Autoimunitni hypothyreoza

Dobry den, rada bych se zeptala. Od r. 2010, kdy jsem byla poprve tehotna, uzivam Euthyrox. Behem tehotenstvi vetsi davka, po tehotenstvi nizsi. Tak tomu bylo i v pripade druheho tehotenstvi v r. 2014(s tim rozdilem, ze se davka navysila oproti 1. tehotenstvi). Nyni jsem na davce 50mg denne, 1x tydne 100mg. V r. 2014 (tusim), mi delali SONO, se zaverem atrofie zlazy, v dusledku autoimunitniho onemocneni. Autoprotilatky mi delali davno pred r. 2010 (OL mi nasla uzliky na zlaze), se zaverem-negativni bez nutnosti substituce, bez nalezu uzliku.. Od te doby uz je nedelali. Zajimalo by me, na jakem zaklade se prislo na to, ze jde o autoimunitni pricinu onemocneni. Druhy dotaz zni, jestli jsem nemela byt poslana nekam na imunoogii? Dalsi dotaz, jestli nemohlo dojit k atrofii zlazy v dusledku nadmerrneho uzivani hormonu stitne zlazy?(bohuzel si nepamatuji hodnoty TSH, ani T4) A posledni dotaz, da se problem alespon castecne resit celostni medicinou?

Odpověď odborníka:

Dobry den, mate autoimunitni zanět dle sonografického obrazu štítne žlazy (většinou protrváva) a pozit.protilatky můžů tento nález ještě potvrdit, no můžu by i negatívni (důležity je pak sonograficky obraz). K zmenšení štítne zlazy může dojít při dlhobobě nízkym TSH Myslím, že Vas léči jistě skušený endokrinolog a nejlépe jak umí.

MUDr. Magdaléna Škovranová
MUDr. Magdaléna Škovranová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Endokrinologie - Diabetologie, Praha 22

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: