Asymetricka chrupavka krku

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, je možná asymetria chrupiek hrtana a s tým spojený pocit cudzieho telesa pri prehltaní výlučne slín? Už som sem tento problém písala, bola som teraz po troch mes. opäť na ORL - bežné vyšetrenie OK, sono krku OK, štítna žľaza bez zmien. Trpím refluxom a kyfozou krku, no tento problém cítim práve na jednej strane, kde mám chrupavku vydutú. Na dotyk je skrátka akoby vysunutejšia, o dosť hmatatelnejšia od druhej strany. Bála som sa, či by to vysunutie nemohlo byť rakovinové, ale keď na ORL normálne nič nenašli... žiaden úraz som ale nemala a ak to tak mám od narodenia, prečo to začalo pred cca 5 mesiacmi z ničoho nič? Pocit telesa nie je vždy rovnaký, stresom sa zväčšuje, niekedy odíde alebo sa utlmí. Tá chrupka ma ale trápi, akoby som za ňou niečo mala, čo na druhej strane chýba (alebo to dokážem nahmatať štít. žlazu?). Ďakujem vám.

Odpověď odborníka:

Určitá asymetrie může být vrozená, ale daleko pravděpodobněji souvisí stav, který popisujete, s problémem (přetížením, přílišným stažením) v oblasti drobných svalů krku, které se v oblasti štítné chrupavky upínají a také s poruchou zakřivení krční páteře, kterou udáváte v RTG nálezu. Obojí výše zmíněné jsou tzv. "funkční" změny a oboje může vyvolávat pocit cizího tělesa v krku i problém s polykáním (dovolím si tvrdit, že pravděpodobněji, než gastroesofageální reflux, který mezi svými "nálezy" také píšete...). Předpokládám, že jste své potíže i obavy sdělila i při ORL vyšetření - pokud bylo toto (opakovaně) zcela v pořádku, není přínosné jej provádět znovu (ORL lékař by Vám ovšem měl po vyšetření říci, čím jsou podle něj potíže způsobeny, i když je objektivní nález normální...) a je vhodné se obrátit zpět na lékaře, se kterým problém hlavně řešíte (měl by to být Váš praktický lékař) a s ním se domluvit na příslušném dalším postupu, který vezme v úvahu i možný funkční svalový problém s oblasti krku. Přeji Vám, ať se Vaše potíže brzy zmírní!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Asymetricka chrupavka krku | Od: George | 17.12.2015 21:39
Dobrý den. Jak tak pročítám Váš problém zdá se mi, jako bych to psal já. Mám totiž téměř totožnou zkušenost. Byl jsem již několikrát na ORL a vždy stejný postup. Inhalace nejakých lékúů, obstřiky hlasivek (jsem aktivní zpěvák), neurologické vyšetření, sono...vše v normálu. Problém ale stále přetrvává. Jestli se mohu tímto vložit do diskuze, docela by mě zajímalo, jak to dál řešíte. Předem děkuji za reakci.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Transplantace dásně v zubařském křesle
Články: Transplantace dásně v zubařském křesle
Existuje několik zákroků...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Šňupání tabáku je stejně nebezpečné jako jeho kouření
Články: Šňupání tabáku je stejně nebezpečné jako jeho kouření
Tabák. Rostlinka z Nového...
Pankreatitida
Články: Pankreatitida
Zánět slinivky břišní je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: