Bakerova cysta

Dobrý den. Pracuji jako voják z povolání a na jednom cvičení mi začala natékat při prudkých startech se zátěží (asi 20 kilo) z hlubokého drepu bakerova cysta., která mi následně utlacovala nervy a žíly a znemoznovala natažení nohy a pokračování ve výkonu . Mri diagnostikovala natažení lca, bakerovu cystu. Prodělal jsem několikaměsíční konzervativní léčbu.. Obstriky, punkce cysty, rehabilitace, ale bezvýsledně a tak jsem byl odeslán do nemocnice s zadankou na operační zákrok bakerovy cysty kde mi bylo v nemocnici řečeno že benefit operace neprevazi rizika, tudíž jsem byl propuštěn domu. Vyhledal jsem tedy dalšího ortopeda na další konzultaci mého problému a ten navrhl diagnostikou ask kolene. nyní jsem dva měsíce po ask kolene, kde byl proveden stavit zbytneleho hoffova tělesa a pliky a stav bakerovy cysty se ještě zhoršil a ta natika jako předtím po větší zátěži v drepech. Dnes mi můj ortoped provedl punkci vypotku (10ml) a obstrik kortikoidy a na moji žádost nebo spíš dotaz zda by cystu nemohl odstranit mi odpověděl že je ještě příliš brzy od operace a že se kanalek který komunikuje s kloubem za chvíli uzavře a cysta za z mizí.Mám před sebou od října přípravu do zahraniční mise a chtěl bych tim padem být po zdravotní stránce 100%. Prosím vás o názor na danou situaci, popripade návrh řešení. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ve Vašem případě je jediným řešením odstranění cysty, která se po diagnostické arthroskopii pravidelně zhorší. Operace je zatížena zhruba 20% recidiv, hojení trvá 6 - 8 týdnů, po kterých je možná plnná zátěž. Operace se běžně provádí na všech lůžkových ortopedických odděleních.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: