0,5dioptrie

Dobrý den.Mojí dceři je 10let,občas si stěžovala,že vidí špatně na dálku a na očním jí naměřili 0,5dioptrie na obě oči.Musí nosit brýle?Mi jsme jí je koupili,ale od doby,kdy je začla nosit,si často stěžuje na bolest hlavy.Může to nějak souviset?Pokud by je musela nosit,tak jak často a na co?Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lidskému oku chvíli trvá, než si přivykne na vysokou ostrost vidění. Obecně sice platí, že čím mladší jedinec, tím je adaptace rychlejší. V tomto období může být bolest hlavy normální. Pokud je to ale již více než 3 týdny od začátku nošení brýlí, tak je třeba se bolestmi hlavy zabývat. Může se jednat o špatně vyrobené brýle, nebo nevhodné dioptrie, případně může být přítomné skryté šilhání, v jehož důsledku se dcera s brýlemi daleko více namáhá. Jestli je tedy má již více než měsíc, tak doporučuji situaci řešit, a to navštívit oftalmologa, který překontroluje správnost vyrobených brýlí. Dále (jestli se tak již nestalo) by měly být vyšetřeny dioptrie v rozkapání a vyšetřeno ona přítomnost skrytého šilhání a schopnost konvergence. Opět obecně platí, že v dětském věku se mají předepsané brýle nosit trvale. Jsou ale situace, kdy tomu tak být nemusí. Ovšem bez znalosti, zda jsou dioptrie + či -, popřípadě astigmatické se k tomuto nemohu vyjádřit.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: