Biopsie

Poruchy na cévách z biopsie kůže

| Dotaz od: František

Poznalo by se z rozboru kůže při biopsii, jestli člověk trpí zánětem žil, angiopatií nebo jinou cévní poruchou? Děkuji za odpověď.

Příslušná céva musí být zachycena v odebraném vzorku, což se při běžných biopsiích nestává, protože vzorek bývá odebírán jen povrchově. K vyšetření velkých cév, které asi máte...

 
CT zobrazení jater

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně. Při biopsii ledvin lékař...

 celý článek
Nejčtenější článek Dá se říci, že přibližně 80—85 % pacientů se může dlouhodobou léčbou vyléčit či výrazně zlepšit.


 celý článek

Biopsie děložního čípku

| Dotaz od: Amálie

Jsem objednána na biopsii děložního čípku z důvodu mírné dysplazie. (cytologie I. stupeň). Lékař mi k tomuto zákroku nepodal žádné bližší informace, proto jsem si je vyhledala...

Biopsii z čípku děložního provádím standardně na ambulanci bez anestezie. Některé pacientky vnímají zákrok jako nepříjemný, jedná se však o velice krátký zákrok. Prakticky se...


Biopsie prostaty

| Dotaz od: Miroslav

Chtěl bych vědět, zda mohu nastoupit do lázní 10 dnů po biopsii prostaty. Potíže nemám, pouze při ejakulace pociťuji bolest. Jak dlouho se má sexuálně abstinovat?

Miroslave. Do lázní nastoupit můžete bez potíží. Co se týče sexuální abstinence, doporučuje se sexuálně abstinovat 2 dny před biopsií (aby nedošlo k falešně pozitivnímu...

Nejčtenější článek Štípance od hmyzu nebo popálení od sluníčka? Pomůže gel šetrný k pokožce dospělého i dítěte

Prázdniny se blíží a všichni se už těšíme na dny volna, odpočinku, řádění u vody a v přírodě. Letní dny jsou ale také spojené s nepříjemnými štípanci či bodnutími, požaháním od...

 celý článek

Chtěla bych se zeptat, jestli jde zmírnit bolesti, které mám po zákroku. Prodělala jsem jej asi před měsícem a pořád mě ta záda bolí, taky srdce. Jak dlouho to bude ještě bolet?

Na různé bolesti včetně bolestí zad a hrudníku existuje celá řada léků, ale je třeba pokud možno zjistit/ověřit přesnou příčinu bolestí. Jelikož jste prodělala biopsii plic, což...

Postižení nervů z biopsie kůže

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, jestli by se nějak poznala neuropatie, polyneuropatie a jiné postižení periferního nervstva i z biopsie kůže, která mi byla provedena na základě podezření...

Pokud nebyla dělána cílená biopsie nervu, tak asi ne. pravděpodobnost, že by se při vyšetření zachytil je asi malá.

Biopsie

| Dotaz od: Mirka

Dobrýden paní dojtorko chci se zeptat,dostala jsem nalez sve doktorky s tim,ze mam podstoupit biopsii děložního čípku.Prosím co znamená nález L SIL?a ještě číp+TZ s ložisky...

LSIL znamená nález dysplastických buněk nízkého stupně závažnosti. Těžké dysplastické změny mohou předcházet rakovinným změnám. TZ je transformační zóna, je to označení části...

Biopsie plic

| Dotaz od: Jana

Měla bych na Vás dotaz. Přítelovi nedávno zjistili, že má arytmii srdce a následně po několika vyšetřeních mu něco našli i na plicích, tak ho posílají na biopsii.Biopsii plic...

Zákrok probíhá následovně. Po umrtvení odebere lékař vhodným nástrojem část tkáně, která je následně hodnocena na histologii. Mezi rizika patří pneumotorax a případně i...

Biopsie kůže

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat jak probíhá biopsie kůže a jak velký vzorek je odebírán. A zda se zákrok provádí v kožní ordinaci nebo je třeba kvůli tomu o nemocnice a co všechno se z...

Pokud dotyčný kožní lékař má v ambulanci příslušné vybavení, je možné biopsii odebrat tam. Výkon se provádí v místním znecitlivění ( jako u zubaře), odebírá se tzv. průbojníkem...

Zhruba před měsícem mi dělali biopsii deložního čípku, odebírali mi tři kousky tkáně. V úterý jsem byla pro výsledky z histologie, doktor mi oznámil, že tam nic není, ale přesto...

Při biopsii je odebírán jen zcela drobný kousek tkáně čípku. Odběr je možno provádět opakovaně a nemá žádný vliv na budoucí otěhotnění, těhotenství nebo porod. Rizika biopsie...

Nejčtenější článek Léčba neplodnosti může mít různou podobu. Nadějí párů i bývá darované vajíčko.


 celý článek

Biopsie prsu

| Dotaz od: medulik

Lékař na sonu nalezl v prsu bilat.benigní kalcif.Tento nález je už 6 let stejný.Nyní mne objednal na biopsii prsu.Ze zákroku mám obavy a chtěla bych vědět,jaké jsou možné...

Komplikace většinou nejsou žádné, místo potom je trochu citlivé a může i chvilku bolet, ale nebojte se. Jistota, že nejde o nic vážného, vám pomůže překonat tyto drobné...

Chci se zeptat kdy je nejlepší provádět biopsii polypu děložního čípku s ohledem na menses. Paní doktorka mě na tento zákrok objednala 7 dní před plánovanou menstruací, která...

Jde o to aby nebyly menses ,jinak je možno biopsii provést kdykoliv. Příjemný den

Zaměřuje se biopsie kůže na konkrétní choroby, např. při podezření na neuropatii, nemoci pojiva atd. nebo se prostě prozkoumá vzorek obecně na všechno? Co všechno se dá z...

Biopsie kůže se provádí při podezření na konkrétní chorobu z ložiska patologicky změněné kůže. Neuropatie či jiné choroby, které se netýkají kůže, se tímto vyšetřením nedají...

Biopsie prsu

| Dotaz od: vrtule

Na mamografu mi zjistili nějaký útvar v prsu. Zítra mám jít na biopsii. Mám strach. Proto bych se Vás chtěla zeptat, za jak dlouho budou výsledky biopsie a co můžu očekávat...

Biopsie znamená odběr vzorku tkáně na histologické vyšetření. To rozhodne, zda se jedná o zhoubný či nezhoubný útvar. Konečný výsledek přinese právě toto histologické vyšetření...

Biopsie pl štítnice

| Dotaz od: hanka

Prosím, dostala jsem výsledek biopsie ŠŽ. Nevím, co znamená: FBAb: zastižena jen krev s řídkým koloidem. Na KO sono i ev.další punkce jdu za měsíc.

Tento závěr znamená, že se při provedení biopsie podařilo odebrat jen krev a tekutinu a ne vzorek tkáně z vaší štítné žlázy. Domnívám se, že biopsii bude potřeba zopakovat.

Děložní čípek a biopsie

| Dotaz od: Jana

Asi před 3 roky jsem byla očkována proti rakovině děložního čípku vakcínou Silgard. Na podzim lońského roku mi doktorka něvo na tom čípku zjistila, udělala stěr, který dopadl v...

Mohou to být zánětlivé změny, po očkování je rakovina hrdla velmi nepravděpodobná,ale cytologie je jen signalizující údaj, jistotu dá histologie,proto vás tam vaše lékařka...

Biopsie kostní dřeně je vyšetření, které lékaři pomůže odhalit a upřesnit, o jaké onemocnění krve se jedná nebo v jakém stádiu se dané onemocnění nachází. Vzorek kostní...

 celý článek

Reaguji na vaši odpověď zde: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/co-vsechno-se-zjistuje-z-biopsie-kuze-48027 Jak to že se neuropatie nedá tímto vyšetřením prokázat, když...

Při neuropatii jsou na kůži v histologickém obraze pouze nespecifické změny, které pro diagnosu neuropatie nemohou stačit. neuropatie se vyšetřuje speciálními metodami v...

Svalová biopsie je řídce používané vyšetření, při němž se chirurgicky odejme malý vzorek svalu a ten se odešle ke zpracování. V podstatě se jedná již o malý operační zákrok...

 celý článek

Biopsie vysvětlení pojmů

| Dotaz od: Lenka

Prosím Vás o vysvětlení těchto pojmů z výsledků biopsie: 1. UTZ: drobný myomewk na přední stěně dělohy, 2. endometrium 3L, 3. ovaria bpn, 4. CD bpn KOLPO: TZ/1, 5...

ACTW -acetowhitening znamená změny na děložním čípku, je potřeba znát ještě výskledek cytologie a potom bude zvolen další postup, pravděpodobně konizace k histologické...

Biopsie

| Dotaz od: Ivona

Pane doktore, chtěla jsem se zeptat, abych měla názor jiného odborníka (ne proto, že bych svému lékaři nevěřila). Je mi 24 let, delší dobu mě trápí nadměrné nadýmání, říhání...

Vážená paní/slečno Ivono, při diagnostice tzv. idiopatických střevních zánětů je základní podmínkou rozlišit, zda se jedná o ulcerózní kolitidu, nebo Crohnovu nemoc. Zásadní...

Chtěla jsem se zeptat,před 5 lety mi zjistili na biopsii celiakii Marsh1, pak jsem byla na dietě. Když jsem ležela v nemocnici na JIp pro anorexii, tak mi řekli ,že ji nemám...

Vážená paní Kateřino, standardní diagnóza céliakie spočívá v histologickém průkazu typických změn sliznice trávicí trubice. Při dodržování přísné bezlepkové diety mohou typické...

Biopsie

| Dotaz od: marcela

Mám plánovanou operaci - odstranění dělohy a nejprve mám podstoupit cílenou biopsii.Myom je velký cca 10 cm a tudíž možná velký na odstranění laparaskopií.Je tento postup s...

Nemám dostatečné podklady k tomu, abych vám dopověděla - to může opravdu jen váš ošetřující lékař, který biopsii navrhl. Neuvádíte důvody, které vedly lékaře k biopsii - zda je...

Biopsie střeva

| Dotaz od: Marie

Mám čtyřletého syna, který má podle krevních výsledků celiakii. Mám být proto ještě provedena biopsie střeva. Má být v narkoze. Když jsem však dostala k podpisu papír s...

Narkóza u gastroskopického vyšetření, které bude provedeno, je velmi krátká (do 20 min) a riziko je nízké, anesteziolog i gastroenterolog musí samozřejmě o leidenské mutaci u...

Paní doktorko, prosím o překlad: Biopsie děložního čípku ukazuje atypické nezralé metaplazie. Jsou tam ústřední buněčné změny ukazující HPV infekci, ale žádné významné...

Nález ukazuje buňky mající některé znaky dysplastických buněk, tedy buňky podezřelé z dysplastických změn, avšak dysplazie prokázány nebyly. Kontrola je vhodná do 4 měsíců.

V prosinci 08 jsem byla na pravidelné prohlídce u svého gynekologa a vyšel mi výsledek cytologie III. Měla jsem jít na kontrolní stěr za tři měsíce, úraz mi to však nedovolil a...

Co přesně znamená tento nález, co viděl ted lékař, nevím - nebyla jsem u toho, pokud ale hned provedl biopsii, může jít o nález spíše vážnější. Víc vám neporadím než : vyčkejte...

Výsledek biopsie

| Dotaz od: Veronika

Htěla bych Vás poprosit o názor na výsledek mé biopsie, kterou jsem podstoupila 22.12.2011. Byla jsem na ní odeslána po 2 zhoršených cytologiích. první cyt. výsledke L-SIL...

V prvé řadě nález nevymizí. pokud chcete riskovat,že se nález zhorší v rakovinu děložního čípku, je to na Vás.proto ten papír u lékaře. co se týče otěhotnění po konizaci...

Biopsie-celiakie

| Dotaz od: Aneta

Paní doktorko,předem děkuji za info ohledně mého dotazu ze dne 1.3.2011. Chtěla bych se Vás ještě touto cestou zeptat,zda změny na tenk.střevě /dle biopsie na podezření...

Celiakie má svůj typický nález při histologii, při odběru se může stát, že se vzorek odebere třeba na okraji postižené tkáně, nebo v různém stadiu onemocnění, kdy ještě nejsou...

Biopsie - jaterní testy

| Dotaz od: Petr

Paní doktorka, obracím se na Vás s následujícím dotazem. V roce 2002 mě byly zjištěny vysoké jaterní testy. Od této doby navštěvuji gastro-enterologickou poradnu. Za celou tu...

Postup gastroenterologa je správný, rizika jaterní biopsie jsou srovnatelná s riziky jiných invazivních výkonů. Bohuže se někdy stává, že i přes opakovaná vyšetření se prvotní...

Mám podezření na lymfadenitidu, má smysl brát vzorek z lymfatických uzlin tenkou jehlou pro stanovení této diagnozy? Dá se ze vzorku FNAB zjistit konkrétní původce zánětu...

Ze vzorku odebraného FNAB se jistě dá vykultivovat bakterie, pokud jde skutečně o bakteriální zánět. Rizika výkonu jsou v této oblasti minimální. Osobně při nejasné...

Biopsie deložního čípku

| Dotaz od: Alena

Pane doktore. Včera jsem byla na biopsii děložího čípku z důvodu potvrzení CIN 1. Byly mi odebrány 2 malé kousky, poměrně bolestivý odběr, velice mírné pouze narůžovělé krvácení...

Po tomto zákroku se čípek zcela bez obtíží zhojí,hojení je jako u drobné ranky kdekoilv jinde na těle,tak 10- 14 dní by bylo lépe provozovat non coitální praktiky příjemný den

V prosinci 08 jsem byla na pravidelné prohlídce u svého gynekologa a vyšel mi výsledek cytologie III. Měla jsem jít na kontrolní stěr za tři měsíce, úraz mi to však nedovolil a...

Co přesně znamená tento nález, co viděl ted lékař nevím - nebyla jsem u toho, pokud ale hned provedl biopsii, může jít o nález spíše vážnější. Víc vám neporadím než : vyčkejte...

Gynekoložka mě poslala na vyšetření čípku kvůli nálezu: LSIL včetně HPV. (doplnující informace: menstruaci mám od 14ti let, antikoncepci beru od 17ti let Lindynette 20 a za...

Při každé preventivní gynekologické prohlídce udělá gynekolog stěr z děložního čípku na cytologii. Ve specializované laboratoři se stěr zhodnotí pod mikroskopem a určí se, zda...

Biopsie děložního čípku

| Dotaz od: Petra

Muj gynekolog mi sdělil, že má biopsie děložního čípku není v pořádku, že již mám před rakovinové bujení, předepsal mi dvoje antibiotika, a když nezaberou, tak musím do...

Na předrakoviné bujení by antibiotika neměla žádný účinek podstatná je histologie z biopsie,bez které vám odpověď nemohu poskytnout příjemný den


 celý článek

Otok stehna

| Dotaz od: Bronislav

Mé manželce se před třemi měsíci udělali boule na pravém stehně, stehno oteklo až ke kolenu. Čím víc je noha zatěžována, tím je otok a bolest větší. Manželka podstoupila...

Pane Bronislave. Děkuji za perfektní, téměř profesionální, souhrn již provedených vyšetření a nálezů. Je pro mne obtížné radit takto na dálku, nevíc bez vizuálního a...

Prosím Vás o radu. Mám na těle skvrny, které nesvědí a neustále přibívají poslední 4 měsíce. Navštívila jsem v únoru kožního lékaře, kdy byla diagnóza pavoučkové névy při...

Doporučuji provést biopsii a histologické vyšetření z kožních projevů. bez tohoto vyšetření se nedá přesně stanovit diagnosa. Požádejte o to vašeho kožního lékaře.

Krk

| Dotaz od: Monika

Jaterní testy

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se zeptat mám špatne jaterní testy minuly rok jsem to měl v normě ale tedka se to zhoršilo mám jid i na biopsii jater,testy tedka mam AST1.03 ALT2.20 GMT0.83 ALP1.64...

Vážený pane Lukáši, jaterní buňnky jsou velmi citlivé na různé toxické látky (nejen na alkohol), a v řadě situací se jejich enzymy uvolňují ve zvýšeném množství do krve. Vaše...

Píši za mého otce, věk 59 let. Můj otec byl na kožním oddělení s vyrážkou, která se mu vytvořila na loktech. Jedná se o pupínky, viz přiložené foto. Pupínky jsou prý svědivé.Při...

Tyto projevy by skutečně mohly u dermatitis herpetiformis být ( to je kožní projev nesnášenlivosti lepku). Doporučovala bych ještě jiný postup. Dodržovat cca měsíc bezlepkovou...

K čemu slouží histologické vyšetření?

 celý článek

Svědící vyrážka

| Dotaz od: Dana

Na pravém boku se mi vytvořila před 4 měsícema vyrážka. Byla jsem s tím u doktorky, jenže ta mi předepsala mastičku elocom, která mi moc nepomohla. Když místo mastičkou namažu...

Podle fotografie by mohlo jit o chronické ezémové ložisko, ale to, že nereaguje na Elocom úplným zhojením, není obvyklé. Doporučuji odběr biopsie z tohoto ložiska a pak další...

Rakovina prsu

| Dotaz od: Kateřina

Mám prosbu. Babičce našli bulku v prsu cca 5-6 cm velkou, ale nebudou ji nyní brát vzorky, zda to je v pořádku. Prý počkají 6 měsíců, zda se to nějak vyvine. Nepřijde mi to...

Milá Kateřino, je možné, že se lékaři domnívají, že se jedná o nezhoubný nádor (fibroadenom). Pokud jsou si jistí, že se o něj jedná, pak bych byla klidná. Pokud jsou nějaké...

Při podezření na nádorové onemocnění se prakticky vždy provádí soubor několika vyšetření. Potřebujete se zorientovat ve spleti jejich zkratek, cizích slov a lékařských pojmů...

 celý článek

Mému otci (věk 55 let, kuřák, alkoholik) stoupla hodnota PSA během tří měsíců z 1,65 na 7,49 a poměr mezi fPSA a PSA je 0,10 (10 procent), což poukazuje na maligní nádor...

Ondřeji. Termíny vyšetřovacích metod jako je magnetická rezonance jsou v různých částech republiky různé, vše závisí od toho kolik vyšetření a kolik dostupných přístrojů ve...

Vysoká hodnota psa

| Dotaz od: Tereza

Vím, že informace které mám jsou zcela nedostačující pro nějaké závěry, avšak ráda bych se zeptala na jednu věc: Je možné, že by zvýšená hodnota PSA 380ng/ml mohla být vyvolána...

Bohužel taková hodnota bývá spojena s generalizovaným nádorem - metastatickým postižení. V takovém případě je diagnóza téměř jistá.

Mojí matce (44 let) se objevila hmatatelná bulka na předních krčních uzlinách. V průběhu 3 týdnů se jí zvětšila a po dulkadném prohmatání jí bolest vystřeluje až za ucho. Po...

Velmi nerada, ale musím vás zklamat. Váš popis je hodně nesrozumitelný a nic nemůže nahradit přímé vyšetření pacienta a zhodnocení nálezů všech vyšetření jejím lékařem. Popis...

Steatosa

| Dotaz od: Petr

Prosím Vás, je steatosa provázena zvýšenými jaterními testy?Byl jsem na ultrazvuku a zjistili mi právě tu steatosu, nic víc nic míň.Díky moc.Petr

Petře, steatóza může být provázena zvýšenými jaterními testy. Závažná je tzv. steatohepatitida, což je nemocnění jater charakterizované steatózou a zánětlivými změnami v játrech...

Žaludek

| Dotaz od: Radmila

Tchyně byla na gastroskopii, kde byl nález: řasy plastické,sliznice fundu klidná,v těle je aborálně na přední straně drobná ulcerace - co to znamená, odběr biopsie z okrajů, na...

Jedné se o zhoubný nádor těla žaludku, v místě zakřivení. Nemusíte mít ale strach, podle zprávy byl objeven v poměrně časném stádiu. Proto je velká naděje na celkové uzdravení...

Delší dobu, konkr. od března 09 se potýkám s "bolavýmy" nehojícími se rty, nemůžu docílit zahojení tzv. plošek (makul), kterých je cca 4, nejsou to trhliny, ani ragády, natož...

Mohlo by jít o cheilitis sicca, ale i o projev prosté atopické diatézy. Doporučuji Imacort crm. 2xd, cca na týden, pokud by nezabral, pak se obraťte na kožního lékaře, v...

Operativní vyjmutí uzlin

| Dotaz od: Martin

Chtěl bych se zeptat už rok mám problém s nateklými uzlinami pod bradou u krku a u slinné žlázy vzadu pod čelistí, se mi asi před třemi měsíci vytvořila také velká uzlina. Dnes...

Martine, takto zvětšené uzliny se už musí přešetřit, důvodů zvětšení může být spousta. Myslím, že hlavním důvodem jejich odstranění, je především histologický rozbor, aby byla...

Ledviny

| Dotaz od: Anna

Ráda bych se optala mám problém z ledvinama chodím na kontroly každých půl roku.Mám v moči červené krvinky M+s ery15. Mám to jak na houpačce jindy to mám niši pak zas viší.ale...

Měl by vás mít v péči specialista - nefrolog. Aby se zjistila pravá příčina vašich obtíží, musela by se provést biopsie - vyšetření vzorku tkáně z vašich ledvin. Poraďte se o...

Fibroadenomy a těhotenství

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, od ledna jsem dlouhodobě v zahraničí - v Kanadě. Návrat do ČR plánuji na konci srpna. Před třemi týdny jsem si nahmatala malou bulku v prsu. Ihned jsem šla k...

Mila Hano, u fibroadenomů se standartně biopsie nedělá. Mají svůj charakteristický obraz na ultrazvuku, takže radiodiagnostik si dokáže být dost jistý svým popisem. Biopsie by...

Ledviny

| Dotaz od: petra01

Chtěla bych se zeptat - spíš prosím o doporučení nějakého centra, které se specializují na ledviny. Mám 26 let a téměř od mého 1 roku mám problémy s ledvinami. Mám vysoký počet...

Nález krve v moči může být např. známkou neinfekčních zánětů ledvin - glomerulonefritid. Pokud nemáte dodnes stanovenu diagnosu, určitě bych biopsii doporučovala. Oddělení...

Endokrinologie

| Dotaz od: Monika

Paní doktorko, mám dotaz, byla jsem na punkční biopsii a přišly mi výsledky, ale moc tomu nerozumím. Makro: Punktát- 0,5ml světlečervené tekutiny + 3x nátěr na sklo...

Milá paní Moniko, myslím, že se nemusíte trápit nálezem, který je určen pro Vaši ošetřující lékařku /i když je samozřejmě "Váš"/ - dle všeho ale biopsie svědčí o fyziologické...

Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných vrozených vad plodu u těhotné ženy. Vyšetření se provádí v době, kdy je ze zákona ještě možné...

 celý článek

Vyrážka

| Dotaz od: Aleš

Jsem dlouhodobě v zahraničí, proto mám hodně omezené možnosti konzultace s českými lékaři, čehož teď dost lituji. Tolik úvodem. Asi v srpnu jsem zaznamenal vyrážku kruhového...

Bohužel, ani po shlédnutí fotografie nejsem schopna se přesně vyjádřit k etiologii onemocnění, bylo by zapotřebí podrobnější vyšetření. Ale nejlepší postup by byl asi...

Uz rok- pálenie vulvy

| Dotaz od: Mia

Pani doktorka, mam 26 rokov, lieky neuzivam ziadne , v rodine sa nevyskytla ziadna kozna choroba(psoriaza atd..). Velmi sa trapim, a o to viac ze mam pálenie na vulve. Uz rok sa...

Pálení v oblasti zevního genitálu bývá někdy velký a obtížně řešitelný problém. vyzkoušela jste prakticky vše, takže jste tím i vyloučila všechny nejčastější příčiny. Kožní...

Ložiska na játrech

| Dotaz od: Max

Nezlobte se ale mám k vám dotaz, manžel má jit na punkci jater a mám obavy, že když se do toho zasáhne, tak se to rychle rozběhne v připadě, že by to bylo rakovinového...

Biopsie jater je standartní postup pro zjištění diagnosy, dělá se velmi jemnou jehlou a k žádnému "rozběhnutí" nedojde, to je jen pověra mezi lidmi vzniklá ze strachu...

Autoimunni hepatitis?

| Dotaz od: Lucie

Tatinek byl prijat do nemocnice na infekcni oddeleni s hodnotami AST 12.02 a ALT 19,GMT 5,33 a bilirubin 112. Zhruba po tydnu a pul hodnoty klesly na: AST 2.16 a ALT 5.29, GMT 3...

Přítomnost autoprotilátek v krvi je jasnou známkou autoimunního zánětu. Hodnoty jaterních testů výrazně poklesly, což je dobrá známka zlepšování stavu. Domnívám se, že te...

Hodnoty psa

| Dotaz od: Karel

Laboratorní výsledky: f-PSA 0.27; F/T 0.255; PSA 1.06 Prosím o zhodnocení

Normální hodnoty, které téměř jistě vylučují nádorové onemocnění prostaty.

Operace prostaty

| Dotaz od: Pavel

Prosím o radu,lékař mi diagnostikoval zvětšenou prostatu a navrhl operační řešení.Postup by měl být takový,že v den nástupu mi bude provedeno TRUS a biopsie a nasledující den...

Za týden ne, ale za den je brzy. Biopsie se provádí z důvodu podezření na rakovinu prostaty. Pokud je plánovaná operace prostaty, tak by měla být provedena až při negativitě...

Je vyšetřovací metoda, pomocí které lékař vyšetřuje jícen, žaludek, dvanáctník a tenké střevo. K vyšetření se používá přístroj zvaný fibroskop. Ten se skládá se z ohebné gumové...

 celý článek

Nález

| Dotaz od: Lubomír

Paní doktorko. Před několika dny jsem položil následující dotaz - viz odkaz: Zdroj: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/rakovina-prsu-43851 Na tento dotaz jste mi odpověděla...

Pořád stejná odpověd - počkejte na výsledek biopsie, sice je pozitivní, že nejsou obsaženy v prsu patologické kalcifikace (ty jsou ale jen v určitém druhu nádoru, ostatní je...

Unava a vyčerpanost

| Dotaz od: ela

Děkují Vám za brzkou odpověd na můj dotaz ze dne 23.2.2012 pod.zn.UNAVA, chci jen dodat, ledvinu mi odebrali zdůvodu masivního krvácení, jsem pod kontr. nefroložky, ta biopsii...

Biopsie je ledviny samozřejmě riskantní, v případě krvácení po výkonu by mohlo dojít k poškození jediné ledviny a v nejhorším případě i k nutnosti náhrady funkce ledvin. Na...

Celiakie

| Dotaz od: Petra

Moje desetiletá dcera má od pěti let vážné problémy s růstem (prakticky neroste). Její lékařka už z ní byl nešťastná, protože všechna možná vyšetření byla v pořádku. Po 4 letech...

Většina vyšetření je opravdu průkazná, přesto se ale může stát, že někdy testy vyjdou falešně negativní. Zkuste tedy požádat lékařku o nové vyšeření, a to nejen na celiakii...

Žloutenka b

| Dotaz od: RENATA

Mám žloutenku typu B a mám ji už 19 let. Chodím pravidelně na jaterní testy a teď mám jít na biopsii, že prý se můžu vyléčit. Tak dlouho ji mám a mě chtějí léčit. Jestli se to...

Přeji uzdravení , naděje je vždycky. Hezký den.

Štítná žláza

| Dotaz od: yo.san

Prosím o vyjádření k níže uvedené diagnoze, názory 2 lékařů se naprosto rozcházejí, jeden doporučuje biopsii a histologické vyšetření, druhý tvrdí, že se nic neděje. Jsem na...

Mohu se zde pouze přiklonit k názoru jednoho nebo druhého lékaře, neboť neznám Váš celkový stav a nevyšetřovala jsem Vás. Provedené vyšetření samo o sobě neurčí původ uzlu, z...

Dotaz na léčbu

| Dotaz od: Vigo

Asi od 25 let se mi neustále rozšiřují na holeni na obou nohou tmavé skvrny a tečky, tedˇ už to jsou" mapy", co to je a co s tím ? Nikdo mi zatím nedokázal odpovědět něco...

Bez podrobnějšího vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. Může jít o změny cévního původu (varikosní dermatitida), choroby pojivové tkáně (sklerodermie) a další choroby. Nejlepší by...

Gastroskopie

| Dotaz od: Veronika

Podstoupila jsem gastroskopické vyšetření a ráda bych věděla zda je vše v pořádku. Zde je výňatek z lékařské zprávy: "Popis výkonu: Přístrojem do jícnu, kde norm.,dále do...

V žaludku je přítomen zánět, jaký druh se dozvíte na kontrole, kde vám řeknou výsledky z rozboru sliznice /biopsie/, dodržujte pokyny a berte ev. léky, které vám byly doporučeny...

Rakovina prsu

| Dotaz od: Zvedavej

Přítelkyně (48 let) byla na preventivním mammografickém vyšetření. Poté ji poslali na sonografii. Zde jí bylo sděleno, že bude muset ještě podstoupit biopsii. Chtěl bych se...

Ano, je tu vysoká pravděpodobnost, ovšem nelze bohužel vyčíslit nijak procentuálně, hodně záleží právě na zkušenostech hodnotích lékařů. Biopsie a rozbor vzorku pod mikroskopem...

Ruka

| Dotaz od: Jitka

Dodatek pro p. Dr. Petruželu. Fibronkem nazval můj ortoped "flek",který viděl při rtg. paže. A já to nikde nenašla, co to znamená.Každopádně za zodpovězení mého předch.dotazu...

Fibromek je nezhoubný nádorek, který se skládá z vláken pojiva, resp. je to novotvar vycházející z vazivové tkáně (pojivo je trošku jiné označení pro vazivo). Pokud byste chtěla...

Krevní obraz - cholesterol

| Dotaz od: RADEK

Chci se zeptat, měl jsem hodně vysoký cholesterol, bilirubin a snížené monocyty. Tohle se mi objevuje někdy i pod nosem, má to i šupiny (viz foto).

Z vašich fotografií se přesná diagnosa nedá určit. Vidím jen jakési pigmentace, pokud se olupují, mohlo by jít např. o seborhoické veruky různé změny vyvolané sluncem, příp...

Bulka na krku

| Dotaz od: Alena

Reaguji na Vaši odpověď, že tuková boulička by na sonu měla být vidět. Sono mi prováděli 2x, na tom samém přístroji a tentýž lékař se stejným výsledkem. Nic není vidět...

Pokud se boulička opravdu zvětšuje, není jiná možnost než do ní v místním znecitlivění píchnout (biopsie) a odebrat kousek tkáně na rozbor pod mikroskopem, jiná možnost podle...

Štítná žláza

| Dotaz od: Eva

Budou mi dělat punkci tenkou jehlou, toho se trošku bojím, ale prý bude bolet jenom umrtvující injekce. Ale vůbec nemám ponětí, co můžu čekat od výsledků? Je vyšetření prováděno...

Opravdu punkce nebolí, jen to mírně štípne a biopsie je důležitá právě proto, že se z výsledků odečte to, co vám vlastně je. Je to upřesnující vyšetření, bez kterého nelze...

Pupínky na lokti

| Dotaz od: petulinca

Asi před týdnem jsem na jednom lokti objevila jakoby bradavičky, jsou světle červené, jen jsou vystouplé a svědí a svědí. Když natáhnu ruku, bradavičky na lokti se "shluknou" a...

Bohužel z fotografie není možné stanovit přesnou diagnosu. Mohlo by jít i o virové bradavice, či granuloma annulare či lichen planus... Rozhodně navštivte kožního lékaře, pokud...

Lipom

| Dotaz od: Aknel

Mám bolest v levém podžebří.Po ultrazvuku byl nalezen lipom,ale to bylo před rokem.Nyní po roce mne bolí mnohem vív.Jsou hmatatelné a nevím,jestli jít k obvodnímunebo na...

Rozhodně jděte na kontrolu na chirurgii, nejlépe tam, kde jste byla předtím a kontrolní vyšetření může ukázat i nějaké změny. Uplně nejoptimálnější by bylo tenkou jehlou zjistit...

Nalez na stitne zlaze

| Dotaz od: PALUVOVA MIROSLAVA

MAM SE OBAVAT NADORU MAM NALEZ V PRAVEM LALOKU-Z PREVAZNE CASTI VYPLNUJE SOLID.UZEL S VLASTNI UZLOVITOU STRUKTUROU,ECHOGENITA PRIMERENA,TRACHEA BEZ DEVIACE,UZLINY 0,LALOKY...

Ze sonografického nálezu nejde říci, o jaký druh postižení jde, jde pouze o popis struktur uvnitř žlázy, bohužel vás více neuklidním, musíte vyčkat do výsledků biopsie, proto se...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: Maartina

Můj otec (55 let) na základě potíží s močením absolvoval vyšetření na magnetické rezonanci. Nález byl popsán jako nádor prostaty o velikosti 10x12 mm, dle struktury (či tvaru...

5 vzorků stačí na to, aby byla jistota, že se nemine nádor. Biopsie je vždy rozhodující, nález na NMG nemusí být vždy směrodatný, směrodatný je rozbor buněk v mikroskopu a ten...

Již cca 3 měsíce mám na předkožce a žaludu bílou ztvrdlou kůži viz foto. Začalo to bílým místem označeným červeným kroužkem a pak se infekce rozšířila směrem dolů i nahoru na...

Pravděpodobně jde o jizvení kůže v rámci některé kožní choroby (např. lichen sclerosus et atroficus). Rozhodně neodkládejte návštěvu kožního lékaře, možná bude nutné i provedení...

Rektoskopie je endoskopická metoda k vyšetření konečníku (rekta). Vyšetření je jednodušší než úplné vyšetření tlustého střeva. Některé nemoci postihují pouze jeho koncovou část...

 celý článek

H sil

| Dotaz od: Blanka

Abych to co nejlépe popsala,opíši to co mám na žádance na další vyšetření. cytologie liq., metoda LBC , ZÁVĚR: H SIL, STĚR: uspokojivý, Projevy HPV inf., metaplazie...

Není možno se vyhnout biopsii,protože cytologie je takový varovný signál, že by něco nemuselo být v pořádku a definitivní rozřešení dá jen histologický rozbor,aby jste měla klid...

Celiakie, jinak také nazývaná glutensenzitivní enteropatie, je onemocnění tenkého střeva vyvolané požíváním bílkoviny obsažené v pšeničné mouce – lepku.

 celý článek

Pokud si myslíte, že virovou hepatitidu vždy prozradí žluté zbarvení očí či kůže, jste na omylu.

 celý článek

Poslal Vás lékař na kolonoskopické vyšetření a vy nevíte, co od něj můžete očekávat? Je třeba se vyšetření obávat? Jak dlouho to bude trvat? A k čemu to vlastně mohou být...

 celý článek

Vaskulitidy jsou zánětlivá onemocnění cév, která mohou postihnout tepny různé velikosti, žíly či lymfatické cévy. Zánět postihuje stěnu cévy, což může vést k její přestavbě...

 celý článek

Rakovina plic patří mezi nejčastější nádory a dosti často bohužel končí smrtí. Vždycky tomu tak ale nebylo – před masovým rozšířením cigaret byl tento typ rakoviny poměrně vzácný.

 celý článek

Možnost tzv. falešně pozitivní diagnózy existuje u každého laboratorního testu. A nezáleží na typu onemocnění. Může se to proto stát i u počátečního vyšetření na virovou...

 celý článek

Která žena by nestála o krásná plná ňadra, symbol zdraví a krásy, až do vysokého věku? Díky pravidelné péči je lze taková udržet déle, než se zdá – i bez umělých implantátů.

 celý článek

Autoimunitní choroby patří stejně jako alergie mezi onemocnění, kdy náš imunitní systém přehnaně zareaguje na určitý podnět. U alergií jsou jím alergeny - cizorodé látky, u...

 celý článek

Ačkoli jsou si tyto dvě nemoci některými projevy velmi podobné, řadou příznaků se také liší. Pro lékaře by tak neměl být problém odlišit lupénku od ekzému. A to i bez složitého...

 celý článek

Mamografická prohlídka je důležité preventivní vyšetření, které by měla každá žena po čtyřicítce pravidelně každý rok podstoupit.

 celý článek

Angelina Jolie nedávno otevřeně promluvila o rodinném prokletí v podobě rakoviny prsu. Ňadra si nechala preventivně odstranit.

 celý článek

Virová hepatitida C (VHC) je závažné virové onemocnění, které postihuje játra a může vést až ke vzniku jaterní cirhózy nebo rakoviny jater.

 celý článek

Cirhóza jater je častým a závažným onemocněním. Má řadu příčin, nepostihuje pouze alkoholiky, ale dokonce i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě...

 celý článek

Běžnou metodou vyšetření koncentrace luteinizačního hormonu (LH) je v současnosti domácí LH testování. Tyto LH testy slouží k určení ovulace pomocí jednoduché metody, kterou...

 celý článek

Co bychom měli vědět o zbytnění prostaty? Dokud nám prostata nepůsobí obtíže, nevěnujeme jí většinou mnoho pozornosti. Jedním z důvodů, proč se o ni začínáme s přibývajícím...

 celý článek

Zbytnělá prostata

| Dotaz od: Pavel

Před 2 roky mě zjistili na preventivní prohlídce hodnotu PSA 5,8. Byl jsem na vyšetření prostaty, kde zjistili 1,5 zvětšení. Následně mě byla provedena biopsie prostaty a nebyl...

Volně prodejných preparátů na léčbu potíží spojených se zvětšením prostaty je celá řada, většinou se jedná o léky rostlinného původu (např. Prostamol uno, Prostenal, aj.) a...

Zánět štítné žlázy

| Dotaz od: Romana

Před dvěma lety jsem rodila a od té doby se necítím dobře. Mám bolení břicha, ale ne pořád, pouze při nějakém tlaku, jako třeba nákupní košík nebo když na mě vylezou děti a...

Romano, pokud je funkce štítné žlázy v pořádku, pak byste neměla mít žádné obtíže, které její porucha případně způsobuje. V každém případě ani bolesti břicha, ani bolesti...

Celiakie

| Dotaz od: Petra

Před 9 lety jsem zvracela natrávenou krev, hned ráno mi byla provedena gastroskopie a odebrána krev. Krev byla negativní a biopsie mírně positivní na celiakii. Lékař nevěděl...

Při takto nerozhodnutém stavu a lékaři, který si je a není jistý, bych -být vámi- vyhledala jiné pracoviště, kde by vás přijali na komplexní stanovení diagnosy. Dietu nedržte...

Hematurie

| Dotaz od: Petr

Už asi dva měsíce se potýkám s krví v moči. Občas více, občas to přejde, občas méně. Byla mi nasazeny antibiotika, ta nepomohla. Asi před týdnem jsem absolvoval cytoskopii a...

Vážený pane Petře, důvodem krvácení do moče (hematurie) může být kterákoli z desítek poruch. Kromě krvácení z místních příčin v urologické oblasti (ledviny, vývodné cesty močové...

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem a předem děkuji za radu. Od roku 2004 byl u mě diagnostikován záchyt vyšších jaterních testů. Hodnoty jsou s...

Steatosa není onemocnění nijak zvlášť závažné. Doporučení Vašeho hepatologa považuji za velice rozumná, stejně jako Váš aktivní přístup. ostropestřec je dobrým pomocníkem, ale...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: Markéta

Manželovi 47 let byla zjištěna rakovina prostaty GL(3+3). Biopsie byla prováděna neboť PSA měl 5,4 a po kontrolním odběru za měsíc 5,9. Nyní čeká na radikální prostatektomii...

Záleží na celkovém stavu pacienta a na onkologickém nálezu - o jaký nádor přesně se jedná, jak je rozesetý, jak jsou postižené uzliny, zda jsou nebo nejsou přítomny metastázy...

Vyrážka

| Dotaz od: Iva

Pár týdnů zpátky jsem zde psala ohledně pupínků na břiše, které po vyléčení kortikoidy a pobytu na slunci nechávají bílé mapy, viz.foto. Bylo mi doporučeno histologické...

Podle fotografie může jít o prostou folikulitidu ( zánět vlasových kořínků) či atopický ekzém. V prvním případě doporučuji promazávání krémy s ureou a zevní léčbu jako při akné...

Celiakie

| Dotaz od: Sabina

Paní doktorko,mám následující problém: dle krevních testů mám pozitivitu transglutaminázy /hodnota 41/ a endomysia na pozitivitu ++.Současně mi diagnostikována ABKM...

Laboratorní vyšetření slouží k vylhledávání pacientů s celiakií, potvrzení diagnosy se musí provést biopsií, kde při této diagnose jsou nacházeny typické změny na střevní...

Operace prostaty

| Dotaz od: Eva

Můj otec-65let půjde na chirurgické odstranění prostaty. Doktoři mu diagnostikovali zhoubný nádor v prostatě. Z 12odebraných vzorků biopsie se nádor prokázal ve 2. PSA má otec...

Evo. K první otázce- při provádění biopsie při vysokém PSA už Váš tatínek nádor s největší pravděpodobností měl, ale nezachytil se biopsií ( odebíraný vzorek je velký cca...

Jaterní testy

| Dotaz od: Petr

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů. Testy mám dlouhodobě zvýšené a to asi 6 let, možná i více. Byla mě provedena 2x biopsie s nálezem steatosa jater. (žádné zánětlivé...

Jednoznačná příčina mě nenapadá, doporučuji zmínit se o těch antioxidantech svému hepatologovi, dají se i předepsat na recept. Místo Silymarinu bych zkusila Essentiale F, je i...

Folikulární dermatitída

| Dotaz od: Iva

Již 3 roky mě trápí vyrážka na břiše, nedávno jsem se rozhodla pro biopsii a byla mi diagnostikována drobná folikulární dermatitida. (Mám také lupénku na loktech) Zkouším 5.den...

Ten nález z biopsie je jen popisný, nejde vyloženě o konkrétní diagnosu. je to zánět kůže vázaný na vlasové folikuly. Příčinou může být přemnožení bakterií v ústí vlasového...

Spánková apnoe

| Dotaz od: Franta

Nevím co mám dělat. Prakticky celý loňský rok jsem promarodil většinou s průduškami a celkovou únavou. Skončilo to dokonce nutností plicní biopsie, při které naštěstí nebylo...

Jistě by stálo za to celoobličejovou masku vyzkoušet, měly by s ní být menší problémy. Zkuste se obrátit na zdravotní pojišťovnu v místě bydliště a informovat se, zda by ve...

Přeji příjemný den, před dvěma roky se mi objevila uzlina před uchem, se kterou mě poslala obvodní lékařka na ORL, a se kterou momentálně čekám na sono... Dále mám uzlinu...

Vážená paní/slečno Evo, doporučuji Vám domluvit se na interním nebo hematologickém vyšetření k posouzení příčiny zvětšení obou mízních uzlin, případně včetně biopsie a...

Jsem v zahraničí a již delší dobu se utvrzují v tom, že americké lékařství nestojí ani za zlámanou grešli. Proto jsem se rozhodla poprosit o pomoc české lékaře. Mám známého...

Je velice těžké (i když jste poslala fotku) soudit, co by to mohlo být - pokud se ptáte na nádor, tak existují i nádory podkoží (lipomy, liposakromy, fibromy, fibrosarkomy), ale...

Mému otci (věk 55 let, kuřák, alkoholik) stoupla hodnota PSA během tří měsíců z 1,65 na 7,49 a poměr mezi fPSA a PSA je 0,10 (10 procent), což poukazuje na maligní nádor...

Myslím, že vaše obavy nejsou na místě,i když stav neznám detajlně. Nádor prostaty a záleží na jeho malignitě a aktivitě se rozvíjí v podstatě pomaleji. Laboratorní výsledky...

Problémy s močením

| Dotaz od: František

Několik týdnů mám problémy s močením, hlavně po ránu. Musím při močení tlačit, hlavně na začátku, aby se to vůbec "rozjelo" a na konci několikrát, protože ač se zdá že jsem...

Mohlo by jít o prostatitidu nebo funkční obtíže s prostatou po zánětu. Na dálku bez vyšetření Vám neumím poradit lépe. Řekněte urologovi, že obtíže nevymizely, a zeptejte se ho...

Štítná žláza

| Dotaz od: Anna

Ultrazvukové vyšetření Š.Ž.-nález : Š.Ž normálně uložená, lehce asymetrická-pravý lalok větší,celkově nezvětšená,parenchym hrubozrnný a naznačeně mapovité struktury,okraje...

Dle ultrazvukového vyšetření máte uzel (tkáňový) v levém laloku štítné žlázy a v pravém laloku změny struktury tamní tkáně. Čeká Vás další upřesnění nálezu, nejspíše pomocí...

Struma nodosa 1.sin

| Dotaz od: Jana

Prosila bych o vysvětlení mého případu a zda je situace vážná: Sono štítné žlázy: Dobře ohraničená štítná žláza typické lokalizace. V levém laloku rozsáhlý uzel slušně...

Jano! V levém laloku vaší štítné žlázy máte poměrně velký uzel (skoro 3x2x2cm). Podle popisu ultrazvuku není zatím možné určit jaká je jeho povaha (může se jednat o nezhoubné...

Endoskopie u dítěte

| Dotaz od: Adéla

Chtěla bych se zeptat, zda je možno provést kapslovou endoskopii u čtyřletého dítěte? Jak toto vyšetření probíhá a jaká je přibližně jeho cena? Děkuji

Kapslové biopsie je možná i u takto malého dítěte. Skrze ústa se dítku nasouká drát zakončený kapslí , pod RTg kontrolou, do vyšetřované části trávicího traktu, zde se kapste...

Krev v moči

| Dotaz od: sarka

Dobrý chtěla jsem ze zeptat,co vše může znamenat mikroskopická krev v moči. Při močení mně nic nepálí a ani jiné potíže nebo bolesti nemám, poslali mně na urologii, prej pro...

Jednorázový nález mikrohematurie ještě nemusí nic znamenat, obzvlášť u menstruujích žen. Pokud je ale mikrohematurie chronických nálezem, je vhodné vyloučit chronický zánět...

Žaludek

| Dotaz od: lola

Mému otci zjistili na žaludku asi 3 cm nezhoubný nádor,či polyp. Prosím poradte co se s tím dá dělat. Je to nebezpečné, či ne.

U útvarů do velikosti 5 mm se využívá klíšťková biopsie, polypy větší jsou sneseny polypektomickou lžičkou, u některých typů polypů je řešením částečná resekce (odstranění...

| Dotaz od: petra

8. Listopadu minulého roku jsem v 18. týdnu přišla o dvojčátka, jedno miminko bylo mrtvé druhé zemřelo chvilinku po něm. měla jsem klasický porod spojen s Revizí dělohy. Nyní mě...

Doporučoval bych konzultaci u vašeho gynekologa. Mezi otehotněním by totiž měla být alespoň dva měsíce pauza, záleží však na výsledcích vyšetření. Co se příčiny potratu týče...

Co to znamena

| Dotaz od: Tana

Podstoupila jsem gastroskopie ale nevim co to znamena. Steny žaludku se insuflaci volne rozviji,elasticke.Korporalni sliznice normalniho vzhledu.V antru mirna difusni sliznični...

Jedná se o zánět části žaludku a nedovírání svěrače, který odděluje žaludek a jícen. Běžná léčba a režimová opatření vč. dietních (dle již zajisté proběhlé rady vašeho...

V 3/2011 mi byla provedena biopsie s benigním výsledkem. na kontrole v 9/2011 mi byla doporučena extirpace- hraniční velikost, hypeochogenita nepravidelně polygonální konf. vel...

Souvislost FA prsu a cytologickým nálezem z čípku není, obojí léčbu je možno podstoupit souběžně příjemný den

Operace slinivky brišní

| Dotaz od: Petra

Mamince po dlouholetých táhlých silných bolestech a zažívacích potíží a relativně pravidelném docházení ke gastroenterologovi objevili 44 mm cystu na slinivce. Po biopsii řečeno...

Nutnost operace záleží na typu cysty, který je u Vaší maminky přítomen - doporučuji ještě jednou vše probrat s gastroenterologem a nechat si vše podrobně vysvětlit. Důležité...

Potíže s prostatou

| Dotaz od: Věra

Manžel byl na vyšetření s prostatou, v srpnu měl výsledky PSA 4,8 v prosinci 5,2, je posílán na biopsii a TRUS, dle zprávy nelze vyloučit TU,prostata mírně zvětšená, levý lalok...

Prognosa se bez podrobných výsledků všech provedených vyšetření ( hlavně biopsie) nedá stanovit. Ale obecně se dá říci, že pokud se nádor prostaty odhalí včas a je radikálně...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: šárka

Tatínkovi zjistili na biopsii rakovinu prostoty. Měl naplánovanou robotickou operaci (odstranění) na konec března. Ale mezitím mu našli ischemickou chorobu srdeční 2. stupně...

Ještě jednou, dobrý den, Šárko. Až teď jsem si přečetla urologickou zprávu - podle které je histologicky staging tumoru T2b- což je dobře diiferencovaný tumor, z prognostického...

Prostata

| Dotaz od: ŠAJBEN

HEZKEJ DEN PŘEJÍ. MŮJ DOTAZ JE, MÁM JÍT NA VYŠETŘENÍ PROSTATY.VYŠETŘENÍ MÁ BYT:CSK aTRUS a BIOPSIE PROSTATY. HODNOTY Z KRVE JSOU PSA:4.19 , PSAF:0.33, PSAFT:0.08 CO TO PRO MNE...

Šajbene! Je mi líto, že to s Vámi neprobral Váš ošetřující lékař. Vyšetření prostaty je užitečná věc, problematickou prostatou je "vybavena" až polovina mužů. TRUS je...

Protože jsem měla během asi dvou let t.zv.pálení žáhy ( jícnu) při posledním vyšetření ( fibriskopie ) byla stanovena tato diagnoza - závěr : obraz odeznívající gastritidy...

Doporučoval bych stravovat se předvším nedráždivými, málo slanými a nekořeněnými jídly. Dobře naberete například po těstovinách, které jsou i dobře stravitelné. Hezký den.

Krční mandle

| Dotaz od: Terka

Psala jsem Vám kvůli těm krčním mandlím. Psala jste, že pokud je uzlina bolestivá, tak že je to lymfatická uzlina která je aktivovaná. Jenže ta má uzlina, kterou tam mám už cca...

Jak jsem Vám již psala pokud uzlina bude stále zvětšená , doporučovala bych kontrolní ORL vyšetření, provedení sonografie krčních uzlin, při podezření na nějaké vážnější...

Prostata

| Dotaz od: Karel

Je mi 71 let, vážím 79kg a měřím 177cm,byly mi zjištěny tyto hodnoty: PSA 4,275 a f/t 20,87.Chtěl jsem se zeptat,zda tyto hodnoty odpovídají normálu nebo bych měl jít na biopsii...

Karle. Hodnota PSA je vzhledem na Váš věk normální. Ale poměr f/t by měl dosahovat více než 25%. Pokuď je nižší než 25%, doporučuje se provádět biopsii prostaty i při normální...

Očkovani cervarix

| Dotaz od: hana

Je mi třicetosm let. už dvakrat jsem byla na plastice čipku a stale mam špatnou citologii,biopsii mam v pořadku. muj lékař mi doporučil očkováni cervarix. kamaradka mi,ale řekla...

Je třeba očkování odložit až na dobu po ukončení těhotenství, je li biopsie v pořádku a ve věku 38 let si nemyslím,že by očkování mělo smysl,obeně se doporučuje do 25 i když se...

Operace varlete

| Dotaz od: benka76

Manžel si před pár dny nahmatal bulku na varleti. Včera byl u urologa, dělali mu ultrazvuk, výsledek – „neurčitý nález 1 cm x 1,3 cm – zánět, tumor,..?“. Výsledky z...

Benko! Záleží jak silné je podezření na zhoubný nádor. Pokud je podezření významné, přistupuje se vždy rovnou k operaci, při které je buď hned patrné, že se jedná o nádor a...

Prostata

| Dotaz od: Karel

Je mi 71 let, vážím 79kg a měřím 177cm,byly mi zjištěny tyto hodnoty: PSA 4,275 a f/t 20,87.Chtěl jsem se zeptat,zda tyto hodnoty odpovídají normálu nebo bych měl jít na biopsii...

Karle. Myslím, že už jsem na tento dotaz odpovídala, zřejmě nastala v systému chyba a odpověď Vám nebyla doručená. Nevadí, tady je znova: Hodnota PSA je pro Váš věk...

Hysteroskopie

| Dotaz od: Nikola

Děkuji Vám za odpověď, dost se bojím, mohu se zeptat, co všechno se dá z hysteroskopie zjistit a zda to může být něco vážného? (rakovina).

Hysteroskopem se dá prohlédnout dutina děložní. Je možné provádět i zákroky v dutině děložní pomocí operačního hysteroskopu. Odebráním biopsie je možné odeslat vzorek na...

Byla mi provedena biopsie a potvrdila jaterní fibrózu. Alkohol už nepiju a snažím se držet dietu. Lékařka mi doporučila, ať užívám vitamíny řady B. Četl jsem, že vhodná je za...

Lubomíre! Syntetické vitamíny nejsou vhodné, existují studie prokazující dokonce jejich škodlivost a osobně je nedoporučuji vůbec. Syrovátka je zdroj bílkovin a jednoduchých...

Diagnoza n879

| Dotaz od: Mirka

Mam prosbu.Pred 2dny jsem byla na biopsii děložního čípku.Dali mi propouštěcí zprávu s diagnozou N879 a rozsáhlé ectropium.Mužete mi poradit co to znamená?Jaky nalez s biopsie...

Tato dg je dysplazie čípku, nelze určit zda lehká, střední či těžká., pravděpodobně jste byla na konizaci. výsledek bude až z histologie, co bude do 14 dnů. víc vám bohužel...

Celiakie

| Dotaz od: Roman

Paní doktorko, chtěl jsem se zeptat na gastroenterologické ambulanci mi bylo zjištěno že mám pozitivní aDGP/IgA, chtěl jsem se zeptat musí to nutně znamenat že mám celiakii...

V odpovědi na váš dotaz odkazuji na pravidlo "4 z 5": To znamená, že diagnóza celiakie je potvrzena, jsou-li splněna přinejmenším čtyři z pěti kritérií: typické příznaky...

Po abscesu nadvarlete

| Dotaz od: Brert46

Vážená paní lékařko zůstal mi v abscesu v nadvarleti 8 mm tuhý - ale velmi bolestivý - nevím co říci, protože nevím co tam uvnitř je, lékaři mlží říkají asi srůsty. Kdyby to...

Jediné co mě ve Vašem případě ještě napadlo, že by jste mohl zkusit laserovou terapii (tedy pokud se skutečně jedná o jizvu po abscesu). V hojení jizev je laserová terapie...

6.9.2013 jsem byla na zákroku v nemocnici (biopsie čipku + EDK), dnes jsem byla na kontrole u svého Gynekologa, který mi řekl, že výsletky po zákroků moc dobré nejsou. Ve zprávě...

Střední dysplasie není rakovina,ale protože změny dosahují až zevnímu okraji bude nutné častější cytologické sledování,očkování je jistě rozumný nápad,na možnost mít děti by...

Celiakie

| Dotaz od: Roman

Paní doktorko, chtěl jsem se zeptat na gastroenterologické ambulanci mi bylo zjištěno že mám pozitivní aDGP/IgA, chtěl jsem se zeptat musí to nutně znamenat že mám celiakii...

U diagnostiky celiakie - při screningu je stále zatím standartem vyšetření protilátek proti tkáňové translutamináze, endomyziu. Protilátky proti deaminovaným gliadinovaným...

Chtěl jsem se ještě zeptat jaké jsou kontrolní metody(možnosti)ověření vymýcení Helicobacter pylori?Jenom z krve na protilátky nebo ještě nějaké?Jak dlouho po skončení léčby...

Petře! Mimo serologie z krve přiapdá v úvahu ureázový test z biopsie (vyžaduje "hadici v krku", GFS vyšetření) a test s radioaktivním uhlíkem, který se u nás neprovádí...

Steatoza jater

| Dotaz od: Libor

Na UZ břicha mi lékař diagnostikoval steatozu jater.Jsem trvale na Pendeponu (á 14 dní)z důvodu opakujícího se Eryzepelu po ozařování pánevní oblasti.Může mít toto vliv na vznik...

Steatosa jater je diagnosa dle UZ pouze pracovní,definitivní by byla jen na základě biopsie a histologie...Příčinu se často nepodaří zcela objasnit,vývoj poruchy je rozdílný,dle...

Jaké mohou vzniknout komplikace GER? Komplikací GER není málo. Některé mohou být i život ohrožující. První z komplikací je ezofagitida.

 celý článek

Crohnova choroba?

| Dotaz od: Pavla

Měla dotaz ohledně kolonoskopického vyšetření a výsledků biopsie. OPíši vám výsledky z histologie, jelikož mám termín návštěvy gastroenterologie až na leden, proto bych ráda...

Lékař v popisu přímo uvádí diagnózu Crohnovy choroby, která se označuje právě K 50.0.

Stitna zlaza

| Dotaz od: miri

Mohl byste mi prosim prelozit co znamena solitarni nebo solidni uzel a kdyz ma rozmery 25 krat 15 krat 14 mm je hodne velky nebo je v norme dekuji mnohokrat za odpoved

Miri! Solitární znamená, že je uzel jeden, solidní označuje jeho pevnou strukturu. Nezáleží ani tak na tom kolik milimetrů uzel měří, rozhodující bude výsledek biopsie, blíže se...

Nádor děložního čípku

| Dotaz od: Vladimír

Jsem muž, 50let, žiju s přítelkyní 53let. Před měsícem jí bylo provedeno vyšetření týkající se podezření na nádor děložního čípku.Domnívám se, že se jednalo o (jak jsem se...

Záleží co se tam našlo.pokud to bude suspektní tj předrakovinový stav, je vhodná tzv.konizace neboli biopsie z čípku. pokud bude konizát z čípku dostatečně velký a...

Prodělal jsem onkologickou léčbu kvůli lymfomu. Bylo by ze všech krevních odběrů, co se provádí, poznat, zda jsem se někdy nenakazil klíšťovou encefalitidou nebo boreliózou...

Můžete si nechat odebrat protilátky proti zmíněným organismům. V případě diagnostiky lymské boreliosy se nelze protilátky zcela přesně řídit. Někdy přetrvávají dlouhodobě i po...

Celiakie

| Dotaz od: Roman

Děkuji za odpověď. Takže když mi nic nenašli v tom červenci tak se nemůže do 4 měsíců ukázat najednou celiakie že ?

Pokud Vám v červenci byla provedena biopsie tenkého střeva s negativním nálezem a v současné době dle laboratorního scrennigu máte všechy hodnoty v normě, tak je diagnosa...

Hodnoty odběrů krve

| Dotaz od: Marie

Byli jsme se synem (4,5 roků) na dalších odběrech kvůli lepku a hodnoty jsou: IgA 2,03 g/l (0,40 ...1,80), EMA IgA pozitiv. Anti tTG IgA 300 U/ml (o...15), Anti tTG IgG 123 U...

Dle laboratorních hodnot se nedá určit tíže postižení tenkého střeva, to se uvidí až při biopsii. Výsledky svědčí pro diagnosu celiakie tak s 99% pravděpodobností, laboratorní...

Uzliny

| Dotaz od: Michaela

Mám opakující se angíny od porodu dcery, což je přibližně dva roky. Teď např. jsem ji měla před třemi týdny a nyní znova. V průběhu roku tak pětkrát. I když jsem mezitím zdravá...

Zvětšené uzliny by se měly pravidelně kontrolovat, pokud dle sonografického nálezu se jedná o benigní nález, tak bych biopsii zbytečně neprováděla. Uzliny jsou prvním filtrem v...

Re:nález

| Dotaz od: jaroslav

Pane doktore a děkuji za ne zrovna potěšující zprávu.ještě jednu otázku,pravděpodobně na rovině hypotetické.na základě mých vyšetřeních o kterých jsem psal,na jakou míru je...

Jaroslave! Na dálku nechci spekulovat o Vašem stavu, nikdy jsem Vás neviděl ani nevyšetřoval. Nelze vyloučit, že jde o rakovinu, podstata procesu může být ale odlišná...

Změny na děložním čípku

| Dotaz od: Helena

Mám špatné výsledky cytologie 5 HSIL. Za 14 dní jdu na expertní kolposkopii a biopsii, pak budu čekat 3 týdny na výsledky. Když budou špaté, tak musím na operaci a když dobré...

S vysazením antikoncepce to nemá žádnou souvislost, s HPV virem se setká asi 80 procent populace,sex nevynechávejte žijte naprosto normálně a vše další se bude odvíjet podle...

Nádor prostaty

| Dotaz od: Lubomír

Byla u mně provedena biopsie prostaty a vážnější zdravotní problémy po ní nebyly. Čekám na výsledky z histologie. Kolik dnů po této biopsii nutno počkat na provedení: - otevřené...

Záleží na výsledku biopsie, pokud bude pozitivní a váš lékař doporučí operaci, váš praktický lékař provede předoperační vyšetření (při kterém se zkontroluje, že váš zdravotní...

Nepravid. menstruační cyklus

| Dotaz od: Marie

Je mi 44 let, pokud jsem nebrala HO(brala jsem ji dohr. asi 8 let), neměla jsem pravid. menstruační cyklus. Asi před rokem a půl jsem dlouhodobě krvácela, léčba Noretisteronem...

Bohužel problém podle vašeho popisu bude mít hormonální původ a hormonální porucha se jinak než hormonálně léčit nedá, fibroadenom prsu je normální nález, z toho nemusíte mít...

Steatohepatitida

| Dotaz od: Petr

Vážená paní doktorko Moravcová, díky za vše a hlavně za Vaši ochotu. Koho jiného se zeptat než odborníka jako jste Vy. Na základě předchozího emailu bych se ještě prosím chtěl...

Petře, hodnota krevního cukru a cholesterolu není rozhodujícím kritériem pro stanovení diagnózy stetatohepatitidy. Je třeba zhodnotit celkový stav pacienta, včetně laboratorních...

Je mi 30 let. Po šestinedělí byl výsledek stěru v pořádku. Po 9 měsících při dalším stěru byl výsledek - změny žlázových buněk, doktor mi naordinoval čípku proti infekci, po 3...

Požádejte tedy lékaře o odebrání biopsie, z histologického vyšetření se potvrdí, zdali je důvod ke znepokojení, či zdali se jedná jen o nezávažné reaktivní změny.

Rakovina prostaty

| Dotaz od: veri

Můj manžel se v roce 2006 podrobil op.prostaty a semennych vacku pro dg.C61 adenoca prostatae s biopsii T1c NOMO,dnes po 4letech,kdy mu je 50 let se mu PSA zvyšuje na 0,2...

Zvyšování PSA BÝVÁ ZNÁMKOU recidivy nádorového onemocnění. Hormonální terapie se nasazuje proto, aby se zabránilo účinkům mužských pohlavních hormonů na tkáň prostaty a nádoru...

Únava

| Dotaz od: ela

Jsem 17r. po nefrec.Z nefrol. je stav:chron.mikros.hematurie v.s. při tenkých membrán.Asymptomat.leukocyturie, vyšší proteinurie i ery, hypertenze a jiné dg.Je mi 58r.chci navš...

Chronická mikroskopická hematurie v.s. při syndromu tenkých membrán znamená - zjednodušeně řečeno, že jsou v moči přítomny červené krvinky, které zřejmě projdou přes neobvykle...

Hpv

| Dotaz od: bariveta

Před půl rokem mi byla z cytologie zjištěna nákaza HPV virem. Dnes, na další prohlídce, mi byla opět provedena cytologie a navíc preventivní biopsie děložního čípku. Na výsledky...

Očkováním se nedá nákaza vyléčit, očkování Vás může chránit jen před případnou budoucí infekcí. Jak jste se dočetla, skutečně v naprosté většině případů dochází ke spontánní...

Tak půl roku mě trápí zvětšené uzliny na krku, pouze na levé straně, mám jednu u čelisti, pod krkem na hltanu, pod čelistí, tam mám dvě...zvětšily se postupně, poslední asi před...

Nevím, proč se tak, i přes ujištování lékařů, obáváte o své zdraví, opravdu je jejich postup správný a žádné další speciální vyšetření již možné není. Reakce uzlin zvětšením je...

Pitva je posmrtné vyšetření organismu. Provádí se na patologickém oddělení, anatomickém ústavu a na pracovišti soudního lékařství. Pitvu vede lékař - patolog. Zdravotní pitvy...

 celý článek

Problém s varlatem

| Dotaz od: Veronika

Obrácím se na vás s prosbou o radu. Přítel 25 let má jedno varle větší než durhé. Velikost je ale dosti velká větší než tenisový míček. Poprvé se zvětšlilo v18 a lékař mu řekl...

Veroniko. Podle toho, co píšete, je zdravotní stav Vašeho přítele vážný a pomýšlet na rakovinu varlete je zcela na místě. Aby se mohla určit léčba, je nejdříve nutné určit, o...

Ráda bych se zeptala, jaký je Váš názor na můj zdravotní stav. Je mi 33 let a na podzim 2008 mi byla diagnostikována primární biliární cirhóza 1. - 2.stupně na základě biopsie...

Zda se jedná o PBC nebo polékové poškození jater bohužel nemohu takto rozhodnout. Co se týče hodnot ALP je v normě 0,66-2,2, ALT 0,1-0,78, AST 0,10-0,72, GMT u žen 0,14-0,68 a...

Konizace děložního čípku

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, píšu už asi potřetí, podle toho jak s léčbou postupuju, takže mám další dotazy. Bohužel jsem naprosto vyděšená... je mi 31let mám 1dítě, výsledky z biopsie cinIII...

Kontaktovat laboratoř nepomůže, spíše musí urgovat lékař, kdy pošlou výsledky. Obvykle bývá histologie do 10 dnů. To krvácení by mělo ustat do týdne po výkonu, pokud stále "kape...

Fibrozní dysplasie v nosu

| Dotaz od: Tereza

26.5.2011 mi byla udělána biopsie z přední části střední skořepy nosní vlevo, doktor říká, že musejí najít specialistu, který má zkušenost s fibrozní dysplazií v nose, ale že...

Nechte hledání na lékařích, kteří vás ošetřují, oni se setkávají na kongresech a mohou formou přednášky nebo diskuse takového odborníka najít. Pokud vám pomůže článek, kde je...

Diagnostika celiakie

| Dotaz od: Renata

Čeká mě biopsie tenkého střeva kvůli podezření na celiakii. Chtěla bych se zeptat, jestli by mohl být výsledek ovlivněn braním Koenzymu Q 10 (30mg denně) nebo týdenním braním...

Tyto léky nemají na výsledek biopsie vliv.

Mému švagrovi našli 13 cm velký tumor na játrech a další 3 v dutině břišní navíc má v moči krev a Taky dost zhubnul. ..na další kontrolu jde az za měsíc což mi přijde dost divne...

Milá Petro, informace od Vás jsou příliš strohé , abych se mohla vyjádřit k šancím na vyléčení. Byla provedena biopsie, ví se odkud je primární nádor, jaké jsou možnosti léčby...

Prsy jsou párový orgán, v němž je uložena mléčná žláza obklopená vazivovou a tukovou tkání pod kůží hrudi. Je tedy rozdíl mezi termíny mléčná žláza a prs. Klinicky prs...

 celý článek

Výsledek kolonoskopie

| Dotaz od: Marie

Předem se omlouvám, pokud svůj dotaz směřuji jinému doktorovi, než bych měla. Ale gastroenterologie v nabídce není a tak jsem si nebyla jista. Případně prosím o přeposlání...

Vyšetření neukázalo žádnou závažnou odchylku,"vinutější sigma"je jen popis způsobu průběhu oddílu tlustého střeva.Kompletní závěr bude až po získání výsledků histologického...

Léčba "céčka" spočívá v zamezení dalšímu poškozování jaterních buněk a urychlení obnovy jater.

 celý článek

Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Nemoc má podle délky svého trvání dvě základní formy - akutní a chronickou. Pro první jsou typické výrazné bolesti břicha, horečka a...

 celý článek

Experiment s drogami

| Dotaz od: Jiří

Pane doktore když začly moje problémy začal jsem chodit na různá vyšetření ale bál jsem se říci v ordinaci popravdě, že občas na diskotéce experimentujeme s drogami. Začali se...

Bohužel, bez znalosti řady dalších detailů Vám nemohu na Vaší otázku odpovědět. Pouze podotýkám, že přítomnost bakterie Staphylococcus aureus ("zlatý" stafylokok) v hnisavém...

Uzel na štítné žláze

| Dotaz od: Marcela

Již 6 let (po porodu) mám uzel na štítné žláze nyní velikosti 20x15x30mm, který je patrný při pohledu na krk. Lékař mi udělal za tuto dobu 2x biopsii (negativní), ale nikoliv...

Pokud nejste spokojena s péčí lékaře, dojděte si k jinému specialistovi na vyšetření - získáte tak druhý názor na situaci. Podle mého soudu je tento postup prozatím dobrý - s...

Vynechání menstruace

| Dotaz od: Markéta

Prosím Vás o radu a názor. Poslední MS byla 19.-25.2., 28.2. jsem byla na biopsii, z důvodu nálezu na děložním čípku. Výsledky dopadly dobře. Od té doby jsem nedostala...

Biopsie nemá vliv na menstruaci. Těhotenské testy jsou také velice spolehlivé, takže těhotenství je také nepravděpodobné. Ale určitě bych zašla za vaším gynekologem, který může...

Celiakie

| Dotaz od: Katka

Můj dotaz se týká lepku. Již několik let mám střevní potíže, bolesti. Podstoupila jsem několik vyšetření, téměř všechna byla negativní, pouze na scanu střev byly patrné zvětšené...

Vážená paní Katko, céliakie je charakterizována nesnášenlivostí glutenu (lepku). Ke standardnímu upřesnění diagnózy céliakie je nezbytné histologické vyšetření vzorků sliznice...

Lymfatické uzliny

| Dotaz od: Ivan

Rad by som sa spytal ohladom zvysenych leukocytov v krvnom obraze a zdurenych uzlin pod klucnou kostou, pod pazuchami a na krku. Predbezny zaver z vysetrenia je lahka...

Pane Ivane! Na Váš dotaz je bohužel trochu obtížné odpovědět, protože příčin zvětšení uzlin i uvedeného laboratorního nálezu může být opravdu celá spousta a bez detailního...

Málo krevních destiček

| Dotaz od: Věra

Docházím na odd.hematologie, kvůli malému počtu krev.destiček. 9.5.t.r. mi byla provedena punkce kostní dřeně a na stejném místě provedena biopsie. Ve zprávě pro p.doktorku je...

Myelodysplastický syndrom (MDS) je onemocnění krvetvorné tkáně. Porucha krvetvorby vede k nedostatku krvinek a k projevům anemie (nedostatek červených krvinek), infekcím a...

15let se léčím se štítnou žlázou (tam je vše v pořádku) a nyní jsem byla na vyšetření žaludku, kde my brali biopsii a zjistili mi autoimunní gastritidu a autoimunní...

Navštivte imunologii, oddělení, kde se autoimunitou zabývají - zváží všechna vaše rizika a i diagnostikované nemoci a doporučí vám vyšetření na funkci ostatních orgánů a také...

Boule na žebru

| Dotaz od: KATKA

Nevím jestli problém spadá k chirurgii,nebo ortopedii....myslím že jsem byla u chirurga. Mám přes 3 roky bouli na žebru,na levé straně nahoře,kolem 3cm,je to bolestivé ale jak...

Do té doby, než si to necháte odoperovat, se nezjistí, o co jde. Ještě je varianta vzít vzorek z tohoto útvarku, říká se tomu biopsie, což je zbytečné, to bych se už přikláněla...

A přeji vše dobré. Vážená paní doktorko, ráda bych se zeptala na následující věc: trpím velmi pkročilou fibrózou jater (biopsie v roce 2008 cirhózu neprokázala, ale ani ji...

Portální hypertenze je v naší oblasti nejčastěji způsobena cirhózou jaterní, ale může mít i jiné příčiny, jak v žilním systému před játry, tak v žilách vedoucích z jater do...

Celiakie nebo co?

| Dotaz od: Pavla



Chtěl jsem se zeptat na následujiící problém. Začal jsem hubnout, doposud jsem zhubnul přes 13 kilo, začaly mě bolet svaly, potom se přidaly i kosti a to jak na rukách, tak i na...

Milý Jiří, pravděpodobně budete nyní odeslán k hematologickému vyšetření. Nemohu podrobně komentovat další postup, protože nemám všechny informace a ani diagnóza není...

Zvětšené krční uzliny

| Dotaz od: Kateřina

Mám problémy se zahleněním a zvětšenými krčními uzlinami. U lékaře jsem byla již v červnu 2009, podle vyšetření sono jsou uzliny benigní. Od té doby pozoruji čas od času...

Zvětšení při nachlazení je zcela normální, není důvod k obavám. Co se odhlenění týče, doporučoval bych šumivé tablety ACC. Hezký den.

Intolerance na kravské mléko

| Dotaz od: Cecílie

Paní doktorko,prosím Vás tímto o radu .Dceři bylo dle krevních odběrů na IgE zjištěna intolerance na kravské mléko a parazit.onemocnění /roupy/,dále byla nabrána...

Hodnota protilátek proti endomyziu a proti tkáňové transglutamináze se může měnit, pozitivita by eventuelně mohla souviset s poškozením střeva při intoleranci kravského mléka...

Totální thyreoidektomie

| Dotaz od: Eva

Dlouhou dobu beru léky na štítnou žlázu Letrox 50/ 75mg. CCca 4 roky jsem měla jeden uzlík na levém laloku v průměru cca 7,6mm. nyní jsem byla po roce na kontrolním sonu a...

Především musím říci, že mě opravdu mrzí, že je Vám doporučován operační zákrok, aniž by Vám bylo dostatečně vysvětleno proč je potřebný. Hlavním důvodem zvažování operace je...

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: martina

Byla jsem na biopsii a teď čekám na výsledek.Mám taky pár let miomy na děloze.Dalo by se vše vyřešit odstraněním dělohy?Teda pokud by ta biopsie nedopadla dobře.Děkuji za odpověď.

Martino! úplná hysterektomie připadá v úvahu jako komplexní řešení Vašich potíží. Neznamená to ale, že ji určitě podstoupíte, záleží na úvaze ošetřujícího gynekologa.

Delozni cipek

| Dotaz od: lenka

Si pred 4 lety jsem byla seriznout spicku delozniho cipku,ale efekt to nenelo,nebot viry ktere tam mam tak tam zustaly a nic se nelepsilo,chodim na pravidelne stery na citologii...

Výsledky biopsie čípku opravdu nelze předpovědět. Z toho, co píšete, je možné, že tam pravděpodobně bude nález virového působění. Je tedy možné, že tam může, ale i nemusí být...

Puchýře, svědění, uzliny

| Dotaz od: Martanka

Již přes rok se mi stále vrací stejný problém cca 1x za měsíc. Předem bych ráda řekla, že vyšetření jak bakteriologie se sekretu, tak mykologie bylo negativní. Na palci u nohy...

Navštivte imunologa a on ev. navrhne další postup, jevila by se mi smysluplná i biopsie s postižené tkáně kolem nehtu /kousek tkáně se dá na rozbor/. Tak by se mohlo hodně...

Paní doktorko, mám prosbu ohledně mé dcery. Na roční preventivní prohlídce se naší paní doktorce zdála dcera malá. Její výška byla v grafu na 3 percentilu. Pravidelně roste...

Pokud dcerka měla pozitivní protilátky proti lepku ve třídě IgA, tak tento nález diagnosu celiakie nepotvrzuje. Myslím si , že na gastroenterologii dcerce nabrali specifičtější...

Gynekolog.problémy

| Dotaz od: Náhlovská

Dnes jsem byla u gynekologa s problémem bolesti břicha.Mam časté urologické boesti.V moči však nikdy nic není.před 20 lety jsem absolvovala operaci moč.měchýře-závěsnou.Tak jsem...

Toto vyšetření je nezbytně nutné, protože špinění či krvácení ve vašem věku může být i projevem nějakého závažného gynekologického onemocnění. Bez tohoto vyšetření dutiny...

Hpv 16 plus gravidni

| Dotaz od: marcela

Je mi 33 let, mam 2,5 rocni dite a mam opakovany nalez HPV 16,riziko CIN 2 az CIN 3(podstoupila jsem biopsii,ted cekam na detailnejsi rozbor z laboratore ci naklon spise k CIN 2...

K přenosu HPV infekce z matky na dítě dochází většinou přímým kontaktem dítěte s genitálními bradavicemi během porodu. V minimálním procentu dochází k přenosu infekce na plod i...

Krev a bílkovina v moči

| Dotaz od: Milan Svoboda

Jsem v péči nefrologa po všech možných vyšetřeních zatím bez biopsie podezření na IGA Nefropatii, chtěl bych se zeptat na vyšetření z krve a to co znamená ANCA-NIF ANCA-MPO...

U vás se jedná o podezření na autoimunní zánět ledvin a u něj se vyšetřují určité typy autoprotilátek, pokud se tyto protilátky prokáží, potvrdí se vaše diagnosa. ANCA jsou...

Velmi zvysene jaterni testy

| Dotaz od: Hybernator

Mam dotaz,co by mohlo zbusobit me zvysene hodnoty jater.je mi 38 let.tady jsou vysledky.bilirubin 48,alt 6.7,ast 9.9,ggt 4.3.pri techto vysledcich jse citim dobre,jen se moc...

Tzv. diferenciální diagnostika- tedy rozhodnutí mezi stavy, které se mohou podobně projevovat, je u jaterních onemocnění založena na testech funkce/ laboratorní vyšetření/ a...

Osteomyelitida?

| Dotaz od: Alena

V červnu 2006 jsem prodělala úraz levého nártu. Po dvou měsících s ortézou a berlemi jsem si všimla deformace nártní kosti, která přetrvává dodnes. Na RTG ze dne úrazu nic...

Aleno! Vyčkejte výsludku hisotlogického vyšetření biopsie. Vyhledejte péči lékaře celostní medicíny, nevhodné stravovací návyky, stres a nedostatek vitaminu D a vápníku mohou...

Zvýšená hladina psa

| Dotaz od: Petr

Mojemu tatínkovi (55 let, 78kg,léčen s vysokým tlakem) byla zjištěna hladina PSA 14,71. podrobil se vyšetření u urologa. Ledviny, prostata v pořádku. Dostal antibiotika Biseptol...

V diagnostice rakoviny je nejdůležitější výsledek biopsie. Dle laboratorních výsledků je bohužel riziko rakoviny vysoké- PSA 16, 74 a index ( poměr tzv. free PSA a PSA) 12 jsou...

Jsem již půl roku po konizaci čípku, biopsie nic neobjevila, zmizelo to. Původně CIN 2-3, kontrola cyto ještě nebyla, půjdu teď. Nemám žádné gyn problémy, ty odezněly se zdravou...

Nelze vyloučit, že se jedná o chronicky probíhající zánět. Zmiňte se o problému lékaři, kterého teď máte v plánu navštívit.

Vysvětlení pojmů

| Dotaz od: Marcela

Dcerce dělali na kravské mléko a na lepek, prosím o vysvětlení pojmů: Kravské mléko IgA 0,190 Kravské mléko IgG 2,695 Gliadin IgA 4,690 U/ml Gliadin IgG...

Samotné vyšetření protilátek neurčuje diagnózu, pouze poukazuje na možnost enteropatie. Definitivně se diagnóza stanovuje z biopsie tenkého střeva. Referenční meze pro tyto...

Výsledky cytologie

| Dotaz od: Mika

V prosinci minulého roku jsem byla na preventivní prohlídce, kde mi byla provedena cytologie - když jsem si volala o výsledky, bylo mi řečeno, že se mám dostavit po 6 měsících...

Pouze z cytologie není možno stanovit diagnozu, je to jen takový varovný signál, definitivní diagnozu určí histologie z biopsie a podle toho bude zvolen nejvhodnější postup...

Pane doktore, trápí mě jistý problém od jedné doby, kdy jsem prodělala chlamydie. Je to dva a pul roku. Mám pořád krvinky moči, i když si vezmu léky volně dostupné, například...

Doporučuji co nejdříve jít na nefrologické vyšetření - v severních Čechách např.: Masarykova nemocnice Ústí n. Labem. - Bukov, tel. 477 112 704, nebo nemocnice Teplice, tel. 417...



Nález cystoskopie

| Dotaz od: wenda

Trpím poměrně často na zánět močových cest, po posledním prodělaném zánětu byla provedena cystoskopie - sliznice m.m. v celém rozsahu hladká, v okraji od č. 10 do č. 2 již ve...

Nález může být důsledkem zánětu. Osobně bych biopsii provedl. Záleží na pracovišti, ale není důvod anestézie - pouze biopsie je malé štípnutí.

Celiakie, celiakální sprue, či glutenová enteropatie je chronický zánět střevní sliznice způsobený nesnášenlivostí lepku. Typicky se projevuje průjmem, zvracením a vyrážkou...

 celý článek

Otok na pravé tváři

| Dotaz od: Jana

Htěla bych se zeptat, již před 2 roky mi vzniknul ve tváři velmi nehezký otok na pravé straně. Otok nebolí, ani nevím z čeho se mohl utvořit, je to jako zduřelá tkáň. Byla jsem...

Nejvíce bych se asi přikláněla k přítomnosti zánětu v dutině ústní, ev. nelze vyloučit lymfedém/ale otok v obličeji není zcela typická lokalizace/, kdy ucpáním lymfatických cév...

Bolest v podbrisku

| Dotaz od: Tomáš

Pane doktore, od rijna 2012 me trapi bolest v levem podbrisku. Byl jsem na RTG bricha, ten byl v poradku. 2 x jsem byl na ultrazvuku bricha, ten byl taky v poradku, jen mi...

Myslím, že budu souhlasit s Vaší lékařkou, že Vaším hlavním problémem je dráždivý tračník. Navíc k tomu máte, nebo jste měl, anální fissuru, která může způsobovat příměs krvi na...

Fibrózní dysplazie skeletu

| Dotaz od: tereza

Moje dcera 16let ma diagnozu fibrozni dysplásie skeletu v oblasti lebky,biopsie potvrdila vyzrálejši formu této nemoci.Na pravé ucho špatně slyší.Chtěla bych se více dozvědět o...

Fibrózní dysplazie je vzácné vrozené onemocnění, dochází při něm k množení tzv. fibrózní tkáně v kostní dřeni a výsledkem jsou deformity a zlomeniny kostí. Častěji postihuje...

Genetické testy na celiakii

| Dotaz od: Cecílie

Paní doktorko,prosím Vás o následující info.byla mi doporučena bezl.dieta /biopsie provedena ,ale s neurčitým výsledkem-nález pro celiakii nebyl zcela typický/.Problémy nemám...

Genetické testy při diagnostice celiakie existují, vím, že v Praze je dělají v IKEMU. Běžně se ale scrennigové vyšetření na celiakii dělá pomocí vyšetření protilátek proti...

Lsil včetně hpv

| Dotaz od: Františka

Paní Doktorko prosím o vaši radu,neboť si už sama nevím rady.Před rokem mi z cytologie bylo zjištěno lsil včetně hpv,chodím tedy po půl roce na kontrolu a vždy výsledky stejný...

Na tento dotaz jsem vám již podrobně odpověděl, pokud je to LSIL je risiko velmi malé,ale vyžaduje kontrolu,pokud by se to ukázalo i v dalším odběru,byla byla vhodná biopsie...

Rakovina žaludku

| Dotaz od: Marcela

Chtěla jsem se zeptat můj otec před 4 měsíci podstoupil úplné odstranění žaludku z důvodu zhoubného nádoru.Výsledky histologie prokázali nepřítomnost metastáz.Nyní ale zjistili...

Je otázkou, zda jse o samostatný nádor jater nebo o metastatické rozšíření původního nádoru žaludku do jaterní tkáně a to by rozhodla jen biopsie /odběr vzorku z nádorového...

Léčím se s občasnými záněty močového měchýře. Letos už dvoje antibiotika. V moči přetrvává nález krev a bílkovina na jeden křížek. Bylo mi provedeno sono, což nic neukázalo ani...

Iveto. U všech chronických infekcí močových cest doporučujeme vyšetřit hlavně ureaplasmatickou a chlamýdiovou infekci. Vyšetřit se dají speciálním stěrem z močové trubice a z...

Carcinom prostaty

| Dotaz od: pacient.12

Prosím o informaci: > V roce 2001 jsem podstoupil totální odstranění prostaty v důsledku zjištění rakoviny.Nález byl bez metastáz.Po operaci byly hodnoty PSA nulové.V r.2006 se...

Pokud se i při nálezu metastáz nebude nasazovat léčba, je asi zbytečné, aby se další podrobná vyšetření prováděla. Ke zjištění metastáz by bylo třeba provést scintigrafii...

Záhadné pálení nohou (2.)

| Dotaz od: František

Reaguji na váš dotaz zde - http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/zahadne-paleni-nohou-71273 Hrudní páteř, resp. míchu už mi vyšetřovali magnetickou rezonancí hned v počátku a...

Osobně bych provedla kontrolní EMG s odstupem a lyricu, kterou jste psal, že dostáváte, bych zkombinovala s dalším lékem, který by mohl být účinný, toto si ale musí rozhodnout...

Zvýšené parametry krevního testu

| Dotaz od: Vladimír

Chtěl jsem se zeptat na výsledky krve mého přítele, kterého jsem na ně poslal, jelikož má idiopatické bolesti pravého varlete, které je i mírně zvětšené, bolestivé, přičemž...

Zvýšené CEA může mít řadu příčin, chronická bronchitida zvýšení vyvolat může. Zvýšená hodnota, která byla náhodně zjištěna není důvodem k dalšímu vyšetřování- onkomarkery se...

Je mi 27 let, v listopadu jsem přestala brát antikoncepci Jeannin - brala jsem ji od 19, před Jeannin to byl Mercilon. Hrozně se mi zhoršila pleť. Nevím co by mi mohlo pomoci...

Paní Moniko, první dva Vaše problémy pravděpodobně souvisí s vysazením antikoncepce a jsou v celku běžné.Váš další problém bych již do souvislosti nedávala, a z takto drobného...

Krk

| Dotaz od: Monika

Paní doktorko omlovám se ale nenapsala jsem diagnozu budou mi odebírat punkční biopsie z krčních mandlí. Děkují za odpoved

Omlouvám se, ale v tomto případě Vám neporadím. Tohle spadá pod ORL. Nechtěla jsem pouze přesměrovat Váš dotaz, jelikož tato verze dotazu již není kompletní. Prosím, zkuste to...

Prosba o pomoc

| Dotaz od: Hanka

Přeji, prosím Vás moc o radu. Je mi 23let. Už 5let běhám po doktorech a nikdo neví, co se mnou. Neustále hubnu. Dělá mi problémy sníst cokoli mastného, tučného, smaženého i...

Žlučník mě napadl jako možná příčina, ale vzhledem k tomu, že jsou Vám stále dělána nějaká vyšetření, máte prokázáno, že problém není ani zde. Eventuelně zkuste stav konzultovat...

Když se řekne „mamografie“, většina žen alespoň tuší, že je to vyšetření prsů a souvisí s možným nálezem rakovinného bujení. Většinu také při této příležitosti napadne hodně...

 celý článek

V časných stadiích je rakovina plic bez příznaků. Příznaky jsou způsobeny poruchou průchodnosti dýchacích cest nebo rozšířením rakoviny do jiných částí těla.

 celý článek

Průjem a celiakie

| Dotaz od: Jana

Mám jíž delší dobu problémy s průjmy a nadímáním a křečemi. Vynechala jsem na půl roku mléčné výrobky a lepek. Nastalo jité zlepšení ale ne příliš velké. Lékař mi poradil jíst 3...

Vážená paní Jano, užívání Imodia nemá vliv na výsledek histologického vyšetření vzorku sliznice tenkého střeva v rámci diagnostiky céliakie. Z bioptických vzorků (při...

Strach a obavy

| Dotaz od: Daneček

Mám toho více tak se pokusím položit dotaz ve zkratce.Biopsie cerv.ut.12/2008-CIN 3.Konizace 1/2009 negativní.2/2009 Ab.spont.grav.m.l.v 18týdnu.11/2009 cytologie HSIL.Odběr HPV...

Riziko předčasného porodu tu je, ale jak to nakonec dopadne vám v tuto chvíli nikdo nedokáže říct.

Fibroadenom

| Dotaz od: veronikaG

Chtěla bych se zeptat, na sonu mi byl zjištěn nález: Bilat. žláza hruběji strukturovaná, ve vyšší vrstvě s naznačeným jemným distálním stínováním s maximem v HZK. V ostatních...

Normální nález, pravděpodobně tam je boulička, která je vlastně ne prsní, ale je to konec žebra.

Histologický nález

| Dotaz od: Tereza

Potřebuji poradit. Je mi 25 let, chodím pravidelně ke gynekoložce. Již několikrát mi bylo řečeno, že mi vyšlo cyto na hraně - jednou v pořádku, pak zase ne a tak pořád dokola...

K Vašim otázkám: difuzně pozitivní značí rozptýleně pozitivní. Bez známek stromální invaze je ta lepší varianta, značí to, že se nález nešíří. Konizace Vás určitě čeká, o jejím...

Prostata

| Dotaz od: Daniela

Mému muži je 34 let a už asi 4 roky má problémy s močením. Nejdříve se přišlo na ureaplasmata, která byla vyléčena a včera byl na cystoskopii, kde doktor v prostatě viděl na...

Vyloučitelné to není, ale je to v jeho věku málo pravděpodobné. Mohlo jít pouze o nateklou sliznici.

Uzliny v třísle

| Dotaz od: Nela

Byla jsem na preventivní prohlídce u gynekologa, a ten mi nahmatil uzlinu v tříslu. Proto mě poslal na ultrazvuk, tam mě ujistil doktor, že to je to na 99% v pořádku, ale pokud...

Sama nezmizí, je to reakce organismu na nějaký podnět. Většinou infekce v okolí. Čeká Vás sono, biopsie z uzlinky event.její odstranění (malý chir.zákrok).


 celý článek

Nádor je velký 3 cm,potíže mám občas,zaháním je deganem,dietou..měla jsem před operací,kdy mě měl být odňat žlučník,dvanácterník,půlka žaludku a část slinivky.Pár dní před...

Toto bohužel bez bližší znalosti vašich nálezů a zdravotního stavu nedokážu posoudit, nevím, jak jistá je diagnóza cystadenomu, jaká zobrazovací vyšetření byla provedena, zda...

Onemocnění jater

| Dotaz od: Luboš

Vážený pane doktore, v lednu tohoto roku jsem prodělal alkoholický zánět jater, biopsie odhalila tzv. fibrózu. Držím dietu, ale kouřím, protože mi to pomáhá při...

U onemocnění jater je problematické to, že pokud nezměníte svůj životní styl, může se onemocnění dále zhoršovat, fibróza je předstupněm takzvané cirhozy. Abstinence je rozhodně...

Adenom pankreatu

| Dotaz od: Lenka

Omlouvám se,ale dg jsem při svém prvním dotazu jsem napsala do předmětu dotazu.Má dg zní:mikrocystický serozní cystadenom hlavy pankreatu.Byla mně provedena biopsie...

Vysoce kohezivní = pevně drží při sobě, tkáň se nerozpadá, autolýza - rozklad, rozštěpení, zničení buňky ( pravděpodobně následkem zánětu a enzymatického štěpení), hydropické...

Erytematodes?

| Dotaz od: Pája

Delší dobu řeším drobné zdravotní obtíže. Problémy s polykáním, po porodu vnitřní křečové žíly, nyní křečové žíly na nohách, otoky lýtek, občasné průjmy (cca 2x měsíčně). Před...

Nebudte vystrašená, všechno se postupně zjistí a vyšetří. Štítnou žlázu byste měla mít vyšetřenu určitě (cholesterol je zvýšen bud samostaně, ale doprovází též poruchu štítnice...

Bolesti žaludku

| Dotaz od: František

Prosím o radu. Delší dobu mám problém se žaludkem. Skoro denně mně pálí žáha, je zcela jedno po jakém jídle, bolí břicho na šířku dlaně nad pupkem, je mi na zvracení, ale...

Váš problém je nepříjemný, a to užíváte léky, které snižují kyselost žaludku maximálním účinkem, zkusit můžete režimové opatření, tím mám na mysli polohu při spánku se zvýšenou...

Rakovina kůže je souhrnné označení pro nádorová onemocnění postihující kožní kryt těla. Typicky se projevují charakteristickými, různě zbarvenými výrůstky na kůži. Nádorová...

 celý článek

Jatra

| Dotaz od: Tomáš


Tomáši. Oceňuji, jak precizně jste se nad Vaším problémem zamyslel a popsal ho. Myslím, že Vás mohu uklidnit - pevně věřím, že ve Vašem případě nejde o jaterní cirhózu. Diagnosa...

Štítna žľaza

| Dotaz od: Zlatka

Pred necelými 2 mesiacmim kedy som bola u lekárky kvôli nádchche ma poslala pani doktorka na vyšetrenie so št. žľazou. Predpísala mi aj lieky - Propycil - 300 mg denne. Pred...

Máte zvýšenou funkci štítné žlázy, proto užíváte lék na snížení její přehnané aktivity. Nemoc se jmenuje hyperthyreosa a dočtete se o ní na tomto odkaze: http://www.ulekare.cz...

Zvětšená slinná žláza

| Dotaz od: Vendula

Pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně zvětšené slinné žlázy - před dvěma měsíci jsem si pod čelistí na krku nahmatala relativně tvrdou pravidelnou nepohyblivou bulku...

Děkuji za Váš dotaz. Zduření pojazykové slinné žlázy bývá opravdu většinou neškodné a máte i ultrazvukově potvrzeno, že je vše v pořádku. Žláza může být částečně ucpaná...

Polyp

| Dotaz od: Lucie

Jsem v 11 tt. V 6tt mi byl mým gynekologem odstraněn polyp ambulantně, histologie vyšla negativní. V 7tt pro špinění jsem byla na pohotovosti, kde mi prý zůstala stopka a tu...

Lucie, placentární polyp je slizniční výchlipka z čípku děložního, která se objevuje v průběhu těhotenství. Je třeba ho sledovat, aby se vyloučila možnost vzniku nádoru...

Malabsorbční syndrom

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko a vůbec všichni, kteří jste otevřeli tento odkaz. Děkuji za odpověď, a napadají mě další. Malabsorbční syndrom mám už dlouho, pak mám dráždivý tračník. Před 8 lety...

1) Bezlepková dieta někdy pomáhá i v případě, kdy pacient vůbec celiakií netrpí ( lupénka, různé ekzémy), takže zlepšení při této dietě není úplně 100% potvrzení této diagnosy...

Zvýšený alt

| Dotaz od: David

Dobrý večír, mám menší problém, zhruba před 5 lety jsem daroval krev, vše bylo v pořádku, ale pak najednou mi při kontrole zjistili zvýšenou hodnotu jaterních testl ALT, ASL...

Milý a laskavý pane- je od Vás moc prima, že tak dlouho působíte jako dárce krve..Váš problém není nijak ojedinělý, požadavky na stav dárce jsou opravdu hodně přísné. Tzv...

Kapslová endoskopie

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, zda se dá využít kapslová endoskopie i při vyšetření žaludku, jícnu nebo konečníku. Pak by mě také zajímalo jeslti musí být při tom člověk v nemocnici, co...

Františku. Kapslová endoskopie je obecně jen možnou alternativou ke klasickému vyšetření endoskopem, jehož výsledky jsou daleko lepší a kromě toho umožňují nejen diagnostiku...

Dovoluji si využít služeb Vaší internetové poradny. Jedná se mi o následující zdravotní problém: Celoživotně se mi na dýchacích sliznicích tvoří vazký, lepkavý hlen, který se...

Uvedené obtíže v první řadě evokují podezření na cystickou fibrózu, ale ta už byla vyloučena a navíc bez léčby se pacienti jen naprosto výjimečně dožívají Vašeho věku. Celiakie...

Dcera-7let, má mírný atopic.ekzem a mírnou alergii na pyl trav. Babička má autoimunitní lupus. Při krevním vyšetření na imunologii byl zjištěn deficit MBL a pozitivní protilátky...

Vyšetření protilátek proti tkáňové transglutaminaze v diagnsotice celiakie je velmi citlivé a spolehlivé vyšetření, i tak se konečná diagnosa musí potvrdit biopsií z tenkého...

Cysty na štítné žláze

| Dotaz od: Jana

Před asi 17-ti lety mi byl vyoperován pravý lalok ŠŽ pro diagnózu "koloidní struma". Levý lalok pracuje bez problémů, krevní testy mám stále v normě, neberu žádné léky. Při...

Samotné ultrazvukové vyšetření štítnice je orientační a nelze z něj určit povahu dyných uzlíků. Dále se provádějí scintigrafická vyšetření či biopsie- indikace je na Vašem...

Nejzávažnějším onemocněním jícnu je karcinom. Nejčastěji jim bývají postiženi muži vyššího věku. Až nápadně častý je jeho výsky u kuřáků, osob žvýkajících tabák a alkoholiků...

 celý článek

Prostata;

| Dotaz od: Jiří

Vážení lékaři. Tímto Vás prosím o odpověď ohledně mé prostaty.Byl jsem již 2x na biopssii a teď mám jít po 3.PSA mám za rok zvíšené z 2,5 na 5,1.Chtěl bych vědět zda existuje u...

Jiří. Kdyby existovalo jedno jediné vyšetření, které je neinvazivní a na 100% řekne, zda se jedná nebo nejedná o nádor prostaty, tak by už dávno bylo zavdeno do praxe. Ušetřil...

Celiakie

| Dotaz od: Vlasta

Ráda bych se na Vás obrátila s dotazem jménem mého manžela. Náhodně mu byly zjištěny vyšší hodnoty AST a ALT (kolem 1,6), i přes držení diety (cca čtvrt roku) a samozřejmě...

Vyšetření na celiakii bych u manžela určitě doplnila, zvláště pokud má klinické projevy /průjmy, kožní projevy../. Ještě jsem se nesetkala, že by pacient s celiakií měl zvýšené...

Mám uzlový útvar 12,9x9,7x18mm na pravém laloku a jedna s cyst.rozpadem o velikosti 6,3mm. Biopsie ukázala nezhoubný útvar. Doporučili byste jen sledování nebo operaci a znamená...

Vzhledem k cytologii i celkové velikosti uzlu bych se přikláněla pouze k dalšímu sledování ultrazvukem. Cystická přestavba uzlů je poměrně běžná, nic konkrétního to o jejich...

Chaplinův nádor

| Dotaz od: iveta

Mám bouli na krku a veškeré příznaky jakoby nádorového onemocnění - neustálá únava, krev z nosu, ucpaný nos, ale výsledky krve jsou všechny v pořádku, prý je tu podezření na...

Bohužel informace o tumoru s takovýmto názvem jsem nikde také nenašla (pozn.jako nádory se někdy označují i zánětlivá onemocnění). Vyčkejte výsledku biopsie, pak, až bude...

Děložní čípek

| Dotaz od: Alena

Při běžné kontrole na gynekologii dceři zjistili ze stěru problém na děložním čípku, nález potvrdil i druhý stěr a proto jí byla doporučena biopsie. V případě, že by se jednalo...

Dost dobře nerozumím vašemu dotazu - pokud je podezření ze stěru čípku (stěr je jen odběr pár buněk ze sliznice), provede se biopsie (která odebere více vrstev buněk nad sebou...

Vysoké jaterní testy

| Dotaz od: Lukáš

V neděli jsem byl propuštěn z hospitalizace, a mám zvýšené jaterní testy. BILIRUBIN: 17,0 ALT:4,33 AST:1,77 GGT:7,96 ALP:2,06 ENZYMY:LD:7,9 ALBUMIN:31,0 CB:70,6 CRP:2,1...

Bohužel vám nedokážu poradit, protože neznám vaši celou anamnézu se všemi diagnózami. Užíváte velmi rozsáhlou medikaci, mimo jiné pro potlačení imunity (jste po transplantaci...

Celiakie lékař

| Dotaz od: HAna

Prosím, potřebuji najít lékaře, který by mi pomohl s mojí nemocí. Mám celiakii, to mi řekl alergolog z krevních testů, vím, že by měla následovat biopsie, ale na tu už jsem...

Lékaře zaměřené a vysoce specializované na celiakii najdete v Pardubické nemocnici, gastroenterologické odd: http://www.nem.pce.cz/index.php?_site=pkn_web&_file=/website...

Kombinace léků

| Dotaz od: Alex

Pane doktore, mám následující problém. Trpím pokročilou fibrózou jater v důsledku alkoholismu (biopsie v roce 2008 cirhózu sice nepotvrdila, ale ani ji nevylučuje). Držím...

Uvedené léky je možné užívat v nutných případech i při onemocnění jater. Ve Vašem případě je zřejmě užívání Zoloftu a Rivotrilu nevyhnutelné. Je třeba totiž vzít v úvahu, že...

Uzel ve štítné žláze

| Dotaz od: Monika

Už přes dva roky se léčím na endokr. pro uzel na ŠŽ. Byla jsem pouze na sonu a krevních testech, hodnoty ŠŽ v pořádku. Beru 1/2 tab. Letroxu 50 na "pomoc" uzlu. Chtěla jsem se...

Při sonografickém vyšetření ložiskových změn ve štítné žláze hodnotíme řadu věcí, mimo jiné i takzvané nepřímé známky maligního bujení jako je růst uzlu, jeho ohraničení...

Zánět jícnu

| Dotaz od: Barbora

Chtěla bych vás moc poprosit o radu. Asi před měsícem a půl jsem podstoupila fibroskopii a byl mi zjištěn velmi mírný zánět jícnu. Dle doktora nic vážného. Biopsie se závěrem: V...

Medikace se mi jeví dostatečná a změnu medikace může udělat jen váš ošetřující lékař. Vaše potíže má mnoho pacientů a příznaky a reakce jsou dosti podobné. Sám se domnívám...

Dceři jsme před pár týdny našli asi 2cm zvětšenou nadklíčkovou uzlinu,je tuhá a prý ne moc pohyblivá,nebolí,dcera je zcela zdráva,měla jen zanícené 2 zub před 3měsíci.Na sono...

Nádorem postižená uzlina by byla podezřelá na sonu a pak by následovala biopsie a vyštření, zda se jedná nebo nejedná o nádor. Vzhledem k tomu, že na sonu nic nenašli- tak si...

Operace ramene

| Dotaz od: Jitka

Mám po operaci ramene otevřená biopsie s resekcí mediální části hlavice a synovektomie s nálezem intraartikulární pigmentovaná vilonodulární synovialitida. Mám šílené bolesti a...

Každou bolest lze ošetřit tak, abyste měla alespoň snesitelné obtíže. Ve Vašem případě bylo, co se týče péče o rameno jako takové, vyčerpáno mnoho možností, ale ještě jsou...

Celiakie

| Dotaz od: Věra

Paní doktorko,měla bych k Vám následující prosbu o zodpovězení mého dotazu.Na základě biopsie mi byla před 5 měsíci diagnostikována celiakie se stupnicí March 3a.Před týdnem...

Pokud máte histologicky potvrzenou celiakii a začala jste dodržovat bezlepkovou dietu, tak je v pořádku, že hodnoty protilátek proti tkáňové transglutaminase poklesly a proti...

Gynekologie patří mezi chirurgické (operační) obory. Gynekologická operativa začíná od krátkých někalikaminutových zákroků a pokračuje až po rozsáhlé operace, na kterých mnohdy...

 celý článek

Uzlina

| Dotaz od: Alena

Mám již 3 měsíce na krku soliterní, tuhou, volně pohyblivou uzlinu. Krevní obraz, B2M a zoocenozy byly negativní, sono nejprve také nyní s verdiktem 12*10mm uzlina se setřelou...

Nález setřelé struktury ze SONA nemusí stoprocentně znamenat rakovinu- příčinou může být i zánět, atd. Příčinu objasní stoprocentně biopsie, nebo patologický rozbor vyňaté uzliny.

Prostata a hodnoty psa

| Dotaz od: luba

Dostal jsem souhrnné výsledky vyšetření prostaty: PSA vloni 3,111, letos 4.340. fPSA loni 0.46, letos 0.88. %fPSA z psa vloni15, letos 20. Myslíte,,že při tomto vzestupu PSA...

Hodnoty prostatického antigénu- tedy PSA nutno vztahova k věku pacienta, protože fyziologicky stoupají s věkem, aniž by znamenali vyšší riziko tumoru. Ve věku mezi 40 až 50...

Fibroza

| Dotaz od: Pavel

Prosím Vás, je mi 30 let a chtěl bych se zeptat. Četl jsem na těchto stránkách nějaké články a rád bych se zeptal. 1) může žít člověk normálně dalších spoustu let po...

Pavle, po transplantaci jater pacienti přežívají řadu let (desítky let) a vedou zcela normální život, dokonce mohou i sportovat. Jaterní fibrózu nelze posuzovat podle hodnoty...

Boulička v tříslech

| Dotaz od: Lenka Z.

Můj manžel si našel v tříslech "bouličku" o velikosti hrášku a při doteku ho bolí.Vypadá jako podkožní tuková boulička,ale je divné,že ho to bolí.Můžete mi prosím poradit co to...

Lenko, bolestivá boulička by mohla být například zánětem postižená uzlina, bez vyšetření to ale nelze určit, záleží i na tom, jak dlouho manžel bouličku v třílech má. Doporučuji...

Kolposkopie je gynekologická vyšetřovací metoda, při které se prohlíží pochva a děložní čípek pomocí mikroskopu. Kolposkopie slouží k zachycení změn na děložním čípku. Je...

 celý článek

Seatosa

| Dotaz od: Petr

Vážená paní doktorko, děkuji za Vaši odpověď. Abych Vám upřesnil moji situaci. Beru antidepresiva a za rok a půl jsem přibral cca. 25 kg. Játra mi ztučněly a diagnostikovali mi...

Petře, prostá jaterní steatóza je nezávažné a vratné postižením jater. Za určitých okolností se však k prosté steatóze může přidat zánětlivá složka a nemoc může přes obraz...

Konizace, zjištění hpv -hr

| Dotaz od: Pavla

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. nechci být za hysterku, ale mám podstoupit konizaci, pan doktor řekl, že to max. počká do 1/2012(takže asi závažnější) doposud jsem...

H-SIL je nález z cytologie, CIN 2-3 je nález z histologie, tedy z biopsie. Obojí výsledek znamená nález dysplastických buněk, tedy buněk, které ještě nejsou rakovinné, nicméně...

Svědění, suchá kůže, povlak

| Dotaz od: nefertiti

Asi rok trpím problémem, který se někdy jeví jako exém, kůže mi na malých labií mi vysychá, je svědivá a pochva se pokryje bílým povlakem, který je drolivý (např při utírání po...

Máte pravdu, je možné, že bude nutné provedení biopsie. Doporučila bych Vám navštívit kožního lékaře. Kdo Vám vůbec předepsal kortikoidní mast? Tu bez předpisu nekoupíte.

Toto onemocnění je způsobeno virem hepatitidy B. Na rozdíl od onemocnění hepatitidou A tato nemoc může přejít do chronického stádia. Nemocný je navíc ohrožen vznikem cirhózy...

 celý článek

Hpv

| Dotaz od: Nervak

Je mi 37 let, mám tři děti a při pravidelné gynekologické prohlídce mi byl diagnostikován HPV s doporučením biopsie. z Z nálezu jsem byla tak zděšená, že jsem zapomněla lékaři...

1)Přenos je možný jedině pohlavním stykem. 2)Vašemu manželovi žádné zvláštní riziko nehrozí, pokud by měl nějaké obtíže, byly by to drobné bradavičky na zevním genitálu. 3...

Po biopsii prostaty mi byl diagnostikovan karcinom a byl jsem lekarkou odeslan na rtg plic (bez nalezu), scinti kostry (tez bez nalezu metastaz) a usg jater se sonovue. Vysledek...

S jistotou lze malignitu prokázat pouze biopsií jater -kde se zjistí i původ (souvislost s prostatou, jiný nádor, nebo něco úplně jiného, nenádorového). CT vyšetření může UZ...

Po biopsii prostaty mi byl diagnostikovan karcinom a byl jsem lekarkou odeslan na rtg plic (bez nalezu), scinti kostry (tez bez nalezu metastaz) a usg jater se sonovue. Vysledek...

Milý Filipe, k otázce č.1 Vám nejsem schopna poskytnout přesnou odpověď. Ultrazvuk obecně je na stanovování jaterních lézí velmi dobrý. Ale stejně jako v životě ani v medicíně...

Fibroscan

| Dotaz od: Jana

Ještě bych se ráda zeptala, četla jsem, že jste psala, že na fibroscanu se pozná i počínající fibroza nebo cirhoza. Je to prosím opravdu tak?V článku od mudr.Aiglové se píše, že...

Jano, elastografie (fibroscan) jako každá neinvazivní diagnostika neposkytuje 100% spolehlivost. Pouze histologické vyšetření, tedy jaterní biopsie určí, zda dochází k rozvoji...

Orl

| Dotaz od: Monika

Paní Doktorko dnes jsem byla na punční biopsie krční mandlí. Nález štítná žláze je vcelku homogenní v dolní části při trachee je drobný uzlík 9x8x8 mm , lehce hrubší struktury...

Takže nakonec jste přece jenom nebyla na žádné punkci krční mandle, ale na punkci uzlu štítné žlázy. Z tohoto popisu ultrazvuku a samotného výkonu lze vyvodit pouze to, že máte...

Slinné žlázy

| Dotaz od: Jitka

Už rok mám levou slinnou žlázu pod jazykem větší než pravou. Nijak mě nebolí ani mi to v ústech nevadí. Doktorka mi na to koukala (nesahala) a řekla že to nic závažného není, že...

Ano, kamínek je opravdu nejpravděpodobnější, pokud byste chtěla přesnější vyšetření, požádejte svou stomatoložku. Kamínek, který neúplně uzavírá vývod slinné žlázy, opravdu...

Bolesti v podbřišku,záněty...

| Dotaz od: Lenka H.

Prosím Vás tímto o radu. Již delší dobu mám problémy- častější bolesti v podbřišku (s různou intenzitou připomínající menstruační bolesti),s častými nálezy v moči-bílkovina a...

Dle mého názoru Vše obtíže s sebou přináší zůžení močové trubice, jež způsobuje stagnaci moči, což umožńuje rych lejší pomnožení bakterií. doporučovala bych důsledný pitný...

Očišťovací fun...

| Dotaz od: Milan Svoboda

Očišťovací funkce ledvin zatím OK, krev 3, bílkoviny 1, výsledek z moče za 24 h, JT ALT 0.86. AST 1.23 jinak OK, klinicky nekomfort (nejde o bolest) v pravém boku stěhovavý od...

Biopsie ledvin by v tomto případě byla jedním z diagnotických postupů. Vzhledem k její náročnosti a zátěži na pacienta je ale pravděpodobně zatím zbytečné ji postupovat...

Kortikost. léčba medrol

| Dotaz od: Zdena

Na podzim loňského roku jsem prodělala zánět l. prsu. Po biopsii stanoveno – susp. granulomatosní abscedující mastitida. ATB neúspěšné. Při operaci, prs rozřezali a...

Jedná-li se o autoimunitní granulomatózní zánět, je tato léčba na místě. Imuran se k Medrolu přidává za účelem snížení dávky kortikoidů. Obvykle se také postupně dávka...

Rakovina ledvin (renální karcinom, nebo také adenokarcinom ledvin) je zhoubný nádor, který vyrůstá z buněk výstelky ledvinných kanálků. Objevuje se nejčastěji u lidí ve věku po...

 celý článek

V dětství se mi objevila na prstu pravé ruky menší boulička, něco jako mozol. Po konzultaci s lékařem mi byla doporučena indulona na ruce. Čas šel dál a já problém přestal řešit...

Já bych vám doporučovala konzultaci v Revmatologickém ústavu v Praze Na slupi, protože je útvar poblíž kloubu. Je to republikový ústav plný specialistů, kteří se setkávají s...

Adenofibrom prsu

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat na můj problém. Na sonu prsou mě byl zjištěn adenofibrom o velikosti 15×7mm a mám ho už docela dlouho. Byla mi dále navržena biopsie...

Milá Petro, nemáte důvod k znepokojení, adenofibrom/fibroadenom je nezhoudný nádor prsu, který se ve zhoubný časem nemění. Obecně řečeno jsou k chirurgickému odstranění...

Autoimunitní hepatitida

| Dotaz od: Petra

Mojí neteři ve věku 3.let podle veškerých rozborů krve v Brně byla jednoznačně diagnistikována autoimunit.hepatitida.Prosím jaká je prognoza u tak malých pacientů a jaká je...

Léčbou této nemoci se zabývají všechna větší pediatrická oddělení, zejména při fakultních nemocnicích, brněnské zcela jistě také. Prognóza (z mně dostupných údajů): 70 % dětí...

Krev v ejakulátu

| Dotaz od: Josef

Byl jsem 17.3. na biopsii prostaty pod UZ kontrolou - 10 vzorků z obou laloků pro histol. vyšetření. Nemám žádné jiné zdrav. problémy po tomto zákroku ani krev v moči nebo ve...

Krev v ejakulátu rozhodně normální není. Mohlo by se ale ještě jednat o následky biopsie prostaty. Doporučoval bych proto návšetevu ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Trávicí potíže

| Dotaz od: Martin B.

V květnu tohoto roku jsem prodělal akutní zanet prostaty(po 3 antibiotikach,mi kultivace potvrdila negativni nález .Od te doby mam problem se zazivanim-prujmy bolest zaludku...

Crohnovu chorobu lze diagnostikovat pouze vyšetřením tlustého střeva, tedy kolonoskopií. Gastroskopie je vyšetření žaludku, neslouží k vyšetření tlustého střeva. Průjem může...

Dotaz který uvádím se týká mojí tříleté dcery. Dcera nedávno podstoupila sérii vyšetření v důsledku menšího vzrůstu. Ve třech letech je na 2.percentilu (11,32 kg a 87 cm).Byl...

Laboratorní screning celiakie je velmi spolehlivé vyšetření, nález by se měl ověřit biopsií střevní sliznice. I když v případě Vaší dcerky nebyl nález z biopsie zcela...

Nejobávanější komplikací transplantace srdce je rejekce. Co to znamená? Imunitní systém všeho těla vás chrání před infekcí. Jako hlídač vyhledává buňky, které jsou odlišné od...

 celý článek

Rakovina prostaty

| Dotaz od: jitka

Mému tatínkovi byla dneska diagnostikována rakovina prostaty. Je mu 62 let, važí 105kg a je cca 185cm vysoký. V lednu na preventivní prohlídce mu byla naměřena hodnota psa 7,4...

Milá Jitko, hodnota PSA naměřená v lednu, již byla vyšší než je hranice pro věk Vašeho otce. Nepíšete, proč se v lednu vlastně odběry dělaly, jaké měl tatínek obtíže. Z toho, že...

Psa

| Dotaz od: jan

Jsem roč 57, vážím 82 kg, výška 173, loni v březnu jsem byl na biopsii , byla neg. Nyní mi zjistili PSA 7,2 index 0,14 a můj dr. chce novou biopsii. Žádné výrazné problémy...

Jane. Pokuď je hodnota poměru fPSA/tPSA pod 0.15, tak se obecně doporučuje provést biopsii- čím nižší je hodnota, tím vyšší je riziko karcinomu prostaty. Je samozřejmě na Vás...

Problém po abscesu v nadvarleti

| Dotaz od: Brert46

Řozšiřu ještě svuj dotaz měl jsem abscs v nadvarleti řešeno to bylo antibiotiky do žíly i orálně do týdne ustup potíží oteklé varle splasklo jen v navarleti mám stuhlého něco...

Na prvou otázku Vám zodpovědět nedokážu zcela stoprocentně- pokuď se zánět vyhojil až vznikem jizvy, tak se jedná o změnu trvalou, ale funkci varlete by to ovlivnit nemělo. K...

Folikulární neoplazie

| Dotaz od: miri

JSEM PO PUNKCI ŠŽ,V PRAVÉM LALOKU MÁM UZEL,BIOPSIE NEVYLUČUJE FOLIKULÁRNÍ NEOPLASII,CHTĚLA BYC VĚDĚT JESTLI TO ZNAMENÁ ŽE JE PODEZŘENÍ NA ZHOUBNÝ NÁDOR,POKUD ANO JAKÁ JE ŠANCE...

Podezření na nádorové onemocnění tady je, pokud absolvujete odstranění štítné žlázy a potom budete chodit pravidelně na kontroly, je vyléčení vysoce pravděpodobné. Hezký den.

Sono

| Dotaz od: Jitka

Chtěla bych se zeptat na Váš názor k mému vyšetření (ultrazvuk krku). Nález: štítná žláza mohutnější, istmus rozšířený na cca 5 mm, v obou lalocích jsou paterny anechogenní...

Kromě pravidelných kontrolo ultrazvukem to chce ještě pravidelné kontroly funkce štítné žlázy pomocí odběrů (dělá praktický lékař). Pokud by se Vám, jemu nebo na SONO vyšetření...

Nejčastějším varovným signálem rakoviny kůže je nové znaménko či změna již existujícího mateřského znaménka.

 celý článek

Vyšetření žaludku

| Dotaz od: Marie

Pane doktore byla jsem na vyšetření žaludku kde je v jícnu esofagitida 1 st/ mám hiatovou hernii/ v žaludku lehkou antrumgastridis biopsie z antra na CLO a z termin. jícnu...

Vážená paní Marie, ezofagitida je zánět jícnu; hiátová hernie je brániční kýla; antrumgastritis je zánět sliznice v horní části žaludku. Biopsie znamená odběr malých vzorků...

Komplikace.

| Dotaz od: Hanka.

Je mi 49 let, už před 2.lety mi vynechala menzes,která nepřišla ani po aplikaci Agolutinu,krev odebrána, zjištěny hraniční hodnoty hormonů pro přechod. Krvácení se ale po půl...

Adenomyoza v podstatě je zvětšená děloha,krvácení po výkonu může být,Brufen jej může zesílit, zkuste raději Algifen ve vašem případě bude rozhodující výsledek histologie z...

Druha cast MGR na axialnejvedeny sekvenciach bezredukcie chrup. feropal.sklbenia casti retimaculumpatelae intaktne mierny vypotok ligamentumpatallae hofovo telesobez pat..zmien...

Nelze jen z pěti řádků popisu magnetické rezonance učinit závěr. Je třeba znát předchorobí, potíže pacienta, případné bolesti, vidět nález, znát laboratorní hdonoty, koleno...

Štítná žláza

| Dotaz od: Sandra

Dnes jsem byla na vyšetření scinti ŠŽ.Hlavní diagnóza je: EO42 Struma netoxická mnohouzlová. Závěr: Struma polynodosa l.dx. Vpravo-drobný teplý uzel na rozhraní střední a dolní...

Sandro! Teplý uzel, který máte v pravém laloku štítné žlázy je místo se zvýšenou tvorbou hormonů, studený uzel nebo oblast je naopak místem s nízkou nebo žádnou tvorbou hormonů...

Virus hepatitidy C byl objeven až v roce 1989. Přesto však je tento virus nejčastější příčinou cirhózy jater ve vyspělých zemích. V průběhu infekce se může virus měnit ( mutovat...

 celý článek

Již čtyři měsíce mi padají vlasy. Dosud nepomohla kosmetika z lékárny (šampón Plantur 39, Biohair, Biosil, Pangamin Bifi Plus) ani injekce B12, na které chodím měsíc.Vlasy jsem...

Rozhodně si myslím, že váš celkový stav vyžaduje další vyšetření a léčbu. To, co popisujete, rozhodně nelze označit za "zdraví". Váš celkový stav - únava a další psychosomatické...

Nález hsil

| Dotaz od: Madlen

Vážená paní doktorko, tento týden jsem byla doporučena ke konziliárnímu vyšetření. Stěr z děložního čípku byl uspokojivý a jako závěr mám uveden HSIL, displasie cervix, diagnóza...

Madlen, výsledek stěru HSIL značí těžké dysplastické buňky. Určitě budete kolposkopicky vyšetřena, případně bude odebrána biopsie z děložního čípku. Následně bude čípek zcela...

Vysoké jaterní testy

| Dotaz od: Petr

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem. V roce 2004 mě byly náhodou v nemocnici diagnistikovány zvýšení jaterní testy. V té době byly jaterní hodnoty...

Petře! Pokud jde o stravování, proběhly studie, které hodnotily podávání antioxidantů (vit. C a E a selenu) pacientům trpícím steatohepatitidou s cílem zmírnit následky...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: