Alergie na pnc

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Je mi 32 let, první dceru jsem měla ve 29 letech. Do té doby jsem kromě období těhotenství trpěla na angíny 3x-5x do roka. Mám alergii na penicilin (v dětství jsem se osypala). Poslední necelé dva roky navštěvuji imunologickou ambulanci. Byl mi rozpoznán zánět na štítné žláze a nasazen Euthyrox. Od té doby jsem měla klid. V dubnu 2016 jsem nastoupila opět do práce jako učitelka na 1. stupni ZŠ. V květnu jsem měla angínu (streptokok) a nyní ji mám opět, též streptokok. V současné době se s manželem snažíme o druhé miminko. Pan doktor na ORL mi dnes doporučil odstranění krčních mandlí, vzhledem k tomu, že těhotné ženy v prvním trimestru nemohou jiná atb než ta, na která jsem alergická. Od úterý beru Dalacin C, 300 mg a zatím nezabírá. Jaké mám možnosti? Nelze ověřit alergickou reakci na penicilin? Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to je opravdu komplikovaná situace.Zjišťování alergie na PNC je stále ve stádiu spíše výzkumném, než s praktickými výsledky, které by bez rizika umožnily podání PNC. Nicméně si nemyslím, že by Streptokoky byly citlivé jen na PNC, většina dobře zabírá i na cefalosporiny, dop. potupovat podle ATB citlivosti zjišťované dnes rutině v laboratoři.

MUDr. Jindřich Lahovský
MUDr. Jindřich Lahovský

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Ordinace pro alergologii a lékařskou imunologii, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: