Autoimunitní thyreoiditida - velmi vysoké protilátky

Dobrý den, letos v srpnu mi byla naměřeno TSH 5,6 a Ab thyreoperoxidáza 129 IU/ml ( na kožním odd. - velmi výrazné padání vlasů), po dvou měsících na endokrinologii TSH 3,68 a Ab thyreoperoxidáza 1008,9 IU/ml !!, přijde mi to šílené zvýšení protilátek, je obvykllé taková velká změna? závěr lékaře je normální funkce štíné žlázy bez medikace, autoimunitní thyreoiditida, kontr. za půl roku. Mohu nějak sama ovlivnit výši protilátek? například stravou? můžu jíst při tomto onemocnění mořské ryby, potraviny s vyšším obsahem jódu a vitamíny? Jak na to působí antikoncepce?? Neměla bych si dát výši protilátek dát zkontrolovat na imunologii i na jiné orgány? ( trpím ještě astmatem a alergickou rýmou). Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle poslední hodnoty TSH je funkce štítné žlázy v normě /TSH je hormon produkovaný v mozku, který stimuluje štítnou žlázu k produkci hormonů, citlivě reaguje na jakoukoliv změnu v produkci T-hormonů,tj. její snížení či zvýšení/. Nemám konkrétní zkušenost s dynamikou protilátek Anti-TPO /protilátky proti tyreoperoxidáze/ v tak krátkém čase. Pro Vás je ale důležité, jak štítná žláza funguje, tj. jakou má funkci /o ní vypovídá právě TSH/. Anti-TPO protilátky jsou zvýšené i při jiných onemocněních /Addisonova choroba-choroba nadledvin, cukrovka 1. Typu/- nemusíte ihned běžet na imunologii, na začátek stačí běžné vyšetření krve u praktického lékaře /vyšetřit cukr v krvi, ionty-sodík, draslík/. Stravou výši protilátek neovlivníte, jedná se o autoimunitní proces /tělo tvoří protilátky proti vlastním součástem- tj. proti enzymu-TPO, který je zásadními tvorbě T-hormonů, tj. hormonů štítnice/. Stravu bych ponechala běžnou, antikoncepce nemá na onemocnění vliv. Pokud byste pozorovala příznaky, jako je zpomalní činnosti srdce, poruchy polykání /zvětšení štítné žlázy, struma/, nárůst hmotnosti-tj. příznaky hypotyreózy /snížené činnosti štítnice/, vyhledejte endokrinologa dříve. Hodně štěstí.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x