Bederni pater

Dobry den, prosila bych objasnit diagnozu a jak se tento stav resi. Na CT je v segmentu L4-5 vyrazna protruse plot do 6 mm ( narostla mi tam kost. , s impresi duralniho vaku ve stredni casti, paterni kanal je prostorny. V segmentu L5-S1 je dorsalni osteofyt s tlakem na koren S1 vpravo. Lekar mi sdelil, ze prichazi v uvahu operace, ale jen, kdyz nebude zbyti. Operace by byla zrejme narocna a riskantni, kdyz se jedna o kost. Nezmohla jsem se na zadny dotaz, tak Vas moc prosim o vysvetleni a prognozu. Jak dlouho vydrzim bez operace a jestli bude v budoucnu opravdu nutna. Nyni jsem mela pred 3 tydny "housera", zada me stale boli, v sede nemohu dlouho vydrzet, ale v leze se mi ulevi. Predtim jsem mela problemy pri delsim sezeni, stani, nekdy silne bolesti stehen a kycly. Mela bych na tuto diagnozu narok na lazne a pomohly by mi? Mam sedave zamestnani, mela bych narok na invalidni duchod? Dekuji moc za odpoved.

Odpověď odborníka:

Nález na CT popisuje protruzi ploténky mezi 4. a 5.bederním obratlem a mezi 5.bederním a 1,křížovým onen výrůstech , který je následkem chronických změnv této oblasti. Není vůbec jisté, že popisované změny působí Vaše potíže. To by šlo přehodnotit jedině s klickým vyšetření a znalostí přesné symptomatologie, což není uvedeno. Přesto je velmi pravděpodobné, že minimálně bolesti zhoršují, co je přesnou příčinou však z tohoto popisu zjistit nelze. Vhodné by bylo vyšetření a možná i léčba u lékaře, zabývajícího se " aktivní fyzioterapií". ten by to mohl rozlišit a zjistit, zda je možné stav stabilizovat touto léčbou a Vaší spoluprací cíleným cvičením dle zácviku. Možnost operace byla zřejmě míněna lékařem jako možnost stabilizace rizikových oblestí 4. beder. až 1. kříž.obratle. Opět nelze hodnotit, zda v souvislosti s bolestmi či jako prevence zhoršení.Léčba je určitě nutná, tak jak výše uvedeno, výsledek však nelze předpovědět bez nedodaných vyšetření. Lázeňská léčba je obecně indikována pro dolečování nikoliv akutních stavů- Váš stav je akutní, tedy lázeňskou léčbu lze plánovat, určitě by ve správném stupni léčbu význam měla, nikoliv ale v bolestivé fázi. Posouzení, zda máte nárok na invalidní důchod vyžaduje mnohem více informací, zažádat na OSZ určitě můžete, jste buď blízko tomu posouzení , možná máte nárok. Posuzuje to však komise OSZ po zažádání a po dodání dostatku informací, tedy opět nejen CT,ale i celé vyšetření od neurologa či neurochirurga.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: