Viroza příznaky

Máte teplotu, rýmu nebo vás bolí v krku? Necítíte se ve své kůži, bolí vás hlava? To jsou klasické příznaky nachlazení. Že jste neprochladli? Nemuseli jste, běžné nachlazení je termín užívaný pro označení lehké respirační virózy.

Popis nemoci:

  • Běžné nachlazení způsobuje celá řada virů, které stále kolují v populaci, a dospělí lidé jsou k nim většinou necitliví.
  • Když jsme oslabení, může dojít k rozvoji onemocnění, které má obvykle respirační a celkové příznaky.

Obvyklá léčba:

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o virózu, jsou antibiotika u nekomplikovaného průběhu bezúčelná.
  • Úlevu od příznaků mohou poskytnout léky proti bolesti a horečce, nosní kapky, pastilky proti bolení v krku nebo kombinované preparáty.
  • Pro léčbu těhotných žen je většina léků i bylinek nevhodná. Úlevu může poskytnout například paracetamol, nosní výplachy, zázvor, med a odpočinek. Přírodní neznamená bezpečný!

Rizika neléčení nemoci:

  • Je-li přítomna krutá bolest v krku, vysoká horečka, bolesti svalů, dušnost nebo výrazná schvácenost, o běžné nachlazení se pravděpodobně nejedná.
  • Příčinou těchto příznaků může být hnisavá angína, pravá chřipka nebo zápal plic, proto je vhodné navštívit lékaře.
  • I lehká respirační viróza se může zkomplikovat bakteriální superinfekcí.

Přečtěte si více


Již 6. den trpím bolestí kloubů a svalů. Večer mívám zvýšené teploty okolo 37,2. Tipoval bych to na chřipku, ale na to mám dle mého názoru nízké teploty. Také mám nyní díky...

Pro chřipku nejsou typické vámi uvedení příznaky. V současné době je hlášen výskyt různých dalších virových onemocnění. Pokud budou obtíže přetrvávat, doporučuji navštívit...

 

Vážená paní doktorko, v čtyřčlenné rodině (2+2) jsme nyní prodělali klasické kolečko nějakého chřipkového onemocnění, pravděpodobně samotné chřipky - bolest hlavy a horečka...

Pravděpodobně se nebude jednat o jedno a to samé virové onemocnění, a ani ne o chřipku, protože některé uvedené příznaky nepatří mezi její klasické příznaky. V současné době...

Nejčtenější článek Ilustrace

Nikdo z nás nechce své tělo zahlcovat zbytečnými chemikáliemi. Posviťme si proto na bylinné zubní pasty.

 celý článek

Viróza?

| Dotaz od: Radana

Chtěla bych poradit s potíží, které mám již přes 3 měsíce a nelepší se. Mělo to rychlý a dá se říct náhlý začátek. Zpočátku první měsíc bušení srdce (poté EKG v pořádku), toto...

Velmi se omlouvám, ale bez znalosti celé řady detailů se není možné k věci nějak přesněji vyjádřit. Vaše úvaha o tom, že šlo nejspíše o nějakou virovou chorobu a její celkové...


Střevni viroza

| Dotaz od: Lenka

Syn (4,5 roku) odpoledne zvracel, následne ještě asi 5 x, v noci už normálně spal a během následujícího dne už byl v pořádku, jedl málo a dietně. To samé se opakovalo za dva dny...

Velmi pravděpodobně se jednalo o virózu, která se projevuje uvedenými příznaky. V současné době se vyskytuje v Čechách celá řada virových onemocnění. Každé virové onemocnění má...

Nejčtenější článek Ilustrace

Někteří lidé si myslí, že substituce je totéž jako dávat závislým drogy zadarmo a tím je v závislosti podporovat. To je však velký omyl.

 celý článek

Viroza?

| Dotaz od: Klára

Chtěla bych se zeptat na názor ohledně níže uvedeného krevního obrazu: ERY 4,28, HB 134, HTC 0,38, LEU 4,7, TROMB 273, MCV 88,9, MCH 31,4, MCHC 35,3, neutrofily 0,34, EOS 0,04...

Příliš se nefixujte na hodnoty v krevním obraze, lymfocyty nejsou nijak specifickým znamením v krvi - příčin může být mnoho, nejčastěji probíhající infekce v těle. Chodte na...

Viroza? eb a hhv6?

| Dotaz od: sarka

Uz mesic mam zdrav.problemy: bolesti za krkem, slach, kloubu, svalu, unava, zeber, holeni, mirne paleni v krku, ucpany nos, pocit nedodechnuti, nevolnosti.. teplotu nemam. Byla...

Na vaše otázky vám může odpovědět jedině podrobný krevní test cílený na protilátky (imunitu) proti těmto virům, pobavte se o tom s vaším ošetřujícím lékařem, nejspíše půjde ale...

Paná MUDr. Černá, Propukla u mě omezující nemoc a snažím se odhalit její identitu (za docházky ke svému praktickému lékaři). Přesto se ptám i Vás (dalšího lékaře). Budu rád...

Martine. Během popisovaných 3 týdnů u Vás mohla proběhnout nějaká viróza, to nepopírám. Avšak všechny ostatní Vámi popisované příznaky mi na žádnou infekční chorobu nepasují...

Eb viroza

| Dotaz od: Gabina

Na imunologii mi byla zjištěna EBV. Chtěla jsem se zeptat, zda může být tato viróza snadno zaměnitelná s leukémií. Obě onemocnění mají hodně podobné příznaky. Děkuji

EBV a leukemie mají sice některé příznaky stejné, ale jestliže máte imunologicky potvrzenou EBV, tak se nemusíte záměny obávat

Asi viroza?

| Dotaz od: Eliška

Nevim co to je ale v pondeli nebylo mi dobre, v utery jsem mela uz i teplotu 38.3 ale rymu ani kasel nemam, tak jsem sla k doktorce a ona mi rekla ze se to neda ted poznat.. No...

Samotná teplota bez dalších příznaků opravdu nedovoluje stanovit diagnózu nějaké konkrétní nemoci, opravdu je třeba vyčkat, jaké další příznaky se objeví, a do té doby odpočívat...

Viróza

| Dotaz od: Jaroslav

Uz vic jak 16 dni trpim na neco mezi chripkou, nachlazenim a mononukleozou v jednom a nemohu se toho zbavit nejak. Boli me hlava a svalstvo, citim se jak kdybych mel horecku...

Doporučuji Vám navštívit svého praktického lékaře, a požádat jej o vyšetření na pohlavně přenosné nemoci. Příznaky, které popisujete mohou souviset s virózou. Pokud máte...

Nejčtenější článek Ilustrace

Objevil vám lékař tzv. uzlíky ve štítné žláze? Kontrola a hlavně sledování těchto útvarů jsou velmi důležité z hlediska celkového zdraví. Ve většině případů se sice nejedná o...

 celý článek

.. V neděli z ničeho nic syn 6 let horečky pod 39... V noci, nebo spis brzy rano v pondělí jsme je-li na pohotovost, malý se vzbudil se silným pláčem, na nic nereagoval, přišlo...

CRP je velice dobrý, jednoduchý, běžně dostupný ukazatel zánětu a jeho hladina nám může pomoci v určení, zda se jedná spíše o bakteriální nebo virovou infekci - nejčastěji...

Viroza??

| Dotaz od: Dana

Od soboty tj.5dni jsem zustala od rana lezet, jelikoz me bolelo cele telo, trestila hlava a mela jsem hlavne v noci zachvaty sucheho kasle, v pondeli jsem sla k lekari, ktery mi...

Skutečně může jít o virosu, chřipka je též virového původu, ale teploty bývají vyšší až 39 C. Potíže mohou trvat individuálně od týdne do 14 dní, s postupným lepšením až od 3...

Viroza nebo hiv infekce

| Dotaz od: Jan

Jsem heterosexuál, však před čtyřmi týdny jsem se poprvé nechal zlákat mužem. Měli jsme orální sex bez spolknutá ejakulátu. Po 22 dnech se mi udělal opar na ústech. A...

Popsané trávicí obtíže běžně provázejí virové infekce gastrointestinálního traktu. Opar v ústech může být formou pohlavní nákazy (herpes viry). Z příznaků se však nedá ani...

Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky ponurého a lezavého podzimu, který se na nás chystá. Málokdo však stojí v době, kdy se pro...

 celý článek

Bily povlak na jazyku

| Dotaz od: Sarka

Chci se zeptat, jsem často nachlazena, nyní mě trápí noční bolesti v krku, rýma a bily jazyk. Mám pocit otekleho obličeje. Užívám léky nebilet na snížení tepove frekvence a...

Vedlejší účinky léků jsou někdy velmi neočekávané, ale u Vámi užívaných nepatří uvedené příznaky mezi obvyklé nežádoucí reakce. Pocit oteklého obličeje může souviset s...

Chřipka?

| Dotaz od: Veronika

Zajímalo by mě co by to mohlo byt. V pondělí navečer mi nebylo dobře byla jsem malatna, byla mi hrozna zima, v noci jsem mela zimnici a 38°C v utery celý den sem mela teplotu...

Veroniko, pravděpodobně se jednalo o virové onemocnění, které nelze blíže určit bez vyšetření specifických protilátek. Pokud je vám již dobře, jste bez horečky a nemáte další...

Toxomplazmoza v těhotenství

| Dotaz od: Romana

Jsem v 17tt, na testy na toxoplazmozu jsem byla a byly negativní, cca v 12tt. Dneska jsem si na líčku u ucha nahmatala uzlinku, jsem nachlazená, může to být následek nachlazení...

Romano, pokud máte testy na toxoplazmózu negativní, tak nemůžete toxoplazmózu mít. Zvětšené uzliny mají řadu důvodů a může mezi ně patřit i viróza, jejichž výskyt tomto období...

Imunita a otěhotnění

| Dotaz od: Eva

Ráda bych se zeptala na Váš názor : je mi 35 (už mám jedno dítě), 2x po sobě jsem otěhotněla, ale přišla časná ztráta pokaždé asi 5.den po vynechané menstruaci. Prý s největší...

Zotavování po nemoci může tělu trvat značnou dobu, záleží na konkrétní situaci (v dotazu neuvádíte, o jaké onemocnění šlo a jaké byly jeho příznaky a "viróza" je dosti vágní...

Zlepšení imunity

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla bych Vás požádat o radu, jak bych mohla zlepšit svou odolnost vůči virozam. Tento měsíc stále bojuji s rýmou, kašlem a celkovou slabostí. Kojím, užívám vitamíny Calibrum...

I při kojení můžete užívat některé léky. Proti kašli lze podat (na usnadnění vykašlání a zředění hlenů) ambroxol (Bromhexin, Ambrobene apod.), proti rýmě lze stříkat Vincentku...

Nateklé mandle

| Dotaz od: Viktorie

Druhým dnem mám problém s nateklými bolestivými mandlemi na krku, bolestí při polykání a rýmou. K tomu mám průjem a bolesti břicha. Teplotu nemám. Co by mi mohlo být? Děkuji za...

Slečno Viktorie. Příčinou Vašich potíží je nejspíše virová infekce. Vhodný je tedy klidový režim, zvýšený příjem tekutin, event. léky tlumící příznaky (proti bolesti, průjmu...

Dušnost a chlad

| Dotaz od: Božena

Léčím se na bronch astma a srdeční arytmii.Pravidelně docházím na kontroly.Asi před týdnem jsem večer pociťovala velmi chlad a měla jsem i divný pocit v žaludku-nevolnost.Špatně...

V současné době se rozšířila řada virových onemocnění, která mohou vyvolávat uvedené příznaky, které během několika dnů odezní. Doporučuji klidový režim, dostatek vitamínů a...

2,5 letý syn nechce jíst

| Dotaz od: jana

Obracím se na Vás s momentálním problémem naší rodiny a to, že náš 2.5 letý klouček odmítá potravu. Je pravda, že od podzima je stále nachlazený, rýma kašel, 14 dní zdravý a pak...

Vážená paní Jano, přeji Vám dobrý den! Je možné, že spolu tyto potíže souvisí. Na druhou stranu je pravděpodobnější, že klouček Vás zkouší. Příjem potravy je jednou z mála...

Bolest varlat

| Dotaz od: Ruda23

Mám dotaz uz mam asi 3 dny nejakou virozu-priznaky jsou teplota, bolet v krku a obcasny kasel.O den pozdeji po prvnich priznacich (horecka) me zacaly bolet varlata.Je mozne ze...

Rudo! Některé viry mají opravdu tendenci napadat i tkáň varlat a způsobit zánět, který může mít do budoucna těžké následky v podobě neplodnosti. Pokud vás tedy bolí nebo vám...

Zduřele uzliny a bolest hkavy

| Dotaz od: Petra

..dcera 14 let minulý týden v pondělí přišla ze školy se zduřelimi uzlinami a bolestmi vystrelujici do zubů a uši. Take bolesti hlavy.Naši paní doktorkou prisouzeno řadící m...

Doporučila bych nabrat základní laboratoř - krevní obraz, C-reaktivní protein, sérologické vyšetření na příušnice, případně další odběry a ORL vyšetření dle nálezu v krku...

Jsem v 16.tt tehotenstvi a moje dcerka ma uz tyden nemoc zvanou usta,ruka,noha. A nejspise jsem to chytila od ni. Tresti me hlava, boli me svaly a klouby, a uz se mi zacali...

Vaše dcerka má typické virové onemocnění, vyskytující se v dětském věku. Pokud na sobě pozorujete podobné příznaky, určitě je vhodné dodržovat klidový režim, hodně pít a i v...

Chřipka - prasečí?

| Dotaz od: Naďa

Ráda bych se zeptala ohledně naší 2 leté dcery... Začala se zažívacími problémy - nadýmání a říhání, které vedlo několikrát až k ublinknutí při teplotě 37,5 a při podání Hylak a...

Naďo! Je třeba si uvědomit, že onemocnění prasečí chřipkou je nebezpečné hlavně pro oslabené jedince (osoby po transplantaci, onkologicky nemocní, s těžkou poruchou imunity, atd...

Nachlazení a nakažlivost

| Dotaz od: Natalie

Mám dotaz ohledně nachlazení a doby nakažlivosti. Od pondělí jsem pociťovala škrábání v krku, lehce zvýšenou horečku, občasný kašel (ten ale opravdu jen párkrát za den) a...

Nejvyšší nakažlivost virovými onemocněními je v době množení viru, kdy ještě nemocný většinou nemá žádné příznaky, nebo jen lehké obtíže. Inkubační doba bývá několik dnů. Pokud...

Varicella neboli plané neštovice jsou infekční chorobou. Způsobuje je takzvaný varicella-zoster virus. Nejčastěji se objevují v dětském věku a jsou většinou mírného rázu. I tak...

 celý článek

Nejíst pravidelně zdravému člověku neublíží. Ale pokud máte cukrovku, strava a léky jsou pečlivě vyváženým systémem, který nesmí selhat. Výsledkem totiž může být hypoglykémie...

 celý článek

Pasivní kouření nepřidá na zdraví nikomu, malé děti a batolata jsou však na jeho účinky zvláště citliví. Kromě neustálého vývinu jejich mladého organismu navíc dýchají rychleji...

 celý článek

Zánět ledvin

| Dotaz od: Pavel | z mobilní aplikace

Má přítelkyně měla minulý týden náhlou bolest v kříži a šlo jí to až do kyčlí.Večer měla horečku a zimnici.Byli jsme na pohotovosti a tam nám řekli že to je viróza.Příznaky...

Pokud se jedná o zánět ledvin, jsou antibiotika Amoksiklav nasazena správně. Bolesti hlavy pravděpodobně se zánětem ledvin nesouvisejí, bývají často přítomny u horečky. Pokud by...

Astma

| Dotaz od: ivana

Ted jsme vam psala takže jak ted ukončime lečbu tim flixoitdem tak pokud začne kašlat hned na druhy den tak to neni s toho vynechani to je asi spiše viroza psalla jste že to ma...

Pokud se kašel objevil hned po vynechání, tak bych ho spíše přikládala virose. neznamená že , když jste lék vysadily, že by se stav měl dramaticky zhoršit. Pokud bylo podezření...

Alergie na léky

| Dotaz od: Věra

Mám dotaz jestli antirevmatikum můžou způsobit alergickou reakci??Přesně lék Diclofenac AL 25.Léčila jsem se tímto lékem na zánět krčního svalu,hýbače.Od začátku léčby jsem na...

Věro! Alergická reakce může provázet užívání jakéhokoli léku, tedy i Diclofenacu. Pokud by se jednalo o alergii (což bych viděla jako málo pravděpodobnou variantu), měly by...

Nechráněný pohlavní styk

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se zeptat, před časem jsem měl nechráněný pohlavní styk, nešlo ani o sex, spíš jedno vniknutí a po té jsme to zarazili. Nicméně jsem 4 dny na to šel preventivně na...

Lukáši, neobávala bych se, že by vaše příznaky naznačovaly pohlavní nemoc, přijde mi to jako klasická viróza. Ale spíš pro příště i při tak krátkém styku může dojít k přenosu...

Bronchiální astma patří ve většině průmyslových zemí k nejčastějším chronickým onemocněním v dětství. Velkou roli v rozvoji astmatu hraje dědičná zátěž.

 celý článek

Menstruace

| Dotaz od: Nikola

Mám problém ohledně menstruace. Poslední dvě menstruace byly velmi slabé a krátké (2-3 dny). Mám obavy z toho, jestli nemohu být těhotná. Naposledy jsem měla styk dva měsíce...

Těhotenství je nepravděpodobné.Menstruační krvácení,i když slabší,máte v termínech,jak píšete,i se všemi doprovodnými příznaky.Intenzita a délky krvácení není vždy shodná,je...

Špatné dýchání, kašel

| Dotaz od: Lucie

Už skoro dva týdny mám ošklivý kašel který se stále zhoršoval. Někdy je suchý ale občas i vykašlu hleny. Je dost dráždivý. Potom se přidalo i těžké dýchání, že sípu, nemůžu se...

Jak popisuje příznaky nelze vyloučit i možnost astmatu /typické příznaky protrahovaný kašel, pískoty na průduškách, často může být spuštěno virovým infektem./. Vhodné by bylo...

Bacilonosič

| Dotaz od: Blanka

Vnuk 9.9.13, bývá často nemocný, viróza, kašel, rýma teploty, Nechali jsme si udělat vytery, přítel od dcery (strýc) měl streptokoka, dostal open, jak dlouho je pro vnuka jeho...

Bacilonosič streptokoka je zdrojem pouze pro vznik streptokokové angíny, není tedy pro vnuka trpícího dalšími příznaky "nebezpečný".

Chtěl bych se zeptat jestli můžu mít ALS. Můj vzdálený příbuzný na to nedávno zemřel a já mám teď strach. Dědičné faktory bych asi vyloučil protože to byl opravdu vzdálený...

V žádném případě nemáte ALS, nemusíte se obávat. Jednak jste na toto onemocnění opravdu velmi mladý a také ALS nebolí. Svalové bolesti ani kloubní ani závratě do obrazu tohoto...

Právě jsem doléčil chřipku. V pátek sem měl první příznaky únvau teplotu atd, v sobotu přes den už jsem měl teplotu přes 38 a v noci na neděli už 39,5 a v neděli se mi to k...

Dle toho, jak situaci popisujete, půjde spíše o součást virózy, kterou proděláváte - bolesti v krku a kašel jsou při chřipce a podobných respiračních virózách běžné. Takto po...

Dcerka 7,5 měsíce přepadla na hlavičku z 30 centimetrů, ale dopadla na okraj plastové krabice a natekla jí nad uchem měkká boule o průměru 5 cm. V nemocnici vyšetření odhalilo...

Chápu vaše obavy, avšak nedokážu přesně posoudit postup lékařů jen z vašeho popisu. Neurochirurg se na stav vašeho dítěte díval jinak než vy. Pro něj a hlavně pro vaše dítě by...

Vynechání menstruace

| Dotaz od: Lenka

Je mi 21 let a stalo se mi poprvé od té doby co mám menstruaci, že mám zpoždění...už to bude týden. Týden před termínem menstruace jsem měla křeče v podbříšku a citlivé bradavky...

Těhotenský test zopakujte s odstupem. Nelze vyloučit ani nepravidelnost cyklu např.při cystě na vaječníku. Za nepravidelností může být také stres, změna režimu, viroza, podváha...

V únoru jsem prodělala virózu, která byla zaléčena antibiotiky, léčba však příliš nezabírala a ležela jsem ještě dva týdny, nicméně až do dnes se stav nějak zásadně nezlepšil...

Ta viróza mohla spustit chronický únavový syndrom, čemuž Vaše příznaky celkem odpovídají, obzvlášť, pokud se nic jiného vážného nenašlo. Nejlepší by bylo obrátit se na zkušeného...

Teploty, bolesti, stres

| Dotaz od: Karel

Prvně musím uvést, že mé problémy mohou být psychosomatické či pramenit ze stresu, který mě trápí již 2 roky, co mi vážně marodí tatínek. Během posledních dvou měsíců mívám...

Popsané obtíže lokalizované na hlavu a krk provázejí například infekce horních cest dýchacích, afty se objevují jako doprovod těchto infekcí nebo v důsledku oslabení imunitního...

Klíště

| Dotaz od: Iveta

Jsem těhotná ve 14 tt a bohužel včera odpoledne jsem si našla klíště na noze. Mohlo být zakouslé maximálně 2-3 hodiny. Ihned po jeho objevení jsme ho vyndali, bohužel poněkud...

Počáteční fáze se objevuje až za několik dní (kožní změny, ev. příznaky jako probíhající viróza). Většinou to bývá kolem 14 dní. Aby jste měla jistotu, můžete si za 4-6 týdnů...

Moje 15měsíční dcera měla před 3 dni horečku s max. 39,2. Takto vysoká trvala 1 den, pak druhý den klesla pod 38. Další den bez teplot. Druhý den jsem s ní šla za dětskou...

Pokud by Vaše dcerka prodělávala zánět močových cest, tak se v krvi objeví vysok hladina CRP (bílkovina, která se zvyšuje při zánětu v těle). Nejspíš CRP Vaši dcerky bylo nízké...

Klíště a onemocnění

| Dotaz od: Miloslava

Chtěla bych se zeptat, zda je možné, že by se klíšťová encefalitida projevila třetí den od kousnutí klíštětem? Přisáté klíště jsem odstranila v nedeli a v úterý začaly příznaky...

Miloslavo, obvykle je inkubační doba (tedy doba od kousnutí do prvních projevů) delší, pohybuje se od týdne do 14 dní, někdy i více, až měsíc. Rýma nepatří do obrazu klíš...

Minulý týden ve středu mi začalo být pěkně zle (naprosto stejné příznaky jako měl můj přítel který byl nemocný dva týdny přede mnou- kašel, horečka, únava, on s tím sám bojoval...

O účinnosti antibiotik svědčí samozřejmě pokles horečky a ústup dalších obtíží. Toto by mělo nastat do 3 dnů po nasazení léku. Pokud se cítíte stále špatně a máte tak vysoké...

Můj syn a manžel prodělali před 4 dny střevní nejspíše virovou chřipku (zvracení, průjem,slabost) která trvala asi dva dny. Já se nyní vracím domu z porodnice s nedonošeným...

Pokud již příznaky gastroenteritidy u členů rodiny odezněly a nepotvrdila se u nich například salmoneloza, je riziko nákazy minimální. Dbejte důsledně na hygiena, umývejte a...

1-2 den jsem měl světle žlutou stolici. 3-4 den přešla stolice v průjem s bolestí pod levým žebrem která vystřeluje do zad. Dnes 5.den se přidali občasné silné křeče v oblasti...

Vážený pane Pavle, uvedené příznaky jsou nespecifické a nelze podle nich spolehlivě určit jejich příčinu. Pokud se Vaše obtíže nezmírní nebo nevymizejí během několika dalších...

Pan/pani doktor/doktorka, - V noci zo soboty na nedelu som mala bolesti brucha, hnacku a nevolnost. Rano som mala zvysenu teplotu neskor stupala na 38,2 po paralene sa...

Fromilid Vám pravděpodobně na bolesti břicha průjem nezabere.Doporučovala bych vám, pokud obtíže neustupují návštěvu chirurgie k vyloučení náhlé příhody břišní.

Nervové problémy

| Dotaz od: Dominik

Začal bych asi takto. V lednu tohoto roku nastal týden, kdy jsem byl opravdu hodně unavený. Nepřikládal jsem tomu větší důležitost. Poté jsem začal mít různě v končetinách...

Dominiku, myslím, že nemusíte mít obavy z vážného problému. Neurologická onemocnění se neprojevují stěhovavými zvláštními pocity brněním nebo slabostí, ale mají typické...

Bolest zad v oblasti ledvin

| Dotaz od: IvanaM

Paní doktorko, již druhý den mě bolí záda v oblasti ledvin (na obou stranách). Teplotu nemám, ale bolí mě hlava, břicho, nemám chuť k jídlu, jsem unavená a mám pocity na...

Vážená paní Ivano, příznaky, které uvádíte, jsou nespecifické, tzn. že je nelze přisoudit jediné příčině. Doporučuji Vám podstoupit vyšetření praktickým lékařem a podle výsledků...

Aids

| Dotaz od: Radek

Mam velke obavy ze jsem se nakazil HIV. 23.11.16 jsem mel nuceny oralni sex, ale jen kratce a ne do konce. Byl jsem opily a nic jsem nezmohl, ale to neni ma otazka. Od teto...

Pokud se jednalo o krátký orální styk a neměl jste žádné zranění v ústech, tak pravděpodobnost nákazy není velká, ale pokud byl partner nemocný, je možná. Příznaky, které...

Klíštová encefalitida

| Dotaz od: Hana

Moc Vás prosím o radu. Před třemi týdny jsem měla klíště (bylo zakouslé více než 24 hodin) oblast nákazy Praha západ. Po čtrnácti dnech mi začala bez jakého koli důvodu...

Příznaky, které popisujete, bych nepodceňovala, o vyšetření určitě požádejte, ať už Vašeho praktického lékaře nebo zajděte přímo na infekční kliniku. Již v první fázi onemocnění...

Těžko na srdci

| Dotaz od: Ema

Obracím se opět na Vás, protože Vaše odpověď na předchozí dotaz ohledně krevní sraženiny a inf. endokarditidy mi velmi pomohla, využila jsem Vaší radu, koupila si lioton 10 000...

K potížím s močovým měchýřem se mohla přidat viróza. Popisujete chřipkové příznaky- únava, bolesti na hrudi. Nyní bych doporučil klidový režim, dostatek vitamínů, rakytníkovým...

Klíšťová encefalitida

| Dotaz od: Petra

Synovi 3,5 roku jsme před 10 dny našli a odstranili klíště. V té době také prodělal lehkou virozu - asi 2 dny teploty, rýma, kašel. Lehká rýma dosud přetrvává. Dnes - to je 10...

Doporučoval bych opravdu poškat a při náhlém zvýšení teploty vyhledat lékařskou pomoc. Opravdu se totiž může jednat pouze o respirační virózu, Vámi popsané příznaky jsou totiž...

Již pátý den mám závratě- motaní hlavy, ,,mžitky" před očima, doprovázené bolestmi hlavy, občasným brněním končetin a jejich slabostí.. Mám rozostrené vidění. Vše bez zvýšené...

SaraAnne, příznaky, které popisujete jsou nespecifické a jejich příčinou může být viróza, hypotenze, hypoglykémie, porucha zraku a další příčiny. Bez podrobnější anamnézy a...

Hemofil v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Cca před dvěma lety jsem měla při viróze nález v krku a to hemofila, který byl citlivý pouze na antibiotika, na která jsem byla alergická (vyrážka, průjem). Na radu lékařky jsem...

Pokud máte bakterii Hemofilus v krku, plodu (u Vás plodům) to neuškodí. Vadil by, pouze pokud by Vám způsobil takové obtíže (horečky nad 39°C, septický stav apod.), které by...

S chřipkovou sezonou se různí lidé vyrovnávají různě. Ti zodpovědní svou imunitu posilují cíleně během celého roku a chřipková epidemie je pro ně příležitostí ukázat bacilům...

 celý článek

Streptokok

| Dotaz od: Vilma

Dceři byl zjištěn streptoccocuc beta haemiöliticus C,ale nedostala zatím žádné léky.Nejdříve jí bolelo břicho žaludek pak se přidružila silnější hustá rýma,velká vyboulená afta...

Pokud dcera nemá celkové příznaky - horečky, bolesti kloubů, nízké hodnoty ukazatelů zánětu /CRP, Bílé krvinky/, tak se nemusí kultivační nález streptococa beta hemolytica a...

Hpv

| Dotaz od: milan

Dnes se všude mluví o lidském papilomaviru (hpv) především ve vztahu k ženám. Mě by ale zajímalo jak se pozná, že je hpv nakažen muž a jestli se musí nějak léčit nebo jestli si...

Infekce neprojevuje žádnými příznaky či symptomy, mnoho lidí netuší, že HPV virus mají nebo ho přenášejí dál .HPV viroza se stanoví pomocí hladiny protilátek, případně výtěrem z...

Řídká stolice

| Dotaz od: Petra

Začátkem února mě v odpoledních hodinách postihl náhlý průjem. Ihned jsem si vzala immodium a další stolice už nebyly. V té době ve firmě řádila "střevní chřipka", tak jsem...

Petro! Domnívám se, že jste začátkem února skutečně prodělala "střevní chřipku" a vaše nynější potíže jsou způsobeny střevní dysmikrobií (narušenou rovnováhou mezi bakteriemi...

Podezření na těhotenství

| Dotaz od: Lucka

V pátek jsem měla ovulaci a s přítelem jsme se pokusili o mimi. V pondělí, tedy 3 dny po pohlavním styku se dostavily nesnesitelné bolesti prsou (převážně bradavek a jejich...

Lucko, domnívám se, že na těhotenské příznaky je ještě velmi brzy, spíše mě napadá nějaká střevní viroza ( nevolnost, pocit na zvracení, bolest břicha ). Na druhou stranu...

Vysazení antidepresiva

| Dotaz od: Petra

5 měsíců jsem brala na deprese ráno Sertivan 100 mg a večer Mirtazapin 30 mg. Teď mi bylo lékařem doporučeno snížit Sertivan na 50 mg a Mirtazapin ponechat 30 mg. Tak jsem 3 dny...

Petro, nyní je mi Váš dotaz jasnější. Pokud jste kombinaci sertivan+mirtazapin užívala pět měsíců a neměla jste žádné příznaky úzkosti, a dohodla jste se se svým lékařem, že...

Paní doktorko. Už rok mě trápí problém v ústech. Vše začalo loni v prosinci, kdy mi během dne otekly rty, jazyk a patro. Na krku jsem si nahmatala zvětšené a bolavé uzliny...

Popisované příznaky mohou být projevem nedostatku vitamínů řady B. K jeho doplnění pijte mléko, jezte dostatek zeleniny, obilné klíčky, játra, přidejte kvasnice, event. kupte v...

Časté nachlazení, infekce

| Dotaz od: Jana P.



Moc prosím o radu. Navštívila jsem svého praktického lékaře s tím, že se poslední týden necítím celkově dobře po fyzické ani psychické stránce. Bolesti na hrudi, pocit špatného...

Vaše praktická lékařka má nejspíše podezření na tzv. panický úzkostný syndrom neboli též hyperventilační tetanii. Jde o stav, který se typicky (i když ne výhradně) vyskytuje u...

Revmatoidni faktor

| Dotaz od: monika

Pani doktorko. Mam uz asi osm let hrozne vysoky revmatoidni faktor 400az600,nikdy ne nizsi. Asi dva roky jsem uzivala Salazopyrin,ale ted mi byl vysazen,protoze krome...

Je mi moc líto,že Vás má odpověď neuspokojí,ale nemohu jinak..Rozhodně není moudré,aby se do Vaší léčby vměšoval někdo další,kdo Vás navíc nikdy sám nevyšetřil..Chápu,že tam,kde...

Podle všeho jsem zhruba tři týdny před otěhotněním prodělala virové příušnice, na které se náhodou z krve přišlo až zhruba v druhém týdnu těhotenství (kdy jsem ještě ani...

Již bych se nebála, pokud by virus plod poškodil, potratila byste a ani nevěděla,že jste těhotná. Na počátku existufe fáze "vše nebo nic", takže pokud by byl plod poškozen, s...

V polovině července (tedy 4,5 měsíce zpět) mi stoupla teplota cca na 39. Doktorka mi řekla, že to bude asi jen viróza (CRP bylo nízké). Když to po 3 dnech nepřestalo, tak mi...

Může se jednat to různé věci - nějakou potravinovou alergii, která se mohla tím onemocněním rozbouřit (zjistit lze někdy buď z krevních testů nebo postupným vylučováním určitých...

Endokarditida nebo jiná infekce

| Dotaz od: Radunka



Virosa

| Dotaz od: petr

Je to cca 2 měsíce,co jsme venku našli kotě a vzali si ho domů, stáří bylo cca 4měsíce. Zavezli jsme ho na veterinu kde dostal odčervení. je to cca měsíc co jsem si s ním hrál a...

Určitě vaše kočička vzteklinu nemá. Již před pár lety (asi tak 7-10 roky, nevím přesně) byla Česká republika vyhlášena jako země vztekliny prosta. To znamená, že by se u nás již...

Chlamydia pneumoniae

| Dotaz od: Galina

Paní doktorko, po dlouhodobých obtížích - častých virózách, únavě, bolestí svalů, častém kašli mi byla diagnostikována chlamydia pneumoniae, byla jsem léčena ATB s tříměsíčními...

Pozitivita protilátek ve třídě IgA může svědčit pro akutní či proběhlou infekci, hodnota IgG protilátek svědčí pro prodělanou infekci v minulosti. Další postup by se měl řídit...

Střevní virózy a imunita

| Dotaz od: janča

Mám dotaz související s imunitním systémem člověka a nákazou virózami, konkrétně těmi střevními. Je možné střevním virózám předejít posilováním imunity (vitamíny, probiotika...

Jančo! Vaše otázka mi udělala radost, ptáte se velmi ... zvídavě a správněě řekl bych. Bohužel Vám v rámci své odpovědi neporadím příliš podrobně. Střevní virosy podobně jako...

Játra

| Dotaz od: Marissa

Je mi 27 let a jsem zdráva. Kvůli záchvatu nesnesitelné tlakové bolesti, která byla doprovázena závratí, jsem vyhledala obvodní lékařku. Jak to přišlo, tak to tehdy odešlo...

Marisso. Neuvádíte, co konkrétně Vás bolelo ( hrudník?, břicho?). Akutní žloutenka může probíhat i zcela bezpřznakově či imitovat chřipkovité příznaky a je vždy doprovázená...

Jsou to hemoroidy??

| Dotaz od: Ali

Zdravím..chci se zeptat, zda tohle mohou být příznaky hem. : První den mi bylo zle, pořád běhání na wc ale nic nešlo ven,okolo análu a z něj jakoby něco vylézalo,žádná krev,jen...

Hemorhoidy jsou velmi prevděpodbné a ty se manifestují většinou trombosou a někdy následným krvácením. Vyšetření je ale potřeba. Proktolog na chirurgické ambulanci vyšetří...

Už asi měsíc mě trápí únava (ztráta empatie) a zvýšené teploty většinou v odpoledních hodinách do 37,5. K tomu se přidaly bolesti v oblasti beder a to zejména při ohýbání...

Vaše potíže jsou nespecifické, každopádně ale jde o problém, který musí být vyšetřen. Uvažovala bych o celém spektru chorob, od různých infekcí po tvz. autoimunní či...

Bolest v krku

| Dotaz od: tomáš

Už tak 14 dní mě bolí v krku. Začalo to jako běžná viróza. Z počátku jsem měl 4 dny i rýmu, ale ta potom zmizela. Bral jsem různé coldrexy, strepsils, orofar. Přesně po týdnu se...

Patrně všechny potíže dala do pohybu opravdu virosa. Souvislost krku a hlezna není. Bolest v oblasti krku, ale někdy opravdu způsobují změny v oblasti krční pateře. Stav by...

Bronchopneumonie

| Dotaz od: Petr

Paní doktorko, pracuji s dětmi, tedy v prostředí bohatém na kapénkovou infekci, atd., počátkem měsíce října jedna kolegyně omarodila a byl jí potvrzen černý kašel. Počátkem...

Určitě mi chybí ve vašem vyšetření laboratorní vyšetření s cílem vyloučit nebo potvrdit právě uvedený černý kašel, bylo by vhodné vyloučit i Chlamydia pneumoniae a Mycoplasma pn...

Hiv

| Dotaz od: Karel

Chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost nákazy HIV či jinou pohlavní nemocí při sexuálním styku, který byl s kondomem a trval zhruba tak 5 - 10 minut, pouze vaginální, s...

Pokud byl styk chráněný kondomem, který neselhal, je pravděpodobnost nějaké nákazy minimální. Nezbývá než důvěřovat této ochraně. Nemáte se tedy čeho obávat.

Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti...

 celý článek

Spálová angína

| Dotaz od: Světlana

Mam na Vás taky dotaz,ohledně spálové anginy.Mam ceru ,bylo ji před týdnem 6 let,a ve skolce měla dva dny styku s dětmá kteri projevovaly přiznaký spálové anginy,a po dvou dnech...

Světlano, pokud udělala paní doktorka i odběry, (standartně se u každé infekce neprovádějí) které v tu dobu vypadaly dobře, nemyslím si, že pan doktorka něco podcenila. Každá...

Hiv

| Dotaz od: Erik

Prosim vas , 10-12 dni po nechranem styku som mal zimnicu, na druhy den teplotu, ta trvala deň, pomohlo mi teraflu, mal som 3-5 dni kašel, a asi 3-4 dni ma bolelo hrdlo, a po...

Eriku. Vzhledem k tomu, že časné příznaky infekce HIV jsou velmi podobné jako běžná viróza, nezbyde Vám, než se nechat otestovat. Jinak jistotu mít nebudete. Hezký den.

Klíště

| Dotaz od: Marek

Již druhý den po vyjmutí klíštěte cítím svalovou ochablost, únavu a mírnou bolest v krku. Vše začalo pote, co jsem vyjmul klíště. V místě kousnutí již žádná vyrážka není. Muže...

Na obě myšlené nemoci (Lymeská borelióza, Klíšťová encefalitida) je příliš brzo. Tedy usuzuji, že Vám začíná viróza. S pozdravem, MUDr. Klímová

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Evelina

Vážená paní doktorko, můj dotaz se týká nákazy plicními chlamydiemi...již dva roky trpím závratí, která začala po prodělání několika viróz horních i dolních cest dýchacích s...

Moc a moc si vážím Vaší důvěry,ale v žádném případě nemohu a nechci mluvit kolegům do jejich práce.Chlamydiové nákazy jsou poměrně složitým tématem,léčba a laboratorní...

Chronická únava s teplotami

| Dotaz od: Veronika

Již 3 roky mně trápí únava a zvýšené teploty /k večeru - mezi 37,1 - 37,6/. Začalo to tím, že cca raz za dva - tři měsíce jsem onemocněla /viróza a pod./, příznaky však vymïzli...

Obávám se, že po výčtu vyšetření, které jste absolvovala, je na vás současná medicína krátká. Párkrát jsem se setkal s pacienty se zvýšenou únavou a zvýšenými teplotami, bez...

Mám dotaz ohledně mého syna 8let. Měsíc má po ránu plný nos. Hned po probuzení si asi 10-15x kýchne (to přetrvává již rok) a pak asi 2hod. hodně smrká. Někdy ho bolí břicho v...

Jedná se o nespecifické příznaky, je hodně možností o co by se mohlo jednat. Určitě bych počkala na výsledky z alergologie, příčina se možná zjistí tam. V případě pocitu na...

Virosa

| Dotaz od: Jaroslav

Uz asi 4 dny me trapi neco jako viroza ci nachlazeni. Mam pocit zvysene teploty, ale zadnou si nenamerim, ale vnitrne si pripadam tak na 38 aspon. Dale me trapi zazivaci obtize...

Dle Vaších symptomů by jsem uvažovala o běžném nachlazení, kde se k symptomatologii z horních cest dýchacích (bolest v krku, rýma, kašel), přidává symptomatologie celková...

Zdravím, chci se zeptat, co by jste doporučili, na rýmu a začínající kašel u dvouletého dítěte, aby nedošlo ke zhoršení stavu a nutnosti brát antibiotika, děkuji za odpověď

Pokud rýmu a kašel způsobila jen lehká viróza, postačí patrně pár dní v teple a klidu, dostatek vitamínu C (Celaskon) případně sirup na kašel. Dbejte, aby se Vaše dítě nedostalo...

Pupínky v puse

| Dotaz od: Barbora

Včera se mi v puse udělali dva bolestivé pupínky v puse (jeden na tváři druhý na spodním rtu uvnitř) (žluté bavy). Dnes jsem se všimla že mam na spodním rtu jakoby krupičku...

Barboro. Drobné afty v dutině ústní nejsou neobvyklý nález, může je způsobit viróza, například virus oparu (herpes). Afty při HIV infekci jsou rozsáhlé, bolestivé, s horečkami a...

Krev na toaletním papíře

| Dotaz od: natálie

Je mi 15 let a 2-3 krat se mi objevila na toaletním papíře po tvrdší stolici čirá krev. Mám strach, aby to nebyla rakovina tlustého střeva, protože jsem hned den po tom...

Mohlo by se jednat o hemoroidy a nebo řitní trhlinu, když byla krev na toaletním papíře v souvislosti s tuhou stolicí. Ostatní obtíže mohou souviset s virózou. Pokud se obtíže...

Před 5 dny jsem se ráno probudila s bolestí na krku (pod uchem) na pravé straně. Myslela jsem si, že jde jen o přeležení, ale odpoledne mě začali bolet záda a bylo mi trochu...

Moc a moc Vás prosím, plně důvěřujte své paní doktorce. Zná Vás i Váš zdravotní stav, je pro Vás tím nejlepším rádcem. Kdokoliv "zvenčí" Vám nedokáže pomoci více, než lékař...

Riziko přenosu hiv

| Dotaz od: Ivana

V srpnu jsem mela sex s neznamym muzem, pouzili jsme kondom myslim po celou dobu, ale delala jsem mu i oralni sex bez ejakulace do ust, taky jsme se hodne libali. 8. den po...

Ivano, pokud jste použili opravdu kondom a nedošlo k ejakulaci do úst, tak šance přenosu je velmi malá, ale bohužel úplně vyloučit se nedá, zvláště pokud by na genitálu...

Revma-artritida

| Dotaz od: Adé

Je mi 17let. Byla jsem na krvi, našly mi tam 50% revma . Prý to je málo, ale mě se nezdá. Bolí mě ruce, prsty, nohy, kolena, prsty u nohou , záda. Nejtěžší je si sednout a vstát...

Milá Adé, když takto mladého člověka bolí všechny klouby a celé tělo, tak to bývá nejčastěji viróza. Nic není třeba dělat, jen čekat až to přestane. Vy ovšem píšete, že máte i...

Kašel, rýma, teplota

| Dotaz od: Štěpík

Už asi 2týdny mám tyto příznaky :ze začátku velká rýma(nyní troxhu zlepšeno)kašel(jsem po černým kašli a dlouhodobém užívání antibiotik.(klacid)ztrácení hlasu a chrapot bolest...

Uvedené příznaky provázejí jak virová, tak bakteriální onemocnění. Na Váš dotaz proto nelze přes internet odpovědět, vyhledejte svého lékaře, který na základě Vaší prohlídky...

Zvýšené aslo

| Dotaz od: Martin

Je mi 30 let (sportovec, nekuřák), již téměř 2 měsíce se mi stávalo, že 3-5 dní jsem se cítil zdráv a pak 1-2 dny jsem cítil horký obličej, únavu a mírnou bolest hlavy, bez...

Pane Martine. Příčin Vašich potíží může být celá řada a dovolil bych si tvrdit, že výsledek ASLO je zcela vedlejší nález, kterému netřeba věnovat žádnou pozornost (za popsaných...

Může jít o chlamydie?

| Dotaz od: Jana

Už 3 měsíce mě trápí tyhle příznaky: začalo to bolestmi v kyčlích, myslela jsem, že jsem přetrénovaná (hodně jezdím na kole, spinning a pod.) tak jsem si dala pauzičku, ale...

1) Doxycyklin je tetracyklinové antibiotikum, se kterým se nesmí chodit na slunce, takže možná proto vám vaše lékařka předepsala jiné. Fromilid se také používá k léčbě...

Lymská borelioza

| Dotaz od: Ondra

Před týdnem se na mě přisálo klíště (na varlata)- myslím že jsem ho vytáhnul asi 10 hodin po přísátí (měl jsem podezření už večer, ale pak jsem na to nějak zapomněl). Vytáhnul...

Ondro. Drobná kožní reakce po poštípání klíštětem je normální, když Vás štípne komár, taky tam máte reakci a nezaobíráte se tím, zda nemáte náhodou boreliózu. Zarudnutí po...

Před týdnem v neděli mě hodně bolela hlava, poté mi vyrazil opar. Během týdne mi jednou po ránu bylo zle od žaludku a v pátek jsem už věděla, že budu nemocná. Cítila jsem tlak v...

Slečno Lenko. Bohužel se musím omluvit - na Váš dotaz bez znalosti dalších detailů a možnosti Vás vyšetřit nelze takto na dálku dostatečně přesně odpovědět. Příčiny infekcí...

Astma

| Dotaz od: ivana

Ted jsme vam psala takže jak ted ukončime lečbu tim flixoitdem tak pokud začne kašlat hned na druhy den tak to neni s toho vynechani to je asi spiše viroza psalla jste že to ma...

Pokud se kašel objevil hned po vynechání, tak bych ho spíše přikládala virose. neznamená že , když jste lék vysadily, že by se stav měl dramaticky zhoršit. Pokud bylo podezření...

Špatné dýchání, kašel

| Dotaz od: Lucie

Už skoro dva týdny mám ošklivý kašel který se stále zhoršoval. Někdy je suchý ale občas i vykašlu hleny. Je dost dráždivý. Potom se přidalo i těžké dýchání, že sípu, nemůžu se...

Jak popisuje příznaky nelze vyloučit i možnost astmatu /typické příznaky protrahovaný kašel, pískoty na průduškách, často může být spuštěno virovým infektem./. Vhodné by bylo...

Před týdnem v neděli mě hodně bolela hlava, poté mi vyrazil opar. Během týdne mi jednou po ránu bylo zle od žaludku a v pátek jsem už věděla, že budu nemocná. Cítila jsem tlak v...

Slečno Lenko. Bohužel se musím omluvit - na Váš dotaz bez znalosti dalších detailů a možnosti Vás vyšetřit nelze takto na dálku dostatečně přesně odpovědět. Příčiny infekcí...

První příznaky klíšťové encefalitidy (KE) nemůžeme odhalit dříve než za 7 až 14 dní po přenesení nákazy, tedy po přisátí klíštěte. Jak tyto příznaky poznat? A můžeme i my, laici...

 celý článek

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že máte rakovinu prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto svoje tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas. Víte, jaké to jsou?

 celý článek

Proti lymeské borrelióze zatím neexistuje účinné očkování a léčba antibiotiky přináší dobré výsledky, hlavně když je zahájena včas. Proto je klíčové nepropást varovné příznaky...

 celý článek

Příběhy lidí, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu, začínají často velmi podobně: nástup "chřipkových" příznaků, které se velmi rychle zhoršují a na běžnou léčbu nereagují.

 celý článek

Rádi byste přestali kouřit, ale máte strach z „absťáku“? Jste vytížení a nemůžete si dovolit nefungovat? Nabízíme vám několik tipů, jak přečkat prvních pár týdnů bez cigarety.

 celý článek

Klíšťová encefalitida je zákeřné onemocnění projevující se postupně. Čím delší čas uplyne po přisátí klíštěte, tím více přibývají i příznaky nemoci.

 celý článek

Nejen děti, ale i dospělé dokáže kašel nepříjemně potrápit. Mnohdy nemůže člověk kvůli zhoršenému dýchání v noci ani spát. Rozpoznat, že za kašel může právě bronchitida, však...

 celý článek

Zkoušíte přestat kouřit a přepadají vás nepříjemné pocity a obtíže? Kouřili byste nejraději i propisku a vzpomínka na cigaretu ve vás vyvolává závrať?

 celý článek

S chladnějším počasím, deštěm nebo změnami atmosférického tlaku se u některých lidí s bolestmi kloubů jejich potíže stupňují. Jak se říká, cítí to v kostech. Na otázku, zda tato...

 celý článek

Endometrióza je onemocnění, jehož přesná příčina není dosud známa. Základním znakem je výskyt tkáně děložní sliznice i v jiných orgánech, než je stěna dělohy. Vyskytuje se...

 celý článek

Kvůli smaženici nebo nakládaným houbám neleníme a vyrážíme pročesávat hvozdy naší země. Avšak nezkušeným jedincům se toto hobby může stát osudným. Pamatujte, že při otravě...

 celý článek

Období kolem menstruace prožívá řada žen ve znamení střevního dyskomfortu, nadýmání, křečí v podbřišku a potíží s vyprazdňováním. Nemocné s Crohnovou chorobou však podobně...

 celý článek

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto průběžně své tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas.

 celý článek

Ačkoli jsou si tyto dvě nemoci některými projevy velmi podobné, řadou příznaků se také liší. Pro lékaře by tak neměl být problém odlišit lupénku od ekzému. A to i bez složitého...

 celý článek

Zarudlé a opuchlé oči bývají nejčastěji projevem pylové alergie. Přiložení studeného obkladu na oči na chvíli zmírní příznaky, ale pro dlouhodobou úlevu musíte poznat příčinu...

 celý článek

Cukrovka je v dnešní době velmi časté onemocnění, které může mít těžké, i fatální následky. V České republice žije 862 000 diabetiků a i vy se můžete stát jedním z nich. Jak...

 celý článek

Typické abstinenční symptomy se objeví téměř u všech lidí, kteří se rozhodnou přestat kouřit. U každého se jejich projevy mohou lišit a mít různou intenzitu, která závisí...

 celý článek

Plicní nádory jsou smutným a poměrně častým důsledkem kouření. Existuje ale i souvislost mezi rakovinou plic a onemocněním, které nemusí nutně vznikat jen u kuřáků...

 celý článek

Přichází jaro a s ním začínají kvést stromy a vonět květiny kolem nás. Řada z nás pak začne mít ucpaný nos, kašel či bolesti hlavy. V době, kdy se téměř u každého mohou objevit...

 celý článek

Chřipka a nachlazení patří mezi onemocnění, kterými si několikrát za život projde každý z nás, zejména na podzim a v předjaří. Přestože chřipková sezóna přichází každý rok v...

 celý článek

Přečetla jsem si příčiny poruchy štítné žlázy. Zpozorovala jsem jich na sobě několik - únava, suchá kůže, stěžuji si na chlad, hodně se potím hlavně v oblasti hlavy, nekvalitní...

Ano, tyto příznaky by mohly souviset nejspíš se sníženou funkcí štítné žlázy. Jelikož jsou to ale příznaky nespecifické (ono nijaké vysloveně specifické pro štítnici ani snad...

Před týdnem jsem zjistil, že mám klíště. Nyní se cítím ,,nesvůj´´, bolest hlavy, svalů. Okolo místa klíštěte není žádna skvrnka, může se jednat o encefalitidu, i když bych měl...

Doporučuji Vám co nejdříve navštívit lékaře, souvislost s přisátím klíštěte a klíšťovou encefalitidu nelze bohužel vyloučit (stejně tak ale může jít i o běžnou virózu - posoudit...

Chtěla bych se zeptat, jaké jsou případné příznaky těhotenství během užívání antikoncepce. Děkuji za odpověď.

Stejné jako u žen bez antikoncepce, každá žena má příznaky jiné. Pokud máte pochybnosti, udělejte si těhotenský test.

Příznaky encefalitidy

| Dotaz od: C

Mám takový dotaz, před 12 dny jsem měla klíště, bez nějakého zarudnutí jako od komára, ale po 9 dnech začaly bolesti hlavy, rýma, pálení očí, trochu únava, bolesti zad, můžu na...

Spojitost se štítnou žlazou bych nehledala, doporučovala bych návštěvu praktického lékaře a provedení krevních testů k vyloučení klíš´tové encefalitidy.

5ti letý vnuk, má nateklou žlázu na levé straně krku.Před 14 dny byl očkován a nyní má virózu, rýmu a suchý kašel a tu žlázu. Jaké vyšetření by mělo být provedeno ( moč, krev...

Reakce spádových mízních uzlin při očkování, virose či jiné infekci je normální reakce. U dětí bývají uzliny zvětšeny více než u dospělých. Důležité je, aby po odeznění...

Příznaky

| Dotaz od: Nikola

Jsem naprosto zoufalá. Bojím se, že jsem chytla pohlavní nemoc (HIV). Na internetu jsem si četla příznaky, které se týkají tohoto onemocnění a zjistila jsem, že některé souhlasí...

Pokud máte strach, že jste se mohla nakazit infekcí HIV, je vhodné ansolvovat vyšetření krve, buď u praktického lékaře nebo na infekčním oddělení. Čím dříve se tato infekce...

Těhotenství-příznaky

| Dotaz od: Jana

Omlouvam se za mozna trochu naivni dotaz, nicmene - pri mem prvnim tehotenstvi jsem nemela zadne "priznaky" v podobe nevolnosti, chuti apod. , ted bych rada otehotnela znovu a...

Není to pravda, že ženě musí být špatně, aby těhotenství proběhlo v pořádku. Neexistuje žádné pravidlo. Některé ženy nemají žádné příznaky po celou dobu těhotenství, někdy se...

Mám dotaz ohledně příznaků klíšťovky v první fázi, zda mohou být pouze velmi nejasné a slabé. V sobotu jsem si vyndala klíště, které jsem si na 99% přivezla ve čtvrtek z lesa...

Martino, bolest v krku nepatří mezi klasické příznaky klíšťového zánětu mozku. Nicméně v 1. fázi se encefalitida může jevit jako nachladnutí s horečkou, bolestmi hlavy, kloubů a...

Viroza...

| Dotaz od: Michaela

Pred 3 tydny jsem prodelala virozu.mela jsem rymu,kasel,chrapot a zvysenou teplotu.lekarka mi napsala antibiotika,ale ani po dobrani mi neni moc dobre.jsem neustale unavena,mota...

Bohužel takto po internetu mohu jen těžko soudit, o jaké onemocnění se může jednat. Neznám výsledky vašich krevních testů ani podrobnou anamnézu. Pokud máte obtíže, navštivte...

Viroza

| Dotaz od: Štěpík

Už od neděle mě bolí hlava, mám rýmu spíše ucpaný nos, občasný kašel( mám astma , tak to bude asi ono) , bolestivě uzliny na krku, a bolest za krkem (šíje) . Teploty nemám v...

Vaše potíže s největší pravděpodobností skutečně budou projevem virosy či jiné běžné infekce horních cest dýchácích. S léčbou můžete začít sám. Udržujte se v teple a klidu...

Příznaky senné rýmy?

| Dotaz od: Gabriela

Trápí mně už týden ucpaný nos a často kýchám, až je to někdy nepříjemné v krku. Začaly mě svědit i horní víčka, párkrát se mně stalo, že jsem měla úplné vaky pod očima. Oči jsou...

Dle popisu Vašich příznaků se nejspíše o alergii jedná, určitě by se alergologické vyšetření mělo doplnit. Z léků , které Vám byly doporučeny - Levaxal je antihistaminikum...

Mohly by se příznaky otěhotnění ukázat už po druhém dnu? Myslím si že nejspíš asi ne....na internetu jsem četla že příznaky se ukazují až za dva nebo čtyři týdny ......děkuji za...

Dva dny je skutečně krátká doba.

Viróza třetí týden

| Dotaz od: Alois

Prosím Vás o radu. Už třetí týden mám virozu.Teplotu stále přes 37 a hodne mě bolí celé telo.Bolí me žebra, brní nohy a ruce.Jsem hrozně slabá.Mohu si vzít nějké léky, které by...

Záleží, jaké léky užíváte na roztroušenou sklerózu. Podle toho se zvolí vhodný lék na bolest (například léky s obsahem paracetamolu obecně můžete, ale neměl byste zároveň užívat...

Eb viróza, nákaza

| Dotaz od: K

Mé 14 měsíční dítě bylo v průběhu vánoc v kontaktu s osobou, které nyní zjistili EB virus, jiz v té době tato osoba vykazovala známky virózy, protoraději s dětmi moc v kontaktu...

Infekce EB virem probíhá často zcela skrytě, zvláště u malých dětí. I pokud se Vaše dítě nakazilo, nemusí se to projevit. Inkubační doba EB viru je 30 - 50 dní, tedy poměrně...

Jsem v 11. týdnu těhotenství a trochu mě bolí v krku a mám pořádnou rýmu. Může to nějak uškodit miminku? Děkuji za odpověď

Pokud nemáte výrazně zvýšenou teplotu nebo pokud viróza není způsobená některou ze vzácnějších infekčních onemocnění. pak s největší pravděpodobností ne.

Viroza

| Dotaz od: Ivana

Moje sestra měla virozu, bolest v krku rýma, kašel, je skoro vyléčená, ale já mám už 2 dny obtíže bolest v krku jen v noci nebo po ránu, mám pocit jako kdybych mělav krku...

Únava je vzhledem k prodělanému nachlazení zcela normální. Doporučoval bych proto zvýšené dávky vitamínu C a klidový režim. Hezký den.

Tento dotaz jsem před týdnem položil expresně s poplatkem, odpověď mi ale nedošla :-) Tak to zkusím zde. Před pár měsíci jsem byl s klukama na výletě, spali jsme v chatkách, a...

Patriku. Váš dotaz mi byl přidělen nyní a poprvé. Expresní dotazy se u mne běžně nezařazují. Popsané problémy nejvíce ukazují na tzv panické ataky. V organismu a psychice se...

Jedním ze znaků závislosti je přítomnost abstinenčních příznaků v okamžiku, kdy tělu není dopřána návyková látka, na kterou je zvyklé. Nepříjemné pocity však nejsou zdaleka tím...

 celý článek

Střevní viroza

| Dotaz od: Alice

Ráda bych se zeptala, zda je střevní viroza infekční již před propuknutím příznaků. Konkrétně, když mé děti byly odpoledne ve styku s osobou, které v noci viroza propukla...

Ano, nemocný člověk bývá nakažlivý už několik hodin před propuknutím prvních příznaků. K nákaze vašich dětí tedy dojít mohlo, vše teď záleží na zdatnosti jejich imunitního...

Viróza před ovulací

| Dotaz od: Jana K.

Může viróza v začátku cyyklu, tedy někdy před ovulací (rýma, kašel, bolest kloubů bez teploty nebo s teplotou do 37,5) ovlivnit kvalitu vajíčka? Je lepší s případným snažením o...

Kvalita oocytu by neměla být virózou ovlivněna. Příjemný den

Viróza

| Dotaz od: Jitus2204

Můj 4 letý syn má dle naší doktorky virózu,má horečky kolem 38 st,již 3 den.Po druhém dni si stěžoval na bolest hlavy a nemůže hýbat krčkem,navštívila jsem proto pohotovost z...

Vaše paní doktorka zcela jistě stav pečlivě zhodnotila a meningitidu vyloučila. Bolest hlavy a ztuhnutí svalů na krčku může být u chřipky. U meninitidy je obvykle horečka vyšší...

Můj šestiletý syn měl v průběhu posledního měsíce 2x klíště (jedno za uchem a druhé na rameni). Včera (t.j. 4,5 týdne po 1. a 6. den po 2. klíštěti) mu byla stále zima a...

Diagnostikovat klíšťovou encefalitidu je prakticky možné pouze na základě protilátek v krvi. Zabránit druhé fázi onemocnění je možné včasným zahájením léčby. Hezký den.

Asi viróza

| Dotaz od: Irena

Chtela jsem se zeptat včera ve škole mě nejdřív jen bolela hlava a v podbřišku jelikož to zrovna mám tak jsem si vzala aulin ale pozdeji asi třetí vyučovací hodinu jsem měla...

Za problémem opravdu nejspíše stojí nějaké akutní infekční onemocnění ("viróza", event. je zde třeba možná souvislost s probíhající menstruací), ale takto na dálku to není možné...

Neustálá viroza

| Dotaz od: klara

Chtěla bych se zeptat. Mám zhruba od konce minulého roku neustálou virózu, teplotu teda skoro nikdy ale pocit vnitřní na horečku, občas se to zlepší, ale za pár dní je to zase...

Jak zvýšená hladina cukru, tak močová infekce se na popsaných obtížích mohou podílet. Suchý povleklý jazyk může být z prostého nedostatku tekutin, což se také může projevit...

Chtěla bych se zeptat jestli toto jsou příznaky menstruace .. cca před 7 týdny mě v zoo rozbolelo břicho tak že jsem se bála že se nepohnu pak 5 týdnů nic pak mě bolelo v kříži...

Nepíšete kolik je vám let. Příjemný den

V zimě se potýkáme s různými obtížemi. Častěji než po zbytek roku máme problémy typu kašel, rýma, únava, bolesti svalů a kloubů či zvýšená teplota. „Mám chřipku,“ stěžujeme...

 celý článek

Jako typické příznaky alergické rýmy se nejčastěji uvádějí ucpaný nos, svědění v nose, kýchání a vodnatá sekrece z nosu. Lidé s pylovou alergií však často trpí také svěděním očí...

 celý článek

Dlouhotrvajici nespc. priznaky

| Dotaz od: Michael



Viróza

| Dotaz od: Michaela

Pred 3 tydny jsem prodelala virozu.mela jsem rymu,kasel,chrapot a zvysenou teplotu.lekarka mi napsala antibiotika,ale ani po dobrani mi neni moc dobre.jsem neustale unavena,mota...

Návratu mononukleózy se obávat nemusíte, případná "reaktivace" choroby se neprojevuje potížemi popsanými ve Vašem dotazu. Je ale pravda, že pokud jste mononukleózu prodělala...

Výsledky tsh a příznaky

| Dotaz od: Zuzana

Před měsícem jsem absolvovala odběry krve, z kterých mi vyšla hodnota TSH 4,6 (Norma do 4,2), co by odpovídalo mírně snížené funkce ŠŽ. Problém je ale ten, že všechny příznaky...

Bušení srdce se může vyskytovat i u snížené funkce štítné žlázy. Máte pravdu v tom, že celý tento soubor příznaků se typicky spojuje s nadbytkem hormonů štítné žlázy, někteří...

Chtěla bych Vás poprosit o radu, co bych mohla použít jako dezinfekci a prefenci proti chřipce a virozám, jsem ve druhém měs. těhotenství a dříve jsem si občas vzala Septolete...

Jedinou celkem spolehlivou prevencí proti chřipce je očkování a dobrá imunita. Neškodným, přesto účinným přípravkem v těhotenství při nachlazením je Vincenka ve sprayi či ke...

Viroza v těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Chtela bych se zeptat sem tehotna ve 24 tydnu tehu a tedka sem chytila virozu boli me v krku,kasel a trochu nahlazene produsku neublizi to ted mimu miminku? dekuju...beru...

Ve 24. týdnu běžná viroza miminku určitě neublíží. Myslím, že se nemusíte obávat.

Kouřením se zvyšuje počet tzv. nikotinových receptorů v mozku. Ty reagují na nedostatek nikotinu a způsobují abstinenční příznaky v situaci, kdy se kuřák se svojí neřestí...

 celý článek

Cukrovka příznaky

| Dotaz od: Andrea

Pane doktore, chtěla jsem se zeptat jaké jsou přesné příznaky cukrovky. ? V poslední době pociťuji vělkou žízeň, jsem unavenější a už po druhé za měsíc jsem byla malátná a bylo...

Žízeň může být skutečně příznak cukrovky, i ty vaše další obtíže. Rozhodně neodkládejte návštěvu lékaře, který vám vyšetří hladinu krevního cukru.

Můžou toto být příznaky menstruace pamatuji si že teď v 11 letech jsme asi před 2 týdny byly v Praze v zoo a mě tam začalo bolet břicho jak něco že sem se ani málem nepohla...

Jsou to příznaky dospívání. Kdy se menstruace dostaví Vám neřeknu, ale bude to pravděpodobně brzy.

Eb viróza

| Dotaz od: Martina Z.

Dcera (13 let)3.12. onemocněla angínou, následně se přidala chřipka. 2 dny před dobráním Penicilínu jí byla odebrána krev, jelikož přetrvávaly teploty. Měla zvýšenou sedimentaci...

Paní Martino, přeji Vám hezký den! EB je běžný virus přítomný u většiny lidí. Při nákaze v pubertě a adolescenci způsobuje angíně podobné onemocnění nazývané mononukleóza, jindy...

Zmizely příznaky

| Dotaz od: jarmila

Chtěla bych se zeptat - jsem v 6 týdnu těhotenství a doposud mě asi tak jednou za dva dny trápila malá bolest v podbřišku ale jinak nic jiného - jenže je to tak 4 dny zpět tak...

Uvedené příznaky nesvědčí pro potrat, o vitalitě plodu se však lze přesvědčit jen pomocí ultrazvuku. Zcela malé množství tekutiny v dutině břišní je normální nález.

Tetanovka a viroza

| Dotaz od: Lenka

V den ockovani na tetanus me zacalo bolet v krku a za tri dny pi vakcine jsem dostala virozu.Je to problem?Mam problemy s imunitou.Moc dekuji

Situace, kterou popisujete se občas stává, v době očkování jste byla v inkubační době onemocnění. Dodržujte doporučení ošetřujícího lékaře. Na účinnost očkování onemocnění...

Příznaky syfilis

| Dotaz od: Lukas

Obracím se na vás se značnými obavami a prosím o radu... V únoru 2008 jsem měl pohlavní styk (orální, vaginální s kondomem). 11.3.2008 jsem s teplotou 38°C, otokem pravé krční...


Chtěla bych se zeptat, na jakou nemoc by mohly ukazovat tyto příznaky: ospalost a neustálé usínání i během dne (především ve chvílích , kdy se člověk dostane do "klidu", např. u...

Inno! Vy po mně žádáte diferenciálně diagnostickou úvahu, což je ovšem bez dalšího vyšetření pacienta, podrobného rozhovoru a special. tesů dosti nepřínosné a také zdlouhavé...

Jak dlouho bude trvat viróza?

| Dotaz od: Martin

Od středečního rána jsem začal pokašlávat a večer jsem dostal silné horečky(39) Doktorka mi řekla že mám virózu. Mám suchý kašel, teploty, rýmu a silnou bolest hlavy. Jak dlouho...

Je to tak jak píšete,léčíte správně,pkud by vysoká horečka trvala víc jak týden nebo jste vykašlával zbarvený hlen,navštivte lékaře .

Minulý týden jsem se léčil s chřipkou, pouze teplota, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, i když možná jsem tu léčbu trochu "odflák". Ale vyléčil jsem se. Před dvěmi dny jsem...

Je mi jasné, že Vás zcela neuspokojím, protože trochu odbíhám od Vašeho dotazu. Vaše příznaky jsou velmi nespecifické, problematika imunitní paměti a borelií zase není zcela...

Příznaky syfilis

| Dotaz od: Radek

Měl jsem dvakrát nechráněný orální styk. Jednou před zhruba čtyřmi měsíci a druhý před měsícem. Objevil se mi nebolestivý útvar - není vystouplí, ani tvrdý. Nevím jestli se...

Teoreticky by o projev prvního stadia syfilis jít mohlo, rozhodně navštivte kožního lékaře dříve - toto je akutní problém, takže se domnívám, že ani objednávání není nutné.

Chtěl bych vám napsat trochu o mém zdravotním stavu.. vše začlo po velké námaze bolesti hlavy, bolesti za okem, záškuby ve svalech atd... dostal sem ATB doxybene a pak jsem...

Tome! Bolesti hlavy vás trápily už před rokem, plánoval jste vyšetření u neurologa, nevím zda proběhlo, nicméně pokud se bolesti hlavy stupňují a navíc trpíte záškuby ve svalech...

Klíšťová encefalitida se bohužel nevyhýbá ani dětem. Co udělat, abychom nepodcenili příznaky právě u těch, na kterých nám záleží nejvíce? S MUDr. Zemánkovou jsme si povídali...

 přehrát video

Mé sestře nedávno stanovili, že prodělala mononukleózu a i zjištěné problémy s jaterními enzymy. Asi dva týdny zpátky jsem onemocněla, bolelo mě v krku a asi týden a půl jsem...

Provedení krevních testů záleží na klinickém obraze. Pokud máte horečku nebo bolesti v krku, bylo by vhodné provedení základního vyšetření krve včetně testů na mononukleózu...

Priznaky porodu

| Dotaz od: marketa

Mam dotaz-dnes jsem ve 35tt-ve 30tt mi zjistili infarkty na placente a ze mala se pomaleji vyviji,nakonec se to trochu vylepsilo,muj dotaz ale spociva v tom,ze uz 6den je mi na...

O začínající porod se samozřejmě jednat může, pokud jste tolik otevřená - co nejdříve navštivte svého gynekologa, ovšem pokud jste již neporodila...:o))) Hezký den.

Rakovina hrtanu,hltanu příznaky

| Dotaz od: Kateřina

Moc Vás prosím o radu.Je mi 31 let,cigarety kouřím cca 2 denně. Už déle než rok u mě přetrvává bolest v hrdle, dole na levé straně.Při jídle se mi jídlo, tablety jakoby zastaví...

Paní Kateřino, Myslím,že jste byla velmi zodpovědně vyšetřena a není třeba hned myslet na nejhorší.Neurčité bolesti v hrdle mohou být způsobeny problémy se šíjí,krční...

Vážená koncem srpna jsem přišel o práci a postupně se u mě začali projevovat psychické problémy pocit studu, selhání přes zlost, dopal, nenávist až ke křečovitým bolestem v...

Děkuji za Váš dotaz. Vaše příznaky nemoci spadají do syndromu PAD ( panická úzkostná porucha). Ze své zkušenosti s klienty, kteří mají stejné nebo podobné příznaky jako Vy, vím...

Viróza 2 x ročně

| Dotaz od: Petr

Rád bych se zeptal.. Už asi patnáct let mívám, jednou dvakrát ročně, něco jako virozu. Začne to vždy úplně stejně. První den mě studí ruce a chodidla, současně škrábe v krku...

Virová infekce 2 x ročně v sezóně nachlazení není nic vzácného ve Vašem věku, prevencí je na prvním místě očkování proti chřipce, pravidelné režimové opatření, pohybová aktivita...

Polymorfni priznaky

| Dotaz od: vanda

Byla jsem doporucena na neurologie z hematologie kvuli hranicne pozitivnimu lupus antikoagulans a faktor8 a kvuli priznakum na ktere se me ptala...uz skoro rok od porodu me...

Vše rozhodne MRI. Avšak revmatické choroby se takto projevují (jak jste uvedla) a jejich léčba má za cíl tišení příznaků, protože vyléčit se nedají.

Manžel i já jsme prodělali střevní virózu (trvala 24 hodin) a teď ji dostal náš 7-týdenní syn. Má horečku (podala jsem mu 1,5 ml Nurofenu baby; váží 4,6 kg a plně kojím...

Průjmová oněmocnění u dětí jsou vždy velmi závažná, proto bych u takto malého dítěte doporučoval vyhledat lékařskou pomoc. Hezký den.

Příznaky hiv

| Dotaz od: ala

Chtěla jsem se zeptat, měla jsem styk s osobou, o které jsem se dozvěděla, že to hodně moc střídá. Je to teprve 14 dní a já se hrozím HIV. Není možné si udělat test už po 14...

Budete muset opravdu počkat na definitivní výsledek testu po 2 měsících (jak vám to určil lékař), jak jste sama psala v dalším mailu. Teoreticky lze testovat ze slin nebo ze...

Příznaky salmoneozy

| Dotaz od: Niikola

Chtěla bych se prosim zeptat jaký jsou příznaky salmoneozy... boli mě žaludek a motá se mi hlava a začínám sem tam zvracet vubec nevím co to je prosím mohl by jste mi napsat...

Paní Nikolo, příznaky salmonely jsou nazelenalé průjmy, zvracení, nevolnost, může být či nemusí být horečka. Ve vašem případě bych Vám doporučila návštěvu praktického lékaře.

Vážená paní doktorko, Této poradny využívám v době, kdy dlouhodobě nemohu navštívit svého praktického lékaře. V prosinci 2013 mi byl odstraněn levy lalok stitne žlázy pro...

Milá Tereo, Vaše potíže jsou opravdu různorodé a jen na štítnou žlázu se to všechno opravdu svést nedá. Rozhodně doporučuji navštívit brzy praktického lékaře a objednat se na...

Chtěla jsem se zeptat. Jsem po léčbě s antibiotiky (zánět močového měchýře). Po stěru mě gynekoložka našla kvasinky, léčila jsem se pomocí čípků (10 dnů), ale předtím jsme s...

Evo! Ano, je možné mít kvasinkovou infekci v ústehc a je možné ji odtud přenášet (i když kvasinky jsou dosti všudypřítomné a takovýto zdroj víceméně nepotřebují). Kvasinková...

Pane doktore. Již skoro 2 roky mě trápí zažívací problémy. Podstopila jsem vyšetření žaludku a střev. V žaludku a na jednom místě ve střevě mi bylo zjištěno jen malé zarudnutí...

Michaelo! Podle popisu Vašich obtíží je mi jasné, že od klinických lékařů se pomoci dočkáte jen stěží. Velmi Vám doporučuji svěřit se do péče lékaře celostní (holistické...

Je mi 22 let a momentálně studuji v Thajsku. S alkoholem mám problémy cca 3 roky po rozchodu s přítelem. Nyní jsem pár týdnů v zahraničí a abych mohla usínat, kupovala jsem si...

Ideální by bylo obrátit se tam na evropského lékaře. Nyní se do Thajska hodně jezdí, tak se tam podívejte, zda poblíž není český, nebo evropský lékař. Jinak doporučuji být...

Existuje celá řada způsobů, jak využít bílý prášek z celulózy: přidává se do léků, do krmiv pro psy, ale i do potravinových doplňků určených lidem. Celulóza je hlavní složka...

 celý článek

Letos mi bude 24 a behem tech let uz jsem slysela spoustu ruznych diagnoz. Takze zacnu od zacatku: 15letech jsem byla sama doma z niceho nic jsem prestala hybat jednou po...

Na váš dotaz není jednoznačná odpověď. Dle mého mínění byste měla zajít na neurologické vyšetření ke zvážení CT, magnetické rezonance, lumbální punkce? k ev. vyloučení...

Prosím moc o odpověď na mou otázku. Příští týden mám nastoupit na operaci (totální hysterektomie - mám velký kystom a myomy). Od víkendu mě bolí v krku - asi nosohltan, pobolívá...

Akutní onemocnění dýchacích cest je důvodem k odležení operace. Snažtese co nejpečlivěji se přeléčit, je velmi vhodná návštěva lékaře, by byla podána optimální léčba (základ je...



Těhotenské příznaky

| Dotaz od: Tereza

Je mi 21 let a s přítelem jsme již 8 měsíc na Novém Zélandu. Před 3-4 měsíci jsem přestala brát HA, jelikož jsem ji měla předepsanou jen na půl roku. Nyní už jsem skoro 3 měsíce...

Terezo, vzhledem k charakteru Vašich potíží Vám doporučuji kontrolu u lékařky/lékaře. Mohlo by se jednat o začínající těhotenství, které testy nezachytí, cystu na vaječníku a...

Potřebovala bych poradit, poslední dobou je mi nejak "divně", brni mne v oblasti hrudní páteře, někdy i na hrudníku , mám tlak v uších a rukou, ty mne také někdy brni...

Iveto, Vaše obtíže mohou mít řadu obtíží - porucha krční páteře, onemocnění štítné žlázy, možná porucha srdečního rytmu, psychosomatické problémy apod. Bez vyšetření praktickým...

Nespecifické příznaky

| Dotaz od: Martin

Už delší dobu trpím na únavu, bolest očí a hlavy, malátnost a občasné motání hlavy a zimnice. Navštívil jsem s těmito problémy neurologa, ten po mě chtěl odběr krve a našel tam...

Tyto potíže štítnou žlázou způsobené být můžou, závisí ale, jaké jsou hodnoty hormonů. Předpokládám, že vy jste měl sice známky popisovaného zánětu v krvi, či na ultrazvuku...

Chtěl bych se ještě zeptat na příznaky u AI. Jak jsem již zmínil, AO se mi zhoršila na 4/4.Dosud jsem 20 let žádné příznaky neměl, ale od posledního echa (před měsícem) jsem...

Bohužel to není tak, že kvůli nějakému příznaku se do nemocnice už jde a při jiném ještě ne. K posouzení Vašeho případu by tak bylo nutné znát všechny podrobnosti. Váš stav není...

Priznaky hiv

| Dotaz od: Petra

Asi pred dvema tydny jsem mela nechraneny pohlavni styk. Pred par dny se u me objevila bolest v krku spojena s bilymi cepy na mandlich. Jine priznaky nemam. Je mozne, ze by...

Posílám vám odkaz, kde najdete sít center, kde si můžete nechat stanovit HIV anonymně (vyhledejte si nejvhodnější podle vašeho bydliště): www.aids-hiv.cz/kdehledatpomoc.html...

Priznaky hiv

| Dotaz od: Simona

Mela jsem rizikovy sex a asi 3 tydny po nem jsem pocitila jakysi knedlik v krku, bolela me kolena, hlava a delal se mi vice povlak na zubech nez obvykle. Take jsem mela maly...

Tyto obtíže nejsou specifické, může jít o projev STD, ale i běžné virosy. Pokud šlo o styk rizikový, určitě si nechce udělat kompletní venerologické odběry.

Příznaky virózy

| Dotaz od: IV.

Vážená poradno, naposledy jsem ležela s virózou někdy na základní škole, a její příznaky si příliš nepamatuji. Včera večer jsem měla nepředstavitelnou žízeň, a dnes jako bych...

Pokud máte na mysli příznaky infekce horních cest dýchacích, pak jsou to tyto: bolesti a škrábání v krku, může být i pocit pálení, kašel, rýma, pocit ucpaného nosu, teploty...

Mám mnoho příznaků které nasvědčují špatné funkci štítné žlázy,Matka byla operovaná,sourozenci léčení,mne kolísá váha, problémy s kůží tlak v krku ,někdy přestává mluvit,obvodní...

Pokud máte podezření na onemocnění štítné žlázy, nejvhodnějším specialistou, který by Vás měl vyšetřit je endokrinolog, který se nemocí ŠŽ zabývá, udělá si odběr a ultrazvuk a...

Hiv příznaky

| Dotaz od: Miroslav

Udělal jsem hroznou chybu měl jsem pohlavní styk cca. před týdnem s neznámou osobou. Ujistila mě že nemá žádnou nemoc ale já se nemůžu zbavit obavy z nemoci. Při pohlavním styku...

Inkubační doba u HIV infekce, to znamená doba, než se objeví první příznaky, bývá 2–6 týdnů, někdy několik měsíců. Primoinfekce HIV vede k přechodnému těžkému poklesu počtu...

Viróza v těhotenství

| Dotaz od: martina

Možná bude můj dotaz absurdní, ale raději se zeptám, jsem v 11 týdnu těhotenství, přepadla mě však nějaká viroza, mám kašel a rýmu, nic na to neberu raději, jen v lékárně jsem...

Probíhající viróza by Vaše miminko neměla ovlivnit, sama buďte v klidu, symptomatická terapie je určitě na místě, na rýmu můžete nosní kapky s obsahem mořské soli, na kašel...

Příznaky rs

| Dotaz od: Jana

Paní doktorko,jmenuji se jana a je mi 33 let.ráda bych se zeptala na pár věcí ohledně RS.mám už skoro dva roky zdravotní problémy ale nikdo neví od čeho.začalo to těžkém potratu...

I neurologickými projevy jaké popisujete, by se mohla projevovat roztroušená sklerosa. takže asi by bylo vhodné vyšetřit mozek a doplnit lumbální punkci. Zažívací obtíže u RS...

Měla jsem klíště asi před měsícem. Teď mi je druhý den nějak divně. Jakoby na mě lezla chřipka. V noci špatně spím a včera když jsem usínala, tak mě trochu brněly nohy. Můžou to...

Rozhodně bych Vám doporučovala vyhledat vašeho praktika.

Byla jsem u přítele a v neděli později večer přišla jedna známá na oslavu narozenin ale říkala ze ji bolí hlava a 2x za den zvracela. Po té co oslava skončila jsem s přítelem...

Podle toho jak problém popisujete bych řekla, že máte podrážděný žaludek. Patrně po česneku. Tzn. doporučuji jíst spíše nedráždivé a lehce stravitelné potraviny. Hezký den.

Může jít o příznaky infarktu?

| Dotaz od: Pavlína

Obracím se na Vás s prosbou o radu – manžel 40 let šel včera spát a asi po půl hodině se vzbudil s tím, že má ostrou bolest, která začíná v zádech mezi lopatkami a vystřeluje...

Milá Pavlíno, pokud se jedná o takovýto dramatický stav, je správný postup zavolat rychlou záchranku tel. 155. Raději nevozit nikam nemocného sama. Bez podrobného interního...

Asi před měsícem jsem po výletě na Slapy zjistila, že mám klíště. Zakouslé bylo něco málo přes 2 hodiny. Neměla jsem žádné zdravotní potíže až do včerejšího rána, kdy mě začala...

Ano, jděte urychleně k lékaři (obvodnímu) na vyšetření, nákaza má tzv. inkubační dobu, to je doba, kterou trvá než se projeví a může být delší nebo kratší /závisí na celkovém...

Vážený pane doktore, v sobotu 4.12. jsem měl pohlavní styk se svou spolužačkou (VŠ), která popírá, že by bez kondomu s někým spala, naposled prý před 6 měsíci. Bezprostředně...

Vyšetření na kapavku je kultivační a k tomu je stěr nutný, antibiotická léčby by měla být dostatečná. Příjemný den.

Priznaky hepatitidy c

| Dotaz od: Pavol

Volam sa palo .v poslednej dobe som na sebe spozoroval mozne priznaky hepatitidy C.som byvaly narkoman teraz cisty.ale mam obavu ci nemam C.teraz pracujem v zahranici.ako bi som...

Palo! K testu je třeba odevzdat vzorek krve. Ten je analyzován v laboratoři. Test je zcela běžný, dostupný v každé laboratoři a nemocnici.

Příznaky hiv

| Dotaz od: Jirka

Dobbrý den, pane doktore(ko),zhruba před 7-8 dny jsem měl pohlavní styk u kterého prasknul kondom a objevili se u mě po této době bolesti hlavy a krku.mohli by to být po takové...

Jirko! Skutečně se po této době mohou takovéto příznaky objevit a odpovídají i profilu HIV primoinfekce. Tyto příznaky jsou ale nespecifické a v drtivé většině případů se...

Už asi týden mi buší srdce tak že ho slyším i to cítím je mi to celkem už nepříjemné. Byla jsem s tím u doktorky ta mi měřila tlak ten byl v pořádku i ekg bylo normální. To mi...

Michaelo, ano, pokud byla vyšetření EKG a fyzikální vyšetření srdce v pořádku, může se jednat o vliv nervů, stresu, psychiky. Doporučila bych ještě ECHO srdce a vyšetření štítné...

Viroza

| Dotaz od: Martina

Naše malá šestiměsíční holčička má od soboty teploty ale jenom v noci jinak je přes den chladnější kašle a má rýmu ale nechce pít mléko ani čaj horší je že nemá v plince...

Nevím, jak vysokou teplotu měla, ale vzhledem k tomu ,že nečurá, vypadá to, že je dehydratovaná, měla by se vyšetřit moč a CRP. Pokud bude CRP vyšší, pak určitě přeléčit ATB. V...

Viróza

| Dotaz od: Filip

Zdravím, potřeboval bych se zeptat. Včera se mi před ránem začala motat hlava, v intervalech od 10 minut až několika hodin. Během dne mi začal průjem a dráždivý kašel, druhý den...

Při virózách se může objevovat lehká závrať, může být i rozdvojené vidění. Po odeznění infektu by měla závrať ustoupit. Pokud by se stav zhoršoval nebo i přetrvával po infektu...

Viroza u malého dítěte

| Dotaz od: Maria

Chcela by som sa opýtať mam synceka ma 2 roky, cez Vianoc bol chorý asi tri tyzdne ale nedali mu lieky lebo ze dýcha čisto,,, potom bol asi dva tyzdne zdravý a dnes rano sa...

Zdravím vás, pohotovost nebo RZP má za úkol hlavně rozhodnout, zda se jedná o vážnější stav, kdy je nutno nemocného hospitalisovat či nikoliv, tedy její náplní není provádět...

Viroza ?

| Dotaz od: Iveta

Pětiletá dcera dostala virózu. Měla první dva dny vysoké horečky přes 39,které se špatně srazely. Chytila jsem to od ní i já a mladší dcera. Po dvou dnech uz byla dcerka bez...

Zdravím vás...ano, tak úplně normální to není, záleží na dalších příznacích, bolest v krku, kašel, bolest v zádech, časté močení atd., takže by bylo dobré pro jistotu zajít...

Příznaky rakoviny jazyka

| Dotaz od: Lukáš

Mám strach , že mám příznaky rakoviny jazyka. Občas si dám cigaretu, ale není to žádný extrém. Na kořenu jazyka mám takové výrůstky, kterych jsem si všiml nedavno, celkem dost...

Rakovina jazyka je záležitost vyššího věku, a faktorem je určitě kouření a alkohol, ale jejích dlouhodobý abúzus. Na kořeni jazyka jsou výstupky, které odpovídají lymfatickým...

Příznaky rakoviny plic

| Dotaz od: marie

Manželovi je 64 let. Od jara neustále pokašlává. Poslední dobou doslova chrchlá. Kupuje si kapky a sirupi proti kašli ,ale nepomáhá mu to. K lékaři zásadně odmítá jít , že to...

Je naprosto zřejmé, že Váš manžel by měl navštívit lékaře. Pouze vyšetření plic (v první řadě rentgen) může odhalit, zda se náhodou nejedná o zhoubný nádor. Nepíšte, zda je nebo...

Viróza

| Dotaz od: Jakub

Asi před 10 dny se mi udělala malá bulka v podpaží, byla bolestivá i když jsem byl v klidu, lehce zarudlá. Následující noc jsem měl zvýšenou teplotu a bolet těla, ráno mi už...

Bolestivá bulka v podpaží vznikla zánětem folikulu. Vzniká po zatrhnutí chloupku, po holení nebo po mechanickém dráždění. Pocit, že Vám začíná nějaké nachlazení může souviset s...

Své problémy jsem popsala již v předchozím dotazu [http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/kvasinkova-infekce-29380], ty stále přetrvávají, jen se k nim přidal až vodnatý mléčný...

Bylo by vhodnější, abyste mi zaslala dotaz, než jen pouhý odkaz na dotaz. Co se týče vámi popisovaného povlaku na rodidlech, nejspíše se jedná o smegma, které se přirozeně tvoří...

Viroza a vypoceni v tehotenstvi

| Dotaz od: andrea

Jsem na konci druheho trimestru a chytla jsem virozu skrabani v krku ryma teplota naposledy večer jen 37st zima tak jsem si sla lehnout do postele po hodinach jsem se zacla...

Pokud nebyla teplota nad 37st.C, je vše v pořádku. Teplota by neměla přesáhnout 38st.C, to dětem vadí. Je lepší užít paralen, ten miminku neublíží. Pro plod je lepší pár tablet...

Od srpna loňského roku trpím problémem, který všemi příznaky odpovídá panické poruše (už jsem o této nemoci přečetla spoustu článků a každý symptom seděl naprosto přesně), mám...

Panická porucha je onemocnění, které může a nemusí mít svůj jednoznačný organický podklad. Odpověď na vaši otázku, zda by mohl být příčinou potíží např. nádor na mozku, vám tedy...

Ráda bych se zeptala po jake době začínají příznaky těhotenství, jsem šest dní po pohlavním styku a děláváse mi špatně, je možné že by to už mohli býti příznaku těhotenství...

Na otázku není možno odpovědět je to zcela individuální někdo si graviditu neuvědomí delší dobu někdo ji cítí již v době vynechaných menses. Příjemný den

Viroza v 1.trimestru

| Dotaz od: Joha

Pane doktore. Jsem v 11.tt (podle UZ 10+2) a od začátku těhotenství (vlastně už několik týdnů před otěhotněním) mám buď virozu nebo nachlazení. Bez teplot, ale permanentní rýma...

Únava je v těhotenství normální, navíc první trimestr je pro náš organismus bitevní pole. Tělo musí akceptovat plod, jinak odumře. Pokud nemáte teploty , je to dobré, jen mějte...

Známek, které signalizují počínající předčasný porod, je několik a obvykle je nutné konzultovat obtíže s lékařem. Nejen proto, že nemusí jít vždy skutečně o předčasný porod...

 celý článek

Jaké jsou příznaky zúžení močové trubice a jak se to může stát v průběhu života, že se někomu zúží? díky

Hlavně je to slabý proud moči, obtížné nebo bolestivé močení. Vzniká po poranění nebo po zánětu

Příznaky pohlavní choroby

| Dotaz od: Sabii

Na internetu jsem se docetla, ze jedním z příznaků AIDS je zvětšení uzlin. Muže byt příznakem opakovaná, těžce vylecitelna angina? Léčba probíhala opakovanými dávkami antibiotik...

Opakovaná angína bývá až v pokročilém stádiu AIDS průvodním projevem tohoto onemocnění. Pokud jste měla podezřelý styk, zajděte si na krevní zkoušky.

Viróza

| Dotaz od: Tomáš

Od zítra mám ,konečně po dvou letech, 10 dní dovolenou kvůli důležité obrovské rodinné oslavě, kde mám na starosti ,jako kuchař (moje povolání) , obrovský raut a za dva dny...

Tomáši, virózu je těžké nějak léčit nebo oddálit. Léčí se obecně klidem, můžete zkusit něco na zmírnění příznaků (tzv. symptomatickou léčbu). Přípravek MMS neznám a nemám s...

V pátek jsme s přítelem provozovali pohlavní styk, ale o tom jsem vám už tady psala myslím v sobotu. (To s vypláchnutím) No v sobotu mě začalo bolet v krku a to se preš víkend...

Spolehlivá rada je jedna - navštivte gynekologa. % vás neujistí. Zdraví LJ

Vážený Již měsíc trpím velmi silnou úzkostnou panickou poruchou, beru léky 14 dní a měl bych být hospitalizován na psychiatrické klinice v hk. Jak mě již Vaše kolegyně ujistila...

JIří Je tam více otázek. Tak jednak panická porucha se většinou léčí ambulantně. Jestliže se Váš lékař rozhodl o hospitalizaci má k tomu jistě důvod. Na pobytu na klinice budou...

Hiv priznaky

| Dotaz od: Josef

Mam nekolik dotazu. 1) Kdyz sem mel pohlavni styk 2.11 ja delal zene oral mohu vysledek negativni povazovat za jisty?? 25.1 mi brali krev na test I presto ze test byl delan po...

Testy na HIV je třeba děla vždy s odstupem a poslední vyšetření by mělo následovat alespoň 3 měsíce po posledním rizikovém styku. Riziko přenosu infekce HIV při poranění o...

Chripkove priznaky

| Dotaz od: Jakub

Vazeny/a, ctvrtym dnem pracuji v mezinarodni skole, kde se nyni sjeli ucitele z ruznych koutu sveta, zejmena USA a Kanada. Za 5 dni prijedou jeste deti do skoly z dalekych...

Pokud zatím žádné jiné příznaky (bolest hlavy, teplotu atd.) nepociťujete, doporučoval bych s návštěvou lékaře vyčkat. Panika okolo tzv. prasečí chřipky je v zásadě dosti...

Jsem žena - 21 let - a poměrně často (asi jednou za čtvrt roku) trpím záněty močových cest. Poslední 4 měsíce se mi pořád vracejí příznaky jako pálení (při močení i normálně) a...

I když ve Vašem věku je riziko nádoru měchýře poměrně nízké, je potřeba recidivující záněty vždy raději dovyšetřit. Určitě se objednejte k urologickému vyšetření. LM

Příznaky těhotenství

| Dotaz od: kamila

Možná je to směšné jen bych chtěla mít jistotu!Beru antikoncepci ale prášek sem si vzala opožděne přesně asi o 11 hodin a 40 minut na druhý den jsem si prášek vzala jako...

Kamilo. Co myslíte tím, "mohlo se něco stát"? Proč nekladete konkrétní dotaz? Jste těhotná? Vyloučit to nelze, ačkoli popsané zpoždění nevede ke snížení účinnosti kontracepce...

Jsou to příznaky cukrovky?

| Dotaz od: Lucie

V poslední době jsem spozorovala, že jsem bez zvláštních stravovacích změn zhubla cca 4 kg...momentálně vážím 50kg, poslední dobou mě trápí silné křeče v břiše a k tomu jsem...

Bez vyšetření nelze povědět, navštivte svého obvodního lékaře, provede vám krevní test na stanovení cukrovky a budete mít jasněji. Křeče v břiše a zhubnutí bude mít ale nejspíše...

Príznaky syfilisu?

| Dotaz od: Lukáš

Posledný mesiac mi bol poskytnutý nechránený orálny sex od 2 ľudí. Na predkožke a žaludi sa mi objavila plochá nebolestivá vyrážka. Nevyteká z nej žiadna tekutina. Pred 1...

Obrázek na tvrdý vřed nevypadá, zduřené uzliny v ústech mohou souviset s tvrdým vředem ,ale musel by být v dutině ústní(orální sex).Jinak pokud máte pochybnosti , navštivte...

Menopauza a příznaky

| Dotaz od: Stanislava

Je možné poznat u ženy přechod, pokud nemá jeho typické příznaky. Proč se ptám. U nás v rodě ženy plynule přecházejí do období po přechodu, pouze u nich vysadí menstruace, která...

Vážená paní, pokud normálně menstruujete nejedná se o přechod a proto i laboratoř bude zcela v normě a nemůže nic ukázat. Příjemný den

Chtěla bych se zeptat. Prodělala jsem žaludeční virózu, kdy jsem měla několik dní velké křeče do žaludku. Lékař mi předepsal Omeprazol. Nyní mám po dobu 10 dní brát 2x denně...

Omeprazol je lék ze skupiny inhibitorů protonové pumpy, účinkují tak, že snižují množství kyseliny, která se tvoří v žaludku. Používají se k léčbě žaludečních vředů, při pálení...

Chtela bych se zeptat jestli je pravda ze kdyz je zena tehotna a menstruace ma opzdene a jeste k tomu nedostane celej cyklus tehotenstvi menstruace jeto pravda???Ja jsem vam do...

Při nechráněném styku se těhotenství samozřejmě vyloučit nedá, zkuste některý z volně prodejných těhotenských testů nebo navštivte svého gynekologa.

Příznaky těhotenství

| Dotaz od: David

Bojíme se s přítelkyní,zda není těhotná...zhruba týden a půl jí začíná být špatně,motat hlava,nafouknuté břicho a bolest v kříži a celý den proleží...je to blbost mít příznaky...

Riziko otěhotnění při pravidelném užívání antikoncepce je malé, ale pokud chcete 100% vyloučit těhotenství, je třeba udělat těhotenský test. Ten ale bude event. positivní až cca...

Případ co popisuji tak se děje mému otci. Všechno to začalo na začátku tohoto roku kdy se udělalo otci zle přiznaky byli bušení srdce, uzkost strach o sebe po té zašel co...

Je sice vysocve pravděpodobné, že se jedná o příznaky chronické poruchy krčí páteře, kterou ovšem nelze léčit pouze "prokřupánímů.ale celotělovou léčbou, obnovou statiky...

Příznaky po klíštěti

| Dotaz od: Kristýna

Před 8 dny jsem měla 4 klíšťata, všechna byla velmi malá a přisátá (pravděpodobně jen krátkou dobu - neměla nalitá tělíčka). Od 5 dne se cítím unavená, pobolívají mě klouby na...

Příznaky klíšťové encefalitidy jsou většinou jiné - hlavně úporné bolesti hlavy a ztuhlá šíje bez bolestí kloubů a zánětu horních cest dýchacích.... u borreliozy se většinou...

Hiv příznaky

| Dotaz od: Mája

Nikdy jsem neměla angínu a teď po dvou měsících nechráněného styku ji mám..Jaká je pravděpodobnost, že by se jednalo o příznak HIV? je možné i po dvou měsících mít příznaky...

Domnívám se, že nejde o projev žádné pohlavní nemoci. Pokud jste měla rizikový styk, pak by ale bylo vhodné testy provést.

Viróza a petechie?

| Dotaz od: Anonymka

Asi před týdnem mě náhle přepadla bolest svalů a kloubů, trvala asi dva dny a začalo mě škrábat v krku, následovala únava. Teplotu jsem ráno ani večer neměla ale během dne...

Doporučuji včasné vyšetření cestou praktického lékaře.

Paní Doktorko, Je možné, že jsem měl zvýšené chlamidie v krvy zvýšené díky EVB viroze? Vlastně paralelně s tím? Děkuji za odpověď

SPíše se jedná o souběžné infekce.

Příznaky nákazy hiv?

| Dotaz od: Klára

Asi před měsícem jsem měla nechráněný pohlavní styk, ale s důvěryhodnou osobou. Asi po 10 dnech mi otekly krční mandle - bílé čepy a hnis. Žádné jiné příznaky jsem nezpozorovala...

Důvěryhodná osoba ještě není zárukou neinfekčnosti, nic méně, podle Vašich problémů si myslím, že nepůjde o pohlavní nemoc. Pro klid však Vám doporučuji provést krevní zkoušky...

Viroza

| Dotaz od: Šárka



Měl bych začít od začátku. Více jak rok se potýkám s hypochondrií a neustálým strachem o své zdraví, pozorováním se, kompulzemi atd. vysvětlovat vše je hodně na dlouho, ale...

Nádor mozku po netu jistě vyloučit nelze. Zda máte nystagmus či ne, rozhodne neurolog či oční lékař. V určitých polohách či při fixaci nebo pohybu jsou určité formy nystagmu...

Je mi 13/ 180cm/ 62kg Možná to bude nezdravou či nevhodnou stravou, ale zpozoroval jsem, že se mé příznaky podobají cukrovce. Tedy poté co jsem nahradil např. místo čokolády si...

Určitě byste si měl zajít na kontrolu k vašemu praktickému lékaři, a říct mu, co vás trápí. A on vám vám udělá všechny potřebné testy. Také jste na svůj věk dost vysoký. Pro váš...

Různé příznaky

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych poprosit o radu. Jiz zhruba 4 roky trpím několika zdravotními problemy. Nejdříve se jednalo jen o slabší pocit nedostatku dechu. Dnes je tento stav více intenzivní a...

Možnost psychického původu obtíží se nabízí, ale je ošemetné hned jakýkoli stav - navíc na dálku - označit za problém psychiky. Vždy je nutné klinické vyšetření lékařem, až po...

Mám spoustu nemocí i potíží, mám chronický zánět tlustého střeva (Ulcerózní kolitida), léčila jsem se se zánětem žaludku, sníženou funkci štítné žlázy která je teď v normě u...

Nadledviny produkují řadu hormonů a jedním z nich jsou katecholaminy adrenalin a noradrenalin. Pokud je produkce těchto hormonů zvýšená, může to vyvolávat kolísání tlaku, návaly...

Měla jsem nechráněný sex (přesně v době ovulace) a asi před dvěmi týdny mi začaly nevolnosti, občas se mi zamotá hlava tak, že sebou málem švihnu začala jsem chodit častěji na...

Těhotenský test je positivní 5-7 dne po koncepci, pokud je opakovaně negativní,není gravidita příliš pravděpodobná.Vyšetření je ale zapotřebí,váš gynekolog má jistě zástup po...

Už 4 den mě trápí únava,bolest hlavy,pocity natahování jakokdyby se mi chtělo zvracet , silně zapáchající výtok (bílý až žlutý)někdy mi připadá že mi z toho zapáchá i oblečení...

S největší pravděpdoobností to bude zánět, navštivte gynekologa, než se obtíže zhorší.

Může se jednat o příznaky?

| Dotaz od: Honza

Chtěl sem se optat. 20. března sem měl nechráněný sex. 29. dubna se mi objevil na spodním kraji jazyka aft. 2. května sem měl pocit vlasu na patře, který sem ale nenašel. Všiml...

Milý Honzo, bohužel nechráněný styk je vždycky velkým rizikem zvláště v dnešní době. Důležité je také vědět, zda-li jste měl orální sex. Jinak musíte vyčkat výsledku vyšetření...

Ledviny mohou být postiženy různými typy nádorového bujení. Nádor se většinou nachází pouze v jedné ledvině, ale může se také stát, že jsou nádorovým bujením postiženy obě dvě...

 celý článek

Je mi 19 let a s přítelem se snažíme o miminko prvni měsíc... Mám týden před očekávanou menstruací, motá se mi už několik dní hlava a bolí mě podbřišek. Jsem unavená a slabá...

Takovéto potíže ještě před termínem očekávaně menses nesvědčí jasně pro graviditu, Příjemný den

Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, který v lidském organismu existuje, může...

 celý článek

Střevní viróza

| Dotaz od: Jana

Hezký den, prosím o informaci, zdali antibiotikum Klacid SR 500 mg účinkuje i na střevní bakterie způsobující křeče v břiše a silný průjem. Jak dlouho člověk musí držet...

Antibiotikum Klacid působí pouze na jeden střevní patogen, a tím je Campylobacter, na ostatní střevní patogeny není toto antibiotikum účinné. Dietní režim je nutné držet po...

Priznaky hiv

| Dotaz od: Vaclav

Chtel bych se zeptat,5-6 tyden po pohlavnim styku jsem mel 3dny prujem a nevim jestli to muze byt nakazenim HIV?.Horecky,poceni...nic takoveho.Nebo to bylo stravou,mozna...

Já taky nevím, bez testu nepokročíme, pokud si chcete být jist, nechte si udělat test na HIV, info zde: http://www.aids-hiv.cz/. Hezký den.

Příznaky infarktu

| Dotaz od: Jana

Občas jsem měla šílenou bolest na prsou, ale nedávno jsem myslela, že už jí tak lehko nerozdýchám. Nejdříve to začalo, jako když uvízne rohlík v krku a když ho chcete polknout...

Vámi popisované příznaky mohou být z infarktu myokardu, od zad a i při brániční kýle. Bude vhodné navštívit svého praktického lékaře a s ním svůj zdravotní stav zkonzultovat...

Před deseti dny jsem byla na stěrech, zjišťovaly se bakterie (vč. chlamydií) a kvasinky. S krvácením po stěrech na chlamýdie jsem počítala, trvalo dva dny, poté jsem...

V každém případě neobejdete se vyšetření mikrobiálního obrazu poševního a zhotovení kultivace včetně citlivosti,připadaně totéž provést u současného partnera. Léčbu Entizolem...

Střevní viróza

| Dotaz od: Marie

Od včerejšího rána mě trápí zažívací obtíže. Křeče v oblasti pupku, silný průjem, celková slabost a pocit na zvracení. Neudržím v sobě ani černý čaj. Po poradě s praktickou...

Vážená paní Marie, zažívací trubice vyplňuje značnou část dutiny břišní. V případě různých onemocnění zažívací trubice se bolesti mohou projevovat jak v oblasti jejího postižení...

Příznaky hiv, přenos

| Dotaz od: baja

Chtěla bych se zeptat. Je známo, že se HIV přenáší nechraněným stykem. Stane se to již když do mne infikovaná osobe pronikne, nebo až když se do mne dostane jeho sperma? Před 4...

Pokud nemáte jistotu, že byste nemohla být infikovaná, doporučuji udělat test na HIV, jinak se to nedozvíte /spekulace tohoto typu nemají smysl/. Info o testech a další...

Navštěvuji psychologa (měsíc) a ted už i psychiatra (dva týdny). Pravděpodobně trpím panickou poruchou. Dostal jsem Sertralin Actavis 50 mg s tím, že beru půlku ráno. K tomu mám...

Po nasazení antidepresív, ve Vašem případě sertralin, se mohou objevit vedlejší nežádoucí účinky ve formě bolestí v žaludku, nechutenství, průjmu , které ale během tří až čtyř...

Mamince mého manžela se asi před měsícem a půl po celém těle vytvořily červené svědivé a pálivé fleky,bolelo jí celé tělo a pod čelistí u ucha se jí udělala boule velikosti...

Bohužel, takto bez možnosti fyzkálního vyšetření a alespoň základních krevních vyšetření se lze jen obtížně domnívat, co mohlo uvedené obtíže způsobit. Diferenciální diagnostika...

Příznaky astmatu?.

| Dotaz od: Petra

Jaké příznaky má astma?? Můžete mi prosím příznaky astmatu napsat co možno nejpodrobněji??Je možné, že tyto příznaky patří právě k astmatu? Trpím hlenovitým kašlem po ránu, po...

Projevy bronchiálního astmatu jsou velice variabilní. Poměrně často přetrvává suchý dráždivý kašel, který není doprovázen vykašláváním, kašel se objevuje přes den a nad ránem...

Už po druhém dnu po nechráněném sexu mi začalo být špatně (bolest hlavy, pocit na zvracení, unavenost, podrážděnost, někdy když jsem šla na záchod a na konci čůrání mě to bolelo...

Může se jednat o premenstruační syndrom i počátek těhotenství. Test si udělejte cca 4-5 dní po začátku očekávaných měsíčků.

Mohly by být tyto problémy příznakem některé pohlavní nemoci? Posloupnost problémů: cca 1,5 měsíce silnější zapáchající žlutozelený výtok z pochvy, poté (za 3 měsíce) bolest...

Podle vašeho popisu může jít o běžný bakteriální výtok, kapavku či chlamydiovou infekci. Doporučuji zajít na gynekologii a nechat si provést běžné kultivační vyšetření. U vašeho...

Před 14 dny byla mé dceři (7 let) potvrzena snížená funkce št. žlázy (autoimunit. onemoc.), začla brát Euthyrox. Padaly jí vlasy a hlavně měla oteklá oční víčka, jiné problémy...

Příznaky by měly odeznít do několika týdnů (pokud nejsou otoky víček způsobeny něčím jiným, třeba onemocněním ledvin). Příjemný den

Alergie a priznaky

| Dotaz od: veronika

Mam dotaz celi rok sem melaalergii v klidu kychala jsemi smrkala ale takto jako ted to ne.mam ji celkove neceli dva mesice dost neprijemnou,svedeni na patre.,svedeni oci a...

Verčo! Musíte na tom hodně zapracovat! Předně si najděte lékaře, který Vám pomůže projevy ztlumit, i za použití kapek, sprejů do nosa a očí. Možná bude potřeba razantnějších...

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné hned 2dny po styku pocíťovat příznaky těhotenství? Začali jsme se snažit o víkendu a od úterý se cítím uplně divně. Jako by mě pálila žáha...

Není to příliš pravděpodobné,spíše to vypadá za zažívací obtíže, nebo přání je otcem myšlenky.Příjemný den

V 9tt u me bylo zjisteno zamlkle tehotenstvi. Cca 10 dnu po ovulaci jsem mela v noci teplotu 37,4C a zacal u me kasel s vykaslavanim hlenu, ktery trval jeste dalsi 3 tydny. Jaka...

Mirko, obecně virová onemocnění mohou mít negativní vliv na plod v takto časné fázi těhotenství, jak "silná" byla viroza u vás a zda mohla způsobit zamlklé těhotenství, si...

Viroza v tehotenstvi

| Dotaz od: marie

Jsem v7. tydnu tehotenstvi. Vcera mne zacalotrochu bolet vkrku, obcas kaslu,ne moc. Tedy asi nejake nachlazeni. Mohu se zeptat jakeje riziko poskozeni plodu, jsem z toho velmi...

Pokud se jedná jen o nachlazení je risiko zanedbatelné. Příjemný den

Záhadná viróza?

| Dotaz od: Irena

Dovoluji si na Vás obrátit s následujícím dotazem. Před několika lety jsem začala trpět na opary, které byly ze začátku klasické, menší, postupně se rozšířily tak, že jsem...

Vzhldem k bolestem hlavy, horečkám bych doporučila ještě neurologické vyšetření -vyloučení neuroinfekce. Vyloučit by se měla i celiakie. Z doplňků můžete zkusit probiotika...

Viróza

| Dotaz od: Karel

Pane doktore, již asi týden smrkám - mám rýmu, zelený sopel. Před třemi dny v noci jsem měl zimnici, to už se ale víckrát neopakovalo. Pravidelně měřím teplotu, nikdy nestoupla...

Karle, provaděpodobně máte virový zánět nosohltanu, s možným přechodem na průdušky. Pokud nejsou horečky, je pravděpodobně virový a nebude třeba antibiotik. Stačí symtpomatická...

Příznaky z vysazení

| Dotaz od: Lucie

Užívala jsem déle než 3 roky antidepresivum Sertralin v koncentraci 150mg (trpím OCD). S paní doktorkou jsme se domluvily na změně léků a měla jsem během tří týdnů tyto léky...

Bohužel,Vaše tělesné příznaky jsou obecnější,není možné je jednoznačně přičíst jen zásahu do serotoninového přenosu vlivem sertralinu..Mohlo se Vám sejít více faktorů,vyloučen...

O tom, jak vzniká alergie a jak probíhá celá řada alergických procesů, je toho zatím známo relativně málo. Na druhou stranu už dlouho se ví, že příznaky alergie, jako je...

 celý článek

Již skoro celý rok mám opakovaně problémy s bolestí kolenních kloubů a téměř pořád mám oteklá víčka a zarudlé oči. Chodím k ortopedovi, na oční i na alergologii. Kapky, masti...

O test na chlamydie, samozřejmě požádat můžete, dokonce bych ho doporučovala, z dalších vyšetření bych doporučovala vyšetření na infekčním lékařství a revmatologii.

Nejasné příznaky a strach

| Dotaz od: Zuzana

Poslední tři měsíce mě trápí nejasné příznaky. Mám takový zvláštní pocit jakého si neskutečna. Připadá že nejsem součástí světa že už nežiju svůj původní život. Dny ubíhají a já...

Milá Zuzano,pokud dobře rozumím,zahájila jste studium medicíny,konkrétně jste na fakultě asi měsíc.Potíže nespecifické trvají několik měsíců.Mozkový nádor skutečně vyloučí MR...

Viróza

| Dotaz od: Adéla

Dobrý, minulý týden ve středu jsem se probudila s velkmi silnými bolestmi v krku-jakoby angína, na druhý den jsem byla velmi slabá-bolesti v krku a rýma, a bylo m,i přitom...

Jak popisujete příznakay prodělala jste virovou respirační infekci, kdy je zcela normální, že únava, někdy i mírně zvýšené teploty přetrvávají 7 -10 dní. Pokud by se projevy...

Rúzné příznaky

| Dotaz od: Petr

Mám takový problém,začalo to už tak před rokem a půl,když sem byl na noční v práci.Asi tak v 5 ráno sem se bavil z kolegou a nejednou jako kdyby mi někdo do zátylku zarazil...

Doporučuji kontrolní neurologické vyšetření a též vyšetření endokrinologické k vyloučení metabolické příčiny tetanie.

Paní doktorko, mám dotaz ohledně listeriózy. Jsem ve 28tt a tato infekce je pro mě velikým strašákem, přestože je prý velmi vzácná.Vzhledem k tomu, že je u ní inkubační doba...

Příznaky této nemoci mohou skutečně probíhat skrytě. Jak sama píšete, onemocnění je vzácné a není tedy racionální se bezdůvodně obávat případné nákazy. Rizikovým chováním pro...

Možné příznaky cmp?

| Dotaz od: Kamila

Občas mívám poruchy řeči, nemohu správně vyslovovat, i když vím, co bych chtěla říci, ale nedaří se mi to. Intervaly se prodlužují, dříve to bylo tak jednou za několik měsíců a...

Dobré by bylo navštívit neurologa, aby Vás podrobně vyšetřil a stanovil závěr.

Eb viróza

| Dotaz od: Petra

Po obdrzeni krevnich testu jsem byla upozornena, ze mam virus. Prosim o vysvetleni co vlastne mam a jak se to leci. Vysledky testu: EPSTEIN-BAAR VIRUS:AB/EBV VCA IgG Elisa 1:640...

Petro. Z uvedeného testování vyplývá pouze to, že se Váš organizmus někdy setkal s EB virem nebo cytomegalovirem (CMV). Vzhledem k tomu, že není uvedena hladina IgM protilátek...

Příznaky hiv

| Dotaz od: Jáchym

Před 7 dny jsem měl nechráněný pohlavní styk. Druhý a třetí den se u mě objevila únava, bolesti hlavy, svalů, mravenčení po těle. Od 4. a 5. dne se mě začali bolet uzliny na...

Vaše příznaky jsou nespecifické,časté pro fázi kontaktu organismu s nějakým infekčním agens.Spojovat je tedy konkrétně s HIV virem nelze.Přesto vyhledejte,prosím,.svého...

Je mi 24 let, necelý rok mám na jednom prstu reynaudův fenomén, objevilo se mi i jedno vitiligo, občas mě lehce bolí ruce (fakt málo, moc nepoznám, jestli to je od kloubů, kostí...

Potíže které popisujete svědčí o hlubším problému, i když ho třeba konvenční medicína zatím nedovede uchopit. Ty vyšetření mohou být i negativní. Spíše bych Vám poradil obrátit...

Příznaky?

| Dotaz od: Jana

Už asi týden mě bolí břicho, občas mám i křeče do boků. Když se napiju, tak mě pálí břicho. Jsem stále unavená a bez nálady. Mám neustále studené ruce a nohy, ruce mě občas i...

Milá Jano, důvodem Vašich obtíží může být celá řada problémů - počínaje běžnou virozou a závažným onemocněním konče, což si ale nemyslím. Také můžete být těhotná, unavená...

Imunologové i psychiatři už delší dobu vědí, že mezi pylovou alergií a depresivními stavy existuje souvislost. Pyl u alergiků zvyšuje počet sebevražd a zhoršuje náladu i těm...

 celý článek

Loni v říjnu jsem měla opakovaně zánět průdušek, pak zastydlou rýmu a bolesti celé hlavy, od té doby jsem střídavě více nebo méně nastydlá a stále kašlu (několikerá antibiotika...

Pokračovala bych v léčbě Imunorem , je to lék účinný u buněčných imunodeficitů, zkušenosti s ním mám velmi dobré. Užívejte probiotika, postupně zařazujte fyzickou námahu...

Mám týden zpoždění od očekávané menstruace, kterou mám VŽDY na den přesnou, nikdy žádný výkyv. Jsem 40 DC, stále cítím pnutí v prsou, občas pobolí podbříšek, ale bez očekávané...

Zopakujte test s odstupem týdne pokud bude negativní v klidu vyčkejte a když by se nedostavila ani další menses bude se pravděpodobně jednat o hormonální záležitost,zajděte na...

DOBRÝ DEN, CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT NA PŘÍZNAKU (REAKCE) PO OČKOVÁNÍ ŽLOUTENKOU TYPU A, MAM 2LETOU DCERU A CHTĚLA BYCH JÍ NECHAT OČKOVAT. PŘEDEM MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ ANDREA

Proti hepatitidě A jsou na trhu k dispozici nejběžněji dvě vakcíny, první info zde: http://www.zloutenky.cz/twinrix-adult-winrix-paediatric/ , druhá zde: http://www.zloutenky...

Mám problém v tom, že jsem byla před rokem očkovaná proti chřipce a nedávno mi po prochladnutí začalo být z ničeho nic, asi během hodiny špatně, v tom smyslu, že mne pálili oči...

Mohla by to být i nově se objevivší alergie... Chřipku můžete dostat, i když jste byla očkovaná, navíc, pokud to bylo už před rokem, vakcína by měla chránit pouze na dané...

Je mi 24 let, měřím 176cm a vážím 93kg. Již půl roku se u mě střídavě objevují tyto příznaky: motání hlavy, zhoršené dýchání a pocit knedlíků v krku, únava, zhoršený noční...

Pane Martine. Uvedené potíže je třeba sice podrobně posoudit - zda za nimi nestojí nějaké tělesné onemocnění (tedy pečlivé zhodnocení stavu praktickým lékařem a vzhledem k...

Ne každou potíž při močení můžeme svádět na prostatu. Ne každá skutečně zvětšená prostata se projeví potížemi při močení. Pakliže ale nějaké obtíže máte, měli byste být schopni...

 celý článek

Manžela (33 let) poslali z transfúzní stanice od dárcovského odběru domů, prý má zvýšenou hodnotu CRP a leukocyty, děti mají střevní virozu a manžel se už také ráno necítil...

Ano, zvýšené CRP může být způsobeno virozou - obecně se CRP používá jako marker zánětu v těle.

Jaké příznaky má astma?? Můžete mi prosím příznaky astmatu napsat co možno nejpodrobněji?? Je možné, že tyto příznaky patří právě k astmatu? Trpím hlenovitým kašlem po ránu, po...

Astma je chronické zánělivé onemocnění dýchacích cest, chronický zánět je spojen se zvýšenou reaktivitou průdušek vedoucích k opakovaným stavům pískotů při dýchání, kašli...

Příznaky těhotenství

| Dotaz od: Radka

Ráda bych se zeptala měla jsem přímy pohlavní styk a od té doby mně pobolívá v kříži a břichoo je možné že bych otěhotněla. Pohlavní styk jsem měla 20.9.2012 Děkuji

Samozřejmě je možné, že jste otěhotněla.

Příznaky zápalu plic

| Dotaz od: Milan

Zdravim,musí zápal plic vždy doprovazet teplota.?Nebo jaké jsou vlastně nejčastější příznaky prosím.Děkuji.M.Ch. -Plzeň

Milane, pro zápal plic je typická teplota, ale může se stát, že chybí. Stává se to často právě ve vyšším věku. Dalšími příznaky je zimnice, kašel, potíže s dechem, může být i...

Ráda bych se zeptala, zda-li nachlazení/viroza bez teplot v prvních týdnech těhotenství může ohrozit plod. Týden po početí (resp. 17.den od poslední menstruace) mne začalo...

V této fázi těhotenství se může stát ještě cokoli, ať vinou virů nebo jiných vlivů,keré neovlivníte. Jezte hodně ovoce,pijte čas, kuote si vincentku na kašel, je skvělá i ve...

Asi před dvěma měsíci mě začala trápit plynatost, která byla až neovladatelná, k tomu křeče v břiše, poté přišly bolesti žaludku - tam, kde mě bolel žaludek, tak mě ve stejných...

Váš případ má více rovin, které by bylo třeba řešit, ale navzájem spolu souvisí. Bolesti jak je popisujete by mohly být při žaludečním vředu ( což ale gastroskopie nepotvrdila...

Hiv infekce, akutní příznaky

| Dotaz od: Zdeněk

Může být podráždění slinivky (6. den po nechráněném styku) příznakem primoinfekce HIV? Jedná se o mi o nestrávený tuk ve stolici.

Pane Zdeňku, uvedený problém s event. nákazou HIV jistě nesouvisí, a to s ohledem na inkubační dobu a také obvyklé příznaky akutní HIV infekce, pokud se tato projeví potížemi.

Viroza - ii.

| Dotaz od: Markéta

Děkuji za odpověď. Nazvala jsem můj problém virozou, jinak bych to popsala asi jako rýmu, či nachlazení. Ale na to si dávám pozor, abych se nenachladla. Zahleněná ale nejsem...

Na vysetření by Vás měl poslat obvodní lékař nebo mužete jít i za odborníkem pro potíže a on Vám vyšetření nechá udělat. Jestli by jste mela s tim potíže, napište nám. S...

 
Naposledy čtené: