Bodnutí hmyzem, brnění

V sobotu mě pobodal hmyz - 4 štípnutí na lýtku, dnes mi okolí zčervenalo a špička pupínku zůstává bílá. Navíc mě od včerejška jakoby brní druhé lýtko až k chodidlu, teplota 37,2. Jsem kojící matka, tak mám strach, aby to nebyla borelióza. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Aleno. Borelióza se přenáší výhradně poštípáním klíštětem, jiný přenos nikdy nebyl prokázán, ač se o něm stále spekuluje a internetové diskuze jsou plné pacientů, kteří tvrdí, že "zaručeně" onemocněli boreliózou po hmyzím štípnutí. Můžete mít ale větší kožní reakci na hmyzí jed, doporučuji místo chladit a lokálně ošetřit protisvědivým gelem, případně si koupit antihistaminika v tabletách. Pokud by ani po týdnu zarudnutí nemizelo, či se naopak zvětšovalo, určitě navštivte infekční ambulanci, nebo alespoň svého praktického lékaře ke zhodnocení kožního nálezu. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x