Bolesti kolen

Dobrý den , je mi 19 let , trápí mně bolesti kolen cca 5 měsíců , ale jen v klidovém režimu , občas po námaze , při námaze to nebolí ale cítím jak kdyby něco přeskakovalo uvnitř kolen , ale jen tehdy , když třeba tlačím těžké věci (bedny ) , ale při běhu mně nic netrápí . Mám nohy do O , cca o 3 stupně , podle RTG - oboustranně dnes okolo 3 st. varosity . Bez známek přestavbových změn vnitřní kloubní štěrbiny . Na tunelovém snímku bez známek poruchy konturace femorálních kondylů . Růstové štěrbiny zaniklé . Klinicky :počínající variosita horního konce bérce + palpační citlivost z vnějších stran kolen , stabilita kloubní správná , bez zjevného funkčního omezení . Objem stehenního svalstva orientačně analogní oboustranně . Hraji závodně florbal a fotbal , a chci se tomu nadále aktivně věnovat , do toho běhám závody . Jezdím na kole abych posílil kolena ( trasa kolem 100 km , kterou provádím cca 3 roky ) . Fyzioterapeut mi doporučil elektroléčby ( 7x ) ale nepomohlo mi to téměř vůbec řekl bych , že je to ještě horší . Doporučil mi teď po 14 dnech od elektroléčby : Prontoflex 10% DRM SPR SOL 4x25ML d.s.: 3x denně lokálně 10 dnů . množ : 1 Když by prý toto nepomohlo tak lasery , které bych si musel platit. Rád bych se dozvěděl co nejvíce . Ortoped mi řekl že bych měl zvážit indikaci vysoké korekční osteotemie tibie oboustranně , chci se zeptat jestli by mi nepomohly nějaké ortézy či bandáže nebo cokoliv jiného , abych mohl aktivně sportovat i nadále . Předem děkuji za odpovědi a za rady .

Odpověď odborníka:

Potíže jsou způsobeny více faktory, především přetížením kolen na osově změněném kolenním kloubu. K tomu se zřejmě objevují změny na kloubní chrupavce a to jak vlastního kolenního kloubu tak i kloubu mezi čéškou a vlastním kolenem, chondropatie, navíc patrně se bude jednat i o změnu tvaru a tím i funkce čéšky/dle Wiberga/ to přesněji řekne zda ano nebo ne váš ortoped. V 19 letech při osových změnách lze posečkat s operačním řešením, ale za předpokladu výrazného omezení tělesného přetížení, ortzopedickou kontrolou a léčbou na rehabilitaci. Je třeba říci, že fotbal, tenis, sqush jsou pro koleno nejnáročnější sporty. Jejich pokračování je třeba velmi zvážit, spíše vyloučit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: