Autoimunitní choroby

od 14 let mám RS - ruce i chodidla (prsty, paty), ve 19 letech RS ustupuje na rukách (jen jeden článek bílý na 3 a 4 prstu, chodila bez změn). Asi cca od května 2014 sem přibrala 20kg, mám mravenčení v končetinách, otoky nohy/ruce -převážně prsty, dělá se mi "druhá brada" a vrásky kolem úst. Nesportuji, pohyb mám běžný a přesto lýtka, zadek tvrdý jako kámen. V rodině máme Sklerodermii a Roztroušenou sklerózu, ale lékaři mi trvdí, že není možné abych měla autoimunitní chorbu. Na vyšt. mi řekli výrazně nespecifické a málo patologické změny v Kapilarros. obraze a vyloučily SS. Teď Čekám na výsledky krve, ale nevím co mohu čekat? Mohou ty otoky souviset s ledvinami??

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud by zvětšování končetin a prakticky celého těla souviselo s onemocněním ledvin , bylo by to alespoň částečně dané hromaděním vody v těle. Toto by jste na sobě měla pociťovat také jako zhoršené dýchání. Pokud by jste měla vyšetřenou moč, pak by tam pravděpodobně byly červené krvinky, nebo bílkovina nebo obojí. Bílkoviny by tam molo být velmi mnoho ( vyšetřuje ze sbírané moče za 24 hod ) . Pokud by vyšetřovali krev, mohla by tam být vidět porušená funkce ledvin ( zvýšená močovina a kreatinin ). Dále by jste velmi pravděpodobně měla vysoký krevní tlak. Takovéto navyšování váhy a " tloustnutí " může být dáno i mnoha endokrinologickými poruchami ( štítná žláza ,hypofýza.....). Vzhledem k tomu, že máte v rodině mnoho autoimunit , pak je u Vás autoimunitní onemocnění více pravděpodobné, než u ostatních lidí Vašeho věku ( musí se vyloučit podrobným revmatologickým vyšetřením ) . Tedy pokud bych se bála o ledviny chtěla bych vidět v krvi hodnotu urey ( močovina ) , kreatinin, albumin, dále moč sediment a chemicky ( zda jsou červené krvinky, bílkovina, pokud bílkovina ano, kolik jí tam je za 24 hodin ) , ultrazvuk ledvin. Pokud bych měla celkově tyto obtíže, pak bych chtěla vědět, zda u mě opravdu aktivně vyloučili autoimunitní onemocnění ( dělá se většinou v revmatol ustavu Na slupi, nebo dle místa bydliště. Dělá se odběrem mnoha autoprotilátek ) , chtěla bych, aby mě poslali na RTG S+P , zda nemám na plicích vodu, nebo něco jiného . Chtěla bych vědět, zda mám v pořádku funkci žláz s vnitřní sekrecí ( štítná žlázy, příštítná tělíska, hypofýza....). Pokud bych od svého ošetřuícího lékaře tyto informace a vyšetření nedostala, pokusila bych se vzhledem k závažnosti a rychlosti vzniku a výskytu autoimunit v rodině o vyšetření nějakým dalším odborníkem. Přeji co nejrychlejší vyřešení obtíží!

MUDr. Vratislava Kovářová
MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: