Andipresiva citalec

Dobrý den, užívám 5 měsíc AD na úzkostně panické problémy. Nyní plánuji umělé oplodnění, a několik měsíců mám menstruaci po 22 dnech, předchozí menstruaci jsem měla 2 dny. Nyní jsem byla na vyšetření kvůli umělému oplodnění, a vyšlo mi vyšší FSH 13,2. V braní AD jsem chtěla pokračovat, ale nemohu si to dovolit kvůli vyšším hodnotám FSH.Obávám se, že mé stavy se mohou zase zhoršit. Můžou být FSH díky Citalecu vyšší? Vždy jsem měla menstruaci pravidelnou, až po braní AD se vše změnilo.Psychiatrička neví, že by to mohlo být tímto lékem způsobeno, v centru asist.reprodukce to neví taky. Na koho se obrátit? Jsem bezradná... je mi 32 let. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antidepresiva vysaďte jedině po konzultaci s vaším psychiatrem, při předčasném vysazení by skutečně mohlo dojít ke zhoršení vašeho stavu. Stejně tak s psychiatrem musíte zkonzultovat, zdali je možné otěhotnět v případě užívání tohoto léku, případně jeho výměnu za jiný. Užívání antidepresiv může způsobit změny menstruačního cyklu, na hladinu FSH vliv nemají.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: