Astma

Dotaz od: Linda | Publikováno: 11.5.2012 Dobrý den,byla jsem na byla jsem na bronchoprovokačním testu.test byl hodnocený jako pozitivní,prokazuje známky hyperreaktivity stupeň lehký -tussigenní forma.rada bych věděla jestli je to lehčí forma astmatu nebo něco jiného?děkuji za odpověď Odpověď odborníka: Dobrý den, brocnhoprovokační test ukazuje, že máte zvýšenou rektivitu průdušek, pouze z tohototo testu se nedá říci, zda-li trpíte těžkou či lehkou formou astmatu. Důležité jsou Vaše klinické příznaky, reakce na podávanou léčbu, hodnoty na spirometrii, nutnost užívání akutní úlevové medikace. MUDr. Marcela Vorlíčková MUDr. Marcela Vorlíčková Specializace: Alergologie a klinická imunologie Pracoviště: Immunia spol. s.r.o – Centrum prevence a léčby alergií a poruch imunity Dobrý den,nevím jak jinak reagovat na vaší odpověď:Co my vlastně tedy je co znamena zvýšená rektivita průdušek mohla byste mi to popsat trochu laicky děkuji moc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšená reaktivita znamená, že na určité podněty / např. alergen, fyzická námaha, chlad, infekce.../, Vaše průdušky zareagují zvýšeně stahem - zúží se jejich průmět a Vy to pak můžete vnímat jako pocit dušnosti, pocit tlaku na průduškách , dráždění ke kašli. Neznamená ale , že každý pacient , který má zvýšenou reaktivitu průdušek je astmatik, přechodně se se mlže reaktivita zvýšit např. při virových infekcích a po zaléčení vymizí. Nelze tedy pouze podle výsledku tohoto testu usoudit o tíží astmatu. Je to test , který nám velmi pomůže při diagnose astmatu, ale sám o sobě diagnosu nedělá. .

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: