Arachnoidní cysta

Vážená paní doktorko,muj dotaz se týká nalezené arachnoidní cysty,kterému však předcházelo spostu závažných komplikací.Začnu tímto - jsem silný migrenik již od dětství .V roce 2005 jsem byl v UVN na CT mozku kde byl nález naprosto v pořádku a bez nálezu.15.12.2010 jsem v noci pocítil náhlou nevolnost a strašné motání hlavy,nemohl jsem se postavit a měl velice rozostřené vidění.Po odvozu RZ mi bylo provedeno CT a MR s nálezem akutní mozkové ischemie v mozečku a arachnoidní cysty v levém spánkovém laloku velikosti 3X5X6 cm.Po mnoha vyšetřeních mi bylo nalezeno foramne ovale se skratem,tato závada byla odstraněna Aplatzerovým okluderem velikosti cca 2x2 cm.Dále proveden test na trombofilní markry při čemž mi naměřili hodnoty kterým moc nerozumím ale na základě nich mi bude nasazen místo anopirinu varfarin.Mutace MTHFR C677T - prokázána v heterozygtní formě,MUTACE MTHFR A1298C v heterozygtní formě.Homocystein v plazmě 15,2 (norma 4,5 - 12 ) těmhle udajům nerozumím ale asi je to něco co tvoří sraženiny v krvy.Tudíž po všech těchto komplikacích a i vyřešených starostech mi na srdci leží mimo zmíněné dotazy jeden hlavní.Každý mi tvrdí , že arachnoidní cysta je vrozený jev od narození a nikdo se tím moc nechce zabývat ,že prý je to nepodstatná věc.Ale jak to může být nepodstatné ,když během 5 ti let narostla do rozměru výše uvedených?Je možné že by tenkrát na snímcích v UVN nebyla nasnímána při CT a nebyla vidět?Mnohokrát děkuji paní doktorko za Váš čas a za Vaši odpověd.

Odpověď odborníka:

Arachnoidální cysta se v případě, že je náhodným nálezem neléčí ani nesleduje. Její rozpoznání je důležité, aby se útvar odlišil od nádoru. Je to dutinka, která vznikla ve zdvojení mozkové pleny "pavoučnici" a je naplněná mozkomíšním mokem. Není možné, že by rozměry byly v mm a ne v cm? Tak obrovské rozměry, které jste popisoval by nebyly bez příznaků a určitě by Vám byly objeveny a dány do souvislosti s cystou. Takže když byla cysta objevena náhodně, tak se o ní už dále "nemluví" protože není nutné ji nijak sledovat ani léčit.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léčba osteoporózy dokáže prodloužit život
Články: Léčba osteoporózy dokáže prodloužit život
Osteoporóza zvyšuje riziko...
Selhání srdce (7. díl)
Články: Selhání srdce (7. díl)
Které chirurgické metody se...
Homeopatika boreliózu nevyléčí, ale ulehčí její průběh
Články: Homeopatika boreliózu nevyléčí, ale ulehčí její průběh
Borelióza je velmi závažné...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Články: Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Bolest nohou. Nejčastěji si...
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: