Anizokorie

Dobrý den, asi před 4 měsíci jsem byla na laserové operaci krátkozrakosti. Po zákroku odpoledne jsem si všimla, že mám každou zornici jinak velkou, přičítala jsem to ale rozkapání, že se ještě obě nesrovnaly. Jak to tak ale bývá, člověk se pak víc sleduje. A asi před dvěma měsíci jsem si začala všímat, že opravdu je občas mívám rozdílné. Někdy je rozdíl menší, jindy větší. I při naprosto stejných světelných podmínkách /místnost bez denního světla se zářivkou/ jsou někdy stejné a někdy hodně rozdílné. Levá menší, pravá větší. Rozdíl nevidívám při jasném denním světle, to jsou obě stejně malé, spíše při trochu zhoršených světelných podmínkách. Při větší tmě se mi zase zdají obě stejně rozšířené. Byla jsem u praktického lékaře, který mi oči vyzkoušel tím stylem, že jsem měla obě na chvíli zavřít a pak po otevření také viděl, že jsou rozdílné. Mám žádanku na neurologii ale až na polovinu září. Shodou okolností jsem byla i na oční klinice na kontrole po laseru, tak jsem se na to ptala a zornice mi prý reagují normálně. Při vyšetření před operací jsem je ale rozdílné neměla, resp. 6,19 a 6,24 mm. Neštěstí internetu je, že si člověk sám hledá diagnozy. Narazila jsem na to, že anizokorie může být spojena i s nádorem plic. Krve by se ve mně nedořezal, když jsem se dočetla, že příznakem kromě anizokorie může být i bolest paže na postižené straně. Už asi měsíc mě totiž bolí levé rameno a část ruky po loket. Není to velká bolest, jen nepříjemná a přičítala jsem to tomu, že nosím na tom rameni denně těžkou tašku. Jsem nekuřák, nikdy jsem nekouřila a nepracuju ani v zakouřeném prostředí. Je mi 39 let. Mám šílený strach. Nevím jak vydržím do půlky září.

Odpověď odborníka:

Milá Míšo, nepravidelná velikost zornic jako příznak nádorového onemocnění je spíše než známkou nádoru plic, známkou nějakého problému v mozku. Pokud mluvíme o tomto důvodu nepravidelnosti zornic. Což si myslím, že Vás mohu uklidnit. pokud jste to pozorovala hned po operaci , což už je 4 měsíce, pak byste již na 100% měla nějaké další viditelné a cítitelné problémy pocházející z mozku. A to nemáte a tak si dovolím tvrdit, že pokud nepravidelnost vznikla těsně po operaci očí, pak jistě bude souviset spíše s očima než s čímkoliv jiným!!!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x