Bolesti kolen

Dobrý den, Je mi 21 let a mám za sebou dvě operace L kolene (2014 a 2015). Při první operaci mi našli totalní rupturu infapatell. pliky a její hypertrofii a přiměřený nález na chrupavce, ponéchán bez ošetření. Při druhé operaci léze chrupavky char. tangenc. se odchlipujícího se laloku v obl. interkondyl. sulku, léze značně nestabilní , zasahuje cca do 1/2 tloušťky chrupavky v daném místě. Provedeno zahlazení pomocí shaveru až do stabilní části chrupavky. Chrupavka patelly s vertikální fissurou střední části, kraje stabilní, ponechána bez ošetření. Pracuji jako obráběč kovů a často zvedám těžké věci. Koleno levé bolí prakticky pořád a je to dost nepříjemné.Doktor co mě operoval mi doporučoval injekce hyalganu, ale když mi řekl, cenu a že ne každá pojišťovna je proplácí tak se mi do toho nechce moc jít s tím, že mi to možná pomůže. Navíc mě začíná často bolet i pravé koleno. Doktor mi vysvětlil jak se věci mají s tou chrupavkou. Mám dva dotazy. První je jestli by nešlo něco s tou chrupavkou dělat protože vyhlídky nejsou dobré a navíc jsem byl zvyklý sportovat což mi doktor nedoporučil kromě posilování nohou a pokud ne tak druhý dotaz jak se zbavit té bolesti obou kolen, protože je to už často k nevydržení. Děkuji.

Odpověď odborníka:

K vertikální fisuře chrupavka vnitřní straně pately se musí vyjádřit operatér. Je pravděpodobné, že se jedná o vývoj chondropatie, kdy u mladých lidí dosud ne plně zralá kloubní chrupavka nedostatečně reaguje na přetížení. Objevuje se prosáknutí a mikroruptury. Není jasné nakolik ona fisura jak popisujete je velká. Vzhledem k tomu, že se jedná o ne plně nosnou část kloubní plochy, o čéšku, při nevelké fisuře je možnost léčby po konservativní terapii možná. Defekt se většinou ale zaplní vazivovou, tedy méně hodnotnou tkání, která chrupavčitou tkáň nahradí. Proto by bylo místo pro fyzikání léčbu na rehabilitaci, i aplikacdi kyseliny hyaluronové v preparátech, které se vpravují do kloubu nebo také aplikaci metody ACP, kdy se do kloubu aplikuje vlastní krevní plasma obohacená o větší počet krevních destiček, které nají na hojení stimulační efekt.Nehradí pojišťovny. Jen výjimečně při větším defektu by byl na místě artroskopický zásah. Vzhledem ke složitější problematice po provedené artroskopii se s artroskopistou poraďtě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: