Bolesti páteře a další neurologické obtíže

Dobrý den, na CT nálezu starém 2 roky mám náznak mediální protruze L3/4 ne větší než 4 mm a naznačenou mediální protruzu L4/L5 stejného rozsahu. Na letos provedeném CT Th12-L5 mám vymizelý disk Th12/L1 a redukci disku L1/L2 na polovinu, údajně nervové kořeny volné, bez tísnění, bez útlaku z okolí a ve všech etážích s dostatečně rozsáhlým durálním vakem. I přeasto mě jkiž řádově 5 let ve větší či menší míře provázejí životem nepříjemné příznaky kompresi kořenů odpovídající - stálé bolesti spodních zad, obtíže při chůzi, obtíže při vstávání ze seedu do stojee, velmi oslabené flexory kyčlí i kolenou na obou spodních končetinách, a co mě trápí především - snížená citlivost na genitálu a hýždích, chybějící sexuálkní reflexy, čili absence sexuální odpovědi - porucha erekce i ejakulace, nejvíce ale potíže se senzitivními výpadky potřeby "na malou", často mikce urgentní bez předchozího pocitu potřeby, vyúsťující v drobné úniky moči, shrnuto oslabení sfinkterů a potence.Dokud mě neprovázely chrinuické bolesti zad, toto se mi nestávalo. Jak lze prosím vysvětlit, že k těmto nepříjemhným, život zatěžujícím jevům dochází, aniž jsou v radiodiagnostickém nálezu přítomny příznaky komprese kořenů? Nyní jsem odesílán ve KLP v lázních Kostelec u Zlína, indikace VII/9 čili vertebrogenní algický syndrom, mezi diagnozami dle MKN10 mám jednak M510 - Onemocnění lumbálních a jiných meziobratlových plotének s myelopatií a jednak M512 - jiný určený výhřez či posun meziobratlové ploténky, Schmiorlovy uzly. .Letos je mi 44 let a v minulosti jsem, to přiznávám, velmi často přetěžoval páteř nošením těžkého ruksaku....Vladimír, Brno.........

Odpověď odborníka:

Milý Vladimíre. Používáte mechanistickou medicínu,která vidí naše zdraví jako orloj,plný koleček a táhel a ona kolečka a táhla pojenovává čísly a písmeny dle MKN. Nejméně 1 miliarda lidí na světě používá jinou medicínu,která využívá mnohaleté schopností a zkušenosti konkrétního lékaře a tisícileté zkušenosti jeho předchůdců. Budete-li pokračovat v proudu léčení,který jste dosud vyhledával,je možné,že se odpovědi nikdy nedočkáte,protože pan doktor je bezradný,pokud v laboratorních nálezech a na zobrazovacích vyšetřeních " nic nebude". Přesto lze diagnostikovat a léčit,aniž na pacientovi je nějaký " zobrazený" nález. Jistěže můžete hledat skutečného lékaře,který " koukne a ví si rady". BUdete-li hledat,určitě najdete:-) Přeji Vám úspěšné hledání anebo spokojené pokračování v cestě,kterou se dosud ubíráte. s :-) Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: