Angína

Dobrý den, od porodu dcery což je cca 1,5 roku mám v průměru každé 3 až 4 měsíce angínu. Vždy to začíná - zvětšené uzliny a pak zhnisané mandle, teploty výjmečně. Léčba pokaždé antibiotika a žádná další vyšetření. V zimě jsem upozorňovala na to, že chci vědět čím to je, hlavně z toho důvodu, že opakovaně nakazím dceru. Tudíž mě poslali na krev, z té poprvé nic nezjistili, podruhé boreliózu, tudíž antibiotika, leč zvětšené uzliny mi zůstaly a nyní mám angínu znovu a to je přesně v rozmezí 3-4 měsíců od posl. antibiotik. Výtěry z krku neprokázaly nic, sono krku - zvětšené uzliny v době angíny což je logické. Když jsem byla výjmečně zdravá nebyl důvod mě na sono posílat, ačkoli jsem opakovaně říkala že mám ty uzliny zvětšené i normálně. Už to nechápu a hlavně nevím kam se obrátit. Když půjdu ke své doktorce opět bude následovat standardní postup a po vyléčení usoudí že je vše ok. ačkoliv vím že se mi to opět vrátí. Někde jsem četla, že zvětšené uzliny mohou signalizovat rakovinu lymfatického systému a postihuje převážně mladé lidi, myslíte že by to mohl být můj případ? Nebo je to porucha imunity po všech těch antibiotikách či by bylo lepší vyndat mandle? Máme velké mandle v rodině, můj děda je má, ale mojí mamince je vyndali právě z důvodu opakujících se angín. Prosím poraďte jak mám postupovat, potřebuji to vyřešit hlavně kvůli dceři. Děkuji Vám moc a přeji hezký den. Tom. M.

Odpověď odborníka:

Krásný den.Trápíte se s problémem,který patří mezi klasické oříšky.Krční mandle jsou účinným filtrem,jde o kumulaci různých buněk,které zpracovávají infekční agens jako předsunutá linie.Aktivace se projeví zduřením,citlivostí,překrvením.Sono uzlin pomůže rozpoznat benigní aktivaci od nádorových změn,myslím,že tedy tato varianta je u Vás nepravděpodobná.Často aktivované tonsily bývají větší,mají zbrázděný povrch,při tlaku na ně se objevují tvz.čepy/což není potvrzením bakteriál.infektu,jde o směsici odloupaných buněk a leukocytů/ Myslím,že ve Vašem případě by měl spolupracovat ORL lékař s klinickým imunologem,jistě Vám rádi své nálezy vysvětlí a doporučí vhodný další postup.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: