Hypertyreóza před otěhotněním

Chtěla jsem se zeptat, jak je to se štítnou žlázou v těhotenství. V březnu toho roku mě zjistili štítnou žlázu s vysokými hodnotami FT4 a FT3. Měla jsem to 87,4 a 27,9. Nasadili mi prášky Thyrozol. Na poslední kontrole která se uskutečnila na začátku října mi paní doktorka řekla, že se mi hodnoty zlepšují, jen že mě zlobí tlak měla jsem ho 147/99 a tep 77. A dodala, že jestli plánuji těhotenství, tak ať s tím ještě počkám, než se to přeléčí. Jen by mě zajímalo, co by se stalo kdybych najednou neplánovaně otěhotněla, bylo by to tak zlé? Miminko už jsem si s přítelem přáli, tak mě to dost zaskočilo. Jak dlouho by ta léčka mohla trvat? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Těhotenství bych rozhodně plánoval až po stabilizaci funkce štítné žlázy. Jestli otěhotníte neplánovaně, tak to rozhodně musíte ihned oznámit svému endokrinologovi a ten rozhodne o dalším postupu dle aktuálních hodnot TSH, fT4....Vysoký tlak múže a nemusí nutně souviset s funkcí Vaší štítné žlázy a jestli máte podobné hodnoty tlaku krve, které zde uvádíte, opakovaně je taky potřeba zahájit léčbu. Je nutné ale dát pozor na výběr léků na tlak. Některé jsou v těhotenství absolutně zakázané. Délka stabilizace stavu jak po stránce tlaku, tak po stránce štítné žlázy je velice idividuální.
s pozdravem

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: