Bolest bederní části zad a kyčle

Dobrý den. Celý můj problém začal na konci února. Bylo to asi vlivem pohybu a začátku běhání. Začala mě bolet pravá kyčel. Tak jsem šla k ortopedovi, ten mi kyčel vyšetřoval laserem a řekl, že je tam asi nějaký zánět a dal mi Aulin. Ten mi vůbec nepomáhal. Šla jsem na odběry krve k praktické lékařce a ta mi zjistila streptokoka v krvi a zvýšené CRP kolem 3,6. Antibiotika mi nenasadila,ale odeslala mě na revmatologii. Tam mě vyšetřili od hlavy až k patě a zjistili mi v té pravé kyčli burzitidu trochanteric. Dali mi do té kyčle obstřik, po kterém se ty bolesti výrazně zhoršili a odeslali mě na rehabilitace.Začaly mě bolet i záda vpravo v bederní oblasti. A v noci se mi objevovali velké bolesti a křeče v tříslech, později jen v pravém třísle.Šla jsem se objednat na rehabilitace a docházela jsem 2x týdně nejprve na TENS, cvičení s fyzioterapeutkou a mechanoterapii. Toto cvičení mi nepomáhalo tak mě přeřadili na bazén, parafín a skupinové cvičení. To mi začalo pomáhat a bolest postupně ustupovala. Ale jakmile mám přestávky mezi cvičením a sedím doma ( z důvodu učení na státnice) tak se bolest zad i kyčle vrací. Bolívalo mě to hlavně při dlouhém sezení nebo stání. Teď už mám ukončené rehabilitace, ale v oblasti podél bederní páteře cítím na pohmat jak kdyby tam něco přeskakovalo, jak kdyby tam byla nějaká zbytnělá tenká šlacha nebo tak něco. Chtěla jsem se zeptat z dlouhodobého hlediska čím by to mohlo být a jestli budu muset do konce života pořád denně cvičit nebo se to dá nějak upravit? Nebude mi to dělat problémy v budoucím těhotenství? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dle popisu to vypadá, že ještě stále chybí důsledné zlepšení funkčního stavu bederní páteře a spojení páteře s pánví. Na to je třba fyzioterapeutický zákrok, který umožní, aby cílené cvičení opravdu pomohlo udržet zlepšení, někdy je třeba s odstupem opakovat. Cvičení určitě bdue třeba celoživotně. Nemělo by to být překvapení pro ty , kdo chtějí být aktivn í a v pořádku, bez bolestí. pokud však po zlepšení pomocí fyzioterapeuta budete opravdu dočasně velmi aktivně cvičit, dodržovat opět důsledně ergonomické zásady při sezení při učení, u PC apod., posléze při práci, pak nemusí být těch cviků mnoho. Nezaberou pak tolik času. Dle popisu máte zasaženy i svaly, které ovlivňují soulad svalů v malé pánvi , tzn. i orgánů , které mají vliv na otěhotnění, dobrý průběh těhotenství a na porod. proto doporučuji opravdu důsledně odstrabnit potíže za pomoci fyzioterapeuta, opravdu ěnjaký čas poctivě cvičit a odrazí se to na dobrém průběhu v budoucím čase. Samozřejmě se můžete objednat na konsultaci s ošetřením v mé ordinaci v Brně.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: