Bušení srdce

Dobrý den, je mi 30.let, před 4.měsíci jsem navštívila kardiologa s bušením srdce. Naměřený tlak byl 140/100,podle p.doktorky úplně normální, vyštření na ekg v pořádku, při poslechu srdce žádný nález bez šelesti, aritmií a bez známek kardiálního onemocnění. Testy na štítnou žlázu také v pořádku. Mě můj stav ale normální nepřipadá, bušení srdce se mi vrací asi tak jednou za týden nebo měsíc, vypozorovala jsem, že bušení přichází po vypití kávy nebo třeba jen 1dcl vína. Mám potom celkovou slabost těla, třes a chlad a je to velmi nepříjemné. Pokud mám všechna vyšetření bez nálezu, mohlo by příčinou bušení být již zmiňované pití kávy nebo vína?. Mám snad navštívit jiného lékaře a projít si všechna vyšetření znovu?. Ještě jedna důležitá informace, mám vrozenou skoliozu, tak jestli by ty příčiny nemohly být z tohoto onemocnění. děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tzv. fyzikální vyšetření (které lékař provádí svými smysly) a klidové EKG nemusí k objasnění Vašich obtíží stačit, doporučuji zkontrolovat TK (naměřená hodnota je příliš vysoká - norma je pod 140/90 mmHg), dále EKG Holtera - 24 hodinový ambulantní záznam EKG, během záznamu vést deníček denních aktivit, některé přístroje jsou vybaveny tzv. event recordingem, tj. možností označit část záznamu při obtížích stisknutím tlačítka. Bušení srdce se pokuste během záznamu vyvolat, aby bylo na záznamu zachyceno. Jde o běžně dostupné a nijak nepříjemné vyšetření, zprostředkuje Vám ho kardiolog. Zřejmě jde o ataky relativně neškodných arytmií, pokud je Vám známo, že nastávají po konzumaci čaje nebo kávy, tyto vynechat nebo přejít na bezkofeinové varianty. Pokud je skolióza výrazná, doporučuji nechat provést ECHO (ultrazvuk srdce), deformita páteře se někdy může projevit na srdci. Nepomohou-li režimová opatření, tzn. odstranění vyvolávajících momentů (káva, rozrušení), a zejména potvrdí-li se současně zvýšený krevní tlak, byl by vhodný lék na tlak a srdeční frekvenci ze skupiny betablokátorů - v malé dávce.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: