Adenotomie, tympanostomie u malého dítěte

Dobrý den, 3,5letý syn byl vyšetřen na ORL, protože jsme si všimli, že hůře slyší. Nejprve jsme odešli s kapičkami na zmekčení ušního mazu, za týden (21.12.) mu byl proveden výplach uší s následnou zkouškou na tympanometru. Výsledek: po extrakci cerumentu oboustranně oztoskop.b.šedorůžové, klidné s refl., zv.volné, TM oboustranně B křivky, opakovaně, perc. test na 30 db na 100% slov. Pak jsme byli na další kontrole (14.1): vyšetření otospopicky, b. vpáčen s podílem tekutiny, TM potvrzeno - B křivka, vlevo norma. Doporučuji adenotomii a tympanostomii. Můj dotaz: není jiné než operativní řešení a není to příliš rychlý závěr? Nosní mandle nebyla synovi vyšetřena, nemá příznaky na její zvětšení. V noci nechrápe, nemá často rýmu, nedýchá pusou, neměl zánět stř. ucha.... Nechci s ním podstoupit operativní zákrok a pak zjistit, že to bylo způsobeno něčím jiným! Předem moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino! Rozumím Vám, ale na dálku se k tomu mohu vyjádřit jen velmi obecně. Před operací má vždy cenu přemýšlet o konzervativním řešení a srovnat rizika/přínosy. Snad by stálo za to konzultovat jiné ("second opinion") ORL pracoviště, klidně vyšší (krajská nebo i fakultní nem).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: