| Nápověda

Viróza

V sychravém období máme všichni k nachlezení blízko
V zimě se potýkáme s různými obtížemi. Častěji než po zbytek roku máme problémy typu kašel, rýma, únava, bolesti svalů a kloubů či zvýšená teplota. „Mám chřipku,“ stěžujeme si ...  celý článek
 
Ilustrace
Bolest v krku patří mezi běžné obtíže. Může jí začínat rýma, virová infekce, angína, může se tak ale projevovat i podráždění suchým prostředím, kouřem nebo neobvyklou námahou...  spustit dotazník

Časté teploty

| Dotaz od: Eva

Mám syna (téměř 3roky), který v poslední době trpí opakovanými virozami (teplota, rýma a dráždivý dusivý kašel), po uzdravení je týden dobrý a následně se vše opakuje. Paní...

Léčba antibiotiky se volí při bakteriální infekci. Pokud se opakují záněty dýchacích cest, patří bakteriální infekce k možné příčině obtíží. Zda je nebo není přítomna...

EB viroza

| Dotaz od: Gabina

Na imunologii mi byla zjištěna EBV. Chtěla jsem se zeptat, zda může být tato viróza snadno zaměnitelná s leukémií. Obě onemocnění mají hodně podobné příznaky. Děkuji

EBV a leukemie mají sice některé příznaky stejné, ale jestliže máte imunologicky potvrzenou EBV, tak se nemusíte záměny obávat

Zlepšení imunity

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla bych Vás požádat o radu, jak bych mohla zlepšit svou odolnost vůči virozam. Tento měsíc stále bojuji s rýmou, kašlem a celkovou slabostí. Kojím, užívám vitamíny Calibrum...

I při kojení můžete užívat některé léky. Proti kašli lze podat (na usnadnění vykašlání a zředění hlenů) ambroxol (Bromhexin, Ambrobene apod.), proti rýmě lze stříkat Vincentku...

Střevní viroza

| Dotaz od: Alice

Ráda bych se zeptala, zda je střevní viroza infekční již před propuknutím příznaků. Konkrétně, když mé děti byly odpoledne ve styku s osobou, které v noci viroza propukla...

! Ano, nemocný člověk bývá nakažlivý už několik hodin před propuknutím prvních příznaků. K nákaze vašich dětí tedy dojít mohlo, vše teď záleží na zdatnosti jejich imunitního...

Prášky proti bolesti

| Dotaz od: Dana

Prosím o radu jaký lék si koupit na bolest při virózách či chřipce aniž by současně působil proti zvýšené teplotě. Vysoké teploty nemívám, chtěla bych jen zmírnit bolesti svalů...

Dano! Běžné léky skutečně působí proti bolesti i teplotě. Nejsou-li teploty ani bolesti výrazné, obejdete se bez léků. Pokud potřebujete potlačit jen bolesti, stejně Vám...

Imunita u předškoláka

| Dotaz od: Alice

Mám dceru 4,5roků. Loňský rok od nástupu do mateřské školy trpěla neustálými virozami, rýmami a kašli. Proto bych jí ráda tento rok nějak posílila imunitu. Byly mi doporučeny 2...

Oba zmíněné přípravky jsou u dětí vhodné, je jen na Vás, který si vyberete. Účinnost není okamžitá, zázraky neočekávajte ani v jednom případě, nutné je dlouhodobější užívání.

Chlamydia pneumoniae

| Dotaz od: Galina

Paní doktorko, po dlouhodobých obtížích - častých virózách, únavě, bolestí svalů, častém kašli mi byla diagnostikována chlamydia pneumoniae, byla jsem léčena ATB s tříměsíčními...

Pozitivita protilátek ve třídě IgA může svědčit pro akutní či proběhlou infekci, hodnota IgG protilátek svědčí pro prodělanou infekci v minulosti. Další postup by se měl řídit...

Angína

| Dotaz od: Katka

Jsem v 37tt těhotenství, před 10 dny se u mě objevila viróza která přešla v angínu. Lékařka mi naordinovala Bioparox ale po tom mi bylo ještě hůř, tak mi předepsala s...

Pravděpodobně zápolíte s virosou,to je v tomto interiérovém období skutečný kříž.Léčba v zásadě neexistuje,zvítězit musí imunitní systém,léky,které jsou doporučovány,skutečně...

Střevní virózy a imunita

| Dotaz od: janča

Mám dotaz související s imunitním systémem člověka a nákazou virózami, konkrétně těmi střevními. Je možné střevním virózám předejít posilováním imunity (vitamíny, probiotika...

Jančo! Vaše otázka mi udělala radost, ptáte se velmi ... zvídavě a správněě řekl bych. Bohužel Vám v rámci své odpovědi neporadím příliš podrobně. Střevní virosy podobně jako...

Zánět srdce

| Dotaz od: Jaroslav

Mám ještě jednu otázku k této problematice, jaká je pravděpodobnost že viroza přejde na srdce, prý se to často stává i při chřipce ale i prý při běžném nachlazení když ho člověk...

Nějaké podrobná statistika není k dispozici, protože je velká skupina pacientů, která prodělá zánět srdce a ani o tom nemusí vědět. Nějaká pravděpodobnost se také nelze určit...

Prosím o radu. Můj 2,5letý syn (od narození cca 5xjen ryma,viroza, jen jednou antibiotika),od narození vroz.vada-hypospadie balanica-v říjnu 2012 operace-cirkumcize+meatotomie v...

Je-li oční vyšetření v pořádku, je co nejdřívější neurologické vyšetření více než vhodné. Je dobře, že jste si ho zařídila už na zítra. Potíže s vyprazdňováním s tímto spíše...

Opakování nemoci

| Dotaz od: Aneta

Je mi 14 let. Poslední dobou jsem pořád nemocná...nejdříve před V8nocema 14 dní viróza, pak to bylo dobré, pak ale jsem ke konci ledna měla hnisavou angínu 14 dní, pak jsem...

Aneto! Na dálku Vám bohužel neporadím. Zkuste stejný dotaz položit vašemu lékaři! Pokud se Vám nedostane pomoci, doporučuji pak kontaktovat lékaře celostní (holistické) medicíny.

Chtěla bych poprosit o radu. Opakovaně mívám virózy, po virózách zánětlivé projevy a opary. Interní lékařka mi při poslední návštěvě navrhla, že zkusíme nasadit na čtvrt roku...

Lepší bude skutečně zvolit spíše jiný typ léčby. Zkuste například hlívu ústřičnou, přes zimu doplňujte vitamín D, kterého máme všichni v našich podmínkách málo a který také...

Bolest v krku

| Dotaz od: tomáš

Už tak 14 dní mě bolí v krku. Začalo to jako běžná viróza. Z počátku jsem měl 4 dny i rýmu, ale ta potom zmizela. Bral jsem různé coldrexy, strepsils, orofar. Přesně po týdnu se...

Patrně všechny potíže dala do pohybu opravdu virosa. Souvislost krku a hlezna není. Bolest v oblasti krku, ale někdy opravdu způsobují změny v oblasti krční pateře. Stav by...

Homeopatie na chlamydie

| Dotaz od: Nina

Je mi 15 let a nedávno jsem po několika virózách, angínách a bronchitidách změnila lékaře. Moje nynější lékařka mi našla chlamydie. Prvně říkala, že to přeléčíme 3týdenními...

Chlamydiová infekce se vyznačuje jednak svou úporností, ale také někdy špatnou odpovědí na antibiotickou terapii. Pokud má vaše lékařka lepší zkušenosti s homeopatií, určitě...

Manžel trpí častými virózami ajiž cca 2 - 3 měsíce stále pokašlává. Nejdříve se jednalo o silný kašel s hlenem, postupně již o takové pokašlávání, chraptění a posmrkávání,ale dá...

Doporučuji plicní (spirometrie), alergologické a imunologické vyšetření.

Ráda bych se zeptala, zda-li nachlazení/viroza bez teplot v prvních týdnech těhotenství může ohrozit plod. Týden po početí (resp. 17.den od poslední menstruace) mne začalo...

V této fázi těhotenství se může stát ještě cokoli, ať vinou virů nebo jiných vlivů,keré neovlivníte. Jezte hodně ovoce,pijte čas, kuote si vincentku na kašel, je skvělá i ve...

Cefzil 500 a těhotenství

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat na Váš názor.Jsem ve 14. tt a již dva týdny mě trápí viroza.Začalo to dvoudenní teplotou,ležela jsem a snažila se vypotit.(to samé měl i tříletý syn),pak...

Cefzil v graviditě neškodí, je lepší užít ATB v případě,že jsou indikovaná, než vystavovat plod infekci.

Bolest jícnu

| Dotaz od: Martin

Již čtvrtý den mě trápí bolest jícnu. Byl jsem 5 týdnů nemocný, pořád se mi viróza vracela. Teď už mi je 14 dní dobře. Všechny možné krevní rozbory negativní. Také mám asi rok a...

S bolestmi jícnu a bolestmi při polykání Vám nejlépe pomohou na gastroenterologii, což je interní ambulance zabývající se trávicím traktem. Mohou provést různá vyšetření...

Infekce v krku i jinde?

| Dotaz od: Daniela

Před časem se mi objevila viroza, následovalo snížení imunity, kvasinková infekce a nakonec streptokok. Všude po těle mám zvětšené uzliny (pokud tvrdší bouličky značí něco...

Danielo, těžko lze takto po internetu posuzovat váš zdravotní stav bez možnosti vyšetření. Doporučuji vám se domluvit s praktickým lékařem na provedení příslušných vyšetření či...

Děti narozené 4 měsíce před vrcholem zimní virové sezóny, mají nejvyšší riziko rozvoje astmatu.


Rýma je v dětství nejobvyklejším problémem. Všechny děti čas od času mají rýmu (obvykle doprovázenou kýcháním) a v převážné většině za to může nachlazení. Nemluvňata rýma...  spustit dotazník
Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky ponurého a lezavého podzimu, který se na nás chystá. Málokdo však stojí v době, kdy se pro t...  celý článek
Otázkou účinnosti volně prodejných léků a antihistaminik při běžném nachlazení se studie zabývají již od roku 1949. Většina takových onemocnění je virového původu a jejich...  celý článek
Probudil vás v noci nekončící dětský kašel? Letos už popáté! Jak zvýšit imunitu dítěte, když stále více studií dokázalo, že umělé vitamíny to neumí, a dokonce můžou i uškodit...  celý článek

Viroza

| Dotaz od: Štěpík

Už od neděle mě bolí hlava, mám rýmu spíše ucpaný nos, občasný kašel( mám astma , tak to bude asi ono) , bolestivě uzliny na krku, a bolest za krkem (šíje) . Teploty nemám v...

Vaše potíže s největší pravděpodobností skutečně budou projevem virosy či jiné běžné infekce horních cest dýchácích. S léčbou můžete začít sám. Udržujte se v teple a klidu...

Závislí užívající drogy nitrožilně jsou ohroženi celou řadou chorob přenosných krví kvůli manipulaci s použitými injekčními stříkačkami.  celý článek
Varicella neboli plané neštovice jsou infekční chorobou. Způsobuje je takzvaný varicella-zoster virus. Nejčastěji se objevují v dětském věku a jsou většinou mírného rázu. I tak...  celý článek
Na chřipku se někdy díváme jako na banalitu. Každou zimu zažene tahle nemoc pár lidí do postele a velká většina se z ní bez dalších následků vyleží. Naše optimistické...  celý článek
Vánoce jsou zkouškou pevné vůle snad pro všechny něčím nemocné, zvláště pak pro ty, kteří musí dodržovat nějakou dietu.  celý článek

Opakované záněty moč. cest

| Dotaz od: Dominika

Mám dceru 2,5 roku již 10 měsíců se jí téměř pravidelně každý měsíc objevuje zánět močových cest, po 8 měsíců byla kultivace moči vždy negativní, jen měla v moči bílkovinu a...

Tyto výsledky nejsou na antibiotickou léčbu, pravděpodobně se jedná o bakteriální kontaminaci odebrané moči. Co je důležité, veďte dceru k správnému utírání po stolici, tedy od...

Asi před 20 dn...

| Dotaz od: Lea

Asi před 20 dny mě kouslo klíště, malý flíček se brzy stratil, ale po týdnu mě přemohla "viróza" ( bílý krk, horečky bolest celého těla). Dnes je mi už dobře, ale kolem kousnutí...

Bylo by vhodné flíček ukázat Vašemu praktickému lékaři. Mohlo by se jednat o příznak infekce přenosné klíštaty nebo náhodná souvislost. je však nutné další dovyšetření.

Nespecifické problémy

| Dotaz od: Petr

Mé problémy začaly bolestí v krku (čep na jedné mandli), bez teplot. Dle CRP 5,7 a OL mi tedy nedal antibiotika s tím, že to je viróza. Po týdnu se to zhoršilo, udělán výtěr z...

Milý pane Petře- moc ráda bych, abyste neztrácel naději a důvěru ve smysl spolupráce s praktickým lékařem. Nikdo jiný nebude v současné době pro Vás lepším průvodcem. Nemyslím...

Ledviny

| Dotaz od: lenka

Můj 8letý syn má "menší glomerulární abnormalitu. Já mám chron.GN,sy malé protienurie,mikrosk.+ bloudivou ledvinu. Potíže s ledvinami prý zdědil po mě.Je sledován na nefrologii...

Glomerulární postižení ledvin se samozřejmě během života horšit může, každá prodělaná infekce a hlavně neléčená infekce se na zhoršování může podílet. Nemyslím si, že v...

Před 10 dny náš 5měsíční syn pískal, výskal, zkoušel celý den různé zvuky a večer trochu chraptěl. Druhý den byl 2 hodiny venku při teplotě+4 stupně a přijel zcela bez hlasu. PO...

Nepíšete zda je to poprvé, co syn tyto problémy má, ale předpokládám, že ano. Vycházkám bych se nevyhýbala, jen je dobré jít do chladu postupně - být např. 5 min v chodbě, kde...

Vysoké aslo

| Dotaz od: Jana Treterová

Obracím se na Vás s prosbou asi jako všichni ostatní a předem moc děkuji. Před rokem jsme prodělala angínu, nijak moc na ně netrpím. Pak v létě jsem onemocněla yersiniíí a...

Jano! Jsou-li Vaše mandle malé, klidné, bez čepů, nevidím důvod, proč by se měly řezat, tím více, že ani kultivačně nejsou závadné. Na druhou stranu, třeba mají indikující...

Byla mi předepsána antidepresiva Cipralex. Bral jsem 4 týdny 10 mg, následně bylo zvýšeno na 15 mg. Po 3 týdnech užívání léku jsem prodělal virózu a začalo mi pískat/hučet v...

Hučení v uších mezi běžné nežádoucí účinky Cipralexu nepatří, navíc by asi vzniklo dříve než za 3 týdny po užívání léku. Proto Vám doporučuji s tímto problémem návštěvu ORL...

Chtěla bych se ...

| Dotaz od: Liba

Chtěla bych se zeptat na rýmu,která by normálně měla trvat 7 dní.Já ji normálně mívám14 dnů..Mám ten problém.Když má rýma přijít škrábou mne uvnitř šíleně dutiny,mezi ůsty-nosem...

Váš problém s rýmou a dutinami je komplikovaný - míchá se zde alergie s infekční rýmou, navíc může být přítomna alergie na léky (pozn.Ibalgin může způsobovat otok, počkejte...

Opakovaný infekt dýchacích cest

| Dotaz od: Štěpík

Paní doktorko už je mi i trapné Vám psát.Psala jsem že jsem už přeléčená na černý kašel témeř měsíc.Asi před 2týdny se mi objevili potíže tyto :neskutečná rýma(nyní zlepšena...

Milá Štěpánko, netrapte se tím, že píšete opakovaně, máte na to důvod. Opravdu to vypadá, že máte sníženou imunitu, když se na Vás všechny infekce, co "přeletí kolem" okamžitě...

Už delší dobu má recidivující rýmu. V součastnosti ji mám už druhý měsíc, beru vitamíny, koupila jsem si wobenzym, preventan akut a kapky do nosu, coldrex a podobně, mě osobně...

V prvé řadě musím říct, že s recidivující rýmou by vás měl vyšetřit především ORL specialista, začínat léčbu na imunologii je dle mého názoru nešťastné. Co se týče léků Foradil...

Pobolívání kolem pupíku

| Dotaz od: Lenka

Mám na Vás dotaz, prosím o odpověď, je-li to možné. Už 8 dní prodělávám zřejmě střevní virozu, nezvracím, nemám teplotu, ale co mne trápí jsou bolesti kolem pupíku, jsou...

Užívání Endiaronu není nějak omezené časově, ale pokud by bolesti kolem pupíku přetrvávaly ještě dál, zkuste se jít poradit na chirurgii. Jestli nemáte po operaci appendixu...

U virozy

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko prosim o radu mam dceru ketra ma problemy s kašlem ale ješte nebyla určena diagnoza jen krev a ta byla na všechno negativni ale z duvodu opakujicich se...

Virová infekce může zvýšit reaktivitu průdušek,proto při infektu může dojít ke zhoršení kašle, někdy i dušnosti, pískotům na průduškách, zde je opravdu na místě při infektu...

Nosní mandle

| Dotaz od: Marcela

Chtěla bych vás poprosit o radu. Synovi 4 roky byla zjištěna zvětšená nosní mandle (II. - III. stupeň) a bylo nám doporučeno její odstranění. Syn trpí po nástupu do školky...

Jednoznačně doporučuji odstranění nosní mandle a souhlasím s tím, co vám řekl pan doktor. Komplikace, které uvádíte, hrozí při odstranění krčních mandlí, tam bych se skutečně...

Antibiotika

| Dotaz od: David

Jak se ukázalo, má lékařka mi na obyčejný zánět v krku předepisovala antibiotika. Předepsala mi 2 druhy, pak říkala, že existuje ještě jeden druh antibiotik - silnější...

Davide, antibiotika jsou předepisována na bakteriální záněty, na virozy nepůsobí. Je možné, že u Vás šlo o virový zánět, a proto antibiotika nepůsobila. Ano, Vaše lékařka měla...

Verbetra prominens

| Dotaz od: Pavlína

Mám prosbu. Zhruba před rokem jsem absolvovala kolečko ORL, RTG krční páteře, vyšetření jícnu a žaludku kvůli opakovaným problémům s krkem... měla jsem neustále pocit zahlenění...

Nejde rozhodně o nic vážného, vertebra prominens je pouze popis postavení obratle - vaše prolémy jsou rozhodně hodně psychické, léčení je nutné /léky na úzkosti/ a jak vidíte i...

Hleny v krku

| Dotaz od: Jan

Přeji Vám dobrý den . Prosím Vás mam menší problem . Už chvílí se mi hromadí v krku v hltanu hleny . Hleny jsou bezbarve a , asi jsou hlavním činitelem meho pocitu ciziho tělesa...

Krásný den- nesmírně si vážím Vaší důvěry. Naše sliznice jsou vesměs osídleny řadou mikroorganismů, přítomny jsou viry, bakterie, plísně..Jde tedy o mikro-ekosystém. Hlen a...

Hemofil v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Cca před dvěma lety jsem měla při viróze nález v krku a to hemofila, který byl citlivý pouze na antibiotika, na která jsem byla alergická (vyrážka, průjem). Na radu lékařky jsem...

Pokud máte bakterii Hemofilus v krku, plodu (u Vás plodům) to neuškodí. Vadil by, pouze pokud by Vám způsobil takové obtíže (horečky nad 39°C, septický stav apod.), které by ...

Před 12 dny dostal 3,5letý syn průjem, který stále trvá. Pediatr mu dal Enterol a probiotika a průjem je stále stejný. Ve výtěru nic nemá. Jinak je bez teploty, chuť k jídlu má...

Nedáváte svému chlapečkovi mléčné výrobky? Po akutním střevním infektu bývá často ve střevě přechodně narušena tvorba laktázy (enzymu rozkládajícího mléčný cukr) a střevo...

Bolest hrudníku po nachlazení

| Dotaz od: Ludmila

Mám dotaz ohledně bolestí hrudníku - před cca 3 týdny jsem dostala virozu - silný kašel, zpočátku suchý, poté vykašlávání, a rýmu, po týdnu jsem dostala ATB Duomox (CRP 20...

Ludmilo? Promiňte mi to, ale co je to za to za dotaz, jestli se o potížích máte zmínit při kontrole? Proč byste na ni jinak chodila? Může se jednat o dozvuky virozy (i když...

Je mi 18 let a lékař mi zjistli,že mám zvětšenou slezinu a játra.Krevní obraz i jaterní testy mám v pořádku,ale byla mi objevena CM viroza (v dětsví jsem uz prodelala EB virozu...

Slečno Bětko! EB je zkratka označující virus Epstein-Barrové. Po celém světě je infekce EBV častá, často proběhne už v dětství, kdy může proběhnout nepozorovaně. Virus po...

Kašel, rýma, teplota

| Dotaz od: Štěpík

Už asi 2týdny mám tyto příznaky :ze začátku velká rýma(nyní troxhu zlepšeno)kašel(jsem po černým kašli a dlouhodobém užívání antibiotik.(klacid)ztrácení hlasu a chrapot bolest...

Uvedené příznaky provázejí jak virová, tak bakteriální onemocnění. Na Váš dotaz proto nelze přes internet odpovědět, vyhledejte svého lékaře, který na základě Vaší prohlídky...

Léčba astma bronchiale

| Dotaz od: klara

Děkuji za rady ktere udilite je to opravdova pomoc ale ješte se chci zeptat ja nemam v umyslu dřiv skončit z lečenim kortikoidu samozřejmně bylinky davam jen jako vypomoc ale...

U malých dětí někdy kožní testy i laboratorní vyšetření na průkaz alergie bývají negativní a pozitivita se objeví až ve vyšším věku. Neléčená alergie se může projevovat i jako...

Chtěla bych se zeptat na následující. Děti dlouhodobě marodí s kašlem, rýmou, silným zahleněním. Nyní jim z výtěru nosu potvrdili zlatého stafylokoka. Výtěry jsme dnes prodělali...

Infekce působí na organismus jako stresor, vede k aktivaci imunitního systému., K optimálnímu průběhu imunitní odpovědi by měl být pacient v co nejlepší kondici, pohodě..Chápu...

Krk,celková únava

| Dotaz od: Jarka

Mám dotaz - dcera(13 let) je už 14 dní doma-měla malátnast, necítila se dobře, pí doktorka , že je to viroza - asi po 4 dnech začala bolest v krku,bolest na hrudi - dávali jsme...

Bez vyšetření vám mnoho nepomohu, požádejte o srovnávací vyšetření jiného lékaře - bud obvodního nebo i imunologa /může jít o nějaké méně frekventované onemocnění, které se...

Streptokok skup.F

| Dotaz od: Kateřina

Měla jsem teploty a bolesti v krku. Moje doktorka mě chtěla nasadit hned ATB, že mám krk hodně zarudlý, ale vzhledem k tomu, že jsem je brala měsíc před tím na zánět moč.měchýře...

Na jednu stranu mě Vaše důvěra samozřejmě moc těší,na druhou stranu přiznávám,že by bylo mnohem lepší,kdybyste pdobný vztah dokázala uplatnit ke svým ošetřujícím lékařům.Věřte...

Zvětšená slezina

| Dotaz od: Gabina

Dnes mi na ultrazvuku zjistili zvetsenou slezinu. Před několika měsíci mi byla diagnostikována EB viroza. Je možné, že by zvětšená slezina byla příznakem této virózy? Děkuji

Gábino. Slezina je součástí imunitního systému a tvorbou protilátek se podílí na boji proti zánětu. Je možné, že může nabývat na objemu při akutním zánětu, ale taky při jiných...

Dysmotilita jícnu

| Dotaz od: Ramis

Mám těžkou dysmotilitu jícnu a těžkou refluxní chorobu jícnu s těžce hypotenzním LES. Doposud nejasné etiologie. Byly mi provedené veškeré testy (ÚVN a IKEM). Bylo mi řečeno, že...

I pokud imunologické testy vyjdou negativní, nejedná se 100% o vyloučení dané choroby. Protilátky mohou být detekovatelné později. Nutné je vycházet z klinického obrazu, tedy...

Bily povlak na jazyku

| Dotaz od: Moniko

Dceri se behem planych nestovic vytvoril silnej bilej povlak na jazyku. Pak ustoupil ke korenu a tak je to porad. Dcera jiz od nastupu do skolky byva pomerne casto nemocna...

Moniko, bohužel vzhledem ke kvalitě přiložené fotografie není povlak jasně patrný. Určitě se nejedná o kvasinkové onemocnění (soor). Povlak na jazyku bývá v případě nemoci...

Laboratorní výsledky

| Dotaz od: Alena

¨pane doktore, chtěla jsem se zeptat na názor výsledků krevního obrazu. Březen 2009: Ery 3,8 - RETIK 1,06 - WBC 4,9 - NE 51,7- EO 2,7 - BAS 1- MONO 8,8 - LYM 35,8 Dále IGM CMV ...

Váš krevní obraz ve vás nemusí vzbuzovat obavy a to ani hodnoty leukocytů. Ani výchozí hodnoty červených krvinek nebyly nijak výrazně znepokojující. Testy různých protilátek...

Horečky

| Dotaz od: klara

Dobri den mam otazku mam dve deti decra starši 4 dny horečkovala a ted začala kašlat u nas to je viroza všichni kolem ji maj uplne stejnyma přiznakama dneksa jsme byli u lekařky...

Kláro, léky na teplotu(antipyretika) většinou zaberou do hodiny, ústup horečky do deseti minut je nepravděpodobný. Zkuste s podáníém léku vydržet deset minut po zjištění, že má...

Tma před očima -spadla

| Dotaz od: Angela

Měla bych dotaz týkající se mé dcery.Je jí skoro 18 let -s ničím se neléčí -nemarodí.Včera v noci jí začalo bolet břicho .-podbřišku -šla na záchod a najednou měla tmu před...

Chápu,že máte o dcerku starost.S největší pravděpodobností byl její stav způsoben tzv.vasovagální synkopou v rámci virosy.Nemějte obavy,pediatři-lékaři pro děti a dorost-jsou...

Opožděná menstruace

| Dotaz od: Hanka

Prosím o konzultaci. Většinou mívám pravidelnější cyklus (28-30 dní). Naposledy jsem měla menstruaci od 12.10.2010. Nepoužívám hormonální antikoncepci. Styk jsem měla od 10.11...

Pokud tomu dobře rozumím, tak již 2 měsíce nemenstruujete. Pokud byste byla těhotná, pak by v této době měly být těhotenské testy již jednoznačně pozitivní. Virosa sice může...

Bolest leveho podbrisku

| Dotaz od: Gabina

Již delší dobu trpím bolestí v levém podbřišku, ale pouze na pohmat. Před dvěma měsíci mi byla diagnostikována EB viroza a beru na ní lék Isoprinosine 3x/den. Je možné, že je...

Dobrý dne, je nepravděpodobné, že by vám tento lék způsoboval bolesti. Zřejmě se může jednat spíše o gynekologický problém, jak píšete. Bude tedy vhodné navštívit gynekologa.

Bulka pod kůží

| Dotaz od: Lili

Dnes jsem si všimla bulky, na pravém stydkém pysku (vnějším) pod kůží. Je velká asi 0,5 cm, nebolí, žádné zarudnutí v okolí, nic. Před šesti lety jsem měla bulku v pravém prsu a...

Pokud máte bulky i na jiných místech, nejspíše jde u vás o tendenci bulky tvořit jaksi celkově (lipomatosa, fibromatosa a pod.). Ukažte ji na další gynekologické kontrole...

Poradny pro děti

| Dotaz od: Andrea

Mám 4měsíční holčičku, chodím s ní na pravidelné kontroly a očkování k paní doktorce, ale pokaždé, když přijdeme na očkování a to jsme objednáni, má paní doktorka objednány...

Ve většině dětských ordinací je toto členění možné a je, jak správně říkáte, i žádoucí. Pro zdravé děti - např. na očkování, preventivní prohlídky, apod. bývají vyhrazeny...

Chronická únava s teplotami

| Dotaz od: Veronika

Již 3 roky mně trápí únava a zvýšené teploty /k večeru - mezi 37,1 - 37,6/. Začalo to tím, že cca raz za dva - tři měsíce jsem onemocněla /viróza a pod./, příznaky však vymïzli,...

Obávám se, že po výčtu vyšetření, které jste absolvovala, je na vás současná medicína krátká. Párkrát jsem se setkal s pacienty se zvýšenou únavou a zvýšenými teplotami, bez...

Krevní tlak

| Dotaz od: Dana

Hezký den,léčím se již spoustu let s vysokým krevním tlakem.Stalo se,že vyběhl na 180/100,v ordinaci jsem dostala hned lék,jinak užívám Presid 5 mg, Diroton 10mg a nyní přidána...

Vaše hodnoty glykémie i cholesterolémie jsou hraniční.Virosa,jako každá nemoc,je pro organismus stresor-tedy v období,kdy se s ní potýkáte/a ještě nějaký čas poté/byste rozhodně...

PRUJEM

| Dotaz od: HANS

MAM TAKOVY DOST NEPRIJEMNY PROBLEM,OD STREDECNIHO VECERA MY NENI MOC DOBRE PRVNE BYLO I NAZVRACENI A ZAPACHAJICI TROCHU ZELENY PRUJEM,TED UZ JEN PRUJEM,NASADILA JSEM SI ENDIARON...

Hanso! Jistě jste už zjistila, že není ideální se s podobným dotazem obracet na internetovou poradnu. Věřím, že je Vám už lépe - a pokud ne, že jste nečekala na tuto mou odpověď...

Chřipky

| Dotaz od: klara

Dobri den prosim o radu mam syna často marodi což mnoho deti ma 3 roky davame všelijake vitaminy a imunitni sirupy i homeopatika nevim jestli zabira nebo ne jaro je pro nas...

Virosa může opravdu zvýšit reaktivitu průdušek, kašel i dušnost potom přetrvává dlouho . U dětí je virová infekce jedním z častých spouštěčů astmatu bronchiale. Takže pokud...

Opakované virózy

| Dotaz od: Zuzana

Paní doktorko, vím, že existuje obrovské množství virů různě zmutovaných atd, které způsobují klasické nachlazení, a taky je mi jasné, že pokud se člověk vyléčí z jednoho, může...

Respirační viry se přenášejí kapénkovou infekcí a proto je jejich přenos velmi snadný a nakažlivost vysoká. Nelze přesně říci, zda-li opakující se infekce způsobuje stejný druh...

Můj syn a manžel prodělali před 4 dny střevní nejspíše virovou chřipku (zvracení, průjem,slabost) která trvala asi dva dny. Já se nyní vracím domu z porodnice s nedonošeným...

Pokud již příznaky gastroenteritidy u členů rodiny odezněly a nepotvrdila se u nich například salmoneloza, je riziko nákazy minimální. Dbejte důsledně na hygiena, umývejte a...

EB viroza

| Dotaz od: Gabina

Cca před 3 měsíci mi byla po neustávajících problémech (zvýšená teplota, únava) diagnostikována EB viróza. Ke dnešnímu dni jsem dobrala tablety Isoprinosine, které mi byly...

Dobrýden, EBV virosa nemusí být jedinou příčinou zvýšené teploty. Pozitivita protilátek proti EBviru může být při jakémkoliv zánětu v těle. Proto bych Vám doporučovala...

EB virus

| Dotaz od: Kristýna

Paní doktorko. Jsem narozená ve 32. tt a první nemoc byl zánět plic, který jsem prodělala ve 3. měsíci života, byla jsem na antibiotikách 3-5 do roka. Prostě téměř žádná...

Chápu, že Vás dané potíže velmi trápí. Ovšem obávám se, že Vám takto před internetovou poradnu žádnou přesnější radu dát nemohu. K tomu by bylo nutné znát celou řadu informací...

Ryma

| Dotaz od: Alča

Moje dcera(21měs.)ma od podzima stale rymu.Je to takova ta zelena.Chodíme často k lékaři a vždy je diagnostikovana viroza.Na ORL take nezjistili žadné vážné onemocnění.Moc nás...

Pokud je rýma žlutá nebo zelená, nejedná se o pouhou virosu, ale bývá vždy přítomná bakteriální superinfekce. Pokud tato infekce trvá už tak dlouhou dobu, bylo byvhodné...

Streptokok

| Dotaz od: Vilma

Dceři byl zjištěn streptoccocuc beta haemiöliticus C,ale nedostala zatím žádné léky.Nejdříve jí bolelo břicho žaludek pak se přidružila silnější hustá rýma,velká vyboulená afta...

Pokud dcera nemá celkové příznaky - horečky, bolesti kloubů, nízké hodnoty ukazatelů zánětu /CRP, Bílé krvinky/, tak se nemusí kultivační nález streptococa beta hemolytica a...

Očkovani

| Dotaz od: IVANA

Dobri den mam dvě otazky dcera 15 měsicu byla očkovana na spalničky atd je možne že po tom 7 dni začina kašlat nebo to je viroza a mam ji na ten kašel něco dat?neni moc ale budi...

Ivano! Kašel se jako nežádoucí účinek očkování proti spalničkám běžně nevyskytuje, domnívám se tedy, že se bude jednat o další infekci. Dál záleží na charakteru kašle - pokud je...

Zvýšená hladina THS

| Dotaz od: Jana

Při preventivní prohlídce mi byla naměřena zvýšená hodnota THS 8,3. Hladiny hormonů v normě. Paní doktorka mě poslala na endokrinologii. Nemám žádné potíže, cítím se zdravá a...

Není zapotřebí být vyděšená,zvýšená hladina TSH při normální hladině periferních hormonů je projevem tzv.subklinické hypothyreosy.Endokrinolog zpřesní diagnosu/vyšetření...



Černo před očima - omdlení

| Dotaz od: Angela

Obrý den,měla bych dotaz týkající se mé dcery.Je jí skoro 18 let -s ničím se neléčí -nemarodí.Včera v noci jí začalo bolet břicho .-podbřišku -šla na záchod a najednou měla tmu...

Mohlo jít opravdu o virózu (např. tzv. "střevní chřipka"), pokud by se problémy opakovaly, bylo by dobré doplnit i gynekologické vyšetření. Vzhledem k věku Vaší dcery a jejím...

Solné jeskyně

| Dotaz od: Kamila

Mám dceru (v březnu bude mít 3 roky), loni byla přes zimu často nemocná (3x antibiotika, několikrát viróza). Letos bere na posílení imunity sirup Imunoglukan, zatím je v pořádku...

Solné jeskyně můžete navštěvovat (je to, jako byste s ní jela k moři). Po očkování může do solné jeskyně, ale měla by se zdržet fyzické aktivity a jelikož zde nejsme (obvykle...

Lečba

| Dotaz od: klara

Dobri den pani doktorko chci se zepatat syn ma skoro 3 roky je často nemocen kašlem byla nasazena spousty lečby ale nic nebylo nadlouho tak nasazene kortikody na pul roku po pul...

Řídila bych se pokyny pana doktora. Virová infekce může u syna zvýšit reaktivitu průdušek, která se může projevit kašlem, pocitem zhoršeného dýchání, Berodual mu uleví, způsobí...

Bíle pupínky na jazyku

| Dotaz od: Kuba

Mám menší problém na jazyku se mi objevily bíle pupínky.Byl jsem u doktora a řekl mi,že je to nějaká viroza tak mi předepsal kloktadlo,vitaminy B a mundisal gel.Bral jsem to 2...

Nevím, jakého původce ujistil váš lékař /pokud dělal stěr a kultivaci na zjištění původce/ - bakterie, virus?. Bez zjištění příčiny těchto pupínků vám ohledně infekčnosti a...

Pomočování u dětí

| Dotaz od: Martina Soukupová

Syn (5 let)se začal pomočovat už to trvá 5dnů. Od tří let se mu to nestalo. Většinou se pomočí asi tak 1/2 až hodinu po usnutí ,je celý spocený.Jednou se mu to stalo i přes...

Pomočování u větších dětí může znamenat zdravotní problém. Jeho příčina může být jak v infekci (např. při nachlazení), tak se může jednat i o problém psychický (noční děsy...

Střevní chřipka

| Dotaz od: Gabriela

Můj syn a manžel prodělali před 4 dny střevní nejspíše virovou chřipku (zvracení, průjem,slabost) která trvala asi dva dny. Já se nyní vracím domu z porodnice s nedonošeným...

Gabrielo! Osoby, které onemocněly virovým průjmem, vylučují virus ve stolici zpravidla ještě několik dní, eventuelně i dva týdny. Nakažlivost je samozřejmě největší na začátku...

Antibiotika Ospen 500

| Dotaz od: Monika

Od čtvrtka večer bolelo mojí dcerku (5,5 let) v krku a měla 38 teplotu. Dala jsem ji Nurofen a teplota klesla. Ráno se vše opakovalo, teplota i bolest v krku. Šly jsme k dr...

To, zda se jednalo o virovou etiologii obtíží, mohu těžko rozhodnout, ovšem při streptokokových infekcích bývá poměrně charakteristický lokální nález v krku a obzvlášť v případě...

ASLO

| Dotaz od: Eva

Potřebovala bych poradit. Je mi 23 let a poslední dva měsíce mě zlobí zdraví. Delší dobou mám problémy s krční páteří, několikrát do týdne mi ztuhne krk a ramena a jde mi to i...

Hlavní problém vidím v tom, že jste si nenechala dostatečný čas a prostor na doléčení infekcí a předčasně jste byla aktivní. Ted v současnosti je u vás postupováno lékařsky...

Coxsackie v těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Jsem v 7. tt a mám virózu kterou způsobují Coxsackické viry. Ráda bych se zeptala, jak velký vliv může mít viróza na vývoj plodu, případně jak dále postupovat. Děkuji...

Spíše mne zajímá,jak víte že máte zrovna coxackie viry:) běžně se virologické vyšetření u chřipky nedělá. některé viry mohou poškodit plod, některé jsou pro plod neškodné.pokud...

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: Jitka

Můj 7mi letý syn, má již 15 dní zvýšenou teplotu (měřeno digitální teploměrem pod jazykem). První 3 dny byla mezi 38-39 stupni, poté se snížila, nyní má většinou během celého...

Jitko ! Na dálku nemohu radit, neboť zdaleka nemám dostatek informací. Pro zlepšení imunitní odpovědi lze podávat výtažky z třapatky nachové (echinacea purpurea), kt. jsou...

Vřídky v ústech

| Dotaz od: Michaela

Cca 3 dny mám v ústech zčervenalá místa - na tvářích zevnitř+mám pocit, že mám trochu nateklý jazyk. Celkově mám uvnitř úst velkou citlivost, i na jazyku a dásních. Stejně...

Výše uvedené léky používat můžete. V těhotenství je možné používat léky s účinnou látkou paracetamol (Paralen, Panadol, Apo-acetaminophen, Efferalgan, Mexalen, Perfalgan). Vždy...

Krevni tlak

| Dotaz od: Andrea

Mám na vás prosbu mám 6 let vyoperovanou štítnou žlázu mám Letrox 125.Moje poslední výsledky jsou Tsh 0,045 T4 19,84 vápník 2,1.Dávka mi byla snížena na 5x 125,2x půlku 125...

Otázku hormonů jsem již vysvětlila v předchozí odpovědi. Co se týče tlaku, hodnoty nejsou nijak alarmující, abyste je musela řešit okamžitě. Počkejte, až vyležíte virózu, pak si...

Mám na vás prosbu mám 6 let vyoperovanou štítnou žlázu mám Letrox 125.Moje poslední výsledky jsou Tsh 0,045 T4 19,84 vápník 2,1.Dávka mi byla snížena na 5x 125,2x půlku 125...

Pravidelné kontroly u endokrinologa jsou nutné právě z důvodu, že dávku substituce je nutné průběžně upravovat - potřebná dávka se mění dle různých životních situací, na které...

Anestezia

| Dotaz od: Monika

Mam ist na operaciu ale mam nadchu a boli ma hrdlo a obvodna mi povedala aby som sa nepriznala lebo mi zrušia operaciu a budem čakat iny termin mam riskovat calkovou anesteziou?

Při akutním onemocnění, u vás pravděpodobně viroza, je bezpodmínečné nutné jakoukoliv operaci v celkové anstezii odložit. Domluvte se s vaším ambulantním lékařem, který operaci...

Dva týdny zalehlé ucho

| Dotaz od: Jana

Už dva týdny mám zalehlé ucho a nevím si s tím rady.Před 3 týdny (Pondělí 9.9.) jsem měla horečku a bolelo mě v krku. Lékař mi řekl,že je to viróza a do 4 dnů bude vše v pořádku...

Doporučovala bych pravidelně do nosu aplikovat Vincentku, lze promazávat sliznici nosu vazelinou ev. mastí Borosan, můžete přidat an 5 dní antihistaminika Zyrtec, Xyza... 1tbl...

Mám problém z žaludkem týden po každém jídle mě páli a bolí žaludek tupá bolest časté močení občas řidší stolice ale pořád se to zhoršuje už skoro vubec nejím bojím se jíst a...

Určitě si zajděte k lékaři, s vysokou pravděpodobností se jedná o žaludeční vřed. Viroza by pravděpodobně netrvala takhle dlouho, bylo by při ní zvracení a nejspíš i teploty...

Pane doktore, Je mi 23 let a už 5 let beru HA Chloe a tento týden jsem začala nejdříve v úterý špinit. Žádný výtok jen ružový toaletní papír hlavně po ránu, to samé i ve...

Špinění se při antikoncepci může vyskytnout a když si k tomu přičtete jak píšete- váhový úbytek, stres, virozu tak jsou to důvody více než pravděpodobné, pokud se krvácení...

Kašel 4 týdny

| Dotaz od: Lenka

Paní lékařko,ráda bych vás požádala o radu. Můj syn 5 let má už 4 týdny kašel. Nejdřív začalj en kašel bez rýmy. Léčila jsem klasicky jako každý kašel med+cibule,a přírodní...

Lenko, po některých virózách může kašel přetrvávat řadu dnů. Ale vzhledem k měsíčnímu trvání kašle bych doporučila navštívit dětského lékaře, který syna vyšetří stran alergie či...

Pásový opar u dětí

| Dotaz od: Eliška

Synovi (9 měsíců) byl diagnostikován pásový opar. Paní doktorka nám nedala žádné léky, je vhodné mu nějaké léky nebo vitamíny podávat? Má vysoké teploty - 38,5 až 39 a dávám mu...

Diagnoza pásového oparu je u takto malého dítěte dosti nepravděpodobná...měly by jí předcházet nejprve neštovice, které probíhají jako první infekce virem varicela-zoster, který...

Nepřestávající průjem

| Dotaz od: Radka

Manžel (28 let) užívá lék na podporu funkce jater Lagosa, je to asi již 1,5 roku. Užívá 2 prášky denně. V únoru dostal střevní chřipku, tak lék vysadil. Po uzdravení jej opět...

Po střevních virózách někdy mohou přetrvávat potíže z "nevyváženosti " střevní mikroflóry. Doporučuji proto konzumaci "živých" jogurtů či zakoupení laktobacila v tabletové podobě.

Bolesti při Ms

| Dotaz od: Irena

Měla bych dotaz. Včera ve škole mě bolela jen hlava a břicho nic víc pak 3 hodinu mi byla zima a bylo mi i zle od žaludku měla jsem pocit na zvraceni a asi 2 jsem i zvracela...

Zvracení jste mohla i po apo ibuprofenu tak jak to líčíte by to mohla být i počínající viroza, teplota k menses rozhodně nepatří, na bolestivou menses dobře zabírá Aulin...

Zvětšení nádoru ledviny

| Dotaz od: Atchub

Pane doktore. Před 2 roky mi byl na pr. ledvině zjištěn nádor o velikosti 2x3 cm. Bylo to náhodně, při CT vyšetření žlučníku. Dále provedeny scintigrafie mozku a ledvin, obě...

Pokud tumor nezpůsobuje další potíže - či už svým růstem, tlakem na okolité struktury, nebo krvácením do močových cest, tak bych ve Vašem případě volila další observaci, protože...

Když jsem u lékaře na preventivní prohlídce a dívá se mi do krku pomocí dřevěné špachtle, velmi je mi to nepřímné. Je to takový pocit jako na zvracení. Už jako malá jsem vždycky...

Pravděpodobně máte výrazný dávivý reflex. Toto vyšetření je nicméně nutné pro akpekci v oblasti krku. Doporučoval bych proto vyšetření vydržet, má opravdu velmi velkou...

Již mnoho let si kvůli psychické relaxaci dopřávám velmi horké (na hranici snesitelnosti) více jak třicetiminutové koupele několikrát týdně a k tomu chodím jednou týdně do...

Martine. Je pravda, že tvorbě spermií vyhovuje nižší teplota a taky že časté saunování či horké lázně mohou vést k snížené tvorbě spermií - a to až na dobu 3 měsíců ( = 1...

Zánět nosohltanu?

| Dotaz od: Štěpík

Asi před dvěma týdny jsem dobrala ATB na černý kašel a už jen čekali na výsledky mamce volala hygiena a řekli že byl pozitivní takže šla (půjde) rodina na krev a já kontrolní...

S ohledem na závažnost bakteriální nákazy, kterou jste prodělala a základní diagnózu astmatu jste zřejmě příliš uspěchala fyzickou zátěž. Doporučuji proto kontrolu u praktika a...

Krevni tlak

| Dotaz od: Andrea

Mám na vás prosbu mám 6 let vyoperovanou štítnou žlázu mám Letrox 125.Moje poslední výsledky jsou Tsh 0,045 T4 19,84 vápník 2,1.Dávka mi byla snížena na 5x 125,2x půlku 125...

Endokrinolog upravil léčbu dle současných hodnot laboratoří a dle znalosti celé historie vašeho onemocnění. Krevní tlak může být lehce zvýšen při akutně probíhající viróze.

Svalová slabost, třes

| Dotaz od: Petra

Ráda bych slyšela Váš názor na moje potíže. Již zhruba tři roky trpím nadměrnou únavou, nemocností (i 20x do roka viroza...). Před zhruba půl rokem se moje problémy hodně...

Ve výčtu vyšetření chybí např. vyšetření neurologické a endokrinologické. Jestliže nebyla tato vyšetření provedena, doporučuji je. Obrátit se s případnou přeregistrací je vždy...

Zalehlé ucho

| Dotaz od: Andrea K.

Obracím se na Vás s naléhavým dotazem. Je mi 27 let. V dětství jsem prodělala zánět středního ucha bez nutnosti propichu. Kromě toho jsem těžký astmatik s alergií. Dne 7...

Paní Andreo, je velice pravděpodobné, že váš stav je pouze přechodný, pokud by ale nadále Vaše obtíže přetrvávaly, navštivte opět svého ORL specialistu. Více Vám v této chvíli...

Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti...  celý článek

Chtěla jsem se zeptat na potíže mého syna ,má už rok potíže se stolicí po jakem koliv jídle běží do 10 minut na záchod má prujem .na toaletu chodí 3 až 4 deně vždy to má řídké a...

Teploty mohou patřit k běžným virozám, ale není typické, aby je děti měli každý den. Průjmovitá stolice, která přetrvává také není zcela normální, pokud má syn pravidelnou...

Pálení v břiše

| Dotaz od: Lucie

Začalo to v úterý ráno. Dostala jsem průjem a zvracela jsem. Měla jsem nesnesitelné křeče v břiše a teplotu 39°C. Lezela jsem,skrala Coca-colu a nehybala se. Dalsi den jsem si ...

Pravděpodobně se jedná o nějaké virové onemocnění. Ohledně slinivky - bylo by třeba jak fyzikální, tak i laboratorní vyšetření, doporučoval bych proto konzultaci u ošetřujícího...

Záhadná viróza?

| Dotaz od: Irena

Dovoluji si na Vás obrátit s následujícím dotazem. Před několika lety jsem začala trpět na opary, které byly ze začátku klasické, menší, postupně se rozšířily tak, že jsem...

Vzhldem k bolestem hlavy, horečkám bych doporučila ještě neurologické vyšetření -vyloučení neuroinfekce. Vyloučit by se měla i celiakie. Z doplňků můžete zkusit probiotika...

Bolest v obl. hrudní páteře

| Dotaz od: Alena

Paní doktorko, obracím se na Vás dotazem ohledně problému, který se týká bolesti zad v obl.mezi lopatkami. Léčím se už asi 6 let na revmatologii s podezřením na MCTD - užívám...

Možné je obojí i kombinace obojího. Doporučuji informovat o problému Vašeho ošetřujícího revmatologa a domluvte se s ním, s ohledem na zavedenou léčbu, na řešení tohoto problému...

Alergie na léky

| Dotaz od: Věra

Mám dotaz jestli antirevmatikum můžou způsobit alergickou reakci??Přesně lék Diclofenac AL 25.Léčila jsem se tímto lékem na zánět krčního svalu,hýbače.Od začátku léčby jsem na...

Věro! Alergická reakce může provázet užívání jakéhokoli léku, tedy i Diclofenacu. Pokud by se jednalo o alergii (což bych viděla jako málo pravděpodobnou variantu), měly by...

Trombocyty & hemeroidy

| Dotaz od: J.

Pred 7 lety jsem byl operovan pro Grawitz. Vse v pocatecni fazi, takze jsem v poradku. Chodim na kontrolu 1x rocne - dostavam zpravu, kde je i vysetreni krve. Nyni jsem si...

Zakolísání hladiny trombocytů někdy záleží na celkovém stavu nemocného, akutních chorobách, viroza a stav se většinou opětně vrací ke zvyklým hodnotám, každy ony zvyklé hodnoty...

Minulý týden ve středu mi začalo být pěkně zle (naprosto stejné příznaky jako měl můj přítel který byl nemocný dva týdny přede mnou- kašel, horečka, únava, on s tím sám bojoval...

O účinnosti antibiotik svědčí samozřejmě pokles horečky a ústup dalších obtíží. Toto by mělo nastat do 3 dnů po nasazení léku. Pokud se cítíte stále špatně a máte tak vysoké...

Dovoluji si Vás poprosit o Váš názor. Jsem 8. týden po laparoskopicky asistované vagin.hysterektomii s oboustrannou adnexectomii pro karcinom endometria. DG: C54.1, je mi 48...

Takže: jste téměř dva měsíce po odstranění dělohy a vaječníků z důvodu nádoru sliznice dělohy. Jelikož nemáte žádnou další onkologickou léčbu, dá se odvodit, že byl nádor zcela...

MAM JIT K LEKAŘI

| Dotaz od: IVANA

Dobri den chtela jsme se zepatat ma 5 leta dcera hodne kašle na sucho začala jsme ji davat zodac a sinecod ale večer dostala teplotu ne vysokou ale ma na noc davam ditiaden at...

Sinecod je dobré dávat spíše na noc - aby se vyspinkala, dithiaden síše přes den. K lékaři jděte, aby se něco nezanedbalo. Hezký den.

Špatné jídlo v těhotenství

| Dotaz od: Scheila

Mám dotaz. Jsem ve 21. tt a dnes jsem snědla zkyslé máslo( tedy nejspíš zkažené). Namazala jsem si ho jen trochu na chleba, ale zjistila jsem to až po pár soustech, že je divné...

Scheilo! Nebojte! Infekční nemoci, které způsobují poškození plodu ze zkaženého másla nechytíte. Nejlépe se před virózami ochráníte tak, že se budete vyhýbat místům kde se...

Oslabená imunita

| Dotaz od: Štěpík

Je mi 15 let. (jsem astmatička od 5 let léky na astma Seretide a ecosal, ventolin při potížích alergie asi od 7 let zodac, spearalerg). V prosinci jsem měla zánět průdušek...

Určitě pokračujte v antiastmatické a anti alergické léčbě, je dobře, že jste si v době infektu dávky navýšila. Pokud jste prodělala černý kašel, tak recidivy kašle mohou být i 3...

Střevní potíže

| Dotaz od: Lenka

Ráda bych se zeptala na názor, dcera 3,5 let má 5 den střevní potíže, má hlavně křece v bříšku, je slyšet peristaltika, větry odchází ale predchází bolest, průjem nemá ale měla...

Ano, střevní viroza může trvat i takto dlouho. Pokud by problémy přetrvávaly nadále nebo se dokonce zhoršily, znovu vyhledejte dětskou lékařku Vaší dcerky. Hezký den

Bolesti celého břicha

| Dotaz od: David

Poslední týdny se mi projevuje atypická bolest břicha. Je to taková hnusná tupá svíravá bolest, která jde nejvíce cítit pod žebry a vystřeluje do celého břicha jako bolest a do...

Vážený pane Davide, bolest břicha může mít řadu příčin; bez klinického, zobrazovacího a případně endoskopického vyšetření se její příčina spolehlivě určit nedá. Doporučuji Vám...

Je mi 15 let. (jsem astmatička od 5 let léky na astma Seretide a ecosal, ventolin při potížích alergie asi od 7 let zodac, spearalerg). V prosinci jsem měla zánět průdušek...

Každá infekce oslabí imunitní systém, a proto je člověk více vnímavý ke každé další viróze. Je třeba dodržet rekonvalescenční režim. Pokud máte kašel nebo jste krátkou dobu po...

! Asi před týdnem jsem si nahmatal na krku na levé přední straně mírně zvětšenou uzlinu, zvětšení není vidět, ale pohmatem lze poznat. Uzlina je volně pohyblivá, ale je...

V případě přetrvávání zvětšené uzliny doporučuji návštěvu praktického lékaře.

Zánět nosohltanu?

| Dotaz od: Štěpík

Asi před dvěma týdny jsem dobrala ATB na černý kašel a už jen čekali na výsledky mamce volala hygiena a řekli že byl pozitivní takže šla (půjde) rodina na krev a já kontrolní...

Štěpánko- těžko odhadnout, nakolik Vás "nakazil" kdo z Vašeho okolí. K rozlišení virosy od bakteriální infekce, infekční a astmatické odpovědi by bylo dobré se poradit buď s...

Bolest spodní části krku

| Dotaz od: Milan

Mám dotaz ohledně bolesti krku. Bolest se projevuje už měsíc ve spodní časti krku na pravé straně při polykání i na omak. Když zakloním hlavu, napne se to a bolí nebo to...

Potíže při polykání s bolestmi v oblasti hltanu se mohou objevit při změnách v oblasti krční pateře jako jsou degenerativní změny v oblasti meziobratlových kloubů krční...

Dcerka (v květnu 3 roky) má už asi 3.měsíce kašel, rýmu, většinou bez teplot, max. zvýšená do 37,5 - srážená paralen čípky... nejprve kašel suchý - léčen stoptussinem, rýma...

Na dálku se nelze vyjádřit konkrétně k otázce, zda zajet nyní k lékaři nebo zda počkat do pondělka (jednak jsem Vaše dítě neviděl,jednak vyšetření přísluší dětskému lékaři...

Asi před necelým měsícem jsem se vyléčila z dlouhodobé nemoci nejdřív modezžení na monomukleozu která se prokázala že jsem ji měla v minulosti a pak mi na pohotovosti dala paní...

Štěpánko, dobře si pamatuji na Vaše potíže před měsícem, psaly jsme si. Seretide je výborný lék-kombinovaný preparát /obsahuje jak protizánětlivý lék, tak lék na rozšíření...

Jatra a cukr

| Dotaz od: david

Chci se zeptat ted jsem lezel v nemocnici z nejakou virvou nemoci zjistili me nalez na jatrech a vyssi hodota glykemie [ALT:1.13H 1.16H] [AST:0.98 H] [Glykemie:8.54H 6.38H...

Bez znalosti klinického stavu, ostatních vyšetření a Vašeho předchorobí a průběhu onemocnění lze odpovědět jen obecně: zvýšené jaterní testy provázejí řadu jaterních poruch...

Můj dotaz se týká mé 6ti leté dcery, která doposud netrpěla žádnými zdrav. problémy ( max. 1 za rok angína, jinak přes rok zdravá, žádná rýma, nachlazení, nic), v listopadu loň...

Simono! V tomto ročním období se u školního dítěte může jednat o sérii nezávažných virových respiračních infektů. Dítě má nárok prodělat klidně osm běžných infekcí za rok...

Revmatoidni faktor

| Dotaz od: monika

Pani doktorko. Mam uz asi osm let hrozne vysoky revmatoidni faktor 400az600,nikdy ne nizsi. Asi dva roky jsem uzivala Salazopyrin,ale ted mi byl vysazen,protoze krome...

Je mi moc líto,že Vás má odpověď neuspokojí,ale nemohu jinak..Rozhodně není moudré,aby se do Vaší léčby vměšoval někdo další,kdo Vás navíc nikdy sám nevyšetřil..Chápu,že tam,kde...

Vyrážka na zádech

| Dotaz od: markéta

Chtěla sem se zeptat, objevila se mi vyrážka na zádech a na břiše typu krupice. Měla jsem spálu, a proto se bojím, aby se mi znovu neobjevila. Nemám horečky ani se vyrážka...

Po prodělané spále může dojít znovu k tzv. spálové angíně, ale bez vyrážky. Ve vašem případě může jít o lehký paravirový exantém ( při virózách) či projev atopického ekzému...

Časté nachlazení, infekce

| Dotaz od: Jana P.



Klíšťová encefalitida

| Dotaz od: Elicerová

V pondělí jsem našla u své dvouleté holčičky klíště na ručičce. Nebylo "nacucané" ale zakouslé ano. Flek zatím žádný není. No nicméně už ve středu v noci se ji objevily horečky...

Inkubační doba bývá nejčastěji delší, než ve vašem případě a pravděpodobně jde o běžnou virosu, nicméně doporučuji návštěvu pediatra.

Nateklé uzliny pod bradou

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat,zda by ste mi neporadili,proč mi natejkají uzliny v oblasti brady a krku(někdy od uší přes bradu až ke klíčním kostem),bohužel viditelně a bolestivě. 4x...

Napadá mě zda se nejedná se souvislostí s podzimními virozami, případně zkusit imunologa, či infekčího lékaře, jestli by oni Vaše obtíže neobjasnili.

Nedávno jsem se ráno probudila se svalovou slabostí nohou a rukou, která trvala celý den. Měla jsem pocit, že mě neunesou nohy a např. když jsem si fénovala vlasy, neudržela...

Asi bude nejlepší obrátit se na Vašeho praktického lékaře. Projevem epilepsie slabost končetin není. Nemohl být příčinou nízký tlak, případně nějaká viroza?

Protruze disku

| Dotaz od: Hana

Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení výsledku z vyšetření CT. Jsem již 3 měsíc v pracovní neschopnosti a stav se bohužel příliš nemění. V úrovni meziobratlové štěrbiny...

Na pateři jsopu počínající degenerativní změny, změny v oblasti pánve zatím neupřesňující. Na případnou B. chorobu jsou i další vyšetření včetně vyšetření krevních vzorků...

Co je mi?

| Dotaz od: František

Už několik let mě pobolívá břicho kolem pupku a v podbříšku, nejhorší je to vždycky po ránu - prvních 15 minut po probuzení . Moje obvodní lékařka mi tvrdila, že jsou to...

Bolest kolem pupku je častá,ve vašem věku by se mohlo jednat i bolest z oblasti břišního vegetativního nervstva, kde se takové potíže při jinak negativním nálezu mohou objevit...

Moje 15měsíční dcera měla před 3 dni horečku s max. 39,2. Takto vysoká trvala 1 den, pak druhý den klesla pod 38. Další den bez teplot. Druhý den jsem s ní šla za dětskou...

Pokud by Vaše dcerka prodělávala zánět močových cest, tak se v krvi objeví vysok hladina CRP (bílkovina, která se zvyšuje při zánětu v těle). Nejspíš CRP Vaši dcerky bylo nízké...

Zduřelá krční mandle

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat na mou čtyřletou dceru. Již více jak měsíc má v krku zduřelou krční mandli. Podle výtěrů z krku, nemá v krku žádný bacil. Na mandli měla bílé povlaky, ale...

Martino! Jednostranné zduření krční mandle přetrvávající několik týdnů, pro které zatím není jasné vysvětlení by mělo být v každém případě vyšetřeno ORL specialistou. Také bych...

Nákaza meningokokem

| Dotaz od: Iva

S 2letou dcerou jsem ležela v nemocnici a na půl dne k nám na pokoj dali maminku s 9týdenní dcerou, kterou po odběru mozkomíšního moku ihned odvezli do FN. Dozvěděla jsem se, že...

Paní Ivo, být Vámi neznepokojuji se, riziko nákazy je velice malé- z toho důvodu Vás taktéž lékaři neupozorńovali a zbytečně neznepokojovali.

Asi viróza

| Dotaz od: Irena

Chtela jsem se zeptat včera ve škole mě nejdřív jen bolela hlava a v podbřišku jelikož to zrovna mám tak jsem si vzala aulin ale pozdeji asi třetí vyučovací hodinu jsem měla...

Za problémem opravdu nejspíše stojí nějaké akutní infekční onemocnění ("viróza", event. je zde třeba možná souvislost s probíhající menstruací), ale takto na dálku to není možné...

Menstruace

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, zda je možné mít u první menstruace po porodu horečku. Od včerejška od rána mě bolí záda,nohy a především krční páteř a s tím souvisí i celodenní bolest...

Ne,tohle vypadá na souběh menses s jiným onemocněním / viroza? / příjemný den

Neštovice v těhotenství

| Dotaz od: Kamila

Prosím Vás o zodpovězení mého dotazu ohledně rizika nákazy neštovicemi v těhotenství. Jsem v 12tt a mám tříletou dceru. Byla u nás na návštěvě kamarádka se svojí dcerou, která...

Pokud jste neštovice prodělala měla byste mt doživostně protilátky, nákaza plodu je velice nepravděpodobná, i když možná.

Píši Vám o svém problému a prosím o radu. Již čtvrtý týden mám zvýšenou teplotu 37,2 a necítím se nejlépe. Doktorka mi druhý týden předepsala širokospektrální antibiotika, ale...

Doporučovala bych zopakovat výtěry - krk, nos, kultivaci moči, CRP a hormony štítné žlázy.

Bolest kyčlí bez příčiny

| Dotaz od: Pavla

Mám fyzicky namáhavou práci. Při ní jsem závažnějšími bolestmi netrpěla. V zimním období jsem na ÚP, takže té námahy doma nezastanu. Onemocněla jsem, klasická viroza. Při ní...

Raději si k lékaři zajděte. Mohlo by se jednat o tzv. parainfekční zánět kloubů, léčí se protizánětlivými léky, které jsou na předpis. Zdravím a přeji brzké uzdravení.

Zápach z úst dcery

| Dotaz od: Petra

Ráda bych se poradila ohledně zápachu z úst mé 4leté dcery. Je jí cítit z úst, asi to je ethanol. Takto jí bylo cítit hlavně při nemoci - virózách, kdy nejedla skoro vůbec. Je...

Rozhodně bych doporučovala kontaktovat lékaře, zapáchající dech může být projevem onemocnění.

Hpv

| Dotaz od: milan

Dnes se všude mluví o lidském papilomaviru (hpv) především ve vztahu k ženám. Mě by ale zajímalo jak se pozná, že je hpv nakažen muž a jestli se musí nějak léčit nebo jestli si...

Infekce neprojevuje žádnými příznaky či symptomy, mnoho lidí netuší, že HPV virus mají nebo ho přenášejí dál .HPV viroza se stanoví pomocí hladiny protilátek, případně výtěrem z...

Únava

| Dotaz od: martina

Můj přítel(21)je neustále unavený, nemá na nic náladu, je prostě úplně vybitý, i když spí dost hodin. Je možné, že chytil nějaký vir, nebo čím to může být způsobené?? Děkuji...

Martino! Situace si určitě zaslouží návštěvu lékaře. Může to být viroza, předem ale nelze vyloučit ani jiné příčiny.

Kampylobakterioza

| Dotaz od: Jiří

Jsem závodní kulturista. Moje strava se skládá z drůbežího masa, rýže, zelenina. V pondělí jsem přišel z tréninku najedl se a najednou se mi nafouklo břicho šel jsem spát. V...

Dle popisovaných potíží se nejspíše jedná o přechodnou střevní infekci, lidově řečeno "střevní viróza či střevní chřipka". Dbejte na dostatečný přísun tekutin, jezte rýžový či...

Mám jistý problém,je mi 31 let,mám 2 děti.Začalo to v prosinci,dostala sem zánět hrtanu,obtíže sem měla takové,že mi byla púořád zima,necítila sem se vůbec dobře,pokašlávala sem...

- doporučení na ORL vyšetření vystavené praktickým lékařem je velmi vhodné. Praktický lékař by měl mít k dispozci jistý přehled Vaší dosavadní historie zdraví a nemoci. Má...

Brnění v penisu

| Dotaz od: Zbyněk

Opět jsem tu s problémem se kterým si nevím rady.prodělal jsem si chlamydii trachomatis kdy 9.2 jsem byl prohlášen že už jí nemám,ale nastal mi problém týkající se brnění penisu...

Pokud máte vyšetřenou moč, ejakulát výtěry z močové trubice a prostatický sekret a vše je v pořádku, tak bych provedl zobrazovací vyšetření močové trubice a neurologické vyšetření

Krevní obraz

| Dotaz od: Marcela

Byla jsem na vyšetření u svého internisty. Závěr je paroxysm.supraventr.tachykardie. V krevním obrazu, který přikládám, mám snížený obsah trombocytů a leukocytů. Před vyšetřením...

Vitamín K je důležitý vitamín pro lidský organismus, ale při jeho nedostatku nedojde k poklesu krevních destiček. Bílé krvinky jsou sníženy opravdu minimálně. Mírný pokles...

Pane doktore,chtěla jsem se zeptat na problém se žebry na pravé straně.Asi před 2 měsíci jsem měla virozu a dráždivý kašel.Od té doby mě pobolívají žebra na pravé straně.Bylo mi...

V prvé řadě se domluvte s Vaším lékařem, aby se podíval na břicho a vzal testy k vyloučení EB virozy a současně jaterní testy a krevní obraz. Je to pro potvrezní, že se nejdná o...

Viroza?

| Dotaz od: bara

Nedávno jsem vám psala o mých problémech se žaludkem. Tedy jsem se objednala a že mne vezmou až 10.září. Ale žaludek přestal bolet a najednou začla bolest hlavy, rýma, kašel...

Pokud nemáte potvrzeno, že je žaludek nemocný, může jít o samostanou virosu. Navštivte obvodního lékaře na vyšetření a zavedení léčby. Hezký den.

Alergiků neustále přibývá. Každému z nich ale vadí něco jiného. Je třeba být stále ve střehu a vyhýbat se prostředí, kde se právě ten váš alergen může objevit.  celý článek

Herpetická viróza

| Dotaz od: Pavlína

Mám dva syny 2 a 6 let. Oba dva měli tři dny vysoké teploty až 39,5C. V krku mají jako by malé aftíky nahoře na patře i v zadu v krku a trpí velkou bolestí v krku, že nemohou...

Herpetická virosa a plané neštovice je v zásadě totéž.Obojí vyvolává tzv.varicella-zoster virus.Primoinfekce se vyznačuje výsevem různě po těle,reaktivace pak výsevem typu...

Ospen

| Dotaz od: Katka

Mám téměř 4 letou dceru (za 3 měsíce), která od pondělí bere ATB Ospen 500 mg (dávám jí 3/4 prášku 3x denně po 8 hod.). Musela jsem zvolit po dohodě s lékařkou prášky, protože...

Nejspíše na probíhající angínu nasedl virový infekt - chřipka či jiná viroza, jejíž projevem je právě kašel a zahlenění. Vaše dcerka je probíhající angínou oslabená a více...

Reakce po očkování

| Dotaz od: Hanka

Moje dvouletá dcera byla minulý týden přeočkována na zarděnky, příušnice,...a paní doktorka říkala, že po přeočkování už nebývají vedlejší účinky. Asi za dva dny o víkendu...

Většinou po přeočkování skutečně nebývá výrazná reakce, ale může být. Takže teplota mohla s přeočkováním souviset. Nicméně nelze vyloučit i ostatní příčiny teplot, zejména...

Manzel ma v rode lupenku, sam ji ma velmi mirnoou formu, narozdil ale od napr. sveho dedecka, ktery lupenkou trpel velmi silne. Koncem ledna cekame miminko, chlapce. Lupenku si...

Máte naprostou pravdu, lupénka je geneticky podmíněná a provokujícími faktory jsou infekce, stres, alkohol apod. Vy sama bohužel nic preventivního udělat nemůžete.

Imunita a otěhotnění

| Dotaz od: Eva

Ráda bych se zeptala na Váš názor : je mi 35 (už mám jedno dítě), 2x po sobě jsem otěhotněla, ale přišla časná ztráta pokaždé asi 5.den po vynechané menstruaci. Prý s největší...

Zotavování po nemoci může tělu trvat značnou dobu, záleží na konkrétní situaci (v dotazu neuvádíte, o jaké onemocnění šlo a jaké byly jeho příznaky a "viróza" je dosti vágní...

Antibiotika

| Dotaz od: IvaB

! ORL lékařem mi pro laryngitidu byl předepsán Augmentin1g. Upozornila jsem lékaře, že kojím, ujistil mne, že tyto léky mohu brát. Na příbalovém letáku je ale uvedeno, že pouze...

Antibiotikum berte, obzvlášt je-li sekret hnisavý, zde není pochyb, že jde jistě o bakteriální infekci. Augmentin patří do skupiny penicilinových ATB a ty jsou považovány při...

Dotaz na vyšetření krve

| Dotaz od: Vladimír

Paní doktorko, mám špatnou hodnotud u Stř. objem trombocytů 8.0 fl, Šíře distribuce trobocy 11.1, Neutrofily 0.77, Eozinofily 0.04, Lymfocyty 0.13, CRP/S 5.9 mg/l. Co prosím...

Vaše laboratorní výsledky považuji za naprosto normální, vždy je však nutné je hodnotit se znalostí Vašeho aktuálního zdravotního stavu. Hodnota, která Vás znepokojila, je o...

Bronchiální astma patří ve většině průmyslových zemí k nejčastějším chronickým onemocněním v dětství. Velkou roli v rozvoji astmatu hraje dědičná zátěž.  celý článek

! Syn (4,5 roku) má od prosince t.r. diagnostikovánu OMS bilat. a špatně slyší (TM B bilat.). Jako původce byla určena AV (velikost II–III), bohužel před provedením EAT a p...

Jane, porucha sluchu je pravděpodobně spojená s akutně probíhajícím zánětem středouší a po jeho odléčení by měla vymizet. Pokud by přetrvávala, je na místě navštívit opět ORL...

Chození do skolky

| Dotaz od: Adéla

Mam otazku moje dcerka jsou ji tri roky a tri mesice zacala chodit do skolky ve skolce je hodna vypravinam to ale je problem rano ji vzbudim tak je v pohode jen co se blizi cas...

U dcerky by také mohla probíhat nějaká viroza, kterou mohla ve školce chytit. Ale pokud se problémy opakují, budou nejspíše psychického rázu. Zkuste dát problému pár dní a pokud...

Jsem těhotná?

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat jestli můžu být těhotná když používám antikoncepci Lunafem a poslední 2-3 měsíce jsem si nedávala týdenní pauzu mezi platíčky. antikoncepci beru poctivě a...

Jestli užíváte antikoncepci pravidelně, určitě těhotná nejste, i když vynecháváte pauzy mezi platíčky. Otázka však je, jak často se Vám stane, že tabletku zapomenete.

Nevim si rady

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko pomozre mam dceru už nas asi znate ma 3.5 roku cele leto je nemocna pořad kašlame jeden tydne je o.k a zase znova nasadili sjem po porade alergoložky...

Pkračovala bych v léčbě Flixitide pravidelně dlouhodobě, nevyszovala bych ho + nyní při infektu i Beroual. Snažte se aby dcerka odkašlávala. Ev by bylo vhodné přidat...

EBV virosa + gyn. problém

| Dotaz od: Nikola

Před dvěma roky mi byla zjištěna EBV virosa (nateklé uzliny v tříslech). Za půl roku na to, jsem začala mít i gynekologické problémy (špinění před menstruací) - trvá do teď...

Zvýšené EBV EBNA protilátky jsou známkou latentní (tedy právě neprobíhající, skryté infekce). JInak jsou u Vás pozitivní paměťové protilátky IgG a negativní IgM (infekce tedy...

Snížené leukocity

| Dotaz od: Ilona

Chtěla bych se zeptat, zda je vážné snížení b. krvinek na 3.9 a jestli je možné krvinky dát opět do normálu a čím? je na to nějaký bylinný čaj?nebo potravina?

Ilono! Nic o Vás nevím... Nejpravděpodobnější vysvětlení je prodělaná viroza. Kdejaký virus oslabuje imunitní systém a i běžná chřipka nebo rýma může vyvolat řadu týdnů...

Zvýšená teplota 6. týden

| Dotaz od: Lucie

Píši Vám o svém problému a prosím o radu. Již šestý týden mám zvýšenou teplotu 37,2 a necítím se nejlépe. Doktorka mi druhý týden předepsala širokospektrální antibiotika, ale ty...

Mohlo se jednat např. o virovou infekci na niž antibiotika nezabírají, doporučovala bych provést náběr CRP jež by měl odlišit infekci bakteriální od virové.

Již od ledna letošního roku podstupuji ruzná vyšetření, začátkem roku jsem nejspíše přechodil nějakou virozu, obvodní mi napsala atb, problémy neustaly, byl jsme stále zahlenený...

Davide já bych ještě doporučila doplnit nasledující laboratorní vyšetření: chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, EB virus ( Epstein Baarove virus - múže způsobit...

Pan/pani doktor/doktorka, - V noci zo soboty na nedelu som mala bolesti brucha, hnacku a nevolnost. Rano som mala zvysenu teplotu neskor stupala na 38,2 po paralene sa...

Fromilid Vám pravděpodobně na bolesti břicha průjem nezabere.Doporučovala bych vám, pokud obtíže neustupují návštěvu chirurgie k vyloučení náhlé příhody břišní.

Hodnoty glykemie

| Dotaz od: ivana

Můj 20-letý syn byl vyšetřen na urgentním příjmu z důvodu bolesti žaludku/již vpořádku,byla to viroza/ a tam mu kolem třetí odpoledne byla naměřena hodnota glukozy 6,hraniční...

Ta ranní glykémie je zcela v normě, Ta odpolední jistě nebyla nalačno, takže hodnota 6 je vlastně také normální. Pokud máte velké pochybnosti, může se ještě jednou ranní...

Chtěla bych Vás poprosit o radu, co bych mohla použít jako dezinfekci a prefenci proti chřipce a virozám, jsem ve druhém měs. těhotenství a dříve jsem si občas vzala Septolete...

Jedinou celkem spolehlivou prevencí proti chřipce je očkování a dobrá imunita. Neškodným, přesto účinným přípravkem v těhotenství při nachlazením je Vincenka ve sprayi či ke...

Ochrnutí svalu u pravé lopatky

| Dotaz od: martina

Je mi 26 let a asi před deseti lety mi ochrnul sval kolem pravé lopatky. Lékaři nevěděli, z jakého důvodu - nejspíše důsledkem nějakého viru - podsoupila jsem vyšetření na...

Paní Martino, Váš problém je hodně raritní. Nejpravděpodobnější příčinou Vašich problémů je ale nějaké mechanické uskřinutí nervu v minulosti, jež způsobilo jeho poškození (to...

Krevní obraz

| Dotaz od: Alena

Chtěla jsem se zeptat na názor výsledků krevního obrazu. Březen 2009: Ery 3,8 - RETIK 1,06 - WBC 4,9 - NE 51,7- EO 2,7 - BAS 1- MONO 8,8 - LYM 35,8 Dále IGM CMV...

Krevní obraz z dubna vykazuje zlepšení hladiny červených krvinek. Co se hladin bílých krvinek, opravdu je vše v normě, nemějte tedy strach. Hodnoty bílých krvinek totiž...

Laboratoře po nemoci

| Dotaz od: Jiří

Byl jsem na prohlídce u firemního lékaře a v rámci této prohlídky firma platí i rozbor krve. Ten nedopadl úplně správně a mě by zajímalo, jaké potíže to může signalizovat. A...

Nevím jaké konkrétní odběry vám lékař provedl. Některé laboratorní hodnoty jsou stavem po nemoci ovlivnitelné více, jiné méně, některé téměř vůbec.

Děložní čípek

| Dotaz od: Lucie

Byla jsem na pravidelné prohlídce a když jsem si volal pro výsledky,bylo mě řečeno,že z cytologického vyšetření je patrná přítomnost viru HPV,prý je tam lehká viróza.Vím,že...

U mužů je možnost zaléčení antiviro¨tiky, není pravdou že jsou pouze přenašeči mohou se u nich taktéž vyskytnout kondylomata. prevencí je jak jste již správně zmińovla c...

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: mates

Moje čtyřletá dcera měla na konci měsíce června klíště, 14 dní nato průjmové onemocnění s vysokými horečkami a zvracením. Lékařka encefalitidu vyloučila právě pro průjem. Krevní...

Přetrvávání subfebrilních teplot je individuální a existují lidé, kteří mají mírně zvýšenou teplotu trvale a není to známka onemocnění. Pro jistotu bych doporučovala dovyšetřit...

Ráda bych znala váš názor na vliv virózy na cca 7miměsíční plod. Mám 11timěsíčního syna po IVF. Narozen den po termínu plánovaným SC (poloha KP + moje hypertenze od 7měsíce...

Porucha vývoje vašeho dítěte je pravděpodobně způsobena hypoxií - nedostatkem kyslíku během vývoje plodu, což může být následek jak špatné funkce pupečníkových cév, tak těžších...

Léto je obdobím dovolených, zahradních párty, hudebních festivalů, ale také různých romancí a vztahů na jednu noc. Právě v tomto období stoupá výskyt pohlavních chorob, ale i...  celý článek

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Evelina

Vážená paní doktorko, můj dotaz se týká nákazy plicními chlamydiemi...již dva roky trpím závratí, která začala po prodělání několika viróz horních i dolních cest dýchacích s...

Moc a moc si vážím Vaší důvěry,ale v žádném případě nemohu a nechci mluvit kolegům do jejich práce.Chlamydiové nákazy jsou poměrně složitým tématem,léčba a laboratorní...

Prodělané Chlamydie

| Dotaz od: Jana

Již dva roky mi trápí špinění mimo menstruaci. (cca 5dní před). V r.09 jsem měla nateklé uzliny v tříslech a z krve mi byla zjištěna EBV viroza. Pí gynekoložka mi však v roce 09...

Pokud jsou pozitivní protilátky, neznamená, že máte chlamydie. Protilátek je několik druhů, stejně jako druhů chlamydií je více. Lékařka Vám dělala stěry z číku děložního, ty...

Je mi 31 let a před 3 měsíci jsem měla virózu, kterou jsem léčila pouze Paralenem. Od té doby se mi motá hlava, pocity na omdlení, ranní nevolnosti (nejsem těhotná) a celkově...

Takto zvýšený pulz není normální, nutno dovyšetřit - internistou či kardiologem, ev. nasadit léčbu a ev. doplnit neurologické vyšetření. Obtíže mohou být i psychogenního původu.

Bolest krcni patere a teplota

| Dotaz od: Zdenka

Jiz dva tydny mam bolesti krcni patere, ktera pulzuje do temene hlavy, budi me v noci a na ktere nezabiraji bezna analgetika. K tomu mam teploty kazdy den, max. vetsinou v noci...

Takto by skutečně mohla vypadat viróza v kombinaci se zablokovanou krční páteří. Myslím, lže by Vás při přetrvávání horeček měl vidět neurolog, například k vyloučení zánětu...

Už jsem psal s mými problémy dříve,ale vše je při staru a nic se nezměnilo,stále mně trápí problém se stékáním bezbarvého hlenu dolu do krku.už několik měsíců se cítím slabý,ne...

Myslím, že problém důvěry je pro Váš stav hodně podstatný. Jako byste byl sám zodpovědný za stanovení diagnosy, vlastně přebíráte práci lékařů..a logicky nemůžete sám vymyslet...

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat zda je vhodné, abych se nechala naočkovat proti neštovicím, které jsem v dětském věku neprodělala nyní, když kojím (stáří dítěte 5 měsíců...

Očkování proti neštovicím při kojení není problém. Jen si nechte před Vaším očkováním zjistit, zda nemáte proti neštovicím protilátky, někdy totiž mohou neštovice proběhnout jen...

Bolest lýtek

| Dotaz od: Markéta

Chtěla jsem se zeptat už týden mě bolí obě lýtka, je to tupá ne moc silná bolest občas mam pocit i chvění v lýtkach, měla jsem asi před měsícem rhb protože jsem měla skoliózu...

Po internetu vás opravdu nemohu vyšetřit, pokud existuje podezření na hlubokou žilní trombózu, a PL nemáte v dosahu, máte několik možností: 1) vyhledáte pohotovost ve večerních...

Bolest v krku

| Dotaz od: Roberta

Asi před třemi týdny jsem dostala nejspíše chřipku, první den mě bolelo strašně v krku, pak rýma, kašel, teplota 38, po týdnu se stav zlepšil, šla jsem k lékaři pro omluvenku a...

Bakteriální infekce takto může vypadat, stejně jako takto může vipadat viróza, na kterou bakteriální infekce nasedla. Léčba obvykle trvá kolem 10 - 14 dní a skutečně se můžete...

Pěkný den, chtěla bych se optat na toto: synovec 6let-zdravý, občasné nachlazení,občasné záněty spojivek,chodí do školky,si dnes ráno stěžoval na velkou bolest nohou a rukou...

Bolest rukou a nohou je obecným průvodním jevem u různých nemocí, u dětí hlavně infekcí a ortopedických obtíží. Nádory včetně leukemie ("rakovina krve", zatímco anaplastický...

Může jít o chlamydie?

| Dotaz od: Jana

Už 3 měsíce mě trápí tyhle příznaky: začalo to bolestmi v kyčlích, myslela jsem, že jsem přetrénovaná (hodně jezdím na kole, spinning a pod.) tak jsem si dala pauzičku, ale...

1) Doxycyklin je tetracyklinové antibiotikum, se kterým se nesmí chodit na slunce, takže možná proto vám vaše lékařka předepsala jiné. Fromilid se také používá k léčbě...

Bronchopneumonie

| Dotaz od: Petr

Paní doktorko, pracuji s dětmi, tedy v prostředí bohatém na kapénkovou infekci, atd., počátkem měsíce října jedna kolegyně omarodila a byl jí potvrzen černý kašel. Počátkem...

Určitě mi chybí ve vašem vyšetření laboratorní vyšetření s cílem vyloučit nebo potvrdit právě uvedený černý kašel, bylo by vhodné vyloučit i Chlamydia pneumoniae a Mycoplasma pn...

Řídká stolice

| Dotaz od: Petra

Začátkem února mě v odpoledních hodinách postihl náhlý průjem. Ihned jsem si vzala immodium a další stolice už nebyly. V té době ve firmě řádila "střevní chřipka", tak jsem...

Petro! Domnívám se, že jste začátkem února skutečně prodělala "střevní chřipku" a vaše nynější potíže jsou způsobeny střevní dysmikrobií (narušenou rovnováhou mezi bakteriemi...

Klíštová encefalitida

| Dotaz od: Hana

Moc Vás prosím o radu. Před třemi týdny jsem měla klíště (bylo zakouslé více než 24 hodin) oblast nákazy Praha západ. Po čtrnácti dnech mi začala bez jakého koli důvodu...

Příznaky, které popisujete, bych nepodceňovala, o vyšetření určitě požádejte, ať už Vašeho praktického lékaře nebo zajděte přímo na infekční kliniku. Již v první fázi onemocnění...

Paní doktorko. Už rok mě trápí problém v ústech. Vše začalo loni v prosinci, kdy mi během dne otekly rty, jazyk a patro. Na krku jsem si nahmatala zvětšené a bolavé uzliny...

Popisované příznaky mohou být projevem nedostatku vitamínů řady B. K jeho doplnění pijte mléko, jezte dostatek zeleniny, obilné klíčky, játra, přidejte kvasnice, event. kupte v...

Toxomplazmoza v těhotenství

| Dotaz od: Romana

Jsem v 17tt, na testy na toxoplazmozu jsem byla a byly negativní, cca v 12tt. Dneska jsem si na líčku u ucha nahmatala uzlinku, jsem nachlazená, může to být následek nachlazení...

Romano, pokud máte testy na toxoplazmózu negativní, tak nemůžete toxoplazmózu mít. Zvětšené uzliny mají řadu důvodů a může mezi ně patřit i viróza, jejichž výskyt tomto období...

Chtěla bych moc poprosit o radu. Jsem v 5. mesíci těhotenství a už delší dobu mě trápí bolest v krku. Prošla jsem léčbou antibiotiky Ospamox, která mi docela pomohla, ale než...

Terezo! Spreje, stejně jako jiné lokální (místní) léčivé prostředky by při těhotenství neměly vadit. V případě dlouhého infektu s obtížíným hojením bych zvážil užívání...

S chřipkovou sezonou se různí lidé vyrovnávají různě. Ti zodpovědní svou imunitu posilují cíleně během celého roku a chřipková epidemie je pro ně příležitostí ukázat bacilům...  celý článek

Revma-artritida

| Dotaz od: Adé

Je mi 17let. Byla jsem na krvi, našly mi tam 50% revma . Prý to je málo, ale mě se nezdá. Bolí mě ruce, prsty, nohy, kolena, prsty u nohou , záda. Nejtěžší je si sednout a vstát...

Milá Adé, když takto mladého člověka bolí všechny klouby a celé tělo, tak to bývá nejčastěji viróza. Nic není třeba dělat, jen čekat až to přestane. Vy ovšem píšete, že máte i...

Těhotenství?

| Dotaz od: Pavlína

Mám strach z otěhotnění. Menstruaci jsem dostala, ale byla slabší i když trvala obvyklých 6 dní. Vše dodržuji, ale párkrát jsem si vzala prášek HA se zpožděním v rozmezí 1-2...

Pokud jste menses dostala a tet byl negativní neměla by to být gravidita, zopakujte gravitest který je positivní již 5-6 den po koncepci a pokud bude negativní zklidněte se.S...

Hemoptýza po úraze hlavy

| Dotaz od: Jakub

Mé problémy začínají již od 3.12. 2011, kdy jsem byl napaden neznámými lidmi a při pádu se narazil pravou části hlavy o patník. Odneslo to tedy pravé oko, kde se mi vytvořil...

Především bych doporučila kontrolu na oční klinice a neurologické vyšetření.

Zdravím, chci se zeptat, co by jste doporučili, na rýmu a začínající kašel u dvouletého dítěte, aby nedošlo ke zhoršení stavu a nutnosti brát antibiotika, děkuji za odpověď

Pokud rýmu a kašel způsobila jen lehká viróza, postačí patrně pár dní v teple a klidu, dostatek vitamínu C (Celaskon) případně sirup na kašel. Dbejte, aby se Vaše dítě nedostalo...

Hustota moči

| Dotaz od: Janeta

Paní doktorko, před nějakým časem jsem s dcerou 1,5 let byla na pohotovosti s vysokými teplotami. Paní doktorka nadhodila, aby nebyl problém v ledvinách. Moč vyšetřily na...

Vyšetření papírkem je orientační a nikdy není možné posuzovat pouze hodnotu laboratorní bez souvislosti s klinickým stavem pacienta. Pro zjištění hustoty neboli specifické...

Virová meningitida

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, prosím o radu, protože naše paní doktorka má dovolenou. Mám 6-ti letou dceru, dneska je to 3 týdny, co se ráno vzbudila a nemohla předklonit hlavu. Paní doktorka...

Vaše dcerka byla oslabená virovou meningitidou a proto snáze chytla další infekt. Tento nijak neovlivní průběh meningitidy, jen třeba hlava by jí mohla bolet více. Viroza se...

Imunologie a početí

| Dotaz od: Karolína Bednářová

Tři roky se s manželem (nyní i s odborníky) snažíme počít dítě. Byla mi zjištěna endometrioza a podezření na autoimunitní thyreoditidu – prý obojí je imunologický problém, ...

Jen na okraj: u endometriosy se skutečná příčina dosud nepodařila objasnit, existuje několik hypotéz - jedna je ta imunologická. Domnívám se , že žádné podrobné imunologické...

Prosila bych o radu. Vloni v dubnu mi byla z krve zjištěna borelióza, která se projevovala zvýšenou teplotou a bolestí kloubů. Byla jsem přeléčena antibiotiky Doxybene 3 týdny...

1) Co se týče boreliosy, pak by bylo určitě vhodné zkontrolovat hladinu protilátek a ev. kvůli vašim kloubním obtížím provést i revmatologické vyšetření. 2) Zvýšená teplota...

Stále zvýšená teplota

| Dotaz od: Kristýna

Již několik týdnů mě trápí zvýšená teplota (37,2 - 37,5), mírné pobolívání v podbřišku a únava. Nejsem schopná normálně fungovat. Jsem více jak měsíc po laparoskopii (dělala se...

Teplota může mít řadu příčin,viroza, jiné onemocnění než gynekologické, při negativním gynekologickém a chirurgickém nálezu navštivte praktického lékaže který vám zajistí...

Běžnou komplikací chřipky je nasedající bakteriální infekce, která nejčastěji postihuje horní a dolní cesty dýchací. U dětí často dochází v souvislosti s chřipkou a dalšími...  celý článek

Před 5 dny jsem se ráno probudila s bolestí na krku (pod uchem) na pravé straně. Myslela jsem si, že jde jen o přeležení, ale odpoledne mě začali bolet záda a bylo mi trochu...

Moc a moc Vás prosím, plně důvěřujte své paní doktorce. Zná Vás i Váš zdravotní stav, je pro Vás tím nejlepším rádcem. Kdokoliv "zvenčí" Vám nedokáže pomoci více, než lékař...

Zvětšovaly se mi uzlinky na krku, tak jsem podstoupila vyšetření, při kterých mi byl zjištěn zlatý stafylokok v krku a zvýšená hodnota aslo 520, krevní obraz, crp i sedimentace...

Dobrý dn, pokud jsou krční mandle dlouhodobě změněné infekcí, pak vám jejich odstranění může prospět, pokud jste bez obtíží, zvažte si rizika operace a přínos. Jen ošetřující...

Teploty a vyrážka

| Dotaz od: Gabriela

Chci se optat, dceři je 7 měsíců a nejdříve měla 3 dny teploty, díky nurofenu se dostala teplota maximálně na 38,5, včera již byla bez teploty a dneska jsme zjistili, že má...

Mohlo by se skutečně jednat o 6. dětskou nemoc. Spála je spíše nepravděpodobná, pokud je již Vaše dcerka bez teplot. Ale pro Váš klid by bylo vhodnější dětského lékaře navštívit...

Endokarditida nebo jiná infekce

| Dotaz od: Radunka



Již třetí rok se potýkám s různými zdravotními problémy. Absolvovala jem řadu vyšetření většinou s negativním výsledkem. Stále mě bolí různé klouby a mám pálivý úocit ve svalech...

Váš problém se jeví jako problém imunologický. Měla byste proto dle mého názoru navštívit některé z vysoce specializovaných imunologických pracovišť - např. v IKEMu.

Hemofil

| Dotaz od: Iveta

Moje dcera 6 let,se dvě noci dávila,kašel neměla,rýmu nic, jen mírně zvýšenou teplotu 37,3,ale ne celý den, MUDr. udělala výtěr, z něhož vyšel prý hemofil,ale to prý máme...

Hemofil je bakterie, která se skutečně vyskytuje běžně v nose, krku a dýchacích cestách a ve většině případů nezpůsobuje žádné obtíže, tudíž se neléčí...problémy Vaší dcery...

STANOVENÍ SPRÁVNÉ DIAGNÓZY

| Dotaz od: Jirka

DOBRÝ DEN pane doktore. Ve výtěru z krku streptokok beta-hemolytický sk. C pak G, HAEMIPHILUS SPECIES, krk je pořád prosáklý,mandle zbrázdělé- jakým způsobem by šlo tyto...

Na vaši otázku nemohu kompletně odpovědět, sám říkáte, že jste prodělal mnohá vyšetření a ty zde neuvádíte. Streptokok je dobře léčitelný obyčejným penicilinem, důležitá je...

Mám problém s mým 5-ti letým synem. Před měsícem začal zvracet a měl průjem, nejdříve jsme si mysleli, že je to viróza,která řádila ve školce, ale když potíže trvaly už týden...

Zvracení je při potravinové alergie spíše méně běžné, obratte se přímo na ambulanci dětské gastroenterologie, aby se synovi dostalo hloubkového vyšetření. Ve vašem regionu jistě...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Jan

8.1.2012 jsem měl nepříjemný úraz hlavy v opilosti, vyšetření ukázalo, že se mi naskytly potíže s krční páteří. Od úrazu jsem byl unavený, vyčerpaný, a měl jsem stálé bolesti...

Zvýšení transamináz není zcela specifické jen pro onemocnění jater. Jaterní postižení je doprovázeno vzestupem v řadě různých stavů, alkohol je samozřejmě jedním s...

Vynechání menstruace

| Dotaz od: Lenka

Je mi 21 let a stalo se mi poprvé od té doby co mám menstruaci, že mám zpoždění...už to bude týden. Týden před termínem menstruace jsem měla křeče v podbříšku a citlivé bradavky...

Těhotenský test zopakujte s odstupem. Nelze vyloučit ani nepravidelnost cyklu např.při cystě na vaječníku. Za nepravidelností může být také stres, změna režimu, viroza, podváha...

Prominte

| Dotaz od: ivana

Pani doktorko prominte že zase pišu ale jsme opravdu neštastna už jsme vam psala mnohokrat dcera ma 27 mesicu bereme mesic flixotide a na zavažne stavy mame berodual nevime...

Určitě je dobře že dáváte pravidelně Flixotide nyní dle doporučení jste přidala i Berodual. I při této léčbě není vyloučené , že dcerka může zároveń onemocnět virosou, pak se ...

Před 3-mi týdny mně začalo bolet v krku (nosohltan a při polykání). Nevěnoval jsem tomu pozornost, koupil si Strepfen a dál chodil do práce (bez teplot). Poté se mi na pravé...

Petře, nejprve k vašemu akutnímu problému - jedná se podle popisu velmi pravděpodobně o virové onemocnění (nízké CRP, červené pupínky v krku, kašel), jejichž výskyt v tomto...

Játra

| Dotaz od: Marissa

Je mi 27 let a jsem zdráva. Kvůli záchvatu nesnesitelné tlakové bolesti, která byla doprovázena závratí, jsem vyhledala obvodní lékařku. Jak to přišlo, tak to tehdy odešlo...

Marisso. Neuvádíte, co konkrétně Vás bolelo ( hrudník?, břicho?). Akutní žloutenka může probíhat i zcela bezpřznakově či imitovat chřipkovité příznaky a je vždy doprovázená...

Už asi měsíc mě trápí únava (ztráta empatie) a zvýšené teploty většinou v odpoledních hodinách do 37,5. K tomu se přidaly bolesti v oblasti beder a to zejména při ohýbání...

Vaše potíže jsou nespecifické, každopádně ale jde o problém, který musí být vyšetřen. Uvažovala bych o celém spektru chorob, od různých infekcí po tvz. autoimunní či...

Jsou to hemoroidy??

| Dotaz od: Ali

Zdravím..chci se zeptat, zda tohle mohou být příznaky hem. : První den mi bylo zle, pořád běhání na wc ale nic nešlo ven,okolo análu a z něj jakoby něco vylézalo,žádná krev,jen...

Hemorhoidy jsou velmi prevděpodbné a ty se manifestují většinou trombosou a někdy následným krvácením. Vyšetření je ale potřeba. Proktolog na chirurgické ambulanci vyšetří...

Jsem ve 4. týdnu těhotenství a nakazila jsem střevní chřipkou. Projevy: krátce trvající, ale intenzivní bolest břicha s průjmem a pocitem na zvracení. Teplota jen 37,3. Bylo to...

Ve 4.týdnu je malé riziko pro plod, každopádně Vám nikdo 100% nic nezaručí.

Zánět průdušek

| Dotaz od: Jirina

Chtěla jsem se poradit, syn 2,5 roku měl před 14 dny zánět středního ucha a na to za týden zánět průdušek už týden bere Augmetin duo, ale pořád má teploty už 14 dní 37 až 37,8...

Důvěřujte svému lékaři a pokud se stav nehorší, vyčkejte. Lékaře vyhledejte dříve, pokud by se stav horšil. Podle aktuálních nálezů pak lékař určí, zda je pro diagnostiku...

Možné těhotenstí? Ano či ne

| Dotaz od: Pavlínka

Měla bych dotaz,s přítelem jsme měli necháněný styk,ne jeden ale více,ale do týdne jsem normálně dostala menstruaci ale měla jsem jí krátce,než obvykle a ne tak silnou jako...

Těhotenský test ještě s odstupem zopakujte. I s jedním vejcovodem můžete otěhotnět. Nelze vyloučit ani zmíněnou virozu nebo další příčiny nevolnosti.

Suchý kašel

| Dotaz od: Jan

Už 14 mě trápí suchý,dráždivý kašel. Přes den je to dobré,večer nemůžu usnout a kašlu skoro nepřetritě Po 5ti denní domácí léčbě jsem opět zašel za mojí praktickou lékařkou...

Kašel obvykle doznívá déle než sama viróza či bakteriální infekce. Na dokončení odhlenění pomáhá ACC long eff. 1xd a dostatečný příjem tekutin.

Vysazeni antikoncepce

| Dotaz od: ALENA

Minuly mesic jsem ukoncila brani antikocepcni pilulky. Pote se mi dostavil normalni menstruacni cyklus, a to 21.8.2012. Kolem 4.9 me zaclo bolet bricho, caste moceni a divne...

Vaše obtíže bych nepřisuzoval vysazením antikoncepce, těhotenství při nechráněném styku se vyloučit nedá, bez vyšetření není možno určit příčinu, mohla by to být i jen viroza...

Otékání chodidel

| Dotaz od: Jarmila

Za poslední 3 roky jsem prodělala,EB virus,Cytomegalovirus,vždy přeléčené,a od lonského května mám plicní chlamidie.Už jsem měla 8 mero ATB a nic mi nepomáhá,jsem pořád strašně...

Chlamydie a EBV a CMV viroza mohou takové obtíže způsobit. Otoky nohou mohou být i jiného původu. Pokud jsou symetrické, mohlo by se nejspíš jednat o zhoršenou funkci srdce nebo...

Viroza a vypoceni v tehotenstvi

| Dotaz od: andrea

Jsem na konci druheho trimestru a chytla jsem virozu skrabani v krku ryma teplota naposledy večer jen 37st zima tak jsem si sla lehnout do postele po hodinach jsem se zacla...

Pokud nebyla teplota nad 37st.C, je vše v pořádku. Teplota by neměla přesáhnout 38st.C, to dětem vadí. Je lepší užít paralen, ten miminku neublíží. Pro plod je lepší pár tablet...

Mykoplazmata

| Dotaz od: Blanka

Prosím o radu. Moje 2,5 letá dcera byla 24.11. oočkována Trivivacem,přesto že pokašlávala.Lékařka ji vyšetřila,prý byla v pořádku. Již ten den horečka a do týdne bronchitida...

Vliv mykoplazmové infekce nelze vyloučit. Co s týče přetrvávání mykoplazmat po přeléčení antibiotikem, bohužel ani po nasazení antibiotika dle citlivosti a v odpovídajícím...

Mám 8 letou dceru, kterou trápí brnění a otok rukou a prstů, více na pravé straně. nejvíce se to objevuje po ránu a nebo ted při nemoci -viroza. Pani doktorka nám řekla že to je...

Pokud se brnění opakuje častěji, bylo by vhodné nechat dcerku vyšetřit neurologem, event. revmatologem. Hezký den

Paní doktorko, čtvrt roku mě trápí vyrážka po celém těle. Dle paní doktorky jde o kopřivku způsobenou potravinami,drzela jsem přísnou dietu,ale i když jsem vytěsnila i všechny...

Uzlina bude patrně souviset s tím zánětem ve zvukovodu. Ale pokud máte obavy, je možné provést ultrazvukové vyšetření.

V minulých 5 t...

| Dotaz od: Musálek

V minulých 5 týdnech moje matka prodělala čtyři záhadné záchvaty třesavky, které byly spojené se zvracením průjmem křečemi v dolních končetinách brněním až kroucením dolních...

Vše matka by měla mít provedené základní biochemické vyšetření, včetně hladin vápníku a hořčíku, kontrolní vyšetření hormonů štítné žlázy a vyšetření neurologem. Jestliže máte...

Chybějící menstruační cyklus

| Dotaz od: Radomíra

Pane doktore,je mi 41 let-menstruace poslední byla 29.11.2013.Byla jsem u gynekologa,ten neshledal na ultrazvuku nic v nepořádku.Dal mi na doplnění "estrogenů" Fytofem.Chtěla...

Stres cyklus může velmi výrazně narušit, pokud by cyklus nebyl stále v pořádku bylo by vhodné stanovení hormonálních hladin a další postup podle výsledku, na přechod je to...

Bolesti svalů a šlach

| Dotaz od: Jiri

Již delší dobu pozoruji na sobě zvláštní bolesti. Jednoho rána jsem vstal a mé lýtkové svaly byly ztuhlé. Doprovázela je bolest jako při svalové horečce. Jako kdybych hrál...

Stav vyžaduje vyšetření a odběr krevních testů. Vhodné ortopedické vyšetření, ortoped musí zhodnotit předchorobí, pohmatem končetiny vyšetřit, zjistit vztah svalových bolestí...

Týdenní bolesti hlavy

| Dotaz od: Daniel

Je tomu rovný týden, co mě z ničehož nic uprostřed noci probudila ze spánku bolest v krku s nemožností polikat. Půl dne na to se dostavila i vodová rýma a kašel. Na krk jsem si...

Rozhodně se vydejte k praktickému lékaři.Pravděpodobně Vás čeká vyšetření k vyloučení zánětu tzv.paranasálních dutin,případně další vyšetření.Léčit Vaši bolest lze po rozpoznání...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: