Bolest levého lýtka a nohy

Dobrý den. Prosím o radu. 5 dní mě bolela levá dolní končetina, otekla od kotníku ke kolenu. Šla jsem k lékaři. Vyš. krve D-dimery 16, UZ žil - neprokázaná flebotromboza. Dostala jsem Detralex -2x1 a doporučení klidový režim a změnit antikoncepci. Po 5dnech nedošlo k žádnému zlepšení. Bolest 24 h, ve zvýš. poloze 20h.,ledovala jsem a nic. Šla jsem na chirurgii, kde mně opět odeslali na UZ žil - opět neprokázaná flebotromboza. DG. Tendinitis mm.extensori digitorum pedis I.sin. (mírně prosak dorsa levé nohy,bez krepitu, bez hematomu, bez zarudnutí,palp. algicita na dorsu nohy nad šlachami extenzorů prstů s maximem fibulárně nad IV. a V. MTT v ACT aktivní bez algic., hybnost prstů s algicitou, lýtko měkké,volné,mírně citlivost při palpaci ve střed. třetině, ale Homans neg., Achil. šlacha pevná) doporučeno: odlehčení , ledovat, alevace, Surgam a vyš. na ortopedii. Za 5 dní po mírném zlepšení, jsem shodou okolností byla obj. na ortopedii (kde se již dlouho léčím s VAS Lpáteře, iritace siků. Potíže od 10/2004). Na ortopedii mi bylo řečeno, že vše je od páteře (lékař mi ani na nohu nesáhl, jen na mé bolestivé SIKY, ale ty mně bolí stále jen někdy více a někdy méně).Doporučení: klid,šetření, inj. Milgamma a ketonal 5x. Kontrola za 18 dní. Nyní to je 13 dní po ortopedii, po apl. inj., změna vcelku velmi malá. Noha již nebolí často (asi jen 16 h. denně), ale jestliže nemám nohu déle jak 1 hod. ve zvýš. poloze a v klidu bolest se vrátí ve větší míře. Nejvíce se nyní bolest ustálila na začátcích prstů, na nártu a u kotníku, občas i achil. šlacha a někdy vystřeluje na prostředek chodidla zespoda. Nemůžu nohu ohnout pořádně v kolenou, pod kolenem mně to jakoby táhne. I když mám volné boty,bolí mně na levé noze i nošení ponožek natož bota. Obklad na nártu mi připadá jako těžký balvan. Zvýš. polohu nohy mám skoro 20 h. denně. Nemůžu norm. chodit i tak, kulhám i při chůzi jen na WC. Popravdě jsem z toho velmi rozpačitá ( je to již měsíc a změna velmi malá a mám i pocit, že konečná dg. není ta správná). Myslím si, že by již měla být výraznější změna. Dle mého mi nejvíce pomáhá Dolgit krém, který si 2-3x denně apl. na bolestivá místa. A ten jsem si doporučila sama. Po něm mi je lépe. Omlouvám se za tak rozsáhlý popis, ale myslím, že je lepší popsat co nejvíce. Nevím jak dál, jak to řešit. Nejvíce mně asi tíží , že si nejsem jistá co mi opravdu je a abych něco nezanedbala. Mám 4 děti,věk 38 let,váha 72kg, cholesterol a cukr ok. Beru antikoncepci, jiné léky pravidelně né. Nezaměstnaná. Můžete mi napsat Váš názor,popř. doporučení léčby nebo na koho se mám obrátit? Pro jistotu jsem se obj.na cévní ( obj. jsem až 18.7.). Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Asi bude potřeba vysadit antikoncepci zcela, po poradě se svým gynekologem, může se jednat i o její nesnášenlivost a pokud berete další léky rovněž, ty zkusit po domluvě s lékařem vysadit. Není jasné, jak je otok končetiny velký, bylo by potřeba změřit a srovnat obvod lýtka na obou končetinách. Vyšetření na cévní ambulanci je na místě. Může přispět k upřesnění choroby. Samozřejmostí musí být odběr co nejširší laboratorní škály k možnému zachycení patologie. Bude potřeba zvážit vyšetření a odběr krevních testů na revmatologii. Pokud se stav brzy neujasní bylo by dobře vyšetření a přešetření v nemocnici pobytem na lůžku.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
Články: S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
V minulém článku jsme se...
Opuncie pomáhá proti kocovině
Články: Opuncie pomáhá proti kocovině
Doktor Jeff Wiese se svými...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: