Arytmie

Je mi 45 let, asi tři roky se léčím s vysokým TK a cholesterolem. POdle posledního rozboru krve mám cholesterol v normě (3,5), ale tlak je stále kolem 140/90-100. Asi před dvěma týdny jsem v klidu na posteli zaznamenal jakoby mi vynechávalo srdce - dvakrát třikrát bilo normálně, potom, jako kdyby se úder zpozdil. Současně mě to nutilo ke kašli. Na pohotovosti mi natočili EKG, ale nic nezjistili. Lékařka mi doporučila 24h monitorování EKG holterem. Zjistili výjimečnou extrasystolu, ale jinak vše v normě a prý se nemám znepokojovat. Ale moje problémy se začaly zhoršovat, extrasystoly jsem měl i několikrát denně a trvaly i hodinu (tři až pět úderú normálních, potom přeskočení). Potom bylo zase vše v normě a pak mě to vzbudilo v noci, potom se to opakovalo další den atd. Napadlo mě, jestli to nemůže být nežádoucí účinek nově předepsaných léků (Rawel a Amlodipin). V příbalovém letáku je zmíněna arytmie a bušení srdce. Léky jsem vysadil a zdálo se, že to bude ono, protože arytmie pomalu ustupovaly, ale dnes, po týdnu vysazení léků se mi arytmie zase vrátily. Chystám se zajít znovu k lékaři, přesto by mě zajímal Váš názor, zda je arytmie způsobena oněmi léky nebo je problém někde jinde a doporučil další postup.

Odpověď odborníka:

Danieli, pokud jste léky vysadil a obtíže stále máte, je spojitost s vedlejšími účinky malá. Spíše bych doporučovala návštěvu kardiologa, který by léky upravil, resp. přidal lék na extrasystoly (tyto léky také mohou snižovat tlak). Pokud mají pacienti přitomny symptomy a extrasytoly pociťují, dají se těmito léky zmírnit. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: