Antibiotická léčba zánětu v oku

Byla mi na stěrech po prodělání erythema nodosum a infekce dých. cest(zaléčeno Klacidem)na stěrech zjištěno chlamidia trachomatis, ve sputu hemofilus(prý neaktivní - nicméně stále vykašlávám žlutozelený hlen). Krev v pořádku včetně CRP, sedimentace již 4. týden 70, bez snižování. Dostala jsem antibiotika Azitromicin, bohužel po první dávce jsem měla strašnou reakci - mdloby, motání hlavy, hučení v uších, pocení, zimnice, úporné zvracení a silný průjem.Zítra si tedy volám pro jiná antibiotika. Přítel také dostal Azitromicin (bez stěrů, nicméně v oku již několik měsíců má hnisavý výtok, který neřešil). Azitromicin 500 po 12 hod na 3 dny. mne však obvodní lékařka řekla, že taková dávka není dostačující a dostala jsem Azithomicin 500 na 9 dní po 24 hod. Já budu muset léky kvůli této reakci nejspíš změnit(zítra volám lékařce), ale chci se zeptat na přítele, zda tedy i pro něj je taková dávka dostačující a neměl by tedy brát Azitromicin déle (dle mé lékařky by to bylo zapotřebý - režim 3 dny, 3 dny volno, 3 dny léky, 3 dny volno, 3 dny léky). Mohu se zeptat na Váš názor, každý lékař v té samé situace předepsal jinou dávku (obvoďák doporuče delší léčbu, kožní napsal jen na 3 dny). Příteli je 32 let, sportovec, nekouří, často navštěvuje sauny a bazény.

Odpověď odborníka:

Lenko, nejprve k Vašim obtížím, myslím, že léčba u Vás je jistě lépe delší než 3 dny a souhlasím tedy s postupem Vaší praktické lékařky, u Vašeho přítele se domnívám, že by možná stačily pouze antibiotické kapičky do oka, léčba bude takto cílená na místo zánětu a vyhneme se nežádoucímu vyhubení střevních bakterií a účinku antibiotik na celý organismus, proto doporučím Vašemu příteli ještě jednou návštěvu praktika pro předpis těchto kapiček. Díky a s pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: