Bolest kůže při doteku

Je mi 23 let a cca pět let mi život znepříjemňuje hnusná bolest. Bolest mám převážně na nohou. Začíná to různě. Tři dny zpátky mě chytla bolest na levé straně pod zadkem, přes noc se bolest přemístila na genitální oblast, kde bolest zůstala plus znovu začala pod zadkem. Dnes ji mám čtvrtej den a mám ji na prsteníčku levé nohy a na boku chodidla. Bolest se projevuje jako by vystřelovala, tak moc, že zatnu zuby a zasyčím. Někdy bolest trva par vteřin a člověk až zatají dech a zatne celé tělo, než to přejde. Nemohu přesně vysvětlit tu bolest. Nikam nevystřeluje. Bolí to přímo na postiženém místě. Bolí to intenzivně. Bývá to kdekoliv na dolních končetinách. Například, když je bolest na stehnech, každej krok v riflích či kalhotech je šílenej. Když mám třeba jen malinko studenější ruce, nemůžu se kůže vůbec dotknout. Jemňunce přiložený prst nevydržím. Ani vlažnější, tělu příjemnou vodu si nemůžu pustit na ono místo. Když mám bolest na zadku nebo na spodku, nemůžu se posadit na záchodové prkýnko, pro postižené místo je to velmi studené. Mívám to od zadku a boků až po malíček, kdekoliv. jednou jsem to měla na hlavě, ruce a na žebrech. Sledovala jsem kůži, zda se mi neudělají nejaké skvrny, když me to chytne, nebo cokolov, ale nic. Měla jsem už dvě obvoďačky a žádná neměla ponětí, co to může být. tento týden mi zjistili chudokrevnost plus mi otíkají dost nohy. Nepostřehla jsem nikdy, co bolest způsobí. Už mi to pěkně leze krkem a je mi z toho na nic. Když někomu vysvětluju, že mě bolí kůže, nikdo nic podobného nikdy nezaznamenal. Tak nevím. Budu vděčná za odpověď. Kristýna.

Odpověď odborníka:

Slečno/paní Kristýno. Takto na dálku přes poradnu bez možnosti od Vás dozjistit celou řadu detailů Vám bohužel nemohu k příčině Vašich potíží říci nic přesnějšího. Je ale samozřejmé, vzhledem k intenzitě i trvání potíží, že si problém zasluhuje plnou pozornost a měla byste být ohledně jeho původu podrobně vyšetřena. V bolestech vnímaných na kůži (kromě výrazného vlivu individuálního vnímání bolesti) může hrát roli problém v oblasti pohybového aparátu (svalové stažení, kloubní blokáda...), ale může to být také odrazem nějakého primárně vnitřního onemocnění (udáváte i chudokrevnost a otoky nohou - to může souviset...) nebo problému prvotně neurologického. Nevím, jaká všechna vyšetření jste již absolvovala a s jakým výsledkem, domnívám se ale, že byste (po domluvě s Vaším aktuálním praktickým lékařem, který Vám vypíše doporučení) rozhodně měla být vyšetřena i neurologem, podle výsledku event. také rehabilitačním lékařem. Může se stát, že vyšetření žádnou specifickou příčinu stavu neodhalí, pak může pomoci konsultace v ambulanci specializované na léčbu bolesti.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: