Brisni aorta

Dobry den, jsem dva roky po porodu druheho ditete, oba porody probihaly cisarskym rezem. Mam hodne rozestouple brisni svaly, dle neurolozky kyla od hrudniku az pod pupik. V posledni dobe jsem dost zhubla, mam vahu 68 kg, merim 173 cm. Vsimla jsem si tepu v oblasti kolem pupiku. Kdyz si tam sahnu rukou a zajedu do mezery mezi rozestouple brisni svalstvo, citim dost silne tepani a hmatam neco jako zilu ci tepnu. Chtela jsem se zeptat, zda je to normalni nebo se muze jednat o vydut brisni aorty. Chodim kazdy rok na sono srdce, poznalo by se to tam? Nebo jake vysetreni by toto pripadne odhalilo? Dekuji moc za vasi odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- hmatáte zřejmě skutečně břišní aortu..Aneurysma by se zobrazilo na cíleném vyšetření, při běžném echokardiografickém testování lékař přikládá ultrazvukovou sondu jiným způsobem. Aneurysma břišní aorty je diagnosticky závažná, nepříliš častá porucha- obávám se, že prohlásit s jistotou, že se u Vás nemůže prokázat, by se neodvážil nikdo, kdo Vás nezná- nejmoudřejší by bylo zavést na toto téma řeč při Vašem pravidelném kardiologickém vyšetření..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: