Betoptic a jeho užívání v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 29. týdnu těhotenství a při pravidelné kontrole u očního lékaře mi byl naměřen před týdnem na jednom oku vyšší nitrooční tlak (28 torrů), tento týden již na obou očích 28 a 30 torrů. Již před dvěmi lety jsem se léčila pro hraniční nitrooční tlak a brala jsem kapky Arteoptic. Mám také vyšší krátkozrakost (cca 7 dioptrií na obou očích) a astigmatismus. S počátkem těhotenství a jelikož hodnoty tlaku byly v pořádku jsem vše vysadila. Nyní mi byl předepsán Betoptic. Z jeho užívání vzhledem k příbalovému letáku (nebyly provedeny žádné studie na těhotných ženách; jeho užívání doporučeno jen v závažných případech.., kdy přínos pro ženu je vyšší než riziko pro plod..) mám velký strach, nerada bych své těhotenství nějak ohrozila. Zároveň mám strach, aby ještě hodnoty tlaku nenarostly atd. Poradíte mi v mém případě? Moc děkuji. A. janoušková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k Vašim hodnotám nitroočního tlaku po vysazení léků je neprosto nezbytné léky na jeho snížení užívat, jinak byste mohla i oslepnout. Teroeticky může betaxolol obsažený v Betopticu zpomalit růst plodu nebo mírně ovlivnit jeho srdeční činost, ale skutečné akutní riziko, že dojde k vážnému poškození Vašeho zraku, je daleko závažnější než teoretické riziko pro plod. Prakticky bych se víc obávala slepoty než poškození plodu. Pro jistotu doporučuji informovat co nejdříve ošetřujícího gynekologa, aby případně změnil režim kontrol apod., ale rozhodně sama kapky nevysazujte - vždy se před tím poraďtě se svým lékařem (očním nebo alespoň gynekologem).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x