Aortální vada

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně aortální vady. Je mi 25 a každý rok docházím na kontroly EKG a echo. Mám aortální vadu - pokud tomu rozumím dobře, tak mám lehce ztluštělou jednu chlopeň, která nedomyká uplně správně. Mám lehce zvýšený tlak (užívám Prestarium neo 5mg). Změnil jsem svého lékaře, přičemž původní kardio lékař tvrdil, že se jedná o lehkou srdeční vadu a doporučoval zdravou životosprávu a omezení na vrcholový sport. Současný lékař tvrdí, že nejde o banální vadu, ale o středně vážnou vadu a zmiňoval taky možnou výměnu chlopně. Prosím o Váš vlastní názor na závažnost vady. Poslední vyšetření mě celkem vystrašilo. Níže zasílám zprávu z aktuálního Echo vyšetření: Měření:PWD,CWD,CFM MV E:0,72 m/s A:0,5 m/s TV V max:2,46 m/s PASP: 34 mmHg PU V max: 0,99 m/s Gr: 4mm/hg ACT: 135 m/sec AO V max: 1,61 m/S Gr LK/Ao vrchol: 10,38 mm/Hg Měření M-mode: LVDd/LVSd: 5,7cm/3,7cm IVS-D/S: 0,9cm/1,5cm LVPW-D/S: 1cm/1,5 cm MV DE:1,6 cm EF: 120m/s AO 3,4 cm AVO: 2,2 cm Měření: 2D parasternální dlouhá osa: RVDd: 2,7 cm LVDd: 5,6 cm LA: 3,5 cm IVS: 1 cm AO-kořen: 3,4 cm AO-prstenec: 2,2, cm Levá komora velikostí na horní hranici normy, stěny bez hypertrofie, kontraktilita živá symetrická. Mitrální chlopeň s dobře separujícími cípy, bez prolapsu. Aortální chlopeň je 3-cípá s malým nekoron. cípem, pravý cíp se ztluštělým okrajem. Ascendentní aorta není dilatovaná. AP bez strukturálních změn Septa jsou souvislá, bez známek defektu. Pravá komora velikostí v normě, bez dysfunkce, TCH bez strukturálních změn. Pedikard bez výpotku. Závěr: aortální vada - VSV s dominující insuficiencí 2-3/5, bez význ. stenosy Gr. peak 10,38 mmHg. Levá komora nezvětšena, bez hypertrofie s dobrou funkcí EF 63%. Bez známek PH. Mockrát děkuji za Váš názor a Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zápis s ECHO vyšetření je bez mezních hodnot, proto se k tomu nemohu vyjádřit. Ale dle závěru z vyšetření nejde o bezvýznamnou vadu. Nyní je nutné sledovat vývoj, není vyloučená ani operace chlopně. Záleží na příznacích- dušnost, bolesti na hrudi. Je nutné vše probrat s kardiologem, který rozhodne o dalším postupu.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Odpověď se nezobrazuje | Od: Josef | 17.9.2014 22:40
Přišel mi e-mail, že mi byl dotaz zodpovězen, ale při rozkliknutí je zde uvedeno, že stále čeká na zodpovězení. Přitom v tom přehledu dotazů vidím první 3 věty odpovědi, ale při rozkliknutí nic :-(
reagovat
re:Odpověď se nezobrazuje | Od: uLekare.cz | 18.9.2014 10:17
Dobrý den, omlouváme se za technickou chybu. Nyní
už je vše v pořádku a odpověď si zde můžete přečíst.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x