Bušení a přeskakování srdce 2

Pane doktore,když jsem se letos dostavila k prak.lékaři pořád s těmi samými problémy,tak usoudil že to bude od páteře napsal mi Nimesil a doporučil rhb.Včera jsem se za ním dostavila s tím že po rhb mi bylo ještě hůře a ty stavy přetrvávají,tak mi předepsal Mydocalm a mám ho brát týden,a že uvidím že to bude dobrý.Dnes jsem se tedy znovu objednala na kardiologii,protože srdícko mi tohle nikdy nedělalo.Často mě boli na prsou na hrudi,nemúžu dýchat je mi na omdlení a do toho se přidá buď přeskakování srdce nebo silné bušení.Mohla by tohodle všeho být tedy příčina blokády hrudní páteře,žeber atd..děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je určitě správné, že Vás vzhledem k trvání a opakování potíží uvidí znovu kardiolog - jak již jsem psal minule, pokud by za potížemi stála např. arytmie, nemusela být při monitoraci (ani na klidovém EKG) zachycena a bude dobře, když se ke stavu a nutnosti nějakého podrobnějšího vyšetření kardiolog vyjádří znovu. Nicméně i tak se domnívám, že příčina bude spíše nakonec shledána někde jinde než v onemocnění srdce - např. opravdu v pohybovém ústrojí (srdeční potíže vznikají v takových případech reflexně). Pokud by to tak ale bylo, neměl by takový závěr být stanoven "vylučovací metodou" - Váš praktický lékař Vám měl říci, podle čeho usuzuje, že problém bude "od páteře" - a rehabilitační lékař měl jeho závěr po svém vyšetření podpořit nebo zpochybnit. Jen podle pečlivého vyšetření pohybového ústrojí lze pak zvolit vhodnou léčbu (manipulaci, obstřik aj. - možností je více). Nutno říci, že pokud bylo užívání léků doporučeno "naslepo", není to přílíš správné, navíc oba Vám doporučené léky mají poněkud problematické vlastnosti - lék Nimesil je sice na bolest velmi dobrý, ale není určen k déle než týdennímu užívání a pokud za problémem není bolestivé stažení svalu, Mydocalm Vám nepomůže (a ačkoliv se tento lék v podobných situacích dlouho používal, v poslední době není doporučován pro riziko alergických reakcí, každopádně je také určen jen ke krátkodobému podávání). Takže odpověď zní ano, potíže mohou být vyvolány například problémem v oblasti hrudní páteře nebo žeber, ale vyšetření kardiologem je i tak na místě - s jeho výsledkem zajděte opět na svým praktikem k domluvě na dalším postupu...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: