Astma

Dobrý den,šla jsem nedávno k imunologovi,kam mne moje obvodní lékařka poslala s opary na které trpím.Jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství,doma mám ještě rok a půl starou holčičku,která má teď angínu a já jsem taky nějaká nemocná,mám jen rýmu a produktivní kašel.Pan doktor mi udělal testy na alergie a poslal mě na spirometrii i přesto že jsem mu říkala že jsem nastydlá.Kouřím.Spirometrie vyšla takto: FV-křivka - VC 150 FVC 81, fEV1 79, fEV1%FVC 101, PEF 56,fEf 25 56, FEf 50 63,FEf 75 80% lehká porucha ventilace Kvantitativní stanovení oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu Test FeNO- HypAir FeNO Medisoft- hodnota ppb 13 norma. Kašel sice teď co jsem nemocná mám,ale rozhodně není takový abych se dusila nebo se nemohla nadechnout,kašel mám normální a sama bych ho spíš připsala k nachlazení než k astmatu.Pan doktor mi předepsal foukání Euroline Inhalation panel ASLO,ale dvakrát jsem si dýchla a málem jsem se z toho udusila,tak jsem to přestala užívat.Chtěla bych vědět zda podle vašeho názoru je diagnoza astmatu správná či ne,podotýkám že nemám žádnou alergii a nikdy jsem neměla větší problémy,jako je klasická nemocnost.Předem děkuji za odpověď Leia

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, paní Leio, děkuji za Váš dotaz. Podle uvedeného se domnívám, že ve Vašem případě je diagnóza bronchiálního astmatu sporná. Průduškové astma je chronický zánět průdušek, při kterém má průduška zvýšenou tendenci k reaktivitě na různé podněty, pacient má kašel /po námaze, ve stresu, po kontaktu s alergenem, po vystavení chemickým látkám- např.desinfekčním prostředkům, atd./. Rozlišujeme astma alergické a nealergické. Spirometrii neprovádíme pacientům s respiračním infektem, počkáme, až infekt odezní. Uvedené hodnoty signalizují lehké zůžení průdušek na periferii plic, což je nejspíše dáno zahleněním při infektu. Pokud je pacient zdráv a naměříme stejné hodnoty, jako máte vy, podáme mu látku,která průdušku rozšiřuje /vdechne Ventolin - salbutamol/ a za půl hodiny znovu provedeme spirometrické vyšetření. V případě, že průduška dostatečně zareaguje na bronchodilatační látku, je test pozitivní /bronchodilatační test/ a můžeme uvažovat o diagnóze bronchiálního astmatu. K definitivní diagnóze průduškového astmatu ovšem patří i pozitivní anamnéza- t.j. výskyt typických potíží u pacienta /kašel, dušnost v návaznosti na fyzickou námahu či kontakt s alergenem, atd/, v případě alergického astmatu- pozitivní alerg.testy, vyšší hodnota oxidu dusnatého-NO- ve vydechovaném vzduchu /u Vás v normě/. Závěrem bych Vás poprosila, abyste zvážila abstinenci kouření, a to nejenom kvůli sobě, ale i kvůli Vašim dětičkám. Děti maminek kuřaček mají mnohem vyšší pravděpodobnost vzniku bronchiálního astmatu oproti dětem žijícím v nekuřáckém prostředí. Na plicních klinikách /Plzeň, Praha,../ jsou Centra pro odvykání kouření, kde Vám lékař erudovaně poradí, jak na to. Na Vašem místě bych do toho šla. Určitě to zvládnete.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x