Bolest za hrudní kostí

Nevím,jestli tento dotaz patří do kategorie "srdce a cévy",ale předpokládám,že ano.Je mi 81 let.Před 5ti lety mi byla diagnostikována cukrovka 2.st.Během posledních 2 let jsem zhubnul o víc než 30kg.Nyní vážím 64kg.Celkově jsem zeslábl a navíc se přidal problém,na který se chci právě zeptat.Pokud jdu ven,tak po 100 až 200 metrech mě začne silně bolet za hrudní kostí a bolest s šíří i do ramen i rukou.Musím hodně zpomalit,nebo se i na chvíli zastavit.Bolest je pak slabší a pokud se pohybuji venku delší dobu,tak i zeslábne na přijatelnou míru.Nikdy jsem se srdcem neměl žádné problémy.Co bych měl udělat,aby se mi ta bolest neobjevovala?Děkuji za odpověď,

Odpověď odborníka:

Líčíte poměrně přesně příznaky při tzv. námahové angíně pektoris. Čili bolesti srdce při zúžení koronárních tepen. Jde o jakéhosi sourozence infarktu, kdy jsou cévy zúžené "jen trochu", takže se to projeví jen při pohybu, kdy jsou nároky na průtok krve větší. Na rozdíl od infarktu také část srdečního svalu neodumírá. Máte navštívit kardiologa - ten Vám provede ekg v klidu - ten nemusí vůbec nic být. A pak ekg za pohybu - na kole - nebo zvolí nějaký alternativní způsob k ověření těch zúžení. Někdy je vhodné pak zobrazit zúžení přímo na rengtenu - vstříknutím kontrastní látky přístupem z třísla. Někdy se pak cévy hned roztáhnou balónkem nebo se i navrhne srdeční operace - bajpas. To už ale předbíhám a možná to půjde zvládnout jen nějakými léky. Proč jste zhubnul, to z Vašich informací neumím vyčíst. S angínou pektoris to běžně přímo nesouvisí. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: