Bušení a vynechávání srdce

Dobrý den, je to snad více jak půl roku, co jsem poprvé pociťovala, že mi srdce nějak moc "hlasitě" a pomalu buší a následně jakoby vypne, jakoby se vynechal jeden úder, pak třeba ještě dvakrát takto "bouchlo" ale už bez vynechání a poté to bylo opět v pořádku, třeba den, nebo týden, či dokonce i na 14 dní jsem měla klid a pak se to zase opakovalo. Asi už dva měsíce se mi tohle nestalo, až opět dneska v noci jsem se vzbudila, když mi srdce bilo nějak pomalu a opět se mi zdálo, že tam občas nějaký úder vynechá. Také jsem na hrudi cítila stále takový divný pocit a zvažovala, že si zavolám i záchranku, jelikož tento stav trval asi 20 minut. Když jsem se na to kdysi ptala doktorky, řekla mi, že je to v mém věku (16) normální, ale že kdyby to nějak nepřestávalo, klidně si mám zajít do nemocnice na vyšetření, ovšem obávám se, že by nic nezjistili, protože takovéto stavy nemám 24 hodin v kuse a celé dny.. Nevíte, zda je to skutečně normální, nebo zda bych si měla zajistit nějaká vyšetření, léky..? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stav, který popisujete odpovídá subjektivně vnímané extrasystolii - nejspíše komorové. Jde o subjektivní (a často nepříjemné) vnímání předčasných srdečních stahů, tzv. extrasystol. Extrasystoly nacházíme při dlouhodobé EKG monitoraci velmi často i u jinak zdravých osob, které však tyto stahy nepociťují. Pokud jejich počet a typ nepřevyšuje stanovená kriteria, není nutná léčba a obvykle postačí vysvětlení a uklidnění pacienta ve smyslu nezávažnosti stavu. Extrasystoly se vyskytují v každém věku, vnímavost k nim je individuální, typický je výskyt v klidu či v noci, kdy je "čas naslouchat tělu", při zátěži extrasystoly buď mizí nebo je jejich vnímání potlačeno jinými dojmy. Pokud budou obtíže přetrvávat, je vhodné doplnit 24-hodinovou monitoraci EKG (Holter), což je vyšetření, které identifikuje typ i počet arytmií (pokud se v daném období budou vyskytovat). S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Já vám dám také v normální ! | Od: Haluz | 24.7.2016 01:59
Já se spíš vás zeptám jestli jste
normální vy ? To je celkem síla, vy
jste doktor a mávete rukou nad
signálem těla že je něco špatně.
Místo toho aby jste když to nevíte,
se snažil alespoň to zjistit, přeci
jen máte větší šanci než jiní ne
lékařsky vzdělaní byť mnohdy
kvalitnější léčitelé.. mám ten samý
problém a už matka mi řekla já to
mám taky to má skoro každý to
nic není. Tak moment, já o srdci
celý život nevěděl, a z ničeho nic
bije nějak divně a jsem si naprosto
jistý tím že tohle prostě není dobré
a děje se něco co nemá, a cítím že
by se taky mohlo zastavit kdyby
se to dělo intenzivněji což naštěstí
takto nevypadá, ale musí to
zmizet, zkouším dost věcí něco
musí zabrat.. ale říkat to nic není
to potom vede k jakési slepotě ke
svému zdraví a detailů si
nevšimnete a pak už bude pozdě,
každý detail a reakci těla je třeba
ve vlastním zájmu pečlivě
pozorovat a přemýšlet nad tím co
se děje a proč kdy co to může
ovlinit zkrátka všemožné, tohle
vede k tomu že svému tělu
porozumíte a pochopíte co je pro
něj dobré.. a doktoři ať už vědomě
či ne tak své pacienty zavádí do
slepých uliček ze kterých je
vynášejí v rakvích nebo snad to
tak není ? Statistiky hovoří jasně,
měli by jste doktoři hodně
zamyslet co že to vlastně a pro
koho děláte..
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: