Anestezie

Dobrỳ den. Před několika dny jsem byla operovaná v celkové anestezii.Přihodilo se mi něco nezvyklého. Nebyla to má první operace (poslední 3/2007). Premedikace do svalu vytekla mimo,oblbnutá jsem vůbec nebyla. Strach jsem již neměla. Tlak mám nízkỳ,beru jen léky Detralex,Zenaro a antikoncepci,mám flebolymfedém-tudiž jsem již den před operací dostala Fraxiparine 0,6ml do břicha. Při anesteziologii jsem komunikovala s lékařem, popolehávala dle instrukcí pod rtg, anestezioložka zatím připravovala moji ruku s kanylou, nic mi neřekla. Náhle jak kdyby do mne uhodil blesk a projel mým hrudníkem ve vlnách (lékař mi říkal,ať se nebýbám,že jen připravuje místo pod rtg), vše jsem vnímala,ale nemohla jsem již mluvit,hỳbat se,oči jsem měla otevřené .......bylo to jako horor.....pak anestezioložka řekla,dopíchnu ji a pak se mi konečně zavřeli oči a nevnímala jsem. To předtím netrvalo vteřinu,ale více,posouvali mne delší dobh a já to vše vnímala a viděla. Po probuzení na dospávacím pokoji jsem dostala na bolest dolsin....lo kterém mi bylo zle a strašně jsem zvracela..dostala jsem něco na zvracení.....bolest nepřešla. Ptala jsem se, zda byl na sále nějaký problém, prý nic. Dříve jsem usínala v klidu,počítala a bez pohybu usnula. Jen při první operaci v 5 letech před 38 lety jsem se při operaci probudila, jinam jsem po operaci zvracela,nic víc. Tohle byl,ale pro mne strašlivý zážitek....a nechci ho opakovat. Čím to mohlo být?? Má špatná premedikace na to vliv, nebo můj stav. Na předoperačním Ekg jsem měla IRBBB-prý to nevadí na anestezii.Co mám dělat,aby se to neopakovalo.Nyní už dobrovolně anestezii nepodstoupím.Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Premedikace do svalu nemohla vytéct někam "mimo", to prostě principielně nejde, ale možná na Vás byla zvolena nižší dávka sedativ, než by bylo potřeba. To následující na začátku operace by se dalo popsat jako anestezie při vědomí, což je velmi nepříjemná komplikace a anesteziolog ji nemůže nijak předvídat, s výjimkou velmi nákladných monitorovacích systémů. Jde o to, že každý má nějakou citlivost na anestetika a potřebuje individuální dávku, byť v praxi se podávají léky na hmotnost pacienta. Reakce na Dolsin, ta je jedna z nežádoucích účinků léku, opět je to velmi individuální záležitost. Obecně se ale dá říct, stejně jako že dvakrát nevstoupíte do jedné řeky, tak ani dvakrát nebudete mít stejnou anestezii. Vždy se na tom podílí vaše reaktivita a erudovanost a zkušenost anesteziologa. Čili podobná zkušenost Vás již potkat nemusí.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Za co vám játra poděkují
Články: Za co vám játra poděkují
Věděli jste, že nejenom...
Na zlomená srdce platí i homeopatie
Články: Na zlomená srdce platí i homeopatie
Blíží se První máj s oním...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Články: Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Odstranění žlučníku nebývá...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: