Viróza

Máte teplotu, rýmu nebo vás bolí v krku? Necítíte se ve své kůži, bolí vás hlava? To jsou klasické příznaky nachlazení. Že jste neprochladli? Nemuseli jste, běžné nachlazení je termín užívaný pro označení lehké respirační virózy.

Popis nemoci:

  • Běžné nachlazení způsobuje celá řada virů, které stále kolují v populaci, a dospělí lidé jsou k nim většinou necitliví.
  • Když jsme oslabení, může dojít k rozvoji onemocnění, které má obvykle respirační a celkové příznaky.

Obvyklá léčba:

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o virózu, jsou antibiotika u nekomplikovaného průběhu bezúčelná.
  • Úlevu od příznaků mohou poskytnout léky proti bolesti a horečce, nosní kapky, pastilky proti bolení v krku nebo kombinované preparáty.
  • Pro léčbu těhotných žen je většina léků i bylinek nevhodná. Úlevu může poskytnout například paracetamol, nosní výplachy, zázvor, med a odpočinek. Přírodní neznamená bezpečný!

Rizika neléčení nemoci:

  • Je-li přítomna krutá bolest v krku, vysoká horečka, bolesti svalů, dušnost nebo výrazná schvácenost, o běžné nachlazení se pravděpodobně nejedná.
  • Příčinou těchto příznaků může být hnisavá angína, pravá chřipka nebo zápal plic, proto je vhodné navštívit lékaře.
  • I lehká respirační viróza se může zkomplikovat bakteriální superinfekcí.

Přečtěte si více


Viróza

| Dotaz od: Jitus2204

Můj 4 letý syn má dle naší doktorky virózu,má horečky kolem 38 st,již 3 den.Po druhém dni si stěžoval na bolest hlavy a nemůže hýbat krčkem,navštívila jsem proto pohotovost z...

Vaše paní doktorka zcela jistě stav pečlivě zhodnotila a meningitidu vyloučila. Bolest hlavy a ztuhnutí svalů na krčku může být u chřipky. U meninitidy je obvykle horečka vyšší...

 
V sychravém období máme všichni k nachlezení blízko

V zimě se potýkáme s různými obtížemi. Častěji než po zbytek roku máme problémy typu kašel, rýma, únava, bolesti svalů a kloubů či zvýšená teplota. „Mám chřipku,“ stěžujeme...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Rychlé přivolání záchranné služby může člověku s infarktem zachránit život. Na to je ale potřeba infarkt nejprve poznat. A to je u žen někdy oříšek.

 celý článek

Asi viróza

| Dotaz od: Irena

Chtela jsem se zeptat včera ve škole mě nejdřív jen bolela hlava a v podbřišku jelikož to zrovna mám tak jsem si vzala aulin ale pozdeji asi třetí vyučovací hodinu jsem měla...

Za problémem opravdu nejspíše stojí nějaké akutní infekční onemocnění ("viróza", event. je zde třeba možná souvislost s probíhající menstruací), ale takto na dálku to není možné...


Viróza

| Dotaz od: Michaela

Pred 3 tydny jsem prodelala virozu.mela jsem rymu,kasel,chrapot a zvysenou teplotu.lekarka mi napsala antibiotika,ale ani po dobrani mi neni moc dobre.jsem neustale unavena,mota...

Návratu mononukleózy se obávat nemusíte, případná "reaktivace" choroby se neprojevuje potížemi popsanými ve Vašem dotazu. Je ale pravda, že pokud jste mononukleózu prodělala...

Nejčtenější článek Ilustrace

Pocity silného a zrychleného bušení srdce nemusí být vždy příznakem závažné choroby. Třeba jste jen snědli některé z potravin, které tento jev vyvolávají. Prozradíme, jak spolu...

 celý článek

Jsem v 11. týdnu těhotenství a trochu mě bolí v krku a mám pořádnou rýmu. Může to nějak uškodit miminku? Děkuji za odpověď

Pokud nemáte výrazně zvýšenou teplotu nebo pokud viróza není způsobená některou ze vzácnějších infekčních onemocnění. pak s největší pravděpodobností ne.

Jak dlouho bude trvat viróza?

| Dotaz od: Martin

Od středečního rána jsem začal pokašlávat a večer jsem dostal silné horečky(39) Doktorka mi řekla že mám virózu. Mám suchý kašel, teploty, rýmu a silnou bolest hlavy. Jak dlouho...

Je to tak jak píšete,léčíte správně,pkud by vysoká horečka trvala víc jak týden nebo jste vykašlával zbarvený hlen,navštivte lékaře .

Viróza před ovulací

| Dotaz od: Jana K.

Může viróza v začátku cyyklu, tedy někdy před ovulací (rýma, kašel, bolest kloubů bez teploty nebo s teplotou do 37,5) ovlivnit kvalitu vajíčka? Je lepší s případným snažením o...

Kvalita oocytu by neměla být virózou ovlivněna. Příjemný den

Viroza v těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Chtela bych se zeptat sem tehotna ve 24 tydnu tehu a tedka sem chytila virozu boli me v krku,kasel a trochu nahlazene produsku neublizi to ted mimu miminku? dekuju...beru...

Ve 24. týdnu běžná viroza miminku určitě neublíží. Myslím, že se nemusíte obávat.

Chtěla bych Vás poprosit o radu, co bych mohla použít jako dezinfekci a prefenci proti chřipce a virozám, jsem ve druhém měs. těhotenství a dříve jsem si občas vzala Septolete...

Jedinou celkem spolehlivou prevencí proti chřipce je očkování a dobrá imunita. Neškodným, přesto účinným přípravkem v těhotenství při nachlazením je Vincenka ve sprayi či ke...

Viróza?

| Dotaz od: Radana

Chtěla bych poradit s potíží, které mám již přes 3 měsíce a nelepší se. Mělo to rychlý a dá se říct náhlý začátek. Zpočátku první měsíc bušení srdce (poté EKG v pořádku), toto...

Velmi se omlouvám, ale bez znalosti celé řady detailů se není možné k věci nějak přesněji vyjádřit. Vaše úvaha o tom, že šlo nejspíše o nějakou virovou chorobu a její celkové...

Nejčtenější článek Ilustrace

Prodělal váš rodič, sourozenec nebo někdo z prarodičů infarkt či mozkovou mrtvici? Možnost, že srdečně-cévní onemocnění postihne i vás, se tím zvyšuje. Nebezpečí je tím větší...

 celý článek

Viroza...

| Dotaz od: Michaela

Pred 3 tydny jsem prodelala virozu.mela jsem rymu,kasel,chrapot a zvysenou teplotu.lekarka mi napsala antibiotika,ale ani po dobrani mi neni moc dobre.jsem neustale unavena,mota...

Bohužel takto po internetu mohu jen těžko soudit, o jaké onemocnění se může jednat. Neznám výsledky vašich krevních testů ani podrobnou anamnézu. Pokud máte obtíže, navštivte...

Neustálá viroza

| Dotaz od: klara

Chtěla bych se zeptat. Mám zhruba od konce minulého roku neustálou virózu, teplotu teda skoro nikdy ale pocit vnitřní na horečku, občas se to zlepší, ale za pár dní je to zase...

Jak zvýšená hladina cukru, tak močová infekce se na popsaných obtížích mohou podílet. Suchý povleklý jazyk může být z prostého nedostatku tekutin, což se také může projevit...

Střevni viroza

| Dotaz od: Lenka

Syn (4,5 roku) odpoledne zvracel, následne ještě asi 5 x, v noci už normálně spal a během následujícího dne už byl v pořádku, jedl málo a dietně. To samé se opakovalo za dva dny...

Velmi pravděpodobně se jednalo o virózu, která se projevuje uvedenými příznaky. V současné době se vyskytuje v Čechách celá řada virových onemocnění. Každé virové onemocnění má...

Tetanovka a viroza

| Dotaz od: Lenka

V den ockovani na tetanus me zacalo bolet v krku a za tri dny pi vakcine jsem dostala virozu.Je to problem?Mam problemy s imunitou.Moc dekuji

Situace, kterou popisujete se občas stává, v době očkování jste byla v inkubační době onemocnění. Dodržujte doporučení ošetřujícího lékaře. Na účinnost očkování onemocnění...

Viróza třetí týden

| Dotaz od: Alois

Prosím Vás o radu. Už třetí týden mám virozu.Teplotu stále přes 37 a hodne mě bolí celé telo.Bolí me žebra, brní nohy a ruce.Jsem hrozně slabá.Mohu si vzít nějké léky, které by...

Záleží, jaké léky užíváte na roztroušenou sklerózu. Podle toho se zvolí vhodný lék na bolest (například léky s obsahem paracetamolu obecně můžete, ale neměl byste zároveň užívat...

5ti letý vnuk, má nateklou žlázu na levé straně krku.Před 14 dny byl očkován a nyní má virózu, rýmu a suchý kašel a tu žlázu. Jaké vyšetření by mělo být provedeno ( moč, krev...

Reakce spádových mízních uzlin při očkování, virose či jiné infekci je normální reakce. U dětí bývají uzliny zvětšeny více než u dospělých. Důležité je, aby po odeznění...

Střevní viroza

| Dotaz od: Alice

Ráda bych se zeptala, zda je střevní viroza infekční již před propuknutím příznaků. Konkrétně, když mé děti byly odpoledne ve styku s osobou, které v noci viroza propukla...

Ano, nemocný člověk bývá nakažlivý už několik hodin před propuknutím prvních příznaků. K nákaze vašich dětí tedy dojít mohlo, vše teď záleží na zdatnosti jejich imunitního...

Eb viróza, nákaza

| Dotaz od: K

Mé 14 měsíční dítě bylo v průběhu vánoc v kontaktu s osobou, které nyní zjistili EB virus, jiz v té době tato osoba vykazovala známky virózy, protoraději s dětmi moc v kontaktu...

Infekce EB virem probíhá často zcela skrytě, zvláště u malých dětí. I pokud se Vaše dítě nakazilo, nemusí se to projevit. Inkubační doba EB viru je 30 - 50 dní, tedy poměrně...

Viroza

| Dotaz od: Ivana

Moje sestra měla virozu, bolest v krku rýma, kašel, je skoro vyléčená, ale já mám už 2 dny obtíže bolest v krku jen v noci nebo po ránu, mám pocit jako kdybych mělav krku...

Únava je vzhledem k prodělanému nachlazení zcela normální. Doporučoval bych proto zvýšené dávky vitamínu C a klidový režim. Hezký den.

Eb viróza

| Dotaz od: Martina Z.

Dcera (13 let)3.12. onemocněla angínou, následně se přidala chřipka. 2 dny před dobráním Penicilínu jí byla odebrána krev, jelikož přetrvávaly teploty. Měla zvýšenou sedimentaci...

Paní Martino, přeji Vám hezký den! EB je běžný virus přítomný u většiny lidí. Při nákaze v pubertě a adolescenci způsobuje angíně podobné onemocnění nazývané mononukleóza, jindy...

Viroza

| Dotaz od: Štěpík

Už od neděle mě bolí hlava, mám rýmu spíše ucpaný nos, občasný kašel( mám astma , tak to bude asi ono) , bolestivě uzliny na krku, a bolest za krkem (šíje) . Teploty nemám v...

Vaše potíže s největší pravděpodobností skutečně budou projevem virosy či jiné běžné infekce horních cest dýchácích. S léčbou můžete začít sám. Udržujte se v teple a klidu...

Viróza

| Dotaz od: Jaroslav

Uz vic jak 16 dni trpim na neco mezi chripkou, nachlazenim a mononukleozou v jednom a nemohu se toho zbavit nejak. Boli me hlava a svalstvo, citim se jak kdybych mel horecku...

Doporučuji Vám navštívit svého praktického lékaře, a požádat jej o vyšetření na pohlavně přenosné nemoci. Příznaky, které popisujete mohou souviset s virózou. Pokud máte...

Viroza v tehotenstvi

| Dotaz od: marie

Jsem v7. tydnu tehotenstvi. Vcera mne zacalotrochu bolet vkrku, obcas kaslu,ne moc. Tedy asi nejake nachlazeni. Mohu se zeptat jakeje riziko poskozeni plodu, jsem z toho velmi...

Pokud se jedná jen o nachlazení je risiko zanedbatelné. Příjemný den

Ráda bych se zeptala, zda-li nachlazení/viroza bez teplot v prvních týdnech těhotenství může ohrozit plod. Týden po početí (resp. 17.den od poslední menstruace) mne začalo...

V této fázi těhotenství se může stát ještě cokoli, ať vinou virů nebo jiných vlivů,keré neovlivníte. Jezte hodně ovoce,pijte čas, kuote si vincentku na kašel, je skvělá i ve...

Antibiotika - viroza

| Dotaz od: Adéla

Dostala jsem ATB na pouhou virozu, nebo chřipku, angina to rozhodně není. Tak se chci zeptat, jestli mohu přestat brát ATB? Vzala jsem zatím 2 tablety (beru Doxybene, 1 tabletu...

Pokud začnete antibiotika brát, je nutné je doužívat, jinak hrozí např. že vám příště nezaberou.

Syn 10m má čtvrtý den horečky 38,6 , po 6.ti hodinach dostáva panadol čípky 125mg Lékař dělal crp (8) , vyloučil chřipku i angínu a prý se jedná o virozu. Syn nekašle, nemá...

Paní Majko! Pokud má teploty 38-39°C a CRP je 8mg/l, jedná se pravděpodobně o virový infekt. Teploty jsou většinou do 5 dnů. V jeho věku je to poměrně časté. Pokud je teplota...

Viroza v 1.trimestru

| Dotaz od: Joha

Pane doktore. Jsem v 11.tt (podle UZ 10+2) a od začátku těhotenství (vlastně už několik týdnů před otěhotněním) mám buď virozu nebo nachlazení. Bez teplot, ale permanentní rýma...

Únava je v těhotenství normální, navíc první trimestr je pro náš organismus bitevní pole. Tělo musí akceptovat plod, jinak odumře. Pokud nemáte teploty , je to dobré, jen mějte...

Viróza v těhotenství

| Dotaz od: martina

Možná bude můj dotaz absurdní, ale raději se zeptám, jsem v 11 týdnu těhotenství, přepadla mě však nějaká viroza, mám kašel a rýmu, nic na to neberu raději, jen v lékárně jsem...

Probíhající viróza by Vaše miminko neměla ovlivnit, sama buďte v klidu, symptomatická terapie je určitě na místě, na rýmu můžete nosní kapky s obsahem mořské soli, na kašel...

Eb viróza

| Dotaz od: Petra

Po obdrzeni krevnich testu jsem byla upozornena, ze mam virus. Prosim o vysvetleni co vlastne mam a jak se to leci. Vysledky testu: EPSTEIN-BAAR VIRUS:AB/EBV VCA IgG Elisa 1:640...

Petro. Z uvedeného testování vyplývá pouze to, že se Váš organizmus někdy setkal s EB virem nebo cytomegalovirem (CMV). Vzhledem k tomu, že není uvedena hladina IgM protilátek...

Střevní viróza

| Dotaz od: Marie

Od včerejšího rána mě trápí zažívací obtíže. Křeče v oblasti pupku, silný průjem, celková slabost a pocit na zvracení. Neudržím v sobě ani černý čaj. Po poradě s praktickou...

Vážená paní Marie, zažívací trubice vyplňuje značnou část dutiny břišní. V případě různých onemocnění zažívací trubice se bolesti mohou projevovat jak v oblasti jejího postižení...

V 9tt u me bylo zjisteno zamlkle tehotenstvi. Cca 10 dnu po ovulaci jsem mela v noci teplotu 37,4C a zacal u me kasel s vykaslavanim hlenu, ktery trval jeste dalsi 3 tydny. Jaka...

Mirko, obecně virová onemocnění mohou mít negativní vliv na plod v takto časné fázi těhotenství, jak "silná" byla viroza u vás a zda mohla způsobit zamlklé těhotenství, si...

Viroza nebo hiv infekce

| Dotaz od: Jan

Jsem heterosexuál, však před čtyřmi týdny jsem se poprvé nechal zlákat mužem. Měli jsme orální sex bez spolknutá ejakulátu. Po 22 dnech se mi udělal opar na ústech. A...

Popsané trávicí obtíže běžně provázejí virové infekce gastrointestinálního traktu. Opar v ústech může být formou pohlavní nákazy (herpes viry). Z příznaků se však nedá ani...

Viroza??

| Dotaz od: Dana

Od soboty tj.5dni jsem zustala od rana lezet, jelikoz me bolelo cele telo, trestila hlava a mela jsem hlavne v noci zachvaty sucheho kasle, v pondeli jsem sla k lekari, ktery mi...

Skutečně může jít o virosu, chřipka je též virového původu, ale teploty bývají vyšší až 39 C. Potíže mohou trvat individuálně od týdne do 14 dní, s postupným lepšením až od 3...

Viroza - ii.

| Dotaz od: Markéta

Děkuji za odpověď. Nazvala jsem můj problém virozou, jinak bych to popsala asi jako rýmu, či nachlazení. Ale na to si dávám pozor, abych se nenachladla. Zahleněná ale nejsem...

Na vysetření by Vás měl poslat obvodní lékař nebo mužete jít i za odborníkem pro potíže a on Vám vyšetření nechá udělat. Jestli by jste mela s tim potíže, napište nám. S...

Viroza

| Dotaz od: Šárka



Záhadná viróza?

| Dotaz od: Irena

Dovoluji si na Vás obrátit s následujícím dotazem. Před několika lety jsem začala trpět na opary, které byly ze začátku klasické, menší, postupně se rozšířily tak, že jsem...

Vzhldem k bolestem hlavy, horečkám bych doporučila ještě neurologické vyšetření -vyloučení neuroinfekce. Vyloučit by se měla i celiakie. Z doplňků můžete zkusit probiotika...

Viróza

| Dotaz od: Adéla

Dobrý, minulý týden ve středu jsem se probudila s velkmi silnými bolestmi v krku-jakoby angína, na druhý den jsem byla velmi slabá-bolesti v krku a rýma, a bylo m,i přitom...

Jak popisujete příznakay prodělala jste virovou respirační infekci, kdy je zcela normální, že únava, někdy i mírně zvýšené teploty přetrvávají 7 -10 dní. Pokud by se projevy...

Byla jsem u přítele a v neděli později večer přišla jedna známá na oslavu narozenin ale říkala ze ji bolí hlava a 2x za den zvracela. Po té co oslava skončila jsem s přítelem...

Podle toho jak problém popisujete bych řekla, že máte podrážděný žaludek. Patrně po česneku. Tzn. doporučuji jíst spíše nedráždivé a lehce stravitelné potraviny. Hezký den.

Viróza

| Dotaz od: Adéla

Již jsem se sem obracela s otázkou virózy bylo mi velice podrobně odpovězeno,za což Vám děkuji moc, bylo to ohledně přetrvávajících teplot zvýšených po viroze-je to 9tý den a...

Pokud i po cca 10 dnech se necítí dobře, máte mírně zvýšené teploty, bolesti hlavy, tak bych Vám doporučovala vyšetření u Vašeho praktického lékaře. Po 10 dnech by teploty již...

Před měsícem jsem po běhání venku onemocněla virózou - pálení nosohltanu, pak rýma, průdušky, produktivní kašel. Obvodní lékař mi řekl, že by mi nejraději dal antibiotika, ta...

Podle toho co píšete to prvotní nachlazení nebylo úplně doléčené a dostavilo se další. Na doléčení by bylo vhodné vzít Dulcamara 9CH 2x5 granulí a k tomu Homeogene 9 3x1 tabletu...

.. V neděli z ničeho nic syn 6 let horečky pod 39... V noci, nebo spis brzy rano v pondělí jsme je-li na pohotovost, malý se vzbudil se silným pláčem, na nic nereagoval, přišlo...

CRP je velice dobrý, jednoduchý, běžně dostupný ukazatel zánětu a jeho hladina nám může pomoci v určení, zda se jedná spíše o bakteriální nebo virovou infekci - nejčastěji...

Stres,viroza...

| Dotaz od: Michaela

Pred 3 tydny jsem prodelala virozu.mela jsem rymu,kasel,chrapot a zvysenou teplotu.lekarka mi napsala antibiotika,ale ani po dobrani mi neni moc dobre.jsem neustale unavena,mota...

Pokud jste v minulosti prodělala infekční mononukleosu, tak virus v nás zůstává již trvale a někdy opravdu může dojít k reaktivace infekc.e. Takže zcela se nedá vyloučit, že...

Eb viroza

| Dotaz od: Gabina

Cca před 3 měsíci mi byla po neustávajících problémech (zvýšená teplota, únava) diagnostikována EB viróza. Ke dnešnímu dni jsem dobrala tablety Isoprinosine, které mi byly...

Dobrýden, EBV virosa nemusí být jedinou příčinou zvýšené teploty. Pozitivita protilátek proti EBviru může být při jakémkoliv zánětu v těle. Proto bych Vám doporučovala...

Viroza či bakterie?

| Dotaz od: Karel

Pěkný den vážená paní doktorko, prosímvás před 8mi dny mě začalo škrábat v krku, třetí den poté jsem již měl k tomu zvýšené teploty, únava, začlo mi téci z nosu. Od té doby mám...

Moc si vážím Vaší důvěry,ale narazil jste na okruh,který je v současnosti jedním z klíčových úkolů praktických lékařů při návštěvách pacientů-správně posoudit původce...

Loni v říjnu jsem měla opakovaně zánět průdušek, pak zastydlou rýmu a bolesti celé hlavy, od té doby jsem střídavě více nebo méně nastydlá a stále kašlu (několikerá antibiotika...

Pokračovala bych v léčbě Imunorem , je to lék účinný u buněčných imunodeficitů, zkušenosti s ním mám velmi dobré. Užívejte probiotika, postupně zařazujte fyzickou námahu...

Prosím moc o odpověď na mou otázku. Příští týden mám nastoupit na operaci (totální hysterektomie - mám velký kystom a myomy). Od víkendu mě bolí v krku - asi nosohltan, pobolívá...

Akutní onemocnění dýchacích cest je důvodem k odležení operace. Snažtese co nejpečlivěji se přeléčit, je velmi vhodná návštěva lékaře, by byla podána optimální léčba (základ je...

Viroza?

| Dotaz od: bara

Nedávno jsem vám psala o mých problémech se žaludkem. Tedy jsem se objednala a že mne vezmou až 10.září. Ale žaludek přestal bolet a najednou začla bolest hlavy, rýma, kašel...

Pokud nemáte potvrzeno, že je žaludek nemocný, může jít o samostanou virosu. Navštivte obvodního lékaře na vyšetření a zavedení léčby. Hezký den.

Střevní viróza

| Dotaz od: Petr

Před třemi týdny sem se ráno vzbudil s teplotou a průjmem přes den sem měl zimnice a bolela mě hlava. Druhý den ráno už mi bylo lepe jenom sem měl průjem a od té doby už 3 týdny...

Dlouhodobé užívání Hylaku Forte, není-li k tomu důvod, není vhodné. Co se střevních obtíží bych Vám doporučila na 2-3 dny dát dietu. Pít 3 litry tekutin denně minimálně. A na 3...

Viroza vysoké horečky

| Dotaz od: Alena

Mám již drhý den horečky kolem 39 st. a ucpaný nos. Bolí mě hlava, beru aspirinC asi 2 x denně a piju cca 4 l tekutin jsem naprosto vyprahlá. Je mi 72 let ale takové virozy co...

Vím, že člověk ve stavu, který popisujete, nemá sebemenší chuť cestovat k lékaři- přesto bych návštěvu praktického lékaře velmi doporučovala.Jen klinickým vyšetřením je možné...

Viróza

| Dotaz od: Filip

Zdravím, potřeboval bych se zeptat. Včera se mi před ránem začala motat hlava, v intervalech od 10 minut až několika hodin. Během dne mi začal průjem a dráždivý kašel, druhý den...

Při virózách se může objevovat lehká závrať, může být i rozdvojené vidění. Po odeznění infektu by měla závrať ustoupit. Pokud by se stav zhoršoval nebo i přetrvával po infektu...

Viroza u malého dítěte

| Dotaz od: Maria

Chcela by som sa opýtať mam synceka ma 2 roky, cez Vianoc bol chorý asi tri tyzdne ale nedali mu lieky lebo ze dýcha čisto,,, potom bol asi dva tyzdne zdravý a dnes rano sa...

Zdravím vás, pohotovost nebo RZP má za úkol hlavně rozhodnout, zda se jedná o vážnější stav, kdy je nutno nemocného hospitalisovat či nikoliv, tedy její náplní není provádět...

Jednodenní viróza

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych se zeptat, zda-li existují tzv. jednodenní virózy v podobě krátkodobé (pár hodin) horečky, zvýšené teploty a žádných dalších příznaků a o co se konkrétně jedná. A...

Virosa může samozřejmě trvat různě dlouho, podle stavu (síly) imunitního systému. Po prochladnutí je virosa aktivována a až imunitní systém zaktivuje svoje složky, může dojít k...

Viróza

| Dotaz od: Karel

Pane doktore, již asi týden smrkám - mám rýmu, zelený sopel. Před třemi dny v noci jsem měl zimnici, to už se ale víckrát neopakovalo. Pravidelně měřím teplotu, nikdy nestoupla...

Karle, provaděpodobně máte virový zánět nosohltanu, s možným přechodem na průdušky. Pokud nejsou horečky, je pravděpodobně virový a nebude třeba antibiotik. Stačí symtpomatická...

Eb viroza

| Dotaz od: Gabina

Na imunologii mi byla zjištěna EBV. Chtěla jsem se zeptat, zda může být tato viróza snadno zaměnitelná s leukémií. Obě onemocnění mají hodně podobné příznaky. Děkuji

EBV a leukemie mají sice některé příznaky stejné, ale jestliže máte imunologicky potvrzenou EBV, tak se nemusíte záměny obávat

Opakující se viróza?

| Dotaz od: Alissa

Už delší dobu se mi opakují stavy, kdy mě pálí v krku, ale nebolí mě mandle jako tomu při nachlazení bývá. Krk mám trochu opuchlý, ztuhlé svaly kolem krční páteře i na zádech...

Určitě může jít o opakující se virosy, ve vašem případě bych se soustředila na posílení vaší imunity /stravou plnou zeleniny a vitamínů, otužováním, sportem a pohybovými...

Paní Doktorko, Je možné, že jsem měl zvýšené chlamidie v krvy zvýšené díky EVB viroze? Vlastně paralelně s tím? Děkuji za odpověď

SPíše se jedná o souběžné infekce.

Manžela (33 let) poslali z transfúzní stanice od dárcovského odběru domů, prý má zvýšenou hodnotu CRP a leukocyty, děti mají střevní virozu a manžel se už také ráno necítil...

Ano, zvýšené CRP může být způsobeno virozou - obecně se CRP používá jako marker zánětu v těle.

Střevní viróza?

| Dotaz od: Dana

Je mi 27 let. Včera z ničehonic jsem od rána měla teplotu nad 37°C, která se do večera zvýšila na 37.9°C. Nemám rýmu ani kašel, v krku mě nebolí. Jedla jsem v podstatě to same...

Ano, potíže mohou být způsobené střevní virózou. Vždy je ale rozhodující výsledek lékařského vyšetření.

Viroza a vypoceni v tehotenstvi

| Dotaz od: andrea

Jsem na konci druheho trimestru a chytla jsem virozu skrabani v krku ryma teplota naposledy večer jen 37st zima tak jsem si sla lehnout do postele po hodinach jsem se zacla...

Pokud nebyla teplota nad 37st.C, je vše v pořádku. Teplota by neměla přesáhnout 38st.C, to dětem vadí. Je lepší užít paralen, ten miminku neublíží. Pro plod je lepší pár tablet...

Viróza

| Dotaz od: Tomáš

Od zítra mám ,konečně po dvou letech, 10 dní dovolenou kvůli důležité obrovské rodinné oslavě, kde mám na starosti ,jako kuchař (moje povolání) , obrovský raut a za dva dny...

Tomáši, virózu je těžké nějak léčit nebo oddálit. Léčí se obecně klidem, můžete zkusit něco na zmírnění příznaků (tzv. symptomatickou léčbu). Přípravek MMS neznám a nemám s...

Viroza ?

| Dotaz od: Iveta

Pětiletá dcera dostala virózu. Měla první dva dny vysoké horečky přes 39,které se špatně srazely. Chytila jsem to od ní i já a mladší dcera. Po dvou dnech uz byla dcerka bez...

Zdravím vás...ano, tak úplně normální to není, záleží na dalších příznacích, bolest v krku, kašel, bolest v zádech, časté močení atd., takže by bylo dobré pro jistotu zajít...

Herpetická viróza

| Dotaz od: Pavlína

Mám dva syny 2 a 6 let. Oba dva měli tři dny vysoké teploty až 39,5C. V krku mají jako by malé aftíky nahoře na patře i v zadu v krku a trpí velkou bolestí v krku, že nemohou...

Herpetická virosa a plané neštovice je v zásadě totéž.Obojí vyvolává tzv.varicella-zoster virus.Primoinfekce se vyznačuje výsevem různě po těle,reaktivace pak výsevem typu...

Viroza?

| Dotaz od: Klára

Chtěla bych se zeptat na názor ohledně níže uvedeného krevního obrazu: ERY 4,28, HB 134, HTC 0,38, LEU 4,7, TROMB 273, MCV 88,9, MCH 31,4, MCHC 35,3, neutrofily 0,34, EOS 0,04...

Příliš se nefixujte na hodnoty v krevním obraze, lymfocyty nejsou nijak specifickým znamením v krvi - příčin může být mnoho, nejčastěji probíhající infekce v těle. Chodte na...

Střevní viróza

| Dotaz od: Jana

Hezký den, prosím o informaci, zdali antibiotikum Klacid SR 500 mg účinkuje i na střevní bakterie způsobující křeče v břiše a silný průjem. Jak dlouho člověk musí držet...

Antibiotikum Klacid působí pouze na jeden střevní patogen, a tím je Campylobacter, na ostatní střevní patogeny není toto antibiotikum účinné. Dietní režim je nutné držet po...

Viroza? nebyla jsem u lékaře

| Dotaz od: Lída

Dobrý de, už asi pátý den mě trápí cosi jako viroza...začalo to bolestí hlavy, schváceností a zimnicí, třesavkou, která ještě ten večer propukla ve 38 teploty (normálně teploty...

Lído, ano, máte pravdu, většina podobných, vámi popsaných obtíží bývá způsobena viry, pozor si ovšem musíme dát, pokud má pacient vysokou teplotu - horečku na 38 C, či , jak...

Manžel i já jsme prodělali střevní virózu (trvala 24 hodin) a teď ji dostal náš 7-týdenní syn. Má horečku (podala jsem mu 1,5 ml Nurofenu baby; váží 4,6 kg a plně kojím...

Průjmová oněmocnění u dětí jsou vždy velmi závažná, proto bych u takto malého dítěte doporučoval vyhledat lékařskou pomoc. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat. Prodělala jsem žaludeční virózu, kdy jsem měla několik dní velké křeče do žaludku. Lékař mi předepsal Omeprazol. Nyní mám po dobu 10 dní brát 2x denně...

Omeprazol je lék ze skupiny inhibitorů protonové pumpy, účinkují tak, že snižují množství kyseliny, která se tvoří v žaludku. Používají se k léčbě žaludečních vředů, při pálení...

Viroza? eb a hhv6?

| Dotaz od: sarka

Uz mesic mam zdrav.problemy: bolesti za krkem, slach, kloubu, svalu, unava, zeber, holeni, mirne paleni v krku, ucpany nos, pocit nedodechnuti, nevolnosti.. teplotu nemam. Byla...

Na vaše otázky vám může odpovědět jedině podrobný krevní test cílený na protilátky (imunitu) proti těmto virům, pobavte se o tom s vaším ošetřujícím lékařem, nejspíše půjde ale...

Viróza a petechie?

| Dotaz od: Anonymka

Asi před týdnem mě náhle přepadla bolest svalů a kloubů, trvala asi dva dny a začalo mě škrábat v krku, následovala únava. Teplotu jsem ráno ani večer neměla ale během dne...

Doporučuji včasné vyšetření cestou praktického lékaře.

Asi viroza?

| Dotaz od: Eliška

Nevim co to je ale v pondeli nebylo mi dobre, v utery jsem mela uz i teplotu 38.3 ale rymu ani kasel nemam, tak jsem sla k doktorce a ona mi rekla ze se to neda ted poznat.. No...

Samotná teplota bez dalších příznaků opravdu nedovoluje stanovit diagnózu nějaké konkrétní nemoci, opravdu je třeba vyčkat, jaké další příznaky se objeví, a do té doby odpočívat...

Viroza

| Dotaz od: Martina

Naše malá šestiměsíční holčička má od soboty teploty ale jenom v noci jinak je přes den chladnější kašle a má rýmu ale nechce pít mléko ani čaj horší je že nemá v plince...

Nevím, jak vysokou teplotu měla, ale vzhledem k tomu ,že nečurá, vypadá to, že je dehydratovaná, měla by se vyšetřit moč a CRP. Pokud bude CRP vyšší, pak určitě přeléčit ATB. V...

Viróza

| Dotaz od: Jakub

Asi před 10 dny se mi udělala malá bulka v podpaží, byla bolestivá i když jsem byl v klidu, lehce zarudlá. Následující noc jsem měl zvýšenou teplotu a bolet těla, ráno mi už...

Bolestivá bulka v podpaží vznikla zánětem folikulu. Vzniká po zatrhnutí chloupku, po holení nebo po mechanickém dráždění. Pocit, že Vám začíná nějaké nachlazení může souviset s...

Bolest v krku

| Dotaz od: T

Našeho syna (5let) bolí v krku, paní doktorka řekla, že je to virové a ani mu na to nic nedala, má cucat pastilky. Objevila jsem mu na krku zvětšené uzliny. Na jedné straně...

Lymfatické uzliny , jsou jakýmsi filtrem organismu-reagujícím např. na infekci- s bolestí v krku tedy souvisí.Od toho se odvíjí i odpovědi na zbylé dotazy- uzliny oplasknou až...

Na začátku dubna letošního roku jsem měl silnou virózu (teploty až 39 stupňů). Teplota odezněla během pár dnů. Nicméně přetrvala únava asi týden spojená s problémy se...

Postup neurologa je jistě správný. Po absolvování magnetické rezonance bych doporučila ještě vyšetření mozkomíšního moku lumbální punkcí.

Imunita

| Dotaz od: T

Na imunologii mi vysly tyto cisla EBV VCA/IgG-Elis 14.30 IP, EBV VCA/IgM-Elis 1.30 IP,EBV EA/IgG-Elisa 0,10 IP,EBV EBNA1/IgG EL 8.10 IP, CMV IgG ELISA 0.50 IP, CMV IgM ELISA 1...

Pokud nemáte závažně obtíže příliš bych se neznepokojovala, jedná se pravděpodobně o zatím latentní virozu, takto osídleno může být poměrně velko procento populace aniž by o tom...

Bily povlak na jazyku

| Dotaz od: Sarka

Chci se zeptat, jsem často nachlazena, nyní mě trápí noční bolesti v krku, rýma a bily jazyk. Mám pocit otekleho obličeje. Užívám léky nebilet na snížení tepove frekvence a...

Vedlejší účinky léků jsou někdy velmi neočekávané, ale u Vámi užívaných nepatří uvedené příznaky mezi obvyklé nežádoucí reakce. Pocit oteklého obličeje může souviset s...

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, abych měla v těhotenství výrazně sníženou imunitu. Jsem ve 14tt a od 8tt jsem neustále nachlazená. Nejprve teplota, bolest v krku a...

Nízké CRP vylučuje bakteriální původ,ale ne virový,tak jak to popisujete se bude jednat o recidivující virové onemocnění,kterých je při současném střídání teplot mnoho, s...

Pani Doktorko.Mám tři vnoučata a během posledních tří měsíců se u nich opakovaně objevila rýma,kašel a nyní se přidal i zánět spojivek.Pochopitelně že i ostatní členové rodiny...

Bohužel Vás zklamu, ale virové infekty, kterými Vaše děti trpí jsou velmi nakažlivé a pokud jsou spolu v kontaktu, budou si to skutečně předávat...Je vhodné posilovat imunitu...

2,5 letý syn nechce jíst

| Dotaz od: jana

Obracím se na Vás s momentálním problémem naší rodiny a to, že náš 2.5 letý klouček odmítá potravu. Je pravda, že od podzima je stále nachlazený, rýma kašel, 14 dní zdravý a pak...

Vážená paní Jano, přeji Vám dobrý den! Je možné, že spolu tyto potíže souvisí. Na druhou stranu je pravděpodobnější, že klouček Vás zkouší. Příjem potravy je jednou z mála...

Zahlenění

| Dotaz od: INKA

Pane doktore,loni v prosinci jsem měla virózu , dost jsem kašlala - dostala jsem penicilin, do týdne jsem byla v pořádku. Od té doby mám ale dost častý "pocit zahlenění" nebo...

Mohlo by se oopravdu jednat o chronický zánět průdušek, popř. chronický projev alergie. Doporučoval bych proto kontrolu u ošetřujícího lékaře a případně také na ORL. Hezký den.

Ospen

| Dotaz od: Katka

Mám téměř 4 letou dceru (za 3 měsíce), která od pondělí bere ATB Ospen 500 mg (dávám jí 3/4 prášku 3x denně po 8 hod.). Musela jsem zvolit po dohodě s lékařkou prášky, protože...

Nejspíše na probíhající angínu nasedl virový infekt - chřipka či jiná viroza, jejíž projevem je právě kašel a zahlenění. Vaše dcerka je probíhající angínou oslabená a více...

Kojení a antibiotika

| Dotaz od: Zdeněk

Máme devítiměsíční v současné době opět plně kojenou dceru, manželka i já máme nějakou virozu či chřipku. Manželka má naprosto ucpaný nos, špatně dýchá, má teplotu nad 38°C, 2...

Zdeňku. Pokud uvažujete o viróze či chřipce, antibiotika vůbec nemají smysl. Můžete přidat ještě studené zábaly v případě, že teplota vystoupá na 38.5 st., ideální jsou také...

Zánět srdce

| Dotaz od: Jaroslav

Mám ještě jednu otázku k této problematice, jaká je pravděpodobnost že viroza přejde na srdce, prý se to často stává i při chřipce ale i prý při běžném nachlazení když ho člověk...

Nějaké podrobná statistika není k dispozici, protože je velká skupina pacientů, která prodělá zánět srdce a ani o tom nemusí vědět. Nějaká pravděpodobnost se také nelze určit...

Zalehlé ucho

| Dotaz od: Andrea K.

Obracím se na Vás s naléhavým dotazem. Je mi 27 let. V dětství jsem prodělala zánět středního ucha bez nutnosti propichu. Kromě toho jsem těžký astmatik s alergií. Dne 7...

Paní Andreo, je velice pravděpodobné, že váš stav je pouze přechodný, pokud by ale nadále Vaše obtíže přetrvávaly, navštivte opět svého ORL specialistu. Více Vám v této chvíli...

Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky ponurého a lezavého podzimu, který se na nás chystá. Málokdo však stojí v době, kdy se pro...

 celý článek

Rýma

| Dotaz od: šárka

Již 12 dní mě trápý rýma pocit ucpaných dutin, rýma je žlutá a docelá zapáchá a je lepivá..byla jsem u dvou doktorů jeden mi dal atb doxibene otekla jsem po dvou dnech a...

Šárko, v současné době se vyskytuje řada respiračních onemocnění, virová nebo i chlamydiová. Většinou si organismus poradí sám, ale trvá to delší dobu. Antibiotika u viróz...

Chřipka - prasečí?

| Dotaz od: Naďa

Ráda bych se zeptala ohledně naší 2 leté dcery... Začala se zažívacími problémy - nadýmání a říhání, které vedlo několikrát až k ublinknutí při teplotě 37,5 a při podání Hylak a...

Naďo! Je třeba si uvědomit, že onemocnění prasečí chřipkou je nebezpečné hlavně pro oslabené jedince (osoby po transplantaci, onkologicky nemocní, s těžkou poruchou imunity, atd...

Virová meningitida

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, prosím o radu, protože naše paní doktorka má dovolenou. Mám 6-ti letou dceru, dneska je to 3 týdny, co se ráno vzbudila a nemohla předklonit hlavu. Paní doktorka...

Vaše dcerka byla oslabená virovou meningitidou a proto snáze chytla další infekt. Tento nijak neovlivní průběh meningitidy, jen třeba hlava by jí mohla bolet více. Viroza se...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Pavlína

Ráda bych se zeptala ohledně mého syna.Je mu 5,5roku a od soboty má chřipku.Vysoké teploty ustaly,ale stále v noci a po odpoledním spaní na zvýšenou teplotu .Kašle-suchý...

Pavlíno! Ano, podle toho jak synkovy potíže popisujete se jedná o normální průběh běžné respirační virózy. Dopřejte synkovi klidový režim, dostatek tekutin a vitamínů. Pokud by...

Porušewní mikroflory-kvasinky

| Dotaz od: Jiřina

Laboratorní testy mi dělaly-krev,na dnešek jsem spala asi jen hodinu,v noci jsem měla průjem,zvracela jsem,měla opět hriozné bolesti zad,na hrudníku,klepala se zimou,ale teplotu...

Navštivte vašeho praktického lékaře, který vás vyšetří a ev. odešle ke specialistovi na vyšetření. Takto po internetu nemohu stanovit diagnózu bez bližších znalostí vašeho stavu...

Zlepšení imunity

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla bych Vás požádat o radu, jak bych mohla zlepšit svou odolnost vůči virozam. Tento měsíc stále bojuji s rýmou, kašlem a celkovou slabostí. Kojím, užívám vitamíny Calibrum...

I při kojení můžete užívat některé léky. Proti kašli lze podat (na usnadnění vykašlání a zředění hlenů) ambroxol (Bromhexin, Ambrobene apod.), proti rýmě lze stříkat Vincentku...

Spála?

| Dotaz od: Markéta

Včera z ničeho nic mě popadla teplota, která se během dne zvyšovala. Objevila se bolest v krku a celková malátnost a bolest celého těla. Po ráno mě bolely zuby a hlava. Dnes je...

Určitě zajděte za svým praktickým lékařem, ať Vás prohlédne. Nemyslím si ale, že by šlo spálu - ve Vašem věku to již není typické onemocnění a také vyrážka při ní vypadá jinak...

Zánět ledvin

| Dotaz od: Aneta

Je mi 14. Asi před 2-3 týdny jsem měla hnisavou angínu, ke konci mě začala pobolívat záda. Pak jsem chodila týden do školy, také trochu bolela. Pak jsem měla prázniny a bylo to...

S největší pravděpodobností se jedná o virózu. Doporučoval bych tedy "poležet" si ještě několik dní v posteli, v klidu. Na uvolnění ucpaného nosu mohou pomoci nosní kapky nebo...

Teploty a vyrážka

| Dotaz od: Gabriela

Chci se optat, dceři je 7 měsíců a nejdříve měla 3 dny teploty, díky nurofenu se dostala teplota maximálně na 38,5, včera již byla bez teploty a dneska jsme zjistili, že má...

Mohlo by se skutečně jednat o 6. dětskou nemoc. Spála je spíše nepravděpodobná, pokud je již Vaše dcerka bez teplot. Ale pro Váš klid by bylo vhodnější dětského lékaře navštívit...

Bolest pod levou lopatkou po viróze

| Dotaz od: Kateřina

Prosím Vás o názor na můj problém. Asi tak před týdnem jsem prodělala nějakou virozu, dva dny zvýšené teploty, bolest končetin, hlavy a únava. Od té doby cítím občas např. při...

Nejspíše jde o nsledky virózy, někdy může být průběh onemocnění komplikován. Pokud nemáte jiné problémy, nejde pravděpodobně o nic vážného. V případě, že by bolest přetrvávala i...

Rýma je v dětství nejobvyklejším problémem. Všechny děti čas od času mají rýmu (obvykle doprovázenou kýcháním) a v převážné většině za to může nachlazení. Nemluvňata rýma...

 spustit dotazník

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Kristýna

Už týden mám zvýšenou teplotu 37,2, také kašel a bolení v krku. Také mě svědí genitálie a udělal se mi opar na rtu. Na teplotu jsem brala paralen na kašel sirup. Virozu většinou...

Měla byste si zajít ke svému praktickému lékaři, je potřeba, aby Vás prohlédl (koukl do krku, poslechl dýchání), eventuelně udělal sedimentaci a podle toho rozhodl, jestli...

Byla jsem na vyšetření mononukleozy; výsledky vyšly takto: EBV VCA POZITIV., EBNA a VCA IgG POZITIV. Co znamenají? V pondělí jdu k lékařce a tam se uvidí.

Pozitivita VCA EBV protilátek ve třídě IgG znamená, že Vaše tělo se již setkalo s EBV virózou, a vytvořilo si na ni tzv. paměťové protilátky, které v těle přetrvají i celý Váš...

Co se zjisti z krve

| Dotaz od: katka

Pozadala bych o zodpovezeni dotazu co se zjistuje z krve z prstu,kdyz odebira sestra a vysledky jsou ihned?maly 2,5roku je uz asi pres mesic nachlazeny,furt ryma a kasel.dr.rika...

Rychlotest, který popisujete je nejspíše vyšetření CRP - je to parametr, který je zvýšený u bakteriální infekce - je tedy možno rychle rozlišit, zda se jedná o bakteriální nebo...

Dekomp. lumbago po virose ?

| Dotaz od: Kateřina

Při léčbě virozy se mi zhoršily bolesti bederní a krční páteře tak, že jsem nemohla v noci spát, jak mě bolela pánev a trvalo 4 dny než jsem pro bolesti migrén mohla dojít k...

Při a po viroze se bolesti kostně-svalového aparátu vč. páteře a paraspinálního svalstva samozřejmě dekompenzovat mohou, mělo by ale postupně dojít k samovolnému ústupu obtíží...

Hemofil v krku

| Dotaz od: Zuzana

Syn měl 2 dny vysoké horečky (38 - 39,8). Navštívila jsem s ním lékařku, udělala mu CRP, které vyšlo velice nízké (hodnota 24) a výtěr v krku. Usoudila, že je to viroza...

Nemusíte se ničeho obávat. Jedná se skutečně s největší pravděpodobností o virózu a vaší sestře žádné nebezpečí nehrozí. Maximálně, že dostane taky virózu, se kterou se její...

Na začátku dubna letošního roku jsem měl silnou virózu (teploty až 39 stupňů). Teplota odezněla během pár dnů. Nicméně přetrvala únava asi týden spojená s problémy se...

Postup neurologa je jistě správný. Po absolvování magnetické rezonance bych doporučila ještě vyšetření mozkomíšního moku lumbální punkcí.

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Pavlína

Ráda bych se zeptala ohledně mého syna.Je mu 5,5roku a od soboty má chřipku.Vysoké teploty ustaly,ale stále v noci a po odpoledním spaní na zvýšenou teplotu .Kašle-suchý...

Pavlíno! Ano, podle toho jak synkovy potíže popisujete se jedná o normální průběh běžné respirační virózy. Dopřejte synkovi klidový režim, dostatek tekutin a vitamínů. Pokud by...

Zalehlé ucho a motání hlavy

| Dotaz od: Jaroslav

Před třemi dny jsme měli ve škole plavání a já jsem si tam nechtěně vypil asi půl litru chlorované vody kvůli tomu že mám levou ruku asi o polovinu kratší než pravou (což je...

Není pravděpodobné, že by Vaše potíže souvisely s vypitím vody z bazénu, spíše jde o projevy běžné infekce horních dýchacích cest. Doporučuji tedy návštěvu lékaře v případě, že...

Porušewní mikroflory-kvasinky

| Dotaz od: Jiřina

Laboratorní testy mi dělaly-krev,na dnešek jsem spala asi jen hodinu,v noci jsem měla průjem,zvracela jsem,měla opět hriozné bolesti zad,na hrudníku,klepala se zimou,ale teplotu...

Navštivte vašeho praktického lékaře, který vás vyšetří a ev. odešle ke specialistovi na vyšetření. Takto po internetu nemohu stanovit diagnózu bez bližších znalostí vašeho stavu...

Teploty a vyrážka

| Dotaz od: Gabriela

Chci se optat, dceři je 7 měsíců a nejdříve měla 3 dny teploty, díky nurofenu se dostala teplota maximálně na 38,5, včera již byla bez teploty a dneska jsme zjistili, že má...

Mohlo by se skutečně jednat o 6. dětskou nemoc. Spála je spíše nepravděpodobná, pokud je již Vaše dcerka bez teplot. Ale pro Váš klid by bylo vhodnější dětského lékaře navštívit...

Zlepšení imunity

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla bych Vás požádat o radu, jak bych mohla zlepšit svou odolnost vůči virozam. Tento měsíc stále bojuji s rýmou, kašlem a celkovou slabostí. Kojím, užívám vitamíny Calibrum...

I při kojení můžete užívat některé léky. Proti kašli lze podat (na usnadnění vykašlání a zředění hlenů) ambroxol (Bromhexin, Ambrobene apod.), proti rýmě lze stříkat Vincentku...

Vážená paní doktorko, v čtyřčlenné rodině (2+2) jsme nyní prodělali klasické kolečko nějakého chřipkového onemocnění, pravděpodobně samotné chřipky - bolest hlavy a horečka...

Pravděpodobně se nebude jednat o jedno a to samé virové onemocnění, a ani ne o chřipku, protože některé uvedené příznaky nepatří mezi její klasické příznaky. V současné době...

Srdce

| Dotaz od: sarka

Prosim Vas o radu. Uz.asi tyden vnimam srdce vnimam to buseni. Rusime to u usinani i pres den kdyz se dostanu do klidu.. Nebusi rychleji tep je max 82 tlak normalni. K tomu mam...

Pravděpodobně pociťujete extrasystoly. Jedná se o předčasné stahy srdce, mají je všichni lidé, pouze někteří je nepříjemně pociťují. Nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné...

Chtěla bych poradit před 14 dny jsem dostala slabou virózu ob den se mi vracela slabší teplota 37,5st po tydnu přišel silny suchy kašel, bolest na hrudi, celková unava, bolest...

Lucie, ani antibiotika nejsou všemocná. Píšete, že jste měla virózu - k léčbě virových onemocnění se antibiotika nepoužívají. Pokud se skutečně jednalo o virózu, jediné, co...

Vážený pane doktore, manžel onemocněl střevními problémy - první den se necítil ve své kůži, bolela ho hlava, v noci se přidala zimnice, teplota jednou vystoupala až na 39,2 °C...

U manžel se skutečně asi bude jednat o normální střevní virózu, pokud vy jste bez obtíží nemějte obavy,nákaza by neprobíhala bezpříznakově, Příjemný den

Očkování proti tetanu

| Dotaz od: Hana

Ve čtvrtek minulý týden byl můj syn očkovaný 4 dávkou tetanu, poté hned nato v noci teploty, ne vysoké, jen zvýšené, den po té okolo 39, v noci už bez teplot...v neděli ale...

Souvislost s očkovámí zde samozřejmě být může, spíše bych ale usuzovala na některou z viroz, jejihž epidemie právě postihla ČR.

Jsem pozorována v Praze kvůli autoimunitnímu patologickému terénu z krevních testů. Výsledky testů údajně odpovídají Sjögrenovu syndromu, ale klinické projevy nebyly potvrzeny...

Váš problém je více komplexní, než píšete, nicméně podle aktuálních výsledků bych soudil, že by se mohlo jednat o asymptomaticky probíhající mononukleózu ( EB virus ). Podle...

Otrava jídlem

| Dotaz od: Ondřej | z mobilní aplikace

Včera jsem snědl pravděpodobně špatnou šunku nebo květák (oboje byla třída) a v noci jsem se Vzbudil s bolestí břicha. Na observatoři jsem strávil opravdu hodně času - od 2 do 6...

Příčiny uvedených obtíží jsou nejčastěji 2, a to virový původ (ten je nakažlivý pro ostatní) a otrava jídlem (není nakažlivá pro ostatní). Ne každá infekce je nutně doprovázena...

Již dva týdny mě bolí v krku. Mám zvětšené mandle a narůžovělé. před třemi dny jsem byla u doktorky a ta mi řekla že je to nejspíš virové, ale žádný výtěr nic mi neudělala a...

Pokud by se jednalo o virový zánět, tak by výtěry byly negativní. Viry se při kultivaci prokázat nedají. Zkuste si nasadit na 5 dní Ibalgin nebo Paralen 2-3x denně, do krku si...

Angína?

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Před týdnem jsem mohla být nakažena virozou, po 2 dnech škrábání v krku, další den nateklá uzlina a večerní/noční teplota až 38,5 (na noc 1/2 Paralen 500 + Ibalgin 400), další...

Paní Jano. Na přiložené fotografii není vidět nic podezřelého, co by ukazovalo na komplikace infekce horních dýchacích cest nebo nějaký jiný problém. Nevím ale přesně, co máte...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Kristýna

Už týden mám zvýšenou teplotu 37,2, také kašel a bolení v krku. Také mě svědí genitálie a udělal se mi opar na rtu. Na teplotu jsem brala paralen na kašel sirup. Virozu většinou...

Měla byste si zajít ke svému praktickému lékaři, je potřeba, aby Vás prohlédl (koukl do krku, poslechl dýchání), eventuelně udělal sedimentaci a podle toho rozhodl, jestli...

Bolest jazyka, krku, kašel

| Dotaz od: Líba

Vnučka 20,má bolavý pravý okraj jazyka, krk, kašel a podrážděnou nosní sliznici a mandle. Jaká by mohla být příčina? Druhá vnučka 5let si často stěžuje na bolest zad v oblasti...

Co se týká bolestí krku a kašle, bude příčinou pravděpodobně nějaké virové onemocnění, která se v této době hojně vyskytují. Bolesti v oblasti kříže mohou mít celou řadu příčin...

Chřipka nebo nachlazení přestavují nepříjemná onemocnění. I nealergický člověk se s nimi potýká přibližně týden. Jak je na tom tedy alergik?

 celý článek

Ospen

| Dotaz od: Katka

Mám téměř 4 letou dceru (za 3 měsíce), která od pondělí bere ATB Ospen 500 mg (dávám jí 3/4 prášku 3x denně po 8 hod.). Musela jsem zvolit po dohodě s lékařkou prášky, protože...

Nejspíše na probíhající angínu nasedl virový infekt - chřipka či jiná viroza, jejíž projevem je právě kašel a zahlenění. Vaše dcerka je probíhající angínou oslabená a více...

Zahlenění

| Dotaz od: INKA

Pane doktore,loni v prosinci jsem měla virózu , dost jsem kašlala - dostala jsem penicilin, do týdne jsem byla v pořádku. Od té doby mám ale dost častý "pocit zahlenění" nebo...

Mohlo by se oopravdu jednat o chronický zánět průdušek, popř. chronický projev alergie. Doporučoval bych proto kontrolu u ošetřujícího lékaře a případně také na ORL. Hezký den.

2,5 letý syn nechce jíst

| Dotaz od: jana

Obracím se na Vás s momentálním problémem naší rodiny a to, že náš 2.5 letý klouček odmítá potravu. Je pravda, že od podzima je stále nachlazený, rýma kašel, 14 dní zdravý a pak...

Vážená paní Jano, přeji Vám dobrý den! Je možné, že spolu tyto potíže souvisí. Na druhou stranu je pravděpodobnější, že klouček Vás zkouší. Příjem potravy je jednou z mála...

Boule na uzlinách

| Dotaz od: Monika

Už mě asi půl roku trápí problém s uzlinami. Vždy při nachlazení se mi udělá někde na uzlině bolestivá, pohyblivá boule. Stávalo se mi to už i dříve, ale tak maximálně jednou do...

Reaktivní zvětšení lymfatických uzlin v rámci zpracovávání imunitního podnětu je fysiologické- proč je Váš organismus nyní často konfrontován s různými vyvolavateli, to asi...

Co se zjisti z krve

| Dotaz od: katka

Pozadala bych o zodpovezeni dotazu co se zjistuje z krve z prstu,kdyz odebira sestra a vysledky jsou ihned?maly 2,5roku je uz asi pres mesic nachlazeny,furt ryma a kasel.dr.rika...

Rychlotest, který popisujete je nejspíše vyšetření CRP - je to parametr, který je zvýšený u bakteriální infekce - je tedy možno rychle rozlišit, zda se jedná o bakteriální nebo...

Hlen s krví

| Dotaz od: Andrea

Paní doktorko, právě prodělávám virózu. zatím trvala tři dny během kterých jsem měla dvakrát lehce zvýšenou teplotu, škrábání v krku a nepříjemný suchý dráždivý kašel, který...

Opravdu si myslím, že to souvisí s virozou a prokrvením sliznic u ní. Kdyby se to opakovalo, dopručovala bych vyš. krev. obrazu a minimálne RTG plic. Hlavně pokud kouříte...

Dva tydny jsem mela rymu a kasel ro mne preslo a tet se mi to po tydnu vratilo znovu ale k tomu mne boli hlava jako dost co mam delat paralen nic mi nezabira jen nachvilku

Vendulo. Nejpravděpodobněji máte virový zánět horních cest dýchacích. Nejlépe uděláte, pokud navštívíte svého praktického lékaře. Bez vyšetření lze jen těžko diagnostikovat...

Chřipka - prasečí?

| Dotaz od: Naďa

Ráda bych se zeptala ohledně naší 2 leté dcery... Začala se zažívacími problémy - nadýmání a říhání, které vedlo několikrát až k ublinknutí při teplotě 37,5 a při podání Hylak a...

Naďo! Je třeba si uvědomit, že onemocnění prasečí chřipkou je nebezpečné hlavně pro oslabené jedince (osoby po transplantaci, onkologicky nemocní, s těžkou poruchou imunity, atd...

Boule na krku

| Dotaz od: simona

Mam malou dcerku má 18 mněsicu proděláváme docela škaredou virozů už od čtvrtka má horečky a pusinku plnou aftu dnes dostala antibiotika a něco na ty aftíky . dnes jsem si...

Paní Simono! Chápu vaše obavy. Vzhledem k akutně probíhající infekci včetně zánětu v ústní dutině se pravděpodobně jedná o zduřelou lymfatickou uzlinu - aktivaci imunitního...

Na začátek, od poloviny prosince jsem bral antibiotika Doxybene, v ponděli 16.1 jsem přešel na doxyhexaL pul tabletky za 24 hodin, antibiotika mám z kožního kvůli akné. Měl jsem...

Z nákaz přenosných při orálním styku přicházejí v úvahu chlamydie, může ale jít i o běžnou virózu (bakteriální angína je spíše nepravděpodobná, vzhledem k tomu, že užíváte...

Bolest kloubů po chřipce

| Dotaz od: Štěpánka

Trápí mě již asi 14 dní bolest kloubů po chřipce. Při změně,nebo chladném počasí je to horší,jinak se to dá. Myslíte,že to ustane samo ?Děkuji.

Dobrý dne, může to ustat samo a přeji Vám, aby se tak stalo. Jinak kdyby obtíže přetrvávaly dál, je vhodné poradit se s lékařem - kloubní obtíže nemusejí nutně souviset s...

Chřipka?

| Dotaz od: Veronika

Zajímalo by mě co by to mohlo byt. V pondělí navečer mi nebylo dobře byla jsem malatna, byla mi hrozna zima, v noci jsem mela zimnici a 38°C v utery celý den sem mela teplotu...

Veroniko, pravděpodobně se jednalo o virové onemocnění, které nelze blíže určit bez vyšetření specifických protilátek. Pokud je vám již dobře, jste bez horečky a nemáte další...

Muj syn 11 týdnů je posledních cca 5 dni u kojení neklidný, jí, ale neustále se u toho kroutí, pouští prso, pak ho zase chyta, hlad má. Nakonec vsechno vypije, prospiva dobre. K...

Zdenko, při teplotě a řidkých stolicích se může jednat o virózu, taky při zahlenění může být miminko neklidné a můžou být i řídčí stolice. Jestli ale pije a prospívá jak jste...

Střevní potíže

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Minulý týden v neděli (8.2) jsem měla velké bolesti břicha. Druhý den ráno v pondělí jsem zvracela a k večeru už jsem měla normální stolici, ale bolest břicha trvala ještě dva...

Nakažlivost virových onemocnění trvá většinou jen několik dnů. Pokud obtíže odezněly, můžete se s přítelem potkat, aniž byste ho ohrozila nákazou.

Byla jsem na vyšetření mononukleozy; výsledky vyšly takto: EBV VCA POZITIV., EBNA a VCA IgG POZITIV. Co znamenají? V pondělí jdu k lékařce a tam se uvidí.

Pozitivita VCA EBV protilátek ve třídě IgG znamená, že Vaše tělo se již setkalo s EBV virózou, a vytvořilo si na ni tzv. paměťové protilátky, které v těle přetrvají i celý Váš...

Chtěla bych se zeptat jsem kuřačka vykouřím denně 1 cigaretu já cigaretu celou slukuju píchalo mě v pravem boku a uz ne myslela jsem ze to je z toho ale nebylo nastesti za to...

Kouření může zrychlovat střevní peristaltiku s projevy řídké stolice. Pokud jsou obtíže trvalého charakteru, doporučuji přestat s kouřením zcela, případně požádat o vyšetření...

Jiz paty den mam horecku okolo 38 stupnu. Posledni dva dny to je cca o pul stupne mene. Nemam kasel ani me neboli v krku. Horecku prvni tri dny doprovazela pouze konstantni...

Dle popisu to vypadá na virovou infekci, zánět mozk. blan se nedá vyloučit. Doporučuji návštěu lékaře co nejdříve, do té doby Paralen 500 max. 5 tbl. denně, ev. Ibalgin 400 max...

Slabost a omldlévání

| Dotaz od: Lucie

Před týdnem se mi z ničeho nic udělalo nevolno,točení hlavy,špatné dýchání,třes těla a zimnice,brnělo mě celé tělo a omdlela jsem,přítel mě tedy ihned odvezl do nemocnice kde mi...

Slečno Lucie. Vaše aktuální potíže se opravdu nejspíše dají přisoudit nějakému běžnému infekčnímu onemocnění (ale - měla jste zvýšenou teplotu?), jistě byste ale měla jít k...

Ekzem na krku

| Dotaz od: Lubomir

Uz zhruba 14 dni jsem lehce zahleneny, potrebu kaslat nemam, v praci si kychnu 2-3 denne doma tak 1x. Teploty ani zdurele uzliny nemam. Jsem alergik na vse mimo hub , nejvice...

Ekzémy tohoto typu se mohou objevit či zhoršit v době virózy. Pokud nemizí, kožní lékař vám předepíše protizánětlivý krém, po kterém dojde k rychlému zklidnění.

Tvrdé pupínky na kořeni jazyka

| Dotaz od: Šárka

Asi tak před 3 týdny jsem si našla vzadu na jazyku - mezi těmi výrustky, takové pupínky, na dotek tvrdé, něco jako bradavičky. Čistila jsem je kartáčkem, polévala kysličníkem...

Paní Šárko, domnívám se že pupínky by mohly mít souvislost s prodělanou virosou. pokud by se zvětšovaly, něco z nich vytékalo, či jste měla jazyk oteklý či povleklý navštivte...

Zánět srdce

| Dotaz od: Jaroslav

Mám ještě jednu otázku k této problematice, jaká je pravděpodobnost že viroza přejde na srdce, prý se to často stává i při chřipce ale i prý při běžném nachlazení když ho člověk...

Nějaké podrobná statistika není k dispozici, protože je velká skupina pacientů, která prodělá zánět srdce a ani o tom nemusí vědět. Nějaká pravděpodobnost se také nelze určit...

Pani Doktorko.Mám tři vnoučata a během posledních tří měsíců se u nich opakovaně objevila rýma,kašel a nyní se přidal i zánět spojivek.Pochopitelně že i ostatní členové rodiny...

Bohužel Vás zklamu, ale virové infekty, kterými Vaše děti trpí jsou velmi nakažlivé a pokud jsou spolu v kontaktu, budou si to skutečně předávat...Je vhodné posilovat imunitu...

Bez teplot

| Dotaz od: Marek | z mobilní aplikace

Delší dobu se potácím s různými vleklými virózami a momentálně ležím s nevím jestli virózou nebo chřipkou a bolí hlava klouby jak hrom. Poslední teplotu nad 37 si už ani...

Pane Marku. S danými potížemi je třeba se obrátit na Vašeho praktického lékaře - to platí pro jakýkoliv zdravotní problém a pro dlouhodobější potíže zvlášť. Praktický lékař by...

Primoinfekce hiv

| Dotaz od: Evca

Jsem 14 dni od krátkého styku s ejakulaci mimo pochvu. Nyní me boli hlava, mam velkou rymu a malinko me poboliva v krku. Zvetsene uzliny ani horečky a pocení nemam. Muže se...

Domnívám se, že jde o projevy běžné virózy. Těhotná žena může být více náchylná k získání infekce.

Nachlazení a nakažlivost

| Dotaz od: Natalie

Mám dotaz ohledně nachlazení a doby nakažlivosti. Od pondělí jsem pociťovala škrábání v krku, lehce zvýšenou horečku, občasný kašel (ten ale opravdu jen párkrát za den) a...

Nejvyšší nakažlivost virovými onemocněními je v době množení viru, kdy ještě nemocný většinou nemá žádné příznaky, nebo jen lehké obtíže. Inkubační doba bývá několik dnů. Pokud...

Bolest

| Dotaz od: vendula | z mobilní aplikace

Uz tyden mam velkou rymu a kasel nic mi nato nezabira a i k tomu mne obcas boli v krku a hlava paralen mi nezabira a ke vsemu se mi udelali dva opary a i v nosu desne to boli...

Vendulo. Týden trvající obtíže nejsou nic dramatického, je to obvyklá doba trvání virového infektu. Pokud nepomáhá Paralen, zkuste na vystřídání Ibalgin tablety maximálně po 8...

Už čtyři dny mě škrabe v krku. Ze začátku to bylo mírnější (ráno to bylo nepříjemné, ale během dopoledne to zmizelo a žádné svědění ani škrábání jsem po zbytek dne nepociťovala...

Bohužel bez klinického vyšetření nemohu soudit na diagnózu, nicméně pupínky na patře jsou typické pro virové onemocnění, kterých se v současné době vyskytuje celá řada...

Dušnost a chlad

| Dotaz od: Božena

Léčím se na bronch astma a srdeční arytmii.Pravidelně docházím na kontroly.Asi před týdnem jsem večer pociťovala velmi chlad a měla jsem i divný pocit v žaludku-nevolnost.Špatně...

V současné době se rozšířila řada virových onemocnění, která mohou vyvolávat uvedené příznaky, které během několika dnů odezní. Doporučuji klidový režim, dostatek vitamínů a...

Otázkou účinnosti volně prodejných léků a antihistaminik při běžném nachlazení se studie zabývají již od roku 1949. Většina takových onemocnění je virového původu a jejich...

 celý článek

Horečky

| Dotaz od: klara

Dobri den mam otazku mam dve deti decra starši 4 dny horečkovala a ted začala kašlat u nas to je viroza všichni kolem ji maj uplne stejnyma přiznakama dneksa jsme byli u lekařky...

Kláro, léky na teplotu(antipyretika) většinou zaberou do hodiny, ústup horečky do deseti minut je nepravděpodobný. Zkuste s podáníém léku vydržet deset minut po zjištění, že má...

Ebvirus

| Dotaz od: Pavlína

Ve středu jsem byla u obvodní lékařky s ošklivým bolákem na tváři,k tomu nateklé uzliny a delší dobu nachlazení a únava.Dostala jsem antib. a mast. Dnes výsledky krve, bylo mi...

Virus se opravdu dá zničit velice těžko a proti únavě jím působené fungují pouze režimová opatření- více spánku, dostatečná strava apod.

Zvýšené d-dimery

| Dotaz od: MARTINA

Včera jsem vám psala ohledně zvýšených d-dimerů. Ještě mám takový dotaz, měla jsem 600 d-dimerů, může tato hladina být ovlivněna i virózou? Krev mi odebírali v době rýmy a...

D-dimery mohou být ovlivněné probíhajícím onemocněním. Jejich výše u Vás skutečně není tak vysoká, aby to budilo podezření na závažný stav, zejména pokud ostatní vyšetření jsou...

Bolest v krku

| Dotaz od: T

Našeho syna (5let) bolí v krku, paní doktorka řekla, že je to virové a ani mu na to nic nedala, má cucat pastilky. Objevila jsem mu na krku zvětšené uzliny. Na jedné straně...

Lymfatické uzliny , jsou jakýmsi filtrem organismu-reagujícím např. na infekci- s bolestí v krku tedy souvisí.Od toho se odvíjí i odpovědi na zbylé dotazy- uzliny oplasknou až...

8měsíční syn je už několik dní nachlazený. Předevčírem jsme šli k lékaři s podezřením na laryngitidu (měl "štěkavý" kašel). Dušný nebyl, poslech v pořádku. Koupili jsme na...

Pokud se stav Vašeho synka horší, je na místě návštěva dětského lékaře, aby ho znovu vyšetřil a poradil Vám s léčbou. Hezký den

Imunita a otěhotnění

| Dotaz od: Eva

Ráda bych se zeptala na Váš názor : je mi 35 (už mám jedno dítě), 2x po sobě jsem otěhotněla, ale přišla časná ztráta pokaždé asi 5.den po vynechané menstruaci. Prý s největší...

Zotavování po nemoci může tělu trvat značnou dobu, záleží na konkrétní situaci (v dotazu neuvádíte, o jaké onemocnění šlo a jaké byly jeho příznaky a "viróza" je dosti vágní...

Bolest v krku patří mezi běžné obtíže. Může jí začínat rýma, virová infekce, angína, může se tak ale projevovat i podráždění suchým prostředím, kouřem nebo neobvyklou námahou...

 spustit dotazník

Operace žlučníku

| Dotaz od: Martina

20/10 mám nastoupit na operaci žlučníku. Mám 2 cm kamen. Byla jsem na předoperačním vyšetření 13/10, ale bohužel jsem onemocněla 10/10. Je to pouze nějaká viroza. Nebolí mě v...

Martino, o tom jestli Vás budou operovat rozhoduje v chirurg spolu s anesteziologem - lékařem, který Vás k operaci uspává. Při operaci žlučníku je nutná celková narkóza a...

Dekomp. lumbago po virose ?

| Dotaz od: Kateřina

Při léčbě virozy se mi zhoršily bolesti bederní a krční páteře tak, že jsem nemohla v noci spát, jak mě bolela pánev a trvalo 4 dny než jsem pro bolesti migrén mohla dojít k...

Při a po viroze se bolesti kostně-svalového aparátu vč. páteře a paraspinálního svalstva samozřejmě dekompenzovat mohou, mělo by ale postupně dojít k samovolnému ústupu obtíží...

Vysoke teploty

| Dotaz od: Samantha | z mobilní aplikace

Ano Mel vysoke teploty 39.8-38.7 volala jsem na pohotovost u lekare nam nedali ani antibiotika rekli Ze se stou virozou musi poprat proste vas tady v UK nechaji na pospas...

Paní Samantho! Nevím, na co se ptáte, ani o jak staré dítě se jedná, jak dlouho trvají teploty atd. Při viróze / chřípce může mít dítě i 40°C několik dní. Pokud má kromě...

Lékař mi diagnostikoval před třemi týdny virozu, po týdnu a kontrole bylo podezření na mononukleózu, krevní testy byly naštěstí OK. Bohužel po celou dobu (nyní již přes tři...

Záleží na tom, zda se jedná o bakteriální, či virovou infekci. Doporučoval bych při teplotách užívat např. Paralen a na suchý kašel např. ACC, který ho zvlhčí. Hezký den.

Laboratoře po nemoci

| Dotaz od: Jiří

Byl jsem na prohlídce u firemního lékaře a v rámci této prohlídky firma platí i rozbor krve. Ten nedopadl úplně správně a mě by zajímalo, jaké potíže to může signalizovat. A...

Nevím jaké konkrétní odběry vám lékař provedl. Některé laboratorní hodnoty jsou stavem po nemoci ovlivnitelné více, jiné méně, některé téměř vůbec.

Střevní potíže

| Dotaz od: Lenka

Ráda bych se zeptala na názor, dcera 3,5 let má 5 den střevní potíže, má hlavně křece v bříšku, je slyšet peristaltika, větry odchází ale predchází bolest, průjem nemá ale měla...

Ano, střevní viroza může trvat i takto dlouho. Pokud by problémy přetrvávaly nadále nebo se dokonce zhoršily, znovu vyhledejte dětskou lékařku Vaší dcerky. Hezký den

Bolesti kloubů ve 14

| Dotaz od: Monika

Jmenuji se Monika a nedávno jsme oslavila 14. narozky. Už to bude týden, kdy jsem doma s virózou, kašel, ucpaný nos, malinko zvýšená teplota. Už od začátku mě bolela záda v...

Záleží, čím jsou bolesti kolen způsobeny. Může to být projev závažnějšího onemocnění, které by znamenalo dlouhou nepřítomnost ve škole, ale také nemusí (což je pravděpodobnější...

Bolest pod levou lopatkou po viróze

| Dotaz od: Kateřina

Prosím Vás o názor na můj problém. Asi tak před týdnem jsem prodělala nějakou virozu, dva dny zvýšené teploty, bolest končetin, hlavy a únava. Od té doby cítím občas např. při...

Nejspíše jde o nsledky virózy, někdy může být průběh onemocnění komplikován. Pokud nemáte jiné problémy, nejde pravděpodobně o nic vážného. V případě, že by bolest přetrvávala i...

Ebv virosa + gyn. problém

| Dotaz od: Nikola

Před dvěma roky mi byla zjištěna EBV virosa (nateklé uzliny v tříslech). Za půl roku na to, jsem začala mít i gynekologické problémy (špinění před menstruací) - trvá do teď...

Zvýšené EBV EBNA protilátky jsou známkou latentní (tedy právě neprobíhající, skryté infekce). JInak jsou u Vás pozitivní paměťové protilátky IgG a negativní IgM (infekce tedy...

Je mi 18 let a lékař mi zjistli,že mám zvětšenou slezinu a játra.Krevní obraz i jaterní testy mám v pořádku,ale byla mi objevena CM viroza (v dětsví jsem uz prodelala EB virozu...

Slečno Bětko! EB je zkratka označující virus Epstein-Barrové. Po celém světě je infekce EBV častá, často proběhne už v dětství, kdy může proběhnout nepozorovaně. Virus po...

Jednodenni horecka

| Dotaz od: Tomáš

Chci se zeptat zda je mozne abych mel jednodenni horecku, mel jsem 38,4 bolesti a po paralenu vse zmizlo a mam uz jen 36,7. Je mozne ze jsem uz v poradku nebo to zase padne...

Ano, možné to je. V současné době se můžete nakazit řadou virových onemocnění, která mohou mít vámi popsaný jednodenní průběh.

Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky ponurého a lezavého podzimu, který se na nás chystá. Málokdo však stojí v době, kdy se pro...

 celý článek

Hemofil

| Dotaz od: Iveta

Moje dcera 6 let,se dvě noci dávila,kašel neměla,rýmu nic, jen mírně zvýšenou teplotu 37,3,ale ne celý den, MUDr. udělala výtěr, z něhož vyšel prý hemofil,ale to prý máme...

Hemofil je bakterie, která se skutečně vyskytuje běžně v nose, krku a dýchacích cestách a ve většině případů nezpůsobuje žádné obtíže, tudíž se neléčí...problémy Vaší dcery...

Pane doktore, můj osmiletý bratr v noci se soboty na neděli prodělal zřejmě střevní chřipku - zvracení a průjem. Nebyl jsem s ním až do dnešního dne (do čtvrtka) v kontaktu...

Jestliže to byla opravdu viróza se střevními projevy (to tak mohlo a nemuselo být), tak je inkubace obvykle 48 hodin. Ale v rodině jsou další lidé, u kterých se viróza nemusí...

Kojení a antibiotika

| Dotaz od: Zdeněk

Máme devítiměsíční v současné době opět plně kojenou dceru, manželka i já máme nějakou virozu či chřipku. Manželka má naprosto ucpaný nos, špatně dýchá, má teplotu nad 38°C, 2...

Zdeňku. Pokud uvažujete o viróze či chřipce, antibiotika vůbec nemají smysl. Můžete přidat ještě studené zábaly v případě, že teplota vystoupá na 38.5 st., ideální jsou také...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Jan

Je tomu asi 4 dny, večer jsem si doma zacvičil a zřejmě jsem to přehnal. Když jsem byl už hodně vyčerpaný, sedl jsem si, abych si odpočinul. Po chvíli mi byo strašné horko...

Cvičení i při nastupující viroze není na místě, svaly šíje mohou reagovat při své irritaci při infekci přetažením a vystřelující bolestí do týlu hlavy. Pokud by vaše bolest...

Pane doktore, chtěla bych se zeptat na důsledky horečky a chřipky v počátku těhotenství. Jsem po IVF, bohužel jsem 14. den stáří embryjka dostala zánět středního ucha a...

Spousta otázek, ale spíše pro genetika než gynekologa a porodníka:-) klid :-) i přes smůlu co se vám přihodila máte šanci , že vše bude ok. v rané graviditě se vše chová podle...

Jsem v 16.tt tehotenstvi a moje dcerka ma uz tyden nemoc zvanou usta,ruka,noha. A nejspise jsem to chytila od ni. Tresti me hlava, boli me svaly a klouby, a uz se mi zacali...

Vaše dcerka má typické virové onemocnění, vyskytující se v dětském věku. Pokud na sobě pozorujete podobné příznaky, určitě je vhodné dodržovat klidový režim, hodně pít a i v...

Již 6. den trpím bolestí kloubů a svalů. Večer mívám zvýšené teploty okolo 37,2. Tipoval bych to na chřipku, ale na to mám dle mého názoru nízké teploty. Také mám nyní díky...

Pro chřipku nejsou typické vámi uvedení příznaky. V současné době je hlášen výskyt různých dalších virových onemocnění. Pokud budou obtíže přetrvávat, doporučuji navštívit...

Děti narozené 4 měsíce před vrcholem zimní virové sezóny, mají nejvyšší riziko rozvoje astmatu.


Probudil vás v noci nekončící dětský kašel? Letos už popáté! Jak zvýšit imunitu dítěte, když stále více studií dokázalo, že umělé vitamíny to neumí, a dokonce můžou i uškodit...

 celý článek

Nejíst pravidelně zdravému člověku neublíží. Ale pokud máte cukrovku, strava a léky jsou pečlivě vyváženým systémem, který nesmí selhat. Výsledkem totiž může být hypoglykémie...

 celý článek

Jedním z nejvíce skloňovaných slov v těchto dnech je jarní únava. Ale proč? Dalo by se spíš čekat, že nás rozpuk přírody a příval energie nabudí! Jenže tělo je vyčerpáno...

 celý článek

Pasivní kouření nepřidá na zdraví nikomu, malé děti a batolata jsou však na jeho účinky zvláště citliví. Kromě neustálého vývinu jejich mladého organismu navíc dýchají rychleji...

 celý článek

Varicella neboli plané neštovice jsou infekční chorobou. Způsobuje je takzvaný varicella-zoster virus. Nejčastěji se objevují v dětském věku a jsou většinou mírného rázu. I tak...

 celý článek

Na chřipku se někdy díváme jako na banalitu. Každou zimu zažene tahle nemoc pár lidí do postele a velká většina se z ní bez dalších následků vyleží. Naše optimistické...

 celý článek

Vánoce jsou zkouškou pevné vůle snad pro všechny něčím nemocné, zvláště pak pro ty, kteří musí dodržovat nějakou dietu.

 celý článek

V tradiční jihoafrické medicíně je známo, že extrakt z tamního muškátu léčí nejen infekce horních cest dýchacích, ale i další onemocnění krku, nosu a uší. Kvůli těmto...

 celý článek

Závislí užívající drogy nitrožilně jsou ohroženi celou řadou chorob přenosných krví kvůli manipulaci s použitými injekčními stříkačkami.

 celý článek

Coxsackie v těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Jsem v 7. tt a mám virózu kterou způsobují Coxsackické viry. Ráda bych se zeptala, jak velký vliv může mít viróza na vývoj plodu, případně jak dále postupovat. Děkuji...

Spíše mne zajímá,jak víte že máte zrovna coxackie viry:) běžně se virologické vyšetření u chřipky nedělá. některé viry mohou poškodit plod, některé jsou pro plod neškodné.pokud...

Žena byla u gynekologa a ten ji sdělil, že ji nevyšly krevní testy. Pro jistotu ji udělal odběr. Tak teď musíme počkat 3 týdny až budou výsledky. Pak se uvidí co bude dál. Řekl...

Milý Martine, taková zpráva je vždycky šokující. Bohužel nepíšete příliš mnoho podrobností, abych Vám mohla lépe pomoci. Odběrem myslíte stěry s děložního čípku? Protože z krve...

Když jsem u lékaře na preventivní prohlídce a dívá se mi do krku pomocí dřevěné špachtle, velmi je mi to nepřímné. Je to takový pocit jako na zvracení. Už jako malá jsem vždycky...

Pravděpodobně máte výrazný dávivý reflex. Toto vyšetření je nicméně nutné pro akpekci v oblasti krku. Doporučoval bych proto vyšetření vydržet, má opravdu velmi velkou...

Nutkání ke kašli po viroze

| Dotaz od: Káča

Poprosím o radu-v 7/2014 přechozená viroza(tt 38st. trvající 1 den),průjem ,zvracení po celý den,přesto jsem musela do práce na noční směnu...)(úleva po apl.Torecan inj.) -cca...

Milá Káčo, výsledky sérologie pozitivní ve třídě IgG znamená přítomnost tzv. anamnestických protilátek, tedy že jste se s uvedenými patogeny v minulosti setkala, ale pokud jsou...

Poškození jater

| Dotaz od: Marek

Jsem po LCHCE 2010, v roce 2013 mi byla zjištěna steatoza jater. Tehdy BMI 33. Žádné potíže jsem neměl. Očkován proti inf. hepatitidě A a B (někdy mezi 2010 a 2013), v minulosti...

Vámi popisované stravovací výkyvy určitě jistý vliv na funkci jater mít mohly. Hodnoty jaterních testů, které jste zmiňoval, nejsou ale tak dramatické. Doporučovala bych Vám...

Chtěl bych se zeptat jestli můžu mít ALS. Můj vzdálený příbuzný na to nedávno zemřel a já mám teď strach. Dědičné faktory bych asi vyloučil protože to byl opravdu vzdálený...

V žádném případě nemáte ALS, nemusíte se obávat. Jednak jste na toto onemocnění opravdu velmi mladý a také ALS nebolí. Svalové bolesti ani kloubní ani závratě do obrazu tohoto...

Nakažení eb virem

| Dotaz od: Jakub

Minulý rok u mě doktor objevil zvýšený výskyt EB viru. Neprodělal jsem tehdy mononukleózu ani jsem neměl žádné zdravotní obtíže, dokonce moje jaterní testy byly v pořádku...

Obávám se, že Vám informace od Vašeho lékaře způsobila zcela zbytečné starosti. EB virem se do doby dospělosti nakazí většina lidí a u většiny z nich proběhne nákaza jen lehce...

Již třetí rok se potýkám s různými zdravotními problémy. Absolvovala jem řadu vyšetření většinou s negativním výsledkem. Stále mě bolí různé klouby a mám pálivý úocit ve svalech...

Váš problém se jeví jako problém imunologický. Měla byste proto dle mého názoru navštívit některé z vysoce specializovaných imunologických pracovišť - např. v IKEMu.

Dovoluji si Vás poprosit o Váš názor. Jsem 8. týden po laparoskopicky asistované vagin.hysterektomii s oboustrannou adnexectomii pro karcinom endometria. DG: C54.1, je mi 48...

Takže: jste téměř dva měsíce po odstranění dělohy a vaječníků z důvodu nádoru sliznice dělohy. Jelikož nemáte žádnou další onkologickou léčbu, dá se odvodit, že byl nádor zcela...

Asi měsíc trpím celkovou únavou, mám slabost ve svalech (nejvíce levá ruka a noha), občas mi ve svalech škube, ale bez bolesti, občas zakopávám (mám pocit, že za sebou "tahám...

Paní Heleno. Uvedené potíže mohou mít více příčin. Ne všechny potíže musí nutně spolu i souviset- například pocity zahlenění a slabosti na levostranných končetinách. Příliš...

Stále zvýšená teplota

| Dotaz od: Kristýna

Již několik týdnů mě trápí zvýšená teplota (37,2 - 37,5), mírné pobolívání v podbřišku a únava. Nejsem schopná normálně fungovat. Jsem více jak měsíc po laparoskopii (dělala se...

Teplota může mít řadu příčin,viroza, jiné onemocnění než gynekologické, při negativním gynekologickém a chirurgickém nálezu navštivte praktického lékaže který vám zajistí...

Očkovani

| Dotaz od: IVANA

Dobri den mam dvě otazky dcera 15 měsicu byla očkovana na spalničky atd je možne že po tom 7 dni začina kašlat nebo to je viroza a mam ji na ten kašel něco dat?neni moc ale budi...

Ivano! Kašel se jako nežádoucí účinek očkování proti spalničkám běžně nevyskytuje, domnívám se tedy, že se bude jednat o další infekci. Dál záleží na charakteru kašle - pokud je...

Asi před 20 dn...

| Dotaz od: Lea

Asi před 20 dny mě kouslo klíště, malý flíček se brzy stratil, ale po týdnu mě přemohla "viróza" ( bílý krk, horečky bolest celého těla). Dnes je mi už dobře, ale kolem kousnutí...

Bylo by vhodné flíček ukázat Vašemu praktickému lékaři. Mohlo by se jednat o příznak infekce přenosné klíštaty nebo náhodná souvislost. je však nutné další dovyšetření.

V minulých 5 t...

| Dotaz od: Musálek

V minulých 5 týdnech moje matka prodělala čtyři záhadné záchvaty třesavky, které byly spojené se zvracením průjmem křečemi v dolních končetinách brněním až kroucením dolních...

Vše matka by měla mít provedené základní biochemické vyšetření, včetně hladin vápníku a hořčíku, kontrolní vyšetření hormonů štítné žlázy a vyšetření neurologem. Jestliže máte...

Angína

| Dotaz od: Katka

Jsem v 37tt těhotenství, před 10 dny se u mě objevila viróza která přešla v angínu. Lékařka mi naordinovala Bioparox ale po tom mi bylo ještě hůř, tak mi předepsala s...

Pravděpodobně zápolíte s virosou,to je v tomto interiérovém období skutečný kříž.Léčba v zásadě neexistuje,zvítězit musí imunitní systém,léky,které jsou doporučovány,skutečně...

Chronická únava s teplotami

| Dotaz od: Veronika

Již 3 roky mně trápí únava a zvýšené teploty /k večeru - mezi 37,1 - 37,6/. Začalo to tím, že cca raz za dva - tři měsíce jsem onemocněla /viróza a pod./, příznaky však vymïzli...

Obávám se, že po výčtu vyšetření, které jste absolvovala, je na vás současná medicína krátká. Párkrát jsem se setkal s pacienty se zvýšenou únavou a zvýšenými teplotami, bez...

Bolesti břicha a průjem

| Dotaz od: Eva

Chtěla jsem se zeptat,mám už zhruba jeden den bolesti břicha, velký řídký průjem a nafouklé břicho. Napadlo mě že bych mohla mít střevní chřipku ale nevím.V noci nemůžu spát.A...

Skutečně by se mohlo jednat o střevní chřipku, to bývá viroza a s jídlem nesouvisí...pokud by Vás ale břicho bolelo výrazně, bylo by vhodné zajít k lékaři...hezký den

Astma

| Dotaz od: ivana

Ted jsme vam psala takže jak ted ukončime lečbu tim flixoitdem tak pokud začne kašlat hned na druhy den tak to neni s toho vynechani to je asi spiše viroza psalla jste že to ma...

Pokud se kašel objevil hned po vynechání, tak bych ho spíše přikládala virose. neznamená že , když jste lék vysadily, že by se stav měl dramaticky zhoršit. Pokud bylo podezření...

Bolest v krku

| Dotaz od: Roberta

Asi před třemi týdny jsem dostala nejspíše chřipku, první den mě bolelo strašně v krku, pak rýma, kašel, teplota 38, po týdnu se stav zlepšil, šla jsem k lékaři pro omluvenku a...

Bakteriální infekce takto může vypadat, stejně jako takto může vipadat viróza, na kterou bakteriální infekce nasedla. Léčba obvykle trvá kolem 10 - 14 dní a skutečně se můžete...

Anestezia

| Dotaz od: Monika

Mam ist na operaciu ale mam nadchu a boli ma hrdlo a obvodna mi povedala aby som sa nepriznala lebo mi zrušia operaciu a budem čakat iny termin mam riskovat calkovou anesteziou?

Při akutním onemocnění, u vás pravděpodobně viroza, je bezpodmínečné nutné jakoukoliv operaci v celkové anstezii odložit. Domluvte se s vaším ambulantním lékařem, který operaci...

Bronchiální astma patří ve většině průmyslových zemí k nejčastějším chronickým onemocněním v dětství. Velkou roli v rozvoji astmatu hraje dědičná zátěž.

 celý článek

Co je mi?

| Dotaz od: František

Už několik let mě pobolívá břicho kolem pupku a v podbříšku, nejhorší je to vždycky po ránu - prvních 15 minut po probuzení . Moje obvodní lékařka mi tvrdila, že jsou to...

Bolest kolem pupku je častá,ve vašem věku by se mohlo jednat i bolest z oblasti břišního vegetativního nervstva, kde se takové potíže při jinak negativním nálezu mohou objevit...

Infekce v krku i jinde?

| Dotaz od: Daniela

Před časem se mi objevila viroza, následovalo snížení imunity, kvasinková infekce a nakonec streptokok. Všude po těle mám zvětšené uzliny (pokud tvrdší bouličky značí něco...

Danielo, těžko lze takto po internetu posuzovat váš zdravotní stav bez možnosti vyšetření. Doporučuji vám se domluvit s praktickým lékařem na provedení příslušných vyšetření či...

Krevní obraz

| Dotaz od: Alena

Chtěla jsem se zeptat na názor výsledků krevního obrazu. Březen 2009: Ery 3,8 - RETIK 1,06 - WBC 4,9 - NE 51,7- EO 2,7 - BAS 1- MONO 8,8 - LYM 35,8 Dále IGM CMV...

Krevní obraz z dubna vykazuje zlepšení hladiny červených krvinek. Co se hladin bílých krvinek, opravdu je vše v normě, nemějte tedy strach. Hodnoty bílých krvinek totiž...

Týdenní bolesti hlavy

| Dotaz od: Daniel

Je tomu rovný týden, co mě z ničehož nic uprostřed noci probudila ze spánku bolest v krku s nemožností polikat. Půl dne na to se dostavila i vodová rýma a kašel. Na krk jsem si...

Rozhodně se vydejte k praktickému lékaři.Pravděpodobně Vás čeká vyšetření k vyloučení zánětu tzv.paranasálních dutin,případně další vyšetření.Léčit Vaši bolest lze po rozpoznání...

Caste virozy

| Dotaz od: Jaroslav

Chtel jsem se zeptat jestli se mam nechat poslat od sveho praktika na nejake imunologicke vysetreni, protoze trpim castymi virozami. Neni to ani mesic co jsem narodil a uz jsem...

Opakované virozy ještě nemusí znamenat že máte narušenou imunitu a i podrobné imunologické vyšetření nemusí najít nis zásadního. Spíš se může jednat o nedoléčený infekt, může se...

Před 2 lety jsem nemohla dýchat,těžký nádech a výdech,udělali mi ekg,magnet.rezon.srdce,ct plic,veškeré vyšetření srdce a plíce.Vše v pořádku,lékař to vyhodnotil na myokarditidu...

Z Vašeho popisu mně není jasné, zda jste teda tu myokarditidu měla nebo ne, ale bolesti na hrudi a potíže s dechem tak jak je popisujete určitě zasluhují komplexní kardiologické...

Brnění v penisu

| Dotaz od: Zbyněk

Opět jsem tu s problémem se kterým si nevím rady.prodělal jsem si chlamydii trachomatis kdy 9.2 jsem byl prohlášen že už jí nemám,ale nastal mi problém týkající se brnění penisu...

Pokud máte vyšetřenou moč, ejakulát výtěry z močové trubice a prostatický sekret a vše je v pořádku, tak bych provedl zobrazovací vyšetření močové trubice a neurologické vyšetření

Eb virus

| Dotaz od: Kristýna

Paní doktorko. Jsem narozená ve 32. tt a první nemoc byl zánět plic, který jsem prodělala ve 3. měsíci života, byla jsem na antibiotikách 3-5 do roka. Prostě téměř žádná...

Chápu, že Vás dané potíže velmi trápí. Ovšem obávám se, že Vám takto před internetovou poradnu žádnou přesnější radu dát nemohu. K tomu by bylo nutné znát celou řadu informací...

Zánět srdečního svalu

| Dotaz od: Jaroslav

Přechodil jsem virovou nemoc, jaké krevní vyšetření podstoupit pro vyloučení/podezření na zánět srdečního svalu? vím akorát o troponinu ale jeho stanovení je drahé (cca 800Kč...

Při zánětu srdečního svalu jsou zvýšené ještě další kardioenzymy- troponin, CK-MB a myoglobin. Proč si myslíte, že máte zánět srdečního svalu. Při zánětu jsou většinou bolesti...

Chtel jsem se zeptat. Od vecera mam teplotu, boli me koncetiny, kolena, lokty, ramena, hlava taky boli. Jsem na dovolene v chorvatsku a stridaji se tady chladny dest a horke...

Mohl by to být úpal či začínající viroza... nechoďte na slunce, pijte hodně tekutin a buďte celkově v klidu a uvidíte, jak se to vyvine, případně zkuste zakoupit kalcium (šumivé...

Pohlavní nemoc

| Dotaz od: Jan

Měl jsem před 4 týdny orální sex s mužem, kterému jsem nespolk ejakulát, a před 2 měsíci a 2 týdny s mužem, kterému jsem ejakultá spolknu. Před 4 dny se mi udělal opar. od...

Bohužel pohlavní choroba se vzhledem k potížím nedají vyloučit.Prosím navštivte venerologa k vyloučení a v případě akutních obtíží i praktického lékaře. Děkuji za dotaz

Je mi 15 let. (jsem astmatička od 5 let léky na astma Seretide a ecosal, ventolin při potížích alergie asi od 7 let zodac, spearalerg). V prosinci jsem měla zánět průdušek...

Každá infekce oslabí imunitní systém, a proto je člověk více vnímavý ke každé další viróze. Je třeba dodržet rekonvalescenční režim. Pokud máte kašel nebo jste krátkou dobu po...

Jsem ve 4. týdnu těhotenství a nakazila jsem střevní chřipkou. Projevy: krátce trvající, ale intenzivní bolest břicha s průjmem a pocitem na zvracení. Teplota jen 37,3. Bylo to...

Ve 4.týdnu je malé riziko pro plod, každopádně Vám nikdo 100% nic nezaručí.

Pomočování u dětí

| Dotaz od: Martina Soukupová

Syn (5 let)se začal pomočovat už to trvá 5dnů. Od tří let se mu to nestalo. Většinou se pomočí asi tak 1/2 až hodinu po usnutí ,je celý spocený.Jednou se mu to stalo i přes...

Pomočování u větších dětí může znamenat zdravotní problém. Jeho příčina může být jak v infekci (např. při nachlazení), tak se může jednat i o problém psychický (noční děsy...

Antibiotika ospen 500

| Dotaz od: Monika

Od čtvrtka večer bolelo mojí dcerku (5,5 let) v krku a měla 38 teplotu. Dala jsem ji Nurofen a teplota klesla. Ráno se vše opakovalo, teplota i bolest v krku. Šly jsme k dr...

To, zda se jednalo o virovou etiologii obtíží, mohu těžko rozhodnout, ovšem při streptokokových infekcích bývá poměrně charakteristický lokální nález v krku a obzvlášť v případě...

Otitis media u syna

| Dotaz od: Michaela

Mam dotaz ohledne meho syna (5,5let). Do cca 4 let byl zdrav, jednou do roka mozna nejaka viroza. Pote nastoupil do skolky a zacali nam virozy (ryma, mirny kasel,nocni chrapani...

Rozhodně zkoušejte sluch , nejlépe šepot na každé ucho zvlášť, naučte syna uši provzdušnovat jako při potápění: tlak do ucpaného nosu jako při smrkání, aby v uších cvaklo. Také...

Opakovaný infekt dýchacích cest

| Dotaz od: Štěpík

Paní doktorko už je mi i trapné Vám psát.Psala jsem že jsem už přeléčená na černý kašel témeř měsíc.Asi před 2týdny se mi objevili potíže tyto :neskutečná rýma(nyní zlepšena...

Milá Štěpánko, netrapte se tím, že píšete opakovaně, máte na to důvod. Opravdu to vypadá, že máte sníženou imunitu, když se na Vás všechny infekce, co "přeletí kolem" okamžitě...

Nervové problémy

| Dotaz od: Dominik

Začal bych asi takto. V lednu tohoto roku nastal týden, kdy jsem byl opravdu hodně unavený. Nepřikládal jsem tomu větší důležitost. Poté jsem začal mít různě v končetinách...

Dominiku, myslím, že nemusíte mít obavy z vážného problému. Neurologická onemocnění se neprojevují stěhovavými zvláštními pocity brněním nebo slabostí, ale mají typické...

Prosila bych o radu. Vloni v dubnu mi byla z krve zjištěna borelióza, která se projevovala zvýšenou teplotou a bolestí kloubů. Byla jsem přeléčena antibiotiky Doxybene 3 týdny...

1) Co se týče boreliosy, pak by bylo určitě vhodné zkontrolovat hladinu protilátek a ev. kvůli vašim kloubním obtížím provést i revmatologické vyšetření. 2) Zvýšená teplota...

Imunita u předškoláka

| Dotaz od: Alice

Mám dceru 4,5roků. Loňský rok od nástupu do mateřské školy trpěla neustálými virozami, rýmami a kašli. Proto bych jí ráda tento rok nějak posílila imunitu. Byly mi doporučeny 2...

Oba zmíněné přípravky jsou u dětí vhodné, je jen na Vás, který si vyberete. Účinnost není okamžitá, zázraky neočekávajte ani v jednom případě, nutné je dlouhodobější užívání.

Loupání kůže na dlaních

| Dotaz od: Jiří

Mám 4 letého vnoučka a stále se mu loupe kůžička na dlaních,nebolí ho to a asi moc nesvědí ale vypadá to šeredně a když se to ztrácí má dosti hrubou dlaň,ale vadí mu to a stále...

I když nebývá chlapec často nemocný, mohl prodělat nepoznanou streptokokovou infekci a v důsledku toho může docházet k značnému olupování kůže na rukou. Může se jednat i o...

Zvýšená teplota...

| Dotaz od: Bára

Před 5 týdny jsem prodělala nějakou virózu 4 dny horečky přes 39 stupňů, když se mi udělalo lépe, začala jsem chodit do školy (je mi 21), ale zůstala mi teplota kolem 37,3. S...

Báro! Je to složitější, potřebujete se dát trochu "dohromady". Na prvním místě je zapotřebí zbavit se infekce. Pokud teploty přetrvají i přes negativní CRP, bude na místě...

Měl jsem před 4 týdny orální sex s mužem, kterému jsem nespolk ejakulát, a před 2 měsíci a 2 týdny s mužem, kterému jsem ejakultá spolknu. Před 4 dny se mi udělal opar. od...

Na pohlavně přenosnou chorobu to nevypadá, spíše jste "chytil" gastroenteritidu. Nicméně pokud provozujete nechráněný styk často, bude u Vás samozřejmě statisticky riziko...

Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená silným kašlem, antibiotika bez efektu, od té doby bolesti svalů, kloubů, šlach, hlavy, pálení očí. Posledních 12 měsíců...

Potíže uvažované jako fibromyalgie byly nasměrovány nyní k neurologovi. Jedná se spíše ale o problém revmatologa, který Vás ale, jestli dobře rozumím, již delší dobu léčí. Nevím...

Rizikový pohlavní styk

| Dotaz od: Kamil

Před 4,5 měsíci jsem rizikový styk. Od té doby màm zdravotní komlikace. Ve třetím týdnu vyrážka pod břichem, červené pupínky (asi 20ks), svědění varlat. Na to jsem dostal...

Kamile, asi základem je udělat základní vyšetření jako krevní obraz s diferenciálem a zánětlivé parametry. Ale myslím si, že tyto odběry už máte udělané. HIV byl negativní i po...

Chlamydia pneumoniae

| Dotaz od: Galina

Paní doktorko, po dlouhodobých obtížích - častých virózách, únavě, bolestí svalů, častém kašli mi byla diagnostikována chlamydia pneumoniae, byla jsem léčena ATB s tříměsíčními...

Pozitivita protilátek ve třídě IgA může svědčit pro akutní či proběhlou infekci, hodnota IgG protilátek svědčí pro prodělanou infekci v minulosti. Další postup by se měl řídit...

Krvácení při antikoncepci

| Dotaz od: Michaela

Mám už delší dobu problém. Je mi 19 a antikoncepci beru od 16 let. Svou prví antikoncepci stáhli z trhu, tak mi dal gynekolog jinou, ta mi nevyhovovala, tak asi už rok mám opět...

V rámci prevence nebo návštěvy pro nový recept navštívit gynekologa a vyšetřit. Příčin může být mnoho a nelze v tomto rozsahu vše popisovat. Záleží, kdy se nepravidelné krvácení...

Nachlazení

| Dotaz od: Jitka

Potřebovala bych radu.Již měsíc se nemůžu dostat z nějakyho nachlazení. Zahleněný nosohltan a asi týden pálení na hrudní kosti a pod prsy a od včerejška se mi hůře dýchá,mám...

V podzimním období bývá hodně pacientů nachlazených. Často infekty horních dýchacích cest neléčí, ale spíše přechodí. Roznášejí bacily pak mezi zdravými i oslabenými lidmi. A ti...

Opožděná menstruace

| Dotaz od: Hanka

Prosím o konzultaci. Většinou mívám pravidelnější cyklus (28-30 dní). Naposledy jsem měla menstruaci od 12.10.2010. Nepoužívám hormonální antikoncepci. Styk jsem měla od 10.11...

Pokud tomu dobře rozumím, tak již 2 měsíce nemenstruujete. Pokud byste byla těhotná, pak by v této době měly být těhotenské testy již jednoznačně pozitivní. Virosa sice může...

Aids

| Dotaz od: Radek

Mam velke obavy ze jsem se nakazil HIV. 23.11.16 jsem mel nuceny oralni sex, ale jen kratce a ne do konce. Byl jsem opily a nic jsem nezmohl, ale to neni ma otazka. Od teto...

Pokud se jednalo o krátký orální styk a neměl jste žádné zranění v ústech, tak pravděpodobnost nákazy není velká, ale pokud byl partner nemocný, je možná. Příznaky, které...

Zvětšovaly se mi uzlinky na krku, tak jsem podstoupila vyšetření, při kterých mi byl zjištěn zlatý stafylokok v krku a zvýšená hodnota aslo 520, krevní obraz, crp i sedimentace...

Dobrý dn, pokud jsou krční mandle dlouhodobě změněné infekcí, pak vám jejich odstranění může prospět, pokud jste bez obtíží, zvažte si rizika operace a přínos. Jen ošetřující...

Můj dotaz se týká syna (19m). Do nedávna zcela zdravý, max menší rýma. Poté na dovolené u moře přišla viroza (rýma a kašel, bez teplot). A od té doby cca 2,5m stále viroza bez...

U vašeho syna se může jednat o bronchiální astma, proto je vyšetření na alergologii či pneumologii vhodné. Pokud jsou záchvaty kašle dlouhodobé a vysilující, lze podat Spiropent...

Bolest l páteře

| Dotaz od: robert

Srdečně zdravím, mám dlouhodobě sedavé zaměstnání u PC, ale kdykoliv je to možno se snažím se hýbat a cvičit. Občas řeším věci i mimo kancelář na skladě a u klientů...

Jedná se o běžné onemocnění páteře, které vzniká z přetížení, stereotypního pohybu, patologického držení páteře, věkem a opotřebením. Jestli je vám opravdu 48 let, tak jak je v...

Kampylobakterioza

| Dotaz od: Jiří

Jsem závodní kulturista. Moje strava se skládá z drůbežího masa, rýže, zelenina. V pondělí jsem přišel z tréninku najedl se a najednou se mi nafouklo břicho šel jsem spát. V...

Dle popisovaných potíží se nejspíše jedná o přechodnou střevní infekci, lidově řečeno "střevní viróza či střevní chřipka". Dbejte na dostatečný přísun tekutin, jezte rýžový či...

Střevní chřipka

| Dotaz od: Gabriela

Můj syn a manžel prodělali před 4 dny střevní nejspíše virovou chřipku (zvracení, průjem,slabost) která trvala asi dva dny. Já se nyní vracím domu z porodnice s nedonošeným...

Gabrielo! Osoby, které onemocněly virovým průjmem, vylučují virus ve stolici zpravidla ještě několik dní, eventuelně i dva týdny. Nakažlivost je samozřejmě největší na začátku...

Virosa

| Dotaz od: Jaroslav

Uz asi 4 dny me trapi neco jako viroza ci nachlazeni. Mam pocit zvysene teploty, ale zadnou si nenamerim, ale vnitrne si pripadam tak na 38 aspon. Dale me trapi zazivaci obtize...

Dle Vaších symptomů by jsem uvažovala o běžném nachlazení, kde se k symptomatologii z horních cest dýchacích (bolest v krku, rýma, kašel), přidává symptomatologie celková...

Ochrnutí svalu u pravé lopatky

| Dotaz od: martina

Je mi 26 let a asi před deseti lety mi ochrnul sval kolem pravé lopatky. Lékaři nevěděli, z jakého důvodu - nejspíše důsledkem nějakého viru - podsoupila jsem vyšetření na...

Paní Martino, Váš problém je hodně raritní. Nejpravděpodobnější příčinou Vašich problémů je ale nějaké mechanické uskřinutí nervu v minulosti, jež způsobilo jeho poškození (to...

Revmatoidni faktor

| Dotaz od: monika

Pani doktorko. Mam uz asi osm let hrozne vysoky revmatoidni faktor 400az600,nikdy ne nizsi. Asi dva roky jsem uzivala Salazopyrin,ale ted mi byl vysazen,protoze krome...

Je mi moc líto,že Vás má odpověď neuspokojí,ale nemohu jinak..Rozhodně není moudré,aby se do Vaší léčby vměšoval někdo další,kdo Vás navíc nikdy sám nevyšetřil..Chápu,že tam,kde...

Oslabená imunita

| Dotaz od: Štěpík

Je mi 15 let. (jsem astmatička od 5 let léky na astma Seretide a ecosal, ventolin při potížích alergie asi od 7 let zodac, spearalerg). V prosinci jsem měla zánět průdušek...

Určitě pokračujte v antiastmatické a anti alergické léčbě, je dobře, že jste si v době infektu dávky navýšila. Pokud jste prodělala černý kašel, tak recidivy kašle mohou být i 3...

Virosa

| Dotaz od: Olga

Uz od 20.12.16 jsem nemocna. Nejdrive jakoby viroza- Augmentin, nepomohlo, nastoupila dusnost, ranni poceni, strasna slabost a unava. Stale bez teplot. Zmnen prakticke lekarky...

Pravděpodobně u vás probíhá těžká virosa, se kterou se nemůže imunitní systém vyrovnat a proto je velká svalová únava, slabost. Rovněž virosa může kdykoliv sednout na srdíčko...

Mám 14,5 měsíční dceru, zajímalo by mě, zda by nebylo vhodné jí nějak podpořit imunitu, např. Imunoglukanem. Od srpna je totiž prakticky každý měsíc nemocná, v srpnu...

Imunoglukan se podává při opakujících se infekcích (což se týká i Vaší dcery). Dle dostupných informací podporuje imunitní odpověď a snižuje počet infekčních epizod. Přípravky...

Nákaza meningokokem

| Dotaz od: Iva

S 2letou dcerou jsem ležela v nemocnici a na půl dne k nám na pokoj dali maminku s 9týdenní dcerou, kterou po odběru mozkomíšního moku ihned odvezli do FN. Dozvěděla jsem se, že...

Paní Ivo, být Vámi neznepokojuji se, riziko nákazy je velice malé- z toho důvodu Vás taktéž lékaři neupozorńovali a zbytečně neznepokojovali.

Už delší dobu má recidivující rýmu. V součastnosti ji mám už druhý měsíc, beru vitamíny, koupila jsem si wobenzym, preventan akut a kapky do nosu, coldrex a podobně, mě osobně...

V prvé řadě musím říct, že s recidivující rýmou by vás měl vyšetřit především ORL specialista, začínat léčbu na imunologii je dle mého názoru nešťastné. Co se týče léků Foradil...

Nechráněný pohlavní styk

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se zeptat, před časem jsem měl nechráněný pohlavní styk, nešlo ani o sex, spíš jedno vniknutí a po té jsme to zarazili. Nicméně jsem 4 dny na to šel preventivně na...

Lukáši, neobávala bych se, že by vaše příznaky naznačovaly pohlavní nemoc, přijde mi to jako klasická viróza. Ale spíš pro příště i při tak krátkém styku může dojít k přenosu...

Paní doktorko, čtvrt roku mě trápí vyrážka po celém těle. Dle paní doktorky jde o kopřivku způsobenou potravinami,drzela jsem přísnou dietu,ale i když jsem vytěsnila i všechny...

Uzlina bude patrně souviset s tím zánětem ve zvukovodu. Ale pokud máte obavy, je možné provést ultrazvukové vyšetření.

Pred 14 dny zvýšena teplota, rýma, ucpání nosu-nosní kapky- pravděpodobně viróza. Postupně odeznivala. Pak se přidal chrapot po ránu, cepy na mandlich - které uz vypadly. Hlas...

Pokud sám pociťujete, že jdou obtíže svým tempem k lepšímu, tak si myslím, že zatím není třeba, kloktejte- např. Vincentku, dobrý je Priessnitzův obklad na krk, pokud je Váš...

Vynechání menstruace

| Dotaz od: Lenka

Je mi 21 let a stalo se mi poprvé od té doby co mám menstruaci, že mám zpoždění...už to bude týden. Týden před termínem menstruace jsem měla křeče v podbříšku a citlivé bradavky...

Těhotenský test zopakujte s odstupem. Nelze vyloučit ani nepravidelnost cyklu např.při cystě na vaječníku. Za nepravidelností může být také stres, změna režimu, viroza, podváha...

Suchý kašel

| Dotaz od: Jan

Už 14 mě trápí suchý,dráždivý kašel. Přes den je to dobré,večer nemůžu usnout a kašlu skoro nepřetritě Po 5ti denní domácí léčbě jsem opět zašel za mojí praktickou lékařkou...

Kašel obvykle doznívá déle než sama viróza či bakteriální infekce. Na dokončení odhlenění pomáhá ACC long eff. 1xd a dostatečný příjem tekutin.

Moje 15měsíční dcera měla před 3 dni horečku s max. 39,2. Takto vysoká trvala 1 den, pak druhý den klesla pod 38. Další den bez teplot. Druhý den jsem s ní šla za dětskou...

Pokud by Vaše dcerka prodělávala zánět močových cest, tak se v krvi objeví vysok hladina CRP (bílkovina, která se zvyšuje při zánětu v těle). Nejspíš CRP Vaši dcerky bylo nízké...

Léčba astma bronchiale

| Dotaz od: klara

Děkuji za rady ktere udilite je to opravdova pomoc ale ješte se chci zeptat ja nemam v umyslu dřiv skončit z lečenim kortikoidu samozřejmně bylinky davam jen jako vypomoc ale...

U malých dětí někdy kožní testy i laboratorní vyšetření na průkaz alergie bývají negativní a pozitivita se objeví až ve vyšším věku. Neléčená alergie se může projevovat i jako...

Klíště a onemocnění

| Dotaz od: Miloslava

Chtěla bych se zeptat, zda je možné, že by se klíšťová encefalitida projevila třetí den od kousnutí klíštětem? Přisáté klíště jsem odstranila v nedeli a v úterý začaly příznaky...

Miloslavo, obvykle je inkubační doba (tedy doba od kousnutí do prvních projevů) delší, pohybuje se od týdne do 14 dní, někdy i více, až měsíc. Rýma nepatří do obrazu klíš...

Imunologie a početí

| Dotaz od: Karolína Bednářová

Tři roky se s manželem (nyní i s odborníky) snažíme počít dítě. Byla mi zjištěna endometrioza a podezření na autoimunitní thyreoditidu – prý obojí je imunologický problém...

Jen na okraj: u endometriosy se skutečná příčina dosud nepodařila objasnit, existuje několik hypotéz - jedna je ta imunologická. Domnívám se , že žádné podrobné imunologické...

Od pondělí mám virozu či nachlazení-silný vlhký kašel s vykašláváním a rýmu. Příští čtvrtek nebo pátek bych měla absolvovat ebryotransfer darovaných embryí. Cítím se už trochu...

Ani kašel ani rýma na sliznici nemají vliv. Případná viróza by ale mohla mít negativní vliv, viry působí abortivně. Obzvlášť pokud se jedná o darovaná embrya, což není úplně...

Mykoplazmata

| Dotaz od: Blanka

Prosím o radu. Moje 2,5 letá dcera byla 24.11. oočkována Trivivacem,přesto že pokašlávala.Lékařka ji vyšetřila,prý byla v pořádku. Již ten den horečka a do týdne bronchitida...

Vliv mykoplazmové infekce nelze vyloučit. Co s týče přetrvávání mykoplazmat po přeléčení antibiotikem, bohužel ani po nasazení antibiotika dle citlivosti a v odpovídajícím...

Pásový opar u dětí

| Dotaz od: Eliška

Synovi (9 měsíců) byl diagnostikován pásový opar. Paní doktorka nám nedala žádné léky, je vhodné mu nějaké léky nebo vitamíny podávat? Má vysoké teploty - 38,5 až 39 a dávám mu...

Diagnoza pásového oparu je u takto malého dítěte dosti nepravděpodobná...měly by jí předcházet nejprve neštovice, které probíhají jako první infekce virem varicela-zoster, který...

Neštovice v těhotenství

| Dotaz od: Kamila

Prosím Vás o zodpovězení mého dotazu ohledně rizika nákazy neštovicemi v těhotenství. Jsem v 12tt a mám tříletou dceru. Byla u nás na návštěvě kamarádka se svojí dcerou, která...

Pokud jste neštovice prodělala měla byste mt doživostně protilátky, nákaza plodu je velice nepravděpodobná, i když možná.

Alergiků neustále přibývá. Každému z nich ale vadí něco jiného. Je třeba být stále ve střehu a vyhýbat se prostředí, kde se právě ten váš alergen může objevit.

 celý článek

Vyžraný jazyk

| Dotaz od: Adéla

Prosím o radu ohledně mého jazyka : Asi rok se mi po jazyku objevují taková vyžraná kolečka ( viz. dokumentační foto) byla mi diagnostikována úzkostná porucha, může to mít s...

Adélo, z popisu se domnívám, že se jedná o tzv. lingua geografica. Terapie není nutná, jednalo by se o vývojovou odlišnost, která ničemu nevadí. Zajímalo by mě zda skvrny...

Infekční gastroenteritida

| Dotaz od: Jana

Minulý týden jsme prodělali virózu. Já s přítelem jsme měli střevní potíže, obě dcery zvracely. Nakazili jsme se od známých, kde viróza "řádila". Je možné, aby po týdnu, kdy...

Jano, střevní viróza může trvat několik dní až týden. Pokud dcery zvracely, pravděpodobně se jednalo o zánět. Infekční jsou několik dní v průběhu choroby, po vymizení příznaků...

Opakovaný genitální opar

| Dotaz od: Nikol

Už asi rok a půl mám problém s genitálním oparem. Před roken a půl se mi objevil poprvé, výléčila jsem ho (užíváním tablet herpesin) a pak se dlouhou dobu neobjevil. Teď s ním...

Herpes genitalis se projevuje výsevem puchýřků na pohlavním ústrojí a v pochvě. Puchýřky se velmi rychle strhnou, vzniknou vřídky, které se pak ještě mohou druhotně infikovat...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Iva

Moje matka byla hospitalizovana v Thomayerove nemocnici z duvodu kolapsoveho stavu po prujmech. Dr.Taborovcova ji presto z duvodu veku neprovedla vysetreni tzv. kolonoskopii, ac...

U seniorů často v důsledku antibiotické léčby nebo po střevních virózách dochází k nerovnováze ve střevní mikroflóře, což pak způsobuje další průjmy. Komplikací je pak...

Podle všeho jsem zhruba tři týdny před otěhotněním prodělala virové příušnice, na které se náhodou z krve přišlo až zhruba v druhém týdnu těhotenství (kdy jsem ještě ani...

Již bych se nebála, pokud by virus plod poškodil, potratila byste a ani nevěděla,že jste těhotná. Na počátku existufe fáze "vše nebo nic", takže pokud by byl plod poškozen, s...

Bily povlak na jazyku

| Dotaz od: Moniko

Dceri se behem planych nestovic vytvoril silnej bilej povlak na jazyku. Pak ustoupil ke korenu a tak je to porad. Dcera jiz od nastupu do skolky byva pomerne casto nemocna...

Moniko, bohužel vzhledem ke kvalitě přiložené fotografie není povlak jasně patrný. Určitě se nejedná o kvasinkové onemocnění (soor). Povlak na jazyku bývá v případě nemoci...

Můžu být těhotná ?

| Dotaz od: An-a

Chci se zeptat....s přítelem jsme měli nechráněný pohl.styk, ale přítel se do mě neudělal, dal si pozor. Pro jistotu jsem si zašla koupit Postinor a užila do 60h od styku. Po 14...

Účinnost Postinoru je garantována při požití do 48 hodin po styku. Postinor dokáže odsunout menstruaci. Pro jistotu si udělejte těhotenský test, bude-li negativní a ani další...

Od poloviny prosince jsem střídavě na neschopence . Nejdřív údajná viroza.Krev a výtěry OK.Potom střevní problémy , s tím spojený zánět v těle prokázaný v krvi. Přeléčena...

Imunologické vyšetření je jistě vhodné, ale v prvé řadě by se mělo udělat podrobné vyšetření interní, případně neurologické spolu se základními vyšetřeními jako je rentgen srdce...

Prosím o radu. Můj 2,5letý syn (od narození cca 5xjen ryma,viroza, jen jednou antibiotika),od narození vroz.vada-hypospadie balanica-v říjnu 2012 operace-cirkumcize+meatotomie v...

Je-li oční vyšetření v pořádku, je co nejdřívější neurologické vyšetření více než vhodné. Je dobře, že jste si ho zařídila už na zítra. Potíže s vyprazdňováním s tímto spíše...

Hiv

| Dotaz od: Erik

Prosim vas , 10-12 dni po nechranem styku som mal zimnicu, na druhy den teplotu, ta trvala deň, pomohlo mi teraflu, mal som 3-5 dni kašel, a asi 3-4 dni ma bolelo hrdlo, a po...

Eriku. Vzhledem k tomu, že časné příznaky infekce HIV jsou velmi podobné jako běžná viróza, nezbyde Vám, než se nechat otestovat. Jinak jistotu mít nebudete. Hezký den.

Dysmotilita jícnu

| Dotaz od: Ramis

Mám těžkou dysmotilitu jícnu a těžkou refluxní chorobu jícnu s těžce hypotenzním LES. Doposud nejasné etiologie. Byly mi provedené veškeré testy (ÚVN a IKEM). Bylo mi řečeno, že...

I pokud imunologické testy vyjdou negativní, nejedná se 100% o vyloučení dané choroby. Protilátky mohou být detekovatelné později. Nutné je vycházet z klinického obrazu, tedy...

Trpím na chronické záněty močového měchýře. Poprvé jsem ho prodělala v 18letech, tzn. už 5.rok mě toto trápí s tím, že to je čímdál častější. Léčeno to bylo pokaždé stejně...

Musíte jít na urologii, zde podstoupit vyšetření, která zjistí, zda existuje nějaká příčina opakovaných zánětů a sem také musíte docházet vždy, když vzniknou potíže. Současně na...

Manžel trpí častými virózami ajiž cca 2 - 3 měsíce stále pokašlává. Nejdříve se jednalo o silný kašel s hlenem, postupně již o takové pokašlávání, chraptění a posmrkávání,ale dá...

Doporučuji plicní (spirometrie), alergologické a imunologické vyšetření.

Nedostatek bílých krvinek

| Dotaz od: Zuzana

Mému manželovi je 55 let a při dárcovství krve mu byl opakovaně (2x) zjištěn nedostatek bílých krvinek(hodnoty neznám,ale prý spodní hranice)a odběry se nekonaly.Co může být...

Příčinou snížení bílých krvinek bývají nejčastěji předchozí infekce, i běžná chřipka či jiná viroza může být následována poklesem počtu. Další častá příčina je poléková - např...

Kašel

| Dotaz od: Štěpík

Jsem astmatička od mala , beru pravidelně seretide a při potíźích ventolin. Před vánoci neskutečný dráždivý až dávivý kašel teploty zvýšené nasazen Fromilid mirné zlepšení ale...

Ve vašem případě bych doporučil kontrolu u paní doktorky, když kašel přetrvává a i pokud na plicích nebude poslechový nález, byl by vhodný rentgen plic a s ním i kontrola na...

Vyrazka po injekcnim penicilinu

| Dotaz od: Veronika

Po mesici se mi vratila angina ,prakticka lekarka mi znovu nasadila Penicilin,ktery nezabiral,a tak jsem byla odeslana na infekcni odd. na injekcni penicilin.Ten sice zabira,ale...

Veroniko. Otázka je, zda je na vině penicilin. Může být, ale pokud vyrážka nesvědí, pak zřejmě nebude alergického původu. Byla angína stanovena jako bakteriální, čili...

Byla mi předepsána antidepresiva Cipralex. Bral jsem 4 týdny 10 mg, následně bylo zvýšeno na 15 mg. Po 3 týdnech užívání léku jsem prodělal virózu a začalo mi pískat/hučet v...

Hučení v uších mezi běžné nežádoucí účinky Cipralexu nepatří, navíc by asi vzniklo dříve než za 3 týdny po užívání léku. Proto Vám doporučuji s tímto problémem návštěvu ORL...

Boulička v jazyku

| Dotaz od: Mirek

Už cca měsíc mě trápí tvorba malé měkké bouličky průměr okolo 3mm, uvnitř jazyka cca 6mm od špičky jazyka spíše na levé straně,vždy bývá ráno,občas během dne,ale po zmáčknutí...

Podle toho jak to popisujete, se mohlo stát, že se Vám natrhl nějaký drobný sval a vytvořila se Vám tam cysta (váček), který v sobě může v noci hromadit soli, když to pak ráno...

Již delší dobu me trápí bolesti zad v krizove oblasti bez bolesti nohou. Zhruba před měsícem jsem prodělala virozu, ktera se projevovala zvysenou teplotou, pokaslavanim a...

Situaci nepodceňte. Rehab. lékař či fyzioterapeut u Vás bude mít určitě při vyšetření důvod k současným potížím. jejich charakter však nevylučuje i možné zhoršující charakter...

Nemoc a menstruace

| Dotaz od: Anna

Je mi 16 let a potrebuji vedet co se deje. S pritelem jsme meli styk a udelal se do me celkem asi 3x , beru antikoncepci , vzdycky predtim jsem to dostala spravne jsem jsem mela...

Viroza na cyklus nemá vliv pro jistotu si udělejte gravitest dále podle výsledku Příjemný den

Dcerka 7,5 měsíce přepadla na hlavičku z 30 centimetrů, ale dopadla na okraj plastové krabice a natekla jí nad uchem měkká boule o průměru 5 cm. V nemocnici vyšetření odhalilo...

Chápu vaše obavy, avšak nedokážu přesně posoudit postup lékařů jen z vašeho popisu. Neurochirurg se na stav vašeho dítěte díval jinak než vy. Pro něj a hlavně pro vaše dítě by...

Mám otázku, aj keď odpoveď asi tuším. Deje sa mi to pri fyzickej záťaži, v posilňovni (pri vyšších váhach) alebo v práci. Začne sa mi točiť hlava, niekedy pocit na odpadnutie...

Mám stejný názor jako paní doktorka. Ve Vašem věku je onemocnění cév nepravděpodotné. Potíže máte možná s přetížení, nebo přijde nějaké nachlazení, viróza. Možná také normálně...

Mám dotaz ohledně mého syna 8let. Měsíc má po ránu plný nos. Hned po probuzení si asi 10-15x kýchne (to přetrvává již rok) a pak asi 2hod. hodně smrká. Někdy ho bolí břicho v...

Jedná se o nespecifické příznaky, je hodně možností o co by se mohlo jednat. Určitě bych počkala na výsledky z alergologie, příčina se možná zjistí tam. V případě pocitu na...

Nastěhovaly jsme si domů babičku s 3.stupněm CHOPN a staráme se o ni. Máme dvě děti 6 a 3 roky staré a od doby co snámy babička bydlí jsme neustále nemocní se záněty nosohltanu...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Pacienti s CHOPN jsou velice náchylní k exacerbacím- t.j. ke zhoršení zdravotního stavu při akutních respiračních infektech /nevím, zda-li je babička...

Už asi cca 6 týdnů mi je zle, mám pocit na zvracení, občas mi to nahazuje, když se třeba napiji zpět. Nikdy jsem neměl problém s krkáním ale nějak divně pořád i nezastavitelně...

Může se jednat o počínající gastritidu, gastroezofageální reflux, nějaké jícnové divertikly, v nejhorším žaludeční vředy... pokud nechcete hned navštěvovat lékaře, zkuste nějaká...

V polovině července (tedy 4,5 měsíce zpět) mi stoupla teplota cca na 39. Doktorka mi řekla, že to bude asi jen viróza (CRP bylo nízké). Když to po 3 dnech nepřestalo, tak mi...

Může se jednat to různé věci - nějakou potravinovou alergii, která se mohla tím onemocněním rozbouřit (zjistit lze někdy buď z krevních testů nebo postupným vylučováním určitých...

Zvýšená teplota 6. týden

| Dotaz od: Lucie

Píši Vám o svém problému a prosím o radu. Již šestý týden mám zvýšenou teplotu 37,2 a necítím se nejlépe. Doktorka mi druhý týden předepsala širokospektrální antibiotika, ale ty...

Mohlo se jednat např. o virovou infekci na niž antibiotika nezabírají, doporučovala bych provést náběr CRP jež by měl odlišit infekci bakteriální od virové.

Angina

| Dotaz od: hana

Již od konce září jsem byla neustále nemocná, každý druhý týden viróza, bolest v krku, rýma. Minulý týden jsem měla silné bolesti krku, spojené s teplotou (37,5°C) a mandle...

Doporučuji návštěvu ORL lékaře. Pokud se chcete objednat na přesný datum a hodinu a vyhnout se čekání, zavolejte prosím na 604243945. S úctou, dr. Pavelec www.lente.cz

Krev na toaletním papíře

| Dotaz od: natálie

Je mi 15 let a 2-3 krat se mi objevila na toaletním papíře po tvrdší stolici čirá krev. Mám strach, aby to nebyla rakovina tlustého střeva, protože jsem hned den po tom...

Mohlo by se jednat o hemoroidy a nebo řitní trhlinu, když byla krev na toaletním papíře v souvislosti s tuhou stolicí. Ostatní obtíže mohou souviset s virózou. Pokud se obtíže...

Kašel

| Dotaz od: Štěpík

Jsem astmatička od mala , beru pravidelně seretide a při potíźích ventolin. Před vánoci neskutečný dráždivý až dávivý kašel teploty zvýšené nasazen Fromilid mirné zlepšení ale...

Kašle se rychleji nedá zbavit nijak. Pokud vykašláváte je Erdomed výborná volba, pokud kašlete sucho, zvolte Codein, pokud vám na průduškách píská dejte Ventolín 2 vdechy 2x...

Vyrážka na zádech

| Dotaz od: markéta

Chtěla sem se zeptat, objevila se mi vyrážka na zádech a na břiše typu krupice. Měla jsem spálu, a proto se bojím, aby se mi znovu neobjevila. Nemám horečky ani se vyrážka...

Po prodělané spále může dojít znovu k tzv. spálové angíně, ale bez vyrážky. Ve vašem případě může jít o lehký paravirový exantém ( při virózách) či projev atopického ekzému...

Infekce u dítěte

| Dotaz od: Hanka

Obracím se na Vás s prosbou. S dcerou jsme si udělali výlet na Václavské náměstí celou dobu byla v kočárku a semnou. Jen v restauraci jsem jí přesunula do dětské židličky. Večer...

Hanko. Nezlobte se za upřímnost, ale celé mi to přijde malinko vykonstruované. Pokud byla dcera, jak píšete, stále s Vámi, pak nerozumím, kde by se mohla o jehlu poranit. To...

Chtěla bych moc poprosit o radu. Jsem v 5. mesíci těhotenství a už delší dobu mě trápí bolest v krku. Prošla jsem léčbou antibiotiky Ospamox, která mi docela pomohla, ale než...

Terezo! Spreje, stejně jako jiné lokální (místní) léčivé prostředky by při těhotenství neměly vadit. V případě dlouhého infektu s obtížíným hojením bych zvážil užívání...

Odběr krve

| Dotaz od: Věra

Paní doktorko. Byla mi diagnostikována viróza a předepsán Triprim a Erdomed. Kdy nejdříve po dobrání léků mohu jít na odběr krve pro kontrolu na endokrinologii (pan doktor mi...

Věro, děkuji za dotaz, doporučím Vám počkat 2-3 týdny po skončení virozy, pak si můžete nechat udělat odběry. Očkování proti tetatu doporučuji tehdy, cítíte li se zcela zdráva a...

V únoru jsem prodělala virózu, která byla zaléčena antibiotiky, léčba však příliš nezabírala a ležela jsem ještě dva týdny, nicméně až do dnes se stav nějak zásadně nezlepšil...

Ta viróza mohla spustit chronický únavový syndrom, čemuž Vaše příznaky celkem odpovídají, obzvlášť, pokud se nic jiného vážného nenašlo. Nejlepší by bylo obrátit se na zkušeného...

Antibiotika

| Dotaz od: IvaB

ORL lékařem mi pro laryngitidu byl předepsán Augmentin1g. Upozornila jsem lékaře, že kojím, ujistil mne, že tyto léky mohu brát. Na příbalovém letáku je ale uvedeno, že pouze ze...

Antibiotikum berte, obzvlášt je-li sekret hnisavý, zde není pochyb, že jde jistě o bakteriální infekci. Augmentin patří do skupiny penicilinových ATB a ty jsou považovány při...

Hiv ?

| Dotaz od: Adam | z mobilní aplikace

Před necelými 3 týdny jsem měl pasivní nechráněný orální sex, líbání a klasický pohlavní styk s kondomem. Teď jsem jakoby mírně nachlazený, nebolí mě v krku, ale jsem mírně...

Adame, pravděpodobnější bude klasická viróza. Vyčkejte na průběh choroby, viróza po několika dnech obvykle přejde. Pokud byste měl problémy dále, navštivte lékaře. Hezký den.

 
Naposledy čtené: