Hypertyreóza

Začali jste nápadně hubnout, nápadně se potíte a trápí vás průjmy? Trpíte úzkostmi, nespavostí a třesou se vám prsty? Na vině může být zvýšená produkce hormonů štítné žlázy neboli hypertyreóza. Než se příznaky vystupňují, je třeba zahájit účinnou léčbu.

Popis nemoci:

  • Hyperfunkce štítné žlázy je nejčastěji zapříčiněna postižením samotné žlázy zánětlivým, autoimunitním či nádorovým procesem, vzácněji pak onemocněním podvěsku mozkového, který činnost štítnice ovlivňuje.
  • Nadměrné množství hormonů v krvi (tyroxinu a trijodthyroninu) vede k urychlení metabolických pochodů a řadě příznaků, jako je hubnutí, zvýšené pocení, průjmy, zrychlení a nepravidelnost tepu, zrychlené dýchání, rozvoj osteoporózy, psychické potíže, postižení očí a další.

Obvyklá léčba:

Rizika neléčení nemoci:

  • V terapii se uplatňují léky snižující tvorbu hormonů štítné žlázy (takzvaná tyreostatika), dále chirurgické odstranění postižené štítnice (tyreoidektomie), případně léčba radioaktivním jódem.
  • Neléčená hypertyreóza vede k postupnému vystupňování příznaků a může vyústit v život ohrožující tyreotoxickou krizi – ta se projevuje zvýšenou teplotou, neklidem, třesem, zvracením a průjmy, zrychlením tepu, nepravidelností srdečního rytmu až srdečním selháním.

Přečtěte si více


Je mi 16 let. v 15cti letech mi našla p. doktorka tuto nemoc totiž hypertyreozu, díky včasnému nálezu a pravidelnému braní prášku (thyrozol) jsem se z této nemoci "vyléčila...

Milá slečno, problémy s dechem mohou mít celou řadu příčin, mimo jiné i zvětšení štítné žlázy nebo hypertyreózu. Ale také mnoho jiných možností. V každém případě jde o závažný...

 
Výskyt hypertyreózy je odhadován okolo 2 % u žen a 0,2 % u mužů

Nadbytek hormonů štítné žlázy v důsledku její zvýšené činnosti označujeme jako tyreotoxikózu nebo hypertyreózu. Výskyt všech forem tohoto onemocnění je odhadován okolo 2 % u žen...

 celý článek
Nejčtenější článek Krémy řady Neovadiol prokazatelně pomáhají zpomalovat účinky hormonálního stárnutí.

Přibývající léta a hormonální změny se negativně podepisují na zdraví pokožky. Výsledkem působení nepříznivých faktorů je tenká, suchá a vrásčitá pokožka. Tajemství zdravé a...

 celý článek

Subklinická hypertyreóza

| Dotaz od: Vilma

Může subklinická hypertyreóza způsovobat obsese ? a během menstruace smutnou náladu i dokonce její zpoždění ? Mé TSH je 4.68. A ještě není léčená. Děkuji za odpověď.

Štítná žláza má na hormonální systém a veškerý metabolismus v těle přímý vliv - takže ano, i změny nálady i poruchy menstruce. Vaš hodnota však svědčí spíše o hypothyreose...

Nejčtenější článek Ilustrace

Znáte to, stačí pár chladných dnů a je tu virový zánět průdušek – bronchitida. Antibiotika by na viry nezabrala, takže asi nezbude než ulehnout a trpět. Nebo existuje jiné řešení?

 celý článek

Mozna hypertyreoza

| Dotaz od: Robert

Krvni vysetreni: S-TSH:0,96, S-volny T4: 26,2. Indikuji tyto hodnoty jiz aktivni hypertyreozu a muzou zpusobovat priznaky jako: uzkost, tachykardie, nervozita, hubnuti, telesnou...

Ano, podle výsledků máte zřejmě zvýšenou funkci štítné žlázy. Všechny uvedené příznaky k tomuto onemocnění patří.

Léčím se na hypertyreózu s klasickými příznaky. Jen nemám zvětšenou štítnou žlázu a nemám problémy s očima. TSH=0.0 FT4=60 Beru denně 10 tablet Propycilu, ale zatím po 3...

Negativita všech protilátek je nejčastěji přítomná, když je za zvýšenou funkci žlázy zodpovědný nějaký uzel ve štítnici, který tvoří hormony nekontrolovaně. Pokud ale opravdu...

Hypertyreoza a moře

| Dotaz od: Jana

Pani doktorko,mám dotaz ohledně mého zdr. stavu. Lecím se s hypertyreozou od 8/2011...jiz drive jsem s vami konzultovala prubeh. Beru Thyrozol 10mg - 0,5 tbl. obden. hodnoty TSH...

Bohužel si nevybavuji Váš minulý dotaz. Každopádně výsledky máte hezké, osobně bych už zkusila Thyrozol pomalu vysazovat. Neznám ale hodnoty TRAK, které jsou pro to rozhodující...

Ráda bych se zeptala, zda-li má zvýšená funkce štítné žlázy vliv na mužskou plodnost. Manžel bere 1 tabletu léku Propycil denně a jeho hodnoty jsou již v normálu. Léčí se cca...

Hanko, pokud je již funkce štítné žlázy kompenzována, žádný vliv na plodnost by ani onemconění ani léčbě mít neměla. Příjemný den

Hypo ci hypertyreoza?

| Dotaz od: Slavka

Mam 30 rokov, v novemri 2010 som mala missed abortion. Po MA mi bola zistena odchylka vo fungovani SZ, tak som ako prevenciu proti potratom dostala L-thyroxin. Nizsie je...

Nejde bohužel jenom o hodnotu TSH. Výsledky je nutné hodnotit komplexně a u vás je zcela jasná tendence k narůstání hladin periferních hormonů štítné žlázy, tedy těch, které...

Hypertyreoza a moře ii.

| Dotaz od: Jana

Vazena pani doktorko, dekuji za Vas cas a rychlou odpoved. Jednalo se mi o to, ze nyni beru obden tyrozol 0,5tbl. a Dr.mi rekla,ze kdyz pojedu k mori,tak at radeji beru leky...

V případě GB nemoci a plánování těhotenství je důležité to, jestli máte pořád pozitivní TRAK. Pokud ano, pozitivita trvá víc než cca 18 měsíců a Vy chcete otěhotnět...

Chtěla jsem se zeptat, jak je to se štítnou žlázou v těhotenství. V březnu toho roku mě zjistili štítnou žlázu s vysokými hodnotami FT4 a FT3. Měla jsem to 87,4 a 27,9. Nasadili...

Těhotenství bych rozhodně plánoval až po stabilizaci funkce štítné žlázy. Jestli otěhotníte neplánovaně, tak to rozhodně musíte ihned oznámit svému endokrinologovi a ten...

Od 9/2011 se léčím s hypertyr.ŠŽ. Dg.G.B choroba.Posledni vysledky: TSH/1,33 FT4/15,5 FT3/4,37.Beru nyni Thyrozol 10 - 0,5 tbl. ob den. Je mi 31let.Planuji těhotenství a lékaři...

Ideální je těhotenství v úplné remisi GB nemoci - tj když nepotřebujete již žádné léky. Jak Thyrozol, tak Propycil (jediné u nás dostupné tyreostatika) mohou mít negativní vliv...

Štitná žláza-hypertyreoza

| Dotaz od: zuzana

Dobý den,chtěla bych se zepta na toto:chodím už 5let ke své praktické lékařce s poruchou štitné žlázy,o které jsem do té doby nevěděla a lékařka mi ji zjistila z krevního testu...

Zuzano, podle výsledků se určí jednoznačně, zda máte hypo nebo hyperfunkci, pokud užíváte substituci /Letrox/, jde určitě o hypothyreosu. Pokud ale máte nějaké subjektivní...

Hypertyreóza

| Dotaz od: Dagmar

Od r. 2008 jsem léčena pro autoimunitní hypertyreózu, Thyroxin jsem měla vysazen květen-červenec 2010, v srpnu došlo k relapsu, opět jsem užívala Thyroxin, stav se jen pomalu...

K únavě může v současnosti již přispívat i psychické vyčerpání. Možná by proto pomohla léčba k vyladění psychiky.

Osteoporóza může přijít kdykoliv. Postihuje především starší ženy, není však výjimkou, že onemocní i mladý člověk nebo dítě. Na vině jsou různé faktory, k těm nejtypičtějším...

 celý článek

Období těhotenství bývá považování za jedno z nejkrásnějších období v životě ženy. Aby tomu tak skutečně bylo, je nutné pečlivě sledovat zdravotní stav nastávající maminky.

 celý článek

Jsem rok od prvního porodu, po kterém mi byla zjištěna hyperfunkce štítné žlázy, bohužel až docela pozdě po porodu, takže se nyní léčím jen cca půl roku, zpočátku navíc několik...

Doporučoval bych konzultaci přímo s ošetřujícím gynekologem a endokrinologem. Těhotenství při hyperfunkci štítné žlázy je rizikové jak pro matku, tak i pro dítě, proto je třeba...

V červnu loňského roku mi byla zjištěna zvýšená funkce štítné žlázy(hodnoty: THS-0,028, FT3-11,5, FT4-32,2, anti-TPO-735, antiTG-112, Trak-negativní.) Do konce roku jsem měla...

Vážená paní Alenko, podle uvedených výsledků by se skutečně mohlo jednat o Gravesovu-Basedowovu chorobu. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším endokrinologem na výběru optimálního...

Jsem v péči lékaře pro špatnou funkci štítné žlázy. 10 let užívám euthyrox 50mg/1denně-dávky vždy dle výsledků vyšetření. Nyní mi bylo řečeno,že mám výsledky "špatné" pro...

S největší pravděpodobností trpíte nadměrnou funkcí štítné žlázy. Je proto nutné zjistit příčinu tohoto zjištění a poté ji, buď medikamntózně a nebo operativně odstranit. Hezký...

Štítná žláza je endokrinní orgán tvořený dvěma laloky vejčitého tvaru, které jsou spojeny takzvaným isthmem (můstkem). Nachází se v podkoží na přední straně krku pod štítnou...

 celý článek

Štítná zlaza

| Dotaz od: Lenka

Prosím vas o překlad lékařské zprávy mamky.Záchyt heperthyreozy bez přítomnosti auto protilátek.Co to znamená a jak se to da lecit?Dekuji

Milá Lenko, hypertyreóza je nadměrná činnost štítné žlázy. Do léčby patří dieta s omezením jódu (vynechat nebo omezit: jodovaná sůl, minerálky, mořské ryby a produkty, med), v...

Štítná žláza

| Dotaz od: Monika

Již od září 2014 se léčím se zvýšenou funkcí štítné žlázy(autoimunitní tyreotoxikoza) . Prvotní hodnotyTSH 0,005 mIU/l , T4 100 pmol/l , T3 39,5 pmol/l , byl mi nasazen...

Vážená paní Moniko, pokud by supresivní léčba nestačila k normalizaci funkce štítné žlázy a k zamezení klinických projevů hypertyreozy, pak je ke zvážení zmíněná možnost...

Hypertyreóza vzniká při zvýšeném uvolňování hormonů štítné žlázy do Vaší krve a zvýšené reakci tkání na tyto hormony. Její příčinou je nejčastěji autoimunitní zánět nebo...

 celý článek

Reakce na thyrozol

| Dotaz od: Ivana

Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Asi 16 dní beru thyrozol 2x 10. Ted zhruba 15 den se u mě objevil silný ekzém. Mám ho hlavně na kloubech a předloktí. Na některých místech...

Vážená paní Ivano, mohlo by se jednat o alergickou reakci. Doporučuji Vám konzultovat Vašeho endokrinologa. S pozdravem, MH.

Basedowova choroba

| Dotaz od: jana

Diag.mi basedowovu chorobu a léčbu až na 8 9 měsíců jsem nezaměstnaná bez příjmu a nemohu nyní nikde žádat o prac.místo je možné zažádat o nějaký stupen důchodu alespon na ten 1...

Milá Jano, na eventuální přiznání invalidního důchodu nemá vliv jen diagnóza, ale rozhodující je Váš aktuální zdravotní stav a jeho vývoj. O invalidní důchod si můžete požádat...

Po druhém porodu jsem onemocněla se zvýšenou fcí šž (březen 2013) - poporodní - bez uzlů apod., byl mi nasazen Thyzorol, postupně se výsledky upravily, až jsem v květnu 2014...

Je pravdou, že při recidivujících atakách zvýšené funkce štítné žlázy máme tendenci indikovat definitivní řešení, jelikož každý další ataka může být vážnější a hůře léčitelná...

Operace štítné žlázy

| Dotaz od: Daniela

Doplňuji výsledky k předchozímu dotazu - je-li nutné odstranit štítnou žlázu při následující léčbě a výsledcích: (uvádím postup onemocnění i léčby od minulého roku podle zpráv z...

Vedení Vaší léčby je poměrně netypické i z mého pohledu. Léčba by měla sice i při normalizaci hormonálních hodnot trvat alespoň rok, aby se snížilo riziko recidivy nemoci...

Štítná zlaza

| Dotaz od: Klara

Chtěla bych znát vas názor testy SZ tsh 0,049 a t4 11,6 puls 120 min doktor mi řekl ze se nemusí léčit pravý lanok uzel 5 cm koloidní uzel s drobnými cystami i kalcifikacemi...

Vážená paní Kláro, podle laboratorních hodnot se jedná o zvýšenou činnost štítné žlázy. Pokud velikost tzv. uzlu působí mechanický útlak průdušnice, doporučuji Vám domluvit se...

Uz štítné žlázy

| Dotaz od: Jarča

Chtěla jsem Vás poprosit o podání vysvětlení k vyšetření štítné žlázy:štítná žláza PL -volum 6,5ml LL- volum 10 ml.Snížená echogenita parenchymu, disperzně drobné hypoechog...

Milá Jarčo, ultrazvukový nález je v zásadě dobrý, máte jen lehce zvětšený levý lalok štítné žlázy a známky chronického zánětu podle ultrazvuku. Pokud máte hyperfunkci, nasazují...

Hodnoty štítné žlázy

| Dotaz od: Jarča

Mám dotaz ohledně výsledků štítné žlázy. V těhotenství mě výsledky vyšly TSH 0,005!! FT4 19,6 a tak se konrola výsledků ještě opakovala po porodu a to vyšlo TSH 0,005!!! ref...

Milá Jarčo, uvedené hodnoty znamenají, že Vaše štítná žláza pracuje nadměrně, máte takzvanou hypertyreózu. Určitě byste se měla brzy objednat na endokrinologickou ambulanci. Buď...

Hodnoty štítné žlázy

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat, jaké jsou normální hodnoty štítné žlázy a od jaké hodnoty se léčí hyperfunkce štítné žlázy. Mám zvýšenou funkci a lékař řekl, že mi prášky ještě dávat...

Milá Michaelo, normy se liší podle laboratoře, ale fT4 bývá běžně mezi 12-22 (může být i 10-24), TSH 0,4-4,0 (může být i 0,2-5,0). Jestli máte hormony šítné žlázy na hranici a...

Mam takovy problem. Jsem 7 mesicu po porodu a pred 5 mesici jsem zacala mit problemy pri usinani. Tesne pred usnutim me chytnou divne navaly, brneni tela a smes nesmyslnych...

Milá Nikolo, zvýšená hladina hormonů štítné žlázy skutečně může člověka nabudit, že se cítí zrychlený, nervozní, špatně spí. U Vás se pravděpodobně kombinují dohromady dvě věci...

Napadlo vás někdy, že může hektický životní styl ovlivňovat endokrinní systém a štítnou žlázou? Může – a to velmi nepříjemně.

 celý článek

Mnoho žen si stěžuje, že jejich dříve usměvaví partneři se postupně stali spíše mrzouty. Není divu, i mužské hormony totiž podléhají určitým cyklům. Ty mohou zapříčinit změny...

 celý článek

Hormony štítné žlázy jsou velmi důležité. Ovlivňují metabolismus a tím pádem prakticky každý orgán v těle. Nezastupitelnou roli mají i v případě těhotenství – správná funkce...

 celý článek

Na pohled vypadá štítná žláza jako červenofialová křídla složená kolem průdušnice a hrtanu. Skládá ze dvou asi pěticentimetrových laloků, levého a pravého. Laloky jsou spojené...

 celý článek

Serotonin v krvi

| Dotaz od: Robert

Chtel bych vedet, jaka je vypovedna hodnota namereneho serotoninu v krvni plazme ohledne potreby nasazeni SSRI pri uzkostnich symptomech. Lze predpokladat, ze v pripade...

Hladina serotoninu se v běžné praxi, kdy člověk se necítí dobře a navštíví svého lékaře, rutinně neprovádí. Záleží na zkušenosti lékaře, aby se mu mohl klient otevřít a svěřil...

Cvičenie a štítna žľaza

| Dotaz od: Veronika

Pani doktorka, mám otázku ohľadom toho, či je možné počas liečby na šž v mojom prípade cvičiť. V úvode mi bola zistená hypertyreóza, ktorá po mesiaci užívania Thyrozolu 10mg...

V případě, že se cítíte dobře, cvičení nic nebrání. Mějte se hezky a přeji krásné svátky.

Zvýšení bazofilů

| Dotaz od: Jitka

Chodím pravidelně na kontrolu s cholesterolem. Nyní mám bez užívání leků 5.46, LDL 3.93, bazofily 1.4. Co to pro mne znamena - zvýšení bazofilů? Děkuji za odpověď.

Neznamená to v této chvíli v podstatě nic, normální hodnota bazofilů je 1% (tzn 1) plus mínus 1... některé laboratoře mají referenční hodnotu do 1, takže cokoli nad to se jim...

Mám 22 let a kvůli extrémně nadměrnému ochlupení se vyhýbám vztahům a od nějakých 16ti jsem už nebyla plavat, i v kalhotkách při převlékání v šatně se musím skrývat; po oholení...

Na endokrinologii zajděte. Gynekoložku požádejte o prostou antikoncepci s antiadrogenním účinkem.

Ačkoli medicína 21. století má k dispozici řadu moderních vyšetřovacích postupů, základem diagnostiky onemocnění štítné žlázy zůstává rozhovor s nemocným a jeho tělesné vyšetření.

 celý článek

Nadměrné pocení

| Dotaz od: Jan

Chtěl bysh se Vás zeptat. Během noci, se mi stává, že se v noci nadměrně potím. Stává se mně to i několikrát do týdne. Potím se i když nejsem nijak nemocný. Děkuji za odpověď

Jane. Nadměrné noční poty bývají přítomny při nadměrné funkci štítné žlázy nebo při tuberkulóze. Hypertyreóza bývá doprovázená váhovým úbytkem, zvýšenou chutí k jídlu, bušením...

Osteoporóza je onemocnění, které může mít různé příčiny. Patří mezi ně například nízké koncentrace hormonů, nedostatečná pohybová aktivita nebo snížení hustoty kostní tkáně...

 celý článek

Užívání euthyraxu

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat na užívání Euthyraxu. -Dočetla jsem se,že není vhodné tento lék užívat spolu s orlistatem.Je to myšleno jako že vůbec (a případně proč) a nebo se to myslí...

Důvodem je zřejmě to, že orlistat snžuje vstřebávání některých látek (zabraňuje vstřebávání tuků), tím ale může dojít k nedostatku některých živin (třeba vitamínů), možná i...

Pth

| Dotaz od: emil

Ked som mal 12 rokov detska lekarka bola presvedcena, ze mam hyperfunkciu stitnej zlazy a dala mi vysetrit T3 a T4 na stitnu zlazu. Bola prekvapena, ze boli v poriadku, lebo...

Emile. Trochu si pletete dvě nemoci do kupy. Hormóny TSH, T3 a T4 se vyšetřují při hypertyróze- tj. zvýšené funkci štítné žlázy. Hypertyreóza se projevuje krom váhového úbytku...

Bolest očí

| Dotaz od: Michaela

Je mi 16 let a už několik let chodím na oční.Mám brýle(na každé oko 1 dioptrii) a mám suché oči.Kapu si do očí umělé slzy a ted i kapky na unavené oči,jelikož mě často moc bolí...

Předpokládám, že vysoký nitrooční tlak byl na kontrolách u očího lékaře vyloučen. Alergii sice nelze vyoučit, ale tu doprovázelo svědění a spíše slzení očí. Proto se domnívám...

Hormonální hladiny se během života každého člověka mění, a někdy je v zájmu zachování plné funkčnosti jedince nezbytné přistoupit k jakési doplňovací taktice (suplementaci), kdy...

 celý článek
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x