Alergie na antibiotika

Dobrý den, mému příteli lékař diagnostikoval zánět močového měchýře, předepsal mu cotrimaxozol. Už po jedné tabletě dostal alergickou reakci(celý se osypal červenou svědivou vyrážkou, bolesti svalů a kloubů). Jeli jsme na pohotovost, tam mu píchli něco proti, do rána bylo všechno v pořádku. Ráno jel dát moč na rozbor. Další den dostal vyrážku znovu, zase jsme jeli na pohotovost, kde mu řekli, že má v moči hodně cukru, nechali si ho tam na nějaké testy(glykemický, rentgen plic), všechno má dobré. Ještě půjde na zátěžový test a ultrazvuk ledvin. Ale dneska se vyrážka objevila znovu. Je možné, že alergická reakce po jedné tabletě může trvat tak dlouho, nebo to vypadá na jiný problém? děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takto se nedá nic předem odhadnout, jistě alergie může být takto odstupňovaná - samostatná, nebo se pod tímto obrazem skrývá nějaké další přidružené onemocnění /cukr v moči by s touto alergií souviset mohl ale i nemusel/. Mohu vás ale uklidnit, alergie na tento druh antibiotik je poměrně častá a hodně se projevuje i po nevhodné stravě /musí se totiž vyloučit kyselé potraviny a léky s okyselujícím efektem/. Váš přítel si jistě zasluhuje velmi podrobné vyšetření, ev.i pozdější rozbory na alergologii, ale pokuste se popřemýšlet, zda neměl spolu s tou tabletou léku/ i den poté/ nějaké tekutiny nebo jídlo s kyselou chutí / citrony, pomeranče, grepy, jahody...většinou jde o ovoce a ponejvíce tropické, acylpyrin - nebo jiné léky, kde je obsah kyseliny acetylsalicylové/. Mohly totiž vyvolat tuto alergickou reakci. Pokud ano, uveďte to i zpětně u lékaře, pomůžete mu v diagnostice. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x