Bolest bederni patere

Dobry den jiz cca 14 dni mam problem s bolesti v oblasti bederni patere, po vetsi fyzicke namaze (delam kulturistiku), obcas i v klidu pocituji brneni a takovy " tupy" pocit v leve noze (vetsinou lytko). S chuzi po pate a po spickach problemy nemam. Diagnoza neurologickeho vysetreni znela akutni lumbago. Muze se lumbago takto projevovat (brnenim lytka nebo se jedna jiz o projev neceho horsiho?). Dnes pro jistotu rtg bederni patere, nalez- Na snimku LS patere osove postaveni, pravidelna lordoza, vyska obratlovych tel pravidelna, kryci plochy hladke, pedikly prokresleny, lehce snizeny prostor disku L5/S1- tohle bych potreboval vysvetlit,co znamena. Mam si s tim delat starosti, ze v pripade dalsiho dlouhodobeho posilovani s cinkami muze dojit ke zhorseni stavu ci vyhrezu meziobratlove plotenky? Nyni se zameruji vice na posileni stredu tela a po treninku provadim uvolnovaci cviceni na bederni pater. Je z nalezu rtg patrne vyhreznuti nebo je potreba podstoupit podrobnejsi vysetreni, kuprikladu CT. Dekuji za odpoved a prijemny den.

Odpověď odborníka:

Ano, je dosti pravděpodobné, že může být v uvedené oblasti drobný výhřez ploténky. Další vyšetření CT apod. je sice možné. Otázkou je , kdy bude pro Vás přínosné. V této chvíli záleží více na klickém vyšetření a správné léčbě, aby byl stav zlepšen, stabilizován s Vaší pomocí, s Vaším cvičením. To, že najdeme na CT možná( opravdu to není jisté) potvrdíme, že tam je. Léčba bude stejná. 90 procent těchto vyšetření dle zjištění světové WHO je prováděno přesně takto, potvrzení situace, nic nepřinášející pro léčbu. Pokud však bude léčba správná, vaše snaha adekvátní situaci...a zlepšení a stabilizace nebude patrna, tak bude třeba určitě provést CT či MRI vyšetření....a to by bylo druhé např. v 1-2 měsících, což možné není. Nebo je,a le je to zbytečná zátěž radiační. takže zvažujte spíše vyhledat správnou léčbu, další vyšetření dle vývoje, nespěchejte.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x