Borelioza

Dobrý den, v srpnu 2010 jsem měla klíště. Měla jsem jenom trochu flek, který postupně zmizel. Antibiotika jsem nebrala.Nicméně cca po 1,5 - 2 měsících jsem byla na odběru krve na boreliozu, tak jak mi lékař řekl. Výsledky byly negativní. Včera jsem si všimla, že se mi v místě klíštětě objevil malý červený flek. Je možné, že mám boreliozu až teď? A jak je to s encefalitidou. Do jaké doby se objeví? Děkuji Radka

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Začnu od konce Vašeho dotazu.Klíšťovou encefalitidu vyvolává virus,který je vázán na určitý ekosystém-vesměs na lužní lesy,přirozeným hostitelem pro tento typ viru jsou zvířata,která se zde vyskytují.Encefalitida je onemocnění mozku,pokud by u člověka došlo k jejímu vývoji,zpravidla by příznaky "nepřechodil",jistě by jej vedly k vyhledání lékaře/bolesti hlavy,napětí v obl.šíjních svalů,světloplachost../ S borreliemi je to o hodně složitější,proto i diagnostika,sledování a případné léčení není tak přímočaré.V zásadě je možné,aby se člověk dostal do kontaktu s borrelií,vytvořil protilátky a sám se tak postaral o "zneškodnění"vyvolavatele-tedy ne vždy je kontakt s infekcí následován onemocněním.Kožní projevy jako vstupní nejsou specifické,alespoň ve většině případů.Ke stavu pacienta je třeba přistupovat vždy individuálně a konkrétně,týká se to diagnostiky i případné aplikace léků.Tady je nutný kontakt s Vaším ošetřujícím lékařem,který je seznámen s příběhem Vaší kožní změny,biochemickými nálezy..Moc prosím,důvěřujte jeho vedení

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x