush University Medical Center v Chicagu) začali používat novou metodu léčby pro pacienty s významnou aortální stenózou (zúžení chlopně mezi levou srdeční komorou...

 celý článek
 

Operace srdce

| Dotaz od: Huml

Měl bych na vás dotaz. Mého bratra operovali 8.9 09 na chlopeň srdce ,druhý den dali na normální pokoj a dnes 15.9 pustili z nemocnice. Tak bych se chtěl zeptat jestli doktoři...

Není důvod pacienta dlouho držet v nemocnici, předp. že všechna vyšetření jsou v normě /jinak by jej lékaři nepustili, to mi věřte../, není se potom čeho bát. Mějte bratra k...

Nejčtenější článek Přípravky řady Neovadiol zpevňují lipidovou strukturu kůže, pomáhají opět rýsovat přirozené kontury obličeje, zpevňují pokožku n

Trápí vás tenká, suchá a vrásčitá pokožka? Ráda nosíte hluboké výstřihy, ale nechcete ukazovat vrásky ve svém dekoltu? Hladká a svěží pleť už nemusí být jen zbožným přáním...

 celý článek
Při katetrizační intervenci není třeba otevírat hrudník

Současná medicína nabízí při léčbě nemocného srdce mnohonásobně více možností, než tomu bylo před lety. Při uzávěru nebo kritickém zúžení věnčitých tepen srdce, které zásobují...

 celý článek

Po operaci by pacient měl i nadále zůstat ve spojení s lékařem.

Operace srdečních chlopní, ať už jejich oprava, nebo úplná náhrada, se v současnosti stala běžnou operací s minimálními riziky a velkou úspěšností. Až 95 % pacientů cítí...

 celý článek
Nejčtenější článek rodina

Nastává období, kdy je třeba již naplno myslet na prevenci viróz i chřipky jako takové. Děti se nám ze školek a škol již začínají vracet s rýmou, kašlem, zvýšenou teplotou a...

 celý článek
Srdeční chlopeň

Pokud je to možné, vždy se upřednostňuje chirurgická oprava (plastika) vlastní chlopně pacienta před náhradou umělou chlopní. Oprava chlopně obvykle vyžaduje chirurgickou úpravu...

 celý článek
Biologická chlopeň vydrží kratší dobu než mechanická

I přes obrovský pokrok v medicíně se ani po padesáti letech nepodařilo vyrobit chlopenní náhradu, která by byla tak dokonalá jako vlastní zdravá lidská chlopeň. Existuje ale...

 celý článek
Ideální umělá chlopeň neexistuje, přesto může zachránit život

Pro pacienta s vadou chlopně je v současné době optimální operační řešení rekonstrukční výkon spojený se zachováním vlastní chlopně. Vzhledem k rozsahu postižení je však často...

 celý článek
Zdraví si za peníze koupit nelze, lepší péči však ano

Lidé s nižší socioekonomickou úrovní umírají pět až deset let po kardiochirurgických operacích častěji než lidé s úrovní vyšší. A to nezávisle na pohlaví nebo věku.

 celý článek
Přístroj umožňuje provádět transplantace a by-passové operace

Existuje řada situací, při nichž operace srdce může zachránit život pacienta. Zatímco ale ostatní orgány lze od přítoku krve dočasně „odpojit“, u srdce je to těžko...

 celý článek
Zdravá životospráva nebo by-pass?

Potíže s cévami jsou dnes bezkonkurenčním zabijákem číslo jedna, co se nemocí a úmrtí týče. Pro kvalitu života a život samotný jsou některé cévy důležitější než jiné. Koronární...

 celý článek

Mezi lidmi je rozšířena představa, že po operaci srdce nesmí již nikdy pít alkohol. Jak se na to dívají odborníci? Podle nedávno zveřejněné studie potřebovali muži po srdečním...

 celý článek

Operovali vám srdce, konkrétně vám byla nahrazena vlastní srdeční chlopeň tou umělou? Pak vás po pobytu na jednotce intenzivní péče čeká rekonvalescence, která může trvat i...

 celý článek

Srdeční by-pass neboli chirurgická revaskularizace myokardu je zákrok, který dokáže zachránit život a výrazně zvýšit jeho kvalitu. Krev díky němu „obchází“ zúžená či zcela...

 celý článek

Operace srdce

| Dotaz od: Jan M.

Čeká mě opera srdce. Má být proveden operační zákrok na bajpas, umělou chlopeň a úpravu arytmie. Mám, ale obavu, zda toho není na jednu operaci moc. Je mi 59 let. Děkuji za...

Jane! To je na zralé úvaze indikujícího kardiologa. Na dálku to neumím zvážit, ale Vaše srdce prostě asi potřebuje generálku. Zamyslete se nad svým životním stylem, oč Vám v...

Vážený pane doktore obracím se na Vás s následujícím dotazem. Jsem rok po operaci-bypass aortocoronarius duplex, ad RIA et RIM autovenosus st. p. sternotomií, duální...

Z vašeho mailu je zřejmé, že jste vážně nemocná. Vaše potíže mohou být způsobeny srdeční operací, onemocněním srdce, sníženou imunitou atd.. Nemohu se vyjádřit zda jste schopna...

Vady srdečních chlopní jsou celoživotním handicapem. Postižený ale nemusí mít až do vysokého stáří žádné potíže. O to pak může být srdeční selhání dramatičtější. A skončit třeba...

 celý článek

Pacientům před operací srdce lékaři často doporučují vysadit léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou. Obávají se totiž vážného krvácení. Nové výzkumy přitom ukazují, že to...

 celý článek

Onemocnění srdce je jedno z nejrozšířenějších v populaci. Přestože výzkum v medicíně jde stále vpřed, pořád je u těchto případů vysoké procento úmrtnosti. Většinou lze...

 celý článek

Operace na srdci a velkých cévách zachraňují lidské životy, zároveň s sebou ale mohou přinést i další zdravotní problémy od bolesti hlavy až po mozkovou mrtvici. Přínos těchto...

 celý článek

Defibrilátor

| Dotaz od: Dana

Můj otec je rok po resekci septa a náhrady mitrální chlopně. Zhruba před dvěma měsíci začal kolabovat a byl mu implantován defibrilátor. Je vhodné,aby i na dále pracoval jako...

Práci by kardiostimulátor vadit neměl, co se obšem týče kontaktu se silným elektrickým polem, mohlo by toto pole činnost kardiostimulátoru ovlivnit. Doporučoval bych proto...

Minimálně invazivní operační přístupy, při kterých je zásah do celistvosti lidského organismu pokud možno co nejmenší, jsou v medicíně stále více využívané. Operace ledvin nebo...

 celý článek

Diagnostikovali vám vadu srdeční chlopně? Běžný život určitě končit nemusí. Dnešní kardiovaskulární chirurgie si dokáže poradit i se zapeklitými případy.

 přehrát video

Pacienti s kardiovaskulárním onemocněním, popřípadě pacienti po kardiochirurgických operacích, by měli pro zlepšení svého stavu a prevenci komplikací a opakovaných atak nemoci...

 celý článek

Mnozí pacienti se na toto téma stále stydí se svým lékařem hovořit. Často raději na svůj milostný život rezignují, což je však zcela zbytečné. Pro ty, kteří mají otázky, ale...

 celý článek

Představa, že lidé po srdeční příhodě už musí navždy zůstat doma a chodit na procházky tak maximálně do areálu nejbližší nemocnice, už dávno není pravdivá. I s nemocí srdce si...

 celý článek

Běžecké i sjezdové lyžování jsou oblíbené zimní sporty, které rozvíjejí fyzickou zdatnost. Její udržování a zlepšování je důležité nejen jako součást prevence vzniku nebo...

 celý článek

Většina pacientů trpících srdečními chorobami může svým aktivním přístupem přispět ke snížení rizika zhoršení nemoci. Je důležité stanovit si jasné cíle, změnit špatné zdravotní...

 celý článek

Už celý rok nekouříte a chystáte se na operaci srdce? Podle nové studie však ani tato doba nestačí k úplné normalizaci změn na žilách dolních končetin – právě ty se přitom...

 celý článek

Chtěli byste někam letět, ale přemýšlíte, zda je to bezpečné, když máte nějaké srdeční onemocnění? Výzkumníci z Yaleovy univerzity sestavili seznam doporučení, jak se chovat a...

 celý článek

Diletace obou srdecnich sini

| Dotaz od: Jirina

Rada bych se zeptala na onemocneni srdce u meho tatinka...vek 79let.leci se s hypertenze II-III,hypolakemie,ch.bronchitida,diabetes mellitus 2 na diete,po enukleaci L oka pro...

Jiřino, předpokládám, že Váš tatínek je sledován v kardiocentru, kde sledují echokardiografický nález a budou rozhodovat i o termínu operace. Vady o kterých mluvíte, mají...

Arytmie je zjednodušeně rychlé, pomalé nebo nepravidelné bušení srdce. Mnohdy o arytmii ani nevíme a projeví se až při námaze, třeba při sportu nebo chůzi do schodů.

 celý článek

Pěnová sklerotizace přestavuje rychlou a šetrnou metodu a je jednou z možností léčby křečových žil.

 celý článek

Ačkoliv stále přibývá možností, jak funkci srdce zlepšit „na dálku“, jsou situace, kdy se chirurgickému řešení nevyhneme. Otevřené operace tohoto orgánu se provádějí hlavně...

 celý článek

V dnešní době se většina pacientů s hemofilií dožívá mnohem vyššího věku, než se před lety očekávalo. S tím je ale spojen i častější výskyt nemocí středního a vyššího věku...

 celý článek

Chirurgie srdce a velkých cév, jeden z nejpřitažlivějších chirurgických oborů, má historii plnou výjimečných osobností. Přesto na počátku i tento respektovaný – a poměrně...

 celý článek

Syn (17 let) aktivní sportovec má vrozenou bikuspidální aortální chlopeň. V minulém týdnu mu pan doktor, kterému chodíme na pravidelné kontroly zakázal sport, který syn hraje...

Váš dotaz přesahuje rozsah internetové poradny. Obecně u známých chlopenních srdečních vad jsou důležité symptomy- dušnost, synkopy, bolesti na hrudi. Otázku operace je nutné...

Noční přeskakování srdce

| Dotaz od: Věra

Už více než 5 let užívám léky na aritmii srdce.Přes den je to celkem dobré,ale v noci se často budím tím,že mi srdce přeskakuje.Chodím pravidelně každé 3 měsíce na kontrolu a...

Podle Vašeho dotazu se zdá, že jste pečlivě a pravidelně kontrolovaná, i když nepíšete, zda kardiologem či internistou. Rovněj neuvádíte, zda byl určen typ arytmie, jaké užíváte...

Srdce a suchý kašel

| Dotaz od: Frant.

Prosím vás,mám takový zvláštní dotaz.Manželka již více než dva měsíce trpí návaly suchého kašle,hlavně v noci,kdy se úpně dusí.Chodí po doktorech,prášky ale nezabírají.Kupujeme...

V případě 2 měsíce trvajícího suchého kašle je nutné lékařské vyšetření, včetně RTG plic a laboratorních odběrů. V dotazu neuvádíte, které odborné lékaře již manželka navštívila...

Vážaný pane doktore/ paní doktorko, jsem čtyři roky po plastice mitrální chlopně. Nemám umělou, jen všitý nějaký kroužek. Byla to vrozená vada + jsem to uspíšil svou...

Myslím si, že pokud jste byl opakovaně vyšetřený na kardiologii já Vám přes internetovou poradnu těžko poradím. Pokud Vám nedělá dobře alkohol a marihuanu, bude nutné je přestat...

Prosím o vyhodnocení výsledků echokardiografického vyšetření srdce.Je mně 73 let a mám kardiostimulátor. Hodnoty vyšetření. M-mode: PK 31 IVSd 8 LKd 38 LKs 28 ZSd 7...

Hezký den Jano, na tomto nálezu je podstatná věta " Nedilatovaná levá komora s difuzní hypokinezou, globální EF cca 45 %", znamená tedy, že Vaše levá komora srdeční, místo...

Chirurgické operace u extrémně obézních lidí snižují jejich šance na onemocnění srdce téměř na polovinu. Poloviční je u operovaných lidí také množství zákroků na srdci, které...

 celý článek

Kardiovaskulární choroby neboli choroby srdce a cév patří k nejčastějším příčinám nemocnosti a úmrtnosti v České republice. S tím souvisí potřeba kardiochirurgické péče...

 celý článek

Fibrinogen je složka lidské krve hrající důležitou roli v procesu krevní srážlivosti. Podle jeho koncentrace v krvi člověka lze navíc odhadnout, jak moc pacienta ohrožuje...

 celý článek

By pass

| Dotaz od: Irena Fialová

Moje maminka se podrobí operaci srdce-jedná se trojitý by pass. Chtěla bych se informovat, zda se jedná o rozšíření, zpevnění tepen, které vedou k srdci, zda tato operace...

Ireno! Jedná se o techniku, kterí přemostí zúžené místa věnčitých tepen pomocí žilních štěpů. Úspěšná operace povede ke zmizení bolesti na prsou. Pobyt v nemocnici nezáleží jen...

Chtěla jsem se zeptat.Moje maminka byla minulý týden hospitalizována na kardiologii. Bylo jí sděleno, že má nedomykavost levé chlopně a zánět srdečního svalu. Bohužel lékaři...

Moniko. U nedomykavosti chlopně záleží na tom, jak ovlivňuje dynamiku krevního proudu v srdci a potažmo v celém krevním oběhu. Pokud k výraznějšímu ovlivněnní nedochází...

Aortální vada

| Dotaz od: Josef

Obracím se na Vás s dotazem ohledně aortální vady. Je mi 25 a každý rok docházím na kontroly EKG a echo. Mám aortální vadu - pokud tomu rozumím dobře, tak mám lehce ztluštělou...

Zápis s ECHO vyšetření je bez mezních hodnot, proto se k tomu nemohu vyjádřit. Ale dle závěru z vyšetření nejde o bezvýznamnou vadu. Nyní je nutné sledovat vývoj, není vyloučená...

Pro některé pacienty s fibrilací síní je vhodná chirurgická léčba tohoto problému. Výkon se provádí v celkové anestezii na otevřeném srdci a vyžaduje dlouhodobou hospitalizaci.

 celý článek

Me babicce je 81 let a ma problemy se srdcem, tusim ze se jedna o problemy s nedomykavosti chlopne, z cehoz plynou jeji problemy s dychavicnosti a otoky dolnich koncetin...

U nedomykavosti chlopně se chlopenní cípy nedovírají a to má za následek, že krev proudí i zpětně místo toho, aby proudila pouze vpřed. Takový stav narušuje schopnost srdce...

Nedomykavost chlopně

| Dotaz od: Jiří

Rád bych se zeptal na nedomykavost levé chlopně s mitrální regurgitací. Jako malý jsem to pociťoval tak, že po delším běhu jsem se nemohl vydýchat, vždy (i v klidu) jsem měl...

Pravděpodobnost, že jste prodělal infarkt je malá. Při vaši chlopenní vadě není zvýšený výskyt infarktu, pokud jste pravidelně kontrolovaný, tak by se to jistě poznalo. Indikace...

Operace bypassu

| Dotaz od: Marie

Dědovi (77let) byl před týdnem proveden trojitý bypass, od té doby se u něj objevil silný kašel, s vykašláváním hlenu. Při vyndavání stehů se ale rána nezhojila a otevřela se z...

Tato komplikace je vždy vážná a život ohrožující. U některých nemocný bohužel tato komplikace vznikne a nedá se jí zabránit. Vždy je nutné podávat ATB a poté znovu sešít hrudní...

Nejčastější operační léčbou obezity je by-pass žaludku – operace, kdy se zmenší objem žaludku a tím je výrazně omezeno množství přijímané potravy. Je to léčba velmi účinná a...

 celý článek

Pro rodiče je očekávání narození potomka krásnou dobou. Velmi bolavá proto bývá zpráva, že má miminko vrozenou srdeční vadu. Ještě donedávna se vady upravovaly až po narození...

 celý článek

Mám tatínka, kterému je 79 let a má 20 dní po zavedení kardiostimulátoru. Opět je v nemocnici s tříselnou kýlou. Můj dotaz zní - je možná operace po tak krátké době po zavedení...

Nelze zobecnovat, nechte to na posouzení lékařů, kteří o něj pečují. Kdyby se neoperovalo, hrozí uskřinutí kýly a to je veliké riziko. Hezký den.

Medicína se stále vyvíjí a dělá obrovské kroky kupředu. Díky tomu přežívá i náročné operace stále větší počet nemocných. Jedním z velmi slibných pomocníků při operacích srdce je...

 celý článek

Operace srdce

| Dotaz od: S.

Měla bych dotaz jsem po operaci srdce.Náhrada chlopně.Mám Neimannpickovu chorobu.Po operaci jsem měsíc vím že se hrudník hojí dva měsíce.Ale proč vám píši.Dnes se mi o hrudník...

Pokud je jizva pevná a hrudní koš stabilní, tak bych se neobával. Pokud budou bolesti přetrvávat, můžete navštívit lékaře, ať Vás zkontroluje.

Operace žlučníku - zástava srdce

| Dotaz od: Svatoslav

Před týdnem jsem byl na laparoskopické operaci žlučníku. Bohužel nebyla dokončena, protože po uspání nafouknutí břišní dutiny a zmapování orgánů kamerou u mě došlo k zástavě...

Vše je ke zvážení. Musíte se rozhodnout sám, zda-li podstoupit riziko další operace. Pokud Vám žlučník nedělá potíže, raději bych se operaci vyhnul, ale rozhodnutí je na Vás...

V případě kardiochirurgické operace na srdci ( mimotělní oběh) u kojenců je překážkou při vstupu hrudníkem brzlík. Odstrańuje se částečně, nebo úplně? Jaká je obvyklá praxe...

Vzhledem k tomu, že brzlík je velice důležitý pro správný vývoj imunitního systému jedince, se "rutinně" neodstraňuje. Záleží případ od případu, vždy se ale bere v potaz jak...

Operace srdce

| Dotaz od: Jan

Mám jeden odborný dotaz. Čeká mne operace srdce a moje zubařka mi proto na základě rentgenu doporučila okamžitou extrakci dvou zubů, kde jsou váčky, s tím, že z hlediska blížící...

Pro úspěšný průběh plánované operace je nutná výluka zánětlivých ložisek,ke kterým patří i zubní váčky-toto je tedy nezbytné vyřešit a záleží n tom,kolik času do plánované...

Asi každý, kdo čeká na operaci srdce, přemýšlí: jak dlouho po operaci budu muset ležet? Nebudu další půlrok pouze na kolečkovém křesle? Nemějte zbytečné obavy. Prvních pár týdnů...

 celý článek

Ačkoli se to může zdát spíše jako nějaký kouzelnický kousek, aortální chlopeň jde skutečně vyměnit, aniž by se skalpel dotkl hrudníku. Tomuto medicínskému zázraku se říká...

 celý článek

Naše srdce je neuvěřitelný sval. Denně přečerpá 7 200 litrů krve, bije asi 4 000krát za hodinu den co den, rok co rok. Věk a nemoc mohou ale srdce oslabit. Pak nemůže čerpadlo...

 celý článek

Každý pacient s implantovaným kardiostimulátorem dobře ví, že si musí dávat pozor na přístroje vytvářející elektromagnetické pole. Absolutní zákaz vstupu mají tito lidé na...

 celý článek

První kardiostimulátor byl v Čechách zaveden v roce 1962 a během následujících deseti let došlo k obrovskému rozmachu ve využití kardiostimulátorů u pacientů s poruchami...

 celý článek

Pokud se začínáte starat o člověka, který prodělal operaci srdce nebo na ni teprve čeká, pak je toto článek právě pro vás. Je nutné si uvědomit, že proces zotavování po takovém...

 celý článek

Pokud vás čeká v nejbližší době operace srdce, máte pravděpodobně jisté obavy. Následující tipy vám poradí, jak zvládnout předoperační přípravy a co konkrétně můžete udělat pro...

 celý článek

Pokud vás nějaký podobný zákrok čeká, je vždy lepší vědět, co se chystá a jak to bude probíhat. Stejně tak je ale důležité se připravit na to, jaký režim bude prvních pár hodin...

 celý článek

Najde-li se vhodný dárce srdce, chirurg z transplantačního týmu odjede dárcovské srdce odebrat. Orgán se musí uchovávat při převozu ve speciálním roztoku. Chirurg musí rovněž...

 celý článek

Divné bušení u srdce

| Dotaz od: Martin

Začal bych tím, že jsem byl před třemi týdny na operaci srdce. Místo pulmonální chlopně jsem dostal biologickou. Teď když jsem doma, tak občas pociťuji takové divné bušení u...

Může se jednat o extrasystoly. Jde o předčasné stahy srdce mimo pravidelný rytmus. Mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují jako bušení srdce, nepravidelnost srdečního...

Ještě před 20 lety znamenaly mnohé defekty srdce velká omezení v běžném životě pacienta. Současná kardiochirurgie vám umožní nejen přežívat, ale i vcelku kvalitně žít. Jak...

 celý článek

Píchání u srdce

| Dotaz od: zdenka

Děkuji za tyto stránky, chtěla bych se na něco zeptat!Už rok mě občas píchá u srdce, hlavně v těhotenství, teď mám 8mi měsíční dceru a občas mi tam taky píchne, někdy je třeba...

Vyšetření na kardiologii bych Vám rozhodně doporučovala.Pokud se obáváte uskřinutí kýly zkuste si domluvit brzčí termín operace.

Kardiostimulátor

| Dotaz od: eva kašková

Chtěla bych se zeptat na svou maminku, které je 65 let. Před 4 lety jí byl voperován kardiostimulátor z důvodu nízkého tepu hlavně v noci. Po 4 roky byla vpořádku. Teď asi 2...

Dobrýd en, je zbytečné takto spekulovat, maminka by měla mít i kardiologa - doporučuji vyšetření u něj, pokud jej nemá, obratte se znova na kardiostimulační poradnu a popište...

Kolegyně v zaměstnání má 10ti letou dceru po operaci srdíčka v kojeneckém věku. Jak vyrostla, má problém s držením páteře, neboť jizva na hrudínku ji "táhne". Musí cvičit. I já...

Domnívám se, že pokud se o jizvu budete starat tak, jak vám poradili, neměl by ani v budoucnu nastat žádný problém. Na rehabilitaci se samozřejmě poptat můžete, ale obávám se...

Poslední věc, kterou bychom si uměli představit, je had plazící se kolem našeho srdce. V případě nového americko-izraelského vynálezu by se to brzy mohlo stát skutečností.

 celý článek

Chtěla bych se zeptat za jak dlouhou dobu po operaci srdce je možné opustit nemocnici a jakou námahu lze vykonávat po příchodu domů? Děkuji předem za odpověď

Váš dotaz je velmi povšechný, jakou operaci jste prodělala, jaké léky berete??? atd.atd...Prosím, položte tyto dotazy svému kardiologovi nebo lékaři, který vás propouštěl z...

Operace

| Dotaz od: janina

Měla bych dotaz. Táta má jít na operaci serdce, něco s chlopní, nevím přesně co. Je tato operace nebezpečná, jak dlouhá je rekonvalescence, popř. jsou možné nějaké následky...

Vzhledem k tomu, že neuvádíte, o jakou operaci se jedná, nemohu vám uvést podrobnosti. Pokud jde o náhradu nedostatečně fungující srdeční chlopně, pak jistě efekt provedené...

Operace

| Dotaz od: Kristýna | z mobilní aplikace

Měla bych dotaz ohledně operace nedomykavosti chlopně.Krom problémům se srdcem mám nemoc Neimann pick B . Byla mi doporučena výměna chlopně . Chtěla bych se jen zeptat jak velká...

Děkuji za důvěru, ale měla byste si promluvit se svým kardiologem a/nebo operatérem. Obecně každá operace má rizika, stejně jako jakákoli lidská činnost, ale určitě by Vás...

Zákrok srdce

| Dotaz od: Michaela

Ráda bych se optala, čeká mě zákrok na srdci a mezi tím jsem prodělala pásový opar a zánět močových cest, na který ještě beru antibiotika. Myslíte si, že zákrok mohu podstoupit...

Nevím o jaký zákrok se jedná. Pokud užíváte antibiotika, je nutné o tom informovat lékaře, který zákrok bude dělat. Po dobrání antibiotik se většinou plánované operace odkládají...

Srdce

| Dotaz od: Šárka

Již týden mě trápí myšlenka na mojí diagnozu a tou je , lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurgitací....před rokem jsem byla na echu a byl stejný nález pan dr.nic na to...

Buďte klidná; máte jen lehkou nedomykavost mitrální chlopně s lehkým zpětným tokem krve, což se podle popisu nijak neprojevuje ani na krevním oběhu, ani na stavu srdce a hlavně...

Budík u srdce a perličková koupel

| Dotaz od: Jaroslava

Moc bych od Vás potřebovala poradit. Můj tatínek má operovaného budíčka půl roku. Chtěla bych se poradit, zda může ve vaně používat perličkovou masáž zad. Dečka je v době chodu...

Perličková koupel nemá vliv na funkci kardiostimulátoru a nemůže ho ani poškodit. Je třeba dbát obecných pravidel při užívání elektrických spotřebičů v přítomnosti vody.

Můj švagr býval kvartalním alkoholikem, nyní mu v souvislosti se slabým srdcem oslabeném už tak vrozenou vadou systémové pk, implantovali kardiostimulator, užívá prestarium Neo...

Alkohol není doporučen žádné věkové skupině. Pokud Váš švagr měl problémy s alkoholem, bude lepší se alkoholu úplně vyvarovat.

Mitrální chlopeň

| Dotaz od: Emi

V příloze vám zasílám výsledky ECHO vyšetření. Můžete se na to podívat? Zajíma mě jestli je to v pořádku :-). Děkuji moc.

Váš nález na UZ srdce je v normě. Máte lehce nedomykavost mitrální chlopně, ale jedná se o běžnou záležitost, která se považuje za širší normu. Hlavně ať těhotenství dobře dopadne.


Děkuji Vám za dotaz, ráda Vám přeložím popis do srozumitelné řeči. ZPS – zadopřední snímek, LB- levý bočný snímek. Z popisu vyplývá, že srdce je přiměřené velikosti /což je v...

Mi insuf srdce

| Dotaz od: lary

Chtěl bych vědět, co znamená zkratka mi insuf protože echo srdce mi vyšlo: nález v normě (mi insuf minimální) takže oco vlastně jde nejde doufám onic nebezpečného či závažného...

MI je zkratka pro mitralni chlopen a insuf. je zkratka pro její nedostatečnou funkci. Vy ji máte v podstatě dobrou, protože mitrální chlopeň má insuficienci minimální. Můžete...

Máte nějaké srdeční onemocnění? Podle lékařů to není překážka pro cestování. Ovšem aby vaše dovolená byla bezpečná, je důležité zvážit některé aspekty a dodržovat pokyny od...

 celý článek

Každý člověk s chronickým onemocněním srdce by měl dbát na svůj životní styl víc než kdokoliv jiný. Kromě úpravy jídelníčku, přísného zákazu kouření a řady dalších režimových...

 celý článek

Prožít infarkt je velmi nepříjemná zkušenost. A je tato příhoda důvodem, proč skoncovat s cestováním v letadle? Odpovědi na tuto a další otázky hledala britská...

 celý článek

Lékaři Texas Children´s Hospital v Houstonu provedli 22. května 2011 zcela ojedinělou operaci. Během patnáctihodinového výkonu bylo prvnímu pacientovi implantováno umělé srdce.

 celý článek

Onemocnění srdce existuje celá řada, ovšem pacientovi většinou v paměti utkví především to, že má „srdeční poruchu“, případně „arytmii“. Bližší informace ohledně...

 celý článek

Častým důvodem ke kardiochirurgické intervenci je ateroskleróza srdečních cév. Následný infarkt myokardu (pokud ho pacient přežije) si pak vynutí provedení tzv. aortokoronárního...

 celý článek

Pokročilé robotické systémy umožňují operace srdce bez rozříznutí hrudníku. Výsledkem je šetrnější operace, snazší uzdravování a díky tomu i rychlejší návrat do běžného života...

 celý článek

Každoročně je v České republice evidováno přes 20 000 případů infarktu myokardu. Tento počet je poměrně stálý, oproti tomu množství úmrtí způsobených infarktem v posledních...

 celý článek

Pokud vás čeká operace srdce, je velice důležité, abyste byli ke svému lékaři ve všem zcela upřímní. Týká se to i informace o tom, zda a kolik pijete alkoholických nápojů...

 celý článek

Které chirurgické metody se používají k léčbě selhání srdce?

 celý článek

Tlak a bolest na hrudi

| Dotaz od: Michaela

Je mi 20 let a před rokem mi byla diagnostikována vada srdce. V lékařské zprávě stálo přesně "Vrozená aortální vada s jen lehce zvýšeným gradientem" (moje matka má prý to samé...

Vaše obtíže budou pravděpodobně od páteře nebo mezižeberního svalu. Pokud jste žačala pravidelně cvičit, tak je to možné. Když jsou potíže od chlopně, většinou jsou vázány na...

Lidské srdeční chlopně jsou pozoruhodné útvary srdeční anatomie. Tyto tenkostěnné membrány připojené k srdeční stěně se účastní neustálého „bití“ srdce, den po dni, rok za...

 celý článek

Užívání keto diet

| Dotaz od: Věra

Orosila bych o odbornou radu zda mohu užívat Keto Diet, určeného pro redukci tělesné hmotnosti.Jem po baypasu- kardiochirurgické operaci srdce.Beru Anopyrin, Sectral, Presid...

Výrobce spatřuje v prodělaných srdečně-cévních onemocněních překážku pro užívání této diety (viz zde: http://www.ketodiet.cz/cs/co-je-ketodiet/je-ketodiet-pro-vas.html...

Kardiovaskulární onemocnění je nejčastější příčina úmrtí v ČR. O kardiochirurii, cévní chirurgii a speciálně o unikátní operaci plicní hypertenze si v pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC povídal MUDr. Tomáš Šebek s prof. MUDr. Jaroslavem Lindnerem, CSc., přednostou II. Chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie VFN Praha.


Rehabilitace

| Dotaz od: Bodlina

Mám tátu po operaci aortální chlopně. Byla mu navržena lázeňská pooperační péče, ale on odmítá. Nechci ho nutit,špatně snáší pobyt mimo domov. Mělo by to asi špatný vliv na...

Jednotlivé procedury by se možná daly v Berouně sehnat., ale nedá se ambulantně složit lázeňský porgram v takové návaznosti, jako je tomu v lázních. Do lázní nikdo tatínka nutit...

Kardiochirurgická operace je mnohdy velkou motivací pacienta pro změnu životního stylu, ale po návratu z nemocnice vyvstává mnoho otázek ohledně jejího uskutečňování. Soubor...

 celý článek

V současné době už není rozvoj kardiochirurgie tak dramatický jako v minulosti. Pokroky jsou ale stále velmi znatelné: snížila se například rizikovost některých zákroků a naopak se zvýšila dostupnost operací srdce širšímu spektru pacientů.


Lidské srdeční chlopně jsou pozoruhodné útvary srdeční anatomie. Tyto tenkostěnné membrány připojené k srdeční stěně se účastní neustálého „bití“ srdce, den po dni, rok za...

 celý článek

Neustále přibývá lidí, kteří prodělali srdeční infarkt. Díky moderní léčbě tohoto nemocnění, která u nás patří k nejlepším na světě, pacienti v drtivé většině tuto nepříjemnou...

 celý článek

Kardiochirurgická operace je mnohdy velkou motivací pacienta pro změnu životního stylu, ale po návratu z nemocnice vyvstává mnoho otázek ohledně jejího uskutečňování. Soubor...

 celý článek

Srdeční zástava

| Dotaz od: chlopeň

Můj otec zemřel ve 41 letech na: v dokladech jsem našla napsáno: zástava levé chlopně. Chtěla bych se zeptat co vlastně ten výraz znamená a dále jsem se chtěla zeptat, jestli je...

Jednalo se nejspíš o zástavu srdce jako takového, mohla být popsána spíše zástava levé komory. Chlopně jsou vlevo dvě, ale chlopně se nezastavují, spíše se jednalo o chybu při...

Užívání keto diet

| Dotaz od: Věra

Orosila bych o odbornou radu zda mohu užívat Keto Diet, určeného pro redukci tělesné hmotnosti.Jem po baypasu- kardiochirurgické operaci srdce.Beru Anopyrin, Sectral, Presid...

Výrobce spatřuje v prodělaných srdečně-cévních onemocněních překážku pro užívání této diety (viz zde: http://www.ketodiet.cz/cs/co-je-ketodiet/je-ketodiet-pro-vas.html...

Kardiovaskulární onemocnění je nejčastější příčina úmrtí v ČR. O kardiochirurii, cévní chirurgii a speciálně o unikátní operaci plicní hypertenze si v pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC povídal MUDr. Tomáš Šebek s prof. MUDr. Jaroslavem Lindnerem, CSc., přednostou II. Chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie VFN Praha.


O novinkách v kardiochirurgii a transplantologii si v pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC povídali MUDr. Tomáš Šebek s doktorem Janem Burkertem, PhD., primářem Transplantačního centra a Tkáňové banky a zástupcem přednosty Kliniky kardiovaskulární chirurgie FNM a 2. LFUK.


Močenie v noci

| Dotaz od: peter

Podľa lekára začínam mať problém s prostatou, beriem 2 x denne prostenal, idem spať cca o 23 hod. už za hodinu a pol sa prebudím a idem sa vymočiť to isté cca o 2 hod 20 min...

Důležité je, abyste dostatečně pil alespoň přes den, aby byl dodržen pitný režim a nedošlo k dehydrataci. Zvětšená prostata se léky nedá vrátit do původního stavu, ale dá se do...

Koronografické vyšetření

| Dotaz od: Tatána Vaňová

Má přítelkyně se již 11let lečí s hypertenzí. Má vysokou tepovou frekvenci někdy i kolem 140. Užívá léky na tuky, anopiryn,Betaloc 200sr, Prenesa, Micardis plus,Sinvor 20...

Koronarografie je, jak už bylo řečeno v minulých dotazech, náročné invazivní vyšetření (podívejte se na stránky https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3626_2810.html) a...

Infekční endokarditida patří mezi závažná onemocnění. Jde o zánět vnitřní části srdce, takzvaného endokardu. Pokud zánět postihne i chlopně, může významným způsobem narušit...

 celý článek

Pokud máte rádi vysokohorskou turistiku a zároveň máte potíže se srdíčkem, pak raději opatrně. Vysoká nadmořská výška je totiž spojena s významnými změnami v kardiovaskulárním...

 celý článek

Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností, jak podpořit nemocné srdce. Přesněji řečeno srdeční sval, který nedokáže přečerpat dostatečné...

 celý článek

Pod pojmem onemocnění srdce si většina z nás představí především infarkt myokardu, anginu pectoris a možná také nějakou tu chlopenní vadu. Choroba s názvem alkoholická...

 celý článek

Věřte nebo ne, dovolená může zlepšit vaše zdraví. Snižuje totiž riziko srdeční příhody až o 30 %! Alespoň to tvrdí američtí psychologové a psychiatři po dlouhém a rozsáhlém...

 celý článek

Prodělat srdeční infarkt neznamená, že se stanete poustevníky, kteří nikam nemohou. Jakmile je váš zdravotní stav stabilizovaný, lze už pár týdnů po srdeční příhodě cestovat...

 celý článek

Magnetická rezonance je zobrazovací metoda, která využívá silných magnetů a rádiových vln. V případě srdce poskytuje detailní snímky tohoto orgánu a cév z mnoha pohledů, včetně...

 celý článek

Ženy, které mají srdeční onemocnění, by měly před početím znát všechna zdravotní rizika. Gravidita totiž zvyšuje nároky na srdce a oběhový systém. Během těhotenství se krevní...

 celý článek

Řada lidí má po prodělaném infarktu strach, zda mohou i nadále vykonávat běžné fyzické aktivity. K těm samozřejmě patří i sex. Je tedy možné milování bez omezení, či je lépe se...

 celý článek

Starověk spatřoval v srdci sídlo duše. V Egyptě se srdce po smrti vážilo, aby se zjistila pravda o mrtvém. Podle Řeků bylo srdce něco jako kovářská výheň, kde se spalují...

 celý článek

Chtěla bych se zeptat co by to mohlo být a zda je to vážné. Jak začali horka tak je mi slabo, hůře se mi dýchá a rychleji mi tluče srdce. Mám arytmii ale nikdy jsem toto neměla...

Vaše potíže mohou být od páteře nebo při nedostatku tekutin. Pokud Vaše potíže budou i nadále pokračovat, bude vhodné vyšetření na kardiologii. Tam se proveden vyšetření a...

Echo srdce

| Dotaz od: Anna

Mohu poprosit o překlad lék.zprávy z echa srdce? Srdeční oddíly norm. vel., norm.systolicko diastolická funkce LK, EF LK 65 procent, bez poruchy kinetiky, PK bez dilatace, dle...

Váš nález UZ srdce je v pořádku. Stopové AV regurgitační vady znamenají, že vaše chlopně mezi komorou a síní (mitrální a trikuspidální chlopeň) úplně přesně netěsní a část krve...

Bolest srdce po operaci

| Dotaz od: Anna

Mám jednu kamarádku která byla už dvakrát na operaci s nohou(kotník),nedávno mi řekla že od té druhé operace(cca před 4roky)občas pociťuje bolest a píchání u srdce nikdy před...

Příčin bolestí a píchání v oblasti srdce může být velmi mnoho a u mladé jinak zdravé ženy je velmi nepravděpodobné, že by za tím stálo nějaké srdeční onemocnění - nebo že by to...

Kardiochirurgie patří vedle neurochirurgie mezi „nejtěžší“ chirurgické obory. Sebeschopnější operatér se ale při zákroku musí – kromě svých dovedností samozřejmě – umět...

 celý článek

Operace srdečních chlopní

| Dotaz od: Zuzana

Pane doktore lékař mi doporučil plastiku srdečních chlopní. Jsem diabetička na PAD, obézní. Na cukrovku mám plný invalidní důchod. Je mi 55 let. Mám z té operace strach a ráda...

Myslím se, že operace je nezbytná jak píše pan doktor. Pokud se chlopně nebudou operovat, dojde k selhání srdce a žádná operace Vám již nepomůže. Bohužel medicína nedokáže...

Operace štítné žlázy

| Dotaz od: bohuslava

Již 25 let se léčím se štítnou žlázou,užívám euthyrox 75.Lékař mně před půlrokem řekl,že mám zvážit operaci -levostran.hemithyreodi,že mi může šž ohrožovat srdce.aktivně jsem si...

Pokud Vás chtěl endokrinolog odeslat na operaci ne kvůli zvýšené funkci štítné žlázy, ale kvůli uzlům ve štítnici, tak to nebylo kvůli srdíčku, ale strachu z rakoviny štítné...

Bušení srdce,nevolnost

| Dotaz od: Simona

Paní doktorko, asi před třemi měsicí se mi objevilo silné bušení srdce se zrychleným tepem a modloby. Toto se mi stalo před třemi měsici asi 2x, z toho jednou u mne byla RZS...

Zdá se,že Vaše zdravé srdce je z nějakých důvodů zvýšeně dráždivé..Asi by bylo dobré podstoupit ještě neurologické vyšetření.U mladých lidí bývají časté tzv.panické ataky-jsou...

Mám nastoupit na operaci srdce (defekt sínového septa).Chtěla jsem se zeptat zda víte jak dlouho po operaci nebudu moci nastoupit do práce(jak budu dlouho marodit)Děkuji Jana

Budu předpokládat, že jdete na operaci otevřenou metodou - tzn. řezem přes hrudní kost a pak s použitím mimotělního oběhu. Samotná kost se hojí asi 6 týdnů - pak se nedoporučuje...

Aby se mohla jakákoli nemoc léčit, nejdříve se na ni musí přijít. A pokud se kvůli tomu některé vážné vrozené vady srdce neléčí, mohou vést až k úmrtí. To bohužel platí i u...

 celý článek

Bušení srdce

| Dotaz od: Lucia

Je mi 24 let a v posledním tak půl roce se mi v klidu objeví velmi nepříjemné bušení srdce, často se mi s tímto jevem i točí hlava a je mi na omdlení, jsem velmi unavená a to i...

Onemocnění srdce je ve Vašem věku méně pravděpodobné, ale takto po internetu ho samozřejmě zcela vyloučit nemohu. Častější příčinou podobných potíží zejm. u mladých žen bývá...

Bentallova operace

| Dotaz od: Dana

Prosím o zhodnocení stavu mého manžela (62 let). Nechce se s rodinou o své nemoci bavit, informovat, co mu sdělili lékaři, žiji v nejistotě, proto se obracím na Vaši pomoc ve...

Principem Bentallovy operace je náhrada aneuryzmatické (rozšířené)vzestupné aorty protézou a současná náhrada nedomykavé aortální chlopně. Toho lze dosáhnout implantací...

Aritmické chování srdce

| Dotaz od: Mirek

Moje problémy začaly, když mi bylo 25, když jsem byl v klidu po práci a odpočíval, vyrušilo mne jakoby překlepnutí či přebouchnutí srdce.. Navštívil jsem lékaře, dostal holtra...

Pokud jste podstoupila tato vyšetření, není se čeho obávat a jste pod velmi velkou kontrolou. Srdce a psychika jsou přímo provázané, ne nadarmo se říká - leží mu to na srdci a...

Vyšetřeni srdce

| Dotaz od: Milan

Zajimalo by mě o jaky problem se jedna z nalezu srdce a jestli to je važne. Vysledky z kardiologie: Srd. odd. nezv. LK bez hy stěn. Synerg. a vydatny kom. stah s EF LK z 4D 68...

Jedná se o nevýznamné změny bez podstatného vlivu na srdeční funkci, nález prakticky normální. Nic závažného tam není.

Srdeční sval jako neúnavná pumpa každým svým stahem vhání krev do všech koutů lidského těla. Je to orgán, bez kterého se náš život neobejde, proto je potřeba se o něj dobře...

 celý článek

Mám vrozenou srdeční vadu, dvoucípou chlopeň aorty se stop. retur., nedomikavost chlopně, aritmii, šelest, poslední dobou mám časté bolení v místě srdce, které mi vystřeluje až...

Jak jistě uznáte, bez vyšetření vás nemohu ani uklidnit ani děsit ev. vážností stavu - nebylo by to správné ani profesionální. Objednejte se ke svému kardiologovi na kontrolu...

Chtěl bych se zeptat na používání autotrakčního (inverzního) lehátka. Na internetu jsem našel informace od výrobce, který nedoporučuje použití autotrakčního lehátka pacienty...

Nemám zkušenosti z autotrakčním lehátkem. Dle doporučení ho nemá používat pacient s onemocněním srdce. Pravděpodobně tam dochází k přetěžování srdečního svalu, protože jste...

Bolesti srdce a na hrudníku

| Dotaz od: Anna

Je mi 15 let a už cca od 9let mám různé bolesti u srdce-různé píchání,bolest apod.,když jsem byla menší řekla jsem to mamce a ta mi řekla že jestli to bude znovu tak musím k...

Vaše potíže jsou pravděpodobně od páteře nebo žeber či mezižeberních svalů. Pokud vás tyto bolesti obtěžují často, bude vhodné vyšetření u rehabilitačního lékaře nebo ortopeda...

Ultrazvuk srdce

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný Den. Mojí prak. lékařkou jsem byl objednán na Echo. Se zprávou mám přijít za 2 týdny, protože mě ještě Sono břicha. Tak, bych prosil o přeložení zprávy od Vás...

Jde o normální nález, pouze nevýznamné chlopenní nedomykavosti, kt. způsobují, že stopové množství krve proudí zpátečním směrem proti hlavnímu dopřednému toku krve v srdci - nic...

Pokud máte v rodině nebo příbuzenstvu někoho, kdo má voperován kardiostimulátor, čtěte pozorně následující řádky. Možná dotyčnému mohou i zachránit život.

 celý článek

Hezký den, prosím o radu. Jsem žena je mi téměř 28 let. V mládí (kolem 16 -19 let) jsem užívala některé drogy (pervitin šňupáním pouze několikrát do cca. 25 dávek, marihuanu...

Díky za dotaz. To jste odhadla správně – pokud se zvýší množství krve vypuzované srdcem (tepový objem), tak se skutečně popisuje kývání těla v rytmu srdce. Vyskytuje se v...

Zbytnění srdce

| Dotaz od: Dominika

Ráda bych se Vás zeptala, co to znamená zbytnění srdce. Zemřela mi teta, 48let a nyní nám přišla pitevní zpráva v které je napsáno, že důvodem smrti bylo právě zbytnění srdce. S...

Zbytnění srdce znamená, že bylo větší a těžsí než normálně. Značí chronické onemocnění, při kterém srdce zvětšuje svoji hmotnost a objem. Např. při dlouhodobě neléčené...

Paní doktorko, od začátku roku 2009 se léčím na hyperfunkci št.žlázy, moje diagnoza je dá se říct dva roky stejná a to oční příznaky negativní, měkká drobná difuzní struma obou...

Zda operovat nebo neoperovat vám asi poradit nedokážu.Toto rozhodnutí je zcela na vás. Vždy je nutno přihlédnout k mnoha okolnostem počínaje sonografickým nálezem, vývojem...

Echo srdce

| Dotaz od: Anna

Mohu poprosit o překlad lék. zprávy z echa srdce? Srdeční oddíly norm. vel., norm. systolicko diastolická funkce LK, EF LK 65 procent, bez poruchy kinetiky, PK bez dilatace, dle...

Chápu vaše starosti, ale opravdu není třeba se obávat. Tyto vady v budoucnu nezpůsobí další potíže, ale není vyloučeno, že v pozdějším věku vaše srdce neonemocní. Především...

Pane doktore, prosím Vás o radu. Pálí mě přední strana stehna, někdy obou stehen. Jsem po opakující trombóze v lýtku. Nyní týden po dohrání Xarelta. První trombóza 7/2015, druhá...

To pálení ve stehnech pravděpodobně nesouvisí s prodělanými trombozami. neuvedla jste ve svém dotazu mnoho podrobností (např. hodnoty odběrů, velikost a typ operace varixů...

Robotická operace prostaty

| Dotaz od: Dana

Manžel byl vyšetřován pro ca prostaty nízce diferencovaný,GS 4+3,PSA 9,5 ug/l staging - ohraničení,spádové lymfatické uzliny,skelet,případné vyloučení meta dle RTG S+P Most...

Pravděpodobnost, že by měl manžel metastázy je malá. Jakmile bude pacient dovyšetřen pomocí CT, měla by se zahájit léčba. Pokud nebudou prokázány metastázy, tak lze prostatu...

Operace štítné žlázy

| Dotaz od: Jiřina

Přes rok se léčím se štítnou žlázou. Teď konečně je operativní, a tak z kraje února jdu na úplné odstranění. Ale začínám pochybovat, k čemu to je?!? Z bláta do louže... Po...

Hyperthyreosa se léčí jinými léky než potom po operaci se řeší stav hypothyreosy. Potom budete užívat léky nahrazující vaše hormony, tzv substituci a až se nastaví hormonální...

Mitrální chlopěn

| Dotaz od: Veronika

Pane doktore, přítel má od narození otevření srdeční chlopně. Před 3 roky bylo otevření 60%. Je to cizinec a v jeho zemi tuto operaci neprovádějí. Jsme spolu přes rok a za...

Myslím, že nejvhodnější bude vyšetření kardiologem, který stanoví závažnost postižené srdeční chlopně a navrhne další postup. Raději s vyšetřením a další postupem neváhejte...

Vada srdce

| Dotaz od: Zuzana

Letos mi byla zjištěna vada srdce, chlopení nedomykavost a rozšířená aorta. Za poslední rok jsem se z aktivní sportovkyně dopracovala k tomu, že nemohu vyjít schody, jsem stále...

Předpokládám, že se jedná o aortální chlopeň (?) - rozšíření aorty jakoby překračuje na chlopeň a tam působí nedomykavost. U rozšíření aorty i u nedomykavosti se provádí...

První antibiotika na asi angínu jsem dostal 7.3.2013. Jednalo se o Penbene 1 500 000 21 tb. Užívání bylo 1 po 8 hodinách po dobu 7 dní. Začlo to tím, že mně bylo špatně a bolelo...

Dle uvedených podrobných informací se u Vás jednalo o chronický zánět mandlí, které byly odstraněny jako možný zdroj dalších angín, z obavy před komplikacemi, ke kterým při...

Už více než dva roky mě trápí široké spektrum problémů, které se v různě dlouhých intervalech (průměrně přibližně měsíc) vrací. Nejtíživější je extrémní únava, která...

Vaše stesky jsou skutečně polymorfní a všemi základními vyšetřeními jak je vidět jste prošel, nicméně důvod proč vykazujete takovou symptomatologii být musí. Asi bych zkusila i...

Již jednou jsem vám ohledně tohoto problému psala.Nyní vám podrobněji napíšu okolnosti.Mám nastoupit na operaci srdce (defekt sínového septa).Operace má být provedena přes...

Lékaři zákroku z třísla neříkají operace, to mě zmátlo, To ale samozřejmě nemůžete vědět. Do práce tak budete moci jít o mnoho dříve, jde hlavně o zhojení vpichu v třísle, to...

Srdeční chlopeň

| Dotaz od: martin

Momentálně se stěhuji, takže nemohu dohledat dokumenty o mé přesné diagnóze. Pokud to správně píšu, mám vrozenou insusfitaci (insusficienci...?) mitrální chlopně na podkladu M...

Martine! Obávám se, že to, co Vy chcete, je edukace o vhodném chování a životním stylu a to do své krátké odpovědi nenacpu. Obecně by pro Vás méně závažná mitrální insuficience...

Chtěla bych se Vás optala a zároveň požádat o radu. Můj otec (80let) před týdnem upadl a zlomil si krček (nohy). Byl hospitalizován. Poté nám bylo řečeno, že otec bere léky na...

Situace je složitá, záleží na tom o jakou zlomeninu krčku se jedná , u některých typů, kdy je zlomenina těsně pod hlavicí je možno začít po zklidnění bolestí s rehabilitací po 2...

Arginin a umělá chlopeň

| Dotaz od: Aleš

Jsem 5 let po operaci srdce (umělá chlopeň) Chtěl jsem se zeptat jestli mohu užívat v dopuručené dávce arginin. Děkuji

Aleši, u toho preparátu nejsou známy kontraindikace, které by jeho užívání omezovaly u pacientů s umělou chlopní. Dovolím si tvrdit, že v doporučené dávce je jeho suplementace...

Postoupil jsem vyšetření echo z důvodu občasného bušení srdce, nebyla mi dostačně vysvětlena lék.zpráva, prosím o vysvětlení. Ao chlopeň separace 18mm, kořen ao 31mm, levá síň...

Nález ECHA je v normě.

Operace křečových žil

| Dotaz od: Olga

Podstoupím operaci křečových žil na pravé noze - lýtku. Operace je klasická chirurgicky (na pojišťovnu). Budou mi i "spravovat" chlopeń v třísle. Kdy nejdříve mohu letět...

Cestu letadlem bych i při nekomplikovaném pooperačním průběhu volil teprve po úplném zhojení ran - lépe Vám termín odhadne operatér kontrolující rekonvalescenci. V každém...

Srdce a sport

| Dotaz od: Marketa

Prosím o radu, jestli nechat syna provádět výkonnostní sport, když mu byla nalezena nedomykavost chlopně a AV blok I.stupně. Předem děkuji za odpověď

Myslím si, že chlopenní vada ani AV blok I. stupně ho nebude limitovat. V případě vrcholového sportu musí projít vyšetřením u sportovního lékaře, který udělá definitivní závěr.

Operace v mozku

| Dotaz od: Anežka

Již jednou jsem se ptala, děkuji a ptám se po druhé. Prodělala jsem operaci, vlastně takovou sklerotizaci žíly, ktrá začala působit jako tepna těsně u ucha, tak slyším...

Anežko! Přiznám se, že dotazu nerozumím... "Nevadí to mému nálezu v mozku?" Podle popisu jde o povrchovou cévu, která bezprostředně s nitrolebním řečištěm nesouvisí a zřejmě...

Cukrovka a nemocne srdce

| Dotaz od: Lenka

Rada bych vedela,jestli manzelvi neublizi,kdyz ma nemocne srdce a ma cukrovku.Cukrovku mel předtím kolem 12,ale ted mu lita od7 az do 4.1,myslim si,jestli není pod hladinou...

Paní Lenko! Cukrovka poškozuje srdce - to zcela nepochybně. Lidé, kteří mají cukrovku žijí v průměru o deset let méně, než lidé bez cukrovky. Jestli měl v minulosti manžel...

Operace karpálního tunelu

| Dotaz od: Zuzka

Mam mit předoperační vyšetření čeká mě odstranění gangliomu a karpálního tunelu chtěla jsme se jen zeptat pokud mi vyjde krev v normálních hodnotách ale EKG ne co to pro mě bude...

Tato operace se provádí obvykle v místním umrtvení tak je EKG zbytečné .Pokud nebude v pořádku, čeká Vás vyšetření srdce

Srdce

| Dotaz od: Jaroslav

Před měsícem jsem navštívil lékaře kvuli tomu že se mi párkrát zamotala hlava a pocitoval jsem brnění rukou. byl jsem odeslán na vyšetření na kardiologii, kde mi zjistily ze mé...

Na Vaši otázku nelze jednoznačně odpovědět. Neuvádíte, jak nízká tepová frekvence byla zjištěna, kolik pauz bylo zachyceno a zda vůbec časově korelovaly s Vašimi obtížemi...

Problémy se srdcem

| Dotaz od: Karolína

Zasílám další informace k dotazu: (Je mi 27 let. Asi před rokem se mi zastavilo srdce ( udušení). Od té doby mám problémy se spánkem potím se, třesu se a je mi na zvraceni...

Váš dotaz je příliš speciální, nedokáži na něj přes internet odpovědět.Musíte vše probrat se svým ošetřujícím kardiologem a poté se rozhodnout. Držím palce, ať se vše zlepší.

Srdce (co znamená zpráva)

| Dotaz od: Bronislav

Chci se prosím zeptat co znamená zpráva z echa srdce. AO:23 LS:29 IVS:10 ZSLK:10 LK:43/35 EF:48% TF:90/min aortální cípy jemné,kořen aorty nedilatovaný,levá síň nezvětšena...

Bronislave, zpráva neobsahuje žádné "katastrofické" údaje - popisuje normální nález na chlopních, normální tvar a velikost srdečních oddílů, pouze velmi lehce sníženou...

Srdce

| Dotaz od: Petra

Na vyšetření Echa mi bylo zjištěno diastolicky porucha relaxace, bez chlopenni vady vyjma mírné reg aortalni do 2/4 dilatace aorty,lehce nadhranicni velikost síni.Ale už se se...

Váš stav i nález na echu jistě vyžaduje podrobnější vyšetření internistou nebo kardiologem, nejenom léčbu Neurolem. Zle realizovat i v naší ambulanci S pozdravem

Operace žlučníku

| Dotaz od: 1Hanka1

Moc vás prosím o radu. Již několik let mám zjištěny žlučníkové kameny. Jeden o velikosti 25x20x20 a několik spíše naznačených malých. Nikdy mi nedělaly velké problémy. V...

Rozhodně se domnívám, že operace je zcela ma místě. neléčené žlučové kameny kromě těch obtíží, které už máte, mohou způsobit i akutní problémy ( zánět, ucpání žlučovodu), kdy je...

Ráda bych se Vás zeptala na několik otázek.Před měsícem mi byla diagnostikována pilonidální cysta, se kterou mám jít na operaci.Operace má být provedena v celkové anestezii.Od...

Ke komplikacím může dojít u každého člověka i sebezdravějšího. Šelest na srdci a jeho význam pro nastavájící anestezii musí zhodnitit podrobné předoperační interní vyšetření...



Chlopeň

| Dotaz od: Šárka

Již týden mě trápí myšlenka na mojí diagnozu a tou je , lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurgitací....před rokem jsem byla na echu a byl stejný nález pan dr.nic na to...

Mitrální prolaps tohoto typu je při echo vyšetření poměrně častý nález., který nemá žádný podstatný vliv na funkci srdce a u kterého není důvod obávat se srdeční zástavy.

Nyha iii a echo srdce

| Dotaz od: Karel

Vážený pane doktore, prosím, rád bych se zeptal na následující věc: mám již dva roky umělou aortální chlopeň a při ultrazvuku je mi naměřeno EFLK 62%. Při jiném ultrazvukové...

EF LK 60% je naprosto v normě. Jedná se o efekční frakci levé komory, norma je do 50%. Znamená to, že vaše levá komora vypumpuje 60% krve během srdečního stahu. Hypertrofiel...

Operace páteře

| Dotaz od: Jana

Čeká mě operace krční páteře . budou mě do páteře dávat šrouby . můj dotaz - mám problémy ze srdcem - bušení , kolísavý tlak , mohu tu operaci zvládnout ? a jaká je pooperační...

Váš celkový stav a schopnost zvádnout celkovou narkózu a operační výkon na páteři posoudí nejlépe internista a anesteziolog. Bolesti do horní končetiny, tedy souvisí-li s Vaším...

Aritmie srdce

| Dotaz od: Pavla

Je mi 40let,asi před 4 lety se u mě objevilo jako by bušení srdíčka,hrozně rychle začne bušit,vždycky to trvá několik vteřin až půl minuty,někdy jednou za den,někdy i několkrát...

Ano, vyšetření považuji za vhodné.

Moje doktorka mě posílá k sekci štítné žlázy protože mám Graves-Basedovovu chorobu.Beru Propycil 2x 1/2 prášku týdně. Propycil mě nasadili protože když jsem s tím přišla bylo to...

Pokud se nepodaří vysadit thyreostatickou léčbu do dvou let, to znamená, že onemconění je stále aktivní, pak je operace opravdu na místě, zvláště, pokud ještě plánujete děti...

Vyšetření magnetickou rezonancí přináší trojrozměrné zobrazení různých orgánů a přitom nezatěžuje pacienty rentgenovým zářením. To není žádná novinka. Stejně tak jako pravidlo...

 celý článek

Bušení srdce

| Dotaz od: Klára

Je mi 26 let a v poslední době (cca 2 měsíce) mě trápí zdravotní problémy. Začalo to návaly na omdlení hlavně při cestování v autobuse, vydala jsem se proto na preventivní...

- myslím, že jste mimořádně vnímavý a inteligentní pacient. Dle podstoupených vyšetření se skutečně zdá, že Vaše orgány nejsou strukturálně nemocné, ale mají sklon k nadměrné...

Na vysoký KT beru kombinaci těchto léků-Wlalsacor 320 1x,Enelbin1/2 1x,Indap 1x, Amlator 001 na ředění krve Pradaxa150 1-O-1 KT mi někdy klesne(zejména po zvýšené námaze-třeba i...

Pokud máte někdy pokles krevního tlaku, bude dobré probrat s lékařem redukce léků na vysoký krevní tlak. Co se týká pulzů, tak nemáte léky které ovlivňují rychlost srdečního...

Echo srdce

| Dotaz od: Dagmar

Mám dotaz ohledně ECHA srdce, na Echu: Vyšetřitelnost 2. Dutina LKS nedilatována, bez hypertrofie volných stěn i IVS, bez regionální a globální poruchy kontraktility LKS...

Vůbec se nemusíte stresovat. Vaše echo srdce je v pořádku. Že je aorta nedilatovaná, znamená, že není rozšířená a to je normální nález. Co se týče krevního tlaku, je potřeba...

Chlopen

| Dotaz od: Šárka

Chci se zeptat mám lehký prolaps mitrální chloplně s regurticací lehkou přesnou zprávu si již nepamatuji, chci se zeptat mám kontroly po roce stačí to?a kdyby se během roku...

Předpokládám, že Váš nález je založen na echokardiografickém vyšetření v kardiologické ambulanci. Vyšetřující lékař na základě nálezu vyhodnocuje tzv.hemodynamickou významnost...

Obtíže-srdce

| Dotaz od: Eva

Velice prosím o radu,která se týká problému mojí babičky.Je z okresu Benešov a zde dochází ke kardiologovi,před dvěma lety dostala kardiostim. a ve zprávě má dále vysoký tk a...

Poproste obvodního lékaře, zda by jí nedal doporučení na vyšetření do kardio ambulance, kde vypíše její současné problémy a výsledky vyšetření a požádá o komplexní vyšetření...

Bojím se o své srdce

| Dotaz od: dsa

Je mi 15 a občas když večer ležím v postely tak najednednou jakoby mi srdce přeskočilo bu'd 1 ho cítím jak bouhne a pak uz ho neslíším , nebo zas někdy ho cítím jak bouchne...

Jednotlivé "přeskočení" srdce (správně uvádíte odborný termín "palpitace"), které vnímáte, nebude velmi pravděpodobně nic závažného. Jde o předčasný srdeční stah (extrasystolu...

Bušení srdce

| Dotaz od: Linda

Chtěla bych se zeptat zda mám nějak řešit nárazové silné bušení srdce. Bývá to po vypjatých stresových situacích a v psychicky náročnějších obdobích, především posledního cca...

Ve vašem případě se s velkou pravděpodobností jedná o psychosomatické onemocnění, kdy se palpitace a pocit tíhy na hrudi vyskytují pouze při stresové zátěži. Doporučila bych vám...

Syndrom Prader-Willi je genetické onemocnění, které je spojeno s vyšším rizikem náhlého úmrtí. To se týká jen necelých pěti procent postižených a dá se snížit podáváním...

 celý článek

Vliv infekce na srdce

| Dotaz od: lenka

Jaké druhy infekce ( např. angína, chřipka,...) jsou nejvíce potenciálně nebezpečné pro srdeční chlopeň (či případně srdce vůbec).

Nelze obecně říct, které infekce jsou nejnebezpečnější, velmi nebezpečné jsou ale například bakteriální infekce, které napadnou přímo srdeční chlopně a mohou způsobit napr...

Prosím Vás o radu,je mi 38 let,od svých 22 let mám implantovaný kardiostimulátor(nyní druhý).Včera jsem byl na pravidelném Transtorakálním echo-dopplerovském vyšetření.Závěr...

Znamená to funkční poruchu levé komory ve fázi jejího plnění krví. Další léčebný postup záleží na rozsahu a příčině poruchy, což není ve vašem dotazu (zřejmě pro zatím ještě...

Kouření cigaret neškodí pouze plicím, ale může mít velmi neblahý vliv také na cévní a oběhovou soustavu. Ve Spojených státech je dokonce tento druh závislosti jednou z...

 celý článek

By-pass

| Dotaz od: DavidD

Prosím o radu.Moje babička je ve fakultní nemocnici v Plzni a doktoři jí řekli,že musí na operaci trojitého by-passu.Je to rizikové?Děkuji.

Davide! Ano, operace je vždy rizikem a trojitý bypass není operace nijak lehká a jednoduchá. Babička by určitě mohla změnit životosprávu, více se pohybovat, lépe jíst a možná...

Onemocnění srdce nelze brát na lehkou váhu. Pokud člověka postihne tzv. kardiální porucha fibrilace pravé síně, jednou z metod, jak ji odstranit, je proces tzv. MAZE, kryoablace...

 celý článek

Mnozí kuřáci se po operační rekonstrukci věnčitých tepen definitivně rozhodnou přestat kouřit, což je jednoznačně správné. Na rozdíl od kouření, rozumné pití alkoholu cévám...

 celý článek

Ačkoli je kardiochirurgie oborem poměrně mladým, už si na své konto připsala pěknou řádku úspěchů. Pojďme se tedy společně podívat do její minulosti, kdy operace srdce rozhodně...

 celý článek

V levé části hrudní stěny-pod srdcem mám při kašli, rýmě, hlubokém dýchání bolest. Kam se mám obrátit na vyšetření. Jsem 4 měsíce po by-passu. Děkuji za odpoveď.

Doporučuji kontaktovat Vašeho kardiologa, nejlépe nejbližší den. I když nemusí mít Vaše obtíže původ v onemocnění srdce, je důležité, aby o nich věděl. Jedině on se může...

Srdeční příhoda je nejčastější příčinou úmrtí. Nemusí ale vždy končit tragicky. Mnohdy jí totiž předcházejí nenápadné změny organismu, kterých si ale sami nevšimnete. Tohoto...

 celý článek

Jezte vápník a budete mít zdravé kosti – to slýcháváme už od dětství. Ovšem na důležitého „pomocníka“, vitamin D, se často zapomíná. Přitom bez vitaminu D by byl samotný...

 celý článek

Prostata velikosti meruňky

| Dotaz od: Jaroslava

Manžel má takto zvětšenou prostatu a bylo mu doporučeno "frézování". Jelikož má těžkou rozedmu plic, nemůže být pod celkovou narkózou. Je při tomto zákroku¨nutná, nebo stačí...

Postačí anestézie tzv. subarachnoidální, která nezatěžuje srdce, pacient je při vědomí a od pasu dolů nic necítí.

Chtěla bych se zeptat,přítelův devíti měsíční syn ma šelest na srdci.Dá se to léčit a jak?Jaká tato nemoc přináší úskalí a jaké hrozí dítěti nebezpečí?Děkuji za odpověd.

Šelest na srdci je příznak toho, že tam nedomyká/nedomykají nebo naopak se dostateněneotevírá/neotevírají chlopně/chlopeň. Srdeční chlopně jsou čtyři. Navíc u tako malého dítěte...

Můj otec (62 let) 2.10.2012 prodělal operaci plic. Byl mu odebrán dolní a střední lalok pravé plíce z důvodu velkobuněčného nádoru. Po operaci nebyla žádná chemoterapie ani...

Paní Marto, děkuji Vám za Váš dotaz. Jsem ráda, že Váš tatínek zvládl náročnou operaci a přeji mu, ať se těší z dobré kvality života. Vzhledem k tomu, že neznám Vašeho tatínka...

Mám zvýšenou funkci štítné žlázy a chtěla bych se zeptat na nějaké podrobnosti k léčbě. Je mi 26 let, zvýšenou funkci mám již delší dobu, asi rok, možná o něco déle. Momentálně...

Operace u tohoto typu onemocnění štítné žlázy se doporučuje u mladých žen proto, že se často objevují v době hormonálních změn (tedy zejména po porodu) recidivy tohoto...

Dotaz - echo

| Dotaz od: Sabina

Mohu se zeptat, zda mám mít nějaké omezení se srdcem? Je mi 26 let. Moje zpráva od kardiologa: Pravá komora (31):19 Levá Komora: diastola (38 - 60 mm):40 Systola (24 - 38):20...

Váš nález na UZ srdce je zcela v normě. Nejsou známky chlopenní vady. Nevím, jestli jste byla operovaná nebo se septum zpravilo samo. Pokud jste nebyla operovaná, žádné omezení...

EKG je velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému má lékař přehled o elektrické aktivitě Vašeho srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen...

 celý článek

Pane doktore prosím Vás o radu. Jsem zdravotní laborantka-nyní v invalidním důchodu. Jsem po ablaci prsu-chemo i radioterapie,mám časté migrény a hypofunkci štítné žlázy-vše...

Pro zhodnocení stavu a zvážení případných na srdce zaměřených léčebných opatření je vhodné provést kontrolní echokardiografii - je nutné ověřit, zda se problém s chlopněmi (a...

Prosím o radu.V roce 2006 jsem prodělala ablaci prsu-včetně chemo a radioterapie.Před rokem mi po chřipce na sonu srdce zjistili-hraniční velikost LS a PK,mírné plicní...

Ta chlopenní vada samozřejmě výrazně přetěžuje vaše srdce, které tento nápor již evidentně nezvládá a proto se zhoršují vaše obtíže. Chlopenní náhrada by tento problém...

Zhodnoceni echokardiografie

| Dotaz od: Jiří

Pane doktore, chtel bych Vas poprosit o zhodnoceni vysledku echo: Srdecni oddily bez patrne dilatace ci hypertrofie, LKd 48 mm LKs 35mm IVS 9mm LS 34mm dPK 24mm, Myokard LK s...

Sportu se můžete dále věnovat. Chlopení vady jsou nevýznamné, ve většině případů se nezhoršují a jsou stacionární. Nyní bych to vůbec neřešil.

Poškození hlasivek

| Dotaz od: Jarka

V lednu 2012 jsem absolvovala odstr. štítné žlázy, při kontrole na ORL zjistili, že jedna hl.je nepohyblivá, druhá má v abdukci 1/3 pohybu, mám ventilační potíže.Jaká je...

Jarko, tuto otázku vám lépe zodpoví odborník z oboru ORL. My endokrinologové tento problém neřešíme. Ale obávám se, že řešení nebude jednoduché a určitě bude léčba trvat...

Emfiyzém plicní

| Dotaz od: Marie

Paní doktorko, v á.2014 z RTG srdce a plic v zadopořední proj mám uvedeno: Hemitoraxy jsou symetrické,plicní křídla rozvinutá,parenchym plic bez ložiskových či infiltrativních...

Zhrubělá plicní kresba může být i po nějaké prodělané plicní infekci, nebo kašli, jinak emfyzém znamená rozepětí plic, většinou je to důsledek dlouhodobé chronické bronchitidy...

Chtěla bych se zeptat. Když se na začátku operačního zákroku srdce podá pacientovi heparín a začne mu klesat krevní tlak a postupně zlyhávat srdce, vždy se podává transfuze...

Krevní transfuze se podává podle potřeby, nikoli jako automatická součást resuscitace (=oživování). Ale nemusí to znamenat, že došlo k nějakému závažnému krvácení. Zeptejte se...

Křečové žíly, varixy nebo žilní městky jsou vakovitě rozšířené žíly, především na dolních končetinách. Typicky se projevují zvýšenou modrou žilní kresbou pod kůží a nevzhlednými...

 celý článek

Porucha spánku po operaci

| Dotaz od: Martin

Před dvěma týdny jsem byl na operaci srdce a od té doby mám problém se spaním. Problém se objevuje už od té doby co jsem byl na normálním lůžkovém oddělení v nemocnici po...

Martine. Ano, myslím že uvažujete zcela správně a Vaše porucha spánku bude souviset s operací, kterou jste nedávno prodělal, tudíž bude dočasná. Operace srdce je velký výkon a...

Nadměrné pocení

| Dotaz od: drahuše

Prosím o radu pane doktore prodělala jsem v ůnoru operaci ženských orgánů ale nadále se nadmněrně potím je to neůnosné nemám žadné jiné zdravotní problemy.Co mám udělat nebo...

Nezmiňujete, zda máte nasazeny léky s pohlavními hormony - tak zvanou substituci, která je nutná, obzvlášt pokud máte odstraněny oba vaječníky. Návaly jsou potom příznakem...

Echo vyš.

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný Den. Mojí prak. lékařkou jsem byl objednán na Echo. Se zprávou mám přijít za 2 týdny, protože mě ještě Sono břicha. Tak, bych prosil o přeložení zprávy od Vás...

Sonografické vyšetření srdce je v pořádku samozřejmě je dobré to vztáhnout k tomu, proč jste byl objednán, ale na ultrazvuku je popsáno, že srdce pracuje správně.Lehká...

Cena artroskopie ramene

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat na poplatky u lékařů. Čeká mě artroskopie ramene a před ní předoperační vyšetření, chtěla bych vědět kde zaplatit ano a kde ne a kolik mě to bude stát...

Paní Lenko za ambulantní vyšetření zaplatíte 30kč, pokud všechna vyšetření- interní, anestesiologické, EKG, RTG srdce a plic, proběhnou v jeden den v rámci jednoho pracoviště...

Angioplastika

| Dotaz od: Milan

Mam dvoucípou aortální chlopen, mam jít na angioplastiku srdce. Kdysi dávno jsem četl v odborné literatuře, že katetr se zavádí přes aortu a je velké nebezpečí že se protrhne...

Taková komplikace se nestává, katetrisace srdce s následným vložením stentu je dnes velmi propracovaná metoda a úroveň naší kardiochirurgie právě v těchto operacích patří mezi...

Předoperační vyšetření je soubor jednotlivých vyšetření, na jejichž základě se interní nebo obvodní lékař rozhodne, zda pacienta „pustí“ k operačnímu výkonu. Předoperační...

 celý článek

Včera jste prodělala operaci na srdci a teď máte žízeň jako trám, srdce vám buší a ruce a nohy máte chladné, vlhké a promodralé? Pak vám právě selhávají ledviny a podle...

 celý článek

Křečové žíly jsou poměrně časté onemocnění povrchových žil dolních končetin. Díky moderní medicíně jsou ale také velice dobře léčitelné. Je toto vyléčení definitivní, nebo je...

 celý článek

Skolioza

| Dotaz od: Anna

Ve 13 mi zjistili skoliozu (největší křivka 40 stupňů), nosila sjem korzet, zlepšovalo se to, ale když mi pak řekli, že ho mám nosit míň a pak jen na noc, vracelo se to zpátky...

Podle počtu vašich předchozích dotazů je mi jasné, že si informace poctivě zjištujete a uvědomujete si všechna rizika nejen operace, ale i stávajícího stavu. Na vozíku nejspíše...

Minoxidil před operací

| Dotaz od: Petr

Užívám přípravek na vlasy obsahující 5% Minoxidilum (Regaine, Belohaire..) a chystám se na rhinoplastiku v plné anestezii. Jedná se o celkem silnou chemikálii ovlivňující...

Množství minoxidilu, které se vstřebá při zevním použití, je jen minimální. Při běžném užívání dle doporučení (a není-li porušena kůže zánětem nebo jinak) se není třeba bát...

Echo vyšetření

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat jestli a co znamená výsledek echo vyš.: levá komora 51 mm, bez dilatace,Ef 71%, mitrální chlopeň s nehlubokým prolapsem, stopa regurgitace, mala TC s PG 11...

Jelikož nejsem kardiolog a toto jsou spíše kardiologické termíny (zvláště zkratky), tak Vám mohu pouze sdělit, že se nalezly drobné změny na srdci ve smyslu anatomických vad...

Prosím o radu ohledně následujících obtížích. Jsem po odstranení eosinofilního granulomu z lbi (kraniotomie,plastika lbi - před 6-ti lety) zároveń mám po ablaci srdce kvůli...

Obtíže mohou souviset se zákrokem, který jste prodělala, k bližšímu určení problému by bylo vhodné neurologické vyšetření, neurolog může pak případně doporučit další potřebná...

Arytmie - problémy

| Dotaz od: Veronika

Zdravím, moc prosím o radu. Mám dotaz ohledně maminky. Léčí se s fibrilací síní u kardiologa, bere Rytmonorm a lék na ředění krve - Warfarin, přestává jí to ale zabírat...

Veroniko! NA dálku Vám příliš neporadím. Dle popisu je na místě elektrofyziologické vyšetření, kterým lze zkontorlovat stav vnitřního "vedení" v srdci, které má za úkol rozvod...

Křečové žíly

| Dotaz od: Libuše

Pane doktore,je mi 58 let a první,klasickou operaci křečové žíly jsem podstoupila před 30 lety,následovala sklerotizace po půl roce pod jizvou.Od té doby se obě nohy zhoršily...

Myslím si, že nezbyde nic jiného než čekat, zda-li se zatvrdliny nevstřebají samy. Masírovat je můžete a oni se rozmačkají. Také bych používal heparoid krém nebo Lioton 100 000...

Prosím o jednoduší a srozumytelnější vysvětlení a závažnost,vyšetření: nozlňny w mn/hodnot'y v tabulkách jsou FtvoT /25-2gÍťn/ :21 Septum /6-9 ntr./ zLI Zs-LKd / 6-9 mrt...

Dle popisu UZ srdce je vše v normě, máte pouze drobnou regurgitaci mitrální chlopně, což je fyziologická norma. Další dotazy směřujte na lékaře, který vás na vyšetření poslal.

Cca v záři mi byla sdelena shora uvedena diagnóza - moje příznaky hlavně únava nespavost,sucho v ustech, měsíc jsem brala thyrozol 1_2_0 po měsíce léčby moje hodnoty TSH 3.910...

Milá Lenko, Vašich otázek je tolik, že není možné to tady detailně všechno rozebrat, ale zmíním to, co je naprosto nejzásadnější. Vzhledem k tomu, že máte mnoho uzlů ve štítné...

Překlad lékař.zprávy

| Dotaz od: Lenka P.

Včera byl můj tchán na vyšetření jícnu a z lékař.zprávy nám není nic jasné. Mohu poprosit o překlad a Váš názor ne jeho zdravotní stav?Předem moc děkuji. Výška 173cm,váha...

Z lékařeské zprávy vyplývá, že Váš tchán trpí sníženou funkcí levé srdeční komory a malou nedomykavostí mitrální chlopně. Také trpí aterosklerozou aorty a krkavic. Doporučeno je...

Paní doktorko, léčím se s refluxem jícnu cca 2roky, užívám Esomeprazol (20mg, při větších problémech 40mg) s tím, že pan doktor chtěl udělat kontrolu a sdělil mi po gastroskopii...

Vážená paní Simono, závěry obou uvedených vyšetření popisují dvě odlišné skutečnosti: 1) Díky brániční kýle a nedokonale se uzavírající kardii (=tj. přechodu mezi jícnem a...

Koarktace aorty je vrozené zúžení největší tepny v těle, aorty, které se může nacházet v různých úsecích cévy a nabývat různého stupně závažnosti.

 celý článek

Šport s umelou chlopňou

| Dotaz od: Mario

V najbližších mesiacoch ma čaká operácia srdca a je dosť pravdepodobné, že dostanem umelú chlopňu. Aká je šanca u pacientov po operácii, že sa vrátia k predchádzajúcemu spôsobu...

Nemyslím si, že pacient s umělou chlopní je automaticky invalida. Vždy záleží na symptomech po operaci chlopně. Operace se dělá, proto aby se pacient mohl, co nejlépe vrátit do...

Štítná žláza

| Dotaz od: Linda

Hezký den,lékař mi zjistil zvýšenou funkci ŠŽ a doporučil operaci.Po lécích začínám přibírat na váze.Co se stane,když léčbu ukončím???Bude to mít vliv na případné těhotenství...

Nepíšete, o jaké onemocnění jde, ale nejspíše o zvýšenou funkci šž /hyperfunkce/. Pokud je vám doporučena operace, jistě je to na místě, po operaci budete brát náhradu hormonů...

Nedomykavost srdecni chlopne

| Dotaz od: dana

Chtěla bych se jen zeptat,v 10 letech mi delali katetrizaci srdce,je to na cely život, nebo se to muze opakovat ta nemoc.Dekuji

Neví jaký výkon Vám dělali. Většinou se provádí pravidelná kontrola UZ srdce, dle výsledků se zvažuje další postup. Více Vám neporadím.

Dilatace bulbu aorty

| Dotaz od: Michal

Můj dvanáctiletý syn má diagnostikovanou bicuspidální aortální chlopeň s lehce turbulentním průtokovým gradientem 12 torr, suficientní dilatace bulbu a ascendentní aorty při...

Vaše úvaha je správná. Jedná se o preventivní opatření, aby nedocházela ke zvýšené námaze srdce. Rozšiřování bulbu souvisí s bicuspidální chlopní. Tento stav se bude kontrolovat...

Oddělená placenta

| Dotaz od: veronika

A paní doktorko, nevadí že jsem měla císařský řez? nemůže se mi třeba rozevřít jizva když teď otěhotním? Zákrok mi dělali 17.srpna. Děkuji

Prominte, doba, kdy byl proveden císařský řez mi nějak unikla, doplnění info: další otěhotnění je nejvhodnější tak, aby žena rodila nejdříve za 1,5 roku, lépe za dva a třeba...

Nodozni struma

| Dotaz od: Patricie

Doktor na endokrinologi mi provedl punkce,zjistil ze mam zvetseny levy lalok a cistu plnou tekutiny,v papire take stalo ze mam nodozni strumu,(nutna operace)muzete mi nejak...

Nodosní znamená, že ve štítné žlázy jsou uzly. Operace je vhodná, mělo by se ještě vyšetřit, zda uzly produkují nebo neprodukují hormony, ale jistě máte i výsledky krevních...

Nepravidelná srdeční činnost

| Dotaz od: Miroslav

Je mi 25 let a mám tyto obtíže. Srdeční tep mám za naprostýho klidu cca 95 tepů/min a vysoký tlak na který beru léky vasocardin 100 a acupro 10 které mi dá se říct pomáhají...

Popsané obtíže a poslechový nález mohou ukazovat například na chlopenní vadu, což může špatně ovlivnit činnost srdce jako takového. To pro Vás výhledově znamená riziko, že pokud...

Dokonalá chlopeň by měla vytvářet minimální překážku a dovolit krvi volně protékat jedním směrem. Měla by se úplně a rychle uzavírat a neumožnit žádný zpětný tok krve.

 celý článek

Echokardiografie je nebolestivé vyšetření srdce. Provádí se pomocí ultrazvuku. Vyšetření ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací...

 celý článek

Je mi 44 a mám již 20let významnou insuficienci (4/4) na dysplastické aortální biskup. chlopni,stenóza lehká (1/4), LK excentricky hypertrofická s lehce omezenou systolickou...

Ta insuficience je opravdu významná. S pooperačními stavy a ventilací u kvadruplegie nemám zkušenost, asi to může být problém. Jde mi o to, jestli se nejednalo jen o nějakou...

Kombinace užívaných léků

| Dotaz od: Vendula

Před 3 týdny mi odstranili štítnou žlázu a začala jsem užívat Euthyrox 125. Dále užívám na srdce již 1/2 roku Rivocor 5 a Godasal 100. Chtěla bych se zeptat jestli je tato...

Vendulo, tato kombinace je bez problémů možná. Hormon, který je v přípravku Euthyrox je úplně stejný jako ten, který jste si do nedávné doby sama tvořila. Problém může...

Chci se zeptat, před rokem jsem byla na operaci se srdcem (náhrada mitrální chlopně) už mi nic není, jen beru pořád warfarin, toho se už asi nikdy nezbavím nebo ano? Ale chci...

Vzhledem k Vašem věku předpokládám, že máte umělou náhradu mitráloní chlopně - zde je třeba "ředění krve" warfarinem po celý život a je velmi důležité pravidelně kontrolovat a...

Bolest za hrudní kostí

| Dotaz od: Jaroslav

Nevím,jestli tento dotaz patří do kategorie "srdce a cévy",ale předpokládám,že ano.Je mi 81 let.Před 5ti lety mi byla diagnostikována cukrovka 2.st.Během posledních 2 let jsem...

Líčíte poměrně přesně příznaky při tzv. námahové angíně pektoris. Čili bolesti srdce při zúžení koronárních tepen. Jde o jakéhosi sourozence infarktu, kdy jsou cévy zúžené "jen...

Před třemi lety mi byla diagnostikována vada na mitrální chlopni - týká se závěsného aparátu - šlašinky(?), která je nasávána do srdce. V péči kariologa nejsem jen parvidelné...

Antibiotika bych vzhledem ke kardálnímu onemocnění rozhodně doporučovala.

Změna tepu

| Dotaz od: Zdeněk | z mobilní aplikace

Prosím, mám umělou mitralni chlopeň a s užíváním sectralu mám tep 40-50 v klidu. Pokud přestanu užívat tep se zvýší na 60-65 v klidu, při běhu na 90. Tlak se nemění. Může to...

Bude lepší, pokud budete mít tep nižší, srdce se tolik nenamáhá. Při vysazování léků se musíte poradit s ošetřujícím kardiologem.

Rada

| Dotaz od: HONZA

Mám dotaz na to zda by šlo řešit můj problém nebo spíše problémy? V červnu jsem se podrobil operaci slepého střeva a po4 týdnech jsem dostal horečku,Dr. mi řekl že to je bolení...

Honzo! Byl jste vyšetřen opravdu důkladně. Pokud bylo klidové i zátěžové ekg vyšetření v pořádku, je postižení koronárních tepen (kterého se asi nejvíce obáváte velice...

Zní to hodně podivně, ale je to tak. Bakterie, které mohou hrudník po jeho operaci infikovat, totiž často čekají na svoji šanci právě v nose. Stačí potlačení imunity, jakou...

 celý článek

Tyreotoxikoza a iddm i. s ip

| Dotaz od: Hana

Je mi 28 let, ve 13 letech mi zjistili diabetes I. typu. Vzhledem k aktivnímu životnímu stylu jsem zažádala o inzulínovou pumpu. Později, s tříletou přestávkou na inzulinových...

Milá Hano, další léčení poruchy štítné žlázy bude víc záviset na vývoji této poruchy než na tom, že máte i diabetes. Pokud budete mít opakovaná vzplanutí toxikózy, nebo bude...

Echo a rtg ssrdce

| Dotaz od: Milan

Prodělal jsem 3x revmatickou horečku s diletací levé komory srdce,Byl jsem na vyšetření v krajské nemocnici v Liberci na ECHO kardiologii kde mi zjistili EFLK 50%,koncentrická...

Pacient s prodělanou revmatickou horečkou je jistě ve větším riziku srdečních onemocněních ve vyšším věku, proto by bylo dobré být pravidelně sledovaný u kardiologa a pravidelně...

Poplatek za atroskopii ramene

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat na poplatky u lékařů. Čeká mě artroskopie ramene a před ní předoperační vyšetření, chtěla bych vědět kde zaplatit ano a kde ne a kolik mě to bude stát...

Paní Lenko za ambulantní vyšetření zaplatíte 30kč, pokud všechna vyšetření- interní, anestesiologické, EKG, RTG srdce a plic, proběhnou v jeden den v rámci jednoho pracoviště...

Mitrální insuficience

| Dotaz od: Barbora

Prosím Vás o přesnější a pro laika srozumitelnější vysvětlení mé diagnózy: Vyšetřitelnost 1, normální velikost srdečních oddílů, normální troušťka srdečních stěn, uspokojivá...

Máte lehkou až středně významnou nedomykavost mitrální chlopně, což může s uvedenými obtížemi souviset, ale nemusí. Srdeční síně a komory máte normálně veliké a srdeční...

Štítná žláza

| Dotaz od: Stanislav

Jsem od března po operaci celé štítné žlázi kterou mně zničil Rivodaron,který užívám na arytmiji srdce.Stále mám knedlík v krku,musím neustále polikat.Dále mně stoupla hladina...

Operací došlo ke změně uspořádání tkání v krku, to může vést k určitému dyskomfortu na krku, byť to není standardem. Hojící procesy můžou trvat i rok. Co se týče cholesterolu...

Křivka ekg

| Dotaz od: Radka

Prosím o vysvětlení popisu z vyšetření EKG,které manžel absolvoval v rámci předoperačních vyšetření. "R sin.66/min.,vyšší junkce V1-6,neg T V1.Před 3 roky měl úraz,při kterém...

Záleží na tom, o jakou operaci se jedná. Už totiž operace sama o sobě je vlký zásah do organismu, při kardiovaskulárních obtížích je např. vyšší riziko oběhových komplikací atd...

Infekční endokarditida je onemocnění způsobené bakteriemi a postihující chlopně, zejména ty v levé části srdce. Pokud se ptáte, jak může souviset například pouhé vytrhnutí zubu...

 celý článek

Srdeční infarkt přivede na kardiochirurgův stůl mnoho pacientů. Ucpání věnčitých tepen, které k infarktu vede, musí být v některých případech řešeno operačně, a to přemostěním...

 celý článek

Ablační terapie je jednou z možností léčby fibrilace síní, vhodná zejména pro pacienty, kteří netolerují léčbu antiarytmiky nebo u kterých tato léčba selhala.

 celý článek

Chystáte se na svou první operaci. Máte strach. Pomůže Vám to vůbec? Nebude to bolet? Co když se probudím uprostřed operace? Jaké to bude po operaci? Bude to bolet? A jak dlouho...

 celý článek

Zánět slinivky břišní je závažným onemocněním, které Vás může ohrozit na životě.

 celý článek

Bolesti nohou

| Dotaz od: Věra

Mám velké bolesti nohou hlavně v noci. levou nohu mám oteklou během celého dne. Mám by-pass na levé noze a by-pass srdce. Tyto problémy trvají již dva měsíce. Navštívila jsem...

Vážená paní Věro, pocit tíhy v nohách a klidové bolesti v nohách mohou být způsobeny jejich nedostatečným prokrvením. Doporučuji Vám konzultovat angiologickou poradnu v rámci...

Onemocnění jazyka

| Dotaz od: Irena

Můj problém spočívá v tom, že již 3-4 měsíce mám povlak na jazyku-spíše bělavý, jazyk se mi loupe, pociťuji mravenčení jazyka a štípání na jeho špičce.Někdy je jazyk oteklý a...

Ireno, při nepříjemném povlaku na jazyku by mohlo jít o orální kandidózu - většinou se vyskytne po masivní léčbě antibiotiky nebo při snížené imunitě. Kvasinky by se ale měly...

Ranní ztuhlost kloubů, velké bolesti, nutnost pravidelné rehabilitace, někdy i operativní zákrok. To jsou atributy revmatoidní artritidy.

 celý článek

Co měl lékař na mysli, když před vámi vyslovil tuto diagnózu? Leccos lze odvodit - choroba srdeční je vcelku jasná. Ale co s tou ischemií? Ischemie je označení pro stav, kdy...

 celý článek

Můj otec s odstraněným karcinomem tl. střeva, t.č s iliostomií a 4 roky po dvojitém by-passu, má jít na zanoření stomie, leukocyty v moči 641 může brát wobenzym? Pokud ano , kdy...

S vaší otázkou je vhodné se obrátit na homeopata. Wobenzym ale na výsledek operace - zanoření ileostomie nemá žádný vliv.

Srdce – pro jednoho představuje úžasnou krevní pumpu, pro druhého sídlo emocí a lásky. Pro všechny je ale nepostradatelné. Kdo všechno se srdcem zabývá z medicínského hlediska...

 celý článek

Tojitý bypass

| Dotaz od: DavidD

Už jsem zde dotaz posílal a pan MUDr.Tomáš Petružela mi odpověděl,že se tomu moje babička může vyhnout a psal mi jak na to.Ale já bych potřeboval vědět,jak bude ta operace...

Riziko vám předem nikdo nevyčíslí - ani nevím, jak byste si to představoval. Nikdo vám předem neřekne, zda budou komplikace či nikoliv, natožpak jaké. Pokud se chcete dozvědět...

Krkavice

| Dotaz od: Věra

Mojemu bratrovy zjistili že, jedna krkavice je zacpaná 80% a druhá jenom 30%. Da se to nějak léčit nebo jenom operací.Čeká ho operace bajpásu a chlopně.Je mu 75let. neměl nikdy...

Ucpání krkavice se dá léčit pouze operací, žádné léky na to nepomohou. Předpokládám, že operaci by-passu a srdeční chlopně bude absolvovat před výkonem na krkavici. Ať vše dobře...

Vysoký tlak trápí v dnešní době stále více lidí. Většinou se ho podaří snížit pomocí léků a úpravou životního stylu – tedy zbavením se nadváhy, omezením soli, snížením stresu...

 celý článek

Obtížně se hojící rány na nohou mohou znepříjemnit život, snížit jeho kvalitu, a dokonce ohrozit nejen postiženou končetinu, ale i život dotyčného. Nemocí, které k chronickým...

 celý článek

V posledních letech se výrazně zvýšil počet nemocných podstupujících srdeční operaci. Mnoho těchto zákroků, které byly v minulosti vzácné a málokterý nemocný splnil jejich...

 celý článek

Před rozvojem antibiotik byla angína závažným onemocním především pro své pozdní komplikace. Přestože nebyly tyto příliš časté, jejich závažnost se o význam dokázala spolehlivě...

 celý článek

Nedomykavost srdeční chlopně

| Dotaz od: Tomáš

Můj brácha má 13 let a doktor u něj objevil nedomykavost srdeční chlopně, říkal, že to není nic závažného a že z toho vyroste. Chodí tam jednou ročně a je to prý pořád stejné...

Píšete, že byla diagnostikována nedomykavost chlopně, ale nepíšete jaké. Jestli aortální nebo mitrální chlopně. S největší pravděpodobností se jedná o nedomykavost mitrální...

Štítná žláza

| Dotaz od: Monika

Již od září 2014 se léčím se zvýšenou funkcí štítné žlázy(autoimunitní tyreotoxikoza) . Prvotní hodnotyTSH 0,005 mIU/l , T4 100 pmol/l , T3 39,5 pmol/l , byl mi nasazen...

Vážená paní Moniko, pokud by supresivní léčba nestačila k normalizaci funkce štítné žlázy a k zamezení klinických projevů hypertyreozy, pak je ke zvážení zmíněná možnost...

Hydrocefalus

| Dotaz od: Petr

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem Všude jsem se dočetl že musi matka rodit císařským řezem jenže moje matka rodila normálně ( v...

Milý Petře, celý život se pohybujete mezi lékaři, kteří Váš hydrocepalus sledují a snaží se zabránit komplikacím. Tak si myslím, že já nemám velkou šanci Vám něco nového sdělit...

Av blokáda

| Dotaz od: Filip

Nedávno jsem měl problémy v podobě špatného dýchání a přeskakování srdce. Pokaždé když jsem skončil v nemocnici(3x), tak mi nic nezjistili při natočení ekg a z krve také nic...

Kompletně vysvětlit kardiologický nález po internetu nelze, jednalo by se asi o hodinovou přednášku. Vše máte v pořádku, tak sportovat můžete normálně. Pokud vám při sportu nic...

Otoky dk

| Dotaz od: Dagmar

Je mi 85 let.Před 4 měsíci mně otekly DK.Lékařkou mně bylo doporučeno zvýšit pravidelné užívání FURONU o 1/2 ,jelikož to nemělo žádný účinek,začala jsem brát 2 tablety denně...

Dagmar, pokud kardiolog vyloučil kardiální příčinu otoků dolních končetin, je potřeba v rámci diferenciální diagnostiky zvážit další příčiny otoků. Může se jednat o...

Kavernom

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný den. Jsem tři týdny po operaci mozku. Jednalo se o tzv. Kavernom. Ložisko bylo velké necelé 3 cm a prý dosti tuhé. Chci se Vás paní doktorko zeptat, zda je normální...

Vážený Patriku,kavernom je benigní mozkový proces, po operaci by jste měl být zdravý.Trochu problém je,že Vám nemohu přesně odpovědět.Nevím,jaké potíže jste měl před operací,jak...

Mohu mít zvětšenou štítnou žlázu,když jsem před 4 lety byla těhotná, a před 2 lety jsem byla těhotná a potratila .Je ta štítná žláza zvětšená kvůli nedostatku jodu ., Mám pocit...

Na vaše dotazy odpoví odborné vyšetření štítné žlázy, které provádějí na endokrinologii - dozvíte se, zda dobře fnguje a když ne, co by se pro její léčbu dalo dělat. Pokud máte...

Tachykardie

| Dotaz od: Aneta

Pane doktore, mám vysoký tep (80-90 v klidu), v dětství jsem měla růstový šelest a mám v anamnéze neléčenou spálovou angínu. Navíc máme v rodině infarkty, umělou chlopeň a...

Stopová Trikuspidální regurgitace opravdu není závažná. S pozdravem

Asi od 15 let mě trápí nejspíš extrasystoly. Když jsem v klidu nebo po nějaké námaze (často i po sexu)se mi stává, že mi srdce buší hrozně pomalu a potom se rozběhne hrozně...

Extrasystoly jsou opravdu docela časté a skutečně nejsou nebezpečné. Někdo to víc vnímá. Navíc vzhledem k věku je velmi nepravděpodobné, že máte nemocné srdce. Tak bych si toho...

Vpáčený hrudník

| Dotaz od: peter

Jsem 16 letý chlapec jmenem Peter a chtěl bych se co nejvíc dozvědět o operaci vpáčeného hrudníku.Mám vpáčený hrudník který je asi vrozený protože už cvičím tak 1 rok a žádná...

Ohledně odpovědi vás si nepotěším, protože byste tyto otázky měl klást svému lékaři, který vás na operaci odesílá event. potom svému operatérovi. Já vám nemohu odppvědět ani...

Nález na štítné žláze

| Dotaz od: Dana

Byl mi zjištěn nález na štítné žláze,ve zprávě z uz štítnice je psáno:oba laloky jsou zvykle uloženy,hladkých kontůr,par.je přim.echogenity,homogenní,vpravo četná anecha do 5 mm...

Hormony stitne zlazy Vam byly nasazeny v nadeji na zmenseni zejmena vestiho uzliku v levem laloku stitne zlazy. Davka neni vysoka, Vasi hmotnost by ovlivnit nemela. Prima...

Ročně využívají letecké dopravy miliony osob. S tím souvisí otázky bezpečnosti letecké dopravy u osob trpících akutním nebo chronickým onemocněním. Absolutní zákaz se však týká...

 celý článek

Vpáčený hrudník

| Dotaz od: Honza

Mám vpáčený hrudník a chtěl bych se zeptat zda je mozna operace, která by tento můj problém vyresila. Také bych se chtěl zeptat jestli je možné, že má vpáčený hrudník nějakou...

Operace je možná, ale pokud máte již více než 15 let tato úvaha je opravdu velmi krajní možnost. Operuje se v mládí a jen takové vpáčení, které je závažné a které narušujue...

Regurgitace

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla bych se zeptat na bližší informace ohledně kardiologického onemocnění mého syna(věk:15 let, diabetik I.typu) Na poslední kardiologické kontrole zjištěny následující...

Ve svém dotazu neuvádíte důvod kardiologické kontroly - zda jde o vyšetření v rámci komplexní diabetologické péče, z důvodu výkonnostního sportu či pro nějaké obtíže. Také...

Je mi 16 let. v 15cti letech mi našla p. doktorka tuto nemoc totiž hypertyreozu, díky včasnému nálezu a pravidelnému braní prášku (thyrozol) jsem se z této nemoci "vyléčila...

Milá slečno, problémy s dechem mohou mít celou řadu příčin, mimo jiné i zvětšení štítné žlázy nebo hypertyreózu. Ale také mnoho jiných možností. V každém případě jde o závažný...

Růst/úbytek svalstva

| Dotaz od: Martin

Vážený pane doktore. Je mi 29 let. Snažím se posilovat více, či méně od asi 17ti let. Vím tedy, jak moje tělo reagovalo, jak rychle mi rostly svaly a jak rychle ubývaly při...

Neřekl bych, že to souvisí s tou chlopní. Při nemocech srdce, a je pravda, že zejména chlopní, se může objevit tzv. kachexie. To je ale jen při trvání vady, srdce pak nepumpuje...

Vředy na dvanácterníku

| Dotaz od: Zuzana Sikorová

Můj přítel (23let) má už asi 3cm vředy na dvanácterníku. Jeho lékařka mu hovořila o operaci laserem, ale přítel má podle ní slabé srdce na takovou operaci (byl na zátěžových...

V dnešní době se operace vředů provádí jen u nejtěžších případů, které neodpovídají na žádnou jinou léčbu. U vašecho přítele bych ji proto vůbec nedoporučila a pokračovala bych...

Nadbytek hormonů štítné žlázy v důsledku její zvýšené činnosti označujeme jako tyreotoxikózu nebo hypertyreózu. Výskyt všech forem tohoto onemocnění je odhadován okolo 2 % u žen...

 celý článek

Bolesti rukou

| Dotaz od: milada

DOBRÝ DEN MŮJ DOTAZ SE TÝKÁ MAMINKY VĚK 82LET PŘED 5LETY OPERACE SRDCE 4BAYPASY UŽÍVÁ LÉKY NA TLAK A BOLEST KYČLÍ CHUZE POUZE O HOLÍCH PŘED ROKEM BOLEST A SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ PRSTŮ...

Vhodné neurologické vyšetření a zhodnocení stavu. Při nálezu změn na krční pateři léčba podle nálezu. Jistě by stálo zato konsultovat nález s centrem bolesti nebo ambulancí...

Brániční kýla

| Dotaz od: anna

Kardiolog mi sdělil, že moje brániční kýla může mít svým způsobem vliv na mé srdeční arytmie ( jinak jsem kardiologicky v pořádku). Prý může docházet reflexně k dráždění srdce...

Chirurgická konzultace bude spočívat v prostudování dokumentace ( včetně výsledků vyšetření, které jste absolvovala -ty jsou nejdůležitější ), kterou byste měla mít od...

Zvyšená teplota

| Dotaz od: Petr

Po dobu 2 týdnů jsem měl zvýšenou teplotu kolem 37,1 zaznamenal jsem pocit začínající chřipky, bolest v krku a únavu. Jelikož jsem měl podezření na zlatého streptokoka, tak jsem...

Milý Petře, mírně zvýšená teplota může mít celou řadu příčin, určitě bych jich vyjmenovala přes dvacet, a leukémie by byla na posledním místě, takže hlavně nestrašte sám sebe...

Pooperační komplikace

| Dotaz od: Štěpánka

Předem děkuji za odpověď. Nevlastní otec prodělal 11.4. rozsáhlý srdeční infarkt, dne 5.5. byl operován - několikanásobný bypass. Bylo nám řečeno, že jeho srdce bylo velmi slabé...

Dle Vašeho popisu je stav otce velmi vážný a selhávají základní životní funkce (ledviny /dialýza nahrazuje jejich funkci, nikoli chlazení organismu/, plíce, těžce narušená je...

Bolest při endometrioze

| Dotaz od: Vendula

Mám Endometriozu mnoho let a každý rok se mi stav zhoršuje. Před rokem jsem absolvovala dvě operace. Endometrioza se odstraňovala uvnitř dělohy a zvenčí, kde byla už přirostlá k...

Visanne není jedinou alternativou léčby endometriozy. Na druhou stranu je v současné době léčbou nejmodernější. V případě užívání Visanne se obáváme spíše komplikací ve smyslu...

Hledám odpověď na můj problém a snad ho tady najdu.Před 6měsíci jsem byla na gynekologii na roční prohlídce , dr. mi našla cystu ve velikosti 3 cm , po dalších 4 měsících...

Řekla bych, že toto prohlášení bylo velmi předčasné, musí následovat spousta speciálních vyšetření, které by potrvdilo nějakou vážnou diagnosu, aby vám mohli navrhnout tak...

Hrudní kost

| Dotaz od: Marcela

Mám dotaz mám občasné bolení na hrudní kosti. Mám teď zablokovanou krční páteř a chodím na rehabilitace tak jsem se chtěla zeptat jestli to může být z toho před 3 týdny jsem...

Při bolstech na hrudníku musíme nejdříve vyjasnit, zda se nejedná o onemocnění srdce. Pokud tomu tak není pomýšlí se na hrudní pateř, a vaše léčba bude v pořádku. Kamének ve...

Chtěl bych Vás požádat o přeložení této lékařské zprávy. Ao:29, LA32, AV 20, RV22, LV 46, IVS 9, PW 10 EF LK 70%. Bez poruch kinetiky LK, perikard bn pulm.sym.křivka Mi: E...

Co se týká prolapsu chlopně, tak to má spoustu mladých lidí, prakticky se to neoperuje, pouze sleduje. Defekt v mezikomorovém septu není prokázaný, doporučují doplnit...

Extrasystoly

| Dotaz od: Zuzana

Pane doktore. Mám takový dotaz. Trápí mě asi zřejmě extrasystoly. Asi před rokem jsem byla na vyšetření EKG a ECHO kvůli častému bušení srdce. Prý všechno v pořádku a na echu mi...

Obtíže, které popisujete, jsou pravděpodobně skutečně způsobeny extrasystolami. Bylo by vhodné doplnit 24-hodinovou monitoraci EKG, při které je velká pravděpodobnost, že se...

Odstranit celulitidu, ulevit oteklým nohám, zrychlit odbourávání škodlivin a toxických látek, zabránit vzniku křečových žil. To vše dokáže lymfodrenáž.

 celý článek

Spirometrie

| Dotaz od: Zuzana

Paní doktorko, prosím o vysvětlení spirometrie. V diagnoze v žádosti na invaildní důchod mám perzistující lehké průduškové astma, perzistující alergická rhinitis.( Astma pod...

Důležité pro zařazení astmatu je stav, který byl i před nasazením léčby, zde se rozlišuje zda-li je lehké, těžké ...Po nasazení terapie se hodnotí zdali je astma po kontrolou...

Vrozená srdeční vada

| Dotaz od: Standa

Je mi 22 let a mám chronickou nedomykavost chlopně, jenž mi byla zjištěna v 16 letech. EKG výsledky jsou takovéto: rozměry srd. odd. dtto, Ao asc. 28, bulbus 32, LS 33, PK15...

Echo nález je dle závěru stacinonární. Z hlediska vašich uváděných potíží by bylo dobré vyšetření Holter ekg.

Píšu jménem svého otce (62let), kterého trápí nečekaná dušnost a nahlý tlak na močový měchýř. Jednou vyjde schody bez problému a třeba na druhý den vyjde sotva 10 schodů a začne...

Ivano. Dušnost při námaze u seniorů může mít více příčin- v první řadě je třeba vyloučit ty nejzávažnější- kardiální. Před operací bude nutné doplnit minimálně...

Hemoroidy

| Dotaz od: Josef Schleiss

Mám už několik let potíže s hemoroidy vnějšími i vnitřními. Kvůli potížím se srdcem (3 infarkty) musím užívat mimo jiné Warfarin. Takže když hemoroidy krvácejí, je to opravdu...

Co se samotných hemoroidů týče, dbejte na opravdu DOSTATEČNÝ přísun vlákniny stravou (zelenina, celozrnné výrobky, i doplňky s vlákninou), hodně pijte nealko nápoje - kvůli...

Nemoci a poškození kostí postihovaly člověka odjakživa. Dokládají to archeologické nálezy koster se známkami zhojených i nezhojených zlomenin a různých deformit. Zlomeniny se v...

 celý článek

Štítná žláza

| Dotaz od: Irena Kořínková

Přeji hezký den Moje manželka 49let se léčí se štítnou žlázou - zvýšenou. Diagnoza E 058. bere prášky THYROZOL 1/2 prášku denně. Před rokem a půl prodělala operaci...

Číslo diagnosy napovídá, že manželka trpí zvýšenou funkcí štítné žlázy, která se jmenuje thyreotoxikosa a má u ní zvětšenou štítnici - strumu. Info zde: http://www.ulekare.cz...

Výpatky paměti

| Dotaz od: Ivana

Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Můj otec 63let byl v prosinci na operaci srdce ( byl to zákrok, který trval pouze 3min pomocí elek. se mu snažili srovnat chod srdce) tato...

Příčina může být v mozové aterosklerose, často při zhoršení interních chorob se horší i paměť. Možná je i Alzheimerova demence. Máte pravdu, že poruchu paměti mohou působit i...

Výsledek echo

| Dotaz od: Petr

Byl jsem na vyšetření "echo" levá komora vzhledem k výšce nedilatovaná (EDD 52mm), s normální systolickou funkcí (EF 55-60%), bez hrubší klidové regionální poruchy kinetiky...

Trvalé zvýšení tlaku v plicní tepně se označuje jako plicní hypertenze, pokud se včas nerozpozná a neléčí, může jít o závažné onemocnění. Nyní nejsou nutná žádná opatření, nález...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x