Biologická léčka juvenilní idiopatické artritídy

Dobrý den Mému 2,5letému synovi stanovily diagnozu Juvenilní idiopatická artritída.Nasadily nám Medrol2,5tablety denně a injekcii Metotrexát.Jsem z toho zděšená že to může synovi ublížit na žaludku a játrech a také očích,dnes jsem se dočetla že existuje léčby biologická a hodně zabírá a není tak škodlivá.Může tuto léčbu podstoupit i můj syn? Děkuji Hráčková Mirka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prosím, nebudte zděšena, není důvod. Léky se podávají tak, aby byly bezpečné, nežádoucí účinky v příbalovém letáku jsou uváděny pro informaci, nemusejí se nikdy vyskytnout, jsou spíše raritní. Info, které by vás mohly zajímat, najdete zde: http://www.revmaticke-nemoci.cz/novinky-revmatoidni-artritida/biologicka-lecba-je-mozna-i-u-deti-371 a kvůli současné léčbě zde: http://www.revmaticke-nemoci.cz/novinky-revmatoidni-artritida/uzivani-metotrexatu-u-deti-293 . Obecně řečeno, biologická léčba se reservuje pro děti s nemocí, která nezabírá na nasazené léky, užívané běžně /jako např. u vašeho syna -dvojkombinace MTTX a Medrol/, je velmi drahá a proto ji pojištovny šetří pro ty, kterým není jinak možné pomoci. Vím, zdá se to nelogické, ale třeba reforma zdravotnictví udělá i v tomto ohledu nějaké změny. Pokud byste chtěla, můžete se na biol.léčbu informovat přímo u oš. lékaře vašeho dítěte, jistě vám poskytne info podrobnější a řekne vám, kdy by byla biol.léčba pro vašeho chlapce vhodná, co byste museli udělat pro biol. léčbu a kde je nejbližší konzultační centrum pro BL u dětí. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: