Sladký lék, který vyléčí i chronické rány

  • Redakce uLékaře.cz
  • 5.5.2010
  • Aktualizace: 16.6.2010
  • Hojení ran

Už naše babičky věděly, že příroda je velká čarodějka. Například med má v lidovém léčitelství tisíciletou tradici. Jako lék jej znali už staří Egypťané a v posledních dvou světových válkách se používal jako podpůrný prostředek pro hojení ran u vojáků. A že nejde o žádné šarlatánství, o tom svědčí výzkumy odborníků z univerzity v Bonnu.

Med umožňuje vlhké hojení rány, které zabraňuje růstu bakterií
Med umožňuje vlhké hojení rány, které zabraňuje růstu bakterií

Vlhké hojení pomocí medu

Němečtí odborníci zjistili, že med je nejen vynikající přírodní antibiotikum. Má také antiseptický účinek a funguje i v případě chronických ran infikovaných multirezistentními bakteriemi. Jak říká dr. Arne Simon z bonnské univerzity, moderní antibiotika se stávají odolnější vůči téměř všem bakteriím, a proto je léčba medem velmi atraktivní.

Dr. Simon pracuje na dětském onkologickém oddělení kliniky v Bonnu a již několik let je spolu s kolegy průkopníkem používání medu při léčbě ran. Úspěch je ohromující – rány se s použitím medu hojily v několika málo týdnech, a dokonce i poranění kůže u dětí s leukémií, jejichž hojení je výrazně sníženo, se vyléčila rychleji.

 

Efektivní zabiják bakterií

Moderní krémy a antibiotika mohou pomoci léčit, ale často ničí tkáně a zanechávají strupy a jizvy. Výsledky klinické studie ve fakultní nemocnici Univerzity nemocnice v Calabaru v Nigérii ukázaly, že nezpracovaný med může vyléčit rány, a to velmi úspěšně.

Medové obvazy

U 59 pacientů léčených na rány a vnější vředy použili lékaři med a ten byl účinný ve všech případech kromě jednoho. Lokální aplikace ponechala sterilní rány sterilními do té doby, než došlo k uzdravení. Med totiž poskytuje vlhké hojení, které zabraňuje růstu bakterií, i když jsou rány těžce infikovány. Kromě toho se dají „medové“ obvazy odstranit bez poškození nově vytvořené vrstvy kůže.

Peroxid vodíku z cukru

Studie také prokázaly, proč má med antiseptický účinek – při výrobě medu do něj včely přidávají enzym zvaný glukózooxidáza. Ten zajišťuje, že z cukru v medu je neustále tvořeno malé množství peroxidu vodíku, což je účinné antiseptikum. Výhodou oproti chemicky vyrobenému peroxidu vodíku je to, že i malá koncentrace „medového“ enzymu stačí k zabití smrtící bakterie.

(aši)

Zdroj:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/48281.php
http://www.motherearthnews.com/Natural-Health/1999-02-01/Honey-Benefits.aspx

Líbí se vám článek?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: