Adenotomie

Dobry den pani doktorko, rada bych vedela, jak moc a jestli je nutna adenotomie v pripade, ze dite nema zadne problemy (rymy,nemocnost, chrapani, usi) - nicmene dle nalezu je nosni mandle velikosti III a je tedy doporucena adenotomie. Kdyz je v beznem zivote zdrave dite, je potreba ji i presto dat odstranit? Kdyz to neudelame a zustane to tak, jak to je, bude to necemu branit,vadit? Dekuji za upresneni. Lesova Lenka

Odpověď odborníka:

Krásný den, milá paní Lenko- žádný lékař, který Vaše dítě nevyšetřil, nebude lepším rádcem než lékaři pečující- ať již pediatr nebo ORL lékař. Porucha nosního dýchání, kterou tzv. zvětšená adenoidní vegetace působí, může mít pro dítě opravdu další dosah, protože brání fysiologii., děcko zapojuje pomocně nádech ústy, horní cesty dýchací pak přicházejí do kontaktu s "nezpracovaným" vzduchem /nosní dutina je vybavena k zvlhčení, předehřátí a očištění vzduchu, ústní dutina nikoliv/. Chápu Vaši snahu dítě chránit před lékařskými zásahy, jistě by Vám však nebyl doporučen výkon "zbytečný". Moc držím palce..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: