Arytmie

Dobrý den, dnes jsem jela v autě jako spolujezdec a seděla jsem tam asi 1/4 hodiny a najdednou jsem cítila silné udery srdce a udělalo se mi velmi slabo. Jako kdyby mi klesnul tlak. Šlo to jako by od hlavy dolů a bylo to velmi nepříjemné. Kdybych stála asi bych upadla. K omdlení ale nedošlo. Za pár chvil tento stav odezněl a tep byl naprosto normální. Toto se mi stalo již podruhé v měsíci. Mohlo by se jednat o synkopu v důsledku srdeční arytmie? Jinak mám běžně extrasystoly-většinou komorové a ojediněle síňové, které při zátěži mizí. S těmi jsem byla před 2 roky u kardiologa. Při tomto vyšetření bylo srdce zdravé a extrasystoly prý od nervů. Je možné, že by synkopu (jestli se o ni jedná) způsobily extrasystoly nebo by se mohlo jednat o závažnou arytmii? Výše uvedené mě ale dost vyděsilo. Je mi 47 let. Děkují za Vaší odpověď a za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste neztratila plně vědomí, pravděpodobně se nejedná o závažnou arytmii. Může se jednat o extarsystoly nebo fibrilaci síní. Pokud budete mít potíže často, bude vhodné zopakovat EKG Holtera, zda-li se nějaká arytmie nezachytí. Pokud stav trvá déle než 1 hodinu, je dobré jít akutně k lékaři a je šance natočit EKG při vašich obtížích. Poté je zřejmné zda-li se jedná o arytmii.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: