Bederní páteř

Dobrý den.Potřebuji poradit.Pokusila jsem se opsat vyšetření magnet.resonancí a neurologem . MR:Chondrosa L4/5 s minimálním buldingem disku. Chondrosa L5/S1 s pravostrannou foraminální protruzí vel. 3-4mm, v kontaktu s kořenem L5 dx, Arthrosa malých kloubů L páteře. Počínající spondylosa.Dvě drobné cysty dorzálně za tělem S2, větší z nich vel. 14 x8mm. OBJ:L p-šikmá pánev dx níže,dx konv. skolioza páteře,porucha stabiliz trupu,předsunuté držení pánve a záklon trupu, S reflex +, blok L4/5, TH 12/L1, SI sin, Th 6/7 a 7ž. sin.,lepení dors, fascie dors. v TH a THL, DK-it.sym., čití norm., Lassegue negat,fen palce O, blok TC sin,Lisfrank sin a hl.fibuly sin. DG: LS sy s opak pseudoradikul. iritací S1 dx, tč S1 I. klin dominuje porucha statiky a svalové disbalance v obl. pánve. –opak recidiv. Dle MR mírná protruze L5/S1 dx , klinicky irelevantní. Již asi 5 let mám problémy s močovým měchýřem a bolestmi bederní páteře.Děje se to tak,že gynekoložka pohmatem a ultrazvukem zjistí zánět moč.měchýře, ale vyšetření moče je negativní.Urolog vyloučil onemocnění moč.cest a měchýře.Jindy mám bolesti ginekol.rovněž původ od páteře.Dost často toto přechází k zánětu.Bolesti páteře a podbřišku mě zpočátku obtěžovaly tak jednou až za dva měsíce,nyní to bolí neustále,jen se zvyšuje,či snižuje intenzita.Už dvakrát jsem začla kolabovat s brněním v rukou,nohou a na rtech.Jednou i se zvracením.Jinak s mdlobou zápasím častěji tak 2krát za měsíc.Přišlo to po fyzické zátěži.Neurolog doporučil cvičení,hlavně břišního svalstva – svaly pánevního dna.Tak dva roky toto se snažím dělat,jak mi to zdravotní stav jen trochu dovolí.Mám výbornou fysioterapeutku. Na svůj věk jsem napravila spoustu věcí, přesto mám obavy ze zhoršujících bolestí. Nedalo by se to léčit i jinak?Jsem schopna jít i na operaci.Děkuji za radu.Jana

Odpověď odborníka:

Degenerativní změny bederní pateře. Artrosní změny meziobratlových kloubů. Porucha statiky pateře.Protlačování meziobratlové ploténky pod 5. bederním obratlem. S malým významem proi současné potíže. Potíže s moč. měchýřem, které popisujete v souvislosti s pateří a tím méně bederní jsou vyjímečné. Bylo by dobře se na moč. měchýř zaměřit spíše po stránce nervové než ortopedické. Jinak kontakt s rehabilitačním oddělením a zaměřením na pohybovou léčbu je plně na místě. Při zhoršení i léčba při hospitalisaci, která je diagnosticky a terapeuticky komplexnější.Vhodná by byla lázeňská léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Články: Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Průjem máme párkrát do roka...
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
O domácím násilí aneb s psychopatem se prostě nelze dohodnout
Články: O domácím násilí aneb s psychopatem se prostě nelze dohodnout
Domácí násilí má pro ženu a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Cirhóza jater
Články: Cirhóza jater
Cirhóza, lidově ztvrdnutí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kolposkopie
Články: Kolposkopie
Kolposkopie je...
Zlepšete hojení pooperační rány pomocí Hemagelu
Články: Zlepšete hojení pooperační rány pomocí Hemagelu
Ať už vaše operace dopadne...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: