Bolesti kolen

Dobrý den, V 15 letech mi byla diagnostikována chondropatie II. stupně a bylo mi řečeno lékařkou, že je to způsobeno obezitou v dětství a tvarem patelly. Taky tvrdila, že se kolena sportem nemůžou zhoršit. V 18 letech mi byla diagnostikována jiným ortopedem chondropatie nejvyššího stupně. Pan doktor vyvrátil tvrzení předešlé lékařky ohledně neexistujícího vlivu sportu na stav chrupavky. Dále mi našel artrózu I. stupně na kyčlích. Aktuálně je mi 22 let a bohužel jsem se dostala do stavu, kdy mě kolena bolí i po poměrně krátké vycházce se psem. Ráda bych si posílila stehenní svaly a odlehčila tak kolenům, ale bohužel to nevidím vůbec reálně, když mi dělá problém i chůze. Nevím jak. Plavání mi taky nevyhovuje, protože mi při výkopu kolena přeskakují. Jaké jsou podle Vás vyhlídky do budoucna a možnosti na zlepšení? Mám za sebou několikrát magnetoterapii, ta ale nemá dlouhodobý vliv. Co se teoreticky může s nastávajícím věkem s koleny stát a jaké mám aktuálně možnosti léčby? Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Na tyto otázky Vám jistě odpověděl i kolega . Pokud Vám nevyhovuje plavání , můžete zkusit jízdu na kole. Další možností je celá řada cvičen prováděných vleže či vsedě, které rovněž posílí stehenní svaly, poradí Vám na rehabilitaci. Vyhlídky jsou nejisté , druhů rehabilitace je celá řada, pak také injekce s kyselinou hyaluronovu , event aplikace krevní plasmy či kmenových buněk.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: