Astma

Dobrý den, našemu 4,5letému synovi diagnostikovala alergoložka astma 2. stupně (na alergo jsme byli doporučeni poté, co syn cca od 2 let trpěl opakovaným, dlouhotrvajícím - třeba 2 měsíce - kašlem a rýmou, když běžné léky proti kašli vůbec nepomáhaly). Lékařka astma konstatovala až nyní po čtyřech spirometrických vyšetřeních absolvovaných v průběhu půl roku, mezitím už syn užíval sirup Aerius, při zhoršení stavu sirup Ventolin, nyní měsíc tablety Singulair 4 mini. Během této doby byl výskyt kašle minimální. Chci se zeptat, je možné, že by vyšetření ukázala "falešné" výsledky z důvodu, že syn nesprávně dýchal do trubičky? Svědčí pro astma i to,že při užívání uvedených léků kašel v podstatě vymizel? Jjak přesně je charakterizován 2. stupeň astmatu? Může se zhoršit? děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evelyn, Aerius je lék proti alergiím, Ventolin a Singulair jsou léky účinné proti astmatu. Pokud během jejich užívání došlo k výraznému zlepšení až vymizení příznaků, je pravděpodobné, že Váš syn astmatem skutečně onemocněl. Svědčí pro to i příznaky, které popisujete (dlouhodobý opakující se kašel). Hlavní diagnostickou metodou pro zjištění, zda jde skutečně o astma,je spirometrie, pokud Váš syn absolvoval vyšetření čtyřikrát, myslím si, že je nepravděpodobné, že by došlo k omylu. Astma 2. stupně je střední stupeň postižení, obraz onemocnění se může v průběhu života zlepšit i zcela ustoupit. Pro astmatiky jsou nutná mírná omezení (při sportu a zátěži), astma, které je ale správně léčeno život nemocného výrazně neomezuje.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: